Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Magsår och sura uppstötningar

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

En vän till mig har fått problem med sura uppstötningar och magsår, och givetvis vill jag hjälpa min vän med symtomen. Som alla andra tillstånd kan alla hälsoproblem bero på olika saker och ha flera olika orsaker till tillståndet. Så jag kommer endast att prata generellt om dessa symptom.

Magsår och syra uppstötningar är bland annat ett tecken på uttorkning. Magkanelen behöver vätska för att kunna smörja in vävnaden i tarmarna, så att maten kan röra sig framåt i systemet utan att skapa "skavsår". Vatten är också en del av neutraliseringen av magsafter, Om magsaften inte kan bli neutral kan den inte gå vidare i matsmältningssystemet, vidare till tolvfingertarmen, och då går syran istället tillbaka. Upp mot halsen. Ibland kan del av syran gå vidare och detta "fräter" på tarmen.

Dessa symptom beror också på ett lågt pH, kroppens pH är för surt, detta kan bero på en diet med mycket rött kött, mjölkprodukter, socker, kaffe och godis med låga mängder grönsaker och frukter. Det kan även bero på att dieten är rik på salt som skadar kroppens vätskebalans, vilket i sin tur påverkar pH värdet i kroppen.

PH värdet varierar runt om i kropppen, i magsäcken varierar det beroende på om du har ätit, äter eller inte har ätit på några timmar, men det är i den lägre skalan av surt. Medans pH värdet i tarmen är nära neutrallt, men åt det basiska hållet. Alla våra enzymer i kroppen trivs i olika miljöer, antingen surt, basiskt eller neutrallt, så därför kan dom förlora sin funktion om pH värdet inte är korrekt där ett specifikt enzym behövs. I matsmältningssystemet är det speciellt viktigt eftersom att enzymen är livsviktig för nedbrytningen av maten. Om maten inte kan brytas ner skadar det kroppen, genom att viktiga ämnen inte kan tas upp och genom att matsmältningssystemet blir "irriterat". Detta sätter kroppen i stress.  

En sak som kan hjälpa är att fasta i några dagar, så att magsåren får läka, men detta botar inte symptomen, det ger bara magen lugn och ro för att få fukusera på att läkas. (Fasta är inte ett alternativ för alla.) Men också att ändra dieten enligt ovan är ett bra steg. Äpple, kål, morot och grön bladsallad hjälper till att göra kroppen mer basisk, och ändrar därför den inre miljön. Banan anses ha en anti-acid effekt på kroppen och skyddar därför mot magsår. Kokosmjälk med morotsjuice är ett annat alternativ som hjälper mot skadad magslemhinna.  

Läs mer om pH under "Så fungerar kroppen", eller sök i sökfunktionen till höger. Eftersom att pH värdet är en stor del av sura uppstötningar och magsår, kan dessa inlägg hjälpa dig mer i din egen hälsa. 

Vad för metoder har du använt för att bli av med dessa symptom?