Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Örter

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Örter kan innehålla många vitaminer, mineraler, bittermnen och tanniner som är bra för kroppen av olika anledningar. Dessa ämnen finns i örtens blomma, blad, rot och frön, så i många fall kan man använda hela växten för att förbygga och hjälpa kroppen vid förbättring.

En av dessa är vitlöken, latin Allium Sativum. Vitlök innehåller ett ämne som heter allicin som har en stark antibiotisk effekt, vilket är desinfekterande,snker blodtrycket och kolestrolvärdet. Vitlök ska också hjälpa mot uppblåst mage, därför kan man dricka ett glas vitlöksmjölk på morgonen (på tom mage), för att förebygga uppblåst mage. Gravida ska inte äta mer än 3 vitlöksklyftor per dag då det också är blodförtunnande.

Dill är en annan växt med stora egenskaper. Om du har problem att sova kan du koka upp ett glasvitt vin och en msk torra dill frön för atr få dig att somna. Te utan vin, hjälper till mot uppblåst mage och matsmältningsprobem, och eftersom att det är urindrivande är det hjälpsamt mot njursten. Det har också en lugnande effekt.

Pepparrot, som min kärlek älskar har urindrivande och antibiotiska egenskaper, är dessutom bra för matsmältningen. Vid reumatism och lednflammation kan man smörja in riven pepparrot på områdena, men med försiktighet då riktigt stark pepparrot kan ge utslag. Av denna anledning bör gravida och ammande kvinnor undervika denna ört.

Min absoluta favorit, som används till nästa all min matlagning är Kummin, latin Carum carvi. Kummin lugnar magen och stumulerar aptiten. Hjälper till mot uppblåst mage och lugnar magkramper. En sked kummin frön m 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: