Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Burgare med St Emilion

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 I helgen har vi tagit det väldigt lugnt eftersom att jag inte kände mig riktigt 100% efter förkylningen. Så det enda vettiga vi gjort i helgen var att laga hemmagjorda hamburgare och dela en flaska vin från Saint Emilion. Fantastisk idé med lyxigt vin och enkla hamburgare. Burgarna serverades med stekt glutenfritt bröd, stark senap, rucola och en ratatouille. Nedan ser du receptet, gjord med teamwork där jag gjorde ratatouille och Viktor gjorde burgarna.
 
 
 Ratatouille för två
3 Tomater
1 Paprika
1/2 Gullök
2 Vitlöksklyftor
1/2 tsk Körvel
1/2 tsk Chilipulver med chipotel
en nypa Grillpulver
en nypa Paprikapulver
1/2 Grönsaksuljong
Några kvistar Persilja
 
*Hacka upp tomater, löken, paprikan i små bitar och skala vitlöken.
 
 *I en kastrull steker man sen löken i smör tills den fått lite färg, tillsätt sen paprikan och stek i ytterligare några minuter. Tillsätt sen tomaterna, pressad vitlök och resten av ingredienserna, förrutom persiljan.
 
*Låt puttra i 20 minuter medan burgarna tillagas. Klipp ner persiljan innan servering.
 
Runt 10 Burgare
1 paket Bacon (klipp i bitar)
4 Kastanjechampinjoner hackat smått
1/2 Gullök hackat smått
1 Svampbuljong (smula ner)
1 Kalvbuljong (smula ner)
1 Ägg
1 msk Kapris
800gr Köttförsblandning
1 tsk stark Senap
1 Vitlöksklyfta
Lite vatten
Smör för stekning
 
*Stek gullök, bacon och svmpen i smör till de fått färg. Smula sen ner buljongerna och rör runt.
 
*Blanda resterande ingredienser väl i en skål och tillsätt sen den stekta blandningen. Blanda väl med händerna.
 
*Forma burgare och stek i smör.
 
 
Tillbehör alternativ
Brödskivor (stekta i smör)
Rå lök
Tomat
Sallad/Rucola
Senap
Hamburgedressing
Ketchup
 
 
 

Att göra ett val

Kategori: -Mina tankar & känslor

Ibland vet man inte riktigt vad man ska ta sig till här i livet; rädslor som skrämmer, viljor som är oförstådda och känslor som varierar. Det som är så bra med livet här ibland är att oftasst dyker det upp personer, situationer eller texter som hjälper en på vägen. Hittade detta brev som journalisten och författaren Hunter S Thompson skrev till en vän som bad om råd kring en situation han inte kunde hantera. Läs brevet här; underbart och klockrent för mig!
 
 
 

Veckans Tips: Varför gröna smoothies, 6 anledningar.

Kategori: -Detox/Rening

 
 
Här kommer 6 anledningar till att vi bör dricka gröns smoothies dagligen eller så ofta vi har möjlighet.
 
1) Är basiskt formande för kroppen, vilket hjälper kroppen eliminera syror i kroppen. Något som kan behöva göras vid sjukdom eller mycket träning.
 
2) Full av enzymer, som är hormonernas kickstart i kroppen. Rekommenderar ett tidigare inlägg jag skrivit om Raw Food, här, för ytterligare förklaring.
 
3) Smoothies, om man jämför med juicer, innehåller fiber som binder sig till toxiner i tarmen och eliminerar dessa med avföringen.
 
4) Snabb energi om det behövs och om det innehåller mycket frukt. Har man problem med blodsockret eller strax ska gå för att lägga sig rekommenderar jag att vara försiktig med frukter.
 
5) Rikt på vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, och eftersom att det är mixat till mindre bitar kan kroppen enklare använda dessa ämnen, utan att de behöver kämpa med nedbrytningen.
 
6) Lugnar matsmältningssystemet.
 
 
 
 

Varför snuva!

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Så fruktansvärt snuvig. Efter lite google så hittade jag en artikel på Wikipedia om just snuva, mycket lärorik.
Läs den här.

One-To-One med skolan

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej hej,
 
Det sista jag behövde göra efter att jag klarade tentan var att ha en one-to-one med läraren/grundaren av skolan Barbara Wren. Egentligen skulle jag behövt åka till England för att gå på ett seminarie eller workshop, men eftersom att jag bor i Sverige gav skolan ok på ett telefon samtal.
 
Jag kollade på en film om HIV/AIDS som vi sen skulle diskutera samtidigt som jag kunna ställa andra frågor kring allt jag lärt mig under dessa år som student. Nu i efterhand tycker jag att jag kunde förverett mig med bättre och viktigare frågor. Barbara är verkligen både trevlig och kunnig, jag var orolig att det inte skulle bli en flödande samtal utan åsikter, utan frågor från min sida och att jag skulle vara sämre på engelska. Men man ska inte oroa sig i förskott, samtalet flödade och engelskan var som vanlig.
 
Filmen jag såg heter "The other side of AIDS" och finns på youtube. Filmen handlar framför allt om de männsikor som har AIDS, hur det behandlas, vad dom får höra om sin sjukdom men kanske inte är sant. Den absoluta intressantaste punkten är hur AIDS egentligen är en samtling sjukdomar som kan uppstå för att immunförsvaret är för svagt, det behöver nödvändigtvis inte betyda att man har ett virus eller likande. Alltså denna film är ett måste även om man möjligtvis inte är speciellt intresserad av just HIV/AIDS.
 
Tyvärr blev det inte så mycket prat om denna film, utan mer om häsla generellt och mina frågor kring kursen. Vad gör mina eximinerade skolkompisar idag, hur går man vidare, vad är nästa steg (var engagerad)? Vi pratade om detox, tekniker och hur man renar kroppen på fettlösliga toxiner. Dessutom pratade vi mycket om vikten av att stödja kroppen när man renar och läker kroppen. Även när man äter nyttigt och vi låter rörelse uppstå behöver vi stödja kroppen så att toxiner kan lämna kroppen, så att energi kan ges för läkning och vätska för rörelse bland annat. Dessutom pratade vi kort om cancer och barn med ADHD.
 
Intressant timme kan jag lova.
 
Och så ett citat jag gillar
"To ride the wave, rather then get caught up in the flood"

Sjukdagar

Kategori: -Detox/Rening

 
 
Ingredienser för 6 portion
1 huvud Broccoli
4 cm Ingefära
3 Äpplen
1 Citron med skal
7 Morötter
1 Gurka
 
I söndags tvättade jag alla fönster här hemma, i 12 grader och korsdrag och senare på kvällen började jag känna mig hängig och seg, precis så som de känns innan jag blir sjuk. På måndagen hade jag ingen ork alls och låg på soffan hela dagen. Det är vanligt att jag blir sjuk efter att jag flygit där det också är ett drag med ny luft ganska konstant, så att jag blev sjuk efter korsdraget i fönstret förvånar mig inte alls. Men om jaag går utomhus när det är mycket vind får jag mest bara ont i öronen, men blir aldrig sängliggandes. Är du känslig mot vindar?
 
Så mina dagar har varit fyllda med "nya favorit serier" på TVn, soffliggande, dåligt humör och nyttig mat. Jag fick leverans av den sista juicelådan från Årstiderna härom dagen, så idag onsdag orkade jag äntligen mixa till en juice, se bilden. Dubbelsats som jag nu ska dricka hela dagen. I måndags gjorde min kärlek en annan blandning av frukter och grönaker som fanns i köket, också för näringens skull. Hemmagjorda juicer när man är sjuk stödjer verkligen kroppen med att bli friskare, underbart. Det känns verkligen i kroppen!
 
Vad gör du för att stödja kroppen när du är sjuk?

Glad midsommar önskar Välbefinnaren

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
Foto från 2008.

Helsinki Heaven

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Nu har jag och bästa resesällskapet varit iväg på nya äventyr och denna gång blev det en weekend till Helsingfors. Två nätter på färjan till/från Finland och en natt på hotell centralt i huvudstaden. Våra dagar var fyllda av tapasbrickor, oxfilé på båten, champagne på Kappeli och restaurangbesök på Boulevard Social där vi delade en avsmakningsmeny. Även en enorm Bloody Mary Hunting har vi varit på, där vi provade bloody mary på ett gäng olika ställen. Betyg på de olika Bloody Marys hittar ni på Tinas blogg här.
 
Kommer definitivt åka tillbaka till Helsingfors, mysigt som tusan!
 
Avsmakningsmenyn. Godast va nog kycklingkebaben och råbiffen.
 
Pilgrimsmusslorna, också god!
 
Bästa baren i stan, Bar Lamas, goa men dyra drinkar, gungor i taket och så himla mysigt!
 
Saluhallen vid loppmarknaden som vi besökte på söndagen innan det var dax för promenad tillbaka till båten. Här tog vi en kaffee och en drink.
 
Statyer jag såg på bild innan vi åkte som jag tycker är rätt coola. Tågstationen. 
 
Helsingfors domkyrka, så vacker.
 
Del av hamnen man gick förbi på vägen tillbaka till färjan.
 
Foto från färjan. Snyggt!
 
 Skärgården
 
 

Erfarenhet av 1 månad glutenfri

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Nu har vi varit glutenfria här hemma i lite mer än en månad, med två undantag, och tänkte berätta om tankarna och känslorna kring förändringarna jag upplevt.
 
De bästa med hela erfarenheten är bland annat att vi har provat lite nya produkter, vi har bakat supergott tomatbröd och muslimuffins, kärleken har lärt sig laga mat utan mjöl med gluten och istället hittat andra alternativ. De trista är med matlagningen är att man använder majsmjöl som jag inte har en bra tankt kring. Bland för att de ofta kan vara GMO-odlat och oekologiskt, men eftersom att jag är diabetiker borde jag undvika denna kolhydrat, men det ställer ju också in på vetemjöl som innehåller gluten. Jag mejlade Risenta och frågade om deras rismjöl och majsmjöl är ekologiskt eller odlade under genmodifieradeformer och svaret var att det inte är ekologiskt och inte heller GMO odlat. Helst skulle jag vilja äta dessa produkter ekologiskt, men ibland lever man inte upp till just den "eko-viljan".  
 
Så de nya recepten och produkterna man testat är en positiv erfarenhet, och en annan är "farten jag fått på magen", nr 2. Jag går oftare på toaletten vilket är en bra reaktion för min kropp. Generellt brukar man säga att 5 ggr/dag kan vara diarre medan en gång var tredje dag kan vara förstoppning. Så om det är bäst att gå oftare för just dig beror på hur ofta du går redan nu och vad du äter.
 
Men sen upplever jag också smärta och stelhet i leder som jag aldrig upplevt förr. Jag har funderat mycket fram och tillbaka på det där och jag tror att nu när jag slutat med något som min kropp inte uppskattar (gluten) skapas mer rörelse. Det är alltså inte lika mycket stagnation och blockeringar i kroppen. Detta är givetvis en fantastisk grej, men om syror och toxiner börjar "lösas upp", därifrån de tidigarre varit fast, behöver man stödja kroppens förnåga att rena kroppen och eliminera dessa för att det inte ska skapa fler eller andra problem. I mitt fall ha jag nog inte stöttat kroppen tillräckligt, inte varit mottaglig för förändringar, och därför har det lett till andra problem. Ledproblem och smärta kan vara kopplat till lågt pH, surt pH, som man kan få av toxiner, för mycket kolhydrater, mejeriprodukter eller kött, för lite grönsaker, inflammation i tarmen, natriumöverskott, magnesiumbrist eller andra orsaker.
 
Dessutom har jag känt mig ostabil i sinnet, jag känner mig inte som min vanliga Jag, men kan ändå inte sätta fingret på det. Jag tror att det också kan vara kopplat till att jag inte riktigt har stöttat kroppen under denna förändring. Men det kan också bero på att jag klarade tentan i samma veva och blev en aning chockad. =)
 
Mitt senaste "Veckans tips" skriver jag lite kort om att stödja kroppen, du kan läsa de inlägget här.  Jag har fokuserat mer på att stötta kroppen de senaste två veckorna och jag känner definitivt förbättring. Vi skulle testa glutenfritt i en månad till en början, men vi kommer att fortsätta vara glutenfria på obestämt tid.
 
Har du slutat med gluten för att bara få prova? Vad upplevde du för förändringar?
 
 
 

Veckans Tips: Att tänka på när du dricker juicer

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
I torsdags hade jag en one-to-one med min lärare på skolan, de sista innan jag får mitt diplom i Kostrådgivning med inriktning på individnivå. Då pratade vi bland annat om juicer och vad som kan hända i kroppen, och då dök veckans tips upp.
 
Om man lever ett ganska osunt liv, eller ett hälsosamt liv, och sen blir ännu nyttigare genom att börja med egengjorda juicer, kan detta leda till akuta symtom som man inte stödjer kroppen. Givetvis behöver det inte vara juicer man börjar med, utan det gäller då man blir hälsosammare på annat sätt och då ger kroppen utrymme för healing. När man blir hälsosammare ger man kroppen utrymme att läka vilket kan leda till healning-symptom, som jag skulle vilja kalla det. Symptom så som inflammationer, värk, svaghet, feber, matsmältningsproblem, illamående osv kan några symptom. Därför är det viktigt att stötta kroppen i denna helande kris.
 
De kan vara öka vätskeintaget, motion för rörelse i blod och kropp, fettförbränning, undvika ohälsosam kost för din kropp, epsomsalt-bad, varma-och-kalla-duschar och mer extrema metoder så som lavemang. Kroppen behöver stöd igenom denna kris, för att ta sig över "tröskeln".
 
Dricker du juicer? Har du tänkt på detta tidigare?
 
 

6 produkter som sänker blodsockret i diabetiker

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
På Natural news hemsida finns nu en artikel med en lista på 6 produkter som kan sänka blodsockret hos diabetiker. Eftersom att jag själv är diabetiker tycker jag att det alltid är intressant att läsa listor som dessa och om hur man kan förbättra hälsan och sjukdomstillståndet. Du kan läsa hela artikeln här med förklaring om hur dessa produkter förbättrar blodsockret, men i korta drag är de sju produkterna dessa:
 
Kanel
Bockhornsklöver
Ginseng
Broccoli
Havre
Jordnötter
 
 
 

Mitt guldkorn i vardagen

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
Hej hej, 
Vi har alla våra egna guldkorn i vardagen som gör oss extra glada, ger oss extra energi och får hjärtat hoppa en extra gång och sprida värme i kroppen. Mitt guldkorn på sommaren är möjligheten att få köpa jordgubbar, hallon, körsbär eller rädisor från grönt och frukt marknaden som är vid tunnelbanestationen på morgonen. Det är bara att välja och vraka bland alla nyttigheter och sen få längta tills man kommer in till jobbet och kan njuta av godheterna hela dagen och bjuda kollegora som kommer förbi mitt skrivbord. Det är en av sommarens guldkorn i min vardag.
 
Vad är ditt guldkorn i vardagen?
 

Veckans Tips: Citronens användningsområden

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
 
Hittade en artikel här med en lista på 45 användningsområden för citron som jag rekommenderar. Där finns allt från hur man kan behandla mjäll till hur näringsrik det är, från rengöring av hemmet till hur det minskar astmasymptom. Läs artikeln och listan här
 
Kram från Välbefinnaren

Toppen festival- Smaka på Stockholm

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
 
Hej Hej,
 
I helgen är det Smaka på Stockholm i Kungsträdgården där mat och dryck kan intas, för ibland en billig penning, från olika restauranger och från företag som säljer olika typer av drycker. Planen var att göra ett besök på fredagen tillsammans med kärleken, men så frågade kollegan spontant om vi skulle ta en drink på stan på torsdagen, medans hon väntade på ett tåg. Så besöken började redan på torsdagen. På fredagen gick jag och kärleken ditt som planerat och idag lördag var vi på NK mittemot och tog en omväg tillbaka till bilen genom festivalen för en varsin måltid.
 
Vi har verkligen hittat nya fantastiska maträtter och restauranger vi definitivt kommer besöka igen. För den som älskar mat och dryck är det ett fantastiskt tillfälle att prova några nya smaker eller nya restauranger. Här kommer lite foton på de olika maträtterna.
 
Absoluta favoriten var ceviche från Cevicheria Aji y Ajo. Stället ligger i Hökarängen, ett ställe jag aldrig åker till annars, men nu finns en anledning. På fotot finns tre olika ceviche, så himla gott med många och olika smaker som blandar sig så väl tillsammans.
 
Babas Burgers & bites köpte kärleken två olika burgare där jag endast smakade på köttet och det var super gott. Kärlekens favoritställe på hela området. Kärleken bröt mot vår nya regel där endast glutenfria produkter gäller, men för mig gick det ganska bra.... tror jag. Frågade inte direkt någon om de använde mjöl i ditt kött, sås, dressing osv.
 
Kärleken njuter av alkoholfri öl och jag drack Maria Montazami vin, min favorit var en av de vita vinerna, medan vi äter vår mat i den tomma alkoholfria baren.
 
Musslor beställde jag för att det vanligtvis är så himla gott, köpte från Melanders men blev riktigt besviken med tanke på att musslorna var iskalla. Säkert jättegott annars! Mina smaklökar har en del högra krav efter att ätit musslor igenom hela Frankrike, så det kan ha något med det att göra. På Melanders åt kärleken Calamaris som var betydligt godare enligt kärleken.
 
Efterrätt från Farang, jag tror jag dog! Detta mästerverk till efterrätt heter COCONUT ´MATA HARI´ och innehåller; passion fruit caramel, palm sugar pound cake, mango, passion fruit, young coconut ice cream. Så god!
 
Fredagen avslutades med att två påsar rostade mandlar åkte ner i fickorna. Så gott, men så onyttigt med tanke på mängden socker.
 
Detta är favoriten nr 2. Denna måltid heter Chicken over rice och är från Funky Chicken food truck du kan hitta dom på facebook eller runtom Stockholms gator. Måltiden är perfekt kryddad med styrka som jag gillar det. Kolla in appen "Streetkäk" om du gillar food trucks, jag är deras nya fan. Utanför jobbet har vi två trucks ibland så de ska jag prova nästa gång de dyker upp. 
 
Viktor åt också ytterligare en burgare på Curbside som också är en food truck, supergott kött också! Men den absolut godaste burgaren var en ostburgare hos Babas Burger & bites. Dessutom provade jag första dagen en taco tallrik hos Zocalo där jag och vännen valde två olika rätter och delade på. Pulled pork och Chicken med nachochips istället för bröd. Jätte gott också! Pulled pork en poppis rätt iår har jag sett med tanka på att många av ställena serverade och sålde de. Men det är ju så gott så jag är inte missnöjd! =)
 
Imorgon är sista dagen för festivalen så jag rekommenderar dig verkligen att åka dit om du inte redan varit där. Många smaker och restauranger att välja ifrån! har du varit där redan, vilken blev din favorit?
 
 
 
 
 

A few juices

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Om du missat det så berättar jag igen, jag älskar att experimentera med frukt och grönsaker för att göra olika juicer, dels för att det oftast är gott och dels för att det är så näringsrikt. Ibland blir det succe vad det gäller smaken, ibland helt okej och ibland inte-så-gott. Här kommer några av den senaste tidens juicer och vilka ingredienser jag använt.
 
 
2 äpple
2 apelsiner
4 cm ingefära
6 stjälkar selleri
4 små rödbetor
1 citron med skal (ekologisk)
 
 
1 gurka
1 lime med skal (ekologisk)
2 äpplen
4 stjälkar selleri
 
 
 
Äpplen
Ingefära
Mängd beror på styrkan/stinget av ingefäran.
 
 
5 Äpple
1/2 Ananas
Kan minnas fel av antaet äpplen, men prova dig fram
 
 
7 små rödbetor
1 zucchini
1 gurka
3 morötter
1/2 ananas
2 äpplen
4 cm ingefära
2 broccoli
 

Saftigt glutenfritt tomatbröd

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Nu när vi har blivit glutenfria på prov här hemma har jag lånat en kokbok av en kollega, med recept på bland annat bröd. I boken "Friendly Bread" av Karin Moberg, Orscar Målevik och Stefan Wettainen hittade jag bland annat tomatbröd som var smakrikt och saftigt som tusan. Rekommenderas, funkar både som frukostbröd med ost eller som bröd att doppa i soppan till middagen.
 
Receptet med viss justering för limpan finns nedan, men jag har också lagat Muslimuffins som blev jättegoda med eller utan pålägg och känns mer hälsosamma. Lagom söta, men samtidigt matiga. Dessutom testade vi american pancakes, men de misslyckades vi med helt, tror att vi hade för låg temperatur eftersom att de inte blev så tjocka och fluffiga som vi hade hoppats.
 
Här kommer favoriten tomatbrödet för en limpa.
 
2 1/2 dl Rismjöl
2 dl Majsmjöl
1 dl Potatismjöl
2 msk Psylliumfrön (skulle vara psylliumfröskal)
1 msk Pofiber (finns bland gluttenfria produkter i butiken)
1 tsk salt (2 enl recept)
50 g jäst
400 gram krossade tomater
2 st äggvitor
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl olivolja
1 stor msk pesto
7 klippta soltorkade tomater (kan uteslutas enligt recept)
 
*Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda sen i en annan skål; jäst, krossade tomater, äggvitor, sirap och olivolja.
 
*Blanda de båda väl, låt sen degen jäsa i 15 min.
 
*Olja en brödform, blanda ner pesto och soltorkade tomater och lägg degen i formen. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

*Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ren plåt i ugnen.
 
*När degen jäst klart ställer du den i ugnen och häller några msk vatten på plåten, sänk till 200 grade. Låt baka i ca 1 timma.
 
*Servera till frukost med pålägg eller till soppan.