Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Persilja

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


 
Eftersom som att en av mina absoluta favoriträtter innehåller persilja kommer nu ett inlägg om just denna växt.

Ju grönare en bladig grönsallad är desto rikare på vitaminer och mineraler är födan, och persilja är en av dessa. 
 
Bladen innehåller extremt mycket järn, men också en hel del kalcium (80mg for 42.5g persilja), koppar, fosfor, betakaroten (som omvandlas till vitamin A) och C-vitamin. Persilja innehåller antioxiderande flavonoider och C-vitamin. Roten och blommorna innehåller också en del olika eteriska oljor som kan lindra menstruationsproblem. Persiljan används också vid besvär med njurarna, urinblåsan eftersom att det är urindrivande. Urindrivande föda kan vara speciellt bra vid urinvägsinfektioner, persilja renar också njurarna på toxiner. Persilja används också för att minska gaser i magen bland annat genom att stödja matsmältningen i kroppen.
 

Som vanligt kan all typ av föda även vara skadligt för kroppen, bland annat tror man att oljorna i persilja kan orsaka missfall, så därför kan gravida behöva undvika denna ört. Precis som spenat finns också oxalater i persilja, men i små mängder. Oxalat/oxalsyra är ett ämne som försämrar upptaget av kalcium i salladsbladen. Kalcium oxalat skapas när födan tillagas eller i magensäcken, vilket försvårar upptaget av det kalcium som finns i maten. Man kan däremot hjälpa kroppen med upptaget av kalcium genom att samtidigt äta D-vitamin och C-vitamin. För mycket oxalsyra kan skapa njursten eftersom att stenarna är uppbyggda av bland annat detta ämne. Så lider du av detta kan du behöva undervika dom mörkgröna blad salladerna som finns.

 

(Andra vitaminer och mineraler som är viktiga för järnupptaget är vitamin B6, B12, folinsyra, zink, mangan och koppar.)

Kommentarer

 • Linn säger:

  Vi klippte persilja över rödbetssoppan i kväll. Så himla gott det är, både blad- och krusvarianten.

  Du har fått en utmärkelse på min blogg :-)
  http://lyckoland.blogg.se/2012/september/bloggkarlek.html

  Kram!

  Svar: Rödbetssoppa... det låter spännande. Inte sett något recept på din blogg ännu.... kommer det eller kan du berätta för mig hur du gör?? Jag har aldrig provat och har ett knippe hemma nu. =) Kram kram
  PS. Dom är båda goda, men min favvo är bladpersiljan. Faktiskt länge sen jag åt den krusiga.
  Sabine J Ö

  2012-09-13 | 22:26:34
  Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/
 • Linn säger:

  Ja, jag tänkte lägg upp receptet, troligen i morgon. Rätt enkelt om man nu inte räds lite rödfärg på fingrarna :-)

  2012-09-17 | 20:10:20
  Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/

Kommentera inlägget här: