Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Proteinrika Mandel- och Bönbiffar

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
Jag gjorde ju massvis med mandelmjölk förra veckan när jag detoxade och ni som gjort mandelmjölk tidigare vet att det blir en del mandelfiber/mandel"kött" över. Så nu använde jag resterna av mjölken till att göra biffar, en smakrik och lite fett fyllning. Jag gjorde bara två biffar eftersom att det bara var ett litet test och resultatet blev att jag definitivt kommer att göra fler biffar med mandelfiber. Fylligt, saftiga, feta och smakrika biffar!
 
De enda negativa med biffarna var att de var väldigt ömtåliga och föll ihop ganska lätt. Jag fick tipsen att aningen grilla dom i ugnen istället eller blanda ner lite fiberhusk för att hålla dom samman.
 
1 dl svarta bönor
1dl mandelfiber
1 äggula
2 cm grönchili
Lite timjan
Salt & peppar
 
Stek i
Kokosfett.
 

*Knådda ihop samtliga ingredienser och stek i kokosfett.
 
*Servera med sallad, guacamole och stekt äggvita (den behöver ju inte slängas).
 
 

Upcoming thesis

Kategori: -Pluggdagar

Hej hej,
 
Idag har det gått ganska bra med studierna, jag är snart klar med arbetet kring hälsan hos min ene Försöksperson. Har skrivit klart allt, men behöver gå igenom allt så att jag inte missat något och rätta lite formuleringar. Slutresultatet behöver jag finjustera också.
 
Jag säger ganska bra.... jag har tänkt på mitt kommade examensarbete och jag börjar faktiskt bli lite nervös. Jag fick ju från skolan ett exempel på hur arbetet kommer vara uppbyggt och vilka områden som det gäller. Anatomi, Nutrition, tre exempel på case där jag ska välja ut två att tyda och så 8 påstående där jag ska välja tre och skriva om i 3 timmar. Kaos i skallen! Jag blir osäker! Så nu sitter jag här och funderar på vilka böcker jag behöver läsa igen innan jag åker till England för sittning och jag har hittar fem böcker som jag absolut vill och kan läsa, men sen finns det dom ENORMA böckerna om Anatomi och Näring. Två böcker på totalt 3000 sidor och det skulle nog ta mig ett år att läsa dom båda från pärm till pärm. men jag får skumma igenom dom två böckerna istället. Hur tänker ni när såna här stora arbeten kommer upp? Har ni något tips?
 
Jag har också varit hos polisen idag för att fixa nytt pass inför Marocko resan.
 
Kram kram

Here We Come Morocco

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Tjoho!! Äntligen är flyg bokat och betalt, hotell i Marrakech bokat, två veckors rundresa runt landet är bokat och betalt och nytt pass är på G. Jag har hittat tips på restauranger man bara måste besöka i Casablanda aka Casa, nu behöver jag bara hitta det bästa Hammam som finns i Marrakech. Älskar Hammam! I december bär det av tillsammans med pojkvännen, bästisen Tina som jag var i Indien med, hennes pojkvän och New York bruden Shari som jag och Tina lärde känna när vi var i Indien. Lite av en reunion alltså! Vi börjar med några dagar på Raid Fantasia i Marrakeck innan det bär av till Casa där vi möter upp resten av personerna som ska med på rundresan.
 
Kram kram från en Glad Välbefinnare
 
 
 

Grönsaksjuice som smakar frukt -Yummy!

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
 
Recept är från boken "The Juice Master" av Jason Vale.
 

Rödkålsjuice under min detox

Kategori: -Detox/Rening

 
 
Jag såg några foton på instagram där folk använd rödkål i juicer och jag tänkte att jag ville testa. Så nu när juicefastan kom upp var det ett ypperligt tillfälle att prova. Sagt och gjort.... det blev mycke bättre än vad jag trodde! Det smakar precis samma som om man hade tuggat på en bit rödkål, men jag blandade också i ingefära för sting, äpplen för sötma och romansallad för att jag ville prova. 
 
1/4 Rödkåls huvud
2 cm Ingefära
2 stora Äpplen
3 blad Romansallad
 
 
Alla kålväxter är kända för att vara energifattiga, men också väldigt rika på antioxidanter och svavel. Svavel är också en renande/avgiftande mineral. De är bra för immunförsvaret, är anti-bakteriellt, renar kroppen från toxiner och även levern. En bra produkt att använda vid en detox alltså, men så klart bra att äta regelbundet också. Kål är också bra för tarmfloran eftersom att de innehåller en form av probiotika. Kål innehåller glutamin som är en aminosyra som tarmvägen mer än gärna använder som energikälla, föredras framför glykos. Detta ger ett friskt tarm-membran, så  att inga substanser kan passera in i kroppen som den vill. Rödkål är rikt på kalium, C-vitamin och vitamin B6.
 
Har du provat kåljuice?
 
 

Slutsats av detoxen

Kategori: -Detox/Rening

 
 
Hej Hej,
 
Då har jag detoxat under en veckas tid och det har gått bra. Men jag har ätit mer än vad jag brukar göra, men det beror naturligtvis på att jag ätit mycket näring men inte så mycket energi som jag i vanliga fall gör. Frukosten har varit en blandning av äggröra med grönsaker, bovetegröt med blåbär, bananpannkakor eller smoothie med ägg, olja, bär och mandelmjölk. Lunch och middag har varit grönsaker med bönor, ägg eller fisk. Så jag har undvikt kolhydrater i form av pasta och ris men ätit gröt på morgonen och frukt som mellanmål. Alla mejeriprodukter har jag undvikt helt. Dom oljor jag använt är olivolja och kokosolja, men tyvärr har jag också använt smör. Smör var inte planen att använda, men så blev det i alla fall när kokosoljan tog slut. Under lördagen och söndagen har jag juicefastat vilket innebär att man endast dricker juice (en gång varannan timme) och vatten.
 
Dag nr 1 kände jag mig något fruktansvärt trött, jag kan tänka mig att jag upplevde det så för att det blev lite av en chock för kroppen men också för att jag slutade med kaffe. Men resten av veckan har jag inte känt mig trött alls. Jag har inte känt mig uppblåst en enda dag, vilket jag annars kan uppleva ibland, mitt huvud med tankar, koncentration, motivation och enerrgi är mer klart, mindre grumligt och jämnare. Igår kväll hade jag svårt för att somna pga att jag var så hungrig, men idag söndag har kroppen ställt in sig på att det ska vara så så hunger har jag inte upplevt.. Jag hoppas och tror att jag imorgon, när jag äter fast föda igen, kommer känna harmoni. Men ikväll ska vi äta middag i form av rotfruktsmos, sallad och fisk/kött, så klart ville karln min ha en gräddig sås som första måltid, men jag lyckades få bort den åsikten eftersom att man behöver börja försiktigt. Så klockan 18 ska vi äta middag, men redan klockan 16 bröt vi fastan med en smoothie med frukt för att få igång tarmen igen med någonting lätt.
 
Vad har jag lärt mig då?
 
Efter att ha lagat en supergod veggo chili con carne (recept här) har jag igen fått bevis på att man kan laga vääääldigt god mat utan kolhydrater, kött och massa elakt fett. Ibland behöver man få såna små bevis då och då för att bli påmind. Jag skrev i det första detox inlägget här att jag vill börja gå upp tidigare för att äta frukost hemma och det har jag gjort hela veckan och det är verkligen härligt. Jag har gått upp 06.45 istället för 07.15 och nu hinner jag njuta av frukosten och lugnet! I fredags morse till exempel hade jag fått mejl från skolan med bifogade dokument på hur examensarbetet kommer vara uppbyggt och exempel på frågor. Så det var intressant att läsa och skönt att kunna läsa det med frukost vid mitt eget köksbord. 
 
OK, tillbaka till detoxen. Jag har också kommit fram till att jag är en person som mår bra av att få den mesta av min energi från protein och inte så mycket från kolhydrater. Så kolhydratsintaget behöver egentligen inte vara speciellt stort. Jag mår snarare dåligt om jag inte får i mig proteiner, men det kan vara så att det sitter en mental spärr efter mina erfarenheter från det vegetariska livet jag följde tills jag, tror jag, led av proteinbrist. Min kropp är nog känslig för brist. Visserligen äter jag inte speciellt mycket kolhydrater i vanliga fall, men protein behöver min kropp och denna detox har återrigen visat (påmint) det för mig.
 
Vi har haft kärlekens två kompisar på besök i veckan, fast i omgångar, och jag trodde det skulle bli svårar att stå emot allt det goda som serverades men om man har ett mål så har det faktiskt inte varit så svårt. Kan i och för sig ha att göra med att man vet att detoxen bara är för en vecka. Man kan laga så himla god mat bara man har kryddor! (Jag skulle faktiskt vilja gå en kryddkurs! Nå förslag någon?) Men givetvis har jag haft sug av produkterna som jag velat äta och det har varit chips och kaffe. En dag gjorde jag mig till och med en kopp kaffe men fick ge bort den till kärleken! Jag har också upptäckt att jag använer en hel del fett i min matlagning. Nu har jag mest använt säker kokosolja till tillagning, olivolja/linfrö till sallad och så smör när kokosoljan tog slut.
 
En anledning till att man gör en detox kan vara för att man vill förändra sina "vanliga" matvanor och jag vill sluta med gluten och mejeriprodukter. Jag kom fram till att jag inte äter speciellt mycket gluten redan idag, så det är mejeriprodukterna jag ska satsa på. Men jag har bestämt att jag tar det lite långsamt så det är komjölk produkter vi ska ta bort och jag ska prova på getmjölk/yogurt eftersom att getmjölk är lättare för magen att smälta ner. Jag har hittat en gård som säljer produkter till ett flertal butiker i Stockholm, kolla in deras hemsida och klicka på återförsäljare för att få reda på om de säljer sina produkter nära dig. Det rutiner som kommer vara svårast att bryta är ostar (smörgås, ostbricka) och fetta såser. Vad ska man använda för att göra en sås fett, några förslag? Givetvs kommer jag ge vike ibland, bara för att jag vill sluta med en produkt behöver det inte vara så att jag inte kan göra "undantag". =)
 
Det har varit en intressant och bra vecka, inte några specifika symptom förutom tröttheten på måndagen och hungern på lördagen. Min kärlek var förvånad över hur lätt det var att sluta äta (han var endast med på juicefastan) och att han enkelt skulle kunna fortsätta någon dag till. Så nu kan jag börja planera och prata om vårens detox.
 
Lax, morötter och grönkål
 
Bananplättar med körsbär, blåbär, vetegräs och bipollen.
 
Äggröra med grönkål, avokado, lök, chili och ingefära.
 
 Innehållet av juicen jag håller i på fotot högst upp, samt ingefära som inte syns på bilden.
 
 
 

Näringsexplosion vid juicefasta

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,
 
Dagen började med att vi gjorde iordning en fruktjuice och en grönsaksjuice inför första dagen utan fast föda, bara juicer vi gör hemma kommer att intas (och vatten).
 
 
Grönsaksjuice
1/2 huvud Blomkål
2 Äpplen
1 Rödbeta
3 Morötter
5 stjälkar Selleri
5 blad Grönkål
1 näve Spenat
1 cm "bred" ingefära
 
Fruktjuice
3 Apelsiner
1 Citron
3 Äpplen
1 Mandarin
 
Jag nämde för en tid sen att jag tröttnat på färgen och smaken av rödbetsjuice, men eftersom att det är en grönsak som renar levern och njurarna ville jag inte ta bort den från helgens fasta. Även morot renar levern samtidigt som selleri lugnar nervsystemet och är vätskedrivande. Selleri är också en bra grönsak för att minska surheten och då öka pH värdet. Grönsaken är också grym på att rena kroppen på överflöd av koldioxid. Morgonens grönsaksjuice innehöll också 2 äpplen som gjorde den sötare, vilket tog bort den "jordiga" smaken från rödbetan. Blomkål i juice hade jag aldrig provat tidigare, men det blev jätte gott med den i och dessutom är den rik på C-vitamin. Betyg: Om min karl gillar en grönsaksjuice, DÅ är den bra! Vad det gäller fruktjuicen neutraliserar citronen skadliga bakterier samtidigt som den tillsammans med apelsinen är rik på C-vitamin som är en antioxidant mot fria radikaler. Citrus frukterna spolar alltså rent kroppen.
 
En riktig detox morgon alltså! Vi gjorde mer juice än vad vi drack till frukost så att vi kan dricka lite under dagen. Men allra helst ska man göra juicen precis innan den ska drickas, så att näringsämnena inte försvinner genom kontakt med syre/luft. Eftersom att näringsämnena oxiderar i kontakt med syre och därför försvinner/försvagas.
 
Snart ska gå gå till affären och handla lite mer frukter och grönsaker, jag trodde jag handlade tillräckligt igår men där hade jag fel. Vill också prova på rödkålsjuice, så det står bland annat på shoppinglistan!

Virgin Chili Con Carne (köttfritt)

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
I veckan har jag detoxat för att låta kroppen få rena sig och vila upp sig från kött, kaffe, vete, gluten, konserverade och processade produkter. Så idag när vi hade gäster (haft gäster hela veckan) lagade jag en chili con carne från grunden utan kött, men jag stekte köttfärs vid sidan av till killarna eftersom dom gärna ville ha det. Chili con carnen-virgin blev verkligen smakrik och till det serverade jag blomkålsris och färsk koriander.
 
Blev förvånad vilken bra ersättare blomkålsris kan vara till ris! Samma konsistens och smaken av blomkål känner man bara om man endast äter riset utan att blanda det med såsen.
 
Ingredienser för 5 personer
3 dl svarta bönor (blötlagda och kokade)
11 tomater
1 röd paprika
1 stor portabello
1 gullök
1 1/2 röd chili
4 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk kanel
1 /2 tsk timjan
1 tsk kumminfrön (krossa)
1/2 Svart kardemumma (ger en rökig smak)
1 dl mandelfiber från när man gör mandelmjölk (för fettet)
Salt & peppar
Olivolja
Vatten
 
*Hacka tomaterna, paprika, portabello, lök, chili och vitlök smått (eller pressa vitlöken).
 
*Stek lök, chili och vitlök i olivolja. När de börjar mjukna kan du lägga ner kummin, oregano, timjan, paprikan och svampen tills även det mjuknat upp. Häll på 2 dl vatten och låt puttra vidare i några minuter.
 
*Häll över tomaterna och resten av kryddorna och häll på 3-4 dl vatten beroende på hur "vattniga" tomaterna är. Mycket vatten kokar bort och tomaterna behöver lite vatten för att mjukna till.
 
*Låt koka 30-45 minuter.
 
*Medan grytan kokar river du blomkålen. Detta ska sen doppas i kokande vatten i 10 sekunder för att bli varma. Men det kan du göra precis innan maten serveras.
 
*Sist men inte minst behöver vi lägga i bönorna och låt koka ytterligare några minuter.
 
*Lägg upp i djupa tallrikar och klipp över lite färsk koriander.
 
*Njut av en DETOXmåltid.

Detox och plugg

Kategori: -Detox/Rening

Idag vaknade jag vid 10 och började morgonen med att göra bananpannkakor till mig, kärleken och våran gäst. Till pannkakorna/plättarna blev det bär, spirulina och vetegräspulver samt ett glas mandelmjölk. Det blev så mycket mandelmjölk härmdagen när jag gjorde. Så glad att jag äntligen använde min mixer med ett tillbehör som man använder för att göra nötmjölk. Det blev så mycket mer mjölk än tidigare!
 
Idag har jag jobbat på mitt ena Case med min testperson. Intressant, meen det har gått väldigt långsamt idag. Jag har varit sååå trött idag igen. När jag känt denna trötthet har jag ätit lite för jag tror att det är brist på energi från föda. Jag hoppas att detoxen har en effekt så att energin läggs på rening av kroppen istället. Hoppas Hoppas! Till mellanmål har det idag varit samma som frukosten, bananpannkakor och mandelmjölk. Till lunch gjorde jag supergoda mandel och bönbiffar, recept kommer i senare inlägg. Jag ville använda mandelresterna efter att jag gjort mandelmjölk så jag använde de till biffar efter tips från instagram.
 
På eftermiddagen var jag så trött så jag tog mig ett bad och gick sen och sov middag en timma. Vaknade när kärleken kom hem och påbörjade middagen med Chili con Carne-Virgin (utan kött) med blomkålsris. Recept på det kommer också upp senare!
 
Imorgon är jag ledig igen, så då är planen att bli klar med mitt ena case.
 
Kram från Välbefinnaren
 
 

Feedback på detoxen.

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,

Igår måndag började jag ju med detoxen som ska hålla på en vecka totalt. Jag började morgonen med en smoothie som innehöll ägg, nötter, körsbär, blåbär, tranbär och olja. Till lunch hade jag kvällen innan gjort en wok med tomat, linser, grönkål, ingefära, vitlök, chili och kokosfett. Den blev super god, men en aning för spicy! Nästa gång räcker det med en torkad piripiri istället för två.

Mellanmål/snack under dagen var nötter och hemmagjord juice på äpple, citron, apelsin och mandarin. Super god!  Under dagen kände jag mig så fruktansvärd trött och utmattad. Jag åt, drack vatten, tvättade ansiktet i kallt vatten för att vakna till, men ingenting hjälpte. Så hela dagen gick jag runt som en utmattad zombie och så fort jag kom hem gick jag för att sova, efter att jag ätit jag en avokado med kryddor och olja. Mest av allt tror jag att denna trötthet är kopplat till abstinens av kaffe. I vanliga fall dricker jag 3 dubbelespresso på jobbet/dag, men att ta bort dom helt och tvärt märktes verkligen på mig. Sov en timma innan min kärlek väckte mig för middag (fisk med sallad). Efter middagen gjorde jag nästan två liter mandelmjölk med aprikos (för sötman). Så nu blir det massvis med näring- och fettrik mandelmjölk hela veckan.

Förra veckan försov jag mig till ett superviktigt möte, som jag verkligen ville vara med på (kunderna försov sig också tack gode gud), det var the wake-up call och jag bestämde mig för att det behöver bli ändring på mina sömnvanor. Jag är pigg på kvällen och jag hittar på sååå mycket grejer som bara måååste göras direkt, medan jag på morgonen är så trött så att jag har svårt för att vakna (eller så är det lågt blodsocker). Så igår (och idag) vaknade jag alltså tidigare än vanligt, struntade i att snooza och åt frukost hemma.

Idag tisdag åt jag bovetegröt med blåbär och mandelmjölk till frukost, till lunch blev det fisk med mixsallad och det jag småätit på idag var nötter, torkade bär och ägg. Jag har inte känt av någon trötthet idag alls, vilket känts bra. Energinivån har varit jämn och balanserad! Underbart! Ingen huvudvärk eller andra symptom som jag räknat med. Jag tror att de flesta symptomen, om några, kommer visa sig till helgen när vi endast dricker frukt- och grönsaksjuicer.


Kram kram.

 

ps. kolla in mig på instagram här eller sök på @spenatsmootie för foton på mina måltider. under detoxen

 

 

Få bort sötsuget

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

 
 
Vi alla vet att socker är skadligt för kroppen om man äter för stora mängder. "För stora mängder" är egentligen en definitionsfråga, men i detta inlägg handlar det om ifall man äter så pass mycket socker och kolhydrater att det påverkar hälsan.
 
För höga mängder socker i kosten (höga blodsockervärden) kan leda till en mängd olika problem. Några av dessa är fetma, karies, näringsbrist, försvagat immunförsvar, humörsvängningar, hyperaktiv och svampinfektioner av olika slag. Visste du att sötsuget ökar om man har svampinfektioner, svampen som är ett levande ämne begär socker/kolhydrater för sin överlevnad. Så när man gjort sig fri från svampinfektionen blir det lättare. Ett annat tillstång är menstruationen, innan menstruationen startar sjunker blodsockret vilket också leder till cravings/begär.
 
Det första steget är givetvis att ha vilja att bli av med sitt sötsug, inse att det beror på att man äter för mycker socker och acceptera att man måste sluta med allt socker. Ett tag behöver man sluta med socker helt, men många kan sen gå tillbaka att äta ett söt "treat" då och då, men det är många som väljer att avstå helt eftersom man inser att man mår mycket bättre. När man accepterat och vill förändra detta behöver vi börja med att stabilisera blodsockret eftersom man då också stabiliserar sockerbegäret.
 
En av de viktigaste punkterna för många är att man behöver öka proteinintaget. Många som har brist på proteiner i kosten och kroppen har nämligen en tendens att ha ett större sötsug än människor som äter mer protein. Äter du mycket eller tillräckligt med protein? Protein till frukost, tex ägg i alla dess former är en bra början, det stabiliserar både hungerna och sockernivån under dagen. Sockerrik frukost stabiliserar varken humöret, energin, sockernivån eller begäret. Smoothies med ägg, linfrö, bär, mandelmjölk är en annan av mina favoriter, även om det inte blir så ofta som ägg. Fett är också en produkt som hjälper dig bli av med begäret, eftersom att det balanserar blodsockret.Linfröolja är en olja som inte bara stabiliserar energinivån och sockernivån, det stödjer också immunförsvaret och förbättrar läkning.
 
Några kända näringämnen som är kända för att minska suget när man slutar med socker är C vitamin, B vitaminerna, zink,krom och aminosyran L-glutamin.Magnesium är också en mineral som minskar suget. Zink är en mineral som man kan ha brist av vid missbruk, ja man kan säga att behovet av socker är ett missbruk. Sen kan det vara en bra idé att äta produkter att som är antifungal, anti- produkter mot svamp. Produkter på kokosnöt ocj grökål är två av dom, gröna juicer är en tredje. Gröna jucier ger också vitaminer och mineraler i alla dess former och dessutom förbättrar matsmältningssystemet.
 
Några av de "symptom" som kan dyka upp när man slutar med socker och renar kroppen på det vita giftet är:trötthet, ångest, irritation, depression, , hjärtklappning och dålig sömn. Som tur är håller dom inte i sig allt för länge.Och såklart ökar suget av socker, men motstå!
 
Utöver ovan är det också såklart viktigt att man intar tillräckligt med näringsämnen, har en varierande kost, inte är uttorkad, inte stressad och inte äter en allt för utmanande kost. Gluten, mjölk och mycket rött kött kan vara utmanande för kroppen.Är du en av dom som blivit av med ditt sockersug? Berätta gärna om du gjorde några kostförändringar, vilka i så fall och hur det kändes?
 
 
 

Imorgon börjar detoxen

Kategori: -Detox/Rening

 
Imorgon börjar veckans detox här hemma! Om några dagar berättar jag mer om hur det går för mig och du kan följa mig påiinstagram för foton på mina måltider @spenatsmoothie Varje dag! Kram på er

Veckans Tips: Mono diet

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Monodiet innebär att man vid en måltid endast äter EN produkt, tex ägg i form av omelett, frukt, morotssoppa, gröt, congee.
 
Om man blandar flera olika produkter i en måltid behöver kroppen utsöndra flera olika typer av enzymer på en och samma gång vilket kan vara väldigt påfrestande. Dessutom kan de olika enzymerna störa varandra och det kan leda till att onedbruten föda passerar magsäcken. Vilket kan leda till flera olika typer av magproblem. Mat måste brytas ner, inte ruttna.
 
Om du har magproblem eller känner dig trött ofta kan det alltså vara en god idé att prova denna typ av matupplägg. Om man är sjuk kan denna typ av upplägg också passa bra eftersom att man inte vill stressa och påfresta kroppen när den nyligen varit svag.

Torsdagsplugg med läsning

Kategori: -Pluggdagar

Hej hej,
 
Igår onsdag blev det ingen pluggdag eftersom att det var ett viktigt möte på jobbet som jag gärna ville vara med på. Så denna veckas pluggdag blev alltså idag istället. Nästa vecka blir det onsdag och torsdag som jag ska plugga vidare. Och nästa evcka ska vi detoxa här hemma. Kolla tidigare inlägg som jag la upp idag för mer information.
 
Idag har jag skickat 4 arbeten vidare till mina försökspersoner som varit med, jag hoppas dom blir nöjda och återkommer med eventuella frågor och information på hur det går för dom allt efter som. Intressant och spännande att höra mer om hur deras hälsa utvecklas. Idag har jag inte fortsatt på fallet för sista delen utan jag har istället fortsatt läsa de häften jag fått från skolan. Eftersom att det är sista delen nu så har jag bland annat läst tips & trix kring att starta eget och vad mn ska tänka på. Och ockå mer om begreppet "Rådgivning", hur det kan gå till, vad man ska tänka på och att rådgivaren också är en person som känslor och reaktioner. Så idag har det mest bara varit läsning på agendan.
 
Är du intresserad av den sista platsen som testperson för mina studier? Du svarar på frågor, 3 timmars arbete ungefär, och jag återkommer med förbättringar du kan göra för att nå Välbefinnande. Klicka på bannern nedan.
 
 
 
 

Dax för den årliga Detoxen

Kategori: -Detox/Rening

 
Nu är månen snart påväg från fullmåne till nymåne och det är den tiden som passar bäst till att detoxa kroppen från gifter och stödja kroppens alla reningsfunktioner. Innan nymåne renar kroppen sig, och innan fullmåne absorperar kroppen ämnen, bra som dåliga. Så därför har jag planerat en 7-dagars detox period, som i fem dagar börjar med fast föda och sen avslutas med en juicefasta under helgen. Så på måndag börjar jag och kärleken, vill du vara med?! Berätta hur det går för dig i så fall.
 
Den mesta av reningen görs av levern i kroppen så det är därför viktigt att man stödjer detta organ ordentligt,
Jag har läst flera böcker av en hälsoexpert som heter Patrick Holford och i hans bok "The 9-Day Liver Detox: The definitive detox diet that delivers results" hänvisar han till några substanser som man bör inta antingen med tillskott eller i födan för att uppnå bästa resultat vid en detox. Nu finns det många tillskott i hälsobutiker som används för lever-detox, men många av ämnena finns i födan vi äter. Lite kort om dessa: N-acetylcystein finns i broccoli, röd paprika, lök och vitlök,  Milk Thistle extrakt (tillskott), Cruciferous Compounds grönsaker/Korsblommiga Vegetabiliska Föreningar är grönsaker så som broccoli, kål-familjen, rädisor, blomkål, grönkål. MSM är en svavelförening som finns i de fisk, grönsaker och frukt, men man bör ej värma upp eller torka dessa eftersom det då försämras och försvagas. Ellagsyra är en antioxidant som finns i  röda och blåa bär och frukter så som körsbär, hallon, jordgubbar, granatäpple och svarta vinbär så det kommer alltså bli en hel del bär för oss. Maskros extrakt som kan köpas som tillskott och den sista men inte minst viktigaste är Alpha liponsyra som är en av de kraftfullaste antioxidanterna som finns och som kan skapas i kroppen. De finns rikast i inälvsmat, men också i spenat, broccoli och ärtor, men tyvärr är det inte speciellt tillgängligt för upptag. 
 
De produkter vi kommer äta under de fem första dagarna ska vara färska och så mycket ekologiskt som möjligt och inge konserverade produkter.
Grönsaker i alla dess former
(Så som broccoli, lök, grönkål, spenat, kål, blomkål)
Bär
Fisk
Lite frukt
Bönor/linser (blötlagda över natten)
Nötter
Grönt te
Linfröolja/Olivolja (kallpressad)
Vetegräs
Mandelmjölk & Kokosmjölk (hemmagjord)
Massa kryddor (chili/ingefära/vitlök och andra kryddor)
Evenuellt bovete som är glutenfritt
 
(Eftersom att jag är diabetiker kommer jag ev äta bovete om blodsockret blir för lågt. Jag har valt bovete eftersom att det är glutenfritt och därför inte stressar kroppen och levern lika mycket som gluten gör.)
 
Produkter vi ska undvika är:
Kaffe
Kött & Kyckling
Bröd
Pasta
Ris
Socker i alla dess former
Mjölkprodukter
Alkohol
Vete
Chips
 
Förslag på måltider
Frukost
Kokt ägg
Bär, nötter med mandel/kokosmjölk
Smoothies med nötter och ägg
Ev bovetegröt med bär
 
Mellanmål
Nötter
Grönsaksstavar
Bär
Smoothie
 
 Lunch/middag
Sallader med ägg/kokt fisk
Gryter med bönor/fisk
Det låter enformingt, men tänk kryddor i mängder.
 
 
Andra metoder:
Varje morgon ska jag dricka citronvatten.
Olivoljashot efter Castor Oil Pack (ricinolja) eftersom att det stimulera gallblåsan att pressa ut galla.
Ha mandelmjölk och kokosmjölk redo, kan förvaras upp till 4-5 dagar.
 
Så, du kommer kunna följa mig med foton på instagram @spenatsmoothie och så kommer jag skriva lite längre inlägg här på bloggen också titt som tätt.
 
 
 
 
 

Natural News: Svenskarnas syn på smör

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

En av mina favoritsidor på nätet (Natural News) berättar om Svenskarnas syn på kost. "as the Scandinavian country has reportedly become the first Western nation in the world to officially embrace a high-fat, low-carbohydrate dietary protocol as optimal for good health."
 
Du hittar artikeln här.
 
Kram kram
 
 
 

Pepparrot och äppelbakad lax med potatismos & mixsallad (egenskaper)

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Jag fick tre påsar äpplen av en vän för några veckor sen, så jag hade en intressant äppelperiod i matlagningen. (Tidigare inlägg här). Ett av recepten var bakad lax med pepparrot och äpplen. La ut en "Hjälpfråga" på instagram (@spenatsmoothie) med tips på vad man kan göra med äpplen i matlagning och detta var ett tips.  Jag serverade laxen med en mixsallad och potatismos. Detta var faktiskt den godaste laxen jag ätit på länge och pojkvännen höll med till 100%.
 
2 dl cream fraishe
4 cm pepparrot
3 stora äpplen eller 4 mindre (gula)
1 liten gullök
Salt & peppar
 
Laxbitar
 
*Sätt ugnen på 250 grader.
*Riv pepparrot och äpplen, hacka löken och blanda ner i cream fraishe med salt och peppar.
*Lägg röran i en lasagneform i botten och lägg sen laxen ovanpå.
*Ställ in i ugnen i 15 minuter ungefär, inte så den blir torr.
 
Gör potatismos och sallad så att det serveras samtidigt som laxen.
 
Servera och njut!
 
Vad är då pepparrot bra till förutom att det är smakrikt gott?! Den mest kända egenskapen är den stödjer kroppen med att kämpa mot bakterier, det är antibakteriellt. Om man känner att en förkylning är på gång är det en god idé att tugga på en (väldigt liten) bit färst pepparrot eftersom att den är antibakteriell och stödjer immunförsvaret. Varför köpa dyra mediciner, när man kan må bättre med sånt man har i kylskåpet. Pepparrot är också en av många produkter som renar njurarna. Andra produkter som renar levern är brännässlor, äpplen, enbär, vitlök, nypon mfl.
 
 

Gästblogg: Millas Hälsoblogg

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

För ungefär tre veckor sen fick jag äran att gästblogga hos Millas Hälsoblogg, du hittar mitt gästinlägg hos henne här. Så idag är det dax för det allra första gästinlägget hos mig, av Milla. Jag gillar hennes blogg eftersom att hon har en blandning av inlägg, ovanliga recept, natur-resemål och uppmärksamheten hon lyser upp kring natur och miljö. Välkommn hit Milla och Njut av läsningen kära Välbefinnare!
 
 
 Hej

Jag som gästbloggar i dag hos Sabine heter Camilla och är 43 år och bor i Örebro med make och våra barn som är 22 och 17 år. Jag driver Millas hälsoblogg sedan 3 år tillbaka och det som gjorde att jag började blogga var av flera orsaker. Jag har länge varit intresserad av hälsa, miljö, natur, mat och träning. 

Intresset för hälsans helhet ökade när min pappa var svårt sjuk i diabetes och hjärt – kärlsjukdom (tyvärr finns han nu inte kvar här på jordelivet)

När jag sedan blev ambassadör för Risenta (2010-2011) och jag träffade andra ambassadörer och några av dem hade bloggar så kändes det naturligt att starta Millas hälsoblogg. Nu kunde jag förmedla mina tankar om miljö, god mat och annat som inspirerar mig och förhoppningsvis smittar av sig.

http://millashalsoblogg.blogspot.se

 

 

Jag tänkte dela med mig av en intressant bok som jag nyss har läst efter att jag varit på en föreläsning med en av författarna till boken: Jorden vi äter (som är Naturskyddsföreningens årsbok 2013). 

Författarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har rest runt i världen och besökt jordbrukare och boskapsuppfödare. De har träffat jordbrukare som driver ekologiskt jordbruk och de som driver konventionellt jordbruk, småbönder och storbönder. Alla har de olika förutsättningar och boken visar en bra bild av hur matsituationen ser ut i världen.

Det som skrämmer mig både när jag läser boken och när jag hör föreläsningen är hur pengar styr. Det som odlas är för tillfället det som ger mest betalt, inte vad som skulle passa bäst i marken ur ett kretsloppsperspektiv. Om man tjänar en liten slant på att bespruta eller köpa genmodifierat utsäde så gör man det. Det är inte jordens, ekosystemens eller djurens bästa man tänker på utan pengar. Odlingsbar mark ligger i vila för att det inte lönar sig att odla upp den, i Sverige rör det sig om ca 800 000 hektar enligt Jordbruksverket. 

"Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat, vilket lantbruk och vilken jord vill du se i framtiden?"

Det kapitel i boken som jag har svårast att ta till mig för att det känns overkligt heter: Tjuvarnas marknad eller bondens livförsäkring? Det handlar om Chicagobörsen och då kan man undra hur detta i Sverige påverkar oss? Eftersom råvaror som majs, soja och vete står för en stor del av matkonsumtionen t.ex som djurfoder, så påverkar det hela världens matpriser. Ja hela tiden handlar det om makt och pengar.

Denna bok väcker många frågor, men några svar har jag ändå fått. Att vi behöver minska köttkonsumtionen i världen särkilt bland dem som konsumerar mycket och där tillhör Sverige. Så att ha en eller två vegetariska dagar i veckan i varje hushåll tror jag skulle göra en hel del. Vi i Sverige skulle komma långt också med att inte kasta så mycket mat utan att ta vara på svinnet, stoppa slöseriet .

Boken finns att köpa hos Adlibris och hos Naturskyddsföreningen.

Jag avslutar detta inlägg med en god soppa 

 

 

Thaimorotssoppa

500g morötter

1 gul lök

1 röd chili

1-2 cm färsk ingefära

400 ml kokosmjölk

6 dl vatten

salt & peppar olja

Skala morötterna och skär i slantar.

Hacka gul lök och chili fint. Bryn dem i lite olja i en stor kastrull så att löken blir genomskinlig.

Tillsätt morötterna i kastrullen och häll på vattnet. Låt allt koka upp och koka tills dess att morötterna mjuknat.

Ta av kastrullen från spisen och mixa soppan (lättast med en stavmixer)

Tillsätt kokosmjölk och riv i ingefäran. Låt soppan koka upp och smaka av med salt och peppar.

Jag vill tacka Sabine för att jag fick gästblogga, riktigt roligtJ  Sabines blogg har jag läst länge hon inspirerar mig mycket och jag lär mig något nytt varje gång jag kikar in hos henneJ

Kram Milla http://millashalsoblogg.blogspot.se

Helgen som kommer

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Du har inte missat att det är Allt För Hälsa Mässa nu va? På lördag ska jag och kärleken åka på det. Det ska bli intressant med lite inspiration och lära mig nå nytt!Kommer komma upp ett inlägg om det nästa vecka.
 
På söndag ska vi rensa här hemma. Förra helgen var vi på några vänner på besök och vi blev lite avis att dom hade sån ordning på sina saker och inte sån röra som vi har hos oss. Så... vi har blivit inspirerade att rensa ut sånt vi inte använder. jag har röstat på loppis, men killen håller inte med. Han tycker vi ska ställa allt vi vill behålla i källaren och bara slänga "skit".
 
Så spännande helg ska vi ha. Vad ska ni hitta på? Gå på Allt för Hälsa mässan?
 
Kram kram från Välbefinnaren

Vad man kan göra med Äpplen!

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Vi hade ju besök av vänner, som ska öppna äppelmusteri, för några veckor sen. Med sig hade dom 3 påsar med äpplen från sina träd. Så nu har jag haft en period med äpplen i maten
 
Nedan finns recept på samtliga, med foton. Men det utan foto är smörgås med tjockt lager dijonsenap, entrecote (/skinka funkar också) och skivat äpple. Magiskt gott som jag uppfann en kväll i Brighton när jag inte hade något att äta i kylen! Sen har jag gjort det "vanliga" också; äppelmos, serverat med musli & yogurt på morgonen och klyftat för att sen frysa in för senare tillfälle.
 
Vad gör ni med era äpplen, några tips!?
 
 
 
Äppelplättar/Äppelomelett
3 ägg
3 rivna äpplen
Blanda
Stek i smör på låg värme
Servera med bär, yogurt och/eller nötter
 
 
Äppelchips.
Skiva tunt
Krydda med kanel
In i ugnen på 75grader i 3 timmar ungefär
 
 
Äppeltzaziki
Riv 10 cm gurka
Rov 2-3 äpplen
Pressa 2 klyftor vitlök
Blanda ner i cream fraish
Salt & peppar
 
Äppelcoleslaw
Riv 2 äpplen
Riv en morot (enl bilden ser det ut som om jag missade detta, men minns inte).
1-2 msk dijonsenap
Yogurt
Salt & peppar
 
 
Detta är pepparrot- och äppelbakad lax, men det kommer i ett lite längre inlägg om några dagar. Så håll utkik! Det blev super gott med sötman från frukten och stinget från pepparroten.
 
 

Pluggdag med 6 föreläsningar

Kategori: -Pluggdagar

 
Meningen var att jag skulle plugga denna onsdag som, men det blev inget plugg hemma utan det blev en föreläsningsdag (Kvinnor i tiden) med sex inspirerande föreläsare och ikoner. Vi lyssnade på Gilles Herlitz, Amelia Adamo, Anna Rydgren, Mark Levengood, Karin Adelsköld och Mia Törnblom.
 
Dagen började med frukost på Djurgården, på Cirkus. Den härliga och harmoniska (tycker jag) skådespelaren & underhållaren Maria Lundqvist var konferencier för hela dagen. Och den första föreläsaren var Gillis Herlizt som är etnolog och antropolog, pratade om "Den Goda Arbetsplatsen" och hur man kan uppnå detta. En mycket härlig man med livserfarenhet. Sen pratade Amelia Adamo (ni vet tidningen Amelia) om hur äldre kvinnors livnadsförhållanden och attityder har förändrats sen förr. Hur de nu vill ha sina egna liv!
 
Sen blev det dax för lunch bestående av lax, sallad, bulgur och dressing som intogs på scenen.
 
Efter det hade de flesta mat-koma men då var det dax för Anna Rydgren att ta plats på scenen. Hon är musikalartist och inledde med en dans med ABBA musik där alla skulle vara med. Vi upptäckte alla att med lite rörelse, andning och sång kan vem som helst få tillbaka energin. Hon pratade om självkänsla och hur hon saknade detta när hon hade sin första dag på sitt nya jobb. Jobbet var att medverka i Mamma Mia musikalen! Hon berättade om hur hennes tankesystem förändrades för att bygga upp självänslan och om skillnaden på självkänsla och självförtroende. Sen kom Mark Levengood upp på scenen och berättade om... livet.... sitt liv. Han fick oss att skratta tills vi grät, han trollband oss och han nådde våra hjärtan. Härlig själ!
 
Sen var det dax för kaffe och bulle innan nästa föreläsare tog plats på scen.
 
Det var stå-up komikern Karin Adelsköld som pratade om hur man alltid kan bli en nybörjare oavsett ålder. När hon var 35 hamnade hon i en kris. Hon och hennes man fick varsin vecka fri från familj och alla "måsten". Karin ville egentligen gå en akvarellkurs men de var alla fullbokade så hon bokade in en kurs på den enda kursen som hade platser kvar-Stand-Up kurs. Sen var hon fast i sin förmåga att utvecklas och vara nybörjare. Det finns inga begränsningar!! Hon pratade om att P.M.S. krävs för att man ska komma vidare i sina drömmar även om det är något man aldrig gjort förrut. Passion, Mod & Självförtroende. Det är det som krävs! Jag har tidigare sagt kring mina egna drömmar att om jag ska starta eget behöver jag ha Passion, Självförtroende o Kunskap. Men jag kom idag fram till att jag också behöver Mod, sen får jag utvecka min kunskap långsamt framåt. 
 
Sista föreläsaren var Mia Törnblom som jobbar med vägledning inom personlig utveckling. Jag har tidigare varit på en annan inspirationsdag med henne och denna var lika bra även om det bara var en timma som hon pratade. Det dom fastnade mest i min själ var det här med ASSA. Det är när man gör något bra bör man utföra något litet tix, en piruett, peacefingers upp, hoppa eller skrika "YEEY, Jag rockar". Bara för att registrera den positiva tänslan i hjärnan.
 
Klockan 16 var dagen slut och vi lämnade Cirkus med en varsin Goodie Bag och mycket kunskap. Underbar dag! Om du jobbar för ett företag som ibland bjuder på kurser eller föreläsningar bör du kolla in Confex.se. Jag har gått ett flertal kurser och inspirationsdagar genom dom och dom har alla varit väldigt givande.
 
Kram från Välbefinnaren
 
 

Uppsats: "Fibers from vegetables preferred to bran based breakfast cereals"

Kategori: -Pluggdagar

Fiber is necessary for a healthy bowel as it is an important substance for elimination of toxic and byproduct as they bind to the fiber. It also controls the rate at which elimination takes place, as it is stimulating bowel movement. Fiber is made up of different combinations of cellulose, hemicelluloses, pectin, beta-glucan, chitin, gums, lignin and resistant starches.

The dietary fibers are either soluble or insoluble, and they are both promoting a healthy bowel. Soluble fibers are slowing down the digestion while insoluble fibers are making the food pass quicker through the body. Both soluble and insoluble fiber absorbs water, but only the soluble creates a gel-like substance that is promoting a healthy bowel. The gel is the reason digestion slows down as it prolongs the digestion. It is therefore used to stabilize the blood sugar as absorption of carbohydrates is prolonged.

One reason fibers from vegetables are more preferred then the fibers from breakfast cereals is because it is more natural in the vegetables. The breakfast cereals have most of the time been exposed to both heat and pressure during production/formation. In the making of cereals a lot of chemicals (unnatural process) might have been used and chemical agents can be added to make it look, smell, taste or feel a specific way. Crazy, I know! It is also normal that the fibers are added after the substances have been treated with all different sorts of techniques, products that from the beginning contained fiber, minerals and vitamins. Now long gone! The added fibers are not as natural as it was from the beginning and as natural as in vegetables and fruits.

If the companies are using the whole grain and are not removing the outer cover/bran, there is a risk that mineral deficiency develops. This because there is a substance called phytic acid in the outer cover, that are preventing absorption of minerals by getting attached to mineral such as zinc, calcium, magnesium and iron. We know that fibers are not absorbed and if the minerals bind to the fiber, they won’t be absorbed either. Most fibers are located in the outer layer of a grain and not much inside the layer/covering/membrane. But as we are comparing fibers from “green” kingdom and cereals with bran, we know that the cereal product contain fiber (as most of the fiber are in the bran) and also that mineral deficiency can develop if too high amount are taken.

Most vegetables contain soluble fiber and are therefore lengthening the digestion time and controlling bowel movement.  But it is not possible to draw a line and say “Grains are insoluble and vegetables are not”, as they contain both. It depends on the build-up of that particular fiber. As mention at the beginning, fibers are build up of different combinations of cellulose (insoluble), hemicelluloses (insoluble and soluble), pectin (soluble), beta-glucan (insoluble and soluble) , chitin, gums, lignin (insoluble) and resistant starches, and all of these building blocks react differently. As fruit and vegetables contain soluble fiber it is also good for detoxification and elimination of byproducts, one example is bile that can bind to the fiber and therefore be eliminated from the body. Grains are most of the time insoluble, but exceptions exist.

The vegetables and fruits are also rich in minerals and vitamins that are important for detoxification (from within) as it can support the liver (the main cleaning station of the test tube). Potassium, sulfur (union and Brussels sprouts), chlorine (celery) are some that are helping detoxification. But this brings up another important difference of fiber from vegetables & fruit, and grains. Fruits and vegetables contain much more mineral and vitamins then grains do, and this is an important part as well. Grains mainly give energy in the form of carbohydrates, instead of giving nutrients.

If we are cooking the vegetables slightly before eating we are softening the cellulose, which makes it easier to get hold of the nutrients buried in the vegetable. This is one of the reasons we are recommended to eat both cooked and uncooked vegetables.

Another problem with cereal is the amount of gluten it may contain, if gluten free grains have not been used. The gluten can be harmful if the person are sensitive or allergic, which is more a norm/rule than an exception it this community.

Good sources of fiber include a number of grains used in breakfast cereals: barley, oats, corn, millet, wheat, wild rice, brown rice, kashi and bulgur are some grains commonly found in breakfast cereals and porridges.

Veckans Tips: Epsom Bath

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Veckans tips handlar om Epsom Salt bad. Det är ett salt på sulfat och magnesium som hjälper kroppen delas renas på gifter, men också som ett tillskott av magnesium som absorberas genom huden. För mer förklaring kan ni läsa en artikel om Epsom Salt hos Natural News här.
 
Jag beställer och köper mitt salt på http://www.epsomsalt.se/. Och jag tar mina bad då och då på kvällen och går sedan och lägger mig eftersom att man blir lite trött och såsig i knoppen.
 
Rekommenderar denna metod starkt.
 
Kram från Välbefinnaren.