Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Misosoppa- Basiskt formande

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
I onsdags var jag på sushistället där jag bor och beställde en av mina favoriter. Snabbt stekt lax, så att det blir lite krispigt, med en super god sås som jag tror är teriyaki. Som vanligt serverades en misosoppa till detta, och det är soppan som jag vill berätta lite mer om i detta inlägg.
 
Receptet:
3 tsk misopasta
4 koppar vatten
225 gr tofu
2 tsk dashi granuler
2 grönlökar/vårlök.
 
Miso är vanligtvist gjort på sojabönor, men det kan också göras på till exempel ris, kikärtor eller quinoa, men här fokuserar jag på misosoppan gjord av soja. Misopastan är rik på protein, vitaminer och mineraler, och är en fermenterad massa av bönorna. Det är denna massa/pasta som man sen blandar ut med vatten och andra produkter för att göra misosoppa. (Se ovan).
 
Jag har i tidigare inlägg berättat om sojamjölk (som du kan läsa här och här) som ökar nivån av östrogen. Något som kan vara bra vid klimakterie-övergången. Men samtidigt kan höga nivåer av östrogen leda till både PMS symptom och cancer. Några typer av cancerceller frodas/lever på östrogen, eftersom att dom använder det som föda. Men det finns produkter som eliminerar östrogen från kroppen, dessa är broccoli, blomkål, kål, grönkål och brusselkål. Eller så kan du googla på grönsaker från brassicas-familjen. Men samtidigt som östrogen kan öka cancer risken kan surt pH i kroppen också leda till cancer eftersom att den sura miljön gynnar cancercellernas tillväxt. Misosoppa är basiskt formande och skyddar stödjer därför kroppen som skydd mot cancer.
 
 
Samtidigt har man upptäckt att i länder så som Japan, där man äter mycket sojaprodukter, är cancer-antalet betydligt lägre än i västvärlden. Detta beror på att tex japanerna äter mycket miso (basiskt formande) och sjögräs (basiskt formande), som innehåller jod. Jod är ett ämne som skyddar kroppen mot cancer. Kopplingen mellen jod och cancer skulle man kunna skriva en hel uppsats om, jag har en bok på 600 sidor som handlar om denna koppling (och andra cancer kopplingar). 
 
Misosoppa som är fermenterade sojabönor kan väldigt enkelt genomgå matsmältningen, eftersom att det till viss del redan är nedbrutet, vissa näringsämnen är till och med lättare tillgängliga efter att bönorna är fermenterade. Men om man har problem med svampinfektion och socker-relaterade problem, kan det förvärra symptomen om man äter fermenterade produkter. I dom fallen kan man behöva vara försiktig och ibland till och med undvika miso helt.
 
Man tror också att miso är en källa till lactobacillus acidophilus, som är viktigt för en frisk och hälsosam tarmflora. Enligt Yin & Yang teorin är miso yang som är viktigt för att bygga upp tarmfloran när den varit ur balans. Enligt samma teori kan yang produkter stimulera parasympatiska nervsystemet, som aktiveras när kroppen är i vila och inte stressad. Det stimulerar matsmältningssystemet, må-bra hormoner ökar och läkningsprocessen förbättras.
 
En nackdel med miso är att det innehåller en hel del salt, vilket kan leda till både högt blodtryck, vätskeansamling och felplacerade mineraler. Ja, vi vet en hel del om överskott av natrium.
 
Slutsats:
Basiskt formande.
Innehåller lactobacillus acidophilus för tarfloran.
Fermenterade produkter är lättare för matsmältningssystemet att hantera.
Mineraler lättare tillgängliga
Kan vara skadligt vid svampinfektioner/candida.
Innehåller östrogen som kan vara både bra och dåligt, beroende på person.
Höga nivåer natrium.
Högt jod innehåll.
 
 
 
 

Kommentarer

 • Beata säger:

  Åh, din blogg är precis en sådan jag har letat efter!

  Svar: Trevligt att höra! Jag välkomnar dig hit, och tillbaka! =)
  Sabine J Ö

  2013-06-13 | 21:00:29
  Bloggadress: http://ringbeata.blogspot.se

Kommentera inlägget här: