Garlic- Svampdödande, Anti-virus, Anti-bakteriell, Anti-cancer
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Vitlök har länge varit känt för sina positiva egenskaper för att bibehålla hälsa och motverka sjukdom, men det är också känt för den fräna doften den har och skapar i andedräkten. Den är två ämnen som är de mest kraftfulla i vitlöken och dessa är allicin och diallyl sulphides (eng). Varken diallyl sulphides eller allicin finns egentligen i vitlök utan skapas när man hackar vitlöken smått, och förstörs sen lika snabbt med tiden. Mängden svavel är också rik i vitlök, vänligen läs mer om svavel här.
Den mest kända egenskapen vitlök har är att behandla förkylningar, men det upprätthåller också balanserade nivåer av kolesterol och blodrycket. Framför att genom att sänka höga nivåer av trycket och fetthalten. Diallyl sulphides är det ämnet som sänker det onda kolesterolet, därför tror man att det är hälsosamt och viktigt för hjärt- och kärlsystemet och blodet.
Vitlök använda också som en naturlig antibiotika, men istället för att attackera utvalda områden har det en effekt på hela kroppen samtidigt. Diallyl sulphides stärker också immunförsvaret och vissa typer av vitlök innehåller höga nivåer av antioxidanter (bland annat selen och C-vitamin), speciellt svart vitlök och något som kallas ”aged garlic”, tror att det innebär att vitöken blivit lagrad. Diallyl sulphides stöd mot immunförsvaret hjälper då också kroppen att kämpa mot olika sjukdomar.
Allicin är det starkaste ämnen, som har svampdödande egenskaper, fotsvamp är det vanligast tillstånd det används mot. Vitlök har i vissa studier visat sig vara lika effektiva som pencillin, så det kanske skulle vara något du ska prova innan du tar en pencillinkur.
Forskning görs kring vitlök och cancer, vilket ser ljust ut. Än så länge har man kommit fram till att vitlök hjälper till att neutraliserar syre-radikaler i vävnaden. Det svavel som finns i löken eliminerar gifter från kroppen och stimulerar levern och tjocktarmen att rena kroppen.
Vitlök har nu också börja användas för att stabilisera blodsockret och därför energinivån/balansen. Det finns ämnen i kroppen som kan avaktivera insulinet i kroppen genom att kroka sig fast insulin molekyen. Eftersom att vissa komponenter i vitlök påminner om insulin molekylen krokas dessa ämnen istället på dessa för insulin molekylen. På så sätt kan mer insulin användas av det som utsöndras, vilket stabiliserar energinivån. Andra ämnen i vitlök ökar också utsöndringen av insulin från bukspottkörteln.
Precis som med alla nyttigheter finns dåliga egenskaper också. Botulism är en livsfarlig bakteria som orsakar matförgiftning, som kan skapa i vitlökens svavelmiljö, framför allt om vitlöken lagras i olja i rumstemperatur.- Därför bör man undvika att äta vitlök som lagrats i rumstempererad olja. Vill också påpeka att de bra egenskaperna i vitlöken försvagas och/eller försvinner vid uppvärmning.
Låter som om vi alla borde äta mer vitlök, då helst färsk. Tyvärr (tycker jag) så gillar jag inte den andedräkten som man får. Men jag har hört ett litet tips, efter att man ätit vitlök ska man tugga på färsk persilja, eftersom att det neutraliserar doften.
Bloggadress: http://starofusa.blogg.se