Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

New York City Sites and.....

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

New York har varit fantastiskt skoj med vänner och kärleken. Vi har sett vackra platser, snygga byggnader, fantastiska buiker, häpnadsväckande parker och så klart frihetsgudinnan. Frihetsgudinnan var vår enda turistattraktion inplanerad innan vi åkte och väl på plats blev vi rekommonenderade att åka gratis färja till Staton Island där färjan åker förbi gudinnan. Blev perfekt sikt över donnan.  Så vill ni inte åka till ön där hon står (för 30 dollar) kan du åka förbi gratis!
 
Har hittat den absolut bästa bokbutiken... EVER.... The Strand bookstore. Jag hittade för en tid sen en lista på "32 books that will actually change your life" så på flygplatsen köpte jag den första och blev klar innan vi landade (The Fault in Our Stars=Grymt bra men mer om det senare), så nu ville jag köpa en ny bok. De hade flera av böckerna på listan på ett och samma bord så det blev svårt att välja. Men till slut blev det "The Artist’s Way" och "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance". Så nu har jag mycket att läsa igen.
 
Här kommer lite bilder, snart fortsätter vi med temat "and.... bites" med mat, dryck, restauranger och barer.
 
Promenad längs The High Line, som är en park byggd på en gammal järnväg. Mysigt och häftigt!
 
Mys med kärleken och John på The High Line på väg till Chelsea Market och sen middag. 
 
Rustik inredning med härlig känsla på hela Chelsea Market.
 
Vacket under promenaden mellan West Village och Times Square där vi bodde. 
 
Mys i Central Park så klart!
 
Båtresa till Staton Island.
 
Frihetsgudinnan så klart!
 
 Snyggingen och jag på båten!
 
Absolut bästa bokbutiken jag varit i EVER.... Korsningen Broadways och 12th Street.
 
Washington Square Park som vi snubblade över.
 
Flatiron and I.
 

Veckans Tips: Why detox make you sick

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,
 
Hittade en artikel på Natural News om varför man blir sjuk när man detoxar. Artikeln får mig att fundera på mina egna detox-veckor, en gång på våren och en gång på hösten. Gör jag det som passar mig?! Jag tror att det är ett ganska bra upplägg med naturlig fast föda utan socker, kaffe, kolhydrater, kött och mejeri i en vecka, och sen två dagar juciefasta. Efter fastan blir det fast föda igen med naturlig föda. Men nu funderar jag på om två dagar är för mycket. Fast samtidigt så upplever jag inte direkt några symptom förutom att det blir lite mer rörelse i tarmen.
 
Det är så sant att man vill ha något "symptom" när man detoxar, så att man vet att någonting händer i kroppen. Men som man kan läsa i artikeln kan det vara toxiner som reabsorberas, men jag tror att det också kan vara kroppen som kämpar med elimineringen eller att man ändrat sin kost drastiskt så att kroppen hamnar i chock. Anledningen till symptomen beror helt på vilket symptom tror jag och när symptom dyker upp behöver man fundera på vad det kan betyda. Är det ett tecken på uttorkning, brist på näringsämnen, kaloribrist, för mycket/lite fiber kanske?!
 
Givetvis är det bästa steget att äta en hälsosam kost dagligen med näringsrik kost och inte bara detoxa specifika veckor under året. På så sätt stödjer man kroppens naturliga rening- och elimineringssystem.
 
"Your body is already programmed to detox itself automatically (which is why you have a liver and kidneys), so if you embrace a healthful lifestyle, your body will automatically detox itself with every breath, every heartbeat and every bowel movement."
 

Rödbetans egenskaper

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej hej,
 
Jag äter mesterdels rödbetor för att jag vet att det är nyttigt, men jag önskar att jag också hade något fantastiskt recept med rödbetor. Men den kunskapen saknar jag helt, har du något förslag?
 
Här kan du läsa en artikel om rdbetans hälsoegenskaper. Rening, energigivande, mot depressioner med flera. Kolla in artikeln hos Natural News.

Veckans Tips: Behåll välbefinnandet under resan

Kategori: -Mina tankar & känslor

Att resa kan leda till en hel del stress eftersom att man bryter sina dagliga rutiner och byter ut rutinerna till spontana dagar och oförbereda event. Nu när jag snart flyger till andra sidan jorden är det ett ypperligt tillfälle att skriva detta inlägg.
 
Två upprepande ord kring resande och att bibehålla hälsa är energigivande och avkopplande. Man behöver ge kroppen både energi och avkopplig.
 
Vi börjar vid resans början, dehär med jetlag vill man undvika. På British Airways kan man hitta ett hjälpmedel på hur just du bäst kan undvika jetlag beroende på när du åker och vart du ska åka. Kolla här. Kollade på ett TV program för länge sen, där de ville trotsa jet-lagen. De upptäckte att om man undviker mat och dryck (endast vatten fick intas) under hela flygresan så mådde försökspersonerna mycket bättre när de kom fram till destinationen. Efter att man landat i den nya staden rekommenderar jag en lätt måltid utan fett. Se vitaminer och mineraler nedan för mer support under flygningen.

En av de viktigaste rutinerna att tänka på när man reser är att fortsätta dricka tillräckligt med vatten. I vardagen har man skapat sina rutiner för intag av vätska och man behöver följa dessa rutiner, eller skapa nya, även när man är bortrest. Vid uttorkning kan man bland annat uppleva utmattning, förstoppning, yrsel, svaghet och huvudvärk, och det är inget vi vill uppleva på semestern.
 
Att få motion och röra på sig under semestern är lika viktigt som när man är hemma i vardagen. Jag tror att den vanligaste motionen under semestern är att promenera. Min favorit under semestern är att promenera hela dagarna ibland med mål, ibland utan. Om man tycker om att använda hotellets gym eller springa i närmaste park så ska man göra det. 
 
Det vi även behöver under semestern är att ge oss tid att slappna av och relaxing. Läsa ett kapitel i en bok, träna, meditera till ljuvlig musik, ta ett lugnande bad, basta på hotellet eller njuta av en härlig massage. En kopp kamomill te ska vara rogivande och lugnande så däför kan det också ge en ljuvlig sömn. Sömn är givetvis också jätteviktigt när man reser.
 
Ska man resa till länder där maten och vattnet kan innehålla bakterier som våra magar inte är vana vid kan det vara en god idé att inta probiotika innan och under resan. Detta var något som vi gjorde när vi var i Indien och vi råkade inte ut för några magproblem under de sex veckorna vi var där. Vi hörde flera gånger att personer inte hade hört om någon som inte fick magproblem i Indien. Så... jag är ett levande bevis på att probiotika kan hjälpa.
 
En kost rik på näring, mycket grönsaker, mycket fisk, proteiner, bra fetter och lite kolhydrater och frukt om just din kropp kan hantera kolhydrater. Undvika överdriven konsumption av fet, friterad mat och även socker som är en snabb kick av energi men som kan vara skadligt. Även om socker och fet kan vara delar av semester-treats behöver man hitta en gräns för när det är ett treat och när konsumtionen blir en ny rutin eller går till överdrift. Man behöver fundera på om det är värt att äta doughnuts dagligen bara för att man är på semester när man vet att man mår sämre om man äter onyttigheter.

Vad det gäller näringsämnen att ha i åtankarna under semestern är det bland annat en multitablett av B-vitaminerna, eftersom att de är essentiella vid stress som lätt kan uppkomma vid resa. Antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler som kan uppkomma vid stress eller ohälsosam kost är också viktigt. Antioxidanter så som C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, selen och zink finns rikt i apelsiner. broccoli, avokado, nötter, frön, brunt ris, ägg, fisk och kött. Varierande kost alltså. Pantotensyra (vitamin B5 som finns rikt i inälvsmat, ägg och fisk) och C-vitamin (melon, citrus frukt) är två vitaminer som stödjer och hjälper binjurarna vid stress. Magnessium kan också vara bra eftersom att det har en lugnande effekt.
 
Trevlig resa nästa gång det bär av för dig.
 
Kram från Välbefinnaren.
 
 
 
 

Sex år

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
 
I fredags firade jag och min kärlek hela sex år tillsammans. Det var sex år sen han frågade chans på mig på Mayfair i London. Underbart! Vad tiden går snabbt, det känns som om det bara var igår!
 
Så i fredags lagade vi middag med oxfile, potatisgratäng, svampsås och mixsallad, så himla gott. Och till efterrätt blev det tre-lager av godheter enligt receptet nedan. Det blev en jättego blandning med syran från mejeriproduktera, knaprigt från kexen och sötma från frukterna. Mums mums!
 
Lager 1:
1 dl kvarg
1 dl turkisk yogurt
1/2 tsk vaniljpulver
Blanda
 
Lager 2:
4 krossade digestivekex
 
Lager 3:
1 mango hackad i bitar
1 passionsfrukt
2 st kiwi hackad i bitar
Blanda
 
För att göra efterrätten ännu nyttigare kan man byta ut mejeriprodukterna till en blandning av kokomjölk och mandelmjölk (mandelmjölk med aprikos för sötma) e. Det blir mindre krämigt, men nyttigare för vissa och ett bättre alternativ för de som inte kan hantera mejeriprodukter. Digestivekexen kan man byta ut mot en blandning av krossade nötter.
 
 
 
 
 

Tenta gjord, i väntan på resultaten.

Kategori: -Pluggdagar

Igår måndag var jag i Örebro för att ha min tenta på fem och en halv timma som jag kunde göra på biblioteket. Det tycktes omöjligt att hitta ett universitet i Stockholm som jag kunde ha tentan hos eftersom att skolorna saknar platser till sena egna elever. Men efter lite arbete hittade jag City Akademi i Örebro som kunde arrangera sittningar efter att skolan mejlat dem min tenta.
 
Tentan var uppdelad på 6 olika delar och varje del varierade mellan 30 och 120 minuter. Det var två delar i näringslära, två delar i anatomi samt två delar hur man bakar ihop all information man lärt sig. Om hur man rekommenderar kost beroende på vilket problem man har och hur man ska hitta roten till sjukdomen, tillståndet eller symptomet som man upplever.
 
I början kändes det lite seg i huvudet, men när jag väl kom igång kände jag mig jätte duktig. Men sen när man tänker efter nu i efterhand så kommer man samtidigt på massa grejer som man skulle kunna skrivit i uppsatserna. Dessutom var det väldigt tidspressat... men.... jag kan tänka mig att alla kommer på andra viktiga saker i efterhand och att det är tidspressat på en tenta, vilken som. Eller?!
 
Ska mejla skolan imorgon och fråga hur lång tid det ska ta att få tillbaka betyg. Hoppas att det inte tar allt för lång tid, men jag har forstått att det inte blir innan semestern nästa vecka. Eftersom att det inte endast är alternativsfrågor kan det ju ta sin lilla tid. Men tyvärr har skolan varit väldigt sega den senaste tiden, men håller tummarna för snabb återkoppling.
 
Jag har pratat med mamma flera gånger om resultatet och som hon säger går ju faktiskt inte världen under om jag får underkänt på en del. Och det är ju sant, men ändå, inte kul att kugga.  Dessutom räcker det att jag gör om den delen jag kuggar på, så jag behöver inte göra om alla sex delarna bara för att jag kuggar på en del. Om jag inte kan tillräckligt är det dessutom bra om jag får underkänt så att jag får plugga hårdare. Positivt tänkande!!
 
Nu får alla hålla tummar och tår tills jag säger till. =)
 
 

Autoimmuna sjukdomar

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

 
Jag har funderat på det här med autoimmuna sjukdomar ett tag nu, dels på grund av att jag har en (diabetes) och dels för att jag vill få ordning på min kunskap kring ämnet. Tentan närmar sig, så det är dax att skriva om varför autoimmuna sjukdomar kan skapas.
 
Autoimmuna sjukdomar innebär att kroppens egna immunförsvar attackerar kroppens egna friska och fungerande celler, det kan bland annat bero på att det är ett överskott mellan T-cellerna som kallas för hjälpare". eller en obalans mellan "hjälpare" och "undertryckare".  "Hjälpare" stimulerar produktionen av antikroppar, medans "undertryckare" hämmar antikropparna så att en balans upprätthålls. "Undertryckaren" hämmar också krigarna" när faran är  över. Aminosyran histadin, som finns i kött, ägg, fisk, ris, bönor och mjölkprodukter, reglerar balansen mellan dessa. Utan "underttryckare" kan antikropparna löpa amok och attackera kroppens friska celler. Stress är en faktor som kan öka antalet "hjälpare" och inflammationer i kroppen.
 
På tala om inflammation, så säger man numera att glutenintolerans är en autoimmun sjukdom eftersom att kroppen/tarmen får en inflammation pga glutenprodukterna man äter, som leder till attack. Gluten, som är ett protein, som kroppens immunförsvar sen attackerar, påminner om kroppen celler. Så antikropparna skapas för att attackera gluten, men attackerar kroppen istället. Inflammationsreaktioner så som svullnad, smärta och rodnad är reaktioner av inflammationen vilket är ett tecken på aktiverat immunförsvaret. Jag har blivit rekommenderad boken "Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health" av James Braly och Ron Hoggani, men har tyvärr inte haft tid att läsa boken själv.
 
Infektioner kan också vara de underliggande orsaken till autoimmuna sjukdomar. Infektioner kommer "utifrån" i form av parasiter, fungus, virus, bakteria mfl. Eftersom att infektioner kan leda till inflammationer.  En kvinna vid namnet Ann Boroch läkte sin MS genom att eliminera och utrota candida albicans överskottet som fanns i kroppen.
 
Så en vanlig orsak till att man skapar autoimmuna sjukdomar är för att man äter något som kroppen inte kan hantera och efter en tid ser/tror immunförsvartet att celler som attackeras har liknand form som denna föda. Gluten och mjölkprodukter är två av dessa produkter (se ovan) som efter en tid kan leda till inflammationer och förstörd tarm.
 
Tarmen är det första steget i immunförsvaret som försvarar kroppen och om tarmmembranet släpper igenom ovälkomna partiklar stressar, överstimuleras och aktiveras immunförsvaret. Det är nu som antikropparna inte ser skillnad på ämnet i födan vi är allergiska/känsliga mot och våra egna celler. Det är därför viktigt att undvika allergiframkallande produkter eftersom att det skadar tarmkanalen som då kan skadas så pass allvarligt att fel ämnen kommer in i kroppen. Skadad tarm kan leda till olika symptom, så som läckande tarm, näringsbrist, onedbruten föda, gaser, förstoppning, diarre, IBS, crohn's sjukdom, hudsjukdomar mfl problem. Jag nämner hudproblem här för att om huden visar symptom så mår oftast inte tarmen så bra, ett problem leder oftast till ett annat om man inte löser det första problemet.
 
I höstas frågade min diabetes sköterska om jag kunde tänka mig att dela med mig av mitt blod för en undersökning kring diabetes och glutenallergi. Man tror nämligen att många diabetiker är glutenintoleranta och vill därför att det ska bli en obligatorisk undersökning på diabetes mottagningen. Givetvis ville jag vara del av undersökningen. Svaret kom och jag är inte glutenintolerant.
 
Viktiga fleromättade fetter, så som EPA; DHA och GLA, den fettlösliga vitaminen D och probiotika är stödjer immunförsvaret för balans och för att de sja fungera optimalt. Vår körtel tymus är en av det organen i endokrinesystemet vars viktigaste funktion är att bibehålla ett friskt immunförsvar, även binjurarna är viktiga för immunförsvaret. Körtlarna i endokrinsystemet behöver fetter för att fungera, vilket leder till att prostaglandiner kan skapas vilket i sin tur leder till produktioner av hormoner. Så om prostaglandiner inte kan skapas utav omega fettsyror kan det leda till problem eftersom att prostaglandiner kontrollerar hormoner i kroppen. Så det är därför viktigt att kroppen har förmågan att använda fettet man äter. Om man äter för mycket processat och skadligt fett kan det leda till problem med omega fettsyror, bristfälliga celler och därför också leda till hormonproblem/brister. Nattljusolja/evening primerose oil tror man ökar "undertryckarna" i immunsystemet.
 
En annan viktig punkt för att undvika och läka autoimmuna sjukdomar är föroreningar vi utsätter oss själva för. Föroreningar släpps ut av fabriker och bilar, som sen kan hamnar i vår mat eller som vi kan andas in. Dessutom är det de farliga ämnen som finns i hemmet i plast, rengöringsprodukter och andra produkter som kan förvärra vår hälsa. Och det finns inte bara några hundra ämnen som kan vara farliga utan uppemot 80 000 olika. Vissa mediciner, som jag personligen inte tror är särskilt naturliga, som fungerar mot autoimmuna sjukdomar skadar oss inte bara med kemikalier utan också genom att stänga ner immunförsvaret helt vilket inte hjälper oss med det underliggande problemet. Allt som inte är naturligt för kroppen aktiverar immunförsvaret och eftersom att föroreningar av olika slag inte är naturliga kan de skada kroppen och bör därför undvikas.
 
Kolla in denna lista med 9 steg på hur man ska läka autoimmunasjukdomar och kolla gärna in denna film på youtube med förklaring på hur immunförsvaret fungerar, riktigt bra! Så enkel film på 10 min!
 
I korta drag är det viktigt att hitta de underliggande problemet/en och eliminera dessa, vilket kan vara gifter, infektioner, inflammationer, allergier, stress eller ohälsosam kost. Och istället byta till välbehållen och ekologisk föda, näringsrik föda, varierande kost, lycka, träning/motion, minska stressnivån, dricka rent vatten och andas frisk luft. Det är också viktigt att vara medveten om att vissa autoimmuna sjukdomar kan botas, vi hör hela tiden om människor som försändrat sitt liv genom att ändra sin kost samtidigt som läkare säger att de är alla obotliga. Kolla själv runt på nätet för verklighetsbaserade historier.
 
 
 
 
 
 

Shrinking Thyroids

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej hej,
 
Det är alltid lika kul att höra om människor som har löst sina problem med kostförändringar, så här tänkte jag dela med mig av en som hade förstorad sköldkörtel med eventuel cancer, som lyckades minska storleken och därför bli av med chansen till cancer. Visserligen berättar hon inte att hon arbetat med "ursprungsproblemet" eller roten till symptomet, men jag tycker ändå att det är intressant. Modified citrus pectin kan man läsa mer om på American Cancer Society och enligt forskning minskar spridningen av cancer med pektin (ett fiber i väldigt korta drag).
 
Du kan läsa hela artikeln här om hur hon gjorde. Låt er bli inspirerade att finna hälsa med att lösa roten till problemet utan operation och läkemedel om möjligt.
 
Kram från Välbefinnaren.

Cravings at Natural News och mig

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Kom över en artikel hos Natural News som kan vara intressant om man har cravings/sug efter olika typer av smaker. Kolla in artikeln här. Min craving jag har nu är ett godkänt betyg och ett diplom i kostrådgivning/natural Nutritionist, det finns inte med i artikeln. =) Jag har pluggat hela helgen och det har verkligen känts jätte bra. Det känns prositivt inför tentan som är måndagen den 14 april. Längtar tills det är över... men nervös inför framtiden. Vad vill jag med framtiden egentligen?!
 
Kram från Sabine

Veckans Tips: Smoothie med vetegräs

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Hej Hej,
 
Innan detoxen köpte jag en liten påse vetegräs som jag tänkte jag skulle inta dagligen, dagligen blev det tyvärr inte, men nästan. Vill här dela med mig av ett recept och berätta lite om vetegräs, om varför det är så poppis och vad det har för effekt på hälsan. Men vill också säga att det inte är bevisat att produkten skyddar mot eller förhindrar sjukdom när det kommer till hälsa och välbefinnande. Utan det som är bevisat är att det är rikt på olika typer av näringsämnen.
 
Vetegräs är känt för att vara en superfood vilket betyder att det är otroligt rikt på näringsämnen och kan därför vara oerhört bra för kroppen och hälsan. Bland annat är det rikt på klorofyll som är hjälpsamt vid rening av kroppen från toxiner, reglerar pH värdet till ett mer basiskt, stödjer immunförsaret samt minskar trötthet eftersom att det stödjer produktionen av röda blodkroppar. Fyra egenskaper som är otroligt viktigt för en frisk kropp och för att uppnå välbefinnandet.
 
Vetegräs innehåller de åtta essentiella amino syrorna samt kalcium, selenium, jod, järn, zink, vitamin B12 och många fler. Alla är såklart oerhört nyttiga för hälsan. Vitamin B12 till exmepel är en vitamin som vegetarianer kan ha svårt för att få i sig tillräckligt av eftersom att det finns allra rikast i kött och därför kan behöva regelbundna injektioner av B12.
 
När jag ändå har ämnet på tråden kan jag berätta om en blogg (ej aktiv) som enbart handlar om vetegräs. Du kan kolla in den bloggen här. Men veckans tips är egentligen att börja äta vetegräspulver eller odla din egen vetegräs eftersom att det är så nyttigt. Prova om det är något för dig och din kropp.
 
Receptet för två personer
1/2 burk ekologisk kokosmjölk
Några skvättar mandel- och cashewmjölk
2 dl hallon
1 dl havtorn
3 kiwi
1 tsk lecithin (bra för fett upptag och transport)
2 tsk linfrön
 1 tsk vetegräs/glas.

Ökad saliv produktion

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Jag upplevde för en tid sen att jag hade en ökad salivproduktion, Jag var tvungen att svälja saliven oftare och fler gånger än normalt. Så jag bestämde mig för att gräva lite djupare i ämnet, men tyvärr hittade jag inte så mycket, varken på nätet eller i mina böcker. Men det var några viktiga punkter som dök upp.
 
En av det första punkterna beror på att man kan vara alldeles för stressad, så det första steget att ta är att minska stressen man upplever i livet. Vi vet att stress kan påverka livet negativt om det är en stående och långvarig situation eftersom att det kan stressa signaler i kroppen och därför skicka felaktiga signaler. MEN tyvärr kan stress också leda till bristproduktion av saliv. Så strress kan leda till båda överskott och underskott av saliva produktionen, men oftast är det underproduktion som sker vid stress.
 
Ökad salivproduktion kan också bero på att fel meddelande skickas i kroppen, saliv skapas när vi ser, tänker, luktar och smakar mat som vi ska äta. Det kan också vara så att ett felaktigt och inkorrekt meddelande skickas till salivkörtlarna från hjärnan via nervsystemet. Att gräva djupare i hjärna och nerver är en hel vetenskap så jag ska inte gå in så mycket mer på det förrutom att säga att de båda organen/systemen behöver mycket näring och bra fetter för att fungera optimallt. Men bara tanken på en sur citron eller en söt blåbärspaj kan få salivakörtlarna att köra igång som tusan.
 
När kroppen har ett underskott av salt(er) och/eller överskott av salt (natrium) i kroppen ökar produktionen av kininer av spottkörtlarna. Kininer är en grupp peptider (mindre än proteiner), som spelar en viktiga roll kring inflammationer, som kärlvidgande medel, smärta och kontrollerar blodtrycket genom att bland annat eliminera natrium från kroppen. Dessa kininer i sin tur ökar också produktionen av saliv. Det vanligaste är att det är ett överskott av natrium/bordssalt, men det kan vara ett underskott av andra salter som man får i sig genom bland annat en varierande kost. 

Vad det gäller kost kan en kost rik på grönsallad leda till ökad salivproduktion, DASH dieten som används för att minska blodtrycket (minskat saltintag) är kopplat till ökad salivproduktion.Denna punkt och den ovan är egetligen motsägande, eftersom att man där oftast har ett överskott av natrium och underskott av salter (kalium + annan molekyl). Men jag antar att det handlar om balans, inte för mycker och inte för lite av någon av molekylerna.
 
En annan anledning till att man kan ha ökad produktion av saliv är att man har problem med sköldkörteln, men tror att överaktiv sköldkörtel kan leda till ökad saliv produktion. Medan underaktiv sköldkörtel minskar salivproduktionen däremot. Även sura uppstötningar, tandställning, rökning och vissa mediciner ökar produktionen av saliv.
 
Nu har detta symptom försvunnit så det var bara något tillfälligt. Har du haft samma problem tidigare? Vad var din orsak till problemet och vad gjorde du för att lösa det??
 
 
 
 
 

Ekologiskt... en ny process

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Personligen väljer jag ekologiskt för att de har vuxit utan olika kemiska och onaturliga bekämpningsmedel, insektsmedel, ogräsmedel mfl. Samtidigt vill jag tro att det är mer näringsrik, men det behöver det inte vara eftersom att näringsvärde beror helt på vilken typ av jord frukten eller grönsken vuxit från.
 
Hur som helst läste jag att ekologiskt börjar bli så populärt och att det är fler och fler börjar köpa och äta ekologiskt, och att det är ett bra sätt att odla in mat på. Och det stämmer verkligen, känns som om fler och fler folk köper mer ekologiskt än någonsin vilket är underbart för både välbefinnadet och miljön. Det som jag vill poängtera med denna text är egentligen att det var såhär ALLT växte för i tiden, då det inte fanns varken bekämpningsmedel eller GMO produkter på den tiden. När var det vi "gick på" detta skämt om kemiska "odlingshjälpmedel" och när var det vi började inse att "ekologisktnog ändå är bäst"?! Varför har man börjat bry sig mer om sin hälsa nu än tidigare, för jag tror att det är därför folk börjar äta mer ekologiskt. Vad tror du? Kanske har det att göra med att infromation tidigare inte spred sig lika snabbt och till lika många människor. Med internet kan man hitta precis vad man vill på nätet. Har det nu i efterskott visat sig hur dessa ämnen kan förstöra och påverka både kroppen och miljön?
 
Bara en tanke. Vad tror du?