Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Enzymer

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej hej,

Man måste förstå alla funktioner och saker och ting som händer i kroppen, och en av dom viktiga delarna i kroppen är enzymer. Dessa är uppbyggda av proteiner, som är gjorda av amino syror. Enzymernas jobbar som en katalysator, den aktiverar en kemisk reaktion. Inte många ämnen kan reagera utan ett enzym, som är deras "push". Dom ämnen som reagera utan ett enzym behöver inte lika mycket "aktiverings" energi för att reagera, därför kan reaktionen inträffa utan ett enzym. Enzymet är format på så sett att de kan "fånga" en molekyler som den är utvald att arbeta tillsammans med, och oftast attraheras dom också av varandra på grund av deras elektrokemiska dragning.

Eftersom att varje enzym har en specifik uppgift, behövs de oftast flera olika enzymer för att en uppgift ska blir utförd, så som tex nedbrytningen av fett inkluderar flera olika steg. Av denna anledning måste samtliga enzymer vara tillgängliga, så att alla "steg" ska kunna genomföras. Annars blir, i detta fall, nedbrytningen av fett avbruten.


Det finns flera olika typer av enzymer och dom är; oxidation-reduction enzymes(Eng), hydrolyzing enzymes (Eng), phoshorylating enzymes (Eng), enzymer som lägger till eller tar bort koldioxid, enzymer som placerar om atomer inom samma molekyl samt hydrases (Eng). Dom kan också bli klassificerade huruvida dom används intracellulärt eller utanför cellen. Hydrolyzing enzymet används vid tex nedbrytningen av mat, genom en process som heter hydrolys som innebär att vatten tas upp i molecylen och den då sprittras.  


I engelskan slutar alla enzym på -ase, så som sucrase. Så om du stötter på ett ord som slutar på -ase så är de oftast ett enzym.

Dax att packa lite inför helgens firande hos svärmor!

xxxKommentarer

 • Jessica säger:

  Hej Sabine!

  Så roligt med ännu en hälsoblogg! Jag tycker det är alldeles för mycket fokus på vikt att man glömmer hälsoaspekterna. Hälsobloggar behövs =)Välkommen! =))

  2011-12-23 | 11:23:42
  Bloggadress: http://goluckyj.blogspot.com/
 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Önskar er en mysig jul & ett glittrande nyår! Vi ses & hörs mina fina vän!

  2011-12-23 | 11:40:53
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/
 • Melissa - Foto¤Vikt säger:

  när jag läste det där var jag väldigt glad att jag gått sköterskautb haha, innan hade man sett ut som ett frågetecken :D

  2011-12-27 | 00:01:40
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: