Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Kalejuice, a green nutritionbomb

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Kände för en grönjuice igen, så då blev det denna gröna blandning utspädd med lite vatten på grund av den koncentrerade smaken.
 
Selleri
Grönkål
Gurka
Ingefära

Grönkål är en oerhört närigsrik grönsak, alla bladgrönsaker är de mest näringsrika grönsakerna och ju grönare desto bättre. De är rika på kalcium, järn, magnesium och kalium men några av dom bladen är också rika på oxalsyra som förhindrar upptaget genom att binder sig till mineraler så att dde inte kan absorberas. Men grönkål har en låg mängd av denna syra. Ingefära är en naturlig antibiotika för kroppen som förhindrar inflammationer att skapas, det är också oerhört rikt på antioxidanter. En väns mamma brukar göra bryggkaffe med riven ingefära bland kaffet för att skydda kroppen mot ledvärk som hon led av tidigare i livet, vilket kan bero på inflammationer. Gurka är också antiinflammtoriskt som grönkål, skyddas mot ledproblem som ingefära och det är dessutom återfuktande. Selleri sänker surheten i kroppen, höjer pH värdet mot basiskt vilket är hälsosamt om pH värdet är för surt/lågt. Det lugnar också nervsystemet, men innehåller stor mängd salt och är urindrivande.

Näst sista CASE HISTORY påbörjat

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Igår fick jag tillbaka svaren från min näst sista försöksperson till mina studier där jag ska hitta roten till personens problem och sen ge förslag på förändringar  på kost, livsstil och andra metoder som kan användas för att uppnå välbefinnande. Så idag har jag börjat med att översätta svaren till engelska och skickat uppföljningsfrågor. Det finns några ämnen/egenskaper/tillstånd jag kommer att behöva gräva lite djupare i. Så det kommer bli intressant.
 
Jag säger nästsista, för jag letar fortfarande efter den sista försökspersonen eftersom de andra inte återkommit till mig med om de är intresserad eller ej. Så det är dax att gå vidare.  Är du eller vet du någon som vill lägga 3-4 timmar på att svara på ett frågeformulär kring hälsan och få tips och förslag på hur dom kan förbättra sin hälsa och uppnå Välbefinnande?! Läs då mer genom att klicka på bannern nedan!
 
Idag har jag också gått till posten för att hämta ut en namnsdagspresent (Sabina i Söndags) från Svärmor. Det var en köksvåg. Hon måste ha varit lyhörd när jag berättade sist att nötbrödreceptet inte blir som hennes bröd eftersom att jag omvandlat receptets gram till dl och msk. Men nu ska jag minsann lyckas lika bra som svärmor.
 
Och ikväll.... då blir det lyxmiddag. Kärlekens och min kombo ska nämligen laga mat till oss. Det blir överraskningsmiddag. Men först blir det till att åka bort med källsorteringen!
 
Kram från mig
 
 
 

Vi blir alla lurade på ett eller annat sätt, pga någon annans vinst

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Hej,
 
Vi blir alla lurade på ett eller annat sätt, pga någon annans vinst och så är det verkligen. Här kommer några exempel som gör mig upprörd. 
 
Jag läste en artikel om hur Aspartam blev lagligt i USA, du hittar den artikeln här. Enligt min uppfattning blev det lagligt för att någon annan skulle få mer pengar och "bättre" jobb med högre lön. Personen som legaliserade Aspartam jobbade tidigare emot Aspartam men ändrade sig och fick en tjänst med högre lön, varför... för att han fick mer pengar. Så USAs befolkning ska bli sjuka för att denna man ska få högre lön!
 
Miljoner ton kemiska ämnen används för att grönsaker, frukter och djur ska växa snabbare, men också för att dom inte ska bli förstörda av mögel, insekter och bakterier... Varför.... för att dom ska tjäna pengar. Ju mer man säljer, desto mer pengar tjänar man. Jag funderar på om dom människor som jobbar med alla dessa kemiska medel själva äter sina produkter som dom besprutat. Troligtvis inte! Vad tror ni?
 
Visste ni att det var en uppfinnare som uppfatt en annan variant på däck till bilar, som gjorde att mindre mängd bensin behövdes. Vad hände med denna uppfinning..... jo.... oljebolag köpte patentet på denna uppfinning så att det inte kommer komma ut på marknaden. Varför? Jo för att dom skulle sälja färre liter bensin om däcket kom ut på marknaden och därför inte tjäna lika mycket pengar. Här finns en intressant artikel av detta fenomen. Hade det inte varit bättre om produkten kom ut på marknaden så att vi inte behövde använda upp alla våra resurser?!
 
Visste du att i vissa stater i USA är det förbjudet att samla regnvatten eftersom att det är "statlig egendom"... varför... antagligen för att de istället ska betala för vatten som finns i kranar. Samtidigt säger "staten" att om befolkningen samlar vatten blir det brist på vatten i centralerna, men samtidigt behövd det inte lika mycket vatten från kranen om man kan använda regnvattnet. På Natural News finns en artikel här om ämnet.
 
Jag förstår inte hur människor och företag fungerar, hur mycket de kan göra för att tjäna mer pengar och hur dom sviker samhället, människor och bland annat våran hälsa. Detta är min tanke och åsikt. Vad tycker du? Har du något mer exempel på hur vi blir svikna?
 
 

Misslyckad Indisk Blomkålsmåltid

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
Jag hittade ett recept hos Alice Augusta med indisk dahl med blomkål, receptet låter magiskt. Jag inhandlade alla produkter, hackade, blandade, kokade och ett av de sista steget var att blanda i kokosmjölk. Och vad händer.... jo... kokosmjölken jag köpt var sur som tusan! Måltiden gick inte att rädda eftersom att allt var i en enda enorm kastrull. Så... det blev ingen dahlmåötid för oss den kvällen! Men jag vill ändå dela med mig av receptet för det luktade förbannat gott!
 
Lärdom: Smaka av alla produkter innan jag rör ner något i kastrullen!
 
 

Veckans Tips: Spott-test

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej hej,
 
Om du tror att du lider av candida kan du göra ett enkelt spott test på morgonen för att eventuellt få bekräftat, eller om du bara är nyfiken på resultatet.
 
Innan du dricker något eller spottar på morgonen fyller du ett rent glas med rumstempurerat vatten, samla saliv i munnen men hosta inte upp någon saliv och spottar i glaset och vänta i 15 minuter. Om saliven flyter på ytan i en "klump" är allt bra och som det ska, men om salivet sprider sig som i smala spindelben/stränger nedåt eller på ytan är ett ett tecken på att du har candida, om saliven sjunker till botten är ett annat tecken på candida/svampinfektion. Vad du ser är kolonier av jäst som binder ihop sig till strängarna.
 
Svamp/Candida älskar en miljö full av socker. Svampinfektioner skapas alltså enklare på/i en kropp som innehåller mer socker än vanligt. Svamp lever på socker! Man skulle kunna säga att det är bra med svampinfektioner (en kort period) eftersom att svampen äter sockret som finns och minskar därför sockerhalten i kroppen. Men givetvis är inte detta något man ska sträva efter. Ett sidetrack: Om man har svampinfektioner så får man oftast stort socker begär, just för att svampen vill ha mer socker att äta av och för att kunna föröka sig. Så har du svampinfektioner borde du undvika socker i dieten, också höga halter av kolhydrater.
Om salivet visar positivt är det troligtvis en bra idé att ändra på din kost och ta bort produkter som innehåller socker. Så som efterrätter med socker, vit mjöl, läsk, alkohol och eventuellt minska intaget av frukt speciellt tropiska frukter. Men det är också en bra idé att fundera på din hälsa, har du svampinfektioner i underlivet ofta, på tånaglar/fötter, i halsen, lider av gaser/uppsväldhet/diarre/förstoppning, högt sckerbegär, dåligt immunförsvar eller andra tecken på candida. Symptomen är nämligen många! En kost utan/låg mängd socker är nyttig för alla människor enligt min åsikt, så dra ner/sluta med socker är en god idé.
 
Rekommenderas!

Avokadokräm

Kategori: -Recept & mums på min tallrik


Jag och en vän gjorde avokadokräm till efterrätt i lördags och nu tänkte jag dela med mig av receptet. Hon hittade ursprungsreceptet i Arla-kökets reklamblad men vi ändrade lite eftersom att jag inte hade allt hemma.

Krämen är jätte fyllig, mättande och god, men nästa gång kommer jag att bland ner blåbär direkt i krämen istället för att bara toppa med blåbär, eftersom att den var så pass fyllig. Jag tycker att detta funkar som både efterrätt och som frukost!
 
3 st avokado
1 1/2 dl äppeljuice med citron och ingefära (egengjord)
1 msk kokosflingor
1/2 dl mandlar/manddelmjöl
2 tsk vaniljsocker
 
2 dl blåbär
 
Mixa nötterna till pulver, häll ner resten av produkterna och mixa till en slät kräm. Häll upp i glas. Och servera eller ställ i kylen en stund! Servera och njut!
 
 

Pluggdag med Studiebesök

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag följde jag med min pojkvän på Akupunktur och Naprapat behandling, där jag och naprapaten/akupunktören pratade om både kinesisk och västerländsk akupunktur, skillnaden, hur det fungerar och hur hon jobbade. Det var intressant att prata med någon som har koll på saker och som jobbar med det också. Jag ska eventuellt dit för att behandla mina spända käkar eftersom att jag snisslar tänder om en galning på nätterna. Inte bra! Jag har läst mycket om kinesisk akupunktur och medicin där det handlar om att akupunktören känner av energier och flöden av energier i kroppen. Utefter detta sätts sen nålar längst meridianer och på specifika punkter beroende på vart det är blockeringar. I kinesisk medicin kan man också studerar de fem elementen (fire, earth, wood, water and metal) för att ta reda på vart nålarna ska sittas. Om du vill veta mer om dom olika elementen så har jag skrivit om de under kategorin "Österländsk Filosofi". Jag kan mycket om elementen, men jag vet inget om hur nålarna kan sättas beroende på situation.
 
Vad mer har jag gjort idag..... jag har läst om livets olika stadier och hur behovet av olika typer av näringsbehov förändras med tiden. När man behöver mer av vilken vitamin. Intressant! Sen har jag läst lite om våra sinnen och hur dom fungerar rens fysiskt, hur vi kan känna smaker, dofter, höra, se, känna och hålla balans. (Visste inte att balansen hörde till våra sinnen.)
 
Ha det bäst och Må Väl.
 
Kram från Välbefinnaren
 
 

Uppsats: Mjölkens Förändring Från Ko till Bord

Kategori: -Pluggdagar

I chose milk for this assignment. The ingredient in this product is organic low-pasteurized milk and is supplemented with vitamin D and vitamin A. It has been heated to 72-76 degrees for 15 seconds. The package does not inform us about where the cows have lived, where the cow is milked or how far it is from the cow to the factory. I contacted the governmental company called Svensk Mjölk (translation: Swedish Milk) and Arla (the company which are selling the milk) to get information about nutritional information, pasteurization, their view on “organic” and other processed the milk are going through before packaging. I specifically asked for a list of nutrition in the semi-skimmed milk and nutrition in colostrums (raw milk), and was given a rapport of 139 pages. I created the list at the bottom of the page with nutritional value, semi-skimmed milk vs. colostrums. (The figures are not exact.) 

The fact that the milk is organic is a good start regarding this product. This means that no pesticides have been used, only natural fertilizer has been used and the cows have not been subjected to any medication. But if a cow, which gives organic milk, gets sick it is seen by a veterinary which decide if the condition will be treated with medication or if alternative treatments can be used. If it is put on medication, the milk won’t be used during medication and the time before the milk can be used again is longer for cows giving organic milk then non-organic milk (withdrawal-time). No medication is used for preventive purposes.  

The first process the milk is treated with is separation, which includes separating the water from the fat. In separation; water soluble vitamins ends up in the water, while fat soluble vitamins are present in the fat/cream substance. Most minerals end up in the water substance.  After this process different levels of fat/cream are mixed with the watery part to determine the fat content. Semi-skimmed milk, skimmed milk and milk have different levels of fat and fat soluble vitamins. As you can see in the list below, the fatty acids and vitamins are lower in semi-skimmed milk than in colostrums, except for vitamin D which have been added to the product in the supplementation process (see below). 

The next step is homogenization which means that the milk is passed through small holes to break up larger fat droplets into smaller one. This process prevents the product to separate into cream and skimmed milk. This make it easier for the body to digest as the fat droplets are smaller, but it is also easier for the body to absorb without any digestive processes as it easily can pass through the intestine wall into the body. It is not a good thing that food particles can pass the intestine wall as they like.  Elson Haas claimed that this is a reason cardiovascular diseases increase in today’s society. Oxidation of the milk does decrease by this process, but the taste is lowered.

The next step is to supplement the milk with vitamin A and D as the fat soluble vitamins are lowered and it has to be supplied by law in Sweden.  The vitamin D that Arla is using is produced by illuminating sheep-wool with UV light. I did not get information of how vitamin A was produced only that it was ordered by their supplier. I do not know how natural the process for producing the vitamin is, so I can not inform you of this. But if it is a natural product with a natural process that is great news.

After this, pasteurization is needed to destroy dangerous bacteria, viruses and fungus; unfortunately it is also killing the god bacteria needed for the intestines.  Pasteurization is also lowering the water soluble vitamins such as vitamin C, the B vitamins, folic acid and protein content to a small degree.

On Arla’s homepage, it says that the fat in the milk is not affected by pasteurization. But I would not agree fully, we know that heat destroys and also damage mono- and poly unsaturated fatty acids. Unfortunately I do not know if 72-76 degrees for 15 seconds is enough time and heat for destroying it. But if we compare each type of fatty acid we see that polyunsaturated fatty acids are lowered with 100%, while total fat, mono- and saturated fatty acids are all lowered with around 65%. If all the numbers would have the same percentage of decrease I would understand their statement, but why would polyunsaturated fatty acids decrease more than the other types of fatty acids if they are were not affected by heat?! So the heat is one of the reasons the fatty acids are lowered in semi-skimmed milk. But mainly it is due to the how much fat is added after the separation (see above). If you remove around 4,18% substance of fat from one liter of milk and then only add 1,5% to get the right amount of fat content, the fat soluble vitamins and fatty acids are lower. Because the fat that was removed contains the vitamins and fatty acids, so these are therefore lost. The saturated fatty acids are not affected, or damaged, by heat as it is more stable.

The water soluble vitamins, B-vitamins and C, in milk are mostly lost affected by the heat during pasteurization as the vitamins are lost during heat. Vitamin B6 can in some forms be very unstable in other forms the heat does not affect the vitamin. Oxidation can affect the folic acid in milk and light can affect the riboflavin. I am not sure about the actual process of pasteurization and if light and/or oxygen are present at all, but it is affected by oxygen before and after the process and so is unpasteurized milk.

The milk contains all 8 essential amino acids, but must be obtained from the cows diet. And the cows from this particular product obtain its food from natural products which is a natural and great thing.

Minerals are stable to heat, but they can bind to proteins molecules if the protein is altered with. So if the mineral bind to this protein it will not be as available as before. One example is that; according to the label 1 dl contains 120mg calcium, but the truth is that the body only absorbs about 29% of this, due to its inorganic form. One good thing with supplementation of vitamin D is that this vitamin is helping the absorption of calcium in the intestines.

One interesting thing that I could not wrap my head around was the fact that the mineral content was increased. I had to contact Svensk Mjölk again to understand the reason. And it brings us back to the separation process. During the separation most of the minerals are placed in the water substance which is 95, 82% of a liter, after 4, 18% fat has been removed. When 1, 5% of fat is added we have 97, 32% of one liter, which mean 2, 68% more water has to be added. In which more minerals are present, so that is the reason why mineral content are higher in processed milk then in colostrums.

 

 

Ämne Mellanmjölk Råmjölk  
       
  Semi-    
  skimmed Colostrum  
  milk milk Notes
Energy 200KJ/45 kcal    
Total fat g. 1,5 4,18  
Saturated 1 2,834  
Mono unsaturated 0,4 1,203  
Poly unsaturated 0 0,104  
Transfatty acids g   0,137  
Cholesterol mg 6,1 13,6  
Carbohydrates g 4,9    
lactose g 4,86 4,73  
Protein g 3,5 3,47  
Casein gr   2,69  
       
Fat soluble vitamins      
Vitamin D ug 0,45 0,0096 Supplied
Retinol/Vitamin A ug 12,9 36  
 Vitamin K ug 0,439 1,224  
       
Water soluble vitamins      
Tiamin 0,05 mg 49 ug 1μg=o,oo1mg
Riboflavin 0,147 mg 143 ug 1mg=1000μg
Pantothenic acid ug 490 477  
Folic acid ug 14,6 14,9  
Vitamin C mg 0,6 0,8  
Vitamin B12 ug 0,6 0,57  
Vitamin B6   0,045 mg 43,3 ug  
       
Minerals     Water/Fat part
Potassium mg 160 159 100/0
Chloride mg 95 93 100/0
Calcium mg 120 119 100/0
Phosphor mg 105 101 100/0
Molybden ug 4,72 4,68 97//3
Iodine ug 12 11,7 100/0
Iron mg 0,02 0,02 86/14

 

Ni har inte glömt......

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

.... att ni kan följa mig på instagram @spenatsmoothie va? =)
 
Dessutom undrar jag om ni har några önskemål på inlägg, gärna ett hälsotillstånd ni vill veta mer om??
 
Kram på er

Det här med antioxidanter

Kategori: -Detox/Rening

Det var ett tag sen jag berättade något om antioxidanter och tänkte att det var dax igen. Vi vet att antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler. Men visste du att antioxidanter skyddar genom att skyfflar energy/elektroner vilket gör att energin/elektroner flödar på ett hälsosamt sätt, som förhindrar att fria radikaler kan skada cellerna. Fortsätt läsa om du vill veta mer.
 
Fria radikaler är en ostabil molekyl med en ensam elektron som skapas i kroppen av stress, förorenad luft, rökning och en ohälsosam kost. Elektroner trivs i par, två och två. Fria radikaler skapas också vid oxidering i kroppen som är en naturlig process, som vid förbränning av mat med syre närvarande.
 
Denna ensamma elektron, i fria radikaler, gör vad som helst för att hitta en kamrat/elektron att para ihop sig med. Antioxidanterna ger en elektron till den fria radikalen så att den inte oxiderar andra molekyler och istället  blir stabil. Utan antioxidanter, som bland annat har detta arbete, tar fria radikaler elektroner från andra molekyler. Vilket leder till att andra ämnen oxiderar, som är en process som bland annat gör att vi åldras. Oxidation är förlust av elektroner.
 
Fria radikaler skapas naturligt i kroppen vid nedbrytning av olika ämnen, till exempel fett, men även om det är en naturlig process så behöver de neutraliseras av antioxidanter. Här kommer information om de nio viktigaste antioxidanterna.

Vitamin C och vitamin E är nödvändiga för varandras återvinning. Vitamin E förbättras också av andra antioxidaner, så som selen, beta-karoten och glutation. Den skyddar mot oxidering av fett i cellmembranet och vårt DNA. Den finns allra rikast i oljor från/i sädesslag, nötter och frön. I säd finns det rikt i det yttre höljet som tas bort när man gör vit mjöl, om det inte är fullkornsmjöl. Oljorna som är rika på denna vitamin ska man inte hetta upp, detta eftersom att det skapar transfetter och fria radikaler då det är ostabila omättat fett.
Som nämt tidigare är vitamin C och E nödvändigt för varandras återvining så att det kan användas om och om igen. Vitamin C är också viktigt för att skydda vitamin A och några av B vitaminerna från oxidering.
Vitaminen finns rikt i citrusfrukt, gojibär, nypon med mera, men det är viktigt att komma ihåg att om man vill komm åt denna vitamin bör man inte hetta upp födan, eftersom värmen bryter ner/avaktiverar vitaminen.
 
Glutation är ett protein som fungerar som en antioxidant som stöds av selen och vitamin E. Glutation "hoppar" mellan två former för att kunna utföra sina antioxidanta egenskaper. Selen behövs för att glutation ska omvandlas tillbaka till den starka ursprungsformen efter att antioxidanten används. Finns rikt i kål, avokado, fisk, valnötter mm.
 
Lipoice acid (eng) är en antioxidant som har förmågan att reparera antioxidanter, så som vitamin C och vitamin E. Och den kan reparera/neutralisera fria radikaler både i en fettlöslig- och vattenlöslig miljö i kroppen. 
 
NAD (form av niacin, B3) ä viktigt för återanvändningen av lipoice syra. Rikaste källan till vitaminen är  inälvsmat, fisk och höns men avokado, jäst, fullkorn, fikon är några produkter som också innehåller niacin.
 
Selen är ett stöd för glutation och kan utveckla antioxidantens förmåga att kunna avändas om och om igen. Mineralen samarbetar också bra tillsammans med vitamin E för att skydda vävnad i kroppen att oxidera. Mineralen finns rikt i växter, men hur mycket varierar helt på hur rik jorden är där frukten/grönsaken vuxit.
 
Svavel är viktigt för kontrollerar oxidering i cellerna, det använd också för att rena kroppen på gifter. Svavel finns rikt i lök, vitlök och kött.
 
Det finns uppåt 600 identifierade karotenoider, men den mest kända är den från moroten nämligen beta-karoten men även tomater är rika på karotenoider.
 
Av flavonoider finns det omkring 4000 olika identifierade men alla är inte klassade som antioxidanter. Det finns även flavonoider som fungerar som motsatsen av antioxidanter, de gynnar/främjar oxidering vilket inte är nyttigt för hälsa. Så länge man äter färsk frukt och grönt dagligen uppnår man lätt RDI av näringsämnet.
 
Havtorn, aleo vera, goji bär och grönt te är några produkter som är fulla av antioxidanter. Bland annat kan de skydda cellmembranet mot fria radikaler och membranet i blodkärlen. Det är ett oerhört viktig arbete eftersom att hela kroppen är uppbyggd av celler. Grönt te har förmågan att skydda kroppen och huden mot oxidering vid exponering av solljus.
 
Mina rekommendationer är att äta en varierande kost men mycket färsk frukt och grönsaker för att man ska få i sig samtliga antioxidanter. På så sätt fördröjer vi åldrandet och skyddar våra celler från skador av fria radikaler.
 
 
 
 
 
 

Veckans Tips: Hur man tvättar bort bekämpningsmedel

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hittade en artikel hos Natural News om hur man tvättar bort bekämpningsmedel från grönsaker och frukt som inte är ekologiska. Du hittar artikel här. Jag har själv inte använt dessa metoder men vill ändå rekommendera artikeln. Det finns flera olika förslag men den billigaste och de produkter man oftast har hemma är vatten, citronsaft och havssalt, där man låter produkten ligga i vattnet i 10 minuter. Men läs gärna hela artikeln.
 
MEN.... jag tror också att även att bekämpningsmedlet tränger in i frukten och inte bara stanna kvar på skalet av produkten. Så frågan är egentligen hur stor skillnad det gör om man tvättar grönsakerna/frukten med vatten, citronsaft och havssalt?! Någon som har koll på hur djupt de kemiska produkterna egentligen tränger? Det bästa vore så klart om man endast använde ekologiska produkter.
 
Vad är din åsikt kring det hela??
 
Uppdatering: Efter att ha kollat runt lite på nätet om bananer, har tester visat att även fruktköttet innehåller vissa typer av bekämpningsmedel. 5 av 7 bekämpningsmedel finns i fruktköttet medan 7 finns i skalet. Hittade en artikel här. Så det verkar som det är olika bekämpningsmedel som tränger in i köttet. Men, det bästa är enligt in åsikt att äta ekologiskt!

Tema: Lekande barn, Äpplen och Mys

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej, 
I helgen har vi haft det underbart! I torsdagskväll kom en av mina bästisar från Västkusten med sin karl Martin, lilla son Edwin och hunden Busan. Här finns tidigare inlägg på när vi besökta dom på Orust i somras.Det har varit jätte mysigt att busa med lilla Edwin som blivit lite större nu. Första dagen var han lite blyg, men sen slappnade han av lite mer i mitt och Viktors sällskap. Mysunge! Och så klart mysigt och kul att träffa vännerna igen!
 
Här kommer några bilder från helgen.
 
Eftersom att våra vänner köpt några hundra äppelträn och ska öppna musteri så åkte vi ut till Äppelfabriken på Färingsö för att besöka musteriet. Vi fick titta på hur dom gör musten och vännerna fick pratat med ägaren av stället för att få tips på vad dom ska tänka på när dom bygger lokaler och köper maskiner. Till musteriet kommer människor med sina äpplen och får det gjorda till must, en superbra idé om du har äpplen i trädgården som du inte vet vad du ska göra med eller om du inte vill göra mos av allt. Kolla in deras hemsida för mer information.
 
Här visade dom de olika sorterna äpplen som dom har på gården och med små namnbrickor. 
 
Givetvis var vi tvungna att fika på fiket och prova olika sorters efterrätter. Äppelbulle och äppelpaj med vaniljsås som var mina favoriter. Också var det en nöt- och äppelkaka som var jättekrispig och så en morotskaka.... fast med äpplen iställeet. =) Och till det drack vi så klart äppelmust... och kaffe.
 
Sen åkte vi till Rosenhills musteri på Ekerö som var jätte mysigt, mer hippi än det andra. Dit kan man också åka med sina äpplen och få must av dom. Klockan tre hade dom meditation, enligt en skylt. Mysigt ställe! 
 
 
Posing av mig!
 
Där åt vi varsin raggmunk, med fetaost, kesoblandning och sallad för min del, de andra åt med fläsk. Alltså... detta var en av de godaste raggmunkarna jag provat. Rekommenderas! Till det drack vi varm äppelmust som var supersmakrik.
 
På kvällen hade jag och Liza SPA kväll och jag fick mig en klippning och en ny hårfärg. Så nu är jag som ny!
Sen lagade vi fiskgryta som blev ganska bra (Viktor tyckte det var den bästa EVER) och till det drack vi vännernas andra försök till Champagne gjord på äpplen! Så himla gott! Nästan så man själv vill öppna musteri!.... eller så får vi helt enkelt besöka vännerna lite oftare. Men nu har vi 2 kassar med äpplen, äppelglögg och äppelmarmelad i kylen så det räcker ett tag!
 
Till efterrätt provade vi att göra avokadokräm, men blåbär. Recept kommer på bloggen vid senare tillfälle. Jättegott och mättande!
 
Besök av en 1-åring gör att det blir till att städa nu. Dom har visst en tendens att plocka gjord ur blomkrukor, spill på golvet, kasta hundmat på golvet och tömma diskmaskinen på golvet! Men vad gör det när man får pussa på en sån gullunge! =)
 
Önskar er alla en underbar söndagkväll! Kram
 
 
 
 
 

Gästbloggar hos Millas Hälsoblogg

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej Hej,
 
Åhh så spännande! Idag gästbloggar jag nämligen hos Milla och hennes hälsoblogg. Där berättar jag om mina 9 månader som semi-vegetarian och varför jag bröt denna typ av kost/"diet"/livsstil. Jag avslutar sen också gästinlägget med en av mina favoritsmoothie. Du hittar hela gästinlägget av mig hos Milla här.
 
Önskar er alla en underbar helg. Jag har besök från Västkusten och helgens planer inkluderar taco-kväll, lek med bebis, besök på musteri och massa skratt.
 
Kram från Välbefinnaren Sabine
 
 
 
 
 

Gurkans egenskaper

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Jag har alltid tänkt att gurka inte har någon specifik eller viktig förmåga på hälsan, för det är ju bara vatten. Men så hittade jag denna artikel hos Natural News som jag läser nästan dagligen. Har du fem minuter över rekommenderar jag dig att läsa den, antingen för att du redan älskar gurkan och vill veta mer eller för att du var som mig och har ingen positiv syn på grönsaken.
 
Kram kram

Recap av vad jag lärt mig och vissa delar glömt

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Nu är jag inne på sista delen av min kurs innan jag är färdigutbildad. För denna del är det 8 häften som ska läsas igen, inga övriga arbeten förutom två arbeten med två försökspersoners hälsohistorik. Jag har idag läst ett av häftena där de går igenom mycket av det jag läst under dessa år. Mycket intressant att få mer.... struktur på texten. Annars har jag behöva gå igenom olika områden och delar för att förstå, men här står allt svart på vit. Mycket bra!
 
Jag funderade på om jag efter kursen inte förtjänar en liten semester för mig själv, för att fundera på vad jag vill med min utbildning egentligen och hur jag ska gå vidare med mina mål. Det tycker jag att jag förtjänar! =)
 
Nu ska jag åka och storhandla mat för imorgon får vi gäster från västkusten. Spännande! Mer om det efter helgen.
 
Kram kram på er.
 
Jag behöver fortfarande försökspersoner till mina studier för den sista delen. Jag vet att jag kanske är lite tjattig om detta, men det är genom bloggen som flest människor har anmält sig så den kanalen funkar bra för mig. Om jag kommer jobba med detta senare så är det kanske kunder jag leter efter istället genom den kanalen! =)
 
 

Lila näringsbomb

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
 
Gjorde en smoothie härom dagen, så nyttigt och mumsigt. Men... vem gillar inte blåbär? Gillar du blåbär?
Klicka på produkterna nedan för att läsa mer om varje produkt om du vill läsa mer. Kram kram
 
 
Blåbär läs här & här
Sojamjölk Negativa/positiva egenskaper
 
 
 
 
 

Morotssoppa med sting & koriander

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Hade en stor knippe morötter i kylen som höll på att nå sitt slutdatum så då tänkte jag att en morotssoppa hade blivit gott. Sagt och gjort sökte jag lite recept för inspiration och här nedan kommer min variant. Pojkvännen sa till en vän som skulle komma över: "Jag gillar inte soppa, jag gillar inte morötter.... men Guu vad jag älskar denna soppan!" DET är bra betyg kan jag lova!
 
 
Ingredienser för 4 personer
10 st morötter
2 st vitlöksklyftor
1 st gullök
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk koriander (torkad)
1 tsk cayeentpeppar
1 tsk oregano
2 dl grädde
Salt & Peppar
Baguette för 4 pers.
3 msk smör
 
*Skala och skär upp morötterna och lägg i en kastrull
 
*Pressa två vitlöksklyfter över morötterna, krydda med koriander, cayennepeppar, oregano, salt & peppar och smula ner buljongtärningen.
 
*Hacka upp löken smått och sprid över morotsblandningen.
 
*Häll i vatten så det täcker hälften av morötterna, morötterna kommer till viss del ångas och dessutom kommer du röra runt ibland så alla morötter behöver inte vara täckta. Jag vill inte ha mer vatten för då blir den för vattnig vilket jag inte gillar.
 
*Ta ut smör från kylen, lägg 3 msk smör i en skål, pressa över två klyftor vitlök. Låt stå och rör om när smöret mjuknat upp.
 
*Låt blandningen koka i en kvart, rör om då och då, och häll sen över grädden och koka klart morötterna. Dom ska inte bli allt för mjuka, lite motstånd, men inte hårda. Lagom! =)
 
* Sätt ugnen på högsta värmen och grill. Ta av dom färdiga morötterna från spisen och mixa!
 
*Bre vitlökssmöret på skivor av brödet och ställ in i ugnen.
 
*Koka upp den mixade soppan och smaka av!
 
*När brödet är klart är det bara att njuta av måltiden!
 
 
 
Så, är denna måltid nyttig eller ej. De nyttigaste produkterna är moröttrna, vitlöken, lök och kryddorna, men utöver dessa är grädden inte speciellt nyttig med tanke på att många har svårt att hantera laktos. Ibland utan att veta om det. Vad det gäller vitlökens effekt på hälsan har jag skrivit ett helt inlägg om dess egenskaper. Du kan läsa det här. Morötter är rika på betakaroten, som omvanlas till A vitamin vilket är en viktig vitamin, bland annat för friska ögon. Denna grönsak är också rik på folinsyra, vitamin C, kalium, kalcium, järn och magnessium. Antioxidanten selen finns också i morötter, men mängden beror helt på kvaliten av grönsaken. Så ju färskar och bättre jord den vuxit i desto bättre, just mina morötter var ekologiska. Grönsaken är också känt för att förbättra immunförsvarets försvar och påverka pH värdet till ett mer basiskt. Löken innehåller svavel som är en viktig beståndsdel för uppbyggnade av fyra olika amino syror. Svavel behövs också i samtliga celler för att dom ska kunna använda syre för att skapa energi. Alla dessa små delar har så otroligt viktigt samspel för att allt ska fungera.
 
De mindre nyttiga grädden och baguetten innehåller vete, gluten och laktos. Tre ämnen som kan vara svårt att hantera för många. De kan påverka tarmfloran negativt, skapa leaky gut som gör att produkter kan absorberas in i kroppen genom tarmväggen utan att det brytits ner och vete kan skapa ett klister i tarmen. Vad det gäller brödet finns det negativa egenskaper med fullkornsmjöl också, jag har tidigare skrivit ett inlägg om dom båda typerna av mjöl. Du kan läsa det inlägget här.
 
Kram från Välbefinnaren
 
 
 
 
 

Veckans Tips: Vad är Congee gröt?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

I vanliga fall brukar jag inte ha recept eller spcifika produkter som "Veckans Tips", men idag blir det ett undantag!
 
Congee gröt är ingenting jag själv provat...ännu, dels pga tiden det tar men också för att jag inte tycker det låter speciellt smakrikt och jag är en som gillar mat med mycket smak. Men jag vill ändå berätta om gröten för er eftersom att den har flera positiva effekter på kroppen.
 
För att göra gröten kan man använda ris, quinoa eller hirs och det går ut på att man ska koka gröten i 1 1/2 timma på låg värme. Receptet är 1:6 (gryn:vatten), men tvätta grynen noga innan de kokas. Man kan innan servering röra ner lite kokta grönsaker så att magen har något fast att jobba med. Det sägs att ju längre congee kokar, desto mer "kraftfulla" blir det.
 
Så varför är congee gröt bra egentligen. Framför att är det så pass nedbrutet att det inte blir en så stor utmaning för matsmältningssystemet att hantera. Människor med mycket tarmproblem, så som IBS, diarre, gaser, ballongmage, kan därför må bra och klara av denna form av kolhydrater. Eftersom attt det är så pass nedbrutet innehåller det också en hel del vätska vilket gör att det är bra som återfuktning av kroppen. Det används också för att "moppa upp" magen på ovälkomna toxiner och ger slemhnnan ett skyddande hölje. Denna måltid är också basisktskapande i kroppen som tillsammans med andra basiskt formande produkter kan höja pH värdet i kroppen. Viktigt om det behövs för just den kroppen. Om man använde fullkornsris stabiliseras energynivån i kroppen, vilket kan vara bra om ens energinivår är allt för svängigt.
 
Hittade en hemsida om kinesisk medicin med mer information kring gröten, där finns också förslag på olika gröter och vad dom olika kan vara bra för. Hemsidan hittar du här.
 
Har du provat detta tidigare?

Infektion vs Inflammation

Kategori: -Skadligheter

Vad är det egentligen för skillnad på infektioner och inflammationer som man själv, eller andra, råkar ut för.
 
Tillstånd som uppkommer pga inflammationer slutar oftast med -itis ändelsen, asthtitis (artrit), bronchitis (bronkit), dermatitis (eksem), gastroenteritis (mag- och tarmkatarr) och nephritis (nefrit, njursjukdom) är några exempel. Inflammationer är en reaktion av någon typ av skada i kroppen, det kan vara så enkelt som stress. Inflammationer kommer från insidan. Medan infektioner kommer från utsida, virus och bakterier kommer från utsidan och påverkar kroppen genom att skapa en infektion. Efter att en infektion uppkommit kan en inflammation skapas som ett försvar. Antibiotika används mot bakterier, men har ingen effekt på virus. Personligen undviker jag antibiotika så långt det går, eftersom att jag inte anser att det är en naturlig process och jag tror att den skadar och stressar kroppen ytterligare.
 
 Vad är din syn och åsikt kring antibiotika?

Det värsta dagarna med diabetes

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

I måndags vaknade jag inte av mig själv, eller larmet, på morgonen. Jag vaknade långsamt av att mitt blodsocker steg efter att min pojkvän tryck i mig dextrosol och fått mig till att dricka ett glas juice. Han säger att det är en sån underlig syn att få säga "Juice" , och min reaktion är att jag sätter mig upp, dricker och sen tuppar av igen. Mitt undermdvetna vet att jag behöver socker och lägger därför all energi på att dricka det där glaset. Efter en stund är jag vaken men skakis! Just i tisdag var jag besviken, arg och ledsen på mig själv för att blodsckret är så lågt på morgonen. Dagen innan var jag hos min diabetes sjuksköterska och fick reda på att blodsockret var lite högre än det borde. Så då blir man sur på sig själv för den skullen istället. Morgonen började med ett gråtutbrott där jag bara skrek rakt ut att jag är en LOSER! Varför frågade pojkvännen, jo för att snittvärdet är för högt och för att jag inte kan vakna utan lågt blodsocker på morgonen. Varför finns det ingen balans, varför är det inte bara lagom, varför ska det vara så svårt?
 
Det är såna dagar som är dom svåra dagarna, hela grejen med att ta sprutor, kolla blodsockret, undvika socker (som är skit ändå) är ingenting som stör mig alls. Det är den där obalansen som bara jag kan påverka som stör mig! 
 

BBQ Köttsalladen och om protein.

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Kött innehåller en stor mängd protein, ungefär 20 gram per 100 gram, vilket är viktigt för celler, vävnad, hormoner, enzymer och immunförsvaret. Animaliskt protein är den enda födan som innehåller samtliga essentiella aminosyro och om man inte äter kött behöver man kombinera olika livsmedel för att kunna tillgodogöra sig dom 8 (8 för vuxna, 10 för barn) essentiella amonisyrorna.
 
Ni har säkert tidigare hört att aminosyror är som byggstenar i kroppen och så är det verkligen. Låt mig utvecka, de behövs för att hormoner ska produceras (insulin är en typ av hormon) och det behövs för produktionen av enzymer som är en typ av "spark i baken" för hormoner. Det används också för att kunna bygga muskler, men även annan typ av vävnad (hud, ögon, blodkärl, nerver och även blodet är en typ av vävnad mfl).
 
Protein är är också mättande vilket gör att man kan hålla sig länge på en protein måltid, dessutom påverkar det inte blodsockret. Därför är det också bra för att hålla sötsuget i schakt. Eftersom att det är mättande, håller sötsuget i schakt och inte påverkar blodsockret är det ett oerhört bra alternativ som frukost. Varför inte en äggröra med grönsaker.
 
Idag till lunch blev det en köttsallad gjord på kall, lite små blodig, entrecote med en BBQ dressing. Rikt på protein! Så himla gott! Om man inte gilla mina kryddor i dressingen kan man alltid röra ihop sin egen favorit.
 
För två personer
En bit Entrecote
1 stor morot
1/2 zuccini
1 tomat
1 bit getost
Ruccola
10 sockerärtor
 2 msk sesamfrön
 
Dressingen
2 cm chili
Olivolja
Slånbärs likör
Chilipulver
10 korn sichuanpeppar (Märket "Krydd Huset")
1 tsk Dayong pulver (innehåller peppar, paprikapulver, chilipulver, ingefära, koriander, kummin, gurkmeja. Märket "Krydd Huset")
salt & peppar
 

*Stek köttet och låt det kallna eller använd kött som blivit över från annat tillfälle.
 
*Hacka chilin och blanda samtliga ingredienser till dressingen och låt den stå och dra till sig.
 
*Använd potatisskalaren för att göra "spagetti" av moroten och zuccinin. Hacka tomaten och sockerärtorna i småbitar.
 
*Lägg upp ruccolan och grönsakerna på en tallrik, skär tunna skivor av köttet och lägg på tallriken. Smula över getosten. Häll sen på dressingen!
 
*Ät och njut!
 
 
 
 

Näst sista delen inskickad

Kategori: -Pluggdagar

Idag har jags krivit klart mitt mjölkarbete, det blev på 3 A4 sidor. Stolt! Så det kommer jag lägga ut på bloggen när jag får tillbaka betyget. Dessutom har jag skrivit klart mina arbeten kring mina två Test personer. Allt är inskickat så nu kan jag påbörja den absolut sista modulen. Underbart, men också lite läskigt eftersom att jag sen är färdig utbildad. Kan inte förstå att det är så nära! Men man blir samtidigt lite nervös, jag menar, jag kan ju inte allt om allt. Och ju mer man lär sig desto mer inser man att det finns sååå himla mycket mer att lära sig.
 
MEN..... till sista delen behöver jag nu en Test Person till mitt arbete. En person över 30 är idealiskt.Lär mer genom att klicka på bannern och kontakta mig för anmälan eller frågor på
sabine_johansson_ohlen(snabbel A)hotmail.com. Om inte du är intresserad får du gärna sprida det vidare till personer som du tror är intresserade.
 
 
 
 

Om att gå upp i vikt

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Jag är en av dom personerna som alltid försökt gå upp i vikt genom att dricka grädde, äta fett mat, äta mycket och många gånger/dag, utan att lyckas. Men nu försöker jag inte längre eftersom att jag är nöjd som jag är och accepterar att jag är smal. Jag läste ett inlägg hos en annan blogg och vill dela med mig av den här. Kort och gott handlar inlägget om dett "faktum att det måste in mer än vad som förbrukas". 
 
Jag tänkte berätta lite mer om varför vissa människor inte kan gå upp i vikt lika enkelt som andra, där det räcker med att titta på en bulle för att gå upp. För smala människor kan det börja redan i mammas mage, där fostret kan ha mottagit för lite föda och näring vilket gjort att inte tillräckligt med fettceller skapats. Man trodde tidigare att nya fettceller inte skapades, men det visar sig nu enligt forskning att nybildning av nya celler sker i balans med hur många som bryts ner. Men det innebär inte att kroppen kan skapa extra mycket fettceller. Antalet celler bestäms i tidig ålder och man har kvar antalet, men sen kan dom fyllas till max eller till minimum. Smala männsikor har färre fettceller än kraftiga människor.
 
Några sjukdomar som kan leda till viktnedgång och svårigheter att öka i vikt kan vara hypertyreos, cancer, anemi. Även rökning och stress kan påverka kroppens förmåga att ta upp näring och energi vilket gör att man inte går upp i vikt. Hypertyreos kan leda till en snabb ämnesomsättning, vilket innebär att maten passerar igenom kroppen snabbare och kroppen hinner därför inte ta upp alla näringsämnen, kolhydrater, fetter och proteiner. Det är därför att ma kan behöva äta mer mat än en person med långsam ämnesomsättning, där maten passerar långsamt och mer ämnen tas upp.
 
Om man inte har för höga fettvärden kan man öka intaget av kalorier genom fetter, i annat fall kan man behöva undvika fetter för att inte höja värdena ytterligare. Men man ska ändå undvika transfetter och skräpmat och istället intag nyttiga och naturliga omättade fetter. Man vill ju ändå ha en frisk kropp med naturliga ämnen utan skräp. I kinesisk medicin tror man att eld elementet är ur balans i människor som inte kan gå upp i vikt.
 
Det kan alltså vara helt naturligt att man inte kan gå upp i vikt, även om man vräker i sig mat. Man kan ha snabb ämnesomsättning eller så kan man ha färre fettceller än andra människor vilket gör att man inte går upp i vikt.
 
PS, Kollade på en dokumentär för flera år sen som jag tyvärr inte minns namnet på, där dom sa att träning är ett sätt att gå upp i vikt på. Kan ha att göra att man bygger muskler, men jag minns inte. Någon som har någon kunskap om viktuppgång och träning?

Människors Googlesökningar berättar...

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Man har upptäckt att människors Googlesökningar berättar väldigt mycket. Under sommarhalvåret minskar sökningar om den mentala hälsan. Så då kan man alltså förvänta sig att nu när vintern närmar sig så stiger sökningar på OCD, schizofreni, självmord, ADHD, ångest, ätstörningar, depression och bipolär sjukdom.
 
Läs hela artikeln på Natural News här.

Veckans Tips: Från Natural News

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Denna vecka kommer en artikel från Natural News som Veckans Tips. De handlar om fem steg att följa för att minska risken för Hjärt- & kärlproblem. Men jag tycker att dom fem stegen/tipsen gäller alla människor för att uppnå välbefinnande.
 
Önskar er alla en underbar söndag!!
 
Kram

Konstiga och vackra Kronärtskockan

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Många tycker att kronärtskockan är ett stort arbete för liten födda, och det kan jag hålla med om. Men samtidigt är det också som en meditationsprocess med gudomlig smak. Fantastiskt! Jag fick rekommendation från en spansk vän om att göra en "dipp", till dom små bladen, att doppa i.
 
Olivolja
Citronsaft
Salt & Peeppar
 
Kronärtskockan anses vara väldigt näringssnål men den innehåller 37% av RDI av folat, så äter man 100g kronärtskocka uppnår man 37% av rekommenderat dagligt intag. Äter man 250g uppnår man nästan dom 100% av RDI. Den innehåller också en hel del kalium och fiber och lite A vitamin, C vitamin, kalium, magnesium och järn.
 
Inulin i kronärtskockan är ett ämne som stödjer matsmältningssystemet, men även flavonoider som finns i den vackra kronärtskocka, har denna förmåga. Bland annat stödjer det matsmältningssystemet för att det fungerar som en probiotika som balanserar tarmfloran. Det är också en föda som arbetar för gallaproduktion, vilket är viktigt för eliminering av toxiner. Galla utsöndras från levern till tarmen för att upptag av fetter kan ske, men samtidigt innehåller det också gifter för eliminering från kropper. Fibrer är någonting som är viktigt för att galla inte ska absorberas igen. Av denna anledning används det som en produkt som hjälper till vid detox av levern. Eftersom att galla är uppbyggt av bland annat kolesterol, så är det också kolesterol sänkande, förutsatt att gallan inte absorberas igen.
 
Äter du kronärtskocka? Hur äter du den, har du några spännande förslag?
 
 
 

Analys av Mjölkrapport

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har min pluggdag gått ut på att tyda en rapport på mellanmjölk och råmjölk. Jag håller på med ett arbete där jag ska skriva om hur mjölken vi dricker har förändrats efter att den mjölkats från kon. Från Råmjölk till Mellanmjölk helt enkelt! Rapporten om råmjölk som jag fick från Svensk Mjölk är på 136 sidor och dessutom fick jag en mindre dokumentation på 11 sidor från Arla/LRF mjölk om deras mellanmjölk. Jag har läst om hur vädret förändrar näringvärdet och även hur det kan variera från olika områden runt i Sverige. Väldigt intressant! Dessutom fick jag läsa en hel del om hur dom utfört olika tester för att mäta kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler i råmjölken. Detta är inte information som jag ska skriva om i arbetet, men ändå spännande att få gräva ner sig lite i all teknik och allt om näringen.
 
Förhoppningsvis hoppas jag att arbetet blir superbra så att jag vill dela med mig av arbetet sen på bloggen så ni kan få läsa. Men jag måste säga att det är en hel del information och en sak jag inte förstår är hur mineralmängden kan öka i mellanmjölk än om man jämför med råmjölk. Jag tänker att det kan ha ett göra med att det avdunstas vid uppvärmningen och därför bli mer koncentrerat. Ska skicka ett mejl till Svensk Mjölk och se om de kan hjälpa mig på denna fråga. Dessutom ska jag skicka mejl till Arla för att se om deras kossor får medicinering. På deras hemsida står det inte något om det under kategorin Ekologiskt! Men vi får se!
 
Ha det gott alla Välbefinnare.
 
Kram från en Välbefinnare.
 
 

Laxburgare, koriandersås och tabbouli.

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Idag är min kärlek på styrelsemöte och då passar jag på att laga en måltid med tabboli, laxburgare och korianderdipp/sås till mig och våra kombo. Idén fick jag efter helgen när vi var hos min vän Tina (ni minns Indienresen) och hennes pojkvän. Då lagade vi fantastiska fiskburgare med en kall koriandersås som jag absolut var tvungen att laga igen. Så himla smakrikt! Rekommenderas starkt! (I helgen åt vi ugnsbakad potatis och en mixsallad istället för tabboli, det funkar också superbra.)
 
Tabboli receptet hittar du här.
 
Ingredienser till Koriandersåsen (3 pers)
1 dl hackad koriander
1 1/2 dl hackad persilja
2 dl cream fraiche
1 tsk spiskummin
2 små vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
Salt & peppar
 
 *Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt stå i kylen medan du förbereder resten av måltiden.
 
Ingredienser till 6 laxburgare
4 laxbitar
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 dl färsk koriander
2 ägg
2 msk ströbröd
Salt & peppar
(Eller val av andra kryddor)
 
Stek i:
1 msk smör
1 msk olja
 
*Koka laxen i 8 minuter, eller tills den är klar, och låt kallna.
 
*Knäck ner äggen i en skål tillsammans med ströbröd, malen fänkålsfrön, koriander, salt & peppar. 
 
*Smula ner den kalla laxen i blandingen och blanda tills det är några fasta laxbitar kvar. Det kommer bli en ganska mjuk, nästan vattnig smet, men stå emot att tillsätta mer ströbröd. Använd händerna att göra biffar.
 
*Stek i smöret och oljan på hög värme i stekpannan. Låt dom inte ligga för länge för då blir de torra.
 
*Servera & Njut
 
 
 
 
 

Sociala medier med Välbefinnaren

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Nu har jag också börjat använda sociala medier, följ mig gärna på:
 
Instagram: Spenatsmoothie
 
Twitter: SabineWellness
 
 
Kram kram