Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Koldioxid transport och pH

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej hej,

Kroppen kan transportera koldioxid på flera olika sett, och den teknik som jag tycker är intressantas är den genom bikarbonat. Det innehär att koldioxid binder sig till vattenet i plasman CO2+H2O och då skapas ett ämne som heter kolsyra/H2CO3. Detta ämne frigör sen en H+ atom med hjälp av ett enzym som heter karboanhydras som finns i dom rlds blodkropparna. När H+ är frigjort är det nya ämnet HCO3-/bikarbonat. 

Det intressanta här är att H+ är surt och HCO3- är basiskt så dom är alltså motsatsen till varandra om man tänker på pH värdet i kroppen. Bikarbonat har en viktig funktion i pH-buffertsystemet för att hålla en balans av pH värdet och hjälpa till med att behålla homeostasis i kroppen. Bikarbonat utsöndras också från bukspottkärteln efter en måltid för att neutralisera "massan avmat" som kommer från magsäcken som är full av syra som behöver bli neutraliserat dels för att inte skada tarmen men också för att maten ska brytas ner. Olika typer av föda behöver olika pH värden för att nedbrytningen ska ske. Protein behöver ett lägre pH värde och bryts ner i magsäcken, medans kolhydrater behöver en mer basisk miljö för att nedbrytningen ska kunna ske och detta sker i tunntarmen. Det är oftast enzymen i sig som är antingen basiska eller sura.

Ett annat sett för kroppen att transportera koldioxid är genom att det löses upp i plasman, denna typ av transport avgör trycket (pressure) av CO2 i blodet.

Ett tredje sett för CO2 att transporteras genom kroppen är genom att det binder sig till amin gruppen i aminosyra-kedjorna (polypeptider) i hemoglobin-molekylen. Den kan också binda sig till andra aminosyror, som inte finns i hemoglobin utan i plasman.


Kommentarer

 • desiree säger:

  Intressant läsning, vad du har koll på allt! :) grattis till betyget, du behöver tvivla på dig du är verkligen jätteduktig!  Vi håller mest på att funderar på namnet, inget akut  När åker ni till indien? Kram

  2012-06-07 | 20:09:28
  Bloggadress: http://bdee.blogg.se/

Kommentera inlägget här: