Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Autoimmuna sjukdomar

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

 
Jag har funderat på det här med autoimmuna sjukdomar ett tag nu, dels på grund av att jag har en (diabetes) och dels för att jag vill få ordning på min kunskap kring ämnet. Tentan närmar sig, så det är dax att skriva om varför autoimmuna sjukdomar kan skapas.
 
Autoimmuna sjukdomar innebär att kroppens egna immunförsvar attackerar kroppens egna friska och fungerande celler, det kan bland annat bero på att det är ett överskott mellan T-cellerna som kallas för hjälpare". eller en obalans mellan "hjälpare" och "undertryckare".  "Hjälpare" stimulerar produktionen av antikroppar, medans "undertryckare" hämmar antikropparna så att en balans upprätthålls. "Undertryckaren" hämmar också krigarna" när faran är  över. Aminosyran histadin, som finns i kött, ägg, fisk, ris, bönor och mjölkprodukter, reglerar balansen mellan dessa. Utan "underttryckare" kan antikropparna löpa amok och attackera kroppens friska celler. Stress är en faktor som kan öka antalet "hjälpare" och inflammationer i kroppen.
 
På tala om inflammation, så säger man numera att glutenintolerans är en autoimmun sjukdom eftersom att kroppen/tarmen får en inflammation pga glutenprodukterna man äter, som leder till attack. Gluten, som är ett protein, som kroppens immunförsvar sen attackerar, påminner om kroppen celler. Så antikropparna skapas för att attackera gluten, men attackerar kroppen istället. Inflammationsreaktioner så som svullnad, smärta och rodnad är reaktioner av inflammationen vilket är ett tecken på aktiverat immunförsvaret. Jag har blivit rekommenderad boken "Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health" av James Braly och Ron Hoggani, men har tyvärr inte haft tid att läsa boken själv.
 
Infektioner kan också vara de underliggande orsaken till autoimmuna sjukdomar. Infektioner kommer "utifrån" i form av parasiter, fungus, virus, bakteria mfl. Eftersom att infektioner kan leda till inflammationer.  En kvinna vid namnet Ann Boroch läkte sin MS genom att eliminera och utrota candida albicans överskottet som fanns i kroppen.
 
Så en vanlig orsak till att man skapar autoimmuna sjukdomar är för att man äter något som kroppen inte kan hantera och efter en tid ser/tror immunförsvartet att celler som attackeras har liknand form som denna föda. Gluten och mjölkprodukter är två av dessa produkter (se ovan) som efter en tid kan leda till inflammationer och förstörd tarm.
 
Tarmen är det första steget i immunförsvaret som försvarar kroppen och om tarmmembranet släpper igenom ovälkomna partiklar stressar, överstimuleras och aktiveras immunförsvaret. Det är nu som antikropparna inte ser skillnad på ämnet i födan vi är allergiska/känsliga mot och våra egna celler. Det är därför viktigt att undvika allergiframkallande produkter eftersom att det skadar tarmkanalen som då kan skadas så pass allvarligt att fel ämnen kommer in i kroppen. Skadad tarm kan leda till olika symptom, så som läckande tarm, näringsbrist, onedbruten föda, gaser, förstoppning, diarre, IBS, crohn's sjukdom, hudsjukdomar mfl problem. Jag nämner hudproblem här för att om huden visar symptom så mår oftast inte tarmen så bra, ett problem leder oftast till ett annat om man inte löser det första problemet.
 
I höstas frågade min diabetes sköterska om jag kunde tänka mig att dela med mig av mitt blod för en undersökning kring diabetes och glutenallergi. Man tror nämligen att många diabetiker är glutenintoleranta och vill därför att det ska bli en obligatorisk undersökning på diabetes mottagningen. Givetvis ville jag vara del av undersökningen. Svaret kom och jag är inte glutenintolerant.
 
Viktiga fleromättade fetter, så som EPA; DHA och GLA, den fettlösliga vitaminen D och probiotika är stödjer immunförsvaret för balans och för att de sja fungera optimalt. Vår körtel tymus är en av det organen i endokrinesystemet vars viktigaste funktion är att bibehålla ett friskt immunförsvar, även binjurarna är viktiga för immunförsvaret. Körtlarna i endokrinsystemet behöver fetter för att fungera, vilket leder till att prostaglandiner kan skapas vilket i sin tur leder till produktioner av hormoner. Så om prostaglandiner inte kan skapas utav omega fettsyror kan det leda till problem eftersom att prostaglandiner kontrollerar hormoner i kroppen. Så det är därför viktigt att kroppen har förmågan att använda fettet man äter. Om man äter för mycket processat och skadligt fett kan det leda till problem med omega fettsyror, bristfälliga celler och därför också leda till hormonproblem/brister. Nattljusolja/evening primerose oil tror man ökar "undertryckarna" i immunsystemet.
 
En annan viktig punkt för att undvika och läka autoimmuna sjukdomar är föroreningar vi utsätter oss själva för. Föroreningar släpps ut av fabriker och bilar, som sen kan hamnar i vår mat eller som vi kan andas in. Dessutom är det de farliga ämnen som finns i hemmet i plast, rengöringsprodukter och andra produkter som kan förvärra vår hälsa. Och det finns inte bara några hundra ämnen som kan vara farliga utan uppemot 80 000 olika. Vissa mediciner, som jag personligen inte tror är särskilt naturliga, som fungerar mot autoimmuna sjukdomar skadar oss inte bara med kemikalier utan också genom att stänga ner immunförsvaret helt vilket inte hjälper oss med det underliggande problemet. Allt som inte är naturligt för kroppen aktiverar immunförsvaret och eftersom att föroreningar av olika slag inte är naturliga kan de skada kroppen och bör därför undvikas.
 
Kolla in denna lista med 9 steg på hur man ska läka autoimmunasjukdomar och kolla gärna in denna film på youtube med förklaring på hur immunförsvaret fungerar, riktigt bra! Så enkel film på 10 min!
 
I korta drag är det viktigt att hitta de underliggande problemet/en och eliminera dessa, vilket kan vara gifter, infektioner, inflammationer, allergier, stress eller ohälsosam kost. Och istället byta till välbehållen och ekologisk föda, näringsrik föda, varierande kost, lycka, träning/motion, minska stressnivån, dricka rent vatten och andas frisk luft. Det är också viktigt att vara medveten om att vissa autoimmuna sjukdomar kan botas, vi hör hela tiden om människor som försändrat sitt liv genom att ändra sin kost samtidigt som läkare säger att de är alla obotliga. Kolla själv runt på nätet för verklighetsbaserade historier.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Karin säger:

  Tack för intressant läsning!

  Svar: Kul att du gilla det. Kul när man tilltalar! =) Trevlig påsk!
  Sabine J Ö

  2014-04-16 | 03:54:17
  Bloggadress: http://endorfinkickar.com
 • Robex Lundgren säger:

  gillar du musik, missa inte min blogg intervjuar band varje dag
  http://ghgumman.blogg.se/
  http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl

  2014-04-22 | 08:32:00
  Bloggadress: http://ghgumman.blogg.se/

Kommentera inlägget här: