Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Plugg onsdag med städning

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,

Idag har jag pluggat som bara den. Fortsatt skrivit på uppsatsen kring hjärt- och kärl systemet, dess struktur, funktion och hur det fungerar. Riktigt spännande hur blodet flödar från hjärtat i artärer, genom kapillärerna där dom  ger ifrån sig syre och näringsämnen och absorberar produkter som behöver bli eliminerade från kroppen. Sen transporteras det syrefattiga blodet tillsammans med avfallsprodukter genom, inte artärer, utan vener. Och dessa artärer och venar har miljoner olika namn beroende på storlek och vilken funktion det har. Alla celler i kroppen ligger i närheten av kapillärrören, just för att det är därifrån dom får dom ämnen som dom behöver. Tänk dig då hur många kapillärrör det finns i en kropp. MASSOR!

Jag tog också en paus från hjärt- och kärl pluggandet genom att sätta mig på balkongen med en bok om lymphsystemet. Jag lärde mig inte speciellt mycket av detta eftersom att jag var ganska ofocuserad, men jag lärde mig i alla fall att lympsystemet plockar upp både små och stora produkter från den vätska som finns mellan cellera. Vissa produkter är så stora att dom inte kan tas upp i kapillärrören. Den är det i lymp-knutarna som renar dom ämnen som tagits upp. Lymphsystemet jobbar som en del av immunsystemet. Tänkte läsa mer om detta nästa vecka. Jag har också gjort en do-to list.

Efter pluggandet städade jag hela lägenheten inför helgens besök. Min kompis och hennes karl kommer på besök på lördag. Vi bjuder på middag (hemlig en så länge) och så ska vi kolla på Eurovision så klart! Så nu är det nystädat och middagen är planerad. Dessutom har jag testat min outfit inför fredagens företagsfest med Tema Sommarklädsel. Bra vecka!!

Kommentarer

  • Piccolacasa säger:

    Hjärtat och syretransporten har jag nyligen pluggat in, går en utbildning till instruktör på fritiden. Det är verkligen fascinerande hur allt hänger ihop. Har visserligen läst all anatomi och fysiologi för 12 år sedan men man glömmer och upptäcker även nytt! Kroppen är spännande!!

    kram :)

    2012-05-23 | 23:03:59
    Bloggadress: http://www.piccolacasa.wordpress.com

Kommentera inlägget här: