Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Yoga och Diabetes

Kategori: -Österländsk filosofi

När jag var i Indien köpte jag en bok om Yoga och diabetes ("Yoga for Diabetes Relief" av Bharat Thakur) så jag tänkte dela med mig av lite information som jag lärde mig av boken.
 
Tänkte börja med ett citat ur boken som jag verkligen gillar "According to Ayurveda, a man is healthy when he is able to forget his body, or in other words, when the body is in such a state that it is not a source of ache, pain or illness, and the individual feels light, free and "uncaged" by the body"
 
Boken handlar om hur man får balans i nervsystemet, återstimulerar det endokrina systemet (bland annat bukspottkörteln) och förbättra flödet av energi i kroppen. Och detta genom olika typer av positioner i yogan och genom meditation. Här kan du läsa om dom olika övningarna och positionerna i väldigt korta drag och i vilken ordning dom ska utföras. Om du ska genomföra programmet rekommenderar jag dig att söka på nätet för mer information så att övningarna utförs på rätt sätt.
 
Shatkarma innebär att man genomgår vissa processer för att rena näshålorna med hjälp av en neti (Jala neti), magkanalsrening med Laghoo Shankhaprakshalana och tömma magsäcken genom kräkningar (Kunjal kriya). Har tidigare hört om Laghoo Shankhaprakshalana, detta var då jag gick på yoga hos Scandinavisk yoga och meditationsskola och då blev vi inte rekommenderade att göra detta hemma, utan istället på retreat under kontrollerade former, i alla fall första gången. (Annat ord är intestinal cleansing)
 
Pranayama är övningar för andningen. Både bhramari pranayama och bhastrika pranayama är olika typer av andningsövningar.
 
Bandha utförs för att aktivera och öka utsöndringen av olika hormoner från endokrina körtlarna. Det kan öka utsöndringen på insulin för stabilt blodsocker, thyroxin för kontrollerad matsmältning och dessutom minskar stressnivån i kropp och själ.
 
Asana är dom yogaövningar som inte bara stretchar och ger muskler, dom stimulerar och masserar också våra interna organ genom bland annat ökad blodcirkulation. Man börjar högst upp i listan eftersom att man först vill mjuka upp, innan man går vidare till nästa.
 
Pawanmuktasa series- Nackrotation, axelleds rotaion, hand- och fotleds fram och tillbaka, knäpress.
Tadasana- Stå på tå med armar och fingertopper upp.
Tiryaka tadasana- Stå på och böj dig och höger och vänster.
Kati chakrasana- Stå upp, rotera överkroppen och vänster och åt höger.
Trikonasana- Stå upp med benen isär, sätt höger knytnäve i högre armhåla, böj dig åt vänster med vänster hand mot vänster knä. Och sen åt andra hållet.
Surya namaskaar- Är en uppvärming av kroppen och är Solhälsning B.
Meru wakrasana- Sittande ryggradarotation.
Baithak merudandasana- Sitt med raklånga ben, böj ena benet och sätt foten på det andra knät och lägg ner knät mot marken på motsata sida.
Marjariasana- Stå på alla fyra, svanka och sen uta ryggen som en kamel.
Ushtrasana- Kamel position.
Janusirasana- Sitt på golvet med raklånga ben, böj det ena knät och lägg upp mot insidan av låret på det andra benet men låt det ligga vilandes på golvet. Sträck dig rakt upp i luften och luta sig sin över det sträckta benet.
Bhujangasana- Kobra position.
Paschimottanasana- Sitt på golvet med raklånga ben, sträck dig över benen och håll tag i fötterna.
Pawanmuktasana (ekpad)- Ligg raklång på golvet, ta tag i ena benet och dra upp mot hakan och böj ner huvudet mot knät.
Pawanmuktasana (poorna)- Ligg raklång på golvet och dra upp båda knäna mot hakan och böj ner hakan mot knät.
Merudandasana- Ryggradsrotation liggandes.
 
Mudra medför energi till kroppen och minimerar stress. Dessa övningar ska alltid utföras efter dom tidigare övningarna.
Sharnaghat mudra- Barnet
Yoga mudra- Sitt med benen i kors med fötterna på låren, sätt händerna bakom ryggen och luta dig framåt.
 
Relaxation- Shavasana- Liket/Död man
Meditation- Ajapa japa- Chanting/mantran. Säg "so" vid inandning och "ham" vid utandning. Samtidigt som du sitter bekvämt på golvet med rak rygg, korsade ben och händerna vilandes på knäna.
 
Om du kan hitta en kopia av boken eller om annat tillstånd än diabetes,  rekommenderar jag det. Det fanns nämligen flera böcker om andra typer av åkommor,  än diabetes.  I boken kan man läsa mer utförligt om varje position och övningen,  och hur dom stödjer kroppen och främjer hälsa. 
 
 
 
 

Bokrecension: The Storyteller av Jodi Picoult

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

En av mina stora passioner i livet är att läsa böcker, alla möjliga typer av böcker. Om jag hittar en riktigt bra bok kan jag läsa ut den på några dagar, ibland längre. Den senaste boken jag läst var The Storyteller av Jodi Picoult.
 
Denna bok handlar om Sage som är en tjej i 20-års åldern, vars familj är judar. Sage går till en sorggrupp där man pratar om nära och kära som gått vidare till andra sidan, och där lär hon känna Josef som är i övre 90-års åldern. Josef ber Sage en dag att ta livet av honom eftersom att han varit SS soldat under andra världskriget och han vill dö. Innan han blir dödad vill han att Sage förlåter honom för sina synder som SS soldat.
 
Boken var väldigt bra skriven och jag gillar att varje kapitel är skrivet ur en persons perspektiv. Det är inte bara Josef och Sage det handlar om, utan även andra människor som blir inblandade i historien allt efter som. Spänningen varierat från kapitel och kapitel och från perspektiv och perspektiv. Men det var tyvärr lite långtråkigt under en liten del i den första halvan av boken, men så fort man kommit igenom den delen kommer spänningen tillbaka. Boken är så tjock att man blir glad att det kommer så mycket mer att läsa. Så mycket mer att lära och så mycket mer att förstå.
 
Är man intresserad av WW2, förintelsen och "att göra val" så rekommenderar jag verkligen denna bok. Spännande och intressant att få höra om den tiden från flera perspektiv. Man får höra hur judarna tänkte och kände och även hur SS soldaterna tänkte och kände (i fiction i alla fall).
 
Efter att ha läst klart boken kom jag att tänka på en film som jag såg för ungefär 8 år sen som heter "God on Trail". En fantastisk film där judarna i sin bunker har en rättegång mot gud, för att avgöra om han brytit mot sitt avtal mot människorna. Jag hittade och såg filmen igen på youtube så om du är intresserad kan du hitta filmen här. Rekommenderar filmen och boken starkt!
 

Det jag saknar som icke-köttätare

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
Kollade igenom mina foton och hittade ett foto på en av mina favorita kötträtter. Köttgryta med massa grönsaker och kryddor i mängder. Mums säger jag!

Ingen pluggdag och gårdagens yoga

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag blir det ingen pluggdag, vi har utbildning/drinkar och mat på jobbet på kvällen, som jag behöver gå på. Så det blir en jobbdag idag, så tar jag en pluggdag någon annan dag helt enkelt. Helt Ok för mig!
 
Igår kväll var jag på yoga i Mamita's lokaler med Maria Forslund för tredje gången. Lokalen är jätte mysig och yogainstruktören är jättebra med harmonisk röst. Igår var det ett lite hårdare pass med många balansövningar som fick benen att kännas som gele efterår, så idag känns det i benen. Jag säger hårt men det är ju en definitionsfråga, men "hårt" för mig i alla fall. =) Vad jag också gillar är att passen är anpassade efter gruppen och att det är så familjärt, kanon tycker jag!
 
Önskar er en finfin onsdag.
 
Kram från Välbefinnaren.
 
Må Väl.

Rabarber-frukost. Positiva och negativa egenskaper

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Nu har säsongen för rabarber precis börjat så jag började veckan med att köpa rabarber från marknaden, så till fruksot blev det rabarberkräm men havremjölk och musli.
 
Rabarber är väldigt snål på näringsämnen, men det innehåller ungefär 16% av det rekommenderade dagligintaget (13 mg/100g) av vitamin C och 17% av RDI av kalcium (280mg/100g). Men den mesta av C vitaminen försvinner vid tillagning, så för att komma åt vitaminen bör den inte värmes. Men fråga är om man tycker det är gott. När jag var liten åt man rå rabarber som man doppade i strösocker, det var magiskt gott. Kalcium upptaget minskas vid närvaron av oxalsyra, så därför kan upptaget minska i rabarber.
 
Det finns en stor mängd fibrer i rabarber som främjar ett friskt matsmältningssystem. Kolhydratsnivån är otroligt låg i rabarber också, 0,5g/100g.
 
Jag nämde oxalsyra ovan, som påverkar kalciumupptaget genom att det binder sig till mineralen så att den inte kan absorberas. Men den kan även påverka upptagat av flera andra mineraler så det gäller alltså inte bara kalcium. Denna syra kan irritera mag- och tarmkanelan samt leda till njursten. Oxalsyra är huvudkomponenten av njurstenarna.Garvsyra är en annan syra som finns rikt i rabarber, och som är en blandning av tanniner (som finns i bland annat vin). Syran kan hämma upptaget av järn, som är en viktig mineral för friskt blod. Garvsyra kan, så som oxalsyra,  också vara skadligt för njurarna. Men garvsyra har några positiva effekter också, bland annat är det inflammationshämmande och bakteriedödande och det kan bland annat ta död på herpesviruset.
 
Man rekommenderar inte stort intag av rabarber på grund av syrorna som kan vara skadliga i stora mängder, människor med njurproblem bör framför allt vara försiktiga med intaget.
 
Äter du rabarber? Hur äter du det?
 

The World

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

 
Min kära resekompis Tina (från Indien och Riga) skrev en lista på sin blogg med alla länder hon besökt. Och jag vill följa ett gott exempel. 25 länder än då länge, 221 kvar att besöka. (uppdaterad 11 mars 2013)
 
 
1. Spanien Madrid, Barcelona
2. England London, East Greenstead, Brighton, St Ives, Exeter
3. Tyskland Neubrandenburg, Berlin, Munchen, Frankfurt (Roadtrip)
4. Finland Åland/Mariehamn, Helsingfors
5. Norge Sarpsburg, Oslo
6. Danmark
Fredrikshamn, Köpenhamn och på genomresa
7. Frankrike Reims, Strasbourg, Amiens, Paris, Dijon, Lyon, Nice, Cannes, Saint Malo, Nantes, La Rochelle, Bordeaux (Roadtrip)
8. Egypten  Dahab
9. Italien Milano, Venedig, Florens, Rom, Volterra, Verona, Como, Sicilien (Roadtrip)
10. Malta Valletta, Bugibba
11. Indien Delhi, Varanasi, Agra, Jaipur, Udaipur, Pushkar, Ranakpur, Mumbai, Goa, Varkala, Alleppey, Thekkady, Kochin
12. Switzerland Zürich (Roadtrip)
13. Holland Amsterdam
14. Ungern Budapest
15. Skottland Edinburg, Inverness (Roadtrip)
16. Belgium Liege
17.Österrike Innsbruck
18. Lichtenstein
19. Tjeckien Prag
20. USA New York, Long Island
21. Bali Nusa Dua, Lovina, Tulamben, Amed
22. Australien Brisbane, Mackay, Airlie Beach, Byron Bay, Sarina,
23. Luxembourg
24. Lettland Riga
25. Marocko Marrakesh, Casablanca, Meknes, Fes, Ifrane, Midelt, Sahara, Todra Gorge,
Ait Ben Haddou, High Atlas, Essaouira
 

Bon Jovi Kväll

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

I fredags gick jag & kärleken på en spontan Bon Jovi konsert med en vän och hans syster. Samtidigt kom en av bästisarna till stan med sin kärlek och deras kompisar för att gå på konserten också. Vi började kvällen på en bar med vännerna i stan med Bon Jovi tema innan vi gick vidare till Stadion. Det blev en toppen kväll med fantastiska sånger, öl, skratt, "njuteri", sväng-på höfterna och sing-along.
 
 
 
 
 
 

Veckans Tips: Artikel om stress hos Natural News

Kategori: -Mina tankar & känslor

Ibland glömmer man bort hur skadligt och farligt stress kan vara för hälsan och hur stress verkligen påverkar kemin och processer i koppen. Så här kommer en artikel om just detta hos Natural News. Klicka här! Artikeln har samlat mycket bra information, utan att bli för lång.
 
Läs och bli påmind! =)

Indiska matkonster och hälsopåverkan av kryddorna.

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Måste säga att jag nog tycker att mina kok-konster vad det gäller indiskmatlagning börjar bli bättre. Hittade ett recept i kokboken jag köpte i Indien, men jag hade inte alla ingredienser hemma så jag plockade bort några produkter och la till något annat. Läs igenom receptet nedan och följ dom olika stegen.


Massa smör för stekning
----------------------
6 gröna kardemummakorn
2 svart kardemummakorn
5 cm kanelstång
1 tsk kanel pulver
2 st lagerblad
4 st kryddnejlika
Stek i några minuter under omrörning
----------------------
1 stor gul lök
Stek tills gyllenbruna under omrörning med kryddorna ovan
----------------------
1 1/2 tsk kumminfrön
4 cm röd chili
1 tsk chilipulver
5 tsk korianderblad (torkade)
12 st pepparkorn
Stek i några minuter under omrörning med ovan blandning
----------------------
3 cm riven ingefära
3 st vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
Salt efter smak
----------------------
1-2 koppar vatten
1 broccolihuvud (koka innan)
1 liten aubergin
Låt koka upp i några minuter
----------------------
1 tsk fenugreek/bockhornsklöver
1/2 burk kokosmjölk
2 dl turkisk yogurt
Låt småkoka i 15 min
----------------------
1 paket hallomi hackade i bitar
Låt koka upp tillsammans med ovan i några minuter (men inte så att det smälter.
 
Serveras med kokt ris.
 
 
 
Nu vill jag alltså berätta lite om varje krydda i detta inlägg. Några av kryddorna har jag redan skrivit om så klicka på namnen: Kardemumma, Chili, Ingefära, Vitlök, Gurkmeja,
 
Kummin, latin carum carvi, lugnar magen, stumulerar aptiten, hjälper till mot uppblåst mage och lugnar magkramper, det tros också förbättra upptaget av näringsämnen. Kummin innehåller också mycket järn och är därför en viktig del för uppbyggnaden av friskt blod. Det är också full av antioxidanter och stödjer därför immunförsvaret som skyddar kroppen.
 
Kanel förbättrar bodsockret/blodsockernivån eftersom att  insulinkänsligheten ökar, vilket betyder att kroppen enklare reagerar till insulinet som utsöndras.    Barken är antibakteriel, har en svampdödande effekt på kroppen och dessutom förhindrar det blodet från att koagulera eftersom att det begränsar leveransen av ett fettämne från att blodplätts membranet vilket behövs för koagulering.
 
Kryddnejlika är bra för matsmältningen och mot eventuella gaser, därför rekommenderas man att äta det efter måltiden. Det används också för att förbättre andedräkten. Kryddnejlika och lagerblad tros rena lymfsystemet vilket är en viktigt reningssystem i kroppen. Enligt ayurveda främjar lagerblad svettningar och är vätskedrivande.
 
Bockhornsklöver är slemläsande och kan därför hjälpas vid astma eller hosta. Men det främjar också ett friskt underliv.
 
Koriander renar kroppen mot tungmetaller, speciellt kvicksilver, aluminium och bly, genom att binda metallen i blodet så att det sen kan renas. Kryddan främjar muskelavslappning och även sinnet så därför kan den vara bra vid oro och ångest.
 
 
 

Grönsaksstånd utan Eko-produkter

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
 
 
På vägen hem idag stannade jag för att köpa lite frukter och grönsaker på torget. Jag tyckte det kändes som om det var få ekologiska produkter så jag frågade om, och när, det kommer in fler ekologiska grönsaker och frukter och fick till svar att efterfrågan inte är speciellt stor så därför blir det nog inte så mycket mer. Tappade min käke ner till mina knän! Hon sa att människor hellre köper billiga produkter och så la hon till "men dom flesta produkter är från utanför Stockholm så dom är i alla fall närproducerade". Visst, jag håller med om att det är bättre att äta produkter från Sverige än från andra sidan jordklotet, produkter som plockas innan dom blir mogna för att sen transporteras en väldigt lång sträcka. Men synd att man inte vet om det är ekologiska eller inte. Men jag kan tänka mig att om ett företag har ekologiska produkter så använder dom det som en "status-stämpel" eftersom att man borde vara stolt över det. Men samtidigt kanske människor tror att ekologisk mat är dyrare och därför inte ens tittar på produkterna eller priset.
 
 
Jag fick med mig en hel del ekologiska frukter i alla fall. Nu är det ju inte så att jag bara äter ekologiska produkter, men jag önskar att jag kunde. Men ibland tar man helt enkelt det som finns tillhanda. Men jag fortsätter att köpa ekolådan ibland (ekoladan.se), handla närproducerat och inhandlar på marknaden (även om det inte är ekologiskt eller närproducerat). Det som jag älskar mest med frukt- och grönsaksståndet är att dom står där redo redan klockan halv åtta på morgonen så att jag kan handla körsbäer/bigarråer, rädisor, jordgubbar eller andra bär, som jag sen knaprar på på jobbet. Det är ett tecken på att våren och sommaren är här upplever jag!  Underbart!

Juicestund med näring

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie Ingredienser fruksjuice
3 apelsiner
3 gröna äpplen
1 mandarin
 
Ingredienser grönsaksjuice
1 rödbeta
2 små morötter
6 stjälkar selleri
2 cm ingefära
1 påse spenat
1 grönt äpple
2 rödvita äpplen
1/2 tomat
 
 
Tomater tillhör belladonna familjen av grönsaker, potatis, aubergin är två andra som tillhör samma familj. Denna familj av grönsaker innehåller alkaloider som kan påverka nersystemet och matsmältningen negativt, men det positiva är att alla människor inte är känsliga mot dessa. Så om det påverkar dig kan bara du avgöra! I tomater är det skinnet som innehåller mest alkaloider. Tobak innehåller också alkaloider. En annan kända effekten tomater (och alkaloider) har på hälsan är att det kan påverka lederna, genom att stödja inflammationer. Så därför rekommenderar man att folk med reumatism, benskörhet och liknande symptom bör undvika belladonna familjen.
Tomater innehåller inte mycket näring, men de som finns i stora mängder är kalium (reglerar vattenbalansen och pH balansen), vitamin C (för kollagen=bindvävnad), vitamin A (för produktion av nya celler) och kolhydrater, men bara ett GI på 15. Och små mängder finns i vitamin E (antioxidant), folinsyra (för produktion av nya röda blodkroppar), biotin (för fettmetabolism och fettbindningar) och niacin (viktig koenzym).
 
Ni kan läsa om resterande ingredienser under kategorin "Himmelriket med Juicer och Smoothie". Skulle vilja specificera på ett visst inlägg, men hela kategorin är fylld av information. Spenat har fått ett helt eget inlägg, se här- Spenat Heaven!
 
 
 

Lat dag med lite plugg

Kategori: -Pluggdagar

 
Hej Hej,
 
Denna pluggdag började mycket sent, inte förrän vid 12 tiden satt jag mätt efter frukosten och redo för studier. Jag har fått tillbaka svaren från mina två senaste test personer (se reklamskylten till höger) så hela dagen har gått ut på att översätta och skriva i ett dokument allt det som jag har fått berättat för mig. Jag har börja tyda det ena fallet också. Så nu är det alltså det som jag kommer att göra dom kommande onsdagar.
 
Till frukost blev det stekt ägg med en liten sallad, keso, kaffe och en grönsaksjuice som jag gjorde i måndags. Ett inlägg med innehållet kring juicen kommer upp efter detta. Där kan du läsa vilken effekt dom olika grönsakerna har på hälsan.
 
Till lunch åt jag en indisk rätt som jag gjorde i måndags, ett inlägg kommer att läggas upp här när jag skrivit klart receptet och hur dom olika kryddorna påverkar hälsan. Indisk mat är fylld med mer kryddor än några andra måltider jag ätit. 
 
OCH så fick jag svar på min Glass fråga om hur man gör hemmagjord glass, efterssom att jag misslyckades sist. En tjej som heter Sandra svarade så jag provade på nytt. 5 dl frysna jordgubbar och hallon och en mogen avokado. Det blev perfekt!
 
PS: Ser att statistiken ökat, men jag kan inte lista ut varifrån ni kommer. Lämna gärna ett avtryck, säg hej och berätta hur ni hittade hit. Har ni frågor kring hälsan eller önskemål på inlägg så hade jag tyckt det varit kul att hjälpa till/dig. =)
 
Kram från Sabine
 

Några av förra veckans frukostar

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Stekt ägg och stekta champinjoner, en liten sallad, kaffe samt mango med turkisk yogurt.
 
 
Banan- och ägg plättar serverade md turkisk yogurt, blåbär och körsbär. Och en halv kiwi.
 
 
Grött på boveteflingor, havrekli, blåbär och jordgubbar
 
 

Allergi, Herpes, Magsår, PMS, IBS, Urinvägsinfektion, Mensvärk- Läs mer här

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Hej Hej,
 
Tänkte dela med mig av några inlägg jag skrivit genom året och månaderna jag skrivit här på bloggen, ifall att ni tidigare inte läst dom. Detta är några av dom lite längre inläggen där jag förklarar hur problemen uppkommer, varför och hur dom kan behandlas. Om ni har något önskemål på sjukdomar eller symptom som ni vill att jag skriver om så är det bara att säga till.
 
Allergi - Läs mer här
Herpes - Läs mer här
Magsår (och surauppstötningar) - Läs mer här och här
PMS - Läs mer här
IBS - Läs mer här (del 1) och här (del 2)
Urinvägsinfektion - Läs mer här
Mensvärk (kort inlägg) - Läs mer här
 
Eftersom att jag är diabetiker så har det blivit några inlägg om det också, så sök på kategorin "Olika sjukdomar/"sjukdomar" & min diabetes".

Kanelsteka äppelbitar med smakrikanötter och päronkräm

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

  
I helgen hade jag min kära mor över för middag och eurovision, så klart! Vi provade ytterligare ett av recepten i min nyainhandlade bok "Maten är min medicin-Ayurveda i ditt kök" av Janesh Vaidya och denna gång blev det en efterrätt. Jag måste säga att det var en av dom godaste efterrätterna jag ätit på väldigt länge. Nötterna blev magiska, äppelbitarna smakrika och päronkrämen pricken över i:t. Rekommenderas starkt.
 
Korrigering: Eftersom att jag inte hade någon malen kardemumma så tog jag gröna kardemumma kapslar som är en riktig favorit för min del. Jag hade inte heller någon agavasirap så jag tog vanlig honung.
 
Är du intresserade av Ayurveda så rekommenderar jag denna bok, som inte bara innehåller recept utan råd kring dom olika kroppstyperna: Vata, Pitta och Kapha.
   

Glass-hjälp någon?!

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
Hade läst att man kunde göra sin egen glass med hjälp av frusna bananskivor och valfri frukt. Enkelt tänkte jag... men... nä. Jag förberede, kvällen innan, genom att skriva banan och sen lägga dom i frusen över natten. Nästa dag tog jag dom frusna bananerna (2 st) och en mango och körde i mixern. Smaken må ha blivit super god (fast lite för söt), men konsistensen blev inte riktigt som glass. Nu är frågan, vad missade jag? Skulle jag ha fryst mangon också? Jag tänker att jag skulle frysa avokado också för att få det lite krämigare. Skulle det funka tro?
 
 
 
 

Veckans Tips: Att göra små förändrigar

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Jag har funderat en hel del på det här med att göra förändringar i en livsstil, förändringar för att uppnå välbefinnande syftar jag på då.
 
Egentligen skulle man kunna säga att alla typer av förändringar kan vara för hälsa, mår man dåligt i ett förhållande och bryter sig ut så är det positivt för hälsa, vantrivs man på jobbet och byter jobb så är det också en förändring för välbefinnande.
 
Nu behöver man inte alltid ta speciellt stora steg för att det ska bli en förändring. Bara att gå en annan väg till jobbet/tunnelbanan, byta ut 3 keffelatte mot 3 espresso eller dricka 1 glas vatten 30 minuter innan måltiden kan leda till bättre hälsa och välbefinnande. En person i min närhet har inte varit speciellt förtjust i varesig grönsaker eller frukt tidigare i sitt liv, men genom att prova en grönsak i taget, för att bli van, och dricka smoothies av frukt, har intaget ökat. Nu lagar han vegetariska måltider och äta fruktsallad om det serveras. Det har tagit tid att komma så här långt och det kommer ta tid att ta sig ända fram. =) Men vad gör det, huvudsaken är att små steg blir tagna mot hälsosammare matvanor.
 
Hälsa har både med psykisk och fysisk hälsa och inte det ena eller det andra. Genom positivt tänkande och medvetenhet kan man små förändringar i livet. Kolla bara på placebo-effekten, genom att tro att man äter något (tabletter eller mat) som ska göra en fri från symptom kan det alltså leda till att man blir frisk. På samma sätt som man vet att om man hamnar i en negativ spiral kan man lätt fastna där.
 
Vad tycker dom om små förändringar i livstilen? Har du gjort några förändringar nyligen som förbättrar ditt välbefinnande?

Varför Grönsakslasagen?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


När jag var dö-sjuk för en tid sedan lagade min kära karl en grönsakslasagne, och den har han gjort liknande upprepade gång och det blir verkligen super gott. Det bästa är att han själv äter den och han har varit anti-grönsaker-kött-ätare. =) Han minns inte direkt "receptet" eftersom att han mer går på känsla. Men ingredienserna var i alla fall:
 
Pasta plattor
Aubergine
Portabellosvamp
Paprika
Ost
Lök
Grädde
Mjölk
 
Vad tycker vi om denna måltid då?! Jo enligt min åsikt är den ganska hälsosam. Kolhydrater och mejeriprodukter kan vara svårt för många människor att hantera.
 
Mejeriprodukter innehåller ett protein (äggviteämnena) och en sockerart (laktos), som flera upplever symptom med. Upplever du problem med huden, mag- och tarmkanalen, luftvägarna eller psykiska problem kan det vara ett tecken på att du är intolerant mot proteinet i mjölken. Symptom vid laktosintolerans är oftast kopplade till mag- och tarmkanalen. Det är otroligt vanligt att människor är intoleranta mot mejeriprodukter, men intolerant är vanligare i andra delar av världen än i Sverige. Och anledningen till det är , tror jag, att vi svenskar har druckit mjölk under hela vår uppväxt och även våra förfädrar har gjort detsamma vilket gjort att vi "ärvt" förmågan att bryta ner/hantara proteinet och sockerarten. Men som sagt, många är intoleranta så förmågan att hantera produkter har inte alltid gått vidare till barnen. En intressant punkt är att vi människor är den enda varelsen som dricker mjölk i vuxen ålder OCH dricker mjölken från en annan art. Det sägs också att skandinaver dricker mer mjölk som vuxna, än i något annat land.
Förutom laktosen och proteinet har mjölk också en hel del positiva egenskaper, och det är näringen som den innehåller. Kalcium, kalium och fosfor finns rikt i mjölk, även vitamin A, D och även några av B vitaminerna, men i högst mängder finns B12 och B6 av samtliga B vitaminer. Det man ska tänka på när man äter/dricker mejeriprodukter är hur djuren har levt, fundera på om dom blivit medicinerade och sen hur mejeriprodukten blivit framställd. Många gånger är det nämligen så att näringsämnen förstörs vid uppvärmning och produkten utsätts för värme vid pastöriseringen. Enligt min uppfattning är alltså näringvärdet som störst när man dricker mjölken direkt på gården direkt från kon, utan att det blivit pastöriserat. 
 
Kolhydraterna kan många människor hanterar, och då menar jag att det inte påverkar deras energi speciellt mycket. Människor som inte kan hantera kolhydrater, har blodsocker problem som jag kallar det, har ofta problem med trötthet, svampinfektioner, omotiverade, inte utvilade på morgonen mm. Men om man inte har problem med blodsockret och kan hantera kolhydrater är det en otroligt bra energikälla. Känn efter själv! Människor må säga att protein och fett också är en energikälla och då säger jag: Ja det är det, men den är inte lika lättåtkomlig som från kolhydrater. Jag rekommenderar också, OFTAST, fullkornsprodukter men rekommenderar dig ett tidigare inlägg om hur fullkorn kan vara skadligt. Läs det här.
 
Löken innehåller en stor del svavel, vilket bland annat är viktigt för att det är en viktig beståndsdel i fyra olika aminosyror, som är beståndsdelar/byggstenar av kroppen.  Det är också nödvändigt för samtliga celler i kroppen, eftersom att det behövs för att cellerna ska kunna använda syre för att skapa energi. Utan syre (och glukos) blir det ingen energi helt enkelt. löken innehåller också en bioflavonoid som heter quercetin som är en kraftful antioxidant och är anti-inflammatorisk, det tros också skydda hjärtat.  Lök är nyttigt, men om tarmfloran är ut balans kan det leda till gasbildning. Men om man är i riskzonen för anemi kan man behöva undvika lök eftersom att det innehåller ett ämne som främjar risken för anemi. (har jag hört) Så om detta symptom skapas hos dig efter att ha ätit lök, kan det vara värt att fundera på hur din tarmflora mår.
 

Ayurvedisk Linssoppa med saffran

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
I onsdags när jag pluggade provade jag ett av recepten i den nya boken om ayurvedisk matlagning, och det blev linssoppa med saffran på menyn. Jag tyckte inte det blev speciellt mycket smak, men min saffran var lite gammal så det kan ju bero på det (om det ens var saffran jag köpte på plantage i Indiens kryddparadis). Jag tillsatte därför också timjan och chilipulver för smakens skull och gurkmej för färgens skull. Efter att jag la till mina extra kryddor blev det mycket bättre smak! Här är receptet och i boken kan man läsa om förändringar man kan göra i recepten för att få dom anpassade efter din kroppstyp inom ayurveda. Intressant! Känner inte att jag behöver skriva ut hela beskrivningen utan påpekar bara dom viktigaste, koka linsor, gör tomat"sås" genom att låta tomaterna och vatten puttra i 15-20 min, stek lök och kryddorna innan man häller över linser, tomat"sås" och kokosmjölk!
 
Till helgen tänkte jag prova Raw-food pannkakor från boken! Så då kommer ni få höra mer om det!
 
 

Äter du c-vitamin i brustablett-form

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Är du en av dom personer som dricker C-vitamin i brusform? I så fall rekommenderar jag dig att läsa denna artikel hos naturalnews.com. Där berättar dom hur askorbinsyra är syntetiskt och hur det skadar kroppen om man jämför med naturlig C-vitamin.
 
Önskar alla Välbefinnaren en fantastisk torsdag!
 
Kram
 

Mitt inte ännu färdigskrivna arbete om för- och nackdelar av fyra drycker

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


Min arbetsuppgift som jag har skrivit idag, inte färdig ännu men jag delar med mig av arbetet i alla fall. Enjoy! Frågor? Fråga på!

1)      Describe two positive and two negative aspects to each of the following:

Tea, coffee and hot chocolate contain caffeine, theobromine and theophylline which are extracted from a component called xanthine. Xanthine can actually be found naturally in the body as it is a by- product of nucleic acid digestion. Theobromine is highest in chocolate, has a diuretic effect and are therefore increasing urine formation. This can be both a good trait and a bad trait, depending on the test tube and the amount of chocolate eaten.  It also acts as a vasodilator which is increasing the heartbeat and dilates the blood vessels.  It does have a stimulating effect on the body and its nervous system, but it is not as stimulating as caffeine.  Caffeine, which is highest in coffee, are stimulating the nervous system and it is also stimulating the adrenal glands to secrete adrenaline and cortical steroids. These hormones can, for many people, be a quick-fix for waking up in the morning. But in the long run it is stressing the body as it is putting it in a “fight or flight”-mode and the emergency reserve can eventually run out. Not good! IF people need this quick-fix it might be a sign of deeper issues and even a deficiency of important minerals and vitamins.

Tea:  Except for the fact that tea is diuretic and affect the electrolyte imbalance, it also inhibit iron absorption, which can be fatal in anemia.  Another negative aspect on tea is that it inactive the function of, and destroy, vitamin B1, thiamine. Thiamine is an important coenzyme for glucose metabolism and is important for the conversion of pyruvate to acetyl-CoA. Without this function, the body will develop trouble in the role of using the oxygen present. As a diabetic, I think that one of the most positive affects teas can have on the test tube is that it (green tea) helps the function of insulin. It is even thought that it has the ability to support the body to regenerate the beta cells in the pancreas. This is all due to the flavonoid- the antioxidant. The amount of antioxidants is another very positive trait tea has.

Coffee: I think the most negative effect coffee has is that it stresses the adrenal glands, if it is used as a quick-fix and in high amounts, as I mention above.  Another negative affect coffee (and tea) has on the body is that it is strongly diuretic which affects the electrolyte imbalance negatively. IF there is water retention in the body, diuretic agent can support the body in elimination. Diuretic agent can also dehydrate the body, and this is one of the reasons that the electrolyte balance can become out of order. For some people (and in “normal” amounts), coffee can have a positive effect on the mental health by increase concentration and alertness.  It is also thought, and still under research, that coffee decrease the risk of some kinds of cancers. In constipation it has shown that coffee has a laxative affect on the bowel as it is increasing bowel movement. Coffee also has the benefit of containing substances (polyphenols) that has an antioxidant-affect on the body.

Hot chocolate: If there would say “write about cocoa bean” I think this part would be easier, but hot chocolate is probably a product made from milk and containing loads of sugars. So sugars are the first negative aspect of this drink, as it can have a huge affect on the body’s energy levels and its is also acid forming which mean that the pH can turn more acid. The milk can be a problem for some people to digest, which is the second negative trait hot chocolate has. The chocolate, however, have a great amount of health benefits and one of them is the large amount of different antioxidants it contains. The flavonoid procyanidin have shown to reduce the oxidation of the “bad” LDL cholesterol. Cocoa is neutral on their affect on cholesterol level, which many other fats are not.

Wine contains antioxidants in the form of flavonoids, which is great news, but IF the grapes are heated during production the level of antioxidants is lowered. Flavonoids are protecting the body against inflammation, artery diseases and it improves oxygen supply. Another positive quality is that (most) wines has a pH of 3, which mean it is alkaline forming in the body. Alcohol/wine consumption can increase appetite and improve blood circulation. A bad quality with wine is the amount of sugar it contains. It contains simple sugars which quickly are absorbed into the blood stream, compare to complex sugars. Sugars that are not used immediately are converted into fatty acids which can lead to obesity and fatty liver. This, in turn, can result in decreasing the ability and function of the liver (to detox the body).

Pluggeri med för- och nackdelar

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag skrivit och läst i böcker, arbetsmaterial och på internet om för- och nackdelar om kaffe, te, varm choklad och vin. En av mina arbetsuppgifter är att skriva två fördelar och två nackdelar om dom fyra olika dryckerna. En annan uppgift går ut på att berätta varför man föredrar fibrer från grönsaker än från frukostflingor. Har totalt skrivit två A4 sidor idag, så en liten bit på vägen har jag kommit. 
 
Jag kommer efter detta inlägg lägga upp det jag skrivit om för- och nackdelarna (det inlägget heter: "Mitt inte ännu färdigskrivna arbete om för- och nackdelar av fyra drycker".
 

I söndags när vi var för att storhandla hittade jag färska rädisor igen, så idag tvättade jag upp dom och åt som snack. Och dom var gudomliga! Sist jag köpte (för två veckor sen) var det nog lite tidigt för dom smakade praktiskt taget ingenting! Till lunch blev det en linssoppa med saffran, till en början var det inte mycket smak men till slut blev det kanon. Jag kommer lägga upp ett inlägg om måltiden vid ett senare tillfälle och berätta om hälsoeffekterna.
 
 
 
 

Jävla PMS

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Lider du av PMS?

PMS står för premenstrual syndrome där symptomet kan vara humörsvängningar, depression, irriterad, arg eller orolig. Andra symptom så som smärta, illamåendekänsla eller huvudvärk kan också förekomma. Anledningen till de psykiska tillstånden beror på hormonkänsligheten ökar i kroppen medan de fysiska symptomen beror på att vätskebalansen ändras. Hur man påverkas och om man över huvudtaget påverkas varierar från person till person och beror helt enkelt på känsligheten kring dessa förändringar. Därför kan det vara så att en person mår absolut skit, blir deprimerad och stannar hemma från jobbet några dagar innan/under blödningarna, medan en annan person inte känner av detta på något sätt som helst.  

 

Menstruationen är en del av elimineringssystemet, eliminering av gifter från kroppen, vilket är en otroligt viktig del. Så att äta piller eller andra läkemedel för att bli av med menstruationen helt, pga PMS symptom, är ingenting som hjälper kroppen i sina funktioner, bevarar friskheten eller fungera optimalt. Menstruation, avföring, urin, svett, galla och utandningsluft är några av ämnena som eliminerar gifter från kroppen på ett eller annat sätt. Om någon av dessa elimineringsvägarna försvinner så behöver de andra systemen jobba hårdare. Det kan också vara så att denna väg behöver arbeta hårdare på grund av att en eller flera av de övriga är blockerade. Så det kan vara en god tanke att funder på om man har några problem med lungor, svettningar, tarmrörelsen, levern eller njurarna. Enligt min uppfattning skapas symptom, så som PMS, för att det är någonting som kroppen behöver kämpa med. Vi behöver därför stödja samtliga elimineringssystem och se till att dom kan utföra sina funktioner. En kost som inte är påfrestande för kroppen är ett steg att ta. (Se nedan vad som bör undvikas)

 

Den senaste teorin kring varför man drabbas av PMS är på grund av en obalans mellan östrogen och progesteron i kroppen, speciellt ökningen av östrogen och låga nivåer av progesteron. Östrogen anses var det "kvinnliga" könshormonet (testosteron är det "manliga") men även progesteron är ett kvinnligt könshormon. Dessa har viktiga funktioner på könsorganen men också nervsystemet (sinnesstämningen) och på flera andra organ i kroppen. Som jag nämde ovan skapar hormonförändringar symptom på psyket. Det finns så otroligt mycket att läsa om dessa hormoner så det skulle kunna bli två skilda inlägg, så jag rekommenderar dig därför att läsa mer i böcker och på internet.


Kvinnor ( och män) behöver följa livscykler och dess spiral, och man tror att en stressad person, som inte är i kontakt med sina känslor eller som inte följa sin sanna natur, oftare lider av PMS än andra. Men detta är bara en teori, men fortfarande något som man kanske skulle fundera på om man lider av PMS. Men vi kvinnor vet ju och upplever dessa cykel bara genom att genomgå en menstruationscykel, så där är ett bevis på att hela livet har sina cykler. Endokrinsystemet vars största arbete är att utsöndra olika hormoner har på så sätt också en viktig funktion i att hjälpa kroppen följa dessa cykler/rytmer.


De viktigaste ämnena som används för att minska symptomen vid PMS är vitamin B6 och magnessium. B6 är urindrivande och eliminerar därför vätska som annars binder sig i kroppen. Vattnet binder sig pga av könshormonernas obalans. Om man ska äta B6 i tillskott behöver man ta det tillsammans med dom resterande B  vitaminerna eftersom att det annars kan bli en obalans mellan samtliga B vitaminer.

 

Intag extra magnesium eller produkter rikt på magnesium. Magnesium har en lugnande effekt på kroppen, än om man jämför med kalcium som har en sammandragande effekt. Magnesium och kalcium jobbar, i korta drag, för två motsatser. Man tror att kvinnor får ett stort behov och begär av choklad under menstrautionen pga att magnesium nivån är låg. Choklad innehåller också syntetiska prostaglandiner som är oerhört viktigt för ett fungerande endokrinsystem. Prostaglandiner skapas av omättade fetter, förutsatt att processen är i funktion. Tyvärr kan choklad stressa levern och med tanke på att levern behöver stödjas så kan man behöver undvika choklad, även om ens kropp begär det. Men som tur är finns det anra produkter som är rika på magnesium: nötter, frön, baljväxter,  grönsallad, avokado, fisk och torkad aprikos.

Magnesium är lugnande, medan kalium är sammandragande och mellan dessa mineraler/elektrolyter behöver det finnas en balans eftersom att dom är båda lika viktiga. Lugnande är viktigt, men lika så är sammandragningar lika viktigt. Kramperna startar på grund av att det kalcium som finns har cellerna fångat och hålla fast inuti cellerna, och det är detta som skapar sammandragningar, så som kramper vid menstruationen.
 

Evening Primrose oil/nattljusolja är rikt på omättade fettsyror och stödjer endokrinsystemet, som är ett samligsnamn för körtlar i kroppen (så om äggstockarna). Andra oljor fungerar också, men nattljusoljan tros också hjälpa mot smärta.  Endokrinsystem är dom organ som utsöndrar olika typer av hormoner i kroppen som ser till att kroppen reagerar på olika sätt. Testosteron och progesteron är två hormoner. Om endokrinsystemet är ur funktion så kan kroppen inte utföra sina viktiga arbetsuppgifter. Fetter är otroligt viktiga för ett fungerande endokrinsystem så därför är det viktigt att kroppens förmåga att använda fetter fungerar. Läs gärna mer under kategorin "Fett/Lipid" för att läsa mer.

 

Undvik följande:

Alkohol
Socker
Kaffe
Kemiska produkter
Raffinerade livsmedel
Höga nivåer salt
Behöver inte undvikas, men var försiktig med frukt
 
Ät istället
Föda med stor mängd näring
Grönsaker
Bra protein
Fullkorns säd
Gröna bladgrönsaker
Fiberhusk/psyllium ökar mag-aktiviteten vilket är viktigt för eliminering av toxiner och slutprodukter.
 
Örter som man tror hjälper
Ingefära
Persilja
Lakrisrot
Valerianarot
Ginseng
Vitex
 
Vilken behandling som hjälper för just dig beror på vilka typ av symptom som visar sig och vad just din kropp behöver. Får man mycket akne tex brukar zink, vitamin A och lecitin hjälpa. Smärta och kramper lindras med magnesium eller vitamin E och vitamin B6. Symptom som påverkar psyket (ångest, humörsvängningar mm) kan lindras med extra B vitaminer, en dos av dom allihopa. Depression däremot, tros lindras med zink, vitamin B6 and en balans av kalcium och magnesium. Vid uppsväldhet, ömma bröst och viktökning rekommenderas en blandning av B vitaminerna, magnesium, kalium, vitamin E och evening primeros oil (GLA). Men många av dessa ämnen kan man ge kroppen med hjälp av kost, så man behöver inte alltid behandla symptomen med tillskott.
 
"Behandla symptomen" är inte något som jag rekommenderar, men ibland vill eller orkar man inte ändra sin kost för att förbättra hälsan och då är jag här för att förklara ovan. Om man vill förbättra hela sin hälsa från roten, bör man fokusera på att stödja endokrinsystemet och elimineringssystemen (framförallt levern) i kroppen.
 
 
     

 

Gubbarna i glaset

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
På min födelsedag gjorde jag bland annat en jordgubbssmoothie till frukost. Ingredienser: Jordgubber och en skvätt vatten.
 
Jordgubbar är surt-skapande i kroppen, vilket betyder att jordgubben i sig har ett basiskt pH, men när det är upptaget, nedbrutet och omvandlat i kroppen så har/ger det ett surt pH vilket gör kroppens pH surare. Gubbarna innehåller mer järn och kalium än dom flesta andra bären, så som blåbär och tranbär. Det innehåller väldigt liten del A-vitamin, men en stor del C-vitamin. Jordgubbar är också rikt på folsyra (B6), koppar, fibrer (som andra bär) och en stor mängd antioxidanter.
 
Så nu när jordgubbarna snart börjar säljas så rekommenderar jag att du äter mängder av dom. Min favorit är i smoothie eller i en skål med grädde. Hur äter du dina gubbar?
 

Veckans Tips: Det här med huden

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag började häromdagen fundera på det här med hälsosam hud häromdagen. Många tvättar huden fanatiskt, andra äter kosttillskott för huden för att man ska få en vacker hud. Men enligt min förståelse så använder kroppen huden som en eliminerings rutt för att göra sig av med toxiner och även överskott av mineraler och vitaminer om andra rutter är blockerade. Så om man har oren hud så är min första tanke att den personen har toxiner eller ett överskott  av mineraler som behöver elimineras.
 
Och om man sen inte får en fantastisk hud efter att tvättat den mycket, använt krämer eller ätit tillskott så är det troligtvis så att roten inte har  förbättras. Men om det möjligtvis är så att personen saknar till exemper zink, som är en oerhört viktig mineral för huden och hälsan, äter tillskott av mineralen så kan det leda till att personen så klart får både vackrare hud och friskare kropp. Men om andra elimineringssystem är ur funktion så kan det vara så att hudens förmåga att eliminera försämras. Men detta beror helt på kropp och varje människa mår bättre och får finare hud av olika typer av behandlingar. Så om din hud inte blir bättre (efter en viss typ av behandling) kan det vara så att du behöver fundera på hur din livsstil ser ut, vad du äter, vad som kan saknas i din kost och om du motionerar för att helheten av din hälsa förbättras. 
 
Har du fått finare hud av tillskott? Vilket tillskott i så fall? Eller är du kanske en av dom som inte såg någon förbättring av tillskottet?

Myter....eller?! Logik tycker jag

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag surfade runt lite på nätet och hamnade på aftonbladets Wellness-sida där jag hittade en artikel om myter och om dom var falska eller sanna. Du hittar artikeln här.
 
Och det är den sista "myten" som stör mig
"Ekologisk mat är nyttigare” Falskt. Det finns faktiskt inga entydiga veten­skapliga bevis för att eko-mat är nytt­igare än annan mat, åtminstone inte näringsmässigt. Förra året publicerades en studie i tidskriften Annals of Internal Medicine där forskarna konstaterade att ekologisk mat varken var hälsosammare eller mer näringsrik än konventionellt producerad mat."

Nu är ju inte jag någon forskare så jag kan ju inte veta, men.... det kanke inte är nyttigare och mer näringsrik än "vanliga" grönsaker, men dom måste absolut var mindre onyttiga än besprutade, kemiskt-behandlade och modifierade grönsaker och frukter är. Jag anser att ekologisk mat är bättre än vanlig mat av just denna anledningen, jag äter ekologiskt inte för att det ska innehålla mer näringsämnen än "vanliga" grönsaker och frukter, utan för att dom är mindre behandlade. Men så är jag ganska säker på att frukter och grönsaker blir som dom växer. Växer dom i skit, blir dom fulla av skit, växter dom med mycket kalium i jorden, blir dom fyllda av mer kalium än produkter som växer i kalium-fattig jord. Men sen vet jag inte om det spelar någon roll om produkten är ekologiskt-behandlad eller ej.
 
Så tycker jag! Vad tycker du?!

Solig studiedag på balkongen och lite benskörhet

Kategori: -Pluggdagar

Idag har jag suttit på balkongen nästan hela dagen för att plugga, vid fyra tiden flyttade jag in mina böcker till arbetsrummet eftersom att det brörjade bli lite kallt för shorts.
 
Idag har jag läst om skelettet, leder, muskler och hur dessa är uppbyggda och med vilken typ av celler. Jag har även läst om hur kalcium binder sig till skelettet eller hur det bryts ner för att hamna i blodet där det kan användas. Detta sker med hjälp av två olika hormoner, det ena från sköldkörteln och det andra från bisköldkörteln, dessa körtlar "läser av" blodet för att avgöra om det finns tillräckligt med kalcium i blodet eller ej. Om kalciumnivån är låg bryts kalium ner från skelettet och transporteras till blodet, om denna process hamnar utom kontoll kan det leda till benskörhet. MEN jag har tidigare nämt (tror jag) att benskörhet behöver inte bara ha med kalciumbrist att göra, utan det kan ha att göra med magnesiumbrist. Eftersom att magnesium är viktigt för placeringen av mineraler, bland annat kalcium. (Så att det inte "flyter/simmar" hejvilt fritt). Har man ett onormalt lågt pH (surt) kan det också leda till att kalcium dras ut från skelettet för att placeras i blodet istället, alltså kan det inte förvaras där det ska. 98% av kalciummängden vi har i kroppen förvaras i skelettet.  Intressant tycker jag!
 
Och så har jag lärt mig i väldigt korta drag hur muskelcellerna fungerar för att den ska kunna spännas, kalcium är involverat i denna process också.
 
Jag har skrivit anteckningar, läst igenom de som jag tror är dom viktigaste delarna i "Anatomy & Physiology" och så har jag även skickat lite mejt inför mina kommande arbetan.
 
Kram kram från Välbefinnaren.
 
PS, Jag letarfortfarande efter Testpersoner inför näskommande undersökning. Hör av dig om du är intresserad.
 
 
 

An article about cinnamon

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Eftersom att kanel har en stor effekt på blodsockret genom att stabilisera det, intresserar kanel-artiklar mig. Här delar jag därför med mig av en artikel om just kanel på Naturalnews.com. Klicka här för att komma vidare!
 
Kramar från Välbefinnaren Sabine
 

"Maten är min medicin"-Föreläsning

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

"
 
Tidningen Hälsa la ut en annons om en föreläsning med författaren Janesh Vaidya, som har skrivit boken "Maten är min medicin". Boken riktar in sig på ayurveda och ayurvedisk matlagning, där man kan läsa om vata, pitta och kapha och hur dessa kroppstyper är balanserade. Alla recept har modifikations-tips beroende på vilken kroppstyp man har och för att uppnå bästa balansen.
 
Jag kan inte mycket om ayurveda ännu, men hoppas att jag kommer läsa mig en del när jag läst boken och även läst andra källor om ayurveda. Några av recepten kommer jag absolut att prova, många av dom ser otroligt goda ut (Curry, sallader, biffar=allt vegetariskt). Dessutom är det indiskt-inspirerande recept som är en smaktyp som jag älskar. Kunde inte blivit en bättre recept- och kunskapsbok skulle jag nog våga påstå.
 
Psss1: Pojkvännen har valt ut ett recept, det blir en Mustig grönsakslasagne inom några dagar.
Psss2: Vill också belysa dom tre kvinnornas namn som står under Janesh namn, dom är varit en stor del och till stor hjälp under skrivandet av denna bok.
 
 
 
 
 

Pollenallergi

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Skrev förra våren ett inlägg om pollenallergi och tänkte kasta ljus på detta inlägg igen eftersom att det är tider för pollenallergin att slå till. Du hittar inlägget här.
 
 

Födelsedagstårta utan mjöl & socker

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
Igår hade jag besök av mormor, mamma och brorsan för lunch, tårta och att fira min 29 års dag. Jag letade hela veckan efter ett recept utan socker och mjöl och hittade en sockerkaksrecept hos Fanny (här finns hon och ursprungsreceptet) Jag är en person som har väldigt svårt för att följa ett recept till punkt och prickar så mina ingredienser var:
400 g vita bönor, avrunna och sköljda
 1 tsk vaniljpulver
 3 msk socker, (ursprungsreceptet är med 2 mått steviosa pulver men det hade jag inget)
4 ägg
 1 dl äggvita (≈3 ägg)
 4 msk honung

Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée.Tillsätt sedan:

5 msk mandelmjöl (Skulle varit kokosmjöl men hade inget)

2 tsk citronsaft

2 tsk citronskal, rivet

4 msk kokosolja

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk havssalt

Jag hällde i 2/3 av smeten i en sockerkaksform och resten i en annan form. Det stod i ugnen i ungefär 30 minuter. Tårtbotten/sockerkakan blev verkligen jätte fluggig och inte alls torr, lika krämig som pepparkakssockerkaka brukar vara. Den tjockare kakan delade jag sen så att det blev en av bottnarna till tårtan. Mellan bottnarna la jag vispad grädde och jordgubbar. Den godaste tårtan jag någonsin lagat!! Lite speciellt också att det är en kaka på bönor, någonting jag aldrig ätit tidigare eller i alla fall inte vad jag varit medveten om. Har någon av er lagat något liknande någon gång?
 
 
 

Fiskpinnar med potatis, hälsosamt?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Jag åt denna rätt för en vecka sen ungefär och tänkte berätta lite mer om rätten och vilken effekt den kan ha på hälsan.
 
Fråga någon om dom vet vad en potatis är, och ingen skulle säga nej. Denna grönsak innehåller mest kolhydrater än något annat näringsämne. Men dom ämnen som finns är vitamin C och en del B-vitaminer så som B1, B3, B5 och folinsyra, och även kalium, mangan, magnessium, järn och zink. Potatis innehåller också ett gift som heter solanin och som finns där naturligt. När potatisen är grön eller börjar få rötter bör du undvika att äta dom eftersom att det är ett tecken på att giftet finns där och är aktivt. Potatisen producerar giftet för att skydda mot insekter och sjukdomar.
 
På paketet av fiskpinnarna stod det att dom inneöll 76% fisk, minns inte märket, så därför valde jag just dessa pinnar. Tyvärr har jag inte kvar förpackningen, men min första fundering är att jag undrar vad dom andra 24% avser. Förutom ströbröd/mjöl kan jag tänka mig att det är en del kryddor och fett också. Det är också viktigt att fisken kommer från välskött och uthålligt fiske både för naturens skull och för vår hälsa. Nu vet jag ju inte hur dessa fiskar är fiskade/odlade eller hur dom levt, men här kommer lite generel information kring fisk. Fisk är rikt på protein som är lättnedbrutet av vårt matsmältningssystem, dessutom innehåller proteinet dom alla aminosyror som är essentiella för oss. Dom fettlösliga vitaminerna vitamin A och vitamin D finns också rikt i fisk. Det faktum att fett finns i fisken hjälper upptaget av dom fettlösliga vitaminerna.
 
Gröna ärtor är väl egentligen det som jag skulle säga var nyttigaste på denna tallrik, med tanke på att vi inte vet hur fisken levt. Gröna ärtor innehåller en hel del vitamin C och vitamin A, en mindre del av samtliga B vitaminer och en liten del vitamin E. Mineralerna som finns i stor mängd är järn, kalium, kalcium och magnessium. Även lutein som är en antioxidant finns i ärtorna. Lösliga fibrer finns också i stora mängder i ärtor, som är vikigt för en en frisk ämnesomsättning, mättande är det också.
 
Vad det gäller remoulad såsen innehåller den fyra stycken E-nummer (E415, E509, E202, E141). Hittade denna information på Äkta vara som jag kopierade rakt av (www.aktavara.se). Tankar och åsikter kring E-nummer varierar från person till person. Men enligt min åsikt ska man försöka att undvika som så långt som möjligt. Om en produkt håller i flera månader i kylen utan att bli gammal tror jag personligen inte att det är så naturligt. Vad är din tanke och åsikt kring E-nummer?
E415
 
FUNKTION: Förtjocknings- och stabiliseringsmedel.
 
FRAMSTÄLLNING: Framställs från socker genom bakteriell jäsning.
 
E509
 
FUNKTION: Ersätter vanligt koksalt, natriumklorid. Också smakförstärkare och konsistensmedel.
 
FRAMSTÄLLNING: Salt av saltsyra (E 507). Förekommer naturligt.

E202

FUNKTION: Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.

FRAMSTÄLLNING: Syntetiskt framställt. Salt av sorbinsyra (E 200).

E141

FUNKTION: Färgämne som ger blå-svart kulör.

FRAMSTÄLLNIN: Framställs från klorofyll, vilket har extraherats från gröna blad, bl. a. gräs och luzern. En  del av det naturliga magnesiuminnehållet i klorofyllen har ersatts av koppar för att göra färgämnet mer stabilt.

 

 

Grattis Sabine

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Idag fyller jag 29 år. Jag har bakat citronsockerkaka utan mjöl som jag dekorerat med bär och grädde. Snart kommer lillebror, mamma och mormor! Önskar er alla en underbar dag!
 
Här kommer ett foto på när jag firade min 25 års dag med några av mina bästa vänner.
 

Vadå IFD-dieten?

Kategori: -Mina tankar & känslor

Läste en artikel om IFD-dieten och började kolla runt på nätet för att lära mig mer. IFD står för Inflammation Free Diet, så man äter alltså en diet som inte främjar inflammationer i kroppen. Man ska undvika processad mat och istället äte en ekologisk och naturlig kost där maten varken blivit besprutade med kemikalier eller blivit omvandlad i en lång process till tex korvar (finns hälsosamma korvar också).  Man ska minska intaget (ibland undvika) saft, läsk, lamm, kalv, margarin, vitt ris, vitt pasta mm. Man bör vara försiktig med bönor, linser, fullkornsprodukter och frukter. 
 
Denna diet har samma definition, enligt mig, som en hälsosam kost, med en viss justering. Men denna lilla justering på dieten som jag skulle vilja göra är så pass liten, att de motsvarar förändringarna som många människor gör när dom själv "går på en diet" (se nedan). Jag funderar nu på hur det kommer sig att man ska behöva sätta en stämpel på en hälsosam kost. Att "gå på en diet" låter inte lockande för mig alls. Jo, möjligen detoxa två-tre veckor då och då, om det nu kan klassas som en diet. Att läsa "Glöm GI – nu är det IFD som gäller!" får mig att bli arg. Arg för att många människor enkelt påverkas av media. Visst kan det vara bra för många, men bara så länge man är medveten om att alla människor är olika och därför mår bra av olika dieter. Det är därför otroligt viktigt att man lyssnar på sin egen kropp när man ändrar sin kost, kroppen säger alltid till om den inte trivs. Kanske gillar människor "dieter med ett namn" för att dom då lätt kan googla och söka information och enklare göra sina kostförändringar. Någon som vill dela med sig av ifall så är fallet? Jag äter redan enligt dessa riktlinjer (inte alla), eftersom att jag vet att de flesta riktlinjerna stämmer,. Men jag hoppas att alla som går på en diet känner sig fram för vad dom må bra av och inte bara "gör som alla andra".
 
Den justering jag skulle gjort på denna diet är att äta baljväxter, men alltid låta dom ligga i vatten med lite citronsaft innan du kokar dom. Citronsaft eftersom att det tar bort/avaktiverar "anti-nutrients" som hindrar upptaget av viktiga ämnen som finns i bönorna. Detta gäller inte alla baljväxter. Men givetvis behöver man testa sig fram eftersom att alla är olika, kanske kan/kanske kan inte ditt tarmsystem och kropp hantera dessa. Baljväxter, så som jordnötter, soja, ärtor, bönor, kikärter och linser är en viktig källa till proteiner, men inte kompletta (vilket betyder att dom inte innehåller alla nödvändiga aminosyror), speciellt viktiga i en vegetarisk kost.
 
Så tycker jag, vad tycker du?