Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Selen, agerar som en antioxidant

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Mineralen selen var tidigare känd för att vara giftig för kroppen, men denna tro har nu vänt helt. Nu är det framför allt känd för att vara en antioxidant som skyddar cell membranet och för sin viktiga uppgift den har kring hormoner från sköldkörteln.
 
Den mest kända och viktiga funktion som denna mineral har är den antioxidanta förmågan den har. Selen är en byggsten av GPO (glutationperoxidas) som skyddar kroppen mot oxidering av fria radikaler av fetter. Detta skyddar cellernas membrane från oxidering, vilket är en oerhört viktig funktion frö att kunna bevara friska celler. Om membranet inte fungerar kan det inte kontrollera näringsämnen och toxiner som kommer in i eller ut ur cellerna. Vilket gör att ämnen flödar helt fritt över membranet. Tack vara den antioxidanta förmågan selen har förhindras eller bromsas också det biokemiska åldrandet. Det är av den anledningen som selen finns i många skönhetsprodukter som förhindrar åldrandet av huden.
 
En annan betydande uppgift som mineral har involverar sköldkörtel hormoner och funktioner. Mineralen krävs för att kroppen ska kunna omvandla hormonet T4 till det mer aktiva hormonet T3. Så om selen saknas i kroppen kan det leda till att inte tillräckligt med hormoner finns tillgängligt, hormoner som är viktiga för kontrollerad metabolism. För att sköldkörteln över huvudtaget ska kunna skapa T4 behövs jod, omega 3 och tyrosin (en aminosyra).
 
Vitamin E tillsammans med selen ökar produktionen av antikroppar med upp till 30 gånger, vilket är en betydelsefull funkion för immunförsvaret. Människor med normala nivåer av selen påverkas inte lika starkt av tungmetaller som personer med låga nivåer gör. Man vet inte riktigt hur detta går till i kroppen, men studier har bevisat detta.
 
Selen används runt om i världen som en alternativ behandlingsmetod mot cancer av olika slag, bland annat tjocktarm-, bröst- och lungcancer. Man har sett att i områden med låga nivåer av selen i jorden finns fler fall av cancer. Man är inte riktigt säker på hur det kommer sig, men det är vad studier visar. Samtidigt finns det varianter av selen som är skadligt för kroppen, till och med giftigt, eftersom att det inte har en naturlig form. Även höga nivåer av naturlig selen kan vara skadligt.
 
Precis som med andra ämnen finns det risk för överskott, och för denna mineral finns det sådana exempel också. Bland annat påminner selen om svavel som har en viktig uppgift för uppbyggnaden av enzymer, eftersom att dom båda har en liknande uppbyggnad. Så om det finns ett överskott av selen, kan de ersätta den svavel som finns, vilket har en negativ påverkan på enzymernas egenskaper. Höga nivåer av selen ökar också risken för tandröta, eftersom att det "tävlar" med det fluorid som finns där. Andra symptom är förlust av hår och naglar, trötthet, illamående, feber och anorexia.
 
Selen används till/för:
-Inflammationer, bland annat ledinflammation.
-Förebygger stroke.
-Skyddar mot cancer.
-Skyddar mot autoimmunasjukdomar.
-Mot acne och förhindrar åldrandet av huden genom att hålla den spänst.
-Mot kärlkramp.
-Mot infertilitet.
-Minskar klimakteriebesvär.
 
Selenmängden varierar på jorden den växer i, men förutsatt att jorden är rik på selen finns det rikt i födan. De grönsaker det ska finnas rikt i är tomat, broccoli, lök, vitlök, svamp och rädisor. Det finns framförallt rikt i fullkornvete, lever, lamm, smör, mjölk (men mest i bröstmjölk), brunt ris, brazil nötter mm. Så selen finns alltså i många olika typer av föda så jag skulle säga att så länge man äter en varierande och ekologisk kost borde man få i sig tillräckligt med selen från kosten. Det kan också vara viktigt att veta att upptagningsförmågan av selen förbättras tillsammans med kost som innehåller aminosyror.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: