Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Garlic- Svampdödande, Anti-virus, Anti-bakteriell, Anti-cancer

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 

Vitlök har länge varit känt för sina positiva egenskaper för att bibehålla hälsa och motverka sjukdom, men det är också känt för den fräna doften den har och skapar i andedräkten. Den är två ämnen som är de mest kraftfulla i vitlöken och dessa är allicin och diallyl sulphides (eng). Varken diallyl sulphides eller allicin finns egentligen i vitlök utan skapas när man hackar vitlöken smått, och förstörs sen lika snabbt med tiden. Mängden svavel är också rik i vitlök, vänligen läs mer om svavel här.

Den mest kända egenskapen vitlök har är att behandla förkylningar, men det upprätthåller också balanserade nivåer av kolesterol och blodrycket. Framför att genom att sänka höga nivåer av trycket och fetthalten. Diallyl sulphides är det ämnet som sänker det onda kolesterolet, därför tror man att det är hälsosamt och viktigt för hjärt- och kärlsystemet och blodet.

Vitlök använda också som en naturlig antibiotika, men istället för att attackera utvalda områden har det en effekt på hela kroppen samtidigt. Diallyl sulphides stärker också immunförsvaret och vissa typer av vitlök innehåller höga nivåer av antioxidanter (bland annat selen och C-vitamin), speciellt svart vitlök och något som kallas ”aged garlic”, tror att det innebär att vitöken blivit lagrad. Diallyl sulphides stöd mot immunförsvaret hjälper  då också kroppen att kämpa mot olika sjukdomar.

Allicin är det starkaste ämnen, som har svampdödande egenskaper, fotsvamp är det vanligast tillstånd det används mot. Vitlök har i vissa studier visat sig vara lika effektiva som pencillin, så det kanske skulle vara något du ska prova innan du tar en pencillinkur.

Forskning görs kring vitlök och cancer, vilket ser ljust ut. Än så länge har man kommit fram till att vitlök hjälper till att neutraliserar syre-radikaler i vävnaden. Det svavel som finns i löken eliminerar gifter från kroppen och stimulerar levern och tjocktarmen att rena kroppen.

Vitlök har nu också börja användas för att stabilisera blodsockret och därför energinivån/balansen. Det finns ämnen i kroppen som kan avaktivera insulinet i kroppen genom att kroka sig fast insulin molekyen. Eftersom att vissa komponenter i vitlök påminner om insulin molekylen krokas dessa ämnen istället på dessa för insulin molekylen. På så sätt kan mer insulin användas av det som utsöndras, vilket stabiliserar energinivån. Andra ämnen i vitlök ökar också utsöndringen av insulin från bukspottkörteln.

Precis som med alla nyttigheter finns dåliga egenskaper också. Botulism är en livsfarlig bakteria som orsakar matförgiftning, som kan skapa i vitlökens svavelmiljö, framför allt om vitlöken lagras i olja i rumstemperatur.- Därför bör man undvika att äta vitlök som lagrats i rumstempererad olja. Vill också påpeka att de bra egenskaperna i vitlöken försvagas och/eller försvinner vid uppvärmning.

Låter som om vi alla borde äta mer vitlök, då helst färsk. Tyvärr (tycker jag) så gillar jag inte den andedräkten som man får. Men jag har hört ett litet tips, efter att man ätit vitlök ska man tugga på färsk persilja, eftersom att det neutraliserar doften.

Kommentarer

 • Jennifer [fotoblogg] säger:

  sv; nej jag har inte sett den än faktiskt, men har planerat att titta på den :) Har dock hört att den ska vara dålig. Det blev snow white and the huntsman, hade hört den skulle vara dålig också men tyckte den var helt okej :) kram

  2012-09-03 | 19:27:28
  Bloggadress: http://starofusa.blogg.se
 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Vitlök är ruskigt gott. Speciellt marinerade. Kan knapra i mig en hel burk på en kväll. Sen får jag låsa in mig ett par dagar haha.

  Svar: Men det är väl mycket vitlök i Indisk mat, så då blir ju det bra. Men äter du vitlök i burk eller färsk? Ät persilja så ska andedräkten gå bort. Kram PS. Du får få din Darling att äta vitlök också ;-)
  Sabine J Ö

  2012-09-03 | 21:02:38
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se
 • Amy's piece of cake säger:

  Ja, vitlök är verkligen en universalkrydda! Och det är så gott minsann.

  Ja, just det ni skulle ju till Indien. Var det södra eller norra?
  Till frukost dricker man masala chai och äter paratha. I södra Indien äts även masala dosa till frukost men jag tycker det är lite mastigt. Det brukar vi äta till lunchen. Det finns även vanligt vitt bröd att köpa om man vill det... även gathiya äts till chai ibland. Låter namnen konstiga? Allt finns inne hos mig, det är bara och söka! :)

  Svar: Hej Hej, Nu har jag kollat runt på dom olika rätterna på din hemsida. paratha låter och ser verkligen jätte gott ut. Hag som älskar spiskummin, ingefära och koriander.... en rätt helt i min smak. Dosa låter också gott men pannkakan ser hård/knaprig ut, är den det eller är den mjuk?? Gathiya är inte frukost utan ett snack eller? =) Ska bli så spännande med alla nya rätter och alla nya smaker som jag kommer uppleva. Underbart! Inte riktigt samma som när man äter på indisk restaurang i Sverige (även om det är gott). Kram kram
  Sabine J Ö

  2012-09-03 | 22:46:26
  Bloggadress: http://amyspieceofcake.blogspot.se/
 • Piccolacasa säger:

  Intressant att läsa hur blodsockerstabiliseringen går till! Borde vara samma sak som gi-sänkande? Det läser man om ibland, kryddor tex.

  Svar: Man brukar ju säga att fett sänker hastigheten som kolhydratern tas upp i... och därför gör det till en kolhydrat med ett lägre GI. Men osäker på om vitlök minskar hastigheten av upptaget och nedbrytningen . Jag tror inte det förändras, utan påverkar bara insulinets effektivitet. Vet att kanel är en annan krydda som används för att stabilisera blodsockret men har inte läst så mycket om kanel, så jag är osäker. Men det får bli en av mina nästa inlägg. Kanel! =)
  Sabine J Ö

  2012-09-05 | 09:13:42
  Bloggadress: http://www.piccolacasa.wordpress.com

Kommentera inlägget här: