Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Det är inte hälsosamt, men jag dricker det ändå... ja, alkohol : - )

Kategori: -Skadligheter

Jag drack några glas vin mellan städningen, tvätten, garderobsrensnigen och sen blev det ett par till under kvällen i fredags. Ett glas rött vin är min favorit. Men vi vet också att alkohol kan vara skadligt, om man intar för stora mängder och för ofta, och därför vill jag berätta om varför alkohol är skadligt.

Människor har njutigt av ett glas alkoholhaltig dryck i tusentals år (nej, inte samma glas), vi vet att det kan vara skadligt, men vi fortsätter i alla fall att dricka. 

Alla är, som sagt, olika och därför påverkas vi också olika av nivån på intaget av alkolhol. Därör kan en människa skadas snabbare och enklare än en annan, med samma typ av alkohol "livsstil"/intag. Denna drog påverkar och lugnar vårt centrala nervsystem, gör hjärnan långsammare, påverkar koordinationen och irriterar både matsmältningssystemet och levern.  Långvarigt bruk av höga mängder av alkohol kan leda till övervikt, emotionella problem, leverskador, funktionsrubbningar i nerver och hjärna, samt brist på viktiga mineraler, vitaminer och försämra immunförsvaret.  

Alkohol är "koncentrerade kolhydrater" (samma beståndsdelar som den minsta byggstenen i socker, monosackarid eller disackarid) och har därför stor effekt på blodsockernivån, eftersom det tas upp snabbt i kroppen, som det görs med vanligt vitt socker. Och detta påverkar givetvis glukosintoleransen i kroppen, som kan leda till hypoglykemi (lågt blodsocker) och diabetes. Skadad glukosmetabolism kan också leda till humörsvängningar, depression och oro. Alkohol förvandlas ofts till fett i kroppen och det kan därför leda till bland annat övervikt. Detta eftersom att alkoholen måste metaboliseras i levern och detta leder till att fettmetabolismen också försämras.

Levern jobbar för att detoxifiera/avgifta kroppen, och om levern inte fungerar optimalt kan den inte rena kroppen som den ska. Vilket slutar med att gifter (alkohol) blir kvar i kroppen. Så när levern måste fokusera på att bryta ner alkoholen försämras nedbrytningen av fett, vilket leder till att fettnivån byggs upp i levercellerna. Leverceller blir fettceller som inte kan utföra det arbete som levern har, så detoxifieringen kan alltså inte ske lika enkelt. Det är denna ansamlig av fett som leder till en sjukdom som heter skrumplever.
Man kan leva med två tredjedelar av sin lever, som tur är, men det betyder inte att man inte ska oroa sig för leverskador. Alkohol försämrar också upptaget av dom fettlösliga vitaminerna som vi ätit.

Alkoholupptaget minskas om man äter fett och/eller protein innan du börjar dricka alkohol. Om man inte äter någonting alls innan man dricker, så tas alkoholen upp mycket snabbare och direkt, så därför bör man äta innan och/eller under drickandet, så att du inte blir för berusad och baksmälla motverkas också. Dom mineraler och vitaminer som är viktiga i en kropp med stort intag av alkohol är vitamin B1, B2, B3, B12, folsyra, zink, magnessium och vitamin C. Upptaget av dessa ämnen försämras när man dricker alkohol så av den anledningen måste man öka intaget av dessa. Proteinet glutaminsyra tros minska suget av alkohol, det kan därför användas vid alkoholism/alkoholproblem för att bli av med/dämpa sitt beroende.

Några av dom positiva effekterna som finns (för det finns), är att det stimulerar aptiten, minskar stress och det förbättrar också blodcirkulatonen. Det bra kolesterolet (HDL) höjs även vid måttligt intag. Och vi har alla hört det förrut, "ett glas (rött) vin om dagen är bra för hjärtat", vilket bevisats i åtskilliga undersökningar. Men högre mängder än 1-2 glas/dag hävdas inte vara bra för hjärtat eller hälsan. Mer forskning måste dock utföras för att vi ska vara säkra på att detta verkligen är fallet och vad det är som faktiskt ger de positiva effekterna.

Så njut av ett glas vin, om du vill! Men drick måttliga mängder och lyssna på din kropp, det kan vara så att varningssignalerna är där men dom ignoreras.

Kram från Välbefinnaren

Kommentarer


Kommentera inlägget här: