Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Cherry & Grape smoothie

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
 
Smoothie
4 dl bigarååer
3 dl vindruvor utan kärnor
1 stor skvätt sojamjölk
 
 
Körsbär: Är rikt på vitaminerna A, B1, B2, B6 och C samt mineralerna kalcium, magnesium, fosfor, kalium, vavel och järn. Körsbär innehåller också en hel del äppelsyra (AHA syra), men inte lika mycket som i äpplen, som bryts ner i kroppen till energi. Det används också i många produkter för huden eftersom att det främjar en yngre hud. Det innehåller också ellagsyra som är en antioxidant som skyddar kroppens kollagen, vilket är ett fiberprotein som bygger bland annat hud och blodkärlsväggar. Det innehåller också pektin som skapar en "gele" i tarmen som eliminerar toxiner. Körsbär är också antiinflammatoriskt, används mot hudsjukdomar, gikt och tandlossning.
 
 
 
 

Mina Overnight Oat försök

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Äntligen fick jag tummen ur och provade det här med Overnight oat. Hittat flera recept, men jag blev inspirerad av dessa två recept, detta och detta,  Jag var tvungen att prova två gånger eftersom att första gången blev gröten alldeles för torr. Men andra försöket blev perfekt! Jag kommer definitivt att äta det här flera gånger, så enkelt och gott! Dessutom brukar jag vara ganska trött på morgonen och då passar detta bra eftersom att frukosten redan är klar att äta! Jag använde boveteflingor eftersom att det är glutenfritt. Här ser du ingredienserna för båda försöken.
 
Mina ingredienser i 1a försöket
1 dl bovetaflingor
2 dl turkisk yogurt 
1 msk linfrön
1 msk pumpafrön
1 msk psylliumfrön
1/2 msk torkade myntablad
 
Mina ingredienser vid 2a försöket
1 dl bovetaflingor
2 dl turkisk yogurt
1/2 dl sojamjölk
1 tsk linfrön
1 tsk psylliumfrön
1/2-1 dl urkärnade & delade körsbär
 
 
*Blanda samtliga ingredienser, Lägg i ett stort glas, plasta över öppningen med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
*Granera nästa dag med valfri topping, så som kokosflan, blåbär, pumpafrön och solrosfrön.
 
Har du provat detta tidigare och har ett förslag på blandning som är gudomlig till smaken?

Vad vill du läsa mer om hos Välbefinnaren?

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej Hej,
 
Jag är intresserad av att veta vad du skulle vilja läsa mer om här hos mig. Därför skulle jag bli otroligt glad om du till höger (längre ner) skulle vilja välja ett eller fler alternativ eller så kan du kommentera detta inlägg och svara på frågan Vad vill du läsa mer om hos Välbefinnaren?
 
Det går också bra att klicka på denna länk, för att komma vidare till BloggExtra som håller i undersökningen.
 
Tackar på förhand för svar!
 
Kram Kram från Välbefinnaren
 
 

Skola, Sushi & Listor

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej Läsare!
 
Idag har jag börjat skriva på mitt andra arbete med Test person nr 2, har gått jätte bra med att hitta roten till problemen och ev förbättrigsområden. Jag kommer nog bli klar med detta arbete nästa vecka.
 
Dessutom har jag mejlat Svensk Mjölk igen eftersom att dom inte svarat på min fråga kring näringsvärde av mellanmjölk vs råmjölk. Men nu fick jag svar och dom ska återkomma imorgon. Så nästa vecka kommer jag eventuellt bli klar med arbetet "Mjölk-från ko till bord". Det arbetet kommer jag troligtvis lägga upp här när jag fått tillbaka mitt betyg. 

Också har jag renskrivit och förbättrat mina listor som jag kommer kunna gå tillbaka till i framtiden, om/när jag behöver en snabb uppfräschning på ett symptom för att förstå orsak och vad som behöver göras. Väldigt Bra-Att-Ha-Grej! Ochså har jag fått svar på ett mejl jag skickade till min skola. Jag undrade om det fanns någon lista på hur man INTE ska äta tillskott. Tex kan människor med allvarliga njurproblem behöva undvika kalium, folk med högt blodtryck kan behöva undvika bi pollen och människor som äter blodförtunnande behöver vara försiktiga med oljor eftersom att dom har samma effekt på kroppen. Jag var ute efter en sådan lista, och nu har jag mottagit en sådan, på 7 sidor ungefär så jag är helnöjd!
 
Till lunch blev det sushi och ikväll blir det korvstroganoff med EKO-korv till middag!
 
KRAM från Sabine
 
Är du intresserad av att vara Test Person hos mig kan du läsa mer om det här och sen skicka ett mejl till mig.
 
 
 
 

Onyttigt plus nyttigt är balans....

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
...Eller är det verkligen det?
 
Hur som helst, i helgen var jag onyttig med för mycket vin och för lite sömn, så igår när jag kom hem från jobbet kände jag att jag behövde nyttigheter. Och vad är bättre än en egengjord juice på soffan med vänner och kärleken? Så det blev en grönsaksjuice till mig och en fruktjuice till kärleken och hans vän (vår nya kombo).
 
Grönsaksjuice
1/2 Fänkål
2 Medelstora morötter
1 Tomat
10 Selleri stjälkar
4 cm Ingefära
 
Fruktjuice
4 Apelsiner
2 Päron
1 Äpple
 
Njut av en riktig energibomb i ett glas, men blanda inte frukt och grönt i samma juice, med undantag äpple som kan blandas med grönsaker. Eftersom att den ena är renande och den andra ger näring.
 
 
 
 

Näring gör dig lycklig

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en artikel på Natural News som handlar om att näring gör dig lycklig! Läs artikeln här. I artikeln kan du läsa om vitamin D, omega-3, antioxidanter, serotonin och andra produkter och ämnen som kan förbättra välbefinnandet. I artikeln kan man läsa om hur dom alla påverkar kroppen och ditt välmåendet.
 
Läs och du kanske kan bli lyckligare!
 
 

Gudomlig frukost med passionsfrukt, läs om frukten

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Idag lagade jag bananpannkakor som serverades med upphackat päron, en passionsfrukt och krossade nötter till frukost. Det blev verkligen en kanon god frukort, sötman från pannkakorna, tuggmotståndet från nötterna och det krispiga från passionsfrukten. Desstom älskar jag den syrliga smaken av passionsfrukten.
 
Bananpannkakor
2 stora bananer
3 st ägg
 

Passionsfrukt är rik på antioxidanter, fiber, vitaminer och mineraler.
Av 100 gr passionsfrukt är ungefär 10 g fiber som hjälper kroppen rena sig, genom att ta med sig gallan ut ur kroppen som är rik på toxiner. Dessutom ökar fibermängden tarmrörelsen vilket minskar längden toxiner tillbringar i tarmen. Fiber är alltså viktigt för ett friskt och fungerande tarmsystem. Vitaminerana A och C finns rikt i passionsfrukt, vitminer som förhöjer immunförsvarets funktioner, förhindrar infektioner och bibehåller friska ögon. Mineralerna kalium, järn, koppar, magnesium och fosfor finns rikt i denna frukt också, kalium är en mineral som upprätthåller normala nivåer vätska i kroppen.
 
Hur äter du din passionsfrukt?
 
 
 
 

Vad betyder Näring för Sexlusten

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

 
Jag och några vänner diskuterade ämnet sexlust för en tid sen; varför är man bara upphetsad ibland, har det mycket med hormoner att göra, hur förbättrar man den, bör man fokusera på en viss kost, utöver ostron som man vet sig vara en afrodisiak-produkt? Detta är några frågor ni kommer få svar på här!
 
Nivån och styrkan av upphetsning varierar från person till person, från tid till annan och beror på välmåendet. Vissa har sex för tillfredställelse, andra pga besatthet och den vanligaste orsaken, tror jag,... för att man älskar den man vill älska med.
 
Den vanligaste orsaken till att man saknar sexlust är på grund av någon form stress, fysisk eller psykisk, så som överarbete, oro, press (inför sex eller annat i livet), ekonomiska problem eller överansträngning. Detta kan i sin tur leda till ännu mer oro, skuldkänslor, ångest, rädsla och sen ytterligare stress. Ni kanske har hört om "Fight or Flight-mode". Det innebär, i väldigt korta drag, att när vi är stressade fokuserar kroppen bara på att överleva, försvara och skydda sig, inte att utvecklas eller att handskas med viktiga funktioner, så som att bryta ner mat. Alltså inte en bra grej om kroppen är i stress. Man kan alltså hamna i en ond cirkel, där det känns som att det inte finns varken slut eller återvändo. Även uttorkning, vilket leder till stress i kroppen, kan påverka sexlusten negativt. Så drick mer vatten, om du inte dricker tillräckligt nu och dra ner på stressnivån, är en bra början för att höja sexlusten.
 
Ett gott välmående, över lag, är en av kärnorna till en sund sexlust. För att förklara mer, kan det hjälpa med den illustrativa teorin som benämns "Mazlows behovstrappa", där man ser i vilken ordning människor prioriterar sina behov. Man börjar med ens fysiologiska behov (mat, värme, syre), sen trygghetsbehov (stabilitet, fred, trygghet), efter att dessa är tillfredställada kommer det tredje; samhörighets- och kärleksbehovet (tillhörighet, vänskap, kärlek). Sen prioriteras självkänslobehovet (självrespekt, bekräftelse och uppmärksamhet) innan behovet av självförverkligande (att utvecklas som person och nå sin fulla potential) prioriteras (vill du veta mer om trappan hittade jag bra information här). Jag vet inte riktigt var viljan och lusten till sex hamnar i trappan, men den bör sannolikt inte infinna sig förrän åtminstone de behov som är fysiologiska samt trygghetsrelaterade är uppfyllda. Vad jag menar med detta är att man behöver må bra på andra stadier innan man kan ha eller vilja ha den sexlust man vill uppnå och stress kan skicka en tillbaka, långt ner pådenna trappa över våra behov i livet.
 
För att gå från psykiska orsaker till brist på sexlust, går vi nu vidare till näring och dom mer fysiska orsakerna.
 
Låg nivåer av kolesterol kan påverka könshormonerna eftersom att hormoner är uppbyggda av bland annat kolesterol (och protein). Vilket innebär att om kolesterol saknas kan inga könshormoner skapas, vilket påverkar lusten. Kolesterolet är inte bara en byggsten av könshormoner, utan även andra hormoner som skapas av dom olika körtlarna i endokrinsystemet. Bland annat kan överarbetade och svaga binjurar minska viljan, styrkan och kraften för sex. Sjukdomen hypotyreos påverkar kroppen genom att ämnesomsättningen blir låg, vilket bland annat gör att man kan känna sig trött och att man tappar sexlusten. En annan körtel, som indirekt påverkar sexlusten, hypofysen i hjärnan är vital för utvecklingen av könsorganen. Så om denna körtel har en lägre aktivitet än den borde kan könsorganen inte utvecklats fullt ut. Den har också förmågan att påverka andra körtlar i endokrinsystemet. Ett av de viktigaste ämnet för friskt endokrinsystem är fetter, till mesterdel omättade fetter. Här är det viktigt att tänka på att en del kan äta hur mycket fetter som helst utan att kroppen kan tillgodogöra/utnyttja fettet. Det kan bero på att upptag från tarm till blodomlopp inte kan ske pga att inte tillräckligt med galla produceras, för att molekylerna inte kan transporteras runt kroppen pga proteinbrist eller att kroppen inte kan bryta ner fettsyrorna till mindre molekyler och därför inte kan användas. Fetter bryts ner till prostaglandiner som är ett hormon-liknande ämne som behövs för flera funktioner i kroppen, indirekt påverkar det alltså sexlusten.
 
Nitric oxide (NO) är en gas molekyl som bland annat behövs för att mannen ska kunna få erektion, men det är också oerhört kraftfullt för friskt hjärt- och blodkärlssystem. Anledningen till att NO behövs för dom båda funktionerna är för att det vidgar blodkärlens väggar. Efter att ha blivit stimulerad av det parasympatiska nervsystemet flödar molekylen till penisen där den vidgar väggarna, vilket gör att större mängder blod kan flöda in i penisen. Där fastnar sen blodet eftersom att musklerna kollapsar och förminskar flödet av blodet ut ur penisen. Erektionen minskar när aktiveringen av parasympatiska nervsystemet minskar. NO produktionen och funktionen påverkas negativt av för hög nivåer natrium (salt) i kroppen och blockerade Na/K pumpar. Så prata med din läkare om dina värden, det kan vara så att natriumintagen bör minska medan kalium intaget bör öka i ditt fall. Men vill också poängtera att vad som är "normen" enligt läkarna, inte behöver vara normen för just din kropp.
Arginin är en aminosyra (höga mängder i nötter) som stödjer produktionen av NO, lykopen som finns i tomater är ett annat ämne som har samma effekt. Problemet med arginin är att om man får i sig mer arginin än lysin kan man få utbrott av herpes, om det är ett virus som man har latent i kroppen. Så därför behöver en del personer vara försiktiga med denna arginin tillskott. 
 
I män kan låga funktioner av testiklarna leda till lägre/sämre sexlust, medans hormonet testosteron kan öka lusten. Testosteronproduktionen ökar av zink, vitamin A, vitamin B6, vitamin C och vitamin E.
Vad det gäller hormoner och kvinnor kan låg nivåer östrogen leda till långsamma könsmognad, och låga nivåer östrogen och/eller progesteron kan ge obalans i menstruationens cykeln. Östrogen mängden minskar när man når klimakteriet, vilkat kan påverka lusten senare i livet. Östrogennivån är som störst strax innan ägglossningen och progesteron strax efter ägglossningen. Så på grund av den varierande hormonbalansen kan sexlusten variera från tillfälle till tillfälle. Men sen kan det också bero på att man har mycket annat att tänka på och då känner sig stressad. Zinkbrist är något som kan leda till sämre sexlust eftersom att mineralen är nödvändig för könshormonernas funktioner och balans. Men kom ihåg att det behöver finnas en balans mellan zink och koppar för att kroppen inte ska skapa andra symptom. Om det är en obalans mellan dom båda mineralerna kan det leda till något som heter östrogendominans som är ett annat tillstånd som kan vara skadligt för kroppen. (Det är ett stort ämne och behöver ett helt eget inlägg). Produkter som inehåller östrogen är bland annat sojamjölk. Du kan läsa mina tidigare två inlägg om sojamjölkens positiva och negativa egenskaper.

Enligt kinesisk medicin hjälper utlösningen kroppen att tömma både njurarna och binjurarna vilket kan leda till trötthet, lägre livslust och svårigheter att hantera stress. Medan orgasm för kvinnor ger energi. Njurarnas energi representerar också sexlusten i denna filosofi, så om sexlusten är låg kan njurarna vara överarbetade och stressade. Stress tar oss tillbaka till ämnet uttorkning, eftersom att de båda är en ond spiral som båda leder till varandra så att man bara faller djupar och djupare om man inte försöker upphäva uttorkning och stress. Stress--> Uttorkning--> Stress--> Uttorking
 
Produkter som försämrar sexlusten:
Alkohol
Kaffe
Nikotin
Marijuana
Socker
Lugnande mediciner
P-piller
Hormoner (kemiska)
Stress
 
Vad som kan förbättra sexlusten:
Vitamin E: Antioxidant som förhindrar överdriven koagulering som kan försämra blodcirkulationen.
Zink: Fisk innehåller mycket, speciellt skaldjur, och det är därför ostron och musslor är bra för sexlusten och är afroditiskt. Zink stödjer också prostatans funktion.
Selen: För omvanlingen av T3 till T4 (sköldkörtelhormoner). Stimulerar sex-energin. Men för produktionen av hormonerna behövs Jod (se nedan).  Denna mineral finns rikt i inälvsmat, fisk- och skaldjur, brunt ris mm.
Vitamin C: för friska slemhinnor tillsammans med vitamin A, E vitamin och zink. Vitaminen finns rikt i citrusfrukter, paprika, broccoli mm.
Mangan: För kolesterolsyntesen och friskt nervsystem. Stimulerar sex-energin. Finns rikt i havre och avokado.
Jod: som behövs för friska sköldkörtlar, viktiga för förbättring av lust. Sköldkörteln är en annan endokrinkörtel som behöver fetter, men också jod. Jod finns rikt i fisk- och skaldjur, salt med tillsatt jod mm.
Niacin (B3): är en vitamin som används som ett kärlutvidgande medel, vilket ökar blodcirkulationen. Denna B vitamin finns rikt i inälvsmat, fågel, fisk, jordnötter mm.
Arginin: Kan öka produktionen av NO (finns rikt i nötter).
 
Självklart är också relationen en oerhört viktig punkt, om man inte har några känslor för personen man har en relation med kan det vara svårt att känna en glöd och attraktion för personen. Låg sexlust kan också påverkas av vissa sjukdomar. Så det är viktigt att man verkligen tar sig en titt på hela ens hälsosituation och funderar på vart problemet kan ligga för att man ska kunna då tillbaka sin glöd och sin lust. 
 
Har du haft problem med sexlusten men förbättrat detta område? Hur i så fall? Du får gärna berätta i ett mejl till mig.
 

Saftiga veggo Biffar med Tabboli

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Lagade en av mina favoriter igen till middag: Tabboli med lins- & rotfruktsbiffar. Receptet på biffarna hittar du här. Dom är verkligen jätte goda och saftiga. Sist jag gjorde dessa gjorde jag en hel del så att jag kunde frysa in för senare tillfälla. Så denna gång kunde jag plocka ut färdiglagade ur frysen och steka på i stekpannan på medelvärme.
 
För att göra tabboli behöver du för en person:
En stor näve blad persilja
1 schalottenlök
1 st tomat
1 cm chili
1/2 st citron
3-4 msk linfröolja
chilipulver (om man vill)
1-2 tsk kanel
1 nypa salt
massa peppar
 
*Följ receptet av biffarna och gör tabboulin medan du steker biffarna. Men denna sallad funkar också fint till en stekt köttbit eller fiskbit om du vill äta ett mer proteinrikt mål.
 
*Hacka persiljan, tomaten och chilin i småbitar.
 
*Pressa ut citronsaften över salladen
 
*Häll över oljan
 
*Krydda med salt, peppar, kanel och chilipulver
 
*Voila, min favorit på din tallrik!
 
Så, hur kan tabboli påverka hälsan. För det första innehåller tabboulin en stor mängd järn tack vare persiljan som är basingrediensen. Och för att järn ska upptas på bästa sätt bör C-vitamin också finnas med i rätten, och som tur är så är citron rik på just denna vitamin. Så genom att äta persiljan (järn) tillsammans med citron (C-vitamin) förbättras upptaget av järnet. Detta kan allså vara en bra måltid för dom personer med till exempel anemi, eftersom att järn är viktigt för produktionen av nytt blod.
 
 
 
 
 
 
 

"Snabbmat", Test person och pluggeri

Kategori: -Pluggdagar

 
 
Hej Hej,
 
Idag vaknade jag sent (känns som om det är något jag skriver varje pluggdag) så jag fick lite ångest när jag vaknade imorse. Men jag gillar att drömma så vad ska man göra! Men under dagen har jag skrivit klart mitt ena arbete kring en av Test personerna som anmälde sig hos mig. Jag har läst på lite om personens tillstånd, formulerat om meningar och skrivit klart lösningen på personens hälsoproblem. Hoppas personen blir nöjd. Är du över 30 år och är intresserad av att vara Test person/Försöks kanin i mina studier kan du läsa mer genom att klicka på denna banner. Jag behöver två till personer innan jag är färdigutbildad Kostrådgivare med en touch av alternativa behandlingsmetoder.
 
PS: Och så har jag skrivit klart mitt inlägg om Sexlust som läggs upp på bloggen på söndag. Hoppas du kommer tillbaka då!
 
 
Vad mer har jag gjort idag.... jo jag lagade en super god Snabb-mats-måltid. vad är egentligen definitionen av Snabbmat?! Vanligtvis tänker jag hamburgare, pizza och annat som man äter on-the-go eller färdigmat som man värmer i micron. Men så onyttig var inte min smakrika snabbmat.
 
Ingredienser för 10 min måltid, utan stress:
3 kokta potatisar (sen gårdagen)
Frysta grönsaker
(morot, broccoli, grönabönor, morot mm)
1 vitlöksklyfta
3 torkade piripiri (2 hade räckt)
2 msk smör
Salt & peppar
Sesamfrön
 
*Koka grönsakerna snabbt så att dom får tina upp, 2 min koktid.
 
*Hacka upp potatisen, vitlöken och piripirin och stek den sen i smöret i några minuter
 
*Häll bort vattnet från grönsakerna och häll över potatisen i stekpannan.
 
*Stek ytterliggare i några minuter.
 
*Lägg upp på en tallrik, strö över sesamfrön och Servera! Smaklig måltid!
 
 

Två kalvar: Den ena dricker rå mjölk & den andra pastöriserad mjölk

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en sjukt bra undersökning med bilder som en bonde (tror jag) genomförde på två kalvar. Den ena kalven fick dricka/leva på rå mjölk direkt från mamman medan den andra fick dricka pastöriserad mjölk, ni vet sån som vi människor dricker.
 
 
 
 
 

Den feta avokadon

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Hittade en artikel hos Naturan News som jag tänkte dela med mig om. Det är en lista med sju anledningar till att man bör äta avokado varje dag. Jag rekommenderar dig att läsa hela artikeln här eftersom att den innehåller en hel del information. Men jag skiver ochså om dom sju anledningarna här i kortare punktform.
 
1. Innehåller lättnedbrytande protein.
2. Begränsar höjning av triglycerider vid intag av kött.
3. Innehåller vitamin E, en antioxidant.
4. Hjälper levern producera glutation, en mästare av antioxidanter.
5. Minskar risken för bröstcancer.
6. Förbättrar blodcirkulationen.
7. Förbättrar hjärn funktionerna.
 
Äter du avokado? Personligen blir det avokado knappt en gång i veckan. Jag köper oftast två-tre stycken på samma gång, men alla får ju inte vara likna mogna. Så en eller två ligger i fruktskålen där jag  försöker klämma på dom dagligen. Men ibland missar man det så då är dom gamla när jag klämmer på dom en sista gång.
Om jag inte har avokado i sallad eller guacomola så brukar jag dela den på hälften, hälla olja över med massa peppar och lite salt. Och sen äta direkt ur skalet med en tesked. Mums!
 

Veckans Tips: Undvik Förruttnelse

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Visste du att man har beräknat att om alla förluster på grund av förruttnelse av mat hade kunnat undvikas helt, hade 10-20% mer mat varit tillgängliga för konsumtion. Tänk på det! Hur mycket mat slänger man egentligen varje år, månad eller vecka? Grönsaker eller frukter som blir gamla, färdiglagad mat som stått för länge i kylen, sylt som står i månader, bröd som ligger framma och blir mögligt!
 
Räknar man sen också med maten som man slänger utan att den ens är gammal. Mjölk som har "gått ut", ägg som passerat bäst före datumet, maten på tallriken som man inte äter upp och potatisskal som man egentligen kan äta (så länge potatise tvättas och så länge den inte är grön). När man adderar ihop all denna föda blir det en hel del. Ska man tänka på sin egna ekonomi så blir dessa exempel bara en kostnad, tänker man på miljön påverkas den eftersom mer mat måsta odlas (snabbare med kemikalier) och tänker man på fattiga människor som inte ens får mat varje dag blir det bara tragiskt.
 
Mitt tips är att inte köpa mer mat än du behöver, inte ta mer mat på tallriken än du behöver, lukta/smaka/titta på produkten innan du avgör om den verkligen behöver slängas. Och använd frysen flitigt, man kan oftast alltid frysa in produkter eller varför inte laga en gryta med grönsaker och grädde som håller på att nå sitt slutdatum för att undvika att slänga födan.
 
 
 

The making of äppelmos (4 enkla steg)

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Att göra äppelmos i fyra enkla steg.
 
1. Plocka äpplen.
 
 
2. Skär upp äpplena i tunna skivor (med eller utan skal).
 
 
3. Lägg äpplen, 4 msk socker/3 msk honung och kanel och lite vatten i botten (jag använda 3-4 dl eftersom att min kastrull var jättestor). Om du vill ha en sötare variant kan du använda mer socker. Koka på hög värme till en början, skruva sen ner graderna från 6an till 3an. Rör runt hela tiden tills moset har den konsistens och form som du vill ha. Personligen har jag gärna lite bitar i.
 
 
4. Servera i en skål med mjölk och lägg resten i plastlådor och lägg i frysen efter att moset svalnat.
 
 
 

Nice, St tropez, Marseille & St Raphael.

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Jag och Viktor har vanligtvis 2 veckors roadtrip i Europa, men eftersom att jag spenderade dom mesta av mina semesterdagar på Indien-resan blev det ingen sådan trip i år. Men istället tog vi en 5 dagars resa till södra Frankrike där vi hyrde bil. En natt i Nice, körde förbi Menton och St Agnes innan vi sov en natt i St Tropez. Sen vidare mot Marseille längst kusten för sol och bad. Sista natten i St Raphael innan vi spenderade sista dagen på en strand innan vi åkte tillbaka till flygplatsen för kvällsflyg hem. Dagarna har varit fulla av god mat (speciellt carpaccio och rosmarin glass), viner, dricnkar, bilresor, kartläsning, fotografering och posing, strandhäng, Salvador Dali konst, lite shopping och skratt.
 
Sabine+Sol+Sommar+Värme=SANT
 
Ljuvlig viol och rosmarin glass i gamlastan i Nice.
 
Stannade vid en restaurang vid havet utanför Menton för en lunch, detta var "Välkomst-målet". Super god tapenad! Dom frågade om jag ville ha mer när den första tallriken var uppäten.
 
En bergsby, St Agnes, som vi hamnade i efter att ha kört upp i bergen. Medeltid stad där vi träffade en ensam gammal dam som berättade om stjärnor och den rena luften.
 
Utsikten från utsiktsplatsen vid St Agnes.
 
En liten gränd i St Agnes. Verkligen super mysigt!
 
Vi kom fram till St Tropez sent på torsdagskvällen, men detta foto tog vi dagen efter.
 
Började våran kväll i St Tropez med en middag på ett super mysigt franskt ställe i utkanten av turiststråket. Efter restaurangbesöket letade vi upp ett hotell utanför staden.
 
Fantastisk måltid med många och mycket smaker.
 
Lyxbåtarna i centrumet vid havet. Hak-droppande stora båtar som ALLA turister (inklusive vi) bara var tvungen att ta fotografier på. 
 
Marseille.
 
Pastis flamberad makrill=SUPER gott!
 
Vi vaknade sent och drog oss in till stan för att hitta ett frukostställe. Vi hamnade på en pastisseria där vi åt ostsmörgåsar, drack espresso och åt varsin bakelse. Passionsfrukt-grej för min del, som var söt som tusan, men lika god!
 
Speglar i taket i ett "konstverk" vid Marseille hamn.
 
 
Där det också var utställning med Salvador Dali tema. Vackert och intressant att se!
 
 
Kram Kram
 
 Mer Salvador Dali tema. 
 

Pluggdag med besök

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag fortsatt skriva och idag även tyda mitt ena Case History. Det har varit intressant och jag har behövt fördjupa mig i en del ämnen på tillstånd som personen har problem med. Intressant som tusan. Även om man har viktig infromation i bakhuvudet behöver man ibland bli påmind igen genom att läsa om det. Hälsa är ett otroligt pussel som är så fängslande!
 
Hann plugga i två timmar innan en vän kom över på kaffe. Hon ska åka till Australien i ett år så vi ville hänga lite innan hon drog. Vänner frågade om hon fick ta sig en liten tupplur medan jag fortsatte mina studier. Självklart fick hon det. Tre timmar senare kände jag mig klar för dagen och vännen vaknade, kärleken kom hem med sin vän som numera bor i vårat extra rum. Så då blev det mat och kaffe för oss alla.
 
Ikväll ska jag och kärleken åka till hans bror för att vara barnvakt till tre barn. Där blir det mer läsning av en bok som heter "The magnesium miracle" som jag köpte i sommras eftersom att mineralen intresserar mig.
 
En ovanlig pluggdag alltså. Men imorgon blir det mer plugg eftersom att jag är ledig imorgon också.
 
Kram kram så länge.

B-vitamin test

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Var för att köpa B-vitamin tabletter igår men kom på att jag inte har någon aning om när jag borde ta tillskottet, på fastande mage eller inte, morgon eller kväll. Har letat runt på nätet men ännu inte hittat några rekommendationer. Men däremot hittade jag detta lilla test som var lite roligt. Man ska beskriva med bilder hur en frukost, lunch och middag ser ut och sen får man reda på om man får i sig tillräckligt med B-vitaminer. Svaret var att jag får i mig tillräckligt!
 
Du kan göra testet här.

Fytinsyra som minskar upptag av mineraler

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Fytinsyra är ett ämne som finns i bland annat baljväxter och sädesslag som förhindrar upptaget av viktiga mineraler, så som kalcium, fosfor, järn, magnesium och zink. Så om du är en person som äter mycket av dessa produkter, speciellt fullkornsprodukter, kan det leda till mineralbrist. Det är i det yttre höljet i sädesslag som innehåller mest fytinsyra. Men det finns metoder som kan minska risken för förhindring av upptag.
 
Fytas är enzymet som behövs för att fytinsyra ska neutraliseras i produkterna, vissa produkter innehåller högre mängder av enzymet än andra och dessutom producerar våra kroppen en liten del själva. Men de personer med frisk tarmflora producerar mest. Råd, vete, korn och boveta innehåller en stor mängd fytas, medans majs, hirs, havre och brunt ris innehåller små nivåer. Men fytasen avaktiveras vid uppvärmning, men man kan istället få igång nedbrytningen av fytinsyra. 
 
Det finns en mängd olika metoder att använda för att få igång nedbrytningen av fytinsyra, bland annat genom groning, blötläggning och jäsning. Det finns flera olika metoder man kan använda men den metod jag använder mig av kring baljväxter är blötläggning med vatten eller citronvatten, gärna i en varm miljö eftersom att det hjälper nedbrytningen. En annan metod är att låta säden ligga i andra produkter som har ett surt pH, så som äppelcider vinäger eller yogurt. Jag rekommenderar dig stark att läsa denna artikel om du vill veta mer om olika produkter med fytinsyra och hur man kan förhindra mineraler att absorberas.
 
Trevlig läsning!
 
Behandlar du dina sädeslag eller baljväxter på något vis pga fytinsyran?
 
 

One quarter of Reunion

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

I mitten av augusti kom Damon från Chicago och Tina till Stockholm. "The Damon" var en av killarna vi lärde känna när vi var i Indien i vintras. Torsdag kväll fick kreativa-Tina idén att vi skulle göra en välkomstskylt som vi kunde vifta med när vi plockade upp Damon på flyget. Lyckat! På kvällen åt vi indisk mat, drack vin, masala chai med rom och skrattade in på morgonen. Sen var dom kommande dygnen fyllda av vin, besök på ABBA museet, räkkryssning och dans på Vindhem, Gaybar-kväll på Side Track, promenader i stan, Bloody mary på Mr French, Rosendals trädgård för fika och promenad i labyrinten, lunch på Josefinas, Chilidrinkar på Thaibåten, goda frukostar, nattklubbsdansning och miljoner skrattillfällen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunday Roast med tjocka släkten

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Idag har jag haft min släkt över på Sunday Roast, en engelsk tradition. Gästlistan bestod av morbror Tommy med fruga, mamma med pojkvän, min gamla mormor från Örebro och så jag och min kärlek så klart. Ett projekt som denna planerade middag gav mig var att hitta en ekologisk stek. Efter många samtal och mejl hittade mammas pojkvän Ekodirekt i Stockholm som kunde beställa en 2 kg stek till mig direkt från bonden. Efter allt tjatt mina kollegor stått ut med var dom lika lyriska som mig efter de goda nyheterna. Och åhh så gott det blev! Vi ser det som ett bra betyg att alla tog flera gånger och åt upp allt på tallriken!
 
 
2 kg stek räcker till 8 personer
Valfri marinad eller....
1.5 dl Olja
1.5 dl Vatten
3 klyftor vitlök
Cayeenepulver
Rosmarin
Chilisås
Lite Salt & finmald svartpeppar
 
*Marinera köttet i en påse med marinaden i 30 min ungefär, eller längre
*Sätt ugnen på 125 grader, varmlufts-läge.
*Stek sen på köttet snabbt i en stekpanna på hög värme så det får lite färg.
*Lägg köttet i en ugnssäker form tillsammans med marinaden.
*Stoppa in termometern.
*Ställ i ugnen och låt stå i 2 timmar ungefär, till termometern står på strax över 50. Eftervärmen i steken kommer låta steken tillagas ett tag till.
 
 
Rotfrukter för 8 personer
 4 små morötter
1 liten kålrot
3 palsternackor
2 kg ekopotatis (men hade räckt med 1 1/2 kg)
 
Rapsolja
Cayenne peppar
Rosmarin
Salt & peppar
 

*Skär upp potatisen och lägg på en plåt
*Skär upp resterande rotfrukter i mindre bitar än potatisen och lägg på en annan plåt.
*Strö över kryddorna och olja så att det täcker allt på varje plåt.
*Ställ in i ugnen på 125 grader i en timma. (Efter att steken/rostbiffen varit inne i en timma).

 
Egentligen vill vi servera Sunday roast tillsammans med Yorkshire pudding, precis så som man äter det i England. Men vi har upptäckt att smördegs krustader passar bra som ersättning. Dom ska stå i ugnen i 25minuter på 200 grader, men dom fick stå 35 min på 125 grader och det blev bra! Krustaden ser du under såsen på fotot nedan.
 
 
Till svampsåsen
Del av Marinaden
Lite idealmjöl för att få såsen tjockare.
7 dl grädde
En skvätt konjak
1/2 mörk ox buljong
1 svamp buljong
2 burkar champinjoner
En stor klick smör.
Salt & grovmalen svartpeppar
 
*Häll del av marinaden i stekpannan och häll i mjölet. Vispa tills inga klumpar finns.
*Sen höller ni på resterande ingredienserna en och en, förutom smöret.
*Låt koka till sig.
*Smöret lägger du i sist när såsen är klar.
 
Servera och Njut!
 
 
Till efterrätt blev det hemmagjord sorbet.
750 gram hallon
500 gram blåbär
 
*Låt bären tina i 10 minuter
*Eftersom att det var så stor mängd gjorde jag så att jag körde dom frusna bären i flera omgångar i en mixer.
*När dom var i hyfsat små bitar hällde jag över blandningen i en stor byta. 
*Gör så med alla bär.
*När alla bär är i bytan använde jag en stavmixer tills det fått en sorbetkonsistens.
 
Servera och Njut!
 

Veckans Tips: Tänk på Fisken

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

 
Hej Hej,
 
Efter att ha varit vegetarian i nästan 8 månader (som nu är bruten) har jag ätit en hel del fisk och då har jag den senaste tiden funderat på det här med att man blir rekommenderad att äta fisk max 3 ggr i veckan. Jag har nog ätit fisk eller skaldjur en gång om dagen ungefär, speciellt då jag jobbat eftersom jobbrestaurangen har fisk på buffén varje dag.
 
Man kan välja odlad eller viltfångad fisk, dessutom kan välja båda varianterna som är miljömärkta eftersom att fiskarna är odlade/fiskade på ett hållbartsätt. Vad man ska tänka, tycker jag, är om den är odlat på ett naturligt sätt. Personligen försöker jag alltid välja viltfångad fisk, men tyvärr finns det alternativet inte i butiken eller så finns det alternativet inte av den fisken som jag vill äta.
 
Om man äter mycket abborre, gädda, gös, färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka mer än en gång i veckan kan man behöva var försiktig eftersom att dessa fiskar kan innehålla stora mängder kvicksilver. 
Symptom som kan visas vid kvicksilverförgiftning är trötthet, magsmärtor, illamående, metallsmak i munnen och diarre. Efter långvarig exponering av kvicksilver kan man bli "galen", därav uttrycket "Mad as a Hatter" eftersom att kvicksilver användes vid hattillverkning.
 
Kolla in denna länk på wwf.se för att läsa information om de olika fiskarna, vilka man ska undvika, vilka man kan äta och vilken fisk från olika sjöar och hav man kan äta/inte äta. Rekommenderar också appen "Grön Guide" (Naturskyddsföreningen) där man kan få hjälp med att välja fisk när du står där i butiken för att handla.
 
MEN, dessutom vill jag berätta om dioxins som är ett cancerframkallande ämne som finns i kött och vild lax. Det finns lägre mängd i odlad lax, detta eftersom att detta ämne skapas vid förbränning av bland annat kol och olja, som finns i större mängd i havet än i simbasängerna för laxarna. Visserligen har mängden minskat i de flesta samhällen och hav, men det finns ändå kvar. Dioxins finns i betydligt större mängder i kött, mjölk och kyckling än om man jämför med någon typ av lax. Samtidigt innehåller odlad lax större mängd klorföroreningar än vild lax. Dessutom innheåller vild lax mer omega fetter än odlad lax, om jag inte minns fel.
 
Man behöver helt enkelt överväga nackdelar och fördelar. Enligt mina personliga tankar och argumant försöker jag alltid satsa på viltfångad fisk.
 
Trevlig Fisk Ätande!

Party in the Park

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 En kväll i somras drog min lillebror med mig och kärleken på party vid Kaknästornet på picnic, vin och dans! Härlig dag med underbart fint väder! På kvällen träffade vi Eric från Kanada som jag lärde känna när jag och Tina var i Indien i vintras. Skoj att träffa människor som man lärt känna på sina resor igen! Här kommer några foton!
 
 
 
 
 
 
 

Pluggdag med mjölkforskning

Kategori: -Pluggdagar

Hej hej,
 
Idag vaknade jag verkligen tidigt, den senaste tiden har jag försovit mig till tio nästan varje pluggdag. Men inte idag! Dagen började med att läsa om vilka typen av arbeten jag ska skriva denna gång (del 19). Den ena uppgiften är att skriva om etiketten på ett tillskott och om etiketten uppnår alla lagar kring information som behöver finnas. Jag valde tillskott av Lecithin. Den andra uppgiften är att skriva om en utvald produkt och hur den förändras från jord/djur till bord. Jag valde att skriva om mjölk, från ko till glas. Så idag har jag mestedels letat information bland mina gamla anteckningar, läst i skolmaterial och skickat ett mejl till ARLA. Med frågor om bland annat vilka grader deras mjölk lågpastöriseras, näringsvärden mellan lågpastöriserad vs rå mjölk/opastöriserad mm. Jag hoppas verkligen att jag får svar från dom innan nästa onsdag så jag kan fortsätta på denna uppgiften.Dessutom väntar jag på svar av mina uppföljningsfrågor som jag skickat till mina testpersoner. Längtar efter att få ta tag i mina Case igen. Förra vecken renskrev jag dom två Casen.
 
Nästa vecka ska jag vara ledig onsdag och torsdag så då ska jag plugga som bara den i 48 timmar. =)
 
Till lunch blev det en Köttsallad! Magiskt gott där recept kommer upp inom kort!
 
Kram från Välbefinnaren
 
 

Lantlivs helg

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

I slutet av juli spenderade jag och kärleken en helg på Orust hemma hos vänner med sonen Edwin, hunden Busan och en blyg katt. Vännerna håller på att renovera sitt nya (urgammalt) samt har köpt hundratals äppelträn för att öppna äppelmusteri. Vi besökte gården, var på honungsmuseum med fik och försäljning av honungsprodukter, saluhallbesök, fikade i Mollösund och grillade på kvällen. Hur mysigt som helst! Så nu känner man för att köpa en liten gård själv (med kärleken) för att odla egna grönsaker, bo i naturen och odla några äppelträn, körsbärsträn och päronträn. Men inte riktigt lika många trän som vännerna då förstås. Här kommer några foton.
 
Vackart och antikt cyckelställ
 
Salluhallen där vi köpte äppelmust....
 
.... och så köpte jag lepsyl.
 
På vägen mellan Saluhallen och bi-stället
 
Bikupa.
 
Nyplanterade äppelträd.
 
Del av gården.
 
Mollösund på marknad där dom torkade långa och man fick prova äta fiskpudding.
 
Liten break vid vattnet för kaffe och bullar.
 
Ovanlig ingång till kyrkogården.
 
Vännernas första äppel-champagne!
 

I am a meat eater

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
I början av augusti berättade jag för tre av mina älskade kollegor att det känns som om min talförmåga försämrats den senaste tiden, jag hittar inte ord och jag sluddrar betydligt mer. Då sa min kollega att det kan bero på vitamin B12 brist, en vitamin som är viktigt för frisk nerver och som finns i kött och öl. Det låter ju helt logiskt eftersom att friska nerver krävs för att signaler ska kunna skickas fram och tillbaka, upp och ner i kroppen längs nerverna. En kost utan kött och öl kan alltså leda till nervskador. Annat symptom är trötthet, något som jag inte känt av under dagen men istället har jag behövts mer sömn denna sommar än vad som vanligtvis krävs på sommaren för min del. På vintern har jag alltid behövt mer sömn.
 
Så, exakt 8 månader var jag vegetarian (men åt fisk) innan jag den 14 augusti började att äta kött igen. Jag och kärleken åkte för att handla in lite ekologiskt kött i Kötthallen i närheten av där vi bor. Vi köpte entrecote, färs och bacon i eko-format. Så till middag lagade min kärlek spagetti carbonara för att fira denna dag. Kärleken är en Meat-lover och är riktigt glad över att jag äter kött igen.
 
Men meningen är att jag ska hålla det till ekologiskt kött och vilt kött (ren, älg mm) så att jag inte får i mig alla de mediciner och antibiotika som djuren vanligtvis kan få i sig. Och så att jag vet att djuren ätit bra mat när de vuxit upp. Jag blev inte vegetarian för att jag tyckte synd om djuren, utan för en resa till Indien, min egen hälsas skull och för ett prova-på-projekt. Men under mina utlandsvistelser har jag ätit kött utan att veta om det är ekologiskt eller inte. Carpaccio är något som jag längtat efter och ätit flera gånger under semestern i Frankrike. Mums säger jag!
 
Nu är det början av september och jag har ätit ekologiskt kött några gånger/vecka och fisk lika så. Jag har upptäckt att hitta ekologisk kötthandlare i Stockholm inte är det enklaste projektet. Jag har ringt runt och gått till både hötorghallen och östermalmshallen och där är mycket närodlat men dom kan inte lova att det är ekologiskt. Givetvis är jag super glad att dom är ärliga på den frågan, men jag har lärt mig att företag kan råka illa ut om dom säljer sitt kött under felaktiga förutsättningar. Det verkar hur som helst som om det bästa sättet att få tag på ekologisk kött är att beställa direkt från bönder som har eko-odling. 20 kg kött för runt 3000kr.
 
Är det någon som har något tips på handlare i Stockholmsområdet som inriktar sig på ekologiskt kött?? Eftersom att jag ska ha familjen över på middag på söndag är jag just nu (och har varit i två veckor) ute efter en stor stek (stor rostbiff som jag får tillaga själv). Någon som vet vart man kan handla detta?
 
Så, har min talförmåga förbättrats ännu? Jag skulle nog inte påstod att det är speciellt stora förändringar på talet i sig, men jag är mer kvick och skärpt i knoppen. Jag upplever också att min kropp är mer avslappnad, under sommaren upptäckte jag att jag gick och spände mina händer även om jag hela tiden försökte slappna av. Detta är också något som har förändrats.
 
Är du en av de personer som började äta kött efter en tid som vegetarian och upplevde olika symptom??

Back in Business

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
 
Hallå alla Läsare!
 
I am back in Business efter ungefär en månads semester från bloggen. Det har varit skönt med ledigheter från bloggandet och skönt med lite semester. jag har haft en finfin sommar fullspekade med händelser därför kommer jag under dom kommande dagarna/veckorna lägga upp en del inlägg om vad jag haft för mig, också blir det så klart mina hälsoinlägg med Veckans Hälotips på söndagar,  recept och egenskaper kring mat. Bland annat har jag ett längre inlägg på G om Sexlust. Hoppas ni alla haft en underbar sommar!
 
Ha det gott och må väl!
 
Kram från Välbefinnaren
 

Veckans Tips: Sover du ordentligt

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Sover du tillräckligt många timmar per natt? Känner du dig utvilad efter en natts sömn? Känner du dig trött under dagen och känner att du behöver en tupplur?!
 
Under sömnen arbetar kroppen bland annat med att reparera och bygger upp celler och andra substanser. Kroppen återställer också våra energidepåer medans vi sover. Även den mentala delen vilar under natten efter en dag med tankar, stress, prat, känslor med mera. Men samtidigt vet man att hjärnan är oerhört aktiv då man drömmer så forskare tror att man drömmer för att sortera, rensa och tömma det som inte behöver sparas. Så dålig sömn och/eller sömnvanor låter inte kroppen ladda upp sig och vila ut från dagens alla händelser och stressfulla situationer.
 
För ungefär ett år sen hade jag problem att somna på kvällarna så jag bestämde mig för att skriva ett inlägg med tips och trix hur man kan få sig själv till att somna bland annat. Du kan läsa det inlägget här. Du kan också läsa ett annat inlägg kring sömn som jag skrivit här. Det är viktigt att också förstå att sömnproblem kan bero på andra fysiska eller psykiska sjukdomar. Så du kan alltså göra allt rätt, följa alla regler kring sömn, men ändå känna dig trött konstant. Brist på B12 eller järn är ett exempel.
 
Så mitt tips denna vecka är att fundera kring om sömnvanorna är bra, och om inte, behöver man göra någonting åt sina vanor. För att skapa dom bästa förutsättningarna för just din kropp och hälsa.
 
Får du tillräckligt med sömn? Är du trött på morgonen? Hur många timmar sover du?