Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Vanadin-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej hej läsare!

Vanadin är en mineral som förvaras i skelettet och levern, ungefär 20-25mg finns i kroppen. Vanadin skapar täthet i fosfat gruppen, vilket det finns mycket av i skelettet. Upptagningsförmågan för vanadin är låg, detta då den oftast omvandlas till vanadyl, sen fäster sig på järn-innehållande-proteiner och sen absorberas den. Men formen valadin absorberas enklare än vanadyl som den omvandlas till.  

En av dom egenskaper denna mineral har är att den kopierar insulinet och funktionen som sänker socker nivån i blodet. Tyvärr måste höga nivåre av vanadin vara i kroppen för att de ska påverka, men man har sett fördelar i diabetiker.
En annan egenskap denna mineral har är att den stimulerar aktiveringen av ett enzym som heter adenylate cyclase (vet ej de svenska ordet för detta enzym). Enzymet hjälper till med transporteringen av kemiska information/meddelanden i kroppen, vilket är nödvändigt för att alla celler ska veta att och hur dom skall agera. Som du kan tänka dig är det många meddelanden i kroppen som måste skickas för att en förändring ska ske i kroppen.

Rikt på Vanadin: Spenat, svart peppar, dill, persilja, svamp och ostron. Men precis som alla andra produkter från växt riket så kan innehållet variera beroende på vilken typ av jord den har växt i.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: