I veckan har jag detoxat för att låta kroppen få rena sig och vila upp sig från kött, kaffe, vete, gluten, konserverade och processade produkter. Så idag när vi hade gäster (haft gäster hela veckan) lagade jag en chili con carne från grunden utan kött, men jag stekte köttfärs vid sidan av till killarna eftersom dom gärna ville ha det. Chili con carnen-virgin blev verkligen smakrik och till det serverade jag blomkålsris och färsk koriander.
Blev förvånad vilken bra ersättare blomkålsris kan vara till ris! Samma konsistens och smaken av blomkål känner man bara om man endast äter riset utan att blanda det med såsen.
Ingredienser för 5 personer
3 dl svarta bönor (blötlagda och kokade)
11 tomater
1 röd paprika
1 stor portabello
1 gullök
1 1/2 röd chili
4 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk kanel
1 /2 tsk timjan
1 tsk kumminfrön (krossa)
1/2 Svart kardemumma (ger en rökig smak)
1 dl mandelfiber från när man gör mandelmjölk (för fettet)
Salt & peppar
Olivolja
Vatten
*Hacka tomaterna, paprika, portabello, lök, chili och vitlök smått (eller pressa vitlöken).
*Stek lök, chili och vitlök i olivolja. När de börjar mjukna kan du lägga ner kummin, oregano, timjan, paprikan och svampen tills även det mjuknat upp. Häll på 2 dl vatten och låt puttra vidare i några minuter.
*Häll över tomaterna och resten av kryddorna och häll på 3-4 dl vatten beroende på hur "vattniga" tomaterna är. Mycket vatten kokar bort och tomaterna behöver lite vatten för att mjukna till.
*Låt koka 30-45 minuter.
*Medan grytan kokar river du blomkålen. Detta ska sen doppas i kokande vatten i 10 sekunder för att bli varma. Men det kan du göra precis innan maten serveras.
*Sist men inte minst behöver vi lägga i bönorna och låt koka ytterligare några minuter.
*Lägg upp i djupa tallrikar och klipp över lite färsk koriander.
*Njut av en DETOXmåltid.
Bloggadress: http://ulrika-yogaskriva.blogspot.se/