Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Nu tar jag semester från bloggen

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej Hej,
 
Precis som många andra har jag bestämt mig för att ta semester från bloggen under sommaren, fram till 1 september. Dels för att det är sommar och dels för att jag tänker fokusera mer på mina studier i några veckor. Men jag hoppas att ni fortsätter tittar runt bland tidigare inlägg och hittar något som intresserar er. Har ni frågor kring hälsa, kost eller bara vill säga hej så kommer jag läsa mina kommentarer då och då, så det är bara att fortsätta kommentera.
 
Önskar er alla en fantastiskt sommar och trevliga resor för er som ska åka bort.
 
Vi hörs!
 
Många soliga kramar från Sabine- Välbefinnaren
 
PS.
 
Är ni intresserade av att förbättra din hälsa och vill vara Testperson i mina studier, du lär dig om din kropp och jag får betyg av skolan på arbetet, så går det bra att läsa mer genom att klicka på bannern nedan och mejla mig.
 
 

Selen, agerar som en antioxidant

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Mineralen selen var tidigare känd för att vara giftig för kroppen, men denna tro har nu vänt helt. Nu är det framför allt känd för att vara en antioxidant som skyddar cell membranet och för sin viktiga uppgift den har kring hormoner från sköldkörteln.
 
Den mest kända och viktiga funktion som denna mineral har är den antioxidanta förmågan den har. Selen är en byggsten av GPO (glutationperoxidas) som skyddar kroppen mot oxidering av fria radikaler av fetter. Detta skyddar cellernas membrane från oxidering, vilket är en oerhört viktig funktion frö att kunna bevara friska celler. Om membranet inte fungerar kan det inte kontrollera näringsämnen och toxiner som kommer in i eller ut ur cellerna. Vilket gör att ämnen flödar helt fritt över membranet. Tack vara den antioxidanta förmågan selen har förhindras eller bromsas också det biokemiska åldrandet. Det är av den anledningen som selen finns i många skönhetsprodukter som förhindrar åldrandet av huden.
 
En annan betydande uppgift som mineral har involverar sköldkörtel hormoner och funktioner. Mineralen krävs för att kroppen ska kunna omvandla hormonet T4 till det mer aktiva hormonet T3. Så om selen saknas i kroppen kan det leda till att inte tillräckligt med hormoner finns tillgängligt, hormoner som är viktiga för kontrollerad metabolism. För att sköldkörteln över huvudtaget ska kunna skapa T4 behövs jod, omega 3 och tyrosin (en aminosyra).
 
Vitamin E tillsammans med selen ökar produktionen av antikroppar med upp till 30 gånger, vilket är en betydelsefull funkion för immunförsvaret. Människor med normala nivåer av selen påverkas inte lika starkt av tungmetaller som personer med låga nivåer gör. Man vet inte riktigt hur detta går till i kroppen, men studier har bevisat detta.
 
Selen används runt om i världen som en alternativ behandlingsmetod mot cancer av olika slag, bland annat tjocktarm-, bröst- och lungcancer. Man har sett att i områden med låga nivåer av selen i jorden finns fler fall av cancer. Man är inte riktigt säker på hur det kommer sig, men det är vad studier visar. Samtidigt finns det varianter av selen som är skadligt för kroppen, till och med giftigt, eftersom att det inte har en naturlig form. Även höga nivåer av naturlig selen kan vara skadligt.
 
Precis som med andra ämnen finns det risk för överskott, och för denna mineral finns det sådana exempel också. Bland annat påminner selen om svavel som har en viktig uppgift för uppbyggnaden av enzymer, eftersom att dom båda har en liknande uppbyggnad. Så om det finns ett överskott av selen, kan de ersätta den svavel som finns, vilket har en negativ påverkan på enzymernas egenskaper. Höga nivåer av selen ökar också risken för tandröta, eftersom att det "tävlar" med det fluorid som finns där. Andra symptom är förlust av hår och naglar, trötthet, illamående, feber och anorexia.
 
Selen används till/för:
-Inflammationer, bland annat ledinflammation.
-Förebygger stroke.
-Skyddar mot cancer.
-Skyddar mot autoimmunasjukdomar.
-Mot acne och förhindrar åldrandet av huden genom att hålla den spänst.
-Mot kärlkramp.
-Mot infertilitet.
-Minskar klimakteriebesvär.
 
Selenmängden varierar på jorden den växer i, men förutsatt att jorden är rik på selen finns det rikt i födan. De grönsaker det ska finnas rikt i är tomat, broccoli, lök, vitlök, svamp och rädisor. Det finns framförallt rikt i fullkornvete, lever, lamm, smör, mjölk (men mest i bröstmjölk), brunt ris, brazil nötter mm. Så selen finns alltså i många olika typer av föda så jag skulle säga att så länge man äter en varierande och ekologisk kost borde man få i sig tillräckligt med selen från kosten. Det kan också vara viktigt att veta att upptagningsförmågan av selen förbättras tillsammans med kost som innehåller aminosyror.
 
 

Vitamin 12 och livsviktiga kobolt

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Jag har tidigare gjort ett inlägg om vitamin B12, du kan läsa det här. I detta inlägg har jag tagit en stor del av det tidigare inlägget, men också uppdaterat det med mer information.
 
Denna vitamin är en av dom som många människor tar som tillskott av flera olika anledningar och vi ska i denna text gå igenom dom. B12, Cobalamin (eng) kallas också den Röda vitaminen för att den är uppbyggd av något som ser ut som röda kristaller. Denna vitamin är den enda vitaminen som innehåller den livsviktig mineralen kobolt. Om kobolt saknas i kosten kan B12 inte produceras, av tarmbakterierna. B12 uppbyggt av kobolt, kol, syre, fosfor och kväve.

Upptaget av B12 är beroende av ett ämne som intrinsic factor som är ett protein (och en enzym) som binder sig till vitaminen innan upptag kan ske. Dom celler som skapar detta protein (enzym) skapar också saltsyra som behövs vid nedbrytningen av föda i magsäcken. Det har också visat sig att om saltsyranivån är låg försämras upptagsförmågan av B12. Kalcium och hormoner från sköldkörtel hjälper till vid upptaget av cobalamin. Produktionen av intrinsic factor försämras vid åldrande, stress, magproblem och magoperationer.

Upptaget av denna vitamin sker i slutet av tunntarmen, binder sig sen till globulin som transporterar det till vävnaden i kroppen. Denna vitamin förvaras i kroppen och det som förvaras kan sen förse kroppen med B12 under flera år innan bristsysmptom visar sig.

KÄLLA. Denna vitamin finns endast i proteinet i kött, så om man är vegetarian kan ett tillskott vara nödvändigt, men B12 finns i meso soppa och andra bakterieliknande produkter också. Men som sagt, en balanserad och hälsosam tarmbakteria kan också skapa B12. Eftersom att tarmbakterierna i djur också skapar B12, så ger kött oss mycket B12 när vi äter dess vävnad/kött/organ. B12 finns även i fett fisk och i äggula men inte lika rik som i kött (specillt inälvsmat).

FUNKTION. Denna vitamin har inte lika många funktioner som dom flesta andra B-vitaminer, men det betyder inte att den är oviktig, istället är vitaminen essentiell för att funktionerna ska fungera. Bland annat är B12 viktigt för skapandes av nervvävnad och ett fungerande och friskt nervsystem. Det hjälper också till vid skapandet av myelinskida som omfamnar och skyddar dom flesta nerver från "slit och släng". Detta "hölje" (myelinskida) är också viktigt för transporten av elektrosignaler som skickas via nervsystemet.

Tillsammans med C vitamin, järn, folsyra, koppar och protein är denna vitamin en del av uppbyggnaden av friska röda blodkroppar. Om B12 saknas kan det leda till Perniciös anemi, som är en typ av blodbrist, detta är en mycket allvarlig sjukdom som kan ge nervsador. Det kan också bero på bristen av intrinsic factor, enligt ovan. Det är formen och storleken av dom röda blodkropparna som gör att dom inte fungerar som dom ska.

Vitaminen kallas röd vitamin, men också energi-vitaminen och detta är för att B12 hjälper kroppen med att nyttja kolhydrater, protein och fett som energikälla. Trötthet är ett av dom symptom som människor känner när dom har B12 brist, men denna vitamin bör tas tillsammans med folsyra. Även om denna vitamin kan förvaras i kroppen i flera år och även om mängden som behövs är så liten, så är det många som lider av cobalamin brist, detta är för att allt överskott har tagit slut och det inte längre finns något kvar i "förrådet". Och det beror även på att kroppen har jätte svårt för att ta upp vitaminen från maten i tarmen. Av denna anledningen är injektioner av B12 en vanlig behandling. Det är många människor som får injektioner varannan vecka, men jag vet ej varför det är så ofta om man kan förvara B12 för flera år framåt. Kan det bero på att det är en liten mängd som injiceras? Någon som har frågat sin doktor och vet?

Andra symptom som cobalamin används mot:

Mot trötthet
Stimulerar tillväxt i undernärda barn
Mild urindrivning
Mot benskörhet
Mot osteoartrit (Inflammation i benvävnad)
Mot astma
Mot eksem
Förbättrar minnet
Mot insomnia
Mot Hepatites

BRIST/ÖVERSKOTT.
Inga kända symptom av överskott har hittats, inte ens när man ger kroppen tusen gånger mer än rekommenderat intag. RCA är 2.4 mcg (microgram) från 14 års ålder för kvinnor och män. Menstruella problem, eller brist av menstrution kan vara ett tecken på att B12 saknas, även anemi av olika slag kan vara ett symptom. Dom vanligaste tecken på brist är låg energinivå, skador på nervsystemet och ostabilt mentaltillståndet. Svårigheter att tala & gå och ömma armar & ben är andra tecken.

Veckans Tips: Artikel om hur aspartam blev lagligt

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Läste för en tid sen en artikel om hur det kommer sig att Aspartam blev lagligt, trots att studier visat att det är skadligt för kroppen. Enligt min åsikt har det egentligeen endast med pengar och makt att göra. Läs artikeln själv och få din egen uppfattning. Väldigt intressant läsning!
 
Läs artikeln här eller sök på denna länk: http://www.collective-evolution.com/2013/01/19/the-shocking-story-of-how-aspartame-became-legal/

Mandelsmör efter tips (Egenskaper)

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Hittade ett recept på Mandelsmör hos Amy's piece of cake (här) och givetvis ville jag prova detta. Det lät ju både enkelt och mumsigt. I receptet hos Amy skulle det vara rapsolja, men jag gillar smaken av kokosfett bättre så jag provade med det istället.
 
Ingredienser i mitt recept:
2 1/2 dl sötmandel
3 msk kokosfett
 
Jag mixade mandlarna i en större mixer tills det blev ett mjöl, men sen vara jag tvungen att hälla äver mandelmjölet i en skål så att jag kunde mixa med en stavmixer istället. Eftersom att allt smör fastnade på kanterna så att inget faktiskt blev mixat. Men med stavmixern blev det betydligt bättre. Jag la alltså i kokosfettet efter att det blivit mjöl. Om du kan använda samma mixer genom hela processen beror på mixer.
 
Hur som helst blev det äldigt gott i alla fall. Men så efteråt tänkte jag.... ja ha.... vad gör man med mandelsmör då?! Lägger på smörgåsen, i smoothien? Jag la en stor klick över lite blåbär, hallon och granatäppelkärnor. Hur gått som helst. Med bären som var fräscha och sura, och smöret som var nöttigt, fett och med kokossmak blev det ett underbart snack/kvällsmat/efterrätt! Rekommenderas verkligen!
 
Mandel är framför allt rikt på fleromättade fetter, speciellt linolsyra som är en omega-6. Nötterna är också rika på vitamin E, några B vitaminer, koppar, zink, magnesium, fosfor, kalium, mangan och kalcium. Eftersom att mandlar är rikt på kalcium behöver man inte dricka komjölk för intaget av kalcium, utan man kan istället dricka hemmagjord mandelmjölk. Kolla in mitt recept på mandelmjölk här. Denna nöt är också känd för att förebygga cancer.
 

Två varianter av smakrika fyllda paprikor

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
Häromdagen gjorde min kärlek fyllda paprikor till middag och det blev verkligen hur smakrikt som helst. Två olika varianter blev det och dom skiljer sig verkligen otroligt mycket från varandra i smaken. Något av det godast jag ätit på länge faktiskt! Rekommenderas starkt!
 
Eftersom att jag gillar smakrik och stark mat så skulle jag nog säga att du borde använda ganska mycket av kryddorna. Men alla är olika så laga mat för dina egna smaklökar helt enkelt!
 
2 st Röda paprikor
Feta ost
Spenat
1 1/2 dl bulgur ungefär
5 st champinjoner
Spiskummin
Vitlökspulver
Peppar
 
2 st Gröna Paprikor
Några bitar soltorkade tomater
Marinad av olja, salt, cayeenpulver
1 1/2 dl kokt bulgur ungefär
1/2 stort äpple
1/2 gul paprika
 
*Koka bulgur, hacka äpple och paprika i tärningar. Blanda dessa när bulguren har svalnat. Men spara hälften av  den kokta bulguren, för det behövs som fyllning av dom röda paprikorna. Rör ihop marinaden av olja, peppar, salt och cayeenpeppar och häll sedan över äppelblandningen och låt stå medans du följer nästa steg.
 
*Stek skivad champinjon i spiskummin, vitlökspulver och peppar tills dom fått en gyllene färg.
 
*Sätt ugnen på 250 grader.
 
*Skär bort "toppen" påpaprikorna så att man kan stoppa in fyllningen. Om dom är runda i botten kan man skära av en liten bit i botten, men inte skära igenom, för att göra dom mer stabila.
 
*Fyll sen dom gröna paprikorna med äppelröran, klippt/skivad soltorkad tomat samt lite av marinaden.
 
* Fyll dom röda paprikorna med de steka champinjornerna, spenat, feta ost och bulgur.
 
*Ställ in paprikorna i ugnen i 10-15 minuter ungefär.
 
*Servera och Njut!
 
 
 
 

Mind, Spirit and Body

Kategori: -Mina tankar & känslor

Tänkte en natt på tillståndet "trötthet" och funderade på om tröttet är ett fysiskt eller psykiskt tillstånd. Jag menar, trötthet kan man känna dels i fysiska kroppen, men också den psykiska kroppen. Det får mig att tänka är att trötthet är ett tecken på att det är en koppling mellan mind, body och spirit.
 
Kollar man på google är trötthet orsakat av neurofysiologiskt beteende, vilket betyder att det är kopplat till nervsystemt. Så, nervsystemet fungerar i korta drag genom att skicka elektroniska impulser med olika neurotransmitter för att informera en annan del av kroppen vad som ska ske (utsöndra hormon) eller just har skett (spik i handen). Så det är alltså en störning i detta system, detta system som kopplar samman psyket och det fysiska. Nervsystemet informerar kroppen om de olika fysiska funktioner och handlingar som behöver utföras. Och enligt min uppfattning kan det psykiska kroppen informera den fysiska kroppen om vad som händer. Det är en diskussionsfrågor om negativa tankar och känslor påverkar den fysiska hälsa, men det är jag säker på att det gör, även om alla kanske inte håller mer. Vad tror eller tycker du?
 
Man kan känna trötthet i den fysiska kroppen, tex muskler efter ett träningspass eller man kan känna en mer psykologisk trötthet, med symptom så som känslomässig trötthet, nedsättning av kognitiva funktioner eller omotivation.Egenligen är det kanske en hel del drabbel, trötthet är ett neurofysiologisk problem (fysikt), men symptomen kan visa sig på sinnet, kroppen och i anden/själen. Det är enligt mig ett tecken på att allt är kopplat samma. Det är kanske till och md nervsystemet som kopplar dom tre samman.
 
Vad tror du? Är allt kopplat?

Frukostsöndag

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
Blåbärsbovetagröt med päron och havremjölk. Mums!

Veckans Tips: Gör din egen solkräm + Testperson sökes

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
Söndag igen och då är det dax för veckans hälsotips! Vill bara säga att jag inte provat detta själv hemma, men vill i alla fall dela med mig av vad jag har läst kring hur man kan göra sin egen sol-lotion. Informationen är hämtad ur boken "Fats that Heal Fats that Kill" av Udo Erasmus.
 
Recept på sololja, blanda lika stora delar av: 
Kokosfett
Mandel- eller valnötsolja
Linfröolja med E vitamin (en antioxidant)
Aleo Vera
 
Detta skyddar mot UV strålarna samt ger en gyllena bränna. Men om man inte vill använda sol lotion och gå den mer naturliga vägen finns det näringämnen som man kan inta genom kosten som skyddar huden mot solstrålarna. Och dessa är:
- Omega 3 och Omega 6 oljar vår hud från det inre.
- Karoten, från morötter, ökar tiden innan vi bränner oss.
- Vitamin E skyddar huden från att frambringa fria radikaler som skapas av UV stålar. 
- Vitamin C stödjer vitamin E och karotens funktioner, det är även en antioxidant.
- Selen är en antioxidant.
- Zink reparerar skadad vävnad.
- Svavel är viktigt för formationen av ny vävnad.
- Vitamin A är betydelsefullt för hud växt/utveckling.
 
 
När jag ändå har er på tråden vill jag berätta att jag fortfarande letar efter Testpersoner för mina studier kring alternativa behandlingsmetoder. Om du vill veta mer ber jag dig klicka på bannern nedan och mejla mig om ni är intresserade, eller om ni vet någon annan som är intresserad får ni gärna sprida det vidare.
 
Trevlig kväll och trevlig sommar önskar jag er alla.
 
Kram från Välbefinnaren
 
 
 
 

Grapejuice with sour lemon

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Nu var det dax för att göra juice igen, det blev en supergod fruktjuice med vindruvor, söt och sur på samma gång! Dessutom gjorde jag en grönsaksjuice, men jag kom fram till att nästa gång ska jag inte använda rödbetor för jag börjar tröttna både på färg och smak. Men här berättar jag lite om fruktjuicen och hur den kan påverka hälsan.
 
En stor klase röda vindruvor
1 grapefrukt
1 citron
2 päron
 
Vindruvor innehåller främst kolhydrater framför allt fruktsocker & fiber, en liten mängd protein och inget fett. Dom är rika på vitamin A, vitamin C, liten mängd B vitaminerna och en hel del kalium och mangan. Druvorna renar tarmarna och därför har en vindruvsfasta utvecklats där man endast äter druvor och dricker vatten och druvjuice. Eftersom att småkryp dras till dessa söta druvor blir dom starkt besprutade för att hålla krypen borta. Av den anledningen bör man endast äta ekologiska vindruvor.
 
Päron: innehåller vitaminerna B6 och C samt mineralerna koppar och kalium. Päron innehåller också en typ av fruktsocker som tolereras lättare hos diabetiker, detta ämne heter levulos. Eftersom att päron innehåller så mycket bra fibrer hjälper det även till vid rening av kroppen (detoxification). 
 
Citron: innehåller C-, betakaroten, kalcium, magnessium, kalium mm. Är en antioxidant och är därför bra för rening av systemet på gifter, speciellt levern. Neutraliserar även skadliga bakterier. 
 
Grapefrukt har ett GI på 25, alltså ganska lågt. Frukten används för att minska aptiten, minska i vikt och förbättra matsmältningen. Det är av dessa anledningar som grapefrukt dieten har utvecklats. Dom näringsämnen som finns rikt i denna citrusfrukt är kalium, vitamin A, vitamin C och biotin.
 
 
 

Co-enzym Q 10 och kolesterolsänkande mediciner

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Äter du den kolesterolsänkande medicinen statin, eller bara är intresserad av näringsämnen bör du läsa detta. Koenzym Q 10 (ubikvinon) är en fettlöslig koenzym, vilket innebär att den katalyserar reaktioner av ett enzym, det funkar som en startknapp för att ett enzym ska påbörja sin reaktion. 
 
CoQ10 finns i samtliga celler, då speciellt i mitokondran som är den organell i cellen som skapar energi aka ATP. Coenzymet fungerar som elektronbärare över membranet i cellerna så att energi kan skapas. Så därför är detta ett livsviktigt koenzym för energiproduktionen.
 
CoQ10 agerar också som en antioxidant, i samband med sitt arbete med att skapa energi. Eftersom att ämnet bär elektroner i cellerna kan den också ge upp eller ta upp elektroner. Så när den ger ifrån sig en eller fler elektroner agerar den som en antioxidant, genom att förhindra oxidation.
 
Om man äter statin, som är en medicin för högt kolesterol, bör man äta tillskott av CoQ10 eftersom att medicinen minskar sammansättningen av mevalonat. Detta pga att det hämmar HMG Co-A reductase som kontrollerar hastigheten av mevalonat. Mevalonat är en ämne som CoQ10 är uppbyggt av. En aning komplicerat, men om du vill ha mer detaljer kan du söka på wikipedia på "statin", "CoQ1"0 och "HMG Co-A reductase". Men i korta drag bryter ner/sänker statiner mängden av CoQ10, så om man är på dessa mediciner bör man inta tillskott av CoQ10.
 
Viktiga funktioner som CoQ10 har i kroppen.

- Det minskar risken för hjärt- och kärlskador genom att bland annat minska risken för oxidering av LDL.
- Kallas "medicin för hjärtat".
- Ökar blodcirkulationen till hjärnan.
- Minskar migränattaker.
- Sänker blodtrycket.
- Minskar oxidering då det agerar som en antioxidant.
- Sänker energiproduktioner, vilket gör att dom dör snabbare.
- Studier visar att människor med depressioner har låga nivåer av CoQ10.
- Motverkar trötthet och andra symptom relaterade till energinivån.
 
CoQ10 finns rikt i alla typer av rött- och vit kött, men speciellt högt i inälvsmat, men det finns också i fisk, vegetariska oljor, nötter, persilja, broccoli, blomkål och avokado. Men kroppen kan själv också skapa denna koenzym under förutsättningar att kroppen är frisk och alla dess funktioner kan utföras.
 
Äter du detta som kosttillskott?  Visste du att statiner påverkade mängden CoQ10?
 
   

Mums med Champinjon sallad + Egenskaper

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Idag till plugg-lunch gjorde jag mig en av dom godaste salladerna på länge. Stekta champinjoner i ingefära, vitlök och chili. Så smakrikt och gott, om man gillar sallad med lite drag i. Underbart gott! Efter receptet kan du läsa om några positiva egenskaper dessa ingredienser kan ha på kroppen.
 
Ingredienser för en person
2 stora champinjoner
2 cm ingefära
2 cm grön chili
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
En stor klick smör
 
1 liten näve ruccola
1 liten näve spenat
1 liten bit gul paprika
1/2 tomat
1,2 msk fetaost tärningar
2 bitar soltorkade tomater i olja
1 dm selleri
2 cm purjolök
 
1 msk sesamfrön
1 tsk olivolja
 
* Hacka upp svampen, riv ingefäran, hacka vitlöksklyftan och chilin. Stek allt utom svampen till en början i oljan, när det fått lite färg lägger du i smöret och svampen. Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg.
 
* Hacka tomat, selleri, paprika och purjolöken. Klipp de soltorkade tomaterna i bitar och ploocka ur fetaosten.
 
* Lägg allt i ovan punk på en tallrik, lägg sen över den stekta svampen, sesamfrön och olivoljan.
 
* Servera och njut.
 
Dom negativa egenskaperna av denna rätt varierar från person till person. Om man inte kan hantera oxalsyran i spenat till exempel, så kan det hindra upptaget av viktiga mineraler. Eftersom att oxalsyran binder sig till dessa så att dom inte kan absorberas. Stekoljan kan vara rik på transfetter vilket kan ha en negativ påverkan på de flesta kropper. Men samtidigt är det hälsosammare att steka med mättade transfetter än nyttiga och aktiva omättade fetter, detta eftersom att värmen skadar omättade fetter och dom kan då bli betydligt skadligare. Olivolja är däremot en bra olja, förutsatt att den är virgen, läs gärna mer on olivolja i detta inlägg.
 
Svamp är en produkt som inte innehåller klorofyl och kan därför inte skapa energi från solljus som andra växter. Därför växer dom vanligtvisi miljöer som är fuktiga och mörk. Champinjon är en dom vanligaste svamperna som man äter, men den är egentligen en av dom som är minst tät med näring, om man jämför med kantarell, shitake och ostronskivling. Svamp innehåller ganska mycket protein och det är därför många anser att dom är "kött" för vegetarianer/veganer. Dessa svampbildningar är också rika på järn och selen, selen som fungerar som en antioxidant i kroppen. Mineralmängden varierar på jorden som svamen vuxit i, men vanligtvis är dom rika på kalium, fosfor, biotin, niacin, folsyra och pantotensyra. Enligt studier innehåller svamp ett kolhydratsämne, beta- glukan, som stödjer immuncellernas kommunikation och förbättrar försvaret.
 
Svamp innehåller alltså en hel del kolhydrater, vitaminer, mineraler och protein, och även ersätta kött för vissa. Men om man lider av svampinfektioner i underlivet, tarmkanelen eller forsvamp så bör man undvika svamp med tanke på att det faktiskt är en svamp. Man vill inte mata svampen med mer svamp!  Svamp som vi äter och svamp som finns i kroppen är en microorganism som växer vid närvaro av kolhydrater. Man skulle kunna säga att det är bra med svampinfektioner (en kort period) eftersom att svampen äter sockret som finns och minskar därför sockerhalten i kroppen. Men givetvis är inte detta något man ska sträva efter. Ett sidetrack: Om man har svampinfektioner så får man oftast stort socker begär, just för att svampen vill ha mer socker att äta av och för att kunna föröka sig. Så har du svampinfektioner borde du undvika socker i dieten, också höga halter av kolhydrater och svamp. 
 
 

Trip runt Lazio

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Onsdag till söndag förra veckan var jag och min kärlek i Italien och distriket Lazio som ligger runt Rom. Vi spenderade dom flesta dagarna utanför Rom där vi körde längst kusten till olika stränder. Många timmar i solen, god mat, lite shopping, många skratt och mycket mys.
 
Jag posar framför våran söta hyrbil på flygplatsen efter att vi landat klockan 10 på morgonen.
 
Samma dag som vi landade promenerade vi runt stan, bland annat var vi uppe vid Borghese parken (bakom Spanska trappan) och tog detta kort innan vi gick till två takterasser.
 
På torsdagen började våra dagar med bilen till städer/byar längst västkusten utanför Rom. Färdkost inhandlades i form av frukt och vatten. Saftiga nektariner där saften rinner längst handleden! Gott! =)
 
I Nettuno hittade vi detta torg för lunch och livemusik med dragspel. Mysigt!
 
Lunch: Tomat & mozzarella, Brushetta, mixsallad med underbar olivolja och ett glas vitt vin.
 
Utsikten över Nettuno strand.
 
I denna svarta lava sand brände vi upp fötterna, vid Lidi Di Pini (Kott-strand). Jag är frälst i dessa enorma kottar som man kan plocka, men denna gång fick jag inte med mig någon hem med tanke på att jag endast hade handbaggage på flyget. Men Häftiga grejer!
 
Min nya klänning, Ett kap för en billig penning!
 
Dessa sötnosar låg och solade i fontänen. Säker 15-20 sköldpaddor totalt, stora och små!
 
The Famous Kiss som unträffade under WW2. En enorm staty i Civitavecchia!
 
Ostbricka och en flaska vin på Enoteca Antica i närheten av Spanska Trappan som vi planerade in innan avfärden från Sverige.
 
Innan avfärd kollade vi också upp ett gäng takterasser i Rom och denna takterass på Boscola Hotel Exedra. Första dagen var vi på två andra som låg precis brevid varandra i närheten av Borghesa Parken. Men på denna terass med pool låg vi hela lördagen efter en frukost/lunch i deras restaurang (som får skitbetyg av mig=brödet var så vit så att det var transparant). Men poolen, solen, ölen och dom människorna vi lärde känna var underbara!
 
På kvällen gick vi ut med Theres och Erik (två svenskar vi lärde känna vid poolen) på denna väldigt lilla och underliga, men mysiga restaurang. All mat innehöll tryffel, då inklusive efterrätterna. På började med en rätt här, jag åt en ost & tryffel fondue med bröd, på ställe nr två åt jag fruktbricka, på ställe tre delade vi på en enorm ostbricka och ställe nr fyra var en nattklubb där vi dansade loss lite innan hemgång.
 
Under sista dagen (söndagen)  låg vi på stranden hela dagen, sov en stund, åt pizza två gånger innan vi åkte till flygplatsen för hemgång.
 

Marinerad fisk- och skaldjur med fluffigt potatismos

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
I lördags lagade jag och kärleken till en måltid med smakrik grillad fisk, fluffigt potatismos och en blandsallad för min del. Fisken blev kanongod och potatismosen den godaste jag ätit. Här kommer receptet:
 
Marinera tonfisk i:
Olja
Sojasås
Zest från 2/3 av en lime
Paprikapulver
Pepparmix
Lite vitpeppar
Salt
 
Marinera torskrygg i:
Chilipulver
Cayeenpulver
Savrtpeppar
Olja
Teriakisås
Limesaft från en lime
En nypa salt
 
Marinera pilgrimsmusslor i:
Olja
Zest från 1/3 lime
En nypa salt
 
Till spett:
Smålök
 
För potatismosen:
9 små potatisar (OBS inte nypotatis)
1 ört- ochvitlöksbuljong tärning
En skvätt grädde
En klick smör
Salt & peppar
 
Sallad för en person med:
Ruccola
1/2 tomat
Några cm gurka
En bit röd paprika
En skvätt olivolja
 
 
*Salladen hackar du upp innan eller mellan dom andra punkterna.
 
*Förbered marinaderna till dom tre olika fisktyperna, skär fisken i lagomstora bitar som passar bra på spett, låt dom tre olika ligga i ovan marinader i 1-1.5 timme.
 
*Koka potatisen en stund och när det är 10 minuter kvar på potatisen börjar du trä fisken och skalad smålök på spetten.
 
*Stek spetten snabbt i stekpannan på hög värme, bara så att dom får yta. Placera sen i ugnen (i stekpannan om den inte har trähandtag) sen in i ugnen på ugnen på 175 grader i ugnen i 5-10 minuter beroende på tjockleken av fisken. Man vill ju inte få dom för torra.
 
*När potatisen är färdigkokt häller du bort vattnet, stänger av plattan, men ställer tillbaka kastrullen på plattan och häller på grädde, en klick smör och smular ner buljontärningen. Att koka upp grädden gör att moset blir fluffigt. Använd inte visp utan "mosstav".

*Servera & njut!!
 
Vill du veta mer om hur denna rätt kan påverka hälsan kan du bland annat läsa om rotfrukter och potatis här, eller om du vill läsa om fisk kan du läsa mer i detta inlägg, där det också finns ett recept för fiskburgare.
 

Pilgrimsmusslor i marinad
 
Tonfisk i marinad.
 
Torskrygg i marinad.
 
 

Gram kolhydrater i ägg

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej hej,
 
Igår morse åt jag en äggröra med 2 ägg, 1 tomat, 1 minilök, 2 cm chili och ruccola och selleri vid sidan om samt kaffe med grädde och havremjölk. Som diabetiker tog jag inget insulin till detta, med tanka på att det inte finns speciellt mycket kolhydrater i dessa produkter.... tänkte jag. När jag kollade min blodsocker två timmar senare hade mitt blodsocker stigit mer än jag trodde det skulle. Så... tänkte jag.... vad åt jag som förändrade mina värden så snabbt och bestämmde mig för att kolla upp dom olika produkterna.
 
Två ägg: 0.6- 0.76 gram kolhydrater för två råa ägg. Kokar man dom blir mängden plötsligt högra (?). 2.68g för två stekta ägg.
 
En tomat: 4.82g.
 
En stjälk selleri: 1.19g.
 
En minilök: Eftersom jag inte vet namnet på denna lök så letade jag information på en gullök och 1/4 gullök innehåller 4.2g.
 
2 cm röd chili: 1.32g.
 
En näve ruccola: 1.5g för en kopp, ungefär så mycket som jag hade i min sallad.
 
1 msk olivolja: 0g.
 
Kaffe: 1.09g
 
En skvätt havremjölk: Enligt förpackningen innehåller 100g mjölk 6.5g kolhydrater. Men vet inte hur mycket 1/3 deciliter mjölk är i vikt.
 
En skvätt grädde: 1 msk=0.42g
 
TOTALT intag av kolydrater  15.34gram kolhydrater (har ej räknat med mandelmjölken)
 
Slutsatsen är att det är logiskt att mitt blodsocker steg som det gjorde med tanke på att jag ändå fick i mit 15.34 gram kolhydrater.
 
PS. Hemsidan jag hittade den mesta av informationen på var http://www.fatsecret.com/