Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Du är mer bakterie än människan

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Läste en intressant artikel i DN, söndagen den 17 juni sida 24, om hur mycket bakterier vi har i kroppen egentligen. Tänkte berätta lite om det som stod i tidningen.
 
De kryllar av bakterier på huden, i tarmen, på tänderna, på tungan, på slemhinnorna i näsa och slidan, men vet vi egentligen hur många dom är dessa små varelser?! Alla dessa är nödvändiga för en fungerande kropp, jag har tidigare gjort ett inlägg om tarmfloran och dom bakterier som ansvarar för denna flora. Det har också visat sig att två helt friska människor kan ha olika bakterier som dominerar tarmen.
 
Flera tusen olika typer av bakterier har hittats hos friska försökskaniner under forskning, några av dessa trodde man tidigare endast var sjukdomsframkallande, men dom behövs också i kroppen. Personligen tror jag att vissa är sjukdomsframkallande om det inte är en balans av dom alla bakterierna eller om det är för mycket av just den bakterien, för just den kroppen. Som jag alltid säger, alla är olika och reagerar därför olika på saker och ting, bakterier i detta fall. Det finns minst 10 gånger fler bakterier i kroppen än det finns celler, så då kan du förstå hur viktiga dom är. Enligt DN är dom mycket mindre än cellernas storlek och av den anledningen utgör dom bara ungefär 2 kg hos en vuxen människa. Men ändå, 2 kg bakterier är inte lite.
 
Det finns fler bakterier än celler vilket gör oss mer bakterie än människa, men bakterier bidrar också med 8 miljoner gener i kroppen medans celler endast bidrar ed 22 000 gener. Vilket också gör oss till mer bakterie än människa.
 
 Hälften av din avföring är rester av bakteria och den andra halvan är osmält föda så som fibrer. I slidan dominerar mjölksyrebakterierna som trivs bäst i en sur miljö (lågt pH) och denna bakteria bidrar också till detta pH värde.
 
Du kanske minns från mina tidigare inlägg om vitamin-B gruppen att dessa bakterier också kan skapa vitaminer om det behövs. I munnen och tarmen hjälper dom till med nedbrytningen av protein, fett och proteiner. På huden, i näsborrarna och slidan skyddar det mot farliga ämnen.
 
Vi behöver bahandla våra små "invånare" väl, att använda antibiotika till exempel gör inte det. Det påverkar bakterierna drastiskt, så att dom "onda" bakteriern kan ta över kroppen. En annan sak att lägga på minnet är att inte använda antibakteriella medel när vi tvättat oss (alco-gel) så att bakterierna tas bort och dör på huden, när dom egentligen är där för att skydda oss.

Kommentarer

  • Rinki säger:

    Det är rätt intressant faktiskt :).

    Sv: Dante är jättefint, det tycker jag också! Lemonia har jag faktiskt inte hört tidigare tror jag, men det lät häftigt. Aurora är rätt nice, men tycker att det låter så propert på något sätt. Min kompis döpte sin dotter till Aura, det tycker jag var väldigt gulligt. Det finns många fina namn :).

    Nej, det blev ingen midsommarkrans för min del, men det blev en härlig dag ändå.

    Kram

    2012-07-06 | 13:45:20
    Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com
  • Agnes Bäckström säger:

    sv: Tack så mycket! :)
    Vad kul det lät, var det Kolmården som hade anordnat det då eller? :)

    2012-07-06 | 14:27:59
    Bloggadress: http://agnesbackstrom.blogg.se
  • Camia säger:

    Intressant! Hade ingen aning om det här. Däremot har jag en son med fobi för bakterier, men vi jobbar på och det blir säkert bra.

    2012-07-07 | 09:45:52
    Bloggadress: http://divyaspa.blogg.se/

Kommentera inlägget här: