Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Hälsosmart & Testpersoner

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

I detta inlägg hos Josefin och Ulrika letar dom efter en hälsosmart person som bor i Västeråstrakten och vill vara med i ett tio veckors coachprogram. För att förbättra kosten, motionen, motivationen och den personliga utvecklingen.Är du intresserad av detta tycker jag absolut du ska anmäla dig!
 
Om du är intresserad av att förbättra din hälsa genom att hitta roten till dina åkommor och förbättra dessa med alternativa behandlingsmetoder så tycker jag istället du ska anmäla dig som försöksperson hos mig-Välbefinnaren.
Läs mer om att vara Testpeerson genom att klicka på bannarn nedan.
 
Må Väl önskar Välbefinnaren
 

Några tankar kring rökning

Kategori: -Skadligheter

Jag har fallit tillbaka till cigaretterna efter min semester till Indien, så här kommer ett inlägg om cigaretter och en utskällning till mig själv. Lika bra att "gå ut med det" så att jag får skämmas! Här kommer ett inlägg om kroppen hos en rökare, inte vilka bieffekter som skapas, utan vad den fysiska anledningen till att man överhuvudtaget börjar röka kan vara. Man kan se detta inlägg som ett smakprov om hur jag arbetar.
 
 
Rökning och andra droger har en bluff-effekt på kroppen, rökning har liknande effekt på kroppen som livsviktiga hormonliknande prostaglandiner (PG) har. PG skapas av fleromättade fetter (omega) och det är en anledning till att dessa fetter är så pass viktiga. Riktiga hormoner skapas vid fasta punkter medans PG skapas i kroppen där den är behövda. Dom behövs för blodcirkulationen, kontrollera elekrolyternas placering, skyddar vid/mot inflammationer, reglerar kroppstemperaturen mfl viktiga funktioner. Du vet hur viktiga omega fetter är för kroppen, prostaglandiner kan alltså inte skapas utan omega fetter. Endokrine systemet behöver prostaglandiner för att fungera och om dessa inte finns kan dom inte utsöndra sina viktiga hormoner som dom ska vilket leder till stress för kroppen och dess organ.
 
Rökning har också förmågan att ge binjurarna en kick, som kan vara speciellt farligt och skadligt om binjurarna är ur funktion och om det pågår under en för lång period. Binjurarna (tänk adrenalin) är en av körtlarna i det endokrina systemet som påverkas, men bukspotkörteln påverkas också negativt. Personer som röker har oftast problem med blodsockret, och jag som diabetiker har verkligen det. Endokrina systemet behöver riktiga prostaglandiner för att  fungera och inte något som liknar/fejkar dessa. Om kroppen saknas prostaglandiner kan det vara så att kroppen faktiskt inte kan bryta ner fettet/omega fetterna som man äter eller så kan kroppen inte använda dom när dom väl absorberats och finns i kroppen. Detta kan bero på att enzymer som behövs saknas, galla skapas inte som det ska eller viktiga vitaminer eller mineraler saknas helt enkelt! Som du ser kan oförmågan att använda fetter bero på flera olika anledningar; det kan inte tas upp från magkanalen eller så kan det inte användas när det väl kommit in i kroppen. Omega-fetter måste brytas ner för att dom ska kunna användas. För att skapa PGs behövs omega 3, omega 6, magnessium, zink, vitamin B3, B6, vitamin C och vitamin E. Om någon av dessa saknas kan det leda till att kroppen då inte kan skapa PG. Som du ser är detta en jätte viktig balansmellan flera näringsämnen och det är viktigt att förstå att det inte behöver vara omega-fetter som saknas, utan det kan vara enzymer, galla, vitaminer eller mineraler som saknas och som behövs för att kunna använda fetterna som man får i sig med kosten. Är jag otydlig?
 
Det här med placeringen av elekrolyter är också viktigt för att en kropp ska må bra och vara frisk. Om den inte är frisk och fungerar som den ska leder det till djupare problem. Utan elektrolyternas placering finns ingen stark elektrisk laddning i kroppen och i cellerna, vilket kan skapa och orsaka flera olika hinder och skador i kroppen. Ingen laddning betyder stagnation/stockning vilket betyder att inget kan röra sig snabbt nog. Rening av kroppen kan inte ske i den hastighet det borde och ett surt pH skapas. Och detta leder till att endokrins systemet påverkas eftersom att omega fetter inte kan användas. I väldigt korta drag!
 
En annan punkt som visar att en människa kan bli beroende av produkter som äldre är det här med ammning. När en baby födds är kopparnivån högre än zinknivån, men allt eftersom man ammar babyn blir zinknivån högre och kopparnivån sjunker. Efter upp till två år med bröstmjölk har denna balans blivit nåd. Min poäng här är att om man inte blir ammad under tillräckligt lång tid kan ett överskott av koppar (underskott avzink) leda till ett beroende senare i livet. Man kan vara beroende av människor, cigaretter, alkohol, droger, mat, träning mm. 
 
Rökning är också en aktivitet som värmer lungorna och det tros därför att rökare röker för att deras lungor är för kalla, dom behöver stimulation. Detta kan också vara ett tecken på att metal elementet i kinesisk medicin är ur balans. Om man ser i ett Case att metal elementet är ur balans på flera ställen i historiken kan man se vilken del av kroppen som är urbalans och det kan vara den man behöver jobba på. Känslor och olika typer av smärtor kan till exempel berätta en hel del. Läs ett tidigare inlägg om känslor och sjukdomar här
 
Sammanfattning av möjliga orsaker till rökning:
-Viktiga fetter kan inte användas av flera olika anledningar, därför kan PG inte skapas.
-Felaktiga placeringar av elektrolyter.
-Fel balans av zink och koppar, mer koppar än zink.
-Det kan vara en obalans i Metal elementet i Kinesisk medicin.
-Endokrinsystem som inte kan utföra sina arbeten korrekt
 
Pust..... där har ni det som jag behöver titta på vad det gäller mitt case. Vill poängtera här att alla är olika så allt ovan behöver inte stämma in på alla. Vilka tekniker som används för att få ordning på kroppen och dom obalanser som finns varierar från person till person, och tar dessutom olika långt tid.
 
Eftersom att jag nu varit sjuk i fyra dagar förra veckan så känner jag att det är dax att sluta röka. Pepp Pepp på mig! Har du varit rökare och lyckats sluta?

Fisksoppa med saffran

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

När jag hade mamma och brorsan på besök för några helger sen gjorde jag en fisksoppa med saffran, så få ingredienser men ändå såå himla gott. Låt allt utom fisken och kräftstjärtarna koka någon timme och lägg sen i fisken och kräftstjärtarna och låt koka i några minuter till fisken är klar. Servera med vitlöksbröd. Super stolt över resultatet! Mums!
 
2 bitar lax
2 bitar vit fisk
en burk kräftstjärtar
5 dl grädde
4 dl vit vin
2 morötter
2 stjälkar selleri
2 stora tomater
3 cm chili
Saffran
Salt & peppar
 
 
 

Firma-partaj (S-holm), Vin-provning (Ö-bro) Mamz (E-köping)

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Denna helg har varit fullspäckad med skojigheter. Det kanske egentligen inte var optimalt med tanke på att jag var sjuk i början av veckan. Men Men nu blev det så. Dessutom, som jag nämt tidigare har min kropp har en förmåga att bli sjuk när jag har någonting speciellt att se fram emot.

Fredag: 17.15 fick jag och mina kollegor gå ner till våningen under, där våra chefer dukat upp borden, förberett maten, öppnat champagneflaskor och sen stod redo när vi alla traskade ner. Min chef och en kollega gick i pension i fredags, så det var en av-tackningsmiddag blandat med att fira livet med varandra. Vi lekte en lek som var super kul! Under dagen samlade min ena chef in små lappar som alla hade skrivit. På lapparna skulle man skriva en hemlis som chefen eller kollegan (helst ingen) visste om. "Jag har visat rumpan för en kändis", "jag har åkt fast för fortkörning", "jag har festat med kungen" osv osv. Sen skulle dom två pensionärerna gissa vem som gjort vad och man fick verkligen flera goda skratt och man lärde sig massa nytt om kollegorna. Underhållande! Senare på kvällen var vi fem personer som åkte in till Cafét i stan, umgicks ännu mer, dansade och drack vin fram till att min kära pojkvän hämtade mig och min kollega så vi säkert kom hem till våra sängar! Bästa killen! Bästa kvällen!

Lördag: Vaknade vid 12, jag och V började prata om att åka till Örebro för att gå på Vin mässa. Sagt och gjort satt vi i bilen 14.30, ringde min barndomskamrat Jane och frågade om hon och hennes kärlek ville följa med och givetvis ville dom det. Kul Kul! Kl 16.30 gick vi in på Conventum, köpte dryckes kuponger och sprang till slut på våra vänner! Där gick vi sen runt tills klockan halv 8, provade viner, ostar, bröd, sprit, bruschetta röra mm. Bruschetta görar var så himla god att jag köpte med mig två burkar hem. Det är egentligen en torrvara som man ska blanda ut med vatten och olja innan det blir en röra, eller så kan man ha det i grytor. (Från Oil & Vinegar om du vill prova, innehåller E-nummer).
Jag pratade med en kvinna i en av montrarna om vinets effekt på kroppen, om det har någon positiv inverkan, vilka i så fall, hur pH värdet i vinet ser ut och hur det bildas. Hon berättaade om historien kring vin, hur klimatförändringarna påverkar vinet och hur det är att jobba som vin-importör. Verkligen ett intressant och lärorikt samtal. Jag ska vid senare tillfälle skriva lite mer om "Vin & hälsa".
Efter mässan sa vi He- då till våra vänner och satte oss i bilen till min kära mor i Enköping. Mamma hade middagen serverad kl halv tio, vi drack kaffe, pratade om livet och avslutade kvällen med filmen "Paranormal activity 3", som jag faktiskt trodde var en verklighetsbaserad film till en början. Ja faktiskt! Man vet aldrig vad som finns och inte finns med någon säkerhet enligt min uppfattning. =)
 
 
 

 
 

Bloggutmärkelse

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
Jag har fått en bloggutmärkelse från Milla hälsoblogg. Man tackar och bokar så mycket för den utmärkelsen, blir jätte glad. =) Här kommer några frågor som jag svarat på och jag ber dom 5 personer jag skickat utmärkelsen vidare till att göra samma sak.
 
Vad ville du bli när du var liten?
Först ville jag bli sångerska, tills jag insåg att jag inte kunde sjunga, sen ville jag bli konstnär tills jag insåg att jag inte kunde måla så bra. Sen ville jag bli kock eller jobba som flygvärdinna. =)
Vad är du idag?
Idag jobbar jag i Bank och Finans branschen på administrationen och kundtjänsten. Dessutom pluggar jag Alternativ medicin & kostrådgivning på distans.
Vart vill du helst resa?
Jag vill åka tillbaka till Indien, också vill jag dyka i Maldiverna och hälsa på en vän i Karibien. Och som vanligt vill jag till Brighton för att njuta av livet på ett sätt som man bara kan göra där. =)
Var ser du dig själv om fem år?
Jag hoppas att jag antingen jobbar för ett företag som fokuserar på det som min passion är inom, att kunna hjälpa andra människor må bra och vara friska utan piller. Eller så hoppas jag att jag själv har startat ett eget företag och gör just detta. Vore häftigt att ha en föreläsning någon gång också, även om jag är skraj för att stå på scen inför många människor. Men man ska ju utsätta sig för det som man är rädd för sägs det ju. Om jag bodde utomlands om fem år hade det varit häftigt också. =)
Rött eller vitt?
Rött vin är min favorit, men jag föredrar den vita färgen mer än rött.
Sommar eller vinter?
Sommar! Jag hatar att frysa och jag har ingen längtan efter en skidsemester. Sol och varmt ska det vara!
Skog eller hav?
Hav mest, men en promenix i skogen med en blåbärskorg eller svampkorg är ju alltid kul i allafall en gång per år! ;-)
Vad gör dig ledsen?
Det som gör mig mest ledsen är ensamhet för mig och andra människor.
Kanske inte ledsen, men arg när man blir lurad av företag om vad man köper och äter (som den senaste häst historian)
Att inte få min vilja igenom. ;-)
Folk som inte är ärliga och utnyttjar andra.
Vad är det bästa du vet?
Det bästa jag vet är att umgås med mina bästa vänner över en middag.
Befinna mig i värmen och kunna ha klänning på mig.
Laga en ny maträtt och tycka den är superduper mumsig.
Kramas mdmänniskor jag älskar och bryr mig om.
Att inte behöva jobba under smestern gör mig förbannat lycklig, att bara behöva tänka på mig själv och den jag semestrar med.
Resa för att se nya platser, träffa nya människor, lära mig nya kultorer och bara vara mitt i allt.
Läsa en riktigt bra bok ger också en underbar känsla.
 
 
Mina fem utmärkelser går till:
Häftiga och grymt konstnärliga Trueborn.
Ljuvliga och harmoniska Lyckoland
En ny blogg jag följer om träning med underhållande texter, Frida och bloggen Made.
Eco baby/Naturlig bebis- Bloggen med information om skadligheter för kroppen och som många inte vet. Många tips!
Sist men inte minst Morning Diaries med hela världens alla frukostar.
 
 

Connections/Emotions/Elements

Kategori: -Österländsk filosofi

Hej hej,
 
Det blev ju ingen pluggdag denna vecka eftersom att jag varit sjuk och jag inte orkade anstränga mig speciellt mycket. Men eftersom att jag var hemma igår torsdag så skrev jag ihop ett dokument som jag tänker använda och vända mig till i framtiden. jag gillar dokument att vända mig till!  Det handlar om känslor som är kopplade till dom olika kinesiska elementen, som jag kände att jag behöver en sammanställning på för att får en ännu bättre känsla av ämnet och ännu bättre förståelse. Alla känslor är koppade till ett av dom fem elementen och genom att se vilka känslor som finns i en person kan man se i vilket element det är en obalans, i väldigt korta drag. Så en persons känslor kan berätta väldigt mycket. Det låter kanske enkelt, men man kan inte säga att: "Sabine är sjuk eftersom hon är arg hela tiden, därför är det en obalans i hennes Wood element, så då är det levern det är fel på", nä... man behöver kolla på alla pusselbitar för att se en koppling i en kropp och det är det jag gör när jag gör en "Utredning"/Case History. Är du intresserad av att vara testperson? Kklicka på bannerna till höger, ovanför sökfunktionen för att veta mer. 
 
Hur som helst kommer här lite helgläsning, det är egentligen mina privata anteckningar men jag tänkte och vill delar med mig av dom här. Informationen är hämtad ur boken "The Law of the five elements" av Dianne M Connelly. Vissa meningar har jag kopierat, vissa har jag formulerat om aoch vissa har jag skrivit själv.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Connections/Emotions/Elements

 

WOOD: Tree reaching to the sky with stability, rooted, flexible, bending, strength, gives new life with seeds just like a person. If out of order or not in balance: not well rooted, pushed over easily, falls over, feels disconnected with the earth, easily confused, dizzy. Symptoms that could develop is:  stultification (förlöjligande) of emotion and thought, feelings of smothering, nightmare of being trapped, abdominal pain, cramping, weak and/or stiff limbs, spinal problems or the person is not/cannot receive enough nutrition’s and become deficient. Emotion connected to the wood element is anger; this person might express too much anger and might “explode” or lack the feeling of anger entirely. Irritation without reason, always wanting to pick a fight and on edge with other, are common symptoms when there is an imbalance of the wood element. The liver and gallbladder can be harmed if there is an imbalance in this element.

 

FIRE: Warmth, light, energy, moving, full of spark, vitality, lively, excitement about life and colorful the sun just as much as the human being in balance. It can be both too much energy in this element and also too little. This person can be cold physically and emotionally, experience parched (förtorka/sveda) and arid in the mind, spirit & body (lack vitality), hot painful joints, lack of emotional warmth and receptivity to others and sexual coldness. Emotion connected to the fire element is Joy and Happiness (and the opposite sadness). The excess of joy is just as harmful as the lack of it, so balance is needed. The desire for permanent joy and happiness is impossible goal, there has to be sadness for there to be happiness. Organs associated to the fire element are the heart and small intestines.

 

EARTH: It is the ground beneath our feet, the connection we have with the world in which we live and the entire universe.  We are nourished from the earth, we get life and we get support. Fertility is associated with the earth element. Both the earth and the human beings are (when balanced) grounded, stable, balanced, have a centre, order & harmony is with this element and both the earth element and the human being follows certain cycles through life.  If there is an imbalance in the earth element the person might lose the connection to any one of the cycles we are living after. Symptoms such as nervousness, instability, flightiness, loss of balance, feeling unearthed, disconnected, alone, egocentric, not feeling secure in one´s self and depending on other can show when there is an imbalance in the earth element. The emotion associated to this element is sympathy/compassion. Both lack and excess of this emotion can be harmful. Are you giving sympathy constantly or never, or are you obsessively looking for sympathy from other?! Any craving can be a sign of imbalance in the earth element. Organs connected to the earth element is stomach and spleen, so any excess emotions lack of emotions mention above can be a sign of imbalance.

 

METAL: is minerals and salt that the earth and human beings are made off and it is these that make growth possible so that we can grow and foods for us to eat. They are used for structure, substance, fuel, strength and beauty (ädelsten). Metal is needed for communication; imagine a life without TV, mobile phones and internet. Metal conducts electricity, which is needed in the universe and in the human being. Symptoms such as lack of emotional strength, dissention (oenighet) and rebellion can develop when there is an imbalance in the metal element. Emotion connected is grief, so if there is too much grief or none at all there might be an imbalance. Organs associated to the element and emotions are the lungs and large intestines, so this is where there can be issues or where issues can develop.

 

WATER: it has force, power, be supportive, it can provide a base of travel, it has rhythm & a cycle, serene (rofylld), violent and it makes life possible and it makes life possible inside us. It is connected to all fluids and all streams/flow in the body. Symptoms such as lack of flow in thought process and emotions, feeling and fear of inundation (flöde/översvämning) and being overwhelmed (överväldiga/begravd) by things. The emotion connected to the water element is fear, so all sorts of phobias fall into this category of fear. But it does not have to be extreme symptoms, less extreme are a general felling (which you can’t put your finger on) of dread (a feeling of evil to come), a constant feeling of anxiety about life and feeling of sinking into dispair. Fear can be a sign of holding on and not letting go instead of showing a flow in life. The organs connected to this element are kidneys and bladder.    

 

Det här med att vara sjuk

Kategori: -Skadligheter

I söndagskväll kände jag i kroppen att jag troligtvis kommer bli sjuk, Lederna värkte, jag kände mig svag, magen uppblåst, annorlunda andning och dåligt humör. Det är dessa symptom som vid varje sjukdoms tillfälle dyker upp och då vet jag att jag blr sängliggande. På måndagen gick jag upp, drack ett glas vatten och påbörjade sminkningen, sen sa det stopp. Jag insåg att jag mådde skit, hela kroppen gjorde ont, jag var ursvag, jag frös men kände mig varm, halsen gjorde så himla ont och hosta hade jag också.
 
Jag kunde inte äta något på hela måndagen, men dricka grönsaksjuice och broccolisoppa kunde jag äta. Soppan var bara kokt broccoli med kryddeer som mixas med stavmixer. Men sanningen är den att jag inte vill äta någonting alls när jag är sjuk, jag har den tron att man bör låta kroppen jobba med sjukdomen än att låta energin gå till att bryta ner mat. Nu när immunförsvaret är så starkt, varför inte hjälpa till ännu mer. Socker är någonting som man absolut borde undvika när man är sjuk eftersom att socker försvagar immunförsvaret. På tisdagen var det samma diet, grönsaksjuice, soppa & vatten, fram tills att min kärlek lagade en vegetarisk lasangne som blev super mumsig. Jag är glad att det i alla fall blev nästan två dagar med grönsaksjuicer, soppa och vatten. På tisdagkväll kände jag mig lite bättre, eller var det kanske tvånget av att resa mig från sängen eftersom jag började få liggsår.
 
Jag och kärleken diskuterade det här med immunförsvaret. Jag tycker att man blir sjuk när immunförsvaret är starkt eftersom att det då kan kämpa med bakterier, virus, andra inkräktare eller om kroppen inte är i balans. Det är då feber, värk, hosta och andra akuta sjukdomar skapas enligt min uppfattning. Visste du att feber är ett symptom som kroppen skapar eftersom att bakterier (eller var det virus) inte kan leva i så hög grader, det är alltså kroppens försvarsmekanism. Kärleken håller inte fullt ut med om vad jag tycker, men till viss del, han tycker också att man blir sjuk för att immunförsvaret är svagt. Detta stämmer också, men enligt min uppfattning är det då kroniska sjukdomar (ses av läkare som permanenta) som skapas. Sjukdomar som är svårare att bli av med. Eller om det till exempel är ett virus "som går", och man blir smittad då tror jag immunförsvaret är försvagat och kroppen är mottaglig. Vad tycker/tror du?
 
Jag har tidigare berättat om att jag ofta blir sjuk när ja har något stort att se fram emot, en resa eller en fest. Och nu är det så att festen jag såg fram emot denna gång är på fredag. Idag mår jag nästan toppen så jag kommer troligtvis att kunna gå på festen denna gång (Hej då fest för chefen). Men jag tycker det är intressant hur kroppen kan reagera, bara för att jag är oerhört glad. Min mamma berättade att hon alltid blev sjuk när jag och min lillabror skulle sova borta samtidigt, så hon förstår precis vad jag menar. Har du upplevt något liknande?
 
Jag tycker i allafall att man bör undvika mediciner, dricka massa vatten och om man vill äta, äta naturliga produkter när man är skut sjuk. Det är ju trots allt kroppen som kämpar med att skapa en frisk och ren kropp. Kroppen jobbar aldrig emot oss/kroppen, utan den gör allt för att den ska få överleva. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att alla kroppar är olika, så om du känner att det jag skriver om i detta inlägg inte passar in på dig, så ska du inte följa det jag tycket. Hur gör du när du är sjuk? Tycker du att du förtjänar en stor godispåse? Jag kände faktiskt sug efter en stor blodig köttbit och kassler när jag var som sjukast, men idag när jag mår mer prima än sjuk så har jag inget sug efter kött. 
 
 
 

Kiwi kväll

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Hej Alla Välbefinnare
 
Efter en lugn helg med mycket sömn vaknade jag på idag och kände att det var dax för en smoothie med frukterna som låg och väntade. Hade en hel mängd kiwisar, en citron och en apelsin som behövde användas. I smoothien blandade jag också ner en linfröolja och lecithin. Super gott om man gillar sura en sur smoothie!
 
Kiwi: innehåller höga nivåer av vitamin A, vitamin C, betakaroten (som omvandlas till vitamin A), kalcium, magnesium, fosfor, kalium och natrium. Den bästa egenskap, enligt mig, är förmågan frukten har att rena kroppen (detox) och samtidigt ge energi. man tror också att kiwi innehåller enzymer som ökar blodcirkulationen. Visste du att om man tvättar kiwin ordentligt så kan man äta även skalet, jag skulle rekommendera ekologisk kiwi om du ska äta skalet så att man vet att frukten inte är besprutad.
 
Apelsin: är rikt på vitamin A, B6, C, järn, zink mm. Bra för att förstöra fria radikaler, spolar rent kroppen.
 
Citron innehåller C-, betakaroten, kalcium, magnessium, kalium mm. Är en antioxidant och är därför bra för rening av systemet på gifter, speciellt levern. Neutraliserar även skadliga bakterier.
 

App: Grön guide

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Nu när jag har en ny mobil och kan ladda ner appar så tänkte jag rekommendera den bästa jag laddat ner än så länge kring natur och bra val.
 
Det är en app från Naturskyddsföreningen som heter Grön Guide som man kan använda bland annat för att göra natur smarta val i butiken när du handlar. Den del av appen jag använder mest är när jag står i butiken och ska välja fisk att äta. Du kan söka på en fisksort och du får information om den är OK att äta och varför. Du kan också läsa om vilka frukter och grönsaker som är i säsong just nu och med en förklaring till varför du kan äta dom eller till varför dom bör undvikas.
 
Du kan också läsa om hur du återvinner rätt och hitta butiker i ditt områda för tex second hand shopping.
 
Kanon bra app för dig som vill vara natur-smart när du shoppar.

Full Moon

Kategori: -Österländsk filosofi

I måndags kom min kollega in på jobbet och pustade om en hemsk natt med dålig sömn. Och jag utbrast "Men jag också, det har säkert varit fullmåne" och efter att ha tittan i kalendern så var ju det faktiskt fallet. Jag hade ingen djup sömn, vaknade flera gånger under natten, kände mig besvärad och den enda anledningen till att jag visste att jag sovit var för att jag hade drömt.
 
Vi pratade om hur det är intressant att man kan känna i kroppen hur månen är full på himlen. Det pratas om att poliserna får extra mycket jobb under en natt då det är fullmåne efter som att människor blir galna. Lunatic! Lunar=måne. Jag tror mig faktiskt komma ihåg att jag hade en sån här dålig sömn för en tid sen, och då var det också fullmåne. Upplevde du någon speciell känsla natten till i måndags?
 
Enligt många böcker som jag läst om månen och dess position så är tiden runt fullmånen den tid då kroppen absorberar allt väldigt enkelt, även onyttiga produkter du stoppar i dig. Runt nymånen är det tvärtom, då är en tid för detox av kroppen och då den enkelt eliminerar gifter från kroppen. Om du ska börja med någonting nytt, sluta röka, börja träna, lära dig något så är tiden runt nymånen den bästa tiden för det. New beginnings!
 
Om du är intresserad av att läsa mer rekommenderar jag boken "Moon time-the art of harmony with nature and lunar cycles" av Johanna Paungger och Thomas Poppe. Super mycket information!
 
Kram kram från Välbefinnaren

Pluggdag: Case Histories

Kategori: -Pluggdagar

Igår onsdag var jag ledig för studier, och idag torsdag har jag också varit ledig för studier. Super härligt när man kan gräva ner sig i plugg i två dagar i rad. Happy Happy Happy! Jag har börjat jobba med mina Test personer och deras Case Histories. Men eftersom att det är någon annans privatliv jag jobbar med så delar jag inte med mig om dom arbeten.
 
Nu ska jag avsluta denna dag med en grönsaksgryta och en hemmagjord grönsaksjuice (rödbeta, morot, gurka och selleri). Mums hoppas jag!
 
So Long!
 
Love and Light från Välbefinnaren

Känslan kring Bikram yoga

Kategori: -Österländsk filosofi

I tisdags var jag och tjejerna på Bikram yoga, första gången för mig. Jag visste att det skulle bli svettigt och j**ligt jobbigt, men man kan aldrig föreställa sig en sån jobbig känsla.
 
Jag är glad att jag hade så lite kläder på mig eftersom att jag började svettas som en galning inom två minuter. Du vet när du är på semester, solen steker, du ligger på stranden och orkar inte röra dig eftersom att du är så varm?! Så kändes det i mitten av passet ungefär. Jag trodde jag svettades mycket när jag var i södra Indien i vintras, men detta var dubbelt så svettigt fast på ett annat sätt eftersom att jag rörde mig så mycket. Vi började passet med en andningsövning, troligtvis för att få i oss den varma luften. Sen var det hard core, enligt mig, med balansövningar och positioner som fick benen att kännas som gele. Kolla in denna länk för att de positionerna man gjorde. Det må se lätt ut på bilderna, men att utföra alla med högt tempo och hög temperatur är INTE samma sak. På min andra yoga kurs som jag och kärleken gått på svettas vi ingen, men gör liknande övningar, om man jämför med bikram yogan. Jag var så svag och skakig i benen att jag inte kunde vara med på alla övningar. Ett tag kände jag mig till och med illamående, inte bra alls! Yoga instruktören pratade om att det är OK att jag inte klarar ett helt pass eller övningarna (typ ha huvudet mot knäna) eftersom att jag är nybörjare. Men då tänker jag... "Vadå... du tror väl ändå inte att jag kommer klara allt galant gång nr 2?" Självklart kommer jag göra mitt bästa, men man vill ju också överleva mjölksyran och illamåendet. När jag gick hem efter passet så kändes det i kroppen som om jag varit på träningsläger i en vecka, såå mör! =)
 
Jag skulle ha gått idag på bikram igen, men jag har sån träningsvärk (och jag orkar inte) så nästa gång blir på söndag istället. Japp... bikram får två till chanser! Nästa gång ska jag dricka massor av vatten under dagen, inte äta allt för nära inpå. Sist åt jag två timmar innan och ska försöka äta fyra timmar innan denna gång istället.
 
Har du provat bikram yoga?
 
 
 
 

I'm in love

Kategori: -Mina tankar & känslor

I’M IN LOVE

WITH CITIES

I’VE NEVER

BEEN TO AND

PEOPLE I’VE

NEVER MET

Yoga Vecka

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej,
 
Idag har jag och kärleken våran sista lektion på yogan vi går på, men redan imorgon börjar jag och en vän en 10 dagars period med Bikram yoga. För nybörjare på Bikram yoga kan man köpa ett 10-dagars kort och då yoga så mycket man vill under denna period. Så tisdag, torsdag och söndag blir det Bikram Yoga för oss. Ska bli intressant att köra yoga i ett varmt rum och det ska bli skönt att få jobba lite på balasen. Det är balansövningarna jag behöver jobba på, men hoppas att jag lärt mig något efter prova-på perioden och bli bättre.
 
På onsdag ska jag och kollegorna gå ut på restaurang för att planera vår London resa i mer detalj och på fredag ska jag på middag med tjejerna som var hos mig på Indisk afton. Fullspäckad vecka alltså.
 
Önskar alla en underbar vecka.

En av världens mest ätna grönsak

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

 
Rotfrukter är en av dom grönsaker som äts mest i världen och några av dom är potatis, sötpotatis, morot, palsternacka, kålrot, rödbeta mfl. Ovan ser du en av mina favorit rätter när det gäller rotfrukter, nämligen ugnsbakade i ugnen med olja och kryddorna salt, peppar, chilipulver och rosmarin. (serveras med valfri sås och protein.)
 
Den mest kända näringsämne som finns i rotfrukter är komplexa kolhydrater. Om man har svårt för att hantera kolhydrater kan det vara nödvändigt att minska intaget av rotfrukter. Den mesta delen av kolhydraterna är stärkelser som är en typ av sockerart, som behöver enzymet amylas för att brytas ner. Men det är inte all stärkelse som kan brytas ner, och dessa påminner om fibrer i sin funktion. Fibrer är ett annat ämne som finns i dessa produkter och dom är en viktigt del för ett friskt matsmältningssystem. 
 
Tänkte berätta lite om varje enskild rotfrukt och vilka ämnen dom är rikast på:
 
Fråga någon om dom vet vad en potatis är, och ingen skulle säga nej. Denna grönsak innehåller mest kolhydrater än något annat näringsämne. Men dom ämnen som finns är vitamin C och en del B-vitaminer så som B1, B3, B5 och folinsyra, och även kalium, mangan, magnessium, järn och zink. Sötpotatis är rikt på betakaroten, precis som morötter.
Potatis innehåller också ett gift som heter solanin och som finns där naturligt. När potatisen är grön eller börjar få rötter bör du undvika att äta dom eftersom att det är ett tecken på att giftet finns där och är aktivt. Potatisen producerar giftet för att skydda mot insekter och sjukdomar. Symptomen vid förgiftning är kräkning, diarre, huvudvärk och trötthet. Extremt höga nivåer kan leda till allvarligare symptom och till och med döden.
 
Morötter är rika på betakaroten, som omvanlas till A vitamin vilket är en viktig vitamin, bland annat för friska ögon. Denna grönsak är också rik på folinsyra, vitamin C, kalium, kalcium, järn och magnessium. Antioxidanten selen finns också i morötter, men det beror helt på kvaliten av grönsaken så ju färskar och bättre jord den vuxit desto bättre. Detta gäller givetvis andra näringsämnen också. Grönsaken är också känt för att förbättra immunförsvarets försvar.
 
Rödbetor är den där grönsaken som färger maten, händerna och skärbrädan röd, den må varja jobbig till färgen med den är rik på flera viktiga ämnen. Så som järn, kalium, niacin (B3), koppar, vitamin C, folinsyra (B9), zink, kalcium, magan, fosfor och magnessium. Genom att äta färska rödbetor kan man mäta hur snabb matsmältning man har, eftersom att grönsaken kan färga avföringen och även urinet. Från mun till anus ska det ta runt 21 timmar (+-3).
 
Palsternacka och kålrot är väldigt lika varandra om man jämför deras näringsinnehåll därför hamnar dom båda i samma stycke. Dom innehåller inte extremt höga nivåer av några ämnen alls, men istället en bra mix av  en del, bland annat några av B vitaminerna, vitamin A, vitamin C och kalium.
 
 
 
 
 

Veckans Tips: Är du verkligen hungrig?

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Visste du att när kroppen är uttorkad kan den skrika efter vätska, men du uppfattar det skriket som hunger. Så om du ätit mat nyligen men ändå känner dig hungrig, rekommenderar jag att du intar ett glas vatten för att se om hungerkänslan finns kvar efter 20 minuter. Men inte om du precis har ätit mat eftersom att man inte bör dricka vatten till maten.
 
Läs mer om vatten under kategori "Water" till höger, eller klicka här. Där kan du läsa om uttorkning, vattnet vi har i våra kranar, stress kopplat till vatten och olika typer av vatten.
 

På allas läppar-Hästkött

Kategori: -Mina tankar & känslor

Det som ingen har missat är att många har köpt köttbullar och lasange med hästkött istället för biff som det varit märkt med. Men det är inte bara Sverige som är utsatt utan även länder så som Tyskland, Storbritanien, Italien, Polen och Holland. Men det är i snitt inte faktumet att vi ätit hästkött som oroar oss, utan det är att företag ljugit för mig & samhället. Vi har helt enkelt blivit grundlurade och det känns inte bra eller rätt! Man blir arg!
 
Det får en verkligen att fundera över vad mer man äter, dricker, tvättar håret med, smörjer in sig med osv, som är skadligt. Det står "Naturligt" och "Botar" på flaskor och förpackningar och vi tror på det. Det står på oljor från växtriket, "innehåller inte kolesterol" eller "låga mängde kolesterol" men visste du att det inte finns kolesterol i något från växtriket, så det är alltså naturligt kolesterolfritt.
 
En annan sak som jag har hört (har inga bevis på att det är sant) är att Sverige importerar flera ton åsnekött varje år. Det får mig verkligen att  fundera på vad åsnekött märks som i butikerna. Är det det som blir hästkött, fläskfile eller kanske kattmat?! Det vet vi inte! Men som sagt, detta kan vara falsk information och bara en myt.
 
Personligt är jag inte rädd att jag kan ha ätit hästkött. Många tänker kanske att hästarna kan varit sjuka osv, men då tänker jag bara på dom kossor och grisar som säljs i butikerna. Hur naturligt uppvuxna har dom varit, jag tror absolut att dom fått massa antibiotika och mediciner för att hålla sig friska och för att bli tjocka fort. Eftersom att det ger företagen en vinst och det är ju oftast det viktigaste för dom. Dessutom är säkert en del av djuren uppvuxna på besprutad mat. Så allt som djuren får i sig får även vi i oss och av den anledningen tror jag inte att hästkött är mer farligt än annat kött.
 
Vad tror och tänker du om hela häst-historien?

Tävling vs samarbete

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag och min kärlek var på Folkmusikfestival på Värmdö med några hundra människor, främst i åldern 50 plus, men det fanns även yngre människor där. På kvällen åt vi middag med livemusik och det var en hel del äldre människor som dansade gammeldans på olika dansgolv. Det var underbart att se alla äldre bjuda upp varandra och ta en sväng på dansgolvet.
 
Lite senare satt jag och Viktor i varsina fotöljer och lyssnade på musiken som spelades lite längre bort. Helt plötsligt säger en farbror vid bordet brevid till sina vänner "Ska vi ta och spela lite innan piano-jäveln kommer tillbaka", och gamlingarna började jamma. Till en början var det två stycken som spelade nyckelharpa, en man som spelade på sitt antika & vackra dragspel och en fjärde person som spelade munspel (han hade en låda med flera olika munspel, troligtvis med olika stämmor). En person valde låt och allt eftersom kom det till fler människor som ville vara med att spela just den sången som spelades då. Till slut var det även en gitarr-, en fiol- och en flöjtspelare med i jammingen. Det ver verkligen fantastiskt att få uppleva denna sammanhållning och detta samarbete mellan personerna och deras instrument. Lyssnade man riktigt noga kunde man höra varje enskilt instrument som var vackert spelat, men tillsammans var det den ljuvaste musiken för öronen och själen.
 
Till poängen är att det slog mig att jag absolut inte upplever denna sammanhållning och detta samarbete i hälsovärlden. Det handlar om att vara bättre än alla andra, eller ha mer rätt än andra. Ibland inte ens det, ibland handlar det om att man hellre "snackar skit" om det negativa än att framhäva och prata positivt om dom positiva delarna. Som ett exempel, det här med LCHF. Jag tycker att många, inte alla, människor som skriver om denna kost skriver om det negativa med socker ISTÄLLET för att stärka och förklara varför fett är fantastiskt. (Jag håller med om att fett är nyttigare än socker, men det är inte det som är poängen.) Det känns som om många tror att man säljer in en produkt genom att snacka illa om andra produkter/dieter, istället för att förklara fördelen med den produkt/diet man ska sälja in och som man tror på, i många fall.
 
När dessa äldre människor spelade sina instrument så spelade dom tillsammans, dom skapade musik tillsammans och det var ingen som helst tävling mellan dom. Jag känner att detta samarbeta och sammanhållning saknas i hälsovärlden. Varför kan man inte stödja andra, (för)stärka andra, dela med sig med andra om sin kunskap utan att tänka "Det är information jag håller för mig själv, så att hon/han inte också tjänar på informationen". MEN det kan vara så att jag inte träffat rätt grupp för att känna att jag är en del av denna bransch ännu, men det är ändå en känsla som jag har.
 
Håller du med mig eller upplever du branschen på ett helt annat sätt som du vill dela med dig av? Har du tips på vart jag kan hitta dessa positiva människor som jag vill hamna i kontakt med?
 

Pluggdag: Översättning och bilkörning

Kategori: -Pluggdagar

Idag började jag med en lite för lång sovmorgon, men vad gör det, ibland förtjänar man lite lugn. Men morgonen blev inte lugn. Jag skulle nämligen köra bil idag, vilket inte är en av min starka sida. Jag fick mitt körkort när jag var 20, flyttade utomlands samma år och stannade ute i vida världen i 5 år och körde då inte bil alls. Efter det har jag dragit mig för att köra och numera blir jag så osäker och nervös. Men en bil var tvungen att bli lämnad så jag fick köra en av bilarna medan kärleken körde den andra. Vi behövde ju en för att ta oss hem också. Ja ja... nog om mina nerver. =)
 
Sen har mina "försökskaniner"/Testpersoner skickat in sina svar på mina frågor så att jag kan gör en "utredning" på roten till deras hälsoproblem. Men än så länge har jag bara översatt deras svar till engelska eftersom att det är en engelsk skola jag studerar på. Dessutom har jag skickat uppföljningsfrågor till en av personerna idag, längre än så kom jag inte. Men ska bli intressant att komma igång och se vad jag kan göra för att hjälpa personerna. Nästa vecka kommer jag troligtvis vara ledig på torsdag, om jag får på jobbet, så att jag kan gräva ner mig i lärandet, skrivandet och mina arbeten.Men nu är klockan snart åtta, så nu förtjänar jag en stund på soffan med vila.
 
Kram kram från Välbefinnaren, Må Väl!
 

Bananpannkaka med bär

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
WOW! Gjorde dom fluffigaste och godaste plättarna på länge häromdagen och nu tänkte jag dela med mig av receptet som jag hittat på nätet och gjort en justering kring. I receptet jag hittade var det endast banan och ägg i. För två portioner mixade jag:
 
2 st bananer
2 st ägg
1 msk bovetemjöl
1 tsk psylliumfrön
 
Sen stekte jag plättarna i smör på svag värme på båda sidorna tills dom fått färg.Till det serverade jag blåbär, björnbär och tranbär. Kiwi och päron åt jag vid sidan om. Mums och rekommenderas säger jag bara.
 

Recept och Hälsoinfo kring Fiskburgar-måltid

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
 
Idag gjorde min kärlek fiskburgare med stekt bröd och en mixsallad. För att göra burgarna blandade vi i mixern:
6 bitar vitfisk
2 msk chipotel paste
1 ägg
1/3 habanero
lite olja
5 cm purjolök (blandas i efter att man mixat allt)
 
Gör burgare, doppa i vetemjöl, ägg och sist ströbröd innan du seker på svag värme. Stek sen brödet i smöret som fiskburgarna stekts i.Blanda sen ihop en sallad med ditt eget val av sallad, jag använde det som fanns i kylen vid tillfället.
 
Så vad har denna måltid för effekt på kroppen och vilka är dom positiva och negativa egenskaperna? Vi börjar med dom eventuella negativa delarna. Brödet kan vara en negativ del eftersom att det innehåller mjöl som har en stor påverkan på blodsockre i många. Läs gärna mer om mjöl och fullkorn i ett av mina senaste inlägg, här.
 
Den mest postiva effekten på kroppen, har fisken som användes i måltiden, förutsatt att den var vild och uppvuxen i friskt vatten. Fisk är rikt på protein som är lättnedbrutet av vårt matsmältningssystem, dessutom innehåller proteinet dom alla aminosyror som är essentiella för oss. Dom fettlösliga vitaminerna vitamin A och vitamin D finns också rikt i fisk. Det faktum att fett finns i fisken hjälper upptaget av dom fettlösliga vitaminerna.  Fettet i fisk och det i landsdjur varierar eftersom att fisk innehåller mer fleromättade fetter, med längre kedjor och fler dubbelbindningar jämför med till exempel mättat fett som är rikare i landsdjur. Den typ av fett som är rikast i fisk är omega-3, men mängden fett variera mellan mager och fet fisk. Dom typer av omega-3 fetter som finns i stor mängd är DHA och EPA, som egentligen är olika långt nedbrutna av LNA/alpha-linolenic acid (det bryts ner såhär LNA-->SDA-->EPA-->DHA för att gå in mer på detalj). 
 
Här kommer några exempel på vad EPA och DHA har för effekt på kroppen:
Sänker kolesterolnivån
Sänker triglyceridernivån
Friska celler, så länge det finns en balans mellan omega-3 och omega-6
Förenar prostaglandiner som liknar ett hormon
Anti-inflammatoriskt
Neutraliserar överskott av omega-6 om så är fallet
Viktigt för friska ögon
Optimallt för hjärnan
Kan minimera och lindra depression
 
 
 

Folkmusikfestival på Djurönäset

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

 
I lördags anlände jag och Viktor på Djurönäset vid halv tre tiden, vi checkade in, tog en kopp kaffe och gick sen till hotellrummet för att vila lite och fixa oss inför kvällen. Kvällen erbjöd otroligt mycket musik, från alla hörn av anläggningen/hotellet. Middagen serverades i restaurangen, jag åt kikärtbiff, potatis, rotfrukter, sallad och bröd. Sen satta vi oss i baren med ögonen mot dansgolvet, där det var dans för alla som ville. Kul att se alla farbröder och tanter njuta av en dans och bra musik.
 
Vi njöt av att titta på alla äldre människor som jammade tillsammans och skapade ljuvlig musik tillsammans. En underbar upplevelse. Vi spelade kasta-pil i källaren där fler grupper spelade musik tillsammans. Hela hotellet var en träffpunkt där alla bar runt på sina instrument för att hitta den mest passande gruppen att spela med eller den rätta musiken att njuta till. Vid 11 tiden hade vi spelat tillräckligt med kasta-pil.
 
Nästa morgon intog vi en stor fruksot innan vi åkte hemåt. Nöjda över att vi åkte på detta ovanliga event, ovanliga event för vår del i alla fall.
 
PS. Om några dagar kommer ett inlägg om mina tankar och känslor kring samarbet vs tävling, något som jag kom att tänka på under lördagskvällen.
 
 
 

Veckans Tips: Frukt med fett

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Visste du att fettlösliga vitaminer behöver fett för att absorberas? Dom fettlösliga vitaminerna A, D, E och K behöver lösas upp i fett och sen galla för att kunna absorberas och det som får galla att utsöndras är just fetter. Galla är det som behövs i magkanelen för att fettet ska kunna tas upp eftersom att det inte är vattenlösligt.
 
 Så om du äter en fruktsallad till exempel är ett bra tips att hälla lite nyttig olja över salladen.Linfröolja är enligt mig ett bra alternativ, men samtidigt tycker jag kokosolja är godare. Men 100 g kokosolja innehåller 100g fett varav 89g är mättat, medan linfröolja innehåller 9,7g mättat fett, 20,9 omättat fett och 69,4g fleromättat fett. Så man får helt enkelt fundera på hur mycket mättat fett man vill och kan tänka sig inta. Vad kroppen kan hantera varieras från person till person och det är något som är väldigt viktigt att tänka på. Så bara för att din bästa vän kan äta stora mängder fett, och må fantastiskt, betyder inte att du också kommer att må toppen av det.
 
Äter du oljer på din fruktsallad eller i dina frukt smoothies?
 
Läs om dom olika vitaminerna under kategorin "Vitaminer"

Livets Val

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Hej Välbefinnare               

Jag läste en träffande artikel i Metro härom morgonen om att vara en Digital Nomad. Det innebär att man kan bo vart man vill i världen, och jobbar genom datorn, över webben och med tillfälliga internet anslutningar. Och jag tänkte, ”men herre min skapare, precis vad jag skulle vilja göra”.  

Men vad skulle man jobba med?  Bästa alternativet för mig skulle givetvis vara att jobba med kostrådgivning, både skriftligt och via ljud med så som skype och andra telefontjänster. Det hade dessutom varit underbart om jag kunde tjäna pengar på min blogg och/eller eventuell framtida hemsida. Alltså, bor man i ett billigt land så behöver man faktiskt inte ha en sådan stor inkomst.  I Metro artikeln stod det om en kille som bodde i närheten av en strand, i Goa, (mycket viktig information ;-) ) och han behövde endast 5000:-/månad för boende, transport och för mat ute på restaurang varje dag. När jag tänker efter så tyckte jag att Indien var ett väldigt billigt land, när jag kom hem från min nästan sex veckor långa semester insåg jag att jag hade två tredjedelar kvar av reskassan. Vilket är fantastiskt och billigt! Så 5000kr/ månad är möjligt att leva på, och då leva bra!

Det tipset som passade mig mest och bäst var, för att citera Strunta i att härda ut. Många är så fångade i sina egna rutiner hemma. Jag var det också. Blev deprimerad och hittade på saker i vardagen för att härda ut. Men jag vill inte vara en person som härdar ut. Som digital nomad blir man gladare och kan experimentera med tillvaron”. Andra tips var ”Lev billigt” och ”Skapa inkomsterna”.

Efter att ha googlat runt lite på Digital Nomad hamnade jag på en fantastisk hemsida: http://www.peelitoff.net/.  Jag rekommenderar sidan för att drömma dig bort och en hel del praktiska tips för att få leva den digital nomada livsstilen.


Lever du ett liv som digital nomad? Har du några tips och trix att bjuda på? Eller är du personen som inte skulle vilja leva denna typ av livsstil?

Trevlig helg, må väl från Välbefinnaren