Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Gemensamma-Detox-dagar

Kategori: -Detox/Rening

Min vän, Tina (klicka här för att komma till hennes blog--->X), frågade efter mitt senaste "Veckans Tips", kring Detox, om vi inte skulle göra det gemensamt och den idén föll jag för direkt så klart! Hon bad mig att skapa ett upplägg, med olika typer av mat till frukost, lunch, middag och snacks under dessa dagar.
 
Vill här påpeka att en detox inte bör utföras vid mens, graviditet, sjukdom, under ammningsperiod eller om man är undernärd. Om du skulle vilja vara med mig och min vän i detta, så måste du lyssna på din kropp och genast avbryta dieten om du börjar må dåligt eller känner av andra negativa effekter. Vattenintaget kan behöva ökas eftersom vatten späder ut gifterna, så att de lättare transporteras ut ur kroppen.
 
Vi kommer att börja detoxen på söndag, den 23 september, och den kommer att pågå till och med onsdag. "Autumn Equinox" är ett ganska känt begrepp och en företeelse som inträffar någon gång 11 sep-2 okt, varje år. Det är under denna tid som en rening/detox av kroppen är som bäst, eftersom "energierna" då anses vara som starkast. Vi har alltså lyckats välja en extra bra period för vår aktivitet! Den sista dagen, på onsdag, tänker vi bara dricka juicer. Eftersom jag är diabetiker vill jag helst inte undvika kolhydrater eller mat helt och hållet, då det kan förstöra mina blodsockernivåer, så det blir bara en dags juicefasta.
 
Det vi ska undvika helt eller minimera under dessa fem dagar är kött, kolhydrater (förutom brunt ris, boveteflingor och hirs), kaffe, mjölkprodukter, socker, samt friterad och stekt mat.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Vi kommer att äta organiska färska grönsaker, frukter, bönor, brunt ris, hirs, boveteflingor, kokt fisk och en liten mängd olja (linfröolja). Det finns flera bra örter och växter som rekommenderas, men jag tänker bara nämna dom vanligaste och som jag har hemma. Tänk på att alla är olika, så om du tex har låga nivåer av fett i kroppen kan behöva undvika vitlök. Tänk efter före!
 
Spirulina, alger-minskar upptaget av galla och dessutom skapar det en basisk miljö i kroppen, istället för en sur miljö.
Ingefära- Bland annat för optimal tarmfunktion, vilket är viktigt för en detox. Och ökar dessutom blodcirkulationen. Läs mer om ingefära här--->X
Cayeene peppar- Blodrenande och ökar elimineringen av vätska.
Vitlök- Antiinflammatoriskt, antibiotiskt, blodrenande, sänker blodfetter. Läs mer om vitlök här--->X
Persilja- Urindrivande och renar därför njurarna. Finns ett helt inlägg om det här--->X
Pepparmint- Stödjer rening genom huden i form av svett.
Gurkmeja- ökar galla utsöndringen. Läs även mer om den här--->X
Nässlor- Urindrivande.
Psyllium husk- är ett fiber som behövs vid rening av kroppen, eftersom att det inte absorberas utan istället tar med sig gifterna ut ur kroppen. Ett tips är att blanda husk med olivolja eftersom att dessa tillsammans minskar upptaget av fett och samtidigt tar med sig gifter ut ur kroppen. Fibrer är väldigt viktigt vid en detox så jag skulle inte rekommendera en detox utan fiber.
 
Aminosyror i ärtor, bönor och linser tillsammans med sesamfrön stödjer levern vid en detox, eftersom att levern är det viktigaste organet vid en detox måste man stödja detta organ.
 
Läs gärna mer under kategorin "Detox/Rening" för att lära dig mer, eller fråga gärna så hjälper jag dig.  Förslag på meny kommer imorgon eller övermorgon.
 
Har du fastat eller gjort en detox tidigare? Är din kropp stark nog för en detox och du vill följa mig och min vän Tina i vår rening eller rent av vara med? Dela isåfall gärna med dig av dina upplevelser, känslor och vad du äter!
 
Kram
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: