Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Att tänka på vid återfuktning

Kategori: -Water

 
Det enda man hör om återfuktning av kroppen är egentligen att man bör dricka mellan 1.5 och 2 liter vatten per dag, beroende på hur aktiv man är. Men det krävs så mycket mer än vatten för att man ska kunna återfukta kroppen. Och här tänkte jag nämna några.
 
Den första punkten är salt/natrium som kontrollerar vattnet i kroppen. Man brukar säga, "dit salt går, går också vatten". Så för att kroppen ska kunna hålla kvar vätskan i kroppen behöver det finnas salt. MEN eftersom att vatten transporteras till där salt finns så kan ett överskott, utanför cellen, leda till uttorkning inuti cellen. Vilket då torkar ut och kan vara skadligt för cellerna. Därför behöver man en varken för liten eller för hög mängd salt i sin kost. Det är när vätskan flyttas ut från cellen, pga att vätskan dras till natrium, som vi känner törst eftersom att vi behöver "blanda ut" överskottet av salt som finns med vatten.
 
För att natriumnivån i kroppen ska vara korrekt behöver vi också elektrolyterna; magnesium, kalium och kalcium, de fyra elektrolyterna behöver vara i korrekt förhållande till varandra. Samtidigt som dessa behövs, behöver också kroppen bland annat vitamin B6 för en normal magnesiumbalans. Som du förstår är en varierande kost, rik på näring, viktig för en normal vätskebalans.
 
Njurarna kontrollerar vätskebalansen i kroppen med hjälp av hormoner som utsöndras på uppdrag av hypotalamus. Hormonerna kan antingen se till att vätska absorberas från urinet eller så kan det absorbera natrium, så att det inte elimineras när kroppen behöver den ena eller den andra. Om vi späder ut saltet i kroppen med för mycket vatten utsöndras mer urin och om vi äter för mycket salt blir vi dels törstiga för att balansera överskottet och dels utsöndras salt i urinet. 
 
Av ovan anledningar är det bra att äta frukter och grönsaker som är rika på vätska eftersom att de också innehåller en stor mängd mineraler och vitaminer. Gurka, isbergssallad, selleri, tomat, rädisor, melon och blomkål är några exempel på vattenrika produkter.
 
Omättade,fleromättade och mättade fetter säger man är vattenskygg, men väl i kroppen kan floromättade och omättade fetter lätt absorbera vatten. Fetter används ochså som byggstenar flr att skapa fosfolipider som bland annat har funktionen att bygg upp ett friskt membranet. Fosfolipider har en del som gillar vätska och en del som gillar fetter och av den anledningen är det en bra byggsten till cellerna. Detta gör att den yttre delen binder sig til vatten och är därför en viktig del av en frisk and återfuktad cell. 
Samtliga slemhinnor behöver fett för att kunna bevara vätska, så utan fett torkar dessa områden ut. Om man äter fetter tillsammans med protein ökar det upptaget av fetterna, så äta dessa två vid samma måltid kan vara ett perfekt steg. (Att sen använda fetter i kroppen är en helt annan vetenskap, men läs gärna mer i kategorin "Fett/Lipid".
 
Det sägs ju att varje kropp innehåller, eller borde innehålla, 75% vatten, så du kan tänka dig alla kemiska processer som är på gång dygnet runt som bevarar kroppens återfuktning. För att bryta upp molekyler behövs en vattenmolekyl som byggsten och för att proteiner ska vara aktiva krävs också vattenmolekyler.Det behövs i alla kroppens funktioner helt enkelt.
 
Har du några fler tips på vad man ska tänka på för att återfukta kroppen? Jag vill veta ännu fler tips!
 
 
 

Kommentarer

 • Bohemianmaggie säger:

  Så intressant hur allt hänger ihop! Lite komplicerat, men fascinerande.

  Svar: Ja eller hur, visst är det häftigt och intressant!
  Sabine J Ö

  2014-02-19 | 21:23:30
  Bloggadress: http://bohemianmaggie.blogspot.com

Kommentera inlägget här: