Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Magsår

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Jag fick en fråga från en när & kär om jag inte kunde skriva ett inlägg om magsår och visst vill jag göra det. Denna sjukdom innebär att små sår skapas i magsäcken eller tolvfingertarmen, vilket kan vara väldigt smärtsamt. Man kan få magsår av flera olika anledningar, bland annat stress, bakterier, magcancer, ohälsosam mat eller läkemedel med mycket syra i.
 
Den orsaken jag framför allt tänker diskutera här är den som påverkar pH värdet i kroppen. Bland annat kan läkemedel sänka pH värdet i kroppen (inte i magkanalen) så pass att magkanalen skadas. Även mat som gör pH värdet lågt kan skada kroppen. Det är inte hög sur syra i maten och magsyra som skapar såren, utan det är den skyddande magsäcken (vävnaden) som inte kan stå emot syran, syran som behöver vara där. Utan syran kan maten inte brytas ner och man kan få problem med onedbruten föda som alltså inte kan tas upp i magsäcken eller tarmen. En sak som gör att pH nivåv är ur balans är för att saltet i kroppen är felplacerat, vilket betyder att saltet är i cellerna istället för utanför cellerna. Nivån av salt i kroppen är troligtvis också högre än vad det borde vara och detta påverkar också pH värdet negativt, sänker pH värdet lägre än naturligt.
 
En annan viktig del att tänka på vid magsår är tarmfloran och den onda bakterien helicobacter pylori. I många fall är det denna bakterie som skapar magsåren. Onda bakterier trivs i en basisk miljö i tarmen, medans goda bakterier trivs i en sur tarmkanal (så som det ska vara i tarmkanalen). Dom goda bakterierna trivs inte i en basisk miljö. Tänkt dig två krigare, onda och goda, det är inte enbart deras styrka som avgör vem som vinner utan det är miljön (basisk vs sur) dom krigar i. Den onda helicobacter pylor bakterien trivs i en basisk miljö och kan därför skapa infektioner om den får fästa och kan föröka sig. Det är dessa som kan skadar magen och tarmarna, vilket ger magsår.
Många tror att man får magsår för att man har för sur miljö, men så behöver fallet alltså inte vara. Om man gör en gastroskopi för att testa magsyran så är resultatet oftast att det är för basiskt, och inte surt som många tror. En basisk tarmflora minskar också upptaget av viktiga mineraler, så som järn och kalcium.
 
Jag fick rekommendation från en skolkamrat att köpa en bok som heter "Why stomach acid is good for you" skriven av Janathan V. Wright och Lana Lenard. Så boken står nu färdigläst i min bokhylla.
Enligt boken kan magsår och låga nivåer av magsyra också leda till symptom så som astma, allergier, matallergier, läckage i tarmen, reumatism, sura uppstötningar mm. En annan viktig punkt är att när massan av mat når tunntarmen är det de sura pH värdet i massan som ska stimulera utsöndringen av flera viktiga hormoner och enzymer som indirekt ska hjälpa till med nedbrytningen av kolhydrater, fett och protein. Tänk dig vad som händer i kroppen om födan/massan inte har tillräckligt lågt pH och kroppen då  inte kan bryta ner födan! Viktiga ämnen kan inte absorberas, man får brist på viktiga ämnen och slutligen skapar nya symptom. Det är därför så viktigt att man botar roten till problemen och inte "fixar"/"botar" symptomen som framträder.
 
En diet utan rött kött, mjölkprodukter, socker, mindre mängd bordssalt, korn, råg, vete, kaffe och alkohol rekommenderas oftast vid magsår, och istället bör man äta en mer naturlig diet. Dessa sänker pH värdet, men något som är otroligt basisktformande i kroppen är mörkgröna bladgrönsaker så som spenat, persilja och grönkål. Icke-utmanande diet, så som gluten fritt, kan också behövas för magens skull. 
 
Om du har tillgång till en juicecentrifug och kan göra dina egna grönsaksjuicer som är väldigt basiskt för kroppen, vilket höjer pH värdet av cellerna. Äpple, kål, morot och gröna grönsaker rekommenderas som juicer, speciellt innan måltid. Juicen innehålle mycket enzymer som hjälper till med nedbrytningen av födan du äter efter juicen. Banan är en annan produkt som har en anti-acid (anti-syrlighet) effekt på kroppen och höjer pH värdet. Ingefära, chili, gurkmeja och fänkål är några produkter som kan förbättra matsmältningen och stimulera utsöndringen av matsmältningsvätskor som galla, pepsin, gastrin mfl. Men var försiktig, om du äter för mycket eller har en irriterad magkanal kan du istället ta skada.
 
En annan viktig punkt vid magsår är att ta sig ur en stressig livsstil. All typ av stress påverkar kroppen genom att all energi går åt till att oroa sig, stressa och tänka, vilket påverkar alla organ inklusive magen. Det enda sättat att  få bort dessa spänningar i kroppen behöver man alltså utsätta kroppen för motsatsen. Relax och meditation är två alternativ.
 
Lider du av magsår? Upplever du att det blir värre efter att du intagit en viss typ av föda? Behandlas du mot tillståndet, hur i så fall?
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: