Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mangan-mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej,

Mangan upptäcktes 1774 av J.G Gahn, även om det var länge sen så har det inte forskats mycket om detta ämne, men det finns ändå lite information om denna nödvändiga mineral.

Efter att mineralen har tagits upp i blodet transporteras det till levern och sen vidare till andra organ där det behövs, tex till njurarna där de kan förvaras till framtida behov. Mangan molekylen transporteras tillsammans med proteinet globulin runt i kroppen. Upptaget kan försvåras vid höga nivåer av kalcium och fosfat, även höga halter av järn kan påverka upptaget av mangan. Men höga halter av mangan påverkar också upptaget av järn, dessa två ämnen måste alltså ha en balanserad proportion. Alla ämnen har ett motsvarande ämne på detta sett, magnesium och kalcium är andra ämnen som måste vara i balans med varandra för att båda ska kunna användas av kroppen.

Denna mineral är viktig i många enzymiska system i kroppen, det vill säga, gör så att en kemisk reaktion inträffar i kroppen. Det aktiverar de enzymer som är nödvändiga för kroppen för att kunna använda vitamin C, kolin, vitamin B1 m fl. Det är även viktigt för matsmältningen och användningen av mat, speciellt protein. Vid nedbrytningen av protein hjälper mangan till att aktivera enzymet arginas som behövs för att bryta ner amino syrorna hela vägen. Det är skadligt för kroppen om vi inte bryter näringsämnena fullt ut (mer om detta vid senare inlägg).

Rikt i: Nötter, frön, bönor, dom flesta grönsaker men framförallt i mörk grön sallad så som spenat.

Enzymer, enligt wikipedia "Enzymer är proteiner som katalyserar, alltså ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner".

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: