Hälsofrämjande blåbär
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Blåbär är ett bär som har en mängd hälsofrämjande egenskaper för nästan hela kroppen och den egenskap som blåbär är mest känd för är dess effekt den har med mängden antioxidanter.
Bland annat finns antocyaniner som är antioxidanter. Bäret innehåller mer antocyaniner än något annat livsmedel, andra ämnen är druvor, röttvin och vinbär. Antioxidanter skyddar mor fria radikaler som bildas vid oxidativ stress och gifter. Det är denna antioxidant som ger blåbär deras färg. Garvämnen finns också i bäret och dessa är bland annat bakteriedödande.
Ett annat ämne som finns i blåbär är ellagsyra detta uppträder som en antioxidant och skyddar kroppen mot inflammationer, men också mot skador på huden pga solstrålning. Det minskar också risken att kollagen skadas i huden när solstrålar träffar hudcellerna, vilket leder till fastare hud. Men detta ämne har också en svag förmåga att minska kroppens förmåga att eliminera koldioxid som måste elimineras från kroppen (det är det vi andas ut).
Blåbär är rikt på C vitamin, E vitamin, magnesium, kalium, kalcium, järn och nyttiga fibrer.
Några funktioner blåbär och dess ämnen har är:
-Sänker det "onda" kolesterolet (LDL).
-Bra för blodcirkulationen och renar dessutom blodet.
-Mot inflammationer.
-Bra för ögon, synen och mörkerseende. Det är antioxidanten antocyaniner (som tillhör gruppen flavonoider) som har den positiva påverkan på ögonen.
-Bra vid diabetes, då det reglerar blodsockret.
-Tack vare polyfenoler som är en annan grupp av antioxidant kan det skydda mot inflammationer i tarmen, Speciellt om det äts tillsammans med probiotika och extra fibrer.
Var försiktig med vilka blåbär du äter, så att dom inte blivit besprutade med kemikalier. Men plockar du egna, som är det billigaste och bästa, borde det inte vara några problem. Så länge blåbärsskogen inte ligger brevid en soptipp.
Bloggadress: http://sockerfritt.blogg.se/