Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Blodgrupper och mat

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Det finns upp mot 600 olika blodgrupper, men dom vanligaste är A, B, AB, 0 och Rh. Blodgrupperna används för att klassificera blodet, och för att skilja på deras egenskaper. Det är antigenerna på dom röda blodkropparna som avgör vilken blodgrupp man tillhör. Antigen=ett främmande ämne i kroppen som får kroppen att skapa antikroppar för att skydd kroppen.

Det finns två olika antigener, A och B, och dom fyra vanligaste blodgrupperna är variatioer av dessa. I blodgrupp A finns A-antigenen på dom röda blodkropparnas membran (skal runt cellen), medans antikroppar mot B-antigenen finns i blodplasman. Den som har blodgrupp B har antigenen B i röda blodkroppar membranet och antikroppar finns mot antigen A. I typ AB finns båda antigener i blodet och inga antikroppar mot dessa finns. Typ 0 har varken A eller B antigener i blodet, detta eftersom att antikroppar mot båda typer finns. Man hänvisar alltså till den antigen som finns i blodet.

Rh (rhesus) är en annan antigen som kan finnas i blodet. Innehåller blodet Rh är det Rh positivt (Rh+) om det inte innehåller Rh är det istället Rh negativt (Rh-). Vanligtvis finns det ingen antikropp för denna antigen. Men om en kvinna med Rh+ är gravid och barnet fått Rh- drag från pappan, kan antikroppar skapas. Detta kan skada barnet eller leda till missfall, men detta kan kvinnan få mediciner som hämmar produktionen av antikropparna mot Rh antigenen. Man slår ihop dessa olika typer av blod (AB0+Rh) för att avgöra om man är A- eller A+, B- eller B+, AB- eller AB+, eller 0- eller 0+.  

Om man skulle donera typ A blod till en person med blodgrupp B, skulle antikroppen mot B skada antigenen B i den personen som behöver genomgå blodtransfusionen. Blodgrupp AB som inte innehåller någon antikropp mot A och B antigener, är ett perfekt alternativ för blodtransfusion. Men man måste ändå alltid kolla att mottagaren kan acceptera AB blodet, eftersom att det kan innehålla andra antikroppar som kan reagera negativt på blodet.

Eftersom att varje människa har olika antigener och antikroppar i kroppen är vissa människor "allergiska" mot vissa typer av mat. Därför har dieten "Blodgruppsdiet" tagits fram.

Typ 0: Har ett svagt immunförsvar. Mår bra av protein, och mår dåligt av mjölkprodukter och gryn.

Typ A: Vegitarisk kost rekommenderas.

Typ B: Har ett starkt immunförsvar och kan därför äta det mesta, men kycklig bör undervikas, Fisk rekommenderas framför kött.

Typ AB: Har låg magsyrenivå och bör därför äta en vegitarisk kost.

Om du vill läsa mer om Blodgruppsdieter rekommenderar jag denna hemsida: http://www.dadamo.com/ 
En riktigt bra sida.

Kommentarer

 • elise säger:

  Smart! Det visste jag faktiskt inte.. Kanske därför vatten smakar ännu bättre efter en natt i kylen? :)

  2012-04-22 | 12:15:27
  Bloggadress: http://elisebystedt.blogg.se/
 • Jilina.se ♥ säger:

  sv: tack :) det kan ju låta lite med 4 dagar men det är lång tid om man som jag druckit läsk mest varje dag :) och ja, det är det verkligen. socker är verkligen skit egentligen.

  2012-04-22 | 13:23:29
  Bloggadress: http://www.jilina.se
 • Melissa - Den brutala sanningen säger:

  jag har 0+

  en sköterska vart helt till sig en gång när hon såg de i min journal, hade aldrig mött någon med de innan, jag glömde visst fråga om hon ville ha autograf, damn.  ang karln och maten, jag har inte kommit igång med de än, jag gör ju frukosten så tänkte börja göra lite efter dina råd så tänker han inte på de, sen hålla koll på om de hjälper och då påpeka de muhahah :D

  2012-04-22 | 23:20:18
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: