Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Last study day

Kategori: -Pluggdagar

 
 
Igår kväll "firade" vi här hemma att jag skulle ha min sista tjänstfria onsdag som jag haft för mina studier. Vi firade med en flaska Champagne, korv stroganoff och tre avsnitt av "Game of Thrones". Det var en av de bästa vardagskvällarna på länge. 
 
Det är ju fortfarande en och en halv månad kvar tills tentan, så det kommer bli så att jag pluggar på vardagarna efter jobbet, helger och dessutom har jag tagit ut två semesterdagar också. Tre dagar i veckan är planerade för studier. Jag har fått tips från vänner som gått samma kurs, jag har skrivit To-Do/Read lista och jag har affirmerat. Hela världen håll tummarna för att detta ska gå utmärkt utan stress.
 
Nästa vecka kommer jag jobba fem dagar i veckan istället för fyra, och jag undrar hur det kommer kännas. Men som jag sa till en kollega. Det tar 21 dagar att skapa en ny rutin, så om tre veckor är det som om jag alltid jobbat fem dagar i veckan.
 
Kram kram från Välbefinnaren.

Grapefruktjuice och läkemedel

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej Hej, Satt igår lördag och pluggade om vattenlösliga vitaminer. Och jag lärde mig något nytt. När man äter medicier bör man inte dricka grapefruktjuice, eftersom att de innehåller ämnen som hämmar enzymet som behöves för nedbrytningen av medicinen. Vilket kan leda till att det lagras i kroppen istället för elimineras från kroppen.
 
Men bäst vore om man funderade på (pratar med sin doktor) om man verkligen behöver läkemedlet innan man ens introducerar det för tarmkanalen, blodet, levern och celler i vävnaden. Undviker du läkemedlet behöver du inte undvika grapefruktjuicen, eller hur?!

Skillnad på energi från Kolhydrater, Fett & Protein

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

 
Jag fick ett exempel från skolan på vad för frågor som kan dyka upp vid examentillfället och en uppgift var att beskriva hur energi från kolhydrater, protein och fett skapas och hur de avviker från varandra. Så därför tänkte jag att det är ett bra tillfälla att dela med mig av mina kunskaper och samtidigt gräva lite djupare. Here we go!
 
Nedbrytning av......Kolhydrater
Kolydrater är uppbyggda av sackarider, där glukos och fruktos innehåller endast en sackarid, laktos/maltos innehåller två och stärkelser kan innehålla hundratals. Enzymet amylas behövs för att bryta ner stärkelser som har fler än två sockerarter till att endast innehålla två, bli en disackarid. Amylas finns i vårt saliv men kommer också från bukspottkörtelns utsöndring. Dessutom är det enzymerna laktas, maltas och sukras som finns i tarmväggen/membranet som bryter ner disackarider så att inga sackarider/sockerarter är bundna till varandra, så att upptag kan ske. Sockerarterna glykos, fruktos och galaktos transporteras till levern, efter absorption till blodet genom att korsa tarmmembranet tillsammans med natrium, för neutralisering. En del kan omvandlas till glykogen och förvaras i levern för senare bruk, resten kan transporteras till cellerna för att omvandlas till energi.
 
.....Protein
Proteiner är uppbyggda av hundratals aminosyror och dessa behöver separeras med hjälp av enzymer som har gruppnamnet proteaser. Det skapas pepsiner i magsaft, trypsin och kymotrypsin är oaktiva i utsöndringen av bukspottkörtelsaften men aktiveras i tarmkanelen och peptidaser i tarmväggen/membran. Trypsin kan också aktivera andra enzymer som hehövs för nedbrytningen av kolhydrater och fett. Varje enzym fungerar på olika typer av bindningar, så man behöver därför samtliga av dessa. Efter detta kan proteinet absorberas av kroppen med hjälp av natrium, in i blodet, och transporteras till levern för neutralisering. Där det använda mesterdels för at bygga nya och nödvändiga proteiner, och inte som energikälla.
 
......Fett
Fett behöver emulgeras, brytas ner till mindre droppar och får ett skal/hölje runt varje droppe, innan upptag kan ske eftersom att fett inte är vattenlösligt. Det är galla som skapas i levern och utsöndras i tunntarmen som behövs för att höljet ska skapas och enzymet lipas från bukspottkörteln som bryter ner fettet till mindre beståndsdelar/droppar. När dessa "paket" med fettsyrr transporterats in i tarmcellen (epithelial cell) binds de till triglycerider innan det transporteras till lympsystemet, och inte till blodet som för sockerarter och aminosyror (få undantag finns). Efter att det passerat lymfsystemet kan det transporteras in i blodet och transporteras till cellerna där de behövs. Eller så kan fettsyrorna transporteras till levern för att kombineras med protein eller kolhydrater (lipoprotein or glycolipids).
 
Glykos, aminosyror och fettsyror blir ATP
 
ATP är en oerhört viktig molekyl i kroppen eftersom att det är den som transporterar den mesta av vår energi till alla funktioner och processer i kroppen. Energin ATP skapas när en bindning bryts mellan två fosfat grupper som molekylen innehåller. Den kan också ta upp en fosfatgrupp och sen bryta den vid ett senare tillfälle, där och när det behövs. För att kroppen ska kunna skapa ATP molekyler behövs glykos, som komma från kolhydraterna vi äter. Det kan också skapas från protein, men det är inte nödvändigt för att energi ska kunna skapas av aminosyror. Voi börjar med att berätta hur energi molekylerna från glykos skapas. Glykosen genomgår en rad olika processer för att skapa energin; glykolysen, citronsyracykeln och elektrontransportsystemet som jag tänkte gå igenom.
 
Glykolysen (kräver ej syre) är en cykel där molekylen (glykos) börjar med sex st kolatomer och i slutet innehåller 3 st kolatomet och då byt form till pyrodruvsyra (pyruvic acid), av en glykosmolekyl skapas två molekyler av 2 st pyrodruvsyra samt 2 st NADH. Glykolysen genomförs inuti cellen, men inte inuti någon organell, i cytosolen där samtliga enzymer finns för det olika reaktionerna som behöver ske. För att glykosen ska kunna komma in i cellen behövs insulin och om insulin saknas kan energi inte skapas, diabetes är ett faktum. Jag vill inte gå in på samtliga reaktioner, enzymer, omvandlingar och nya molekyler som skapas i cellen när den bryts ner. Men kort, molekylerna som kan transportera den kraftfylla energi/elektronerna är NADH (och FADH) som skapas i början av cykeln. Under glykolysen skapas ett fåtal ATP molekylen. När ATP skapas och pyrodruvsyra bildas leder det till ytterligare omvandlingar och bege sig in i citronsyracykeln om syre är tillgängligt. Är syre inte tillgängligt skapas mjölksyra som sen kan omvandlas till antingen glykos eller till pyrodruvsyra.
 
Nästa steg är Citronsyracykeln som sker i mitokondran (en organell=organ, kraftverk/energifabriken) som finns inuti cellen och där finns också de enzymer som behövs för att reaktioner ska ske. Men innan pyrodruvsyra kan gå vidare till denna cykel behöver det omvanlad till acetyl-CoA, vilket sker i cytoplasman, i cellen. Även i detta steg behövs olika enzymer för olika reaktioner, men här för att energi i form av elektroner ska bryta sig fria från molekylerna samtidigt som en kolatom bryter sig fri från molekylen. Det är när kolatomer och elektroner bryter sig fria från molekylen som lite energi skapas i detta steg. I denna cykel skapas fler ATP-, NADH molekyler och även FADH molekyler.
 
Dessa fria elektoner går sen in i den sista processen, som heter elektrontransportsystemet som ger mest energi. NADH och FADH2 transporterar elektronerna ännu djupare in i mitokondran till ETS-cykeln och dessa elektroner pumpar ut protoner från insidan av det inre membranet till insidan av det yttre membranet, till mellan de två membranen. Men dessa protoner vill gärna befinna sig innanför mitokondriens inre membranet, pga att balansen inte stämmer. När protonerna sen kämpar för att ta sig tillbaka, genom kanaler gjorda av protein, skapas energin som ATP molekylerna transporterar till den punkten där energin behövs. Detta steg kallas också oxidative phosphorylation. Energi kan skapas i alla processer jag nämt ovan, men det är den sista delen som ger mest energi. En glukos molekyl kan ge 36 ATP molekyler.
 
ATP molekyler från fettsyror eller aminosyror
 
Protein används oftast inte som energi då de har en mängd andra viktiga arbeten, till exempel bygga vävnad, hormoner, enzymer, reparera kroppen och bygga nya proteiner i varje cell. För att aminosyror ska kunna användas som energi behöver de först omvandlas till ketosyra och ammoniak (genom deaminering), ammoniak i sin tur omvandlas till urea som elimineras via urinet. Ketosyra kan antingen gå direkt in i Citronsyracykeln eller så kan det omvandlas till pyrodruvsyra eller acetyl CoA och sen fortsätta samma process som kolhydrater gör. Ketosyran kan sen omvandlas till glykos om det behövs, med en process som heter gluconeogenesis/ glukoneogenes, eller så kan det omvandlas till fett eller glykos för förvaring för senare bruk. Det är endast vissa aminosyror som kan användas för att skapa energi/ATP. Men som sagt, protein används sällan som energi och endast när det är den enda utvägen till energi.
 
Glycerol i fetter kan omvandlas till glykos men det sker väldigt sällan, men fett kan användas i mitokondran för att skapa energi/ATP molekyler. Fettsyror/triglycerider omvandlas till bland annan acetyl-koenzym A, precis som glykos bryts ner till acetyl-koenzym A från pyrodruvsyra. Så slutresultatet för fetter och kolhydrater är acetyl-koenzym A som sen kan genomggå ovan process. Fetter ger betydligt mer energi/ATP molekyler än kolhydrater gör, så därför kan det vara en bra energikälla och av samma anledning föredrar muskelceller energi från fetter. Om man endast skulle äta fett (eller ha diabetes) så skulle kroppen skapa ketoner av överskottet av acetyl-koenzym A.
 
Hittade ett bild på wikipedia som ni kan titta på för förklaring med bild. Enkel att följa. 
 

Inspirerande: Breaking the illusion of limitation

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en sån himla bra och inspirerande kortfilm på Youtube som heter Breaking the illusion of limitation. Klicka här för att kolla. ALLT är möjligt!
 
Många kramar från Välbefinnaren Sabine
 
Update: Hittade en till grym video... här!

Nedräkningen

Kategori: -Pluggdagar

Idag var det nästsista dagen som jag är tjänstledig på onsdagar från mitt vanliga bankjobb. Det känns lite i hjärtat att behöva jobba 100% igen, men samtidigt blir det lite mer pengar och det betyder att nedräkningen till tentaskrivningen påbörjats. Underbart! (Personligen tycker jag att alla ska få jobba fyra dagar i veckan.... det leder ju till fler lediga jobb. Agree?! )
 
Just nu håller jag på med affirmationer, där jag säger till mig själv "Det känns underbart när ny information fyller mina hjärnceller och mitt minne med denna nya information" och "Det känns underbart att ha klarat tentan". Samtidigt som jag föreställer mig känslan i kroppen. För att "ställa in mig" på att det faktiskt är så! =)
 
Idag har jag läst igenom anteckningar, häften från skolan, sökt information på nätet, läst i min Anatomy & Physiology och mina gamla uppsatser. Allt om matsmältningssystemets funktioner, uppbyggnad, reaktioner och enzymer mm som behövs. Verkligen jätte intressant. Dessa uppsatser skrevs i februari 2012 så det är nödvändigt att påminna minnet lite.
 
Till lunch idag blev det en mumsig linsgryta, som inte blev speciellt snygg... men här är receptet för två portioner:
 
1/2 liten fänkål
1 burk krossade tomater
5 brysselkåls "knoppar"
1 selleri stjälk
1/2 dl röda linser
1/2 gröna linser
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 grönsaksbuljong
2 dl Vatten (mer om det blir för torrt)
2 st torkade piripiri
1/2 kumminfrön
1/2 senapsfrön
Salt & peppar
 
-Hacka upp löken, vitlöksklyftan och grönsakerna. Lägg ner i en kastrull med olja och samtliga kryddor.
-Stek tills allt fått lite färg, fyll sen på med buljontärningen som du löst upp i en kopp med vatten och så också de krossade tomaterna.
-Skölj linserna och lägg ner i grytan.
-Låt allt såputtra i 40 min och rör om regelbundet. Om det blir för torrt fyll på med mer vatten.
 
-Servera och njut med en smörgås med massa smör.
 
 

Varför vi inte bör äta när vi är sjuka

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Jag har tidigare skrivit lite om att man inte borde äta när man är sjuk, utan fasta för att låta kroppen fokusera helt på att ta hand om sjukdomen/reningen. Akuta sjukdomar är faktisk kroppens försök till att rena kroppen.

Om man äte när man är sjuk....
  1. är maten inte ordentligt smält, kan inte användas och förvandlas därför inte till friska ämnen för blod, vävnad, celler eller enzymer. Istället jäser det och fyller systemet med avfallsmaterial och giftiga gaser.
  2. stör det elimineringen av sjuklig materia genom magen och tarmarna, genom att tvinga dessa organ att ta upp arbetet med matsmältning och assimilering.
  3. avleder det de vitala krafterna från sin strid mot sjukdomstillståndet som uppstått och låter den istället arbeta med nykommna organismer (mat).
  4. Socker/kolhydrater försämrar immunförsvaret i fyra timmar efter att du ätit, det är ytterligen en anledning till att man inte bör äta när man är sjuk.
  5. Och dessutom, eftersom matsmältningen försämras vid en temperatur på 39.4C ska vi inte äta något då vi har feber. Med hjälp av denna metod låta vi kroppen fokuser på febern istället för att försöka att metabolisera maten, vilket den inte är kapabel att göra i alla fall.
Brukar du äta när du är sjuk??

Sarkastisk kort film om mediciner

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Rekommenderat en sarkastisk kortfilm, på knappt tre minuter, som handlar om att man ska ta mediciner för att "bota" sina symptom/sjukdomar. Men som sen skapar andra problem eftersom att man inte går till botten med problemet.
 
Mitt intresse för hälsa började när jag ficktyp 1 diabetes för 9 år sen, så jag tar alltså själv mediciner. Eller jag använder ett hjälpmedel för att kunna leva ett långt och (hyfsat) normallt liv. Jag hoppas att jag en dag ska kunna bota min diabetes och hitta lösningen, utan vare sig pump eller betacelltransplantation. Bara för att jag använder detta hjälpmedel, denna medicin, betyder de inte att jag tycker att mediciner är bra för kroppen. Så... min sjukdom gör att jag tycker att man behöver mediciner för vissa problem för att kunna leva vidare. Men så finns det de som man kan bota, på riktgt, med en bra kost (hoppas de gäller diabetes en dag också).
 
Så kolla på filmen! =) Vad tycker du om mediciner?
 
ps. Vill du läsa mer om diabetes kan du aningen söka i sökfunktionen eller klicka på kategorin "Olika sjukdomar/"Sjukdomar & min diabetes".
 
 
 
 

Veckans Tips: Minska slem

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Slem behöver vi för att skydda kroppen genom bland annat smörjning av organ och tarminnehållet så att det kan passera utan att skada tarmmembranet, detta slem minskar också transittiden i tarmar för maten. Men när det blir för mycket kan det vara både skadligt och obehagligt. Slem (mucuc) kan man få i lungor, näsa och bihållor när man är sjuk, eller då matsmältningen är ur funktion.
 
När man är sjuk med hosta och snuva skapas slem för att eliminera föroreningar från kroppen, vilket är en positiv egenskap, men man kan ha höga mängder slem kroniskt också. Vilket gör att man hela tiden, varje dag har snuva utan att riktigt förstå varför. Om tarmmembranet skapar för mycket slem som skydd, kan det leda till att glukos, aminosyror, fett syror, vitaminer eller mineraler inte kan tas upp av kroppen vilket kan leda till brister av någon eller flera av dessa. Hur mycket man reagerar på mängden varierar från person till person.
 
Några produkter som skapar extra mycket slem i kroppen är mjölkprodukter och gluten, speciellt om man är allergisk eller känslig mot någon av dessa. Andra produkter som man kan vara allergisk mot kan också leda till överproduktiom av slem, exempel; ägg, nötter, soja, pollen. En annan situation som skapar slem är om man äter en kost som innehåller mer surt formande föda än basiskt formande föda. Ett surt pH ledar nämligen till att mer slem skapas efter som att det används för att binda sig till syror och sen eliminera de från kroppen.
 
Steg att ta för att minska slemnivån:
-Öka intaget av basiskt formande föda så som grönsaker och frukt är viktigt.
-Minskar eller eliminerar produkter man är känslig mot från sin kost.
-Dricka rätt mängd vatten för din kropp.
-Ät vitlök, lök och ingefära.
-Få balans på tarmfloran, med till exempel fermenterad kål.
-Ett annat tips för att minska slemmängden i kroppen är att blanda 1 msk äppelcidervinäger med 2 1/4 dl varmvatten och dricka. Detta är bra eftersom att det alkaliserar kroppen (höger pH värdet), är bra för tarmfloran, renar levern och bryter upp/sönder slem så att de enklare kan elimineras. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att tänka på vid återfuktning

Kategori: -Water

 
Det enda man hör om återfuktning av kroppen är egentligen att man bör dricka mellan 1.5 och 2 liter vatten per dag, beroende på hur aktiv man är. Men det krävs så mycket mer än vatten för att man ska kunna återfukta kroppen. Och här tänkte jag nämna några.
 
Den första punkten är salt/natrium som kontrollerar vattnet i kroppen. Man brukar säga, "dit salt går, går också vatten". Så för att kroppen ska kunna hålla kvar vätskan i kroppen behöver det finnas salt. MEN eftersom att vatten transporteras till där salt finns så kan ett överskott, utanför cellen, leda till uttorkning inuti cellen. Vilket då torkar ut och kan vara skadligt för cellerna. Därför behöver man en varken för liten eller för hög mängd salt i sin kost. Det är när vätskan flyttas ut från cellen, pga att vätskan dras till natrium, som vi känner törst eftersom att vi behöver "blanda ut" överskottet av salt som finns med vatten.
 
För att natriumnivån i kroppen ska vara korrekt behöver vi också elektrolyterna; magnesium, kalium och kalcium, de fyra elektrolyterna behöver vara i korrekt förhållande till varandra. Samtidigt som dessa behövs, behöver också kroppen bland annat vitamin B6 för en normal magnesiumbalans. Som du förstår är en varierande kost, rik på näring, viktig för en normal vätskebalans.
 
Njurarna kontrollerar vätskebalansen i kroppen med hjälp av hormoner som utsöndras på uppdrag av hypotalamus. Hormonerna kan antingen se till att vätska absorberas från urinet eller så kan det absorbera natrium, så att det inte elimineras när kroppen behöver den ena eller den andra. Om vi späder ut saltet i kroppen med för mycket vatten utsöndras mer urin och om vi äter för mycket salt blir vi dels törstiga för att balansera överskottet och dels utsöndras salt i urinet. 
 
Av ovan anledningar är det bra att äta frukter och grönsaker som är rika på vätska eftersom att de också innehåller en stor mängd mineraler och vitaminer. Gurka, isbergssallad, selleri, tomat, rädisor, melon och blomkål är några exempel på vattenrika produkter.
 
Omättade,fleromättade och mättade fetter säger man är vattenskygg, men väl i kroppen kan floromättade och omättade fetter lätt absorbera vatten. Fetter används ochså som byggstenar flr att skapa fosfolipider som bland annat har funktionen att bygg upp ett friskt membranet. Fosfolipider har en del som gillar vätska och en del som gillar fetter och av den anledningen är det en bra byggsten till cellerna. Detta gör att den yttre delen binder sig til vatten och är därför en viktig del av en frisk and återfuktad cell. 
Samtliga slemhinnor behöver fett för att kunna bevara vätska, så utan fett torkar dessa områden ut. Om man äter fetter tillsammans med protein ökar det upptaget av fetterna, så äta dessa två vid samma måltid kan vara ett perfekt steg. (Att sen använda fetter i kroppen är en helt annan vetenskap, men läs gärna mer i kategorin "Fett/Lipid".
 
Det sägs ju att varje kropp innehåller, eller borde innehålla, 75% vatten, så du kan tänka dig alla kemiska processer som är på gång dygnet runt som bevarar kroppens återfuktning. För att bryta upp molekyler behövs en vattenmolekyl som byggsten och för att proteiner ska vara aktiva krävs också vattenmolekyler.Det behövs i alla kroppens funktioner helt enkelt.
 
Har du några fler tips på vad man ska tänka på för att återfukta kroppen? Jag vill veta ännu fler tips!
 
 
 

Naprapat, Akupunktur och Studier

Kategori: -Pluggdagar

 
Hej Hej.
 
Idag började jag med att ringa min kära lille-bror för att kolla hur det gick på uppkörningen och HAN KLARADE DET! Grattis brorsan! Så det var en bra början på dagen alltså. Efter frukosten pluggade jag i några timmar innan jag åkte till Alvik för att gå till Salkhallens Naprapatklinik för att få behandling för mina spända käkar. Jag fick både akupunkturnålar och hårda tryck och drag i muskler. Aj säger jag! Jag ska boka tid där inför min och kärlekens detox i mars, tänkte att hon skulle gå lite fart i elimineringssystemet inför detoxen. För att förbättra förmågan att töma kroppen på toxiner och annat skit.
 
Till lunch blev det Wok med oxfile och grönsaker, blev riktigt mumsigt, se ingredienserna nedan. Sen har jag läst igenom mina anteckningar för del 9, 10 och 11. Och då även gjort massa anteckningar så att jag har allt samlat. Se foto. Det blev ett dokument som heter "Fatty acids" och ett som heter "Misplacement of electrolytes".... dessa/en av dessa ämnen är (oftast) alltid ett problem när vi lider av någon sjukdom eller symptom. Intressant och bra att få allt svart på vit sådär. Ska fylla på med mer information allt efter som.
 
Jag har planerat att ha 3 pluggdagar per vecka (men dessa vecka blir det bara två eftersom jag har massa roliga planer på gång), så på söndag blir det dax igen. Bara 8 dagar kvar till tentan. Längtar tills det är gjort, men samtidigt vill jag att tiden ska gå långsamt så att all fakta hinner fastna. Men jag tror nog att denna nervositet och spänning får mig att tro att jag inte är så bra som jag tror. Samtidigt som jag vet att jag är urduktig, make sense?! =)
 
Ingredienser för tre portioner
2 bitar oxfile
1/2 blomkålshuvud
7 st brysselkåls"skott"/huvuden.
1/2 rödlök
2 cm ingefära
1/2 röd chili
1 tsk fisksås
1 tsk chilisås
1 tsk sojasås
kokta nuddlar
 
-Koka nuddlarna.
-Koka blomkål och brysselkål
-Hacka upp chili, lök och ingefära
-Stek chili, lök och infegära i olja tilsl det fått färg. Häll i kokt brysselkål och blomkål.
-Skiva oxfilen i mindre bitar och lök ner i stekpannan. När oxfilen nästan är i den färg du vill ha den lägger du ner de kokta nuddlarna och rör runt någon minut.
-Servera & Njut!
 
 
 

Tarmrening hos Morotsliv

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Hittade ett superbra inlägg om Tarmrening hos Morotsliv, du hittar inlägget här. Det handlar om matsmältningssystemet och hur tarmen och kroppen kan renas, med lavemang eller olika blandningar av föda. Läs inlägget om du vill lära dig mer.
 
Kram från Välbefinnaren Sabine

Visste du detta om hormonfunktioner

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

För att kroppens hormoner ska ha någon funktion krävs fetter i kosten, speciellt omega 6. När omega 3 bryts ner i kroppen omvandlas det först till EPA och sen vidaret ill DHA, omega 6 omvandlas LA-->GLA-->DGLA-->AA. När omega 6 omvandlats till DGLA i kroppen omvandlas det vidare till prostaglandiner som är ett hormonliknande ämne i kroppen. Prostaglandiner funkar som ett startskott för vissa hormoner i kroppen, aktiverar dem. Av den anledningen, bland annat, är omega fetter oerhört viktiga för en fungerande kropp och endokrinsystem.
 
 
 
 

Veckans Tips: Ät en blandning av färger

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hittade en gammal text på datorn från när jag gjorde min första modul. Den handlar om hur olika färger i grönsakeroch frukter har olika effekter på kroppen. Så tipset är att blanda så många färger som möjligt i varje måltid för att få i dig så många näringsämnen som möjligt. Så här kommer en kopierad text på engelska. (Jag tror att texten är skriven av Jane Oelke, N.D., Ph.D.)
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Green Foods – broccoli, kale, leaf and romaine lettuce, spinach, cabbage and Brussels sprouts.

Green foods are especially good for the circulatory system. They contain many minerals and B-complex vitamins. Some phytochemicals found in green foods are sulforaphane and indoles that are very powerful anti-cancer compounds. Researchers have tried to use these as isolated phytochemicals but find that they only work while in the whole food form.

Red Foods – tomatoes, watermelon, red cabbage.

Red foods contain many phytochemicals that reduce free radical damage. The phytochemical called lycopene is especially helpful to prevent prostate problems, and reduce the effects of sun damage on the skin. Lycopene is the phytochemical that make the red foods get their red color.

Orange Foods – carrots, pumpkin, squash, sweet potatoes, apricots, cantaloupe.

The orange foods have the carotenoids the help prevent cancer by repairing the DNA. As our mothers told us, carrots, and other orange foods, are especially good for our eyes, and help with night vision. The deep orange foods help our bodies get the vitamin A we need, without getting excess that can lead to osteoporosis.

Green/Yellow Foods – yellow corn, green peas, collard greens, avocado and honeydew melon.

This combination of green and yellow foods contains the carotenoids lutein and zeaxanthin that help reduce the risk of developing cataracts and macular degeneration. These foods are also helpful in reducing the risk of osteoporosis.

Orange /Yellow Foods – oranges, pineapple, tangerines, peaches, papaya, nectarines

These foods that are orange and yellow in color are high in antioxidants, especially Vitamin C, and help to improve the health of the mucus membranes and connective tissue. They help prevent heart disease by improving circulation and preventing inflammation.

White/Green Foods – onions, garlic, celery, pears, chives

White and green combination foods contain a variety of phytochemicals. Garlic and onions contain allicin, the anti-viral, anti-bacterial, and anti-fungal phytochemical, and they can act as a poor man’s antibiotic. Add garlic and onions in your meals to reduce the effects of potential toxicity of high fat meats. Celery has many minerals, especially organic sodium, that keeps the fluid in the joints healthy.

Red/Blue/Purple Foods – red apples, beets, blueberries, strawberries, cranberries, prunes, concord grapes, blackberries.

These dark colored red/blue/purple foods are very rich in powerful antioxidants called anthocyanins that protect again heart disease by improving circulation and preventing blood clots. They have many anti-aging phytochemicals that keep the blood circulating reducing the effects of the Standard American Diet rich in trans fats and processed foods.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Tyvärr skulle jag nog inte vilja påstå att jag har samtliga färger i min mat dagligen. Till frukost kan det blir bär till yogurt, annars är det inte mycket färg i mina frukostar. Till lunch äter jag på buffen på jobbet och i salladsbuffen finns 7-8 olika grönsaker som jag varierar mig mellan. Till middag slänger jag oftast ihop en blandsallad av det som finns i kylen. Och det kan variera från vecka till vecka. Den dagliga frukten/mellanmålet varierar mellan äpple, banan, mandarin, apelsin, blåbär, mango eller avokado nu för tiden.
 
Äter du en blandning avsamtliga färger i din kost, dagligen??

The world according to Monsanto

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en video på youtube om hur Monsanto fungerar (här) och hur dom tror att de räddar världen. Ett citat som jag gillade var ungefär- "Kontrollerar man våra frön, kontrollerar man vår föda och kontrollerar man maten kontrollerar man folket". Så himla sant!
 
Jag mår illa och blir arg på hur människor behandlar vår jord och våra medmänniskor. Jag skrev i ett tidiagre inlägg om hur det ryktas om att EU ska introducera/godkänna endast GMO frön, du kan läsa det inlägget här. Tyvärr är jag osäker på hur sann denna text är eftersom att dokumentet som cirkulerat är mer än hundra sidor lång, på engelska och möjligtvis med en vinkling.
 
Vänligen kolla på vidoen som är en timma och femtio minuter. Såå bra!
 
Kram från Välbefinnaren

Uppföljning av Case History

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag pluggat vidare inför tentan i april. Jag skulle väl inte kunna påstå att det var en bra dag. Det började med att jag "försov" mig till klockan 11, sen hade jag huvudvärk och var ofokuserad. Men den senaste veckan har jag dels lagt upp en plan för hur jag ska studera och dessutom har jag gått igenom de första tio modulerna. De var de enklare delarna, så nu börjar det mer med anatomi, fysiologi och hur allt är uppbyggt till ett enormt puzzel.
 
Dessutom har en tidigare Testperson till mina studier återkommit med uppföljningfrågor som jag har svarat på. Kul när personerna jag arbetat med återkommer för råd och återkoppling.
 
Kram kram från Välbefinnaren

Disease is a limiting factor in the expression of our full potential as human beings.

Kategori: -Pluggdagar

So what are our human potentials? It is when we live without disease and we can use all of our capacity, we are in contact with the universe, and with out own inner wisdom. We experience no fear and are living a life full of love, happiness, courage, calmness and faith. This person are in harmony and vibrancy, wake up every morning and are welcoming the new day, are motivated to find new challenges and make changes, being able to give and receive love & knowledge. We know who we are and what we are capable of. Believe it or not, this is what is possible for us. This is what we call Human Potential; this is who we can become.

Our goal is to reach this potential. If we are connected to the universe (oil, light), if we receive messages (water), listen to ourselves and living our own lives; we know who we are. The way we want to live it without living someone else life or the way other want you to be or live. We are responsible for our own health, or disease, and for our own lives and potentials.

When you take responsibility of your health, test tube and your inner self, in charge of your own motivation of making changes, then you can reach your fullest potential.

When you are changing from dehydrated to being hydrated there are many aspects that are changing. The prospect for day and night exchange is working, we are now able to accept photon of light and there is more movement and vibrancy in the test tube.

Photon of light, rich in electrons can only enter a hydrated body, a body where there is movement; movements with the four electrolytes and also movement of electrons, a charge.  Light generate more movement and vibration, and are connecting us to the universe. A diet of unsaturated fatty acids together with sulphur rich proteins attracts the photon of light and could therefore be introduced to the diet as a help on the way. Helps the potential!

When we are hydrated, have a functioning 24 hour cycle, receiving light and electrons, have a balanced pH and perfect temperature of the test tube we see who we are and understand our inner wisdom. This is the full potential of every human being.

It is also necessary to understand that every thought and every emotion has an impact upon the physical body. Negative emotions and thoughts are translated into disease in the body. While positive thinking and emotions bring healthy vibrations in the body. A healthy test tube starts in the mind, before it can be expressed upon the cells. 

If we are diseased we are not living our own life, or the life we are possible to live. Nothing is functioning as it could and should. Disease have an impact on our soul and mental being, with that I mean self-confidence, motivation, acceptance of happiness, being who we are and who we can be. If diseased, we can be tired, depressed, not believing in the “impossible”, feel fear and stress and feel lost in who we are. All or some of the body’s functions are out of order. This is what disease can do to us, and we have to do everything we can to prevent this state/condition. We need to do our best to reach the fullest potential for your body and soul, that is to eat a natural diet, that is a diet that is correct for you, be hydrated, think positive and understand how the body functioning.

My own feelings, thoughts and reaction to this statement are many. Excitement bubbled up when I read the statement and understood I have to express my own reactions and feelings around it, even if I sometimes have trouble getting my head around my thoughts and get them down on paper. The second, and biggest, reaction on the statement is a feeling of “doubt”. I believe everything to be possible, everything I read is common sense in my head, I understand the course material, but I am that kind of person that needs proof, I want to experience it. I want to see the change start, develop and end, and not just read about it. But I know I won’t be able to experience this until I am further into the course and have started working on case histories. When I think about who I am, who I want to be and how this vary so often. I want to be giving of love, motivated to learn and be happier then ever, at all times. But this varies and I admit that I have asked myself, why do I have to make an effort, should it not just happen? This is the proof that I need, as I mentioned earlier, disease and imbalance does limiting our potential!

Everything in the course material is common sense and that makes me believe in everything I read. Stress in a sick person, or healthy, does limiting the expression of whom we are. Wise verse, the fact that we are not the one we can be, we become more stressed. We have to listen to ourselves and ignore all distractions around us. Otherwise we will listen to everyone else then ourselves and become someone we are not.

Jag ska prova Fermenterad mat

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Jag har funderat på det här med fermenterad mat och att jag gärna hade velat fermentera min egen kål. Detta är verkligen ingenting jag äter regelbundet, även om jag vet hur hälsosamt det är. Utan jag äter det när det serveras eller alternativet finns på en buffé. Det man köper i butiken kan ofta vara värmebehandlat och/eller innehåller vinäger, vilket inte är bra för produkten. Men en handling börjar med en tanke, eller hur!
 
Fermentering är när en cell använder socker som energi utan att använda syre, och det är detta som görs när man till exempel fermenterar kål. Under fermentering omvandlas kolhydraterna till mjölksyra och det är detta ämne som har viktiga effekter på kroppen. Det sänker pH värdet, gör att näringsämnen kan absorberas enklare i tarmkanalen, järn är ett ämne som absorperas enklare om man samtigifgt äter fermenrerad kål. Andra ämnen som bildas under fermentering är C-vitamin, vitamin B-12, acetylkolin och enzymer.
 
I tjocktarmen och tunntarmen finns det en mängd olika goda bakterier som är hälsosamma för en friskt matsmältningssystem- tarmflora. Genom att äta fermenterade produkter stödjer man tarmfloran efter som att fermenterad mat är rik på hälsosamma bakterier. Tarmfloran kan kallas "det första immunförsvaret" eftersom att de är de första området som utsätts för och får handskas med onyttigheter i vår dagliga kost. Det är också nödvändigt för nedbrytningen och upptaget av föda, samt kan producera vissa näringsämnen, så som vitamin- B12, B7 (biotin), B9 (folsyra), vitamin K och acetylkolin. Acetylkolin är en neurotransmitter som är viktig för hjärt- och kärlsystemet, mag-tarmkanalen, urinvägarna, andningssystemet och även för att transportera signaler mellan nerver.
 
Fermenterad mat:
-Skyddar magmembranet/magslemhinnan
-Förhindrar gasbildning
-Är lättsmälta
-Förhindrar förstoppning
-Förbättrar matsmältningen
-Stärker immunförsvaret
-Förbättrar tarmrörelsen
 
Nästa gång jag får ett kålhuvud i min ekolåda (ekolada.se) ska jag prova att göra en lite glasburk. Gillar jag smaken kan jag sen göra mer. Läste att en burk kan förvaras i månader (kanske år) om burken inte öppnas innan det ska ätas. Har du provat att fermentera kål själv? Hur gör du då? Känner du någon positiv hälsoeffekt sen du började med produkten??
 
 

Veckans Tips: Förståelse av Hering´s Law

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Nu när jag håller på med att plugga inför tentan dyker massa idér upp då jag blir påmind. Och veckans tips är att ha förståelse för Hering´s Law. Denna lag handlar om att sjukdom skapas från botten till toppen, från utsidan till insidan, från mindre "viktiga" organ till mer vitala organ. Det är alltså omöjligt att vara fullt frist och helt plötsligt lida av en allvarlig sjukdom i ett av de vitala organen.
 
Hering´s Law of cure, innebär att kroppen behöver rätta till det "djupaste" problemet innan symptomet innan kan läkas. Låt oss säga att jag först led av eksem som inte togs hand om som då lede till problem med tarmen, som kan gå djupare in i lungorna och slutligen till det mentala. Hud--> Tarm--> Lunga--> Mentala problem. I detta skede behöver man såklart stödja hela kroppen, men det som först kan lösas är den mentala delen innan man kan lösa upp problemet med lungorna, sen tarm och till sist huden. Man behöver inte nödvändigtvis ha kvar problemet med lungorna, men det kommer dyka upp igen efter att man löst det mentala problemet. Vi läker i omvänd ordning efter hur symptomen har dykt upp eller undertryckts. Det är detta som är Hering´s Law of cure!
 
Man behöver stödja kroppen genom att få ut gifter med detox och andra tekniker, lösa upp stagnationer, skapa rörelse (så att gifter kan elimineras), ge all näring en kropp behöver för att den ska kunna arbeta optimalt och inte utsätta kroppen för stress genom ohälsosam kost, stress eller andra gifter. Tyvärr är medicin där man tar bort ett symptom inte enligt Hering´s Law, utan då undertrycker man ett symptom och trycker det djupare, gör det mer allvarligt. Feber och en förkylning tex är koppens försök till eliminering av gifter som vi kan undertrycka med medicier.
 
Att ha denna kunskap löser inga hälsoproblem, men det hjälper oss förstå hur kroppens healingfförmåga fungerar. Vilket kan vara oerhört bra. Detta är en anledning till att jag gillar att vara sjuk ibland, det visar att min kropp fortfarande har förmågan att skapa ett "akut symptom" som skapas för rening, healing och eliminering. Detta är min åsikt, vad tycker du om detta?