Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Grym Tagine-kock - Hälsoinformation

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
En sak som jag var besviken på i Marocko var hur smaklös maten för det mesta var, men jag gillar idén av tagine. Så vi köpte med oss en stor taginegryta hem så att jag själv kunde prova mig fram hemma. Så därför lagde jag min första taginegryta med kyckling i tisdags. Och.... den blev en succé, så himla god att "maten tystar munnen" verkligen stämmer. Smakrik med en perfekt balans och perfekt kyckling! Så här kommer receptet som jag rekommenderar starkt om man gillar smaker.
 
Ingredienser för 5 portioner
1 kyckling
1/2 gul Lök
6 små Potatisar
2 Morötter
1 1/2 Hönsbuljongtärningar
1-2 dl Vitt vin
1-2 dl Vatten
 
Fyllning
1 Citron
4 stor Vitlöksklyftor
1 Röd chili
1 kruka färsk Timjan
1/2 gul Lök
5 Dadlar
2 cm tjock Ingefära
1 1/2 tsk Soja
1 tsk Arganolja
5 msk Rapsolja
1 tsk kummin
1 tsk kanel
Salt & peppar
 
*Vi börjar med kycklingfyllningen. Pressad citron ner i en skål. Hackad lök, vitlök, chili , dadlar och ingefäran, lägg ner i skålen. Klipp ner timjan i skålen. Fyll på med soja, oljorna och kryddorna.
 
*Lägg upp kycklingen på tagine-fatet (eller annan ugnsfast form) och fyll den med fyllningen vi gjorde i punkten ovan.  Men spara lite fyllning för att lägga på kycklingen och över potatisen senare.
 
*Skala morötterna och tvätta potatisen och hacka upp i ganska stora bitar. Lägg dessa bitar runt kycklingen i Taginegrytan. Lägg resten av fyllningen på och runt kycklingen, lös upp buljonen i vattnet och häll över kycklingen och sedan vinet också.
 
*På med locket och in i ugnen i 180 grader på 1 timme ungefär.
 
*Servera och Njut!
 
Varför ska man äta kyckling tagine då? Vad har det för hälsopåverkan?
 
Den första positiva anledningen till en sån här måltid är att näringsämnen inte försvinner i samband med att man häller bort vatten, så som när man äter kokt potatis eller morötter, eftersom att vi äter allt som lades i grytan.
 
Men samtidigt förstör ett långkok de vattenlösliga vitaminerna B och C, eftersom de förstörs av värme, men detta gäller så klart för all tillagning där de vattenlösliga vitaminerna påverkas av värme, ljus, syre och syra. Om man däremot hade kokat tex ärtor i lite vatten, på låg temperatur och en kort stund och sen använt vattnet, kanske till sås, hade man tagit tillvara på vitaminerna som hamnat i vattnet.
 
Vad det gäller det fettlösliga vitaminerna är det oxidering som förstör vitaminerna, men detta kan förhindras av vitamin E och C vitamin. Och i denna rätt finns citron som är rikt på C-vitamin och E-vitamin som  finns rikt i morötter, potatis och vegetabiliska oljor (argan- och rapsolja).
 
Vad det gäller morötter, som innehåller betakaroten, är det en bra idé att koka rötterna eftersom att det frigör betakarotenet så att kroppen kan komma åt ämnet lättare än när de är råa.
 
Mineralerna urlakas till vätska, men eftersom att vätskan i grytan (vatten och vin) intas går man inte miste om mineralerna. Kycklingen är en en av de fettsnålaste köttyperna så om man försöker dra ner på fett i kosten är kyckling ett kanonbra alternativ. Aminosyrorna i proteinet blir mer lättillgänglig efter tillagning, men om det kokas för lång tid eller i för hög värme kan mineraler och vitaminer urlakas (som nämt ovan).
 
Om man har en svag och problematisk matsmältning skulle jag inte rekommendera att blanda kolhydrater och protein i samma rätt. Eftersom att de olika kräver olika enzymer som kan neutralisera varandra. Vilket kan leda till att maten inte blir helt nedbruten. Men ta bort rotfrukterna och ersätt med andra grönsaker så blir det mindre utmaning för matsmältningen.
 
Hoppas du fick njutit av måltiden och samtidigt lärde dig nå nytt härifrån. Har du något förslag eller önskemål på vad jag ska laga och skriva om är förslag välkomna.
 
Kram från Sabine-Välbefinnaren.
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: