Chili är en sån... "krydda", eller frukt som det egentligen är, som jag använder i nästan all min matlagning. Jag älskar den starka smaken som den ger mina maträtter. Det är en substans som heter capsaicin som står för den starka smaken i livsmedlet.
Det är capsaicin, en av dom aktiva substanserna, som ger denna frukt den positiva påverkan på hälsan. Substansen är fettlöslig och därför behövs galla för att ämnet ska kunna absorberas av kroppen. Capsaicin används i vissa hudsalvor/krämer för att lindra smärta, framför allt mot bältros och reumatism. Man tror att ämnet ökar utsöndringen av smärtstillande ämnen som finns naturligt i kroppen.
Ämnet rengör också blodet samtidigt som det ökar blodcirkulationen. Därför kan man ibland uppleva svettningar och värme i huden efter en måltid med mycket chili. Det stimulerar också förbränningen och matsmältningensfunktionerna samtidigt som det ökar utsöndringen av flera enzymer som behövs vid matsmältning.
Röd chili är rikt på bland annat C-vitamin, karoten och vitamin B6 i höga mängder, medan dom resterande B vitaminer finns i lägre mängder. Dom gula och gröna chilifrukterna innehåller samma ämnen men i mindre mängd. Chilin innehåller också antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler så att kroppen inte tar skada av alla ohälsosamma ämnen vi utsätts för dagligen.
Tycker du om chili?
Bloggadress: http://baseballwife.blogg.se