Olivolja
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Oljan innehåller inte stora mängder omega-3 och omega-6, men har ändå flera viktiga egenskaper. Omega-3 varierar mellan 0.1 och 0.6%, medans omega-6 varierar mellan 3.5 och 20%. Den största delen av oljan innehåller omättat fett, men mättat fett finns också i oljan.
Virgin oljan rekommenderas för hälsan då den har många positiva fördelar. Några av dessa är:
- detta fett hjälper till vid skapandet av membranet (skalet) som finns runt varje cell.
- cell formation
- den omättade delen i oljan hjälper till med sänkningen av kolesterol gallsten (liknande gallsten), den omättade oljan gynnar också produktionen av galla. Detta hjälper vid eliminering av gifter och andra slagprodukter samt förbättrar nedbrytningen av fett.
- skydda mot hjärt-och kärlsjukdommar.
Beta-sitosteroler hjälper till att sänka kolesterolet vid höga värden samt minskar upptaget av kolesterol från kosten.
Gallussyra stimulerar galla och hindrar laktisk dehydras aktiviteter i levern, om detta inträffar är det ett tecken på att levern inte fungerar som den sk.
2-phenylethanol (eng) stimulerar produktionen av ett enzym i buksporrkörteln som används för nedbrytningen av fett.
Cycloartenol (eng) förvaras i levern och förhindrar kolesterol från att cirkulera i kroppen samt ökar produktionen av galla. (Galla är skapat av kolesterol).
E-vitamin är en antioxidant som finns i denna olja.
Magnessium-rikt klorofyll hjälper till att öka och dra till sig ljus, stödjer produktionen av röda blodkroppar, bidrar till ett bättre immunförsvar.
Alla oljor förstörs vid fritering och stekning, men om man verkligen måste steka ska man använda oljor som är raffinerade och innehåller mättat och omättat fett. Mättat fett är mer stabila, skadas inte vid uppvärmning och skapar därför inte giftiga molekyler lika enkelt. Oliveolja kan användas vid uppvärmning men dom oljer man i första hand ska välja är smör, kokosolja (tropiska oljor), jordnötsolja eller sesamolja.
Bloggadress: http://ipeterson.blogg.se/