Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Njut av maten

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Kom på Veckans Tips när jag läste en artikel på Natural News om studier som gjorts kring att man når välbefinnande genom att njuta av maten. Genom att njuta av maten ökar man både må-bra-endorfiner, ämnesomsättningen och upptaget av vitminer och mineraler. Så därför är det inte alltid hälsosamt att följa en strikt diet, om man inte njuter av det man äter då så klart. Ibland ät det också bättre att äta pizza än en sallad, beroende på vad man själv vill ha. Givetvis tror jag inte att det ska gå till överdrift så att man äter snabbmat vid varje mål.
 
Rekommenderar artikeln!
 
Hur väljer du dina måltider, går du efter hjärnan, hjärtat eller magkänslan?

Where did I put my memory?!

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Många glömmer bort var man lagt sina nycklar, om man stängt av spisen eller vad man gjorde igår. Ibland kan man prata med vänner om gamla minnen och då bli påmind om event eller tillfällen som man inte längre kommer ihåg eller som man helt glömt bort. Andra kan oroa sig för att tappa minnet när man blir äldre och bli dement eller få alzheimers. Så, kan man göra något för att förbättra minnet eller minska risken för att man i framtiden ska tappa minnet? Hur då?
 
En av dom absolut viktigaste punkter kring både minnet och hela kroppens hälsa är att man inte är uttorkad. I en uttorkad kropp kan ingenting fungera optimalt eller på bästa sätt. Så dricker man inte tillräckligt med vatten är det en god ide att öka intaget av vätska. Utan vätska är rörelse inte möjligt och stagnation framträder. Utan rörelse är liv inte möjligt. Därför är blodcirkulationen också viktig. Genom att ta "Kalla och varma duschar" kan man öka cirkulationen i kroppen. Variera mellan kalla och varma duschar i några minuter (inte huvudet) och avsluta med en kall dusch. Men börja långsamt, eftersom att vi inte vill stressa kroppen. Läs mer om denna teknik här.
 
En frisk hjärna en del av fungerande minne, men också det centrala nervsystemet. Det är nervsystemet som skickar "ett minne"/information genom kroppen. En smekning på armen registreras och informationen skickas till hjärnan med nervsystemet, eller en vackert ord från en käraste skickas på samma sätt. Utan ett fungerande nervsystem kan inte information skickas, minne kan då inte skapas och en människa kan inte heller fungera. Tänk dig att du skulle resa dig från soffan, men inte minnas vart du var på väg. Livet skulle inte funkera optimalt.
 
Näringsämnen viktiga för ett friskt och fungerande nervsystem är vitamin A, vitamin E, vitamin B1 (tiamin), vitamin B6, B9 (folinsyra), mangan och kobolt. Du kan läsa mer om dom olika under kategorierna "Vitaminer" och "Mineraler".
 
För att nervsystemet (och hela kroppens organ och funktioner) ska fungera behöver den essentiella fett syror och kroppen behöver ha förmågan att kunna använda fetterna. Fetter ger kroppen och dess celler en elektriskt laddning, utan aktiviteten i cellerna finns det ingen rörelse. Se det som en batteri, utan positiv eller negativ laddning finns ingen elektrisk laddning. För att förbättra upptaget av fetter kan man inta det tillsammans med protein rikt på svavel och för att kroppen ska kunna bryta ner fetterna behövs en enzym som heter D-6-D. Och för att D-6-D ska kunna skapas i kroppen behöver kroppen vara frisk, alltså ha ett balanserat pH, bra kroppstemperatur, inga stagnationer och ha tillgång till framför allt magnesum, zink, vitamin B3, B6, C, E and omega 3 & 6, men givetvis behövs resterande näringsämnen för en frisk kropp, men dom nämda ovan behövs för att D-6-D ska kunna skapas. Det är framför allt omega-3 nedbruten till DHA och omega-6 nedbruten till AA (arakidonsyra)  som är de viktigaste för ett aktivt och fungerande minne. Om kroppen inte själv kan bryta ner omega fetter, enligt ovan, finns det produkter som innehåller redan nedbruten DHA, några av dom produkterna är lax, makrill, ål, bruna- & röda alger samt hjärna från landdjur.
 
Blodsockret är också en annan punkt att titta på när man pratar om hjärnan, nervsystemet och minnet. Eftersom att om sockerhalten i blodet är för varierande, utanför rammarna och för "svajigt" så påverkar det stressnivån, hjärnan, energinivån och därför också minnet. Om bukspottkörteln inte arbetar optimallt och är stressad påverkar det hela endokrinsystemet, alltså samtliga körtler som kontrollerar kroppen tillsammans med hormoner de utsöndrar och i samarbete med nervsystemet. Det är bland annat endokrinsystemet som skickar "informationen" och nervsystemet som transporterar "informationen".
 
Näringsämnen för minnet
 
Både magnesium och vitamin B3 har genom forskning visat sig påverka minnet och brist kan kan ge problem, även kolin-, zink- och fosfatidylserinbrist kan ge samma problem. Här kommer information om dom olika näringsämnena.
 
Magnesium (Mg) är en mineral som finns i samtliga celler i kroppen och är oerhört viktgt för cellernas förmåga att utföra sina arbeten, det är alltså inte bara minnet som påverkas vid Mg brist. Mg finns rikt i bladsallad så som persilja, spenat, ruccola och kruskål. Kolin finns rikt i sojabönor, äggula, yttre hinnan/skalet av vete (fullkorn), fisk, jordnötter, inälvsmat, blomkål, gröna salladsblad mm.
 
Niacin (B3) är viktig för både hjärnan och nervsystemet och enligt forskning har det visat sig sänka minnet. Vitaminen kallas också "Dom tre D-vitaminen" eftersom att symptom vid brist kan vara diarre, dermatit och demens. Den mesta av niacin (B3) som finns i kroppen skapas av aminosyran tryptofan, jämfört med om vi skulle äta produkter rika på B3. Vitamin B3 niacin finns rikt i kött, fisk, mjölk, ägg och jordnötter. Tryptofan som  finns rikt i majs och baljväxter.
 
Kolin är en viktig vitamin som är betydelsefull för fettmetabolismen eftersom att det är en del av gallan som utsöndras från gallblåsan. Men kolin kallas också minnes-vitaminen eftersom att den är en beståndsdel av neurotransmitten acetylkolin som används för en fungerande och oavbrutet nervsignals-överföring över synapserna. Man tror att det är skador av synapserna som problem med alzheimers skapas.
 
Zink är en mineral som används för att skapa hundratals olika enzymer i kroppen, enzymer katalyserar olika kemiska reaktioner. En studie har visat att om zink saknas kan signal kommunikationen inte genomföras mellan neuronerna. Om du vill veta mer rekommenderar jag dig att läsa denna artikel om olika studier som genomförts.
 
Fosfatidylserin (PS) är en fosfatlipid (fosfat + fett) som är en viktig del av friskt cellmembranet. Det är cellmembranet som kontrollerar vilka näringsämnen som får komma in i cellerna och vilka slutprodukter/ toxiner som får lämna cellerna, detta under oerhört kontrollerade former. Det ä alltså också viktigt för friska celler i hjärnan och det kallas därför för "sinnes- och minnes booster". Fosfatidylser finns rikt i kohjärna, inälvsmat, makrill och sill.
 
Underaktiv sköldkörtel medicinskt namn hypotyreos, kan vara en annan anledning till att minnet försämras. hypotyreos utvecklas när det inte finns tillräckligt med jod i kroppen. Sköldkörteln fångar då in så mycket jod som möjligt, håller fast vid det och blir sen svullen. För att hormonen T4 ska kunna produceras behövs jod, omega 3 fetter och aminosyran tyrosin. För att T3 ska kunna skapas av T4 behövs sen selen. För att sen kroppen ska kunna använda hormonen behövs vitamin A, vitamin D och zink.Jod finns rikt i sjögräs, men det är otroligt viktigt att inte överdosera jod eftersom att det kan skada sköldkörteln ännu mer.
 
Enligt denna artikel på Natural News har foskning visat att kolin, DHA (omega-3) och uridin (som finns i betor) kan förebygga alzheimers eftersom att det hjälper hjärnan att bygga nya synapser. En otroligt viktig funktion för dåligt minne och alzheimers. I en annan artikel hos Natural News visar undersökningar att människor med alzheimers eller som är dement, har låga nivåer av vitamin D och vitamin B12.
 
En annan viktig punkt är då man äter medicin för högt kolesterol (statin), denna medicin kallas nämligen för "minnestjuv". Men kring statiner ber jag dig att själv läsa vidare på internet och själv bildar din egen uppfattning med tanke på att jag inte har någon specifik källa till den "informationen". Men jag vet att jag personligen inte skulle äta dessa mediciner. Jag har ätit dom tidigare och slutat även om läkarna sa att jag ALDRIG får sluta med dessa. Jag slutade efter att jag läst mer om vad den egentliga orsaken till att man får högt kolesterol är, uttorkning.
 
Hjärngymnastik är något som kan förbättra hjärnan och minnet. Göra korsord, spela instrument, lära sig ett nytt språk, ja vad som helst bara hjärnan får användas och minnas. Det viktigaste är att man fortsätter använda hjärnan, så att den inte blir understimulerad. Men det är givetvis också viktigt att man äter en hälsosam kost som passar just din kropp. Men generallt behöver man en kost med basiskt formande, varierande och en kost rikt på vitaminer och mineraler.Man behöver också undvika tungmetaller eftersom att de kan skada kroppen och därför kan påverka minnet. Enligt forskning tror man att aluminium bidrar till Alzheimers sjukdom.
 
Några frågor? Fråga på!
 
 

Skriva, forska, skriva, uppdatera, skriva, radera

Kategori: -Pluggdagar

Skriva, forska, skriva, uppdatera, skriva, radera om och om igen, ja så har min dag sett ut i dag. Jag har jobbat på mina två Case History och det har verkligen varit spännande. Jag kan se vart deras försämringsområden ligger för att deras symptom/tillstånd ska ha skapats. Uppe på 10 sidor per Test person, det finns en del att skriva om hur sjukdomar/symptom utvecklats och hur man med kost och tekniker kan förbättra personernas hälsa. Världen och mitt kunskapscenter är fulla av tips! Riktigt intressant och kul! Men jag har också behövs skriva på skolans forum för att fråga mina lärare och skolkamrater om tips och råd på vägen, eftersom det var tre ämnen som jag inte förstår mig på. Men, när jag fått svar på frågorna kan jag skriva klart arbetena. Tror att jag kommer vara klar med modul 18 om tre onsdagar!
 
Om du är intresserad av att vara med som Test Person kan du klicka på länken nedan för att läsa mer. Har du frågor kan du göra det antingen i inlägget du kommer hamna på eller genom att mejla mig på sabine_johansson_ohlen@hotmail.com
 
Kramar från Välbefinnaren
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diabetesdagar

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

 
Kanske inte så intressant för icke-diabetiker, men jag har "installerat" en liten apparat på magen för en vecka framåt. Den kommer läsa av mitt blodsocker flera gånger i timmen och meningen är att man sen ska se en kurva om hur det förändrats hela tiden. Jag kan lägga in vilken mat jag äter, om jag motionerat och hur mycket insulin jag injicerat. Så spännande är det att vara diabetiker! Den enda som är jobbigt är att jag behöver släppa på en annan liten apparat hela tiden, som sparar informationen, och räckvidden är bara två meter på den. Så... den har man sprungit bort i från en hel del gånger.
 
Förhoppningsvis kommer jag och diabetes sköterskan lära oss något nästa tisdag. Tar jag för lite/för mycket insulin på morgonen/lunchen/middagen. Behöver jag mer insulin till pasta än ris? Varför är blodsockret ofta lågt på morgonen? Ja.... nästa vecka kanske vi får svar på det!
 

Mina Biblar

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
 
Här är alla mina böcker aka biblar som jag bläddrar igenom på pluggdagar, läser när jag vill uppdatera mitt minne eller om jag vill läsa ur en bok innan jag somnar. Här finns böcker om vatten, pH, molekyler, fetter, cancer, endokrinsystemet, kinesisk medicin, rådgivning, anatomi och mycket mycket mer. Jag älskar att läsa böcker, men jag läser inte bara böcker om hälsa, jag gillar helt vanliga romaner också. Allt från kärlek till krig, filosofi och verklighetsbaserade böcker. Böckerna får gärna vara tjocka, så ifall dom är fantastiskt bra kommer dom inte ta slut på ett tag. =)
 
Under kategorin "TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar" kan du läsa recensioner av några böcker jag läst.

Den gröna Spirulina-Juicen

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Idag har jag och kärleken gjort fruktjuice men det blev ingen grönsaksjuice denna gång som jag oftast gör. Idag var jag helt enkelt inte sugen på grönsaksjuice! Jag blir verkligen glad när juicen är klar och den ser så gudomligt nyttig och vacker ut. Men denna gyllengula färg förstörde vi med spirulina för att boosta upp den med ännu mer nyttigheter.
 
 Ingredienser
3 apelsiner
1 grapefrukt
2 äpplen
1 päron
2 mandariner/klementiner
 
1/2 tsk spirulina/glas juice
 
Spirulina är alger, och fungerar som ljuset gör för blommornas fotosyntes, fast i kroppen istället, det ger liv.  Produkter med klorofyll minskar upptaget av galla när det utsöndras. Galla utsöndras in i tarmarna där det används för att fettet i vår kost ska kunna tas upp. Men galla är också en vätska som innehåller gifter som behöver elimineras från kosten. Så eftersom att upptaget av galla minskar med spirulina minskar risken för upptag av gifter som borde elimineras. Fibrer är en annan produkt som minskar upptaget av gifter och kolesterol från gallan. 
 
Dessutom skapar det en basisk miljö i kroppen, istället för en sur miljö, vilket är otroligt viktigt för att bibehålla en frisk kropp. Denna produkt är oerhört rik på mineraler, vitaminer, protein och andra näringsämnen (se nedan bild och lista). Den innehåller faktiskt dom 8 essentiella aminosyrorna som kroppen behöver få i sig med kosten, dom kan alltså inte byggas i kroppen.
 
Spirulina är också produkt som används vid detox eftersom att det stödjer reningen av lever, njurar och blodet. Om man inte använt spirulina tidigare behöver man inta små mängder till en början, så att kroppen inte får en chock och blir stressad av alla nyttigheter. Man behöver också starta försiktigt eftersom att reningsprocessen kanske inte vanligtvis sker på ett sånt kraftsullt sätt.
 
Använder du spirulina? När jag använder det är det oftast bara i juicer eller smoothies. Man skulle kanske kunna röra ner en tsk i gröten, men vet inte om det kan skadas vid värme.
 
 
INFORMATION för 1 tsk/7g
 
Proximates
Water g 0.33    
Energy kcal 20    
Protein g 4.02    
Total lipid (fat) g 0.54    
Carbohydrate, by difference g 1.67    
Fiber, total dietary g 0.3    
Sugars, total g 0.22    
Minerals
Calcium, Ca mg 8    
Iron, Fe mg 2.00    
Magnesium, Mg mg 14    
Phosphorus, P mg 8    
Potassium, K mg 95    
Sodium, Na mg 73    
Zinc, Zn mg 0.14    
Vitamins
Vitamin C, total ascorbic acid mg 0.7    
Thiamin mg 0.167    
Riboflavin mg 0.257    
Niacin mg 0.897    
Vitamin B-6 mg 0.025    
Folate, DFE µg 7    
Vitamin B-12 µg 0.00    
Vitamin A, RAE µg 2    
Vitamin A, IU IU 40    
Vitamin E (alpha-tocopherol) mg 0.35    
Vitamin D (D2 + D3) µg 0.0    
Vitamin D IU 0    
Vitamin K (phylloquinone) µg 1.8    
Lipids
Fatty acids, total saturated g 0.186    
Fatty acids, total monounsaturated g 0.047    
Fatty acids, total polyunsaturated g 0.146    
Cholesterol mg 0    
Other
Caffeine mg 0  
 

 
 

Veckans Tips: Herpes & Nötter

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Om du är en av dom personerna som lider av herpes utbrott då och då, kanske efter att ha stressat under en längre tid. Eller om du upplevt extramt starka känslor, så som ilska eller lycka.
 
Då kan du vara en av dom som behöver undvika nötter i din kost; speciellt hasselnötter och brazil nötter. Dessa nötter innehåller nämligen en stor mängd arginin (aminosyra) som behöver vara balanserat med lysin, en annan aminosyra. Det är balansen av dessa två som kan påverka herpesutbrott. Lysin hämmer medan arginin främjar utbrotten. Detta på grund av att lysin skapar antikroppar som skyddar kroppen mot virus (herpesvirus).
 
Dom flesta proteinprodukterna, så som kött, bönor och ägg, innhåller arginin och lysin. Mycket protein finns också i nötter och frön, men dom innehåller inte speciellt stor mängd lysin utan bara stor mängd arginin. Så det är avden anledningen som man kan minska herpesutbrotten genom att undvika nötter (speciellt hasselnötter och brazil nötter. Eller om man äter mycket nötter och samtidigt har herpes, så kan man behöva balansera dom båda aminosyrorna med produkter rika på lysin. Mjölkprodukter är ett exempel på en sådan produkt.
 
 
 
 

Fiskgryta med vänner för att imponera

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
 
Förra onsdagen hade jag besök av två vänner och då tänkte jag imponera med mina kokkonster. Grytan blev kanon, så kanon att gästerna till och med ville ha med sig lunchlådor hem. Kan i och för sig vara så att dom kände att dom inte hade något val när jag frågade. Jag kan ha den "förmågan".
 
Ingredienser för 8 personer
 
2 laxbitar
1 box torsk (typ findus-storlek)
2 dl räkor (frusna hade jag)
2 morötter
4 stjälkar selleri (Skivade)
5 tomater (finhackade)
Potatis för 8 personer
3 dl grädde
1 tärning fiskbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
1 dl vit vin
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 dm chili
Salt och peppar
 
 
*Låt allt utom fisken, räkorna och potatisen koka i ungefär en timma.
 
*Koka potatisen vid sidan av tills den och klar och så att den är klar när grytan är färdig.
 
*Lägg sen i fisken i grytan och låt koka i ytterligare 5-10 minuter tills fisken är klar.
 
*Servera med kokt potatis.
 
 
 

Tofusallad med stekta kryddor

Kategori: -Pluggdagar

 
 
Ännu en skoldag har passarat, men en ganska lat dag faktiskt. Vaknade sent, ut en sen frukost, låg på ängen för att läsa lite om Aspartam, skrev vidare på ett av mina Case med en av försökspersonerna och om hennes/hans hälsa och till lunch blev det en utsökt tofusallad. Perfekt blandning, speciellt med dom stekta kryddorna tillsammans med tofu och morötter.
 
Ingredienser för en person
1 näve spenat
1 näve roccula
7 cm tjock morot
Några sockerärter
1/2 tomat
4 cm gurka
3x10x3 cm bit Tofu
 
Tofu- och morotsbitarna marinerades i- och sen stektes i-
2 cm finhackad ingefära
1 rinhackad vitlöksklyfta
2 cm röd chili
2 tsk soja
2 msk olja
1 tsk peppar
 
 
Vill du veta mer om sojaprodukter som tofu är gjort av och och vilka effekter dom kan ha på kroppen kan du läsa om misosoppa här, dom positiva egenskaperna av sojamjölk här och dom negativa egenskaperna här. Tofu är gjort av sojamjölk och nyttigheten kan så klart bero på hur mjölken och sen produkten är framställd. Nyttigheten beror också på hur man fått sojamjölken att koagulera, salter, syror eller enzymer kan användas, och vilken variant din kropp mår bäst av.
 
Frågor?! Fråga på! Önskemål på ämne för framtida inlägg?! Säg till!
 

Proteinbrist

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Efter att ha varit vegetarian i nästan 6 månader har jag börjat fundera lite mer på det där om vilka symptom som visar sig vid brist av protein. Jag har än så länge tänkt att eftersom att jag äter ägg, fisk och nötter så borde det inte vara någon fara för mig, men nu tänkte jag i alla fall gräva lite djupare.
 
Proteiner/aminosyror är en livsviktig beståndsdel för kroppen eftersom att det anses vara våra "byggstenar". Det är byggstenar av muskler, hud, hår, antikroppar, enzymer, hormoner, blodet, celler mfl. Utan protein kan näringsämnen inte transporteras in och ut ur cellerna, blodet kan inte transportera syre och homoner kan kan inte skapas som är livsviktiga ämnen som kickar igång en reaktion i kroppen. Ett hormon är insulin som öppnar cellerna för glykos så att energi kan skapas inne i cellerna.
 
Några produkter som innehåller protein 
Ägg
Mjölk
Fisk
Ost
Brunt ris
Kött
Havre
Tofu
Sojabönor
Cashew, solrosfrön, pumpafrön
Sesamfrön
Vallnöt
Ärtor, kikärtor
Linsor
Brysselkål, blomkål, broccoli
 
Enligt rekommendationer, från USA, ska man äta 0.8gram protein för varje kg. Så väger man 60 kg bör man äta 48 gram protein/dag (för vuxna). Men andra rekommendationer finns för gravida, när man ammar eller är äldre. När man funderar på om man har brist på protein så behöver man även fundera på om det kan vara så att man har brist på en enstaka eller fler av dom olika aminosyrorna som finns. Det behöver inte vara så att man har låga nivåer av samtliga aminosyror. Som vegetarian, som inte äter fisk ock ägg, är risk till brist större eftersom att man behöver äta kombinationer av olika produkter för att få i sig samtliga av dom essentiella aminosyrorna. Sesamfrön och bönor är en sån kombination som ger samtliga essentiella aminosyror.
 
Här kommer två listor, listor på symptom som kan utvecklas vid överskott eller brist av protein.
 
Tecken på brist Tecken på överskott
Muskelnedbrytning Diarré
Muskelsvaghet Förstoppning
Viktnedgång Proteinförgiftning
Blodbrist Surt pH
Benskörhet Kan skada njurarna pga urinsyraproduktion
Tillväxt kan avstanna Kalciumbrist
Håravfall Uttorkning
Försämrat immunförsvar  
Infektioner  
Försämrat minne  
Trötthet  
Upptag av näring försämras  
Näringsbrist  
 
Jag har sedan tidigare skrivit ett annat inlägg om samma sak, men detta inlägg innehåller lite mer information. Men om du är intresserad finns det inlägget här.
 

Crazy Riga Trip

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

I fredags åkte jag och bästisen Tina till Riga på en kryssning över helgen, BÄSTA presenten på länge!Vi hade ungefär 6 timmar i Riga för turistande! Helgen har varit full av drinkar, god mat, sol, promenad och många gapskratt. Här kommer lite bilder från äventyret!
 
Solnedgången på båten. Underbart vackert!
 
G/T i baren efter middagsbuffen som var helt OK, Absolut bäst  var ostbrickan!
 
Love-bridge in Riga
 
ENORMA jordgubbar som säkert var genmanipulerade, men korgen man fick på köpet var supersnygg! (Den som man ser en aning bakom)
 
Posing med statyerna!
 
Utsikt från Skyline bar på Radison Hotell som var stängd. Dålig stil om vi får säga vad vi tycker. MEN väl på toppen (våning 26) såg vi en takterass på ett Galleri några gator bort. Så där blev det lunch!
 
Rödbetssoppa med potatis och Bloody Mary! Den godaste Bloody Maryn jag druckit kan jag berätta!
 
Päron, bär och getostsallad. Super gott! Efter lunch började vi röra oss ner mot färjan igen, men stannade på en pub för att prova riktig Lettisk öl. Till och med jag som inte dricker må mycket öl tyckte den var god.
 
Lekte modeller på däck. Läckert golv!
 
Soluppgång med champagne för att avsluta helgen!
 

Fast food quesidilla

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Vi har här hemma kommit på en ny grej som vi lagar här hemma när vi inte orkar göra någon mat: Quesidilla. Jätte enkelt, super snabbt och man kan få till sin egna touch på rätten också.
 
Mitt recept för min quesidilla:
2 tortilla bröd
Några knippen bladpersilja
1/2 tomat
4 cm zucchini
2 soltorkade tomater
2 stor tsk sambal oelek
Ost
 

Börja med att bre ut sambal oelek på botten, lägg först ett lager ost, sen tomat, zuccini, bladpersiljan och sen mer ost. Jag gjorde misstaget att bara ha ost i botten, men då ramlade grönsakerna ut eftersom att dom inte kunde klibbas fast mot toppen-brödet. Stek på båda sidorna i stekpannan på medelvärme, vi vill att osten ska smälta men utan att brödet blir bränt. Klart och dax att ätas när osten fortfarande är varm. Mums!
 

Veckans Tips: Basiskt blod med kalla duschar

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Plockade fram boken "Acid & Alkaline" av Herman Aihara härom veckan när jag satt och skrev ett inlägg om misosoppa i torsdags. (Inlägget hittar du här). För jag mindes att det stod mycket bra information där om just det. När jag läste boken kom jag också över veckans tips.
 
Om blodet är surt (lågt pH) hämmer det nervsystemets funktion medans basiskt blod det stimulerar det. Så om man har ett basiskt pH kan man tänka, agera och ta problem utan svårigheter, medan ett surt blod gör att man inte kan tänka eller agera snabbt, tydligt och beslutsamt.
 
Givetvis är det viktigaste att man äter hälsosam kost (helst ekologiskt utan kemikalier) som påverkar pH värdet till det basiska. Detta är ett långtidsmål som inte tar några dagar att förändra utan en längre tid, men jag har också lärt mig att en quick-fix för att göra blodet basiskt är att duscha kallt, gärna på morgonen. Det ska förbättra tänkandet, systemet och ge en riktig kick. Detta tips handlar om att ta en kall dusch efter att man duschat klart i sin varm dusch.
 
 Jag har vid tidigare tillfälle skrivet om hur man kan rena kroppen och aktivera den, men då med bland annat varma och kalla duschar i flera omgångar. Du kan läsa det inlägget här. Jag försöker själv så ofta som möjligt köra med denna metod och jag tycker verkligen att man blir mer alert och medveten.
 
Det var veckans tips från mig denna underbara söndag!
 
Kram Kram från Välbefinnaren Sabine
 

 

Vill du ha träningsvärk. Tips: Gör Lins- & rotfruktsbiffar

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Gjorde häromdagen lins- och rotfrukstbiffar och det blev verkligen super gott och gav mig träningsvärk. Timjan och rosmari gav den mesta smaken och det gillar jag verkligen, eftersom att jag använder dessa kryddorna när jag ska laga till lite mer "svensk" mat, än om man jämför med min österländska matlagning med kummin, nejlika, senapsfrön, fänkål och kanel.
 
Ingredienser för 10 ganska stora biffar:
2/3 Sötpotatis
3 små morätter
1 zucchini
2 rödbetor
1 dl småhackad färsk bladpersilja
2 st ägg
1/2 dl röda linser
1/2 dl gröna linser
smör
1 tsk Timjan
1 tsk rosmarin
Salt och peppar.
 
*Skala och riv rotfrukterna på den grövsta ytan på rivgärnet, det är detta som gjore mig svag och gav mig träningsvärk i armarna. Riv även zucchinin på den grövsta ytan, men utan att skala.
 
*Koka linsorna enligt beskrivningen på förpackningen, låt kallna.
 
*Pressa ut all vätska från dom rivna grönsakerna, jag gjorde misstaget att inte göra detta tidigare så det fick jag göra sen när hela röran var gjord.
 
*Hacka persiljan smått smått!
 
*Stek rotfrukterna och zucchini i lite smör i 10 minuter ungefär på medelväme och låt svalna.
 
*Blanda ihop ägg, stekta grönsakera, kokta linserna och kryddorna. Pressa ur mer vätska om nödvändigt.
 
*Forma biffar och stek på medelvärme tills biffarna fått färg (mina fick ingen färg för jag höll på att hungra ihjäl, men tänker steka på dom när jag plockar ur dom från frysen en efter än.
 
*Servera med en färsk sallad eller stekta wok grönsaker med soja, chili och olja.
 
Läs gärna mer om rotfrukterna effekt på kroppen och hälsan här. Och så önskar jag er smaklig måltid!!
 
 
 
 

Misosoppa- Basiskt formande

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
I onsdags var jag på sushistället där jag bor och beställde en av mina favoriter. Snabbt stekt lax, så att det blir lite krispigt, med en super god sås som jag tror är teriyaki. Som vanligt serverades en misosoppa till detta, och det är soppan som jag vill berätta lite mer om i detta inlägg.
 
Receptet:
3 tsk misopasta
4 koppar vatten
225 gr tofu
2 tsk dashi granuler
2 grönlökar/vårlök.
 
Miso är vanligtvist gjort på sojabönor, men det kan också göras på till exempel ris, kikärtor eller quinoa, men här fokuserar jag på misosoppan gjord av soja. Misopastan är rik på protein, vitaminer och mineraler, och är en fermenterad massa av bönorna. Det är denna massa/pasta som man sen blandar ut med vatten och andra produkter för att göra misosoppa. (Se ovan).
 
Jag har i tidigare inlägg berättat om sojamjölk (som du kan läsa här och här) som ökar nivån av östrogen. Något som kan vara bra vid klimakterie-övergången. Men samtidigt kan höga nivåer av östrogen leda till både PMS symptom och cancer. Några typer av cancerceller frodas/lever på östrogen, eftersom att dom använder det som föda. Men det finns produkter som eliminerar östrogen från kroppen, dessa är broccoli, blomkål, kål, grönkål och brusselkål. Eller så kan du googla på grönsaker från brassicas-familjen. Men samtidigt som östrogen kan öka cancer risken kan surt pH i kroppen också leda till cancer eftersom att den sura miljön gynnar cancercellernas tillväxt. Misosoppa är basiskt formande och skyddar stödjer därför kroppen som skydd mot cancer.
 
 
Samtidigt har man upptäckt att i länder så som Japan, där man äter mycket sojaprodukter, är cancer-antalet betydligt lägre än i västvärlden. Detta beror på att tex japanerna äter mycket miso (basiskt formande) och sjögräs (basiskt formande), som innehåller jod. Jod är ett ämne som skyddar kroppen mot cancer. Kopplingen mellen jod och cancer skulle man kunna skriva en hel uppsats om, jag har en bok på 600 sidor som handlar om denna koppling (och andra cancer kopplingar). 
 
Misosoppa som är fermenterade sojabönor kan väldigt enkelt genomgå matsmältningen, eftersom att det till viss del redan är nedbrutet, vissa näringsämnen är till och med lättare tillgängliga efter att bönorna är fermenterade. Men om man har problem med svampinfektion och socker-relaterade problem, kan det förvärra symptomen om man äter fermenterade produkter. I dom fallen kan man behöva vara försiktig och ibland till och med undvika miso helt.
 
Man tror också att miso är en källa till lactobacillus acidophilus, som är viktigt för en frisk och hälsosam tarmflora. Enligt Yin & Yang teorin är miso yang som är viktigt för att bygga upp tarmfloran när den varit ur balans. Enligt samma teori kan yang produkter stimulera parasympatiska nervsystemet, som aktiveras när kroppen är i vila och inte stressad. Det stimulerar matsmältningssystemet, må-bra hormoner ökar och läkningsprocessen förbättras.
 
En nackdel med miso är att det innehåller en hel del salt, vilket kan leda till både högt blodtryck, vätskeansamling och felplacerade mineraler. Ja, vi vet en hel del om överskott av natrium.
 
Slutsats:
Basiskt formande.
Innehåller lactobacillus acidophilus för tarfloran.
Fermenterade produkter är lättare för matsmältningssystemet att hantera.
Mineraler lättare tillgängliga
Kan vara skadligt vid svampinfektioner/candida.
Innehåller östrogen som kan vara både bra och dåligt, beroende på person.
Höga nivåer natrium.
Högt jod innehåll.
 
 
 
 

Studiedag med besök

Kategori: -Pluggdagar

 
 
Igår tisdag var jag ledig från jobbet för att plugga istället, eftersom att jag jobbade en onsdag för två veckor sedan. Så denna vecka blev det två dagar studier, eller en och en halv i alla fall. För idag kom nämligen en av bästisarna på besök. Hon bor inte i stan, så då vill man ju inte missa den chansen! Vi satt i solen och njöt och senare på kvällen lagade jag fiskgryta. Mums! Recpet kommer eventuellt upp här vid senare tillfälle.
 
Igår skrev jag på mitt ena Case, och idag har jag skrivit på det andra. Ingen mer info kring dom får ni eftersom att det är privat. Men jag har också börjat lite smått att skriva på en av uppsatserna. Uppgiften är att diskuttera sockerinnehållet i en fruktjuice, en läsk och en diet läsk. Ska bli intressant tycker jag!
 
Dessuto har jag städat på skrivbordet och bland alla papper. Det är inte två eller tre papper och böcker som ligger. Det är.... var.... en enda stor röra. =)
 Skönt när det blir gjort! =)
 
Ingredienser i salladen
1/2 packet stekt Hallomi
1/2 morot riven med skalare
10 cm zucchini
2 sparrisar kokta
Gröna bönor
1/2 stjälk selleri
En liten näve roccola och spenat
1/2 tomat
 
Dressing.
3 cm hackad chili
6 st hackade kapris
2 cm riven ingeföra
2 msk oliv olja
1 msk citronsaft
1 msk linfröolja
Salt & peppar
 
 
 
Önskar er en trevlig kväll.
 
Kram kram från Välbefinnaren
 
Före
 
Efter
 

Artikel om Eating Disorders

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 Efter att ha läst runt lite om ätstörningar kom jag över en super bra artikel om ortorexi som jag rekommendera stark. Artikeln är mer en "definitions"-artikel om hur enkelt ett sådant tillstånd kan uppkomma. Bra exempel! Klicka här eller sök på: http://drbenkim.com/articles-orthorexia.html.
 

www.tourn.se/bloggare/

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej Hej,
 
Nu har jag registrerat mig på www.tourn.se/bloggare/ där man kan söka sponsorer för framtida tävlingar och få produkter för recension. Jag har sett många liknande exempel på tjänster och nätverk, men Tourn verkar seriöst, så jag ser fram emot att delta och dela med mig - Mest spännande ska det bli att få ha tävlingar för er som besöker mig här och ha roliga, intressanta priser att dela ut!
 
Kram från Välbefinnaren

Det finns inga regler kring näring och balans!

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag tror inte det finns några svarta och vita regler i näringslära, bara insikter och riktlinjer. Det är oerhört viktigt att förstå att alla människor är olika och mår bra på olika typer av kost. Vi behöver ha tid och viljan att vilja förstå våra egna kroppar, för att vi ska veta vad som passar just dig bäst. 
 
Sen har jag funderat på det här med vitaminer och mineraler. Det är otroligt viktigt att det är balans mellan dessa näringsämnen och att samtliga finns tillgängliga i kroppen. Anledningen till detta är för att dom alla behöver en eller flera av de andra vitaminerna och mineralerna för att kunna aborberas, brytas ner och för att utföra sina viktiga arbeten. Man hör att man kan lider av benskörhet  om man saknar kalcium i kroppen, vitamin D behövs för att kroppen ska kunna absorbera kalcium, det behöver vitamin A och vitamin C för transporteringen av kalcium över cellmembranet och samtidigt förbättrar kalcium upptaget av vitamin B12. Dessom, om magnessium är låg kan det kalcium som finns närvarande inte användas eftersom att kalcium och magnessium behöver finnas i en balans mellan varandra.
Ett annat exempel är vitamin B9 (folsyra), där vitamin B3, vitamin B12 och vitamin C behövs för att det ska kunna omvandlas till sin aktiva form, och tillsammans med C vitamin och B12 kan kroppen använda/nyttja proteiner. En annan vitamin är B6 som behövs för att det omättade fetter GLA ska kunna omvandlas till prostaglandiner, en otroligt viktig funktion för en frisk kropp. Prostaglandiner är ett hormon-liknande ämne med oerhört viktiga funktioner, men läs gärna mer om prostaglandiner genom att göra en sökning i Sök funktionen.
 
Som ni förstår kanske min kropp inte kan använda kalcium eftersom att magnessium nivån är låg, medans du inte kan absorbera kalcium eftersom att vitamin D saknas i din kropp. Alla är olika, och behöver därför olika ämnen. Men min åsikt är att så länge man äter en balanserad kost med mycket grönsaker så får man i sig det mesta. Gärna ekologiskt också så att man inte får i sig massa kemikalier som gör att kroppen måste hanskas med dessa istället för att utföra sitt "dagliga och vanliga" arbete. Energin bör läggas på viktiga funktioner istället för att behövas ta hand om skräp. 
 
Så en person kan uppleva både humörsvängningar och en obalans på energi nivån efter att ha ätit kolhydrater, medan en annan kanske inte känner av några som helst symptom. Vissa mår toppen av och kan absorbera järn i spenat, andra inte. Du kanske mår bra av stora mängder fett, medan jag inte gör det. Jag kanske inte kan gå upp i vikt, hur mycket jag än äter, medan en annan har svårigheter med att gå ner. Alla behöver lyssna på sin egen kropp och göra vad  just den mår bäst av. 
 
Lyssnar du på din kropp?
 

Wine-tasting och Cheeseplatter at home

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
I veckan fick jag äntligen smaka några droppar av vinerna som fått Kärleken jobba järnet dom senaste veckorna. Jag hoppas verkligen att allt med lanseringen kommer gå galant för han och hans vänner han jobbar med.
 
Och i fredags åt vi rökta räkor, aioli, baguette, skagenröra och ostbricka efter att ha varit på Bromma Blocks Deli avdelning. Kanon gott och mysigt!
 
 
 

Veckans Tips: Långa och stora sockermolekyler

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
Det jag säger nu vet ni säkert redan med det är värt att nämnas igen, så här kommer det. Anledningen till att man bör äta mer komplexa kolhydrater, så som disackarider och polysackarider, är för att dessa bryter ner mer långsamt i kroppen. Medan snabba kolhydrater monosackarider bryts ner snabbt och därför absorberas för snabbt av kroppen från matsmältningssystemet.
 
Kolhydrater fungerar som lego, monosackarider är en legobit, disackarider är två legabitar som sätts samman och polysackarider kan variera mellan tre och miljoner monosackarider eller disackarider. Fibrer är en typ av substans som innehåller polysackarider. 
 
När vi äter snabba kolhydrater, alltså enkla monosackarider, så stiger blosocker nivån snabbt eftersom tillgängligheten av socker är så stor. Kroppen hinner inte handskas med mängden vilket kan leda till ofullständig förbränning. Anledningen till att förbränningen blir ofullständig är för att det inte finns tillräckligt med syre i kroppen. Syre behövs för att kroppen ska kunna bryta ner kolhydrater, det behövs även för att kroppen ska kunna använda/bryta ner proteiner och fetter. Ofullständig förbränning skapar syror i kroppen, mjölksyra, smörsyra, pyro-racemisk syra och ättiksyra bland annat. Syror behöver neutraliseras av bland annat mineraler så som magnesium, kalium, kalcium och sodium, för att istället omvandlas till salter. Syror är motsatsen till basiska ämnen, och dessa mineraler är basiska.
 
 Såå.... slutpunkt. Man bör alltså äta långsamma kolhydrater för att kroppen ska kunna hinna bryta ner dom, med syre närvaro. För att syror inte ska skapa till en sån stor grad.
 

Plugg + Sol + En Äng = Fantastisk dag

Kategori: -Pluggdagar

 
Hej hej,
 
Idag när jag vaknade gick jag direkt ut på balkongen för att se om det var plugga-i-solen-väder, men det var det inte. (Min balkong är på skugg-sidan). Vid halv tolv tiden gick jag ut igen, men nu på sol-sidan av huset och då var vädret kanon. Så jag plockade med mig vatten, ett äpple, tre skolböcker och ett skrivhäfte, för nu var det dax för uppsats skrivning om fiber. Jag skulle skriva om varför man föredrar fibrer från frukter och grönsaker framför fiber från bran based breakfast cereals (kli baserade frukostflingor).
 
Efter två timmar i solen gick jag till torget för att köpa lite lunch i form av sushi. Åt på balkongen, vilade lite efter maten och sen körde jag gång igen. Hann skicka lite uppföljningsfrågor till min ena testperson samt renskriva testpersonens svar. Nästa vecka är jag ledig både tisdag och onsdag för studier, så då tänker jag gräva ner mig i dom båda arbeten kring testpersonernas historia.
 
På tala om skola, jag fick tillbaka betyg för min uppsats kring njurarna och dess funktion. Det blev ett B i betyg! Inte det bästa betyget jag fått, men jag behöver i alla fall inte skriva en ny uppsats. Skolan rekommenderade mig bara att jag skulle läsa lite om hormonet ANH och om hastigheten som urin skapas. Så detta ska göras också vid ett senare tillfälle.
 
Just ja... jag hade ett kärlekspar av harar som tittade förbi när jag låg där i gräset. Gulliga! Tror att det är dom som hänger nedanför min balkong också! =)
 
Önskar alla en lika bra dag som jag haft.
 
Kram från Välbefinnaren Sabine

Grönsaker ger liv

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Idag gjorde jag en smoothie med grönsaker och äpplen, eftersom att jag inte ville få i mig grönsaker med en sallad. Ibland är man inte sugen på sallad helt enkelt. Visserligen blev den inte speciellt god, men nyttig och snygg, och så tror jag att den blivit godare om man hade i lite ingefära också.
 
1 stor näve ruccola
1,5 dm gurka
2 äpplen
 
 
Man bör inte blanda grönsaker och frukt i juicer och smoothies, med undantag äpplen som kan blandas med grönsaker. Eftersom att frukt är renande medans grönsaker förbättrar och ger liv.
 
Ruccola: är rikt på mineralerna fosfor, järn, kalcium, kalium, magnessoim, natrium och zink, vitaminerna som finns i störst mängd är vitamin C, B2, B3, B5 och folsyra. Folsyra är viktigt för produktionen av nukleinsyra som är viktigt för friskt DNA och RNA. Ruccola är också en grönsak som är basiskt formande i kroppen, vilket är positivt vad det gäller pH värdet och för att förhindra ett surt pH. 
 
Gurka: är rikt på vitaminerna B och C samt mineralerna kalcium, järn, fosfat, kalium, svavel (viktig beståndsdel för fyra aminosyror som används för uppbyggnaden av protein) och natrium. Har en stark vätskedrivande effekt och minskar därför bevarandet av vätska i kroppen. Vilket för vissa kan vara positivt och negativt för andra. Minskar blodtrycket och är bra för hår, naglar och huden.
 
Äpple: innehåller vitamin A, B1, B2, B6, C, järn, kalcium, kalium, magnessium (viktigt för att bevara en jonisk balans i cellerna/elektriska vågor över cellmembranet) och sulfur m fl. Denna frukt tros vara an anti-cancar stödjare. Det innehåller också ämnet pektin som finns i vissa kolhydrater (i korta drag) och detta ämne skapar ett gele i tarmarna som eliminerar toxiner.
 
 

Örebrohäng och mer nässlor

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
I helgen har jag, kärleken, mamma, brorsan, morbröderna träffats hemma hos mormor i Örebro för att fira min ena morbrors 40 års dag. Så i lördags började dagen hos mormor med smörgåstårta och jordgubbar. När man är hos mormor får man ALLTID med sig något hem, och denna gång blev det två pelagoner, två medicinväxter och en hel del torkade brännässlor. Läs nedan om nässlornas positiva och negativa egenskaper.
 
Dessutom fick vi träffa min kära mormors nya pojkvän, sen några månader tillbaka. Såååå himla söta! Mormor och pojkvännen tog mig till hans lägenhet (över gatan) så jag fick se hur dom hade det där och vart mormor brukar sova. Mys-ungar!
 
På lördagkvällen gick jag, kärleken, lillebror och födelsedagsbarnet ut på O'learys för mat med min barndomsbästis och morbrors 5 vänner. Och så kom lillabrors tre kompisar också. En salig blandning alltså. Maten var god, vädret var fantastiskt och kvällen avslutades på Frimis där jag aldrig varit tidigare. Kul ställe som jag absolut kommer gå tillbaka till! Kvällen tog slut hemma hos vännen där vi somnade som stockar!
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Brännässlor

Brännässlor är en viktigt och stark naturväxt som har många egenskaper. Den innehåller framför allt mycket järn men också andra viktiga vitminer och mineraler. Eftersom att de är rikt på järn och klorofyll  hjälper de till vid bildandet av blod , och hjälper därför vid anemi.

Den är också en av dom bästa blodrenande växterna som vi har, vilket därför fungerar bra vid detoxifiering både invärtes och utvärtes.  Det är även urindrivnde vilket kan vara bra vid detox eller vattensamling i kroppen. Men eftersom att det är urindrivande så kan det lägga mycket kraft på njurarna vilket kan vara skadligt och stressfullt för organet. Dess diuretiska effekten alkaliserar och släpper urinsyra från lederna hos giktt patienter och eliminerar därför smärta.

Nässlor är även blodsockersänkande eftersom att det stödjer bukspottkörteln. Det stödjer även mjälten och sköldkörteln. Det har också visat sig positiva vid astma och pollenallergi.


Plocka brännässlor på våren då dom är som yngst eftersom att dom då är som godast. Använd sedan som te eller i grytor.

 
Hemstaden Örebro!
 
 
Nässlorna!
 
 
Bästa mormor!
 
 
Jag, Kärleken och födelsedagsbarnet!