Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Om att välja liv

Kategori: -Mina tankar & känslor

Du har kanske läst boken "Munken som sålde sin Ferrari" om, ja, advokaten som trodde att han skulle bli lycklig när han nådde en miljoner på kontot, två miljoner på kontot, tremiljoner på kontot tills han fick en hjärtinfark. Då beslutade han att sälja sin Ferrari och åka till Nepal (tror jag det var) för att hitta sig själv.
 
Hittade denna artikel på nätet om en man som ville utmana frågan "om man kan leva utan pengar". Istället för att tjäna så mycket pengar man kan för att sen kunna köpa det man vill ha för att få den accepterande statusen i samhället (ju mer dessto bättre). Personligen hoppas jag att jag aldrig kommer bli den person som behöver köpa prylar för att bli accepterad. Senaste mobilen, snyggaste kläderna, bästa märkena, dyraste bilen, enga lägenheten, för att sen riskera att få pengaproblem och samtidigt förstöra miljön. Mark Boylei artikeln ville testa och se om man kan leva utan pengar, för han såg detta behova av pengar och prylar som orsaken till många av världens alla  problem.

"“If we grew our own food, we wouldn’t waste a third of it today” is one of Mark’s examples as to why it’s important a reconnection with natural/source living is established. “If we made our own tables and chairs, we wouldn’t throw them out the moment we changed the interior décor. If we had to clean our own water, we probably wouldn’t shit in it”."


Som sagt, han ville se om man kunde leva utan pengar och alla dessa jag-måste-ha-prylar men han lärde sig så himla mycket mer av experimentet. Läs hela artikeln här "The man who lives without money".

The Cancer Diet (Budwig)

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Dr Johanna Budwig var en tysk biokemist, apotekare och hade doktorsgrad i fysik och kemi, dessutom var hon nominerad för sju Nobelpris. Hon kom på att cancerceller skapas om cellandningen och cellulär metabolismen är ur funktion. Och problem inom dessa områden kan skapas om svavelrika fetter och/eller elektronrika omättade fettsyror är i obalans eller saknas i kroppen. Därav skapade hon "Budwig Diet", där man äter svavelrika proteiner i keso och elektronrika omättade fettsyror från linfröolja som är motpoler som dras till varandra och därför har förmågan att binda sig och samtidigt bli vattenlösliga för kroppen. Eftersom att den har denna förmåga kan fetter lättare absorberas och sen användas av cellerna.
 
Budwig pratade också mycket om farorna av härdat fett och hur de är utan elektrisk laddning, därför utan liv och därför inte kan ge kroppen och dess celler något liv heller. Som vi vet är denna elektriska laddning otroligt viktig för välbefinnande och vital hälsa, atomer har laddningar och utan rörelse finns inte liv utan endast stillhet och stagnationer.
 
Om du är intresserad av cancer och Johanna Budwig kan jag rekommendera hemsidan : http://www.budwigcenter.com/. Om du vill veta mer om hur du ska äta för att bli fri från cancer med hjälp av Dr Johanna Budwig eller bara vill veta mer kan man på hemsidan ladda ner 96 sidor dokument om dieten. VIll du ha tips på hur man ska äta keso och linfröoljan rekommenderar jag denna korta film för recept.
 
Vad jag i korta drag vet om cancer är att huvudorsaken till sjukdomen är att immunförsvaret, läkningsförmågan och metabolismen inte fullgör sina uppgifter optimalt, vilket leder till sjuka celler. Bland annat behövs svavelrika proteiner för friska celler, men blir det en obalans kräver även cancerceller svavelrika proteiner. PH värdet är troligtvis i obalans/surt, vilket kan ske om den elektriskaladdningen inte finns där fullt ut och det kan också bero på en obalans i mineralerna där kalium, järn, magnessium och kalcium är i underskott och natrium kan vara i överskott. De tre förstnämnda är också viktiga för kontrollerad celldelning, där okontrollerad kan leda till cancer. Jod som är viktig för metabolismen, cellandningen och cellmetabolismen behöver också finnas i tillräckliga mängder för att friska celler ska kunna leva i kroppen, annars finns risk för att cancerceller skapas. Självklart är ett balanserat näringsintag också viktigt för metabolismen, här ser man hur viktig en balans är.
 
Jag håller nu på att läsa en bok som heter "The Cancer Therapy" av Max Gerson som också handlar om cancer. För fem år sen läste jag boken första gången och vill nu uppfriska min kunskap och minne. Efter det komer en recension och sammanfattning komma upp här.
 
Har du eller känner du någon som haft cancer och blivit frisk med naturliga metoder?
 

Chistorra gratäng inspiration från Barcelona

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
När vi besökte Barcelona åt vi en sån himla god korv på en buffe som vi var på. Givetvis frågade vi vad korven hette och de var CHISTORRA, syskon till chorizo. Så innan hemgång köpte vi med oss några kilo korv från den kända marknaden La Boqueria i centrala Barcelona. Sen blev det en pastagratäng när vi kom hem, såå himla gott om man gillar korv och mat med mycket mat. Så här kommer receptet.
 
Ingredienser för en gratängform.
3-4 portioner skruvpaste
1 lök
1 chili
2 små piripiri (jag älskar chili, kan uteslutas)
2 chistorra/choritzo
3 st tomat
1 paprika

1 näve sockerärtor
4  stora champinjoner

1 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 dl vatten.

1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
4 vitlöksklyftor 
saltochpeppar

1/2 tsk ättika

1 paket fetaost på toppen.
 
*Lägg pastan i en lasangform, okokt.

*Resten av ingredienserna lagas till en gryta. Hacka upp samtliga ingredienser i lagom stora bitar, men inte sockerärtorna.
 
*Stek lök och chili i olja tills de fått lite färg. Tillsätt choritzon och samtliga grönsaker som är upphackade (förutom sockerärtorna). TIllsätt samtliga kryddor och stek tills allt fått färg.
 
(*Chistorra är råkorv så de behöver stekas tills det är klart, men använder du choritzo är den oftast redan tillagad.)
 
*Tillsätt grädde, krossade tomater, vatten och sockerärtorna. Låt puttra i 5 minuter.

*Sen häller du blandningen över pastan, blanda inte runt. Pastan ska ligga i botten tillsammans med vätskan medan korv och grönsaker ska ligga på toppen. In i ungen i 10-15 min (tills pastan är klar) på 175 grader (eller va det 200 grader). När det är fem mnínuter kvar topppar man med fetaosten, jag gjorde misstaget att låta fetaosten vara på toppen under hela ugnstiden, men då blev den svart. 

Veckans Tips:Sjukdom är inget man får, utan något man skapar

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

 
 
Man säger att man "catch a cold" men man får/fångar inte en sjukdom utan det är något som utvecklas och skapas under en kortare eller längre period beroende på sjukdom. I veckan låg jag hemma med hosta, feber och ömhet i kroppen och detta var inget jag bara fick över en natt, utan det har utvecklats under en kortare period. Vad det gäller min kropp så vet jag att om jag stressar blir jag sjuk och det är något jag varit medveten om länge. Stress kan leda till svagare immunförsvar, nervsystemet påverkas, mag & tarmaktiviteten försämras, minnesstörningar, utmattning, koncentrationssvårigheter och oro. Man kan också påverkas känslomässigt, andligt och intellektuellt vid stress.
 
Det stämmer att jag varit stressad den senaste veckan pga olika anledningar vilket också lett till att jag ätit sämre med färre grönsaker, frukter och färre bra proteiner, fler kolhydrater, mer snabbmat och avvikande mat från vad jag vanligtvis äter. Även om jag ätit bra under denna tid och samtidigt stressat så hade min kropp inte kunnat ta hand om näringen pga nedsatta kroppsfunktioner, vilket leder till sjukdom. Därför förstår man att stress kan vara oerhört skadligt för kroppen. Kroppen behöver vitaminer, mineraler, enzymer, co-enzymer, probiotika och många andra nödvändiga näringsämnen för att främja optimalt välbefinnande och kroppen behöver kunna nyttja dessa produkter.
 
"Ortomolekylära: hänför sig till en teori att sjukdom kan behandlas och hälsa maximeras genom att skapa den optimala molekyl miljö för cellerna i kroppen genom införandet av naturliga ämnen." Precis vad jag är intresserad av, att bota sjukdom med näringsämnen beroende på vilken/vilka det är brist på.
 
Nobelpristagaren Dr. Linus Pauling citat: "You can trace every sickness, every disease and every ailment to a mineral deficiency,"
 

24 timmar i Wales

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Under roadtripen beslutade vi oss för att åka över till Wales när vi insåg att vi ändå var så nära. =) England är egentligen inte så stort som man kan tro. Så, vi ställde in GPS:en på Cardiff (Wales) när vi befann oss i Bath och bokade hotell online på Berits mobil, hittade ett hotell mitt i stan. Perfekt för oss! Väl framma började vi med en långlunch eftersom att regnet öste ner, de blev en tapasbricka serverat med vin som intogs under ett spel av Scrubbles.
 
Mysig gågata i Cardiff vi promenerade på då vi funderade på vad vi skulle göra.....
 
De blev en taxiresa till hamnen där det var Hamnfestival med karuseller, livemusik, happyhour-öl, sen taxi tillbaka till stan där det blev en middag på kända Bill's. Min måltid var jättegod, men storleken var så himla liten att inte ens jag blev mätt. Vi gick därför vidare för efterrätt.
 
Efterrätt på The Corner (tror jag det hette) blev en ostbricka som vi delade på. Jättegott och mysig atmosfär. Rekommenderas!
 
Bra ställe för frukost, flertal bra alternativ på menyn. Men glöm inte kontanter. Jag åt pannkakor med frukt och bär.
 
A walk in the park med dessa underbara människor. Pojkvännen Viktor och Bästisen Berit.
 
Jag och Berit (jag ska göra Peace-fingrar, men misslyckas).
 
Innan vi vände bilen mot England igen körde vi till Barry som Berit hade hört talas om eftersom tv-serien Gavin & Stacey spelats in där.
 
 Barrys vackra berg.
 
Sen gav vi oss av till Oxford i England.
 

Roadtrip United Kingdom

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Jag älska roadtrips! Man tar alla dagar som dom kommer, man svänger höger om man vill svänga höger eller om man ser en skylt som verkar spännande så följer man den. Man vet aldrig vart man hamnar, om man inte planerar det förstås. Under denna trip bestämde vi oss för nästa destination en dag i förväg.
 
Vi hämtade vår hyrbil redan på lördagen, men Berit kunde inte åka förrän på söndagmorgon så jag och Viktor åkte därför på en utflykt på lördagen för att inte gå miste om biltiden. Kossor längst kusten!
 
Posing vid Beachy Head i södra England. Vackert och blåsigt!
 
Beachy Head
 
Seven sisters
 
På söndagen träffades alla upp på "Breakfast at Tiffanys" för en stadig och god frukost innan vi drog vidare till Stonehenge. Magiskt ställe som man gärna velat veta mer om, och inte bara vad man tror att de byggdes för. Efter Stonehenge letade vi efter en pub som serverade Sunday Roast och vi hittade ett litet ställe mitt ute i ingenstans som hade ett eget bryggeri och som verkade ha fått något award för sin mat och sin dryck. Ett guldkorn helt enkelt.
 
Efter Stonehenge åkte vi vårat hotell i Trowbridge för att checka in, innan vi åkte in Bath för att besöka Roman Bath som staden är mest känd för. Badhuset byggdes för 2000 år sedan och byggdes precis över en varm källa med vatten som är 46-47 grader. Häftigt att se badet, källan, byggnader som fanns runt badet, tex ett tempel, och lära sig mer om människorna som badat där.
 
Statyer rund badet.
 
Man fick även dricka av vattnet som kom från källan, det var fylligt vatten, en god smak och varm, 
 
De regnade ibland under semestern, men vi var glada ändå.
 Efter Bath åkte vi vidare till Wales, men det får ni höra mer om senare.
 
När vi varit i Wales och Cardiff i 24 timmar letade vi oss sakta till Oxford och detta hotell. Super lyxigt och billigare än att bo mitt i Oxford. På kvällen promenerade vi runt Oxford, åt på restaurang och umgicks vår sista kväll tillsammans.
 
På onsdagen skulle bilen lämnas tillbaka på Gatwich innan flyg hem. Men innan det gjorde vi ett besök på The Down House som är huset där Charles Darwin levde med sin familj. Det var spännande att se hur han bodde, lära sig om hans familj, vad Darwin brann för och lite om hans teorier. Under hela bilresen till flygplatsen blev det diskussioner om vad som gör oss levande, evolution, elektroner, protoner, atomer, själen, minne och bing bang. Spännande avslutning på denna semester.
 

Veckans Tips: Högt kolesterol och Q10

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

När jag blev diagnotiserad diabetes typ 1 fick jag samtidigt tillbaka provsvar kring mitt kolesterol. Kolesterolet var sky-högt och läkaren sa att jag behövde äta statiner för resten av livet. Efter att jag senare påbörjade min utbildning lärde jag mig mer om kolesterol och hur det blir högt som ett symptom av andra orsaker. Kolesterolnivån berodde inte på att jag åt massa fetter utan för att mina celler var uttorkade, eftersom cellerna skapar kolesterol för att skydda cellerna mot ytterligare uttorkning. I dagsläget äter jag inte statiner som läkaren sa att jag behövde göra för resten av livet. Jag lärde mig också genom kursen att statiner sänker nivån av coenzym Q10, därför är det viktigt med detta tillskott om man äter statiner. Om man då inte jobbar på att sänka kolesterolet med naturliga tillvägagångsätt genom att hitta orsaken till de höga nivåerna, stället för att äta tabletter. Coenzym Q10 är oerhört viktigt för att cellerna ska kunna skapa ATP molekyler / energi och det fungerar som en antioxidant. Coenzym Q10 finns annars rikt i nöt, fläsk, kyckling, fisk och olivolja, dessutom finns det i små mängder i nötter och vissa grönsaker och frukter.
 
Se denna artikel hos Natural News med mer info om ämnet, riktigt intressant och viktigt.
 
Kram från Välbefinnaren.
 
 

BrightonLife & the Englishkitchen

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Nio nätter i älskade Brighton! Älskar att komma tillbaka till denna stad, ta dagen och kvällarna som de kommer, äta god mat (ibland nyttig, ibland onyttigare), träffa vänner igen som jag numera haft i mitt liv i 8-10 år, koppla av, promenera och drömma mig bort. Jag lärde mig under denna resa att jag blivit äldre, jag är vuxen men samtidigt barnslig och full av liv! När jag bodde där när jag var 20år handlade livet om att festa och den typen av människor trivs fortfarande i den stadens centrum. Men håller man sig borta från centrum hittar man de "vuxna" guldkornen. Här kommer lite bilder på vad vi har haft för oss.
 
Frukostar på mitt favoritställe "Billies" och även Viktors favoritfrukostställe "Breakfast at Tiffany"
 
Hash browns med ägg tillsammans med avokado, svamp och bacon på Billies. Underbart gott!
 
North lanes i Brighton, så mysigt. På väg till en lunch med en gammal kollega från Brighton-tiden. Kul att träffas igen.
 
A fun day at the beach med Berit och Viktor.
 
Plockar stenar, som alltid, som ska bli ett halsband.
 
PubQuiz om musik, vi kom sist med det var kul ändå!
 
Dejt med Carry på bästa bareb Paris House....
 
.....där det spelade jazz. Underbart!....
 
Där intog vi även middagen för kvällen. Olika ostar, olika charkuterier, lökmarmelad, oliver, spenat, god olivolja och vinäger samt bröd, till de serverades en karaff med vin! Detta var vår middag tre gånger under våra dagar i Brighton! Besök Paris House på Western Road!
 
Ett fik där vi åt frukost en dag där människor satt och läste böcker, spelade spel eller hade möten. Som att besöka någons vardagsrum. Tyvärr gillade jag inte maten, men det kan ha att göra med att jag inte hade provat ägg benedict tidigare och hollandaisesås kanske inte är min grej. Tyckte inte den hade någon smak.
 
Givetvis hann vi med ett besök till London där vi hängde med Alex under dagen och middag med carry på The Modern Pantry efter AW med hennes kollegor. Restaurangen var verkligen jätte fin, det var lyxigt och maten var god.
 
Detta är en restaurang vi besökta som heter MeatLiquor, inredningen var verkligen super häftig, men maten var inget att hurra för, så en besök för en drink är ett måste i alla fall.
 
Vackra Paviljonen med inspiration från Indien medan insidan är inspirerad från Kina. Nu har vi även sett insidan. Vacker som tusan på insidan, men mäktigast på utsidan!
 
Bye Bye Brighton, nu börjar våran fyra dagars roadtrip tillsammans med Berit. Destinaioner obestämda!
 

Varför ljuga om ebola

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej hej,
 
Jag är inte helt insatt i ämnet Ebola, men vill ändå dela med mig av denna lista på 21 frågor man bör fråga sig för att förstå/fundera på om man inte blir lurade i ämnet. Dessa frågor fokuserar mest på människor i USA tror jag, men det är en del viktig punkter ändå. Läs hela listan här.
 
Fråga 4, 5, 14 och 20  intresserar mig mest och gör mig mest arg faktiskt, om man tror på vinklingen i frågorna. En annan fråga jag har till någon som vet/tror sig veta mer om ämnet; stämmer det att ebola skapades i ett laboratorie? Eller är det endast en konspirationsteori?
 
Bara några av mina tankar, rekommenderar artikeln om man är intresserad av ebola.
 
 
 
 

Veckans Tips: For life - mot cancer

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
 For life är en företag vars grundidé är att sälja enkla, smarta och användbara produkter till förmån för cnacerfonden. Kolla in deras hemsida http://www.forlife.nu/ där du kan köpa dessa läckra armband, det finns också med texten "ZERO CANCER" eller med telefonnummer för barn. Till försäljning finns också halsband och iphoneskal.
 
 
 
 

The City with everything

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Jag, Viktor och vännerna Sofie och Tobbe spenderade 6 dagar i staden som har allt- Barcelona. Jag älskar staden av just samma anledning. I Barcelona kan man få strandliv, kultur, museum, city-life, nattliv, shopping och fantastisk mat. Och detta fick vi uppleva under våra dagar i Spanien
 
 
 
En av utsikterna när vi är på väg till Gaudi´s Park Guell, Tibidabo.
 
 
Park Guell med utsikt över Barcelona.
 
Sagrada Familia ses också från Park Guell.
 
Park Guell skapad av Gaudi.
 
 
 
Jag blev helt till mig när vi såg reklam för denna exhibition på tunnelbanan. Så Human Bodies Exhibition var ett måste. Så intressant och udda. Once in a lifetime experience helt klart!
 
Placa Espanya, med utsikt över Montjuic.
 
Barcelona Beach
 
Inhandlade korvar på La Boqueria, en känd marknad med all typ av föda.
 
Sista kvällen åkte vi till Sagrada Familia för att kolla på kyrkan och sen äta en sista middag i staden.