Persilja
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Ju grönare en bladig grönsallad är desto rikare på vitaminer och mineraler är födan, och persilja är en av dessa.
Som vanligt kan all typ av föda även vara skadligt för kroppen, bland annat tror man att oljorna i persilja kan orsaka missfall, så därför kan gravida behöva undvika denna ört. Precis som spenat finns också oxalater i persilja, men i små mängder. Oxalat/oxalsyra är ett ämne som försämrar upptaget av kalcium i salladsbladen. Kalcium oxalat skapas när födan tillagas eller i magensäcken, vilket försvårar upptaget av det kalcium som finns i maten. Man kan däremot hjälpa kroppen med upptaget av kalcium genom att samtidigt äta D-vitamin och C-vitamin. För mycket oxalsyra kan skapa njursten eftersom att stenarna är uppbyggda av bland annat detta ämne. Så lider du av detta kan du behöva undervika dom mörkgröna blad salladerna som finns.
(Andra vitaminer och mineraler som är viktiga för järnupptaget är vitamin B6, B12, folinsyra, zink, mangan och koppar.)
Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/