Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Matvandring, vinprovning och mat i Berlin

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Jag älskar god mat, gillar att testa nya maträtter och tycker vin av alla dess slag är fantastiska. Så i Berlin han jag så klart provat en hel del restauranger, ätit en del mat och provade nya viner. Vad det gäller viner så har jag nu två nya favoriter. 
 
 
Fredagen började med en matvandring på 5 timmar runt Berlins centrum tillsammans med Berlin Food Tour och Bastian, samtidigt visade guiden oss också lite av stan och det var ett extra plus. Vi fick testa mumsiga praliner, bakelser av olika slag, tyska köttbullsliknande bullar med stark senap som var supergoda, currywurst (korv med curry), korvar, ostar som var krämiga, skinkor som var bättre än bäst, godaste gelégodis, gott doftande surdegsbröd, krämigaste sojaglass/kräm, kebabkött= riktigt bra grejer, kaffe utan att vara beskt, min första absinth och öl från ett bryggeri avslutade sen våra timmar på stan. Rekommenderar verkligen denna tur när man besöker Berlin, dels för att man fick prova så många olika typer av mat, dels för att det var trevligt all lära känna lite nya människor, dels för att man fick se annat av stan och dels för att Bastian är så kunnig och hjälpsam.
 
 
Ottorink Weinbar.
 
Innan jag åkte till Berlin letade jag efter vin- och ostkällare eftersom att det är de ställena som har de bästa vinerna. Så jag hittade denna hemsida av en vinälskare/expert. På fredagen följde en av killarna från matvandringen med på vinprovning först på Ottorink Weinbar där vi också delade på en ost- och kött tallrik. Super trevligt ställe med kunnig personl. Efter det provade vi vin på Cordobar, men det skulle jag mer kalla restaurang och barhäng-ställe. Inte riktigt vad jag var ute efter.
 
 
 
Cordobar
 
På lördagen var jag sen själv på ytterligare vandring till vinkällare, först Rutz som hade de bästa vinerna (två nya favoriter numera) och där åt jag den godaste råbiffen. Detta ställe rekommenderar jag starkt. Bordsbokning är rekommenderat eftersom detta ställe är så populärt.
 
 
Ovan Franska L´esprit de l´horizon (ungefärligt pri enligt nätet 152 kr, jag hittar inte denna på systembolagets hemsida) och nedan Norra italien ekologisk Foradori (285kr på systembolaget). Dessa är mina nya favoriter!
 
 
 
Råbiff på Rutz! 10 poängare!
 
Efter Rutz gick jag till Habel Weinkultur men det var verkligen inte trevligt alls. Men det kan ha att göra med att de var fullbokat i "stora huvudsalen" och jag därför fick sitta i baren i ett annat rum där personalen var okunniga och ointresserade av att sälja gott vin. Obekvämt om man är själv. Men det var fint inrett iallafall och tror att det hade varit bra om man bokade bord för mat.
 
 
 Habel Weinkultur
 
 
Lördagens middag blev väldigt oplanerad, kvällen började med att jag tog taxi till Berlins äldsta pubar, men de var fullbokat så då tog jag taxi till området där jag bodde istället. Där hittade jag en vegansk restaurang som heter Mio Matto där jag beställde en tre rätters middag, som blev fyra. Så himla gott! Förrätten var svamp-wrap, förrätt nr 2 var jättego cashew-ost med tomat och tomatskum, huvudrätten var blomkål av olika färger och slag och efterrätten var pumpa och basilikaglass. Allt var så fantastiskt gott och jag blev positivt överraskad av mitt första vegan-restaurang-besök.
 
 
Söndagsmiddagen intogs på Michelberger som var supervackert inrett och hade jättego mat. De godaste var den rökta potatismosen. Fantastiskt gott!
 
Så mina starkaste rekommendationer är Rutz, Ottorink Weinbar, Mio Matto och Michelberger. Alla dessa var verkligen jätte bra med god mat, gott vin, fint inrett, härlig atmosfär och trevlig personal.
 
 
 

Destination Berlin

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Efter mycket att tänka på här hemma förtjänade jag en resa med destination Berlin. Så torsdag till måndag spenderade jag i Berlin på äventyr. Åkte som nämt tidigare ensam på denna trip eftersom att jag behövde dels känna mig lite oberoende, att jag klarar mig själv och dels för att jag behövde komma bort.
 
Så vad har jag gjort; Vandrat genom staden, åkt på båttur, ätit go mat, vandrat tills jag fått värk, museum med nya bekantskaper, Brandenbarg Tor, Alexander Platz, 2nd hand shopping, Katedral, Berlin muren, mat-vandring, restaurangbesök, testat viner, lugn, skoj och nya möten.
 
Här kommer mina favoritfoton från resan!
 
(Mat och dryck Berlin kommer ni få läsa mer om i nästa inlägg).
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Berlin - Here I come

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
 
Bilden är tgen från https://www.beroomers.com/berlin-highlights/
 
Idag efter jobbet sätter jag mig på ett flyg till Berlin för en långweekend för att få komma bort lite. Jag la upp en fråga på FB för en tid sen till mina vänner och frågade vilken stad i Europa de skulle tycka är perfekt för filosofi, lugn och harmoni?! De blev många rekommendationer, men till sist blev det en trip till Berlin. Jag åker själv för att filosofera, känna att jag är självständig, göra exakt vad jag vill under en semester, äta gott (hoppas jag) och kanske träffa lite folk. Jag har nämligen känt att jag blivit någon jag inte vill vara. Så, vi får se vad denna resa har att erbjuda och om jag lär mig någonting nytt om livet och mig själv.
 
För att följa mig under semestern finns jag på instagram @spenatsmoothie
 
Kram kram från Sabine

Nyhet: Bot mot Diabetes typ 1

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
Goda nyheter för typ 1 diabetiker, Harvard University har lyckats få stamceller att producera betaceller vars uppgift är att utsöndra insulin.
 
Detta är väldigt goda nyheter, MEN, alltid ett stort men, eftersom att diabetes typ 1 är en sjukdom där immunförsvaret attackerar kroppens friska celler så kommer dessa nya celler också bli attackerade. Autoimmunsjukdom är när kroppens egna immunförsvar attackerar sina egna celler, så vid diabetes typ 1 är kroppens betaceller (som utsöndrar insulin) förstörde pga det defekta immunförsvaret.
 
Om man ska få dessa celler transplanterade till bukspottkörteln kommer man behöva äta mediciner som dämpar och försvagar immunförsvaret. Att dämpa immunförsvaret är ju inte speciellt naturligt eller speciellt bra för kroppens försvar, men det kan vara en idé att tänk på för- och nackdelar. Jag själv som är diabetiker skulle nog inte vilja försvaga immunförsvaret bara för att jag ska slippa ta sprutor eftersom att sprutorna inte stör mig, men samtidigt  hatar jag verkligen att få lågt blodsocker. Antar att de är svårt att föreställa sig tankeverksamheten om man skulle få förfrågan. Ett nästa steg för att detta ska bli verkliget är att skapa celler som inte attackeras av immunförsvaret.
 
Doug Melton “We’ve given these cells three separate challenges with glucose in mice, and they’ve responded appropriately; that was really exciting."
 
Jag är så exhalterad och håller tummarna för ett genombrott i detta ämne. =)
 
Läs gärna artiklarna nedan för mer information om forskningen:
 
http://www.bbc.com/news/health-29566784
 
http://news.harvard.edu/gazette/story/2014/10/giant-leap-against-diabetes/
 
 

Gluten och att vara sjuk-Vad tror du?

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
Hej hej,
 
Jag är sjuk igen efter att ha varit sjuk för ungefär tre veckor sedan, som vanligt är det hosta, halsont, snuvig och svag kropp. Jag är medveten om att jag lättare blir sjuk när de händer mycket omkring mig och jag är stressad. Just nu är livet lite turbulent vilket stressar min kropp så jag är inte speciellt förvånad.
 
Men nu har jag funderat på en annan anledning om varför sjukdom skapas i min kropp och undrar vad ni tror om teorin?! Jag har varit glutenfri i några månader nu med några undantag, två av dessa undantag har varit några dagar innan jag blivit sjuk så jag tror att "gluten-chocken" och sjukdomen är kopplade till varandra. För att vara mer vetenskaplig; gluten kan leda till inflammationer i tarmen och kroppen och om tarmen inte är i toppskick visas det i form av olika sjukdomar. (Läs gärna inlägget om autoimmunasjukdomar här för mer information). Söker man på Hippocrates citat "Disease starts in the gut" i google får man upp en stor mängd olika artikar om ämnet.
 
Lite kort om varför tarmens hälsa är viktig för kroppen:
 
*God tarmbakteria är viktigt för en frisk tarm, för nedbrytning av viss föda, för kontroll av onda tarmbakterier mfl.
*Om tarmmembranet/väggen inte är i gott skick kan onedbrutna, ovälkomna och skadliga ämnen penetrera membranet, komma in i kroppen och där göra skada på bland annat levern.
*Vid ohälsosam tarm kan upptag av vissa vitala näringsämnen inte absorberas och brist kan uppkomma, vilket kan leda till olika sjukdomar och skador i kroppen.
*Inflammation leder till ett surt pH värde, vilket är mycket skadligt och inte den naturliga miljön för kroppens alla olika celler och ämnen.
*Vid inflammation i tarmen kan inte kroppens viktiga funktioner kontrolleras, istället misslyckas gallautsöndringen, utsöndring av enzymer från bukspottkörteln, tarmrytmen, järnupptaget, pH-kontrollen, calciumuptaget mfl.
 
Så, gluten leder till inflammation som leder till att en rad olika kroppsfunktioner misslyckas och därför kan man blir allvarligt sjuk. Men kan gluten leda till något så enkelt som en förkylning, feber, halsont och snuva? Vad tror du? Har du upplevt något liknande och har samma teori?
 
Tack för hjälpen.
 
Kram från Sjuklingen Välbefinnaren.

Artikel: Föda för diabetiker

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Diabetiker som jag är, och list-älskare, vill jag dela med mig av denna artikel hos Natural News med 10 livsmedel som sänker blodsockret, stödjer pankreatisk hälsa och kan minska ditt behov av insulin.
 
Kram från Sabine
 
 

Boosta dina njurar

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

 
 
Bild från boken: Anatomy & Physiology av Thibodeau och Patton
 
Njurarna är de organ som huvudsakligen skapar urin, bland annat för att rena kroppen genom att rena blodet. De håller också balans på mineral/elektrolyter-, vatten- och pHnivån i kroppen så att vi är i homeostas. Om njurarna inte är i gott skick hamnar kroppen i obalans med felaktigt pH värde, överskott av karbamid (urea) som är slutprodukten av nedbruten protein/aminosyror, underskott eller överskott av elektrolyter samt obalans av vattenmängden vilket kan leda til döden. Diabetes och högt blodtryck är två tillstånd som kan leda till försämrad njurfunktion, det är därför viktigt att man främjar en hälsosam livsstil.
 
Därför är det otroligt viktigt att njurarna fungerar optimalt för en frisk kropp. De är viktigt att komma ihåg dess vikt och funktion, äta en näringsrik kost och boosta njurana ibland. Om man däremot har problem med njurarna behöver man undvika kalium i sin mat eftersom att njurarna inte kan eliminera de från kroppen. Vätskedrivande föda kan vara ett kanonmedel om man vill rena njurarna eftersom att de driver ut toxiner och infektioner. Om man har urinvägsinfektion är urindrivandemedel ett bra alternativ tillsammans med hälsosam och basiskt formande föda.
 
Persilja, maskrosrot, nässlor, selleri och björklöv är några exempel på produkter som är urindrivande. Du kan läsa om vitlök, sparris och vattenmelon här och hur det stödjer kroppens njurar på olika sätt.