Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

SKYdive

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Jag och kärleken har bokat in oss på tandemhopp den 30 juni, ska bli så himla häftigt. Bara jag tänker på det så får jag fjärilar i magen och blir nervös!! Men om en månad blir det bildbevis.... förhoppningsvis!!!

Har du hoppat fallskärm??

Den nya lagen

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Fick tidningen "Att leva med Diabetes" nr 2, 2012, häromdagen och hittade artikeln ovan. Några dagar senare fick jag"Vårdguiden Stockholm" nr 2 2012 med en liknande artikel.

I slutet av maj träder en ny lag i kraft över hela Europa. Denna nya lag innebär att man inte får påstå att ett tillskott eller mat är hälsosam om det inte är vetenskapligt bevisat, stod det i Diabetes tidningen.

I "Vårdguiden" gick dom in på detaljer kring vad man får kalla dom olika typerna av läkemedel och tillskott. Jag är osäker på hur det ser ut idag med denna uppställning men så här ska det bli i allafall.

Växtbaserade läkemedel:
Dessa måste ha används i minst 10 år och vara bevisat. Om jag förstår detta korrekt så är detta vanliga läkemedel som kan köpas på apoteken. 

Traditionella växtbaserade läkemedel:
Behöver inte vara bevisade, men måste ha använts i minst 30 år, och minst 15 år i Europa. Ett exempel är rosenrot.

Naturläkemedel:
dom produkter som kommer från djur, bakterier, salter och mineraler, men inte från växtriket. Exempel: Kapslar med fiskolja.

Kosttillskott: Vitaminer och mineraler som tillskott och räknas som livsmedel för att komplimentera brister av någon av dessa.

Vet någon möjligtvis vad denna lag kan heta eller vart man kan läsa mer om den? Jag skulle vilja läsa och lära mig mer men hittar ingenting på internet.

UPPDATERAT: Fick rekommendationer av Christin (Hennes blogg -->XX) om att läsa på Livsmedelsverkets hemsida där det står mer om lagen och vilka påståenden som är godkända.

Här nedan:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Listan-med-godkanda-halsopastaenden-klar/
Och här nedan:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/35-granskningar-avslutar-Efsas-utvarderingar-av-nara-2-800-halsopastaenden-om-livsmedel/

Folsyra/Folinsyra

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna vitamin tas upp enkelt i kroppen, används och kan förvaras i levern för senare behov, till skillnad mot många andra vattenlösliga vitaminer som inte kan förvaras i kroppen. Men det förstörs däremot enkelt då det utsätts för värme, syre och ljus. Folsyra är egentligen en vitamin i en vitamin, det är uppbyggt av en PABA molekyl (som är en vitamin vi kommer till senare) och en glutaminsyra (aminosyra). När folsyra tas upp från tarmen till blodet, kan det omvandlas till den aktiva koenzymen THFA med hjälp av niacin (B3) och vitamin C. När det förvaras i kroppen är det i form av metyl folsyra som sen behöver B12 för att kunna omvandlas tillbaka till den aktiva formen THFA.

KÄLLA. Den viktigaste källan av denna vitamin är gröna bladsallader så som spenat, grönkål, persilja, mangold och dessutom broccoli och sparris. Många många fler produkter innehåller folsyra, men inte lika mycket som dom gröna grönsakerna, dessa är lever, njurar, sötpotatis, kronärtskocka, linser, soja, apelsin, ananas, banan och flera olika bär. Dom bra bakterierna i tarmarna kan också skapa denna vitamin.

FUNKTIONER. Så, vilka funktioner har detta guldkorn. Bland annat hjälper det till vid produktionen av röda blodkroppar, genom att transportera kolatomer till heme molekylen (uppbyggt av järn). Folsyra är också essentiellt för produktionen av nukleinsyra som är en viktig del av alla celler i kroppen, detta eftersom att nukleinsyra är viktigt för DNA och RNA. Vilket betyder att folsyra är viktigt för att växa och fortplantning och därför celldelning. Därför är det extra viktigt att denna vitamin finns tillräckligt och tillgängligt under graviditeten.

Hjärnans funktion är också beroende av denna vitamin. Genom att upprätthålla tillgång till metyl gruppen hela tiden kan folsytan hålla en balans av neurotransmittor (signal substans) och katekolamin, vilket är hormoner så som adrenalin och dopamin. Vill graviditet behövs folsyra för utvecklandet av nervsystemet. Forskning görs kring folsyra och Down's syndrom.

THFA, B12 och vitamin C arbetar alla tillsammans för nedbrytningen och nyttjandet av proteiner.

Folsyra används:
För hälsosamma ögon eftersom att det får blodet att flöda till detta område.
Vid menstruations problem för att underlätta.
Vid kronisk diarré.
Anemi (den som kan skapass vid brist på folsyra, se nedan).
Vid depression och andra hjärn åkommor.
Vid hudproblem där läkning är nödvändigt.

BRIST/ÖVERSKOTT. Överskott av folsyra kan förvaras i kroppen så om vi skulle börja äta en ohälsosam kost och inte få i oss någon folsyra så kan kroppen förvara så pass mycket att vi skulle klara oss upp till 9 månader. Det är alltså efter 9 månader som bristsymptom kan synas. Folsyra och vitamin B12 har liknande brist tecken, så om man inte undersöker mängden av båda dessa vitaminer kan man bli behandlas med B12 när det egentligen är folsyra som saknas, eller tvärtom. Människor som äter mycket C vitamin, stressar mycket, äter mediciner för epilepsi, vid psoriasis, dricker mycket alkohol eller ha svaga binjurar behöver mer folsyra än som som inte hör till dessa kategorier.

Överskott av folsyra kan visa sig i insomnia, sjukdomskänsla (obehag), obalans i tarmen. Även upptaget av B12 kan hindras vid för stora mängder tillskott av folsyra. Motsatsen, frånvaro av denna vitamin kan visa sig som anemi, trötthet, anorexia, tappar i vikt, huvudvärk, inflammerad & känslig tunga, brist på motivation & livsglädje, diarré, glömska och paranoia. 

Den anemi som skapas vid brist på folsyra är inte sen vanliga anemin som uppkommer på grund av järn brist, utan istället har dom röda blodkropparna inte den rätta formen och är större än dom ska. (Man kan säga att det missbildar dom röda blodkropparna). Detta påverkar också syra tillförseln av syre till kroppen. Liknande typ av anemi kan man få i slutet av sin graviditet om man inte ökar intaget av folsyra under denna tid.


Composition of the blood

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Idag har jag läst om blodet, vad det innehåller och vad dom olika beståndsdelarna har för uppgift i kroppen. Se neden för del av excel dokumentet jag har skapat. Tabeller tycker jag är bra för att lära sig.
Dessutom har jag lärt mig hur vi andas, vad som händer i kroppen när vi andas och hela mekanismen bakom det. Så idag har jag, som aldrig förr, tänkt på hur jag andas. Bra dag för "Gas exchange"! Djupt andetag: Diafragman spänner sig och dras ner, trycket i lungorna ökar till ögre än utanför kroppen, Charles law (temperaturen), Dalton's law (mix av gaser), Fick's law (membranet i alveolerna), Boyle´s law (volymen) och hur trycket förändras. Vid utandning: Ovan lagar, avslappnad diafragma, volymen minskar, trycket minskar mm. Så himla spännande!!

WBC: White blood cells.
RBC: Red blood cells.

Fibrinogen 4%Globulins 38%


6% protein------------------ Albumin 58%


92% water GasesIons

55% plasma 2% other solutions----------- Nutrients
Blood 8% of body

Waste products
fluid.

Regulatory substatnce (hormones etc.)

45% formed cells RBC 4.2-5.8 million/cube mm.


Platelets 250-400 thousand/


cube mm.


WBC 5-9 million/cube mm. ----- Neutropfils 60-70%Lymphocytes 20-25%Monocytes 3-8%Eosinophils 2-4%Basophils 0.5-1%

Föreläsning: Tankefrön

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/FöreläsningarChristian Olsson från Utvecklingspoolen höll en föreläsning i måndags, kring hur människan, framför allt hur du själv, fungerar och tänker, om jag lägger mina egna ord på det. Föreläsningens namn var "Tankefrön". Det var en otroligt bra förelsning där man satt med stor koncentration, lyssnade, tänkte på sina egna beteenden och en del skratt blev det också.

En av dom punkter Christian nämde var att alla är olika och att det inte finns något rätt eller fel, och då gäller detta givetvis det mesta. Speciellt hur vi lär oss. Vi är en blandning av dessa tre, men det är oftast en av dessa som är den dominanta lärningsmetoden; visuellt (se), genom att höra eller genom taktila (göra). Det var verkligen skönt att få ord på dessa olika typer, och den som är mest dominant hos mig är (nog) den taktila metoden. Men som jag sa, man är en blandning av alla, jag lyssnar snabbt på det jag ska göra, skriver ner det (så att jag kan titta tillbaka om det behövs) och sen gör jag. Vilken typ är du, hur lär du dig nya saker?

Föreläsaren berättade om två kollegor som inte hade något emot varandra, men dom gillade inte varandra, för att den andra personen inte tyckte om den andra. Många människor gillar människor som gillar en själv och ogillar som som ogillar en själv. Vi människor kan tänka oss att åker några extra mil för att vi får bättre service, en butik har trevligare personal eller man känner en "connection" med personalen/någon man har något gemensamt med. När man tänker på det, om du ska köpa en TV, dator, jord till dina blommor eller en ny bil så frågar du personalen om hjälp. Om du själv inte är proffs i ämnet och på just den produkten kan du inte veta om personalen har den kunskapen som dom säger att dom har eller låtsas att dom har. Utan vid dessa tillfällen följer vi vår magkänsla och hur det känns med personen. Om vi känner att expediten har kompetens, ger förtroende och verkar trovärdig så vet vi fortfarande inte om expediten har kompetensen. Vi behöver själva vara proffs och veta till exempel vilken laptop som du ska köpa, men då behöver du inte en expeditions kompetens och kunskap. Intressant frågeställning.

Ledarskap var ett annat ämne som Christan tog upp, det handlar om att leda sig själv. Där man ofta vet vad och hur man ska/borde göra, men det är inte så att tanken utvecklas till handling. När man agerar på det sättet man vet är bäst och är sig själv så har man möjligheter att bli en bra ledare. Som ledare behöver man också förstå att alla anställda är olika så därför är det viktigt att man som ledare sätter sig på samma våglängd/nivå som den anställda. Om man inte gör det kan man omöjligen förstå, bli förstådd eller kunna utvecklas tillsammans med den anställda. Det handlar också om belöning vid positiva beteenden och resultat, ungefär som hund-dressyr om man ska dra en liknelse.

Detta kan leda till något som föreläsaren kallar jämförelse-helvetet. Att många människor jämför varandra och även sig själv med andra. Men alla är olika och trivs med olika uppdrag i livet. Av den anledningen är det viktigt att man förstår och kan göra sig förstådd; vet folk inte vem du är eller vad du vill så leder det enkelt till att du blir jämförd. Vilket lede till ytterligare en viktig punkt, nämligen att vi borde arbeta tillsammans. Om till exempel mitt liv går upp och ner, där upp är dom saker jag är bra på och som jag gillar att arbeta med eller göra, medans neråt är dom saker som jag inte alls gillar eller har talang för. Då vore det ju fantastiskt om man samarbetar med andra människor som gör det du ogillar, just för att dom tycker att det är en av dom roligaste sakerna att göra. Detta ger också människor känslan av att vara behövd. Människor har ett behov av att vara behövd.

Några punkter:


Det är inte tanken som räknad, utan det är handlingarna. När du träffar gamla bekanta och säger att du har tänkt på dom så har det ingen betydelse, dom ville ha samtalet. Skulle du köpa en present men inte hittade något, du kommer till festen utan present så är det handlingen som räknas.

Många säger "Det har inte hänt något på 1000 år, varför skulle något hända nu". Jo, kolla på dig själv, kolla på hur du har utvecklats, du har troligtvis uträttat en hel del.

Det finns inga måsten, allt är dina egna val och visst är det fantastiskt att veta att du själv styr över ditt eget liv. Jag har själv på jobbet slutat använda "måste" i mina brev och mejl, jag har byt ut det ordet till "behöver" och "önskar". Blir så mycket trevligare.

Det sista han pratade om var personligheter och att dom fastnar i 20 års åldern. Christer frågade oss "Hur gammal skulle du vara om du inte visste hur gammal du är?".  Skulle du säga att du var 50 år? 

Också tänkte jag avsluta med några citat från föreläsningen
(Läs citaten och fundera på dom också.
"En överdriven styrka är en svaghet"
"Det är inte hur du har det, utan hur du tar det"
"Du läcker det du tänker"
"Vilja triumfar kunskap"
"Vart är du på väg, och vill du dit?"
"Fantasin är vetenskapens bästa hjälpmedlet"
"Känslor och negativa tankar smittar av sig lättare än virus" (Red´s anmärkning: inom hälsa så sprider sig inte virus om du inte är mottaglig av den.) =)

McDonaldsmat efter 6 månader...

Kategori: -Skadligheter

Okej, jag har aldig trott att McDonals har hälsosam mat, men här har du ett tecken på att det verkligen inte är hälsosamt, i allafall ur min synvinkel. Men berätta gärna om du tycker annorlunda. Hittade en liten artikel på internet adressen som jag bifogat nedan. Det är en tjej som köpte ett Happy Meal, la upp det på en tallrik och lät det sen stå i 6 långa månader. Och här är resultatet!

http://glamourfitnessqueen.blogspot.se/2011/04/som-sverker-slanger-jag-det-i-soporna.html

Så pommesen blir stenhård, men inget mögel, ingen lukt eller inget annat obehagligt som gör att man tappar matlusten. Kan ni tänka er hur många onaturliga ämnen och tillsatser det finns i denna mat. Om inte ens syre och tid kan förstöra och bryta ner maten, hur ska då våran kropp kunna göra det?

B7- Den nya vitaminen Biotin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna vitamin upptäcktes nyligen när man upptäckte att om man äter mycket råa ägg, så binder sig ämnen i äggvitan till biotin och därför hindrar upptaget av vitaminen. Ämnet som binder sig till B7 förstörs vid tillagning så därför behöver man inte oroa sig för detta om man äter mycket tillagade ägg. (Men det är en del diskussioner kring ägg och hälsan, men det är ett annat ämne.)

KÄLLA.
Vitaminen finns i många olika typer av produkter, men det är bara en liten smula så det är därför svårt att få i sig tillräckligt enbart via föda. Några av dom produkter som innhåller mest biotin är äggula, lever, fisk, brunt ris, mandlar, jordnötter, morötter och tomar. Men som tur är så skapar dom goda bakterierna i magen även denna B-vitamin.

FUNKTION.
Fettmetabolism är en av dom viktigaste funktionerna denna vitamin har, den är viktig för fett produktion och bindandet/föreningen av fettsyror. Skapandet av nya vävnad, speciellt huden, är en av dom slutresultat som fettmetabolismen är involverad i. Hudceller dör och skapas snabbt och därför är biotin viktig. Vitaminen är också viktig för att binda aminosyror samman och därför skapa proteiner. Vilket också är viktiga för att skapa ny vävnad. Tillsammans med vitamin B5 är denna vitamin viktig för nedbrytningen av glykogen, till glykos så att energi sen kan skapas och användas.

Biotin används mot/för:

Eksem och dermatis (hud sjukdom), och för att bibehålla hälsosam hud.
Muskelsmärtor
Tunt hår
Överaktiv tarmbakteria

BRIST/ÖVERSKOTT. Eftersom att överskott av B7 elimineras via urinet är överskott inte en stor chans. Därför finns ingen mx mängd av rekommenderat intag. Brist på biotin är också ovanligt, men undantagen är om man äter mycket råa ägg eller har gått igenom en antibiotikakur som påverkar tarmfloran på ett negativt sätt.
Men dom symptom som dyker upp vid brist är:
Torr hud
Brist på energi
Förhöjda kolesterol värden
Tappar hår
Muskelsvaghet och kramp
Brist på aptit
Kräkning
Försämrad fett metabolism

Sunday Roast (on a saturday)

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Efter några år i England har man fastnat för Sunday Roast som varenda pub serverade på söndagar 12 tills maten var slut. Så i helgen var det det som serverades hemma hos oss.

Vi började aftonen med chilidrinkar

En halv röd chili till 350 ml vodka ger en svag chilismak, men med ett litet sting. (Vill du har det starkare får du lägga ner mer chili) Kör chilin, vodkan och frusna hallon i mixern, låt gärna stå i några timmar så spriten får dra åt sid styrkan av chilin. Fyll halva glaset med denna blandning (se bild för vad "halva glaset" innebär), några skvättar tranbärsjuice och en lång skvätt sprite (gärna sockerfritt).

Middagen blev rotfrukter, i ugnen med olja, salt, peppar, timjan och massor av chili, oxstek i ugnen, yorkshire pudding och konjakssås.Min första egna hemlagade Yorkshire pudding.

4 ägg, 3 dl mjölk, 4 dl vetemjöl, salt och peppar. In i ugnen på 230 grader (ställ inte in puddingen innan ugnen verkligen nåt denna grad). Lägg smör eller olja i formen, jag använde lasagneform, och kör in i ugnen, när detta rycker och har smält kan du ta ut formen och hälla ner smeten. Ställ in i ugnen, och låt stå 20-30 min. I receptet jag läste skulle det stå i 20 min, men den var inte klar efter 20 min så den fick stå lite längre. Det ska inte bli som bröd... utan snarare en blandning av wienerbröd och ugnspannkaka, men torr.Resultatet: Fantastiskt gott!!!Till efterrätt blev det en blandning av två recept som jag hos trattoria.nu.
Såhär gjorde jag:
Vispa 1 dl grädde, vispa sen ner 1 liten keso burk, hacka 50 g vit Toblerone och rör ner i blandningen. Häll upp i fina skålar, filea apelsin och dekorera blandningen.
Hade jag haft mer apelsin hade det varit perfekt, den är inte söt (bara den lilla chokladen) vilket jag gillar skarpt och den var mättande, så det är en perfekt efterätt om man ätit en sallad innan. Efter våran Sunday roast var vi ganska mätta. =) Tillagning: max 5 min.

Syrenerna från gården.

Veckans tips: Linfrö

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Många använder linfrön i till exempel sin yogurt på morgonen, men detta tipset handlar om att blötlägga dessa frön innan dom kan användas.

Anledningen till detta är för att linfrön (även vissa andra typer av frön) innehåller ämnen som hindrar nedbrytningen, men genom att blötlägga dessa aktiveras enzymet och ämnen som behövs för att vi ska kunna använda och utnyttja alla nyttiga ämnen i just linfrön. Men om du vill ha åt dom viktiga ämnena i linfrön måste dom krossas, eller tuggas, för att dom ska kunna tas upp. Kroppen kan nämligen inte bryta igenom utsidan av fröet. (Majs måste också tuggas). Blötläggningen skapar också en "slemmig" hinna, fiber, som hjälper med matsmältningen. Så äter man inte fröna för näringens skull, så behöver dom alltså inte krossas innan.

Linfrön bör inte krossas eftersom att det kan ledan till cyanid förgiftning. (enligt Livsmedelsverket--> XX ) Tillägg från mig: Om dom äts krossade så ska dom krossas precis innan du äter dom, du ska absolut inte köpa krossade linfrön.

För recept på Linfrö te så har jag receptet här ---> XXX
http://valbefinnaren.blogg.se/2012/january/linfro-te.htmlB6- Kvinnornas- och omvandlingsvitaminen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Vitamin B6 är egentligen tre olika komponenter pyridoxine (eng), pyridoxal (eng) och pyridoxamine (eng) och dessa binder sig oftast till fosfor när det väl kommit in i kroppen via födan. Då antingen till pyridoxine fosfor, pyridoxal fosforeller pyridoxamine fosfor. Pyridoxin och P5P (Pyridoxal-5-phosphate) är dom aktiva koenzymerna av vitamin B6. Det är är vanligtvis pyridoxine som används i tillskott eftersom att denna typ är den som är billigast att framställa.

FUNKTION.
Koenzymerna pyridoxin och P5P har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat är den viktig för metabolismen av aminosyror. Då bland annat för transporten av nedbrytna aminosyror i tarmen, in i blodet och vidare till cellerna. Men B6 är också viktig för att bygga nya proteiner av aminosyrorna.

Det är också viktigt för att vi ska kunna använda energi från all föda som kan ge oss energi. Det omvandlar också glykogen, som är formen vi förvarar energi i levern och muskler, till glykos som vi sen kan använda som energi. Andra omvandlingar som kräver B6 är tryptofan till niacin, tryptofan till serotonin i hjärnan och arakidonsyra till prostaglandinen E2. Detoxifiering (är det ett ord?) förbättras med denna vitamin, tillsammans med vissa aminosyror eftersom att dom innehåller svavel. Svavel binder sig till farliga tungmetaler, bekämpningsmedel och tillsatsämnen i vår mat.

Denna vitamin är speciellt viktig för kvinnor, eftersom att det är nära kopplat til hormon- och vattenbalans. Eftersom att B6 bibehåller en natrium och kalium balans i kroppen, vilket är viktigt för vattenbalansen (inte bara för kvinnor). Denna balans är också viktig för signaler och impulser som skickas i nerver, hjärta och  rörelsesystemet (muskler och skelett). Genom balans av natrium och kalium är det en jämn balans av kalcium och magnesium också (om kroppen för övrigt är i homeostasis).

Levern omvandlar pyridoxin till aktiva P5P, det är viktigt att man har en lever som kan omvandla pyridoxin till P5P. Om fallet är så, så kan detta leda till brist på P5P, och överskott av pyridoxin. Det finns tillskott med P5P men detta är inte den vanligaste.

Några fler symptom som B6 hjälper mot:
Smärta, svullna & öma bröst och akne vid menstruation.
När östrogennivån är hög (gravida & p-piller-ätare), tecken så som humörsvängningar, trötthet och minskad sexlust.
Stressrelaterade symtom så som huvudvärk och trötthet.
Hyperaktivitet (B6 och magnesium tillsammans).
Muskelsvaghet.
Depression.
Anemi.
Onormal protein metabolism.

KÄLLA. Denna vitamin tas enkelt upp i kroppen från födan, men tarmbakterierna kan också skapa B6 och även denna tas upp enkelt. En väldigt liten del B6 kan förvaras i kroppen, i musklerna, men annars elimineras det mesta genom urinet. Det finns lite av denna vitamin i dom flesta typer av föda, men mängden är så pass liten att det inte skulle göra mycket betydelse i kroppen. Av den anledningen är en hälsosam tarm bakteria extra viktigt för denna vitamin. Men inälvsmat och vete (fullkorn, hela vetet) är dom två produkter som innehåller höga mängder vitamin B5.Firmafest

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Igår var det firmafest på jobbet, me Tema: Sommar (såklart)! Jag valde min nyinhandlade klänning som jag köpte i Skottland. Syns inte på bilderna, men den går till under knäna där fram och går ner till golvet där bak. Super läcker klänning. Och så valde jag hatten som jag köpte för flera år sen när jag och kärleken var på "Horse racing" i Brighton. Inte ofta man har tillfälle att ha på sig en hatt som denna (bara på hatt-fester vi brukar ha hemma) =)

Aftonen började med champange på terassen på jobbet, sen gick vi till "köket" där jobbet var borttaget och festmiljön var framme. Det var god mat, mingel, musiktävling, vin och mycket mycket dans. Super kul och trevlig kväll, längtar redan till nästa företags-event!Jag och min vän & kollega Sofie

Att välja mat

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej hej,

Det är intressant det här med mat och vad vi egentligen stoppar i oss. Vi äter konserverad mat som kan hålla i flera månader, bröd som är vit som en bröllopsklänning (såg så vita bröd i Skottland), drycker med fejk/fake socker som heter duga och mjöl som knappt innehåller något annat än kolhydrater (om du inte äter mjöl där hela sädet är använd, fullkorn. Ägg från kycklingar som äter ohälsosam mat, du blir inte bara vad du äter, du blir även som det du äter äter. =) Har kossan, grisen eller kycklingen ätit hälsosamt?! Ärligt talat vet jag inte exakt hur det där med uppfödning och föda fungerar, men jag vet att allt inte är som det borde.

Jag personligen rekommenderar: Ekologiskt och lokalt/närodlat. Ekologisk mat som inte har vuxit med hjälp av flera olika kemiska medel, utan istället mottagit rent vatten och regn, solljus från den stora gula på himlen och en näringsrik jord. Alla dessa utan tillsatser. Och djuret ska också ätit och levt hälsosamt. Låter kanske lite kul, men kor behöver också få röra på sig. Jag antar att att ett djur också behöver ta upp syre, bryta ner sin mat, skapa energi, röra på sig, ha ett hälsosamt hjärt- och kärlsystem och balans på mineraler och andra viktiga ämnen.

En fråga till er: När man odlar i krukor så behöver man byta jord då och då, men behöver man det om man odlar sina grönsaker i jorden/marken? Kan tänka mig att jorden får näring underifrån eller genom regnet. Vad tror/vet ni?

Närodlat rekommenderar jag eftersom att det är dom produkter som växer i vårat klimat, det är dom som vår kropp är redo för. Det närodlade borde givetvis vara ekologiskt. Ett plus i kanten är att du stöttar dom lokala bönderna.

Något att tänka på; Om något i din kyl inte blir mögligt efter en månad är det troligtvis inte så hälsosamt eller fräscht.


Nässelpesto (Året runt)

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

När jag var hos läkaren häromdagen så läste jag en gamal "Året Runt" (nr 15, 2012) där jag hittade en artikel om nässlor. Så nu vill jag dela med mig av det som stod i artikeln.

Nässlor är antiinflammatoriska, har blodsockrersänkande egenskaper, hjälper ämnesomsättningen och oren hud. Det är också vätskedrivande, vilket kan vara bra vid gallbesvär och gikt. Serotonin reglerar vårt stämningsläge, vilket kan göra att vi känner oss gladare.  

Rikt på:
C-vitamin
Karoten
Järn
Bioflavonoider
Kalk
Kisel
Magnesium
Serotonin

Det fanns också med ett recept på nässelpesto som kommer här

2 l färska nässlor
1 dl sötmandel
2 1/2 dl riven parmesan eller västerbottenost
1 dl rapsolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
Salt & peppar

Väl och koka upp nässlorna, finhacka mandeln, blanda dessa två tillsammans med ditt val av ost. Rör sen ner oljan, lite i taget. Smaksätt med vitlök, salt och peppar.

Jag har ju massor av liter torkade nässlor, frågan är om man kan använda även dom till pesto. Någon som vet?
Än så länge har jag bara använt dom till te och i matlagning när jag gör grytor. Använder du nässlor i din matlagning eller som te??

Sweet bananas

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Dom flesta jag känner älskar bananer, vissa gillar övermogna med bruna fläckar andra föredrar dom lite hårdare utan bruna fläckar. Personligen föredrar jag dom utan fläckar eftersom att jag tycker om dom då dom är lite hårdare.

Banan är en tropisk frukt som inte växer i våra kalla breddgrader. Precis som många andra tropiska frukter innehåller den många och mycket sockerarter; fruktos, glykos och sukros. Av den anledningen kan människor med blodsocker problem eller svajande energinivå behöva ta det försiktigt med denna frukt, men även med andra tropiska frukter. Medans andra människor kan äta bananer för att få i sig energi snabbt. Alla är olika så man bör alla lyssna på sin kropp för att förstå vad man själv behöver.

Frukten är rik på järn, selen, magnesium och extremt mycket kalium. Om man har njurproblem så kan man behöva undervika denna frukt eftersom att halten av kalium är så hög. Skadade njurar kan nämligen ha problem med att eliminera överskott av kalium, och andra ämnen, ur kroppen via urinet. Banan innehåller också en del fibrer, vitamin B6 och C-vitamin.

Banan tros hjälpa mot:
Nedstämdhet då det hjälper till med produktionen av serotonin.
Sura uppstötningar eftersom att det binder magsaften.
Högt blodtryck tack vare kalium & magnesium.

Äter du banan, i så fall hur många/dag??

Plugg onsdag med städning

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,

Idag har jag pluggat som bara den. Fortsatt skrivit på uppsatsen kring hjärt- och kärl systemet, dess struktur, funktion och hur det fungerar. Riktigt spännande hur blodet flödar från hjärtat i artärer, genom kapillärerna där dom  ger ifrån sig syre och näringsämnen och absorberar produkter som behöver bli eliminerade från kroppen. Sen transporteras det syrefattiga blodet tillsammans med avfallsprodukter genom, inte artärer, utan vener. Och dessa artärer och venar har miljoner olika namn beroende på storlek och vilken funktion det har. Alla celler i kroppen ligger i närheten av kapillärrören, just för att det är därifrån dom får dom ämnen som dom behöver. Tänk dig då hur många kapillärrör det finns i en kropp. MASSOR!

Jag tog också en paus från hjärt- och kärl pluggandet genom att sätta mig på balkongen med en bok om lymphsystemet. Jag lärde mig inte speciellt mycket av detta eftersom att jag var ganska ofocuserad, men jag lärde mig i alla fall att lympsystemet plockar upp både små och stora produkter från den vätska som finns mellan cellera. Vissa produkter är så stora att dom inte kan tas upp i kapillärrören. Den är det i lymp-knutarna som renar dom ämnen som tagits upp. Lymphsystemet jobbar som en del av immunsystemet. Tänkte läsa mer om detta nästa vecka. Jag har också gjort en do-to list.

Efter pluggandet städade jag hela lägenheten inför helgens besök. Min kompis och hennes karl kommer på besök på lördag. Vi bjuder på middag (hemlig en så länge) och så ska vi kolla på Eurovision så klart! Så nu är det nystädat och middagen är planerad. Dessutom har jag testat min outfit inför fredagens företagsfest med Tema Sommarklädsel. Bra vecka!!

Levererade böcker

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Äntligen har mina böcker anländigt, dom jag beställde från amazin.co.uk. En av böckerna köpte jag i och för sig på flygplatsen på vägen hem från Skottland. Den bocken är "The midnight Palace" av Carlos Ruiz Zafon, denna författare är en av mina absoluta favoriter. Och då tillsammans med nästa bok, som köptes genom Amazon. Det är Paulo Coelho "Veronika decides to Die". Carlos bok läste jag ut på två lästillfällen, super spännande halv-fiction!

Jag har för mig att jag berättade för flera månader sen om när jag åkte tunnelbana på väg hem från jobbet, då såg jag en tjej sitta och läsa en bok med en intressant titel "Eastern Body, Western mind" (av Anodea Judith). Nyfiken som jag frågade jag om jag fick titta lite i boken för jag tyckte det verka vara en bok i min smak. Och givetvis fick jag det!! Inte riktigt hundra % säker på vad boken handlar om, men till stor del är det i alla fall chakra systemet och psykologi. Ska bli spännande att läsa.  

Den sista boken är "Molecules of Emotions" (av Candace B Pert) som handlar om just känslor, sinnesstämning och beteende och hur det påverkas av molekylerna i kroppen. Denna bok har jag idag påbörjat i solen och på balkongen. Än så länge verkar det riktigt bra. Författaren börjar boken med att bygga upp passionen och har hennes liv och karriär har utvecklats. Hon har berättat om molekyler och receptorer som kan ta emot olika hormon och neurotransmittor. Än så länge: Mycket intressant bok!Bruxism

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Är du en av alla dom som gnisslar tänder när du sover? Jag är en sådan, jag har även spända käkar under min vakna tid. Detta kan bland annat bero på stress och oro som gör att man spänner käkarna extra mycket. Ett annat alternativ kan vara magnesiumbrist. Om man äter mycket kött, som innehåller mycket svavel, kan det minska upptaget av magnesium från födan vi äter. Men det kan också vara så att balansen mellan magnesium och kalcium inte är som den borde vara. Dessa två mineraler jobbar tillsammans och oftast för motsatsen till varandra. Magnesium får oss och vår kropp att slappna av, medans kalcium framkallar sammandragningar istället.

Vitamin B5 (Pantotensyra), som har fått namnet Antistress vitaminen, tros också hjälpa och minska grisslandet av tänderna. "Pantos" betyder på grekiska "Överallt", eftersom att den är rik i den mesta födan, men den födan som är rikast är äggula, organkött, brewer´s yeast, fullkorns säd, ost, bönor, potatis och blomkål. Vitaminen kan också skapas i tarmen av tarmbakterierna, men då är det viktigt att man har en hälsosam tarmflora.


Pantotensyra B5

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Då har vi nått vitamin B5-Pantotensyra, vilket är ett gulaktigt ämne som oftast ses i kalcium- och natriumsalter.

KÄLLA. Pantotensyra finns i jästceller, mögel, bakterier, växter och djurceller, men också i blodplasman och lympvätska.  Vete är en av dom produkter som är rikt på B5, men då gäller det hela veten och inte mjöl eftersom att mycket av vitaminen förstörs vid malning. Detta gäller många andra ämnen också. En annan förklaring är eftersom att dom flesta ämnen sitter i höljet/utsidan av vetet, och andra spannmål. En tredjedel av B5 mängden försvinner från kött under tillagningen. Pantos kommer från grekiskan och betyder "Överallt", och namnet på denna vitamin är just för att det finns i nästan all typ av föda. Dom produkter som innehåller mest pantotensyra är inälvsmat, ägg, jäst, fisk, kyckling, fullkorns spannmål, ost, jordnötter, bönor, gröna ärtor, banan, blomkål och svamp. Precis som många andra vitaminer kan denna vitamin skapas av kroppen i tarmkanalen av tarmfloran och dess bakterier, men då förutsatt att man har en hälsosam sådan.

FUNKTION. Den är viktig för funktionen av ett koenzym som heter CoA, eftersom att pantotensyra är en del av CoA. Detta koenzym är vitalt för ett fungerande cellulärmetabolism av kolhydrater och fett för att kunna använda som energi, genom att bryta ner det till glykos och fettsyror. Det är också betydelsefullt för föreningen av fetsyror, kolesterol, steroid och fosfolipid.

Vad det gäller stress och B5 så är det fortfarande under ""forsknings-stadiet", men det kan inte bota stress utan snarare hindra bieffekter från stress att skada kroppen. Vitamin B5 stödjer produktionen av kortisol (kortisol blir kortison) som sker i binjurebarken och andra hormoner från binjurarna som motverkar stress. Det är binjurarna som motverkar stress, oro, upprepande infektioner och trötthet genom att producera kortisol.

Det används också mot/för:

Bibehåller hälsosam hud, och tros förebygger åldrandet och rynkor
Mot acne
Skyddar mor antibiotika och radioaktivstrålning
CoA stödjer ochså föreningen av porfyrin, vilket är kopplat till hemoglobin/blodet
För att stödja binjurarna
Mot stress
Huvudvärk
Psoriasis
Insomnia
Infektioner
Bruxism (gnissla tänder)
Allergier
Nervskador/störningar
Alkolism


Som alla andra vitaminer och mineraler varierar mängden som behövs, tiden det tar innan förändringar sker och på den individuella kroppen. Det finns artiklar som pekar på att kaffe kan hindra upptaget av vissa vitaminer medans mjölk kan hindra upptaget av andra. Också brist på en annan vitamin kan hindra upptaget. Dålig tarmflora hindrar som sagt produktionen av B5, vilket kan minska mängden av denna vitamin i kroppen. Detta gläller också andra vitaminer som kan skapas av tarmfloran.

BRIST/ÖVERSKOTT. Överskott eller brist, eftersom att denna vitamin inte kan lagras i kroppen speciellt bra (endast små små mängder) är överskotts symptom ganska omöjliga, dessutom kan den skapas i tarmfloran. Men om man skulle inta pantotensyra helt utan andra B vitaminer kan det leda till en metabolisk obalans. B vitaminerna ska tas tillsammans. Brist på B5 är ganska ovanlig eftersom att den finns Pantos (överallt, nästan), men om man har brist så är det första symptomet utmattning och trötthet, men också depression. Dom som kan ha brist på denna vitamin, gäller dom flesta vitaminerna, är dom som äter mycket processad mat, går på många antibiotika kurer, äter mycket socker och vit mjöl och om man stressar mycket kan det också leda till B5 brist.4 middagar, 2 städer

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Jag och kärleken har varit på fyra fantastiska restauranger under vår Skottland-resa. Vi har ätit en del mindre bra mat också, allt serveras till exempel med pommes som inte är någon favorit. På alla ställen fick vi deras visitkort som jag vill dela med mig av, ifall du planerar en resa till Skottland. Wildfire, Urbanangel och The Bon Vivant ligger i Edinburgh medans Silver darling ligger i Aberdeen.Urbanangel gick vi förbi och tyckte att menyn lätt bra, väl tillbaka på hotellrummet lästa vi att det är ett populärt ställe med fantastiska smaker och både jag & kärleken kan inte gör annan än att hålla med. Detta ställe är Nr 1 av dessa fyra. Jag åt sötpotatisplättar med gurksallad och tzaziki till förrätt. Till varmrätt var det quinoa, med lax och kapris. Jag har lärt mig under min resa att kapris borde användas oftare i maten och så lärde jag mig att jag tycker om ärtor. =)

Nr 2 å favoritlistan är The bon Vivant som vi hittade genom ett rekommendationsnlad på hotellet. Detta ställe hade tapasliknande skotsk mat. Man kunde välja små rätter ellet "bits"(en tugga), vi tog samtliga "bits" 8st (1pund/st) och fyra tapas rätter. tapasrätterna var sötpotatis soppa, chorizo kokt i cider, leverpaté och mini ostbricka med oliver. "Bite"-sen var black pudding (blodpuddning), haggis, sardiner (tror jag), hallomi, mussla, svampmacka och ostboll med skinka. Ohh alltså det var länge sen jag åt så mycket mat, allt var verkligen super mumsigt (förutom blodpuddingen och haggisen). Detta är ett riktigt mysigt ställe som jag rekommenderar starkt. Härlig upplevelse.Silver Darling är ett ställe som ligger i Aberdeen precis vid havet, som vi hittade genom guidbocken jag lånade av en vän. Dom hade mest fisk på menyn, men ochså kött till mig kärlek. Jag åt en alg-risotto (jag vet låter ovanligt, men mumsigt), mini purjulökar (vet ej namnet), havsbrax hette fisken och såsen var en spenat sås. Mycket bra blandning av alla smaker.Wildfire är en restaurang som vi blev rekommenderade när jag frågade kassörskan om råd, när jag köpte en ursnygg klänning. =) Till förrätt åt jag en svampsoppa med ost och rökt bacon (som jag inte tog något foto på) och till varmrätt blev det fisk och potatis i vitvinssås med bacon. Det var inte lika mycket smak på maten på denna restauang som på den rekommendation som ligger på förstaplats, men fortfarande urgod mat.Förutom ovanstående fyra restaurangeere har dom flesta ställena serverat pommes till rätterna, jag provade Fishermans Pie (3 fiskar, potatismos och ost i en pajform) som jag tyckte var riktigt gott. Mycket pommes, fett, bröd och frukostar utan grönt har hört till maten, men det förändrades lite när vi kom till Edinburgh.

Skottland Roadtrip

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej,

Jag och kärleken har haft det finfint i Skottland, förutom att jag blev sjuk redan efter andra dagen. Feber, hosta, snuva, halsont och svaghet har varit stor del av våra dagar. Men vi har faktist sett rätt mycket i alla fall. Vi tog väldigt många pauser, åt mycket, sov middag och kärleken tog väl hand om mig.

Dag 1. vi landade i Edinburgh och hämtade ut våran hyrbil direkt på flygplatsen. Sen började vi köra mot Aberdeen, stannad på vägen för mat, shopping och för att kolla på slott. Sakta men säkert rullade vi mot Aberdeen. Väl där fick vi reda på att vi troligtvis inte kommer få något hotell för att dom flesta hotell är fulla på tisdagar. Jaha tänkte vi och tog en break från letandet och åkte och åt på en underbar fisk restaurang vid havet. (Mer om maten i ett annar inlägg). Sen bestämde vi oss för att köra till Inverness som är en stad som ligger ungefär 2 timmar från Aberdeen, vi ringde och bokade hotell denna gång.

Dag 2. Ja då vaknade jag svag och kände att jag var på väg att bli sjuk. Vi åkte på en Whiskeytur runt Speyside som är ett område med många kände whiskey sorter. Vi gick på en guidad tur runt ett distilleri som inte längre är i bruk, men det var intressant att lyssna på hur allt alla maskiner fungerar och vilka produkter som används och hur dessa används. Riktigt intressant och häftigt! Vi  körde runt massa byar för att se oss omkring, för kaffe och fish and chips.


Dag 3. Då började vi vår tur ner till Edinburgh där vi skulle lämna in bilen. Vi åkte förbi Loch Ness för att ta en titt efter Loch Ness monstret, men kan säga att vi inte såg det alls, kanske på grund av att det regnade. Besvikelse! Men otroligt vacker miljö bland alla sjöar, ängar, backar, dalar och kanaler. Så himla fridfullt. Väl inne i Edinburg föll jag direkt. Det är en blandning av Paris och Amsterdam. Utan kanalerna i Amsterdam, men med romantik, massor av cafén, restauranger och barer (även om vi inte gick till någon bar). Vackra byggnader, lagom stor stad, god mat, massa shopping och det som shockade mest var alla trevliga människor. Folk som frågar om man behöver restaurant rekommendationer, som frågar vad man sett, varifrån man kommer och bara j**ligt trevliga människor. Hade det inte varit för vädret och regnet hade jag flyttat dit på en gång. På kvällen gick vi till en annan fantastisk restaurang, inlägg om restaurangen kommer senare.Dag 4, fredag och vi promenerade mest bara runt hela staden, kollade i butiker, åt lunch, drack kaffe och bara njöt av att inte göra så mycket. Vi åt på Nr 1 restaurang av dom alla under våran semester. (Tålamod för restaurang inlägget). =)Dag 5 åkte vi till Rosslyn chapel där delar av filmen "Da Vinci koden" spelats in, och handlingen knyter sig också till detta chapel. Efter filmen hade premiär ökade antal besökare med mer än 50%. helt galet. Jätte vackert kapell med många detaljer med histrorier bakom varje detalj. Efter kapellbesöket åkte vi bussen tillbaka till Edinburgh och låg på hotellet för att vila innan sista middagen innan resan avslut på söndagsmorgonen.

Vi har haft en finfin resa och sett mycket. Trist bara att jag varit sjuk, men man är ju sjuk av en anledning så det är OK ändå. Vi har shoppat en del, då whiskey, lite grejer på Primark bland annan an present till min bror hemlis! och så en ur snygg klänning om jag ska ha på mig på fredag när vi ha fest på jobbet. =) (Foto kommer efter fredag på den.)


Veckans Tips: Citronvatten

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Att dricka citronvatten 30 minuter innan din måltid tros stimuleras matsmältningssystemet, genom att det ökar utsöndringen av magsaft och nedbrytningen av maten.  Men detta kan även minska apptiten, så detta kan vissa människor behöva undervika. Citronsaft ändrar också pH värdet, inte drastiskt, av kroppen till en mer basisk miljö. Vilket är precis så som kroppen trivs bäst.

En halv citron räcker för detta.


En av mina uppsatser (Kolesterol)

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej Hej,

Ni kanske minns att jag frågade er för några månader om er åsikt kring kolesterol och vad ni tror anledningen till dess dåliga rykte kan vara, när ryktet var som värst/sämst för 20 år sen ungefär. Jag skrev en uppsats och lovade att lägga upp den här och nu fick jag tillbaka uppsatsen i veckan och betyget blev A. Lika glad som alltid blev jag. Enjoy!

"Homework 2/ Cholesterol

Cholesterol is a fatty substance vital for the body’s many functions; it is needed for the production of vitamin D, for the production of bile as cholesterol is the main part of bile, for steroid hormone and as protection and structure of the cell as it is a part of the cell membrane. Cholesterol is also found in the skin where it protects it against dehydration, by moisturising it and against wear & tear. It is found in every single cell in the body, which shows us its importance.

Twenty-thirty years ago, when I believe the reputation of cholesterol was really bad and in its worst state, the reputation spread as the pest. People heard about something no one heard about before and they got scared, everyone got scared. This happen because the scientist only knew about the bad carrier of cholesterol LDL, which are transporting cholesterol from the liver to tissue. Whereas the good carrier of cholesterol (HDL), is transported in the opposite direction, from tissue to the liver, where it can be used for different purposes in the body. Scientist did not know about the importance of the balance of LDL and HDL, they probably did not know about the HDL at all. But if they did, they did not tell the people of the importance of it, and this is one of the reasons that cholesterol has/had such a bad reputation. HDL and LDL is carrier of cholesterol, but in different directions. I am saying “has/had” because I think the reputation got better and some people are more aware of the good of cholesterol, but I agree that it is not as good as it can get. It is important that we see both sides of cholesterol, both the good and the bad; we will then see the big picture and understand it better.

Another reason cholesterol have (had) such a bad reputation is mainly because of ignorance and lack of knowledge. People and doctors are taken information out of context and interpreting the information wrongly, without seeing the whole picture.  Just like absolutely everything else can be harmful and unhealthy if too much are eaten, it is the same thing with cholesterol. But as cholesterol is seen in every single cell, I think it is seen as more dangerous as it is interfering with every cell and many functions.

The bad reputation could also have to do with companies wanting to sell their product with the help of the bad reputation. I mean “Oil without cholesterol”, there are no cholesterol in vegetable oils as it is from the vegetable kingdom. (Cholesterol are only found in the animal and in products from animals) The only way it can be cholesterol in butter is if it has been added. This is a way of selling their product. And by incorrect advertising people does not know right from wrong, and do therefore not understand the importance of cholesterol. Unfortunately I do not know how the bad reputation started, but I guess from mouth to mouth and grapevine. I think that old people are convinced easier that something is bad, and often without looking at the whole picture, this because they are more afraid of sickness and care more about their health (generally).

We are seeing high cholesterol levels all the time, everywhere, but never (or not often) low levels. Have you ever had the discussion of low levels of cholesterol, I have not!?  People are therefore only having knowledge of how dangerous it is when high, but not how harmful it can be when it is low. And I think this is one of the reason cholesterol are having/had such a bad reputation. Research is being done on low levels of cholesterol, but nothing is for 100% and for sure.

Remember that not everyone needs to lower they cholesterol level and that it can be as dangerous to lower the levels as raising the levels too high. The body has its own mechanism to maintain a balanced level of cholesterol when we eat a high level, and we need to look at the production of cholesterol in the body instead of the intake of cholesterol in the diet. Sugar and too much calories will produce cholesterol, so will stress (indirectly) as it is producing the stress-hormone adrenalin. I do not think people are aware of the important function and parts cholesterol has on the body and its whole mechanism.

By increasing water and fibre consumption we will lower the “bad” LDL cholesterol, but we also need to reduce the intake of sugars and processed foods and turn to monounsaturated fatty acids instead of saturated and processed fats. Doctors think that a pill called statin/Lipotor reduce the cholesterol level. It probably does, but it does not sort out the balance and homeostasis in the body; it is only curing the symptom instead of the source/root of the problem. This tablet is also inhibiting the production of co-enzyme Q10 in the body, which makes the person having to add another pill to the body instead of just changing the lifestyle to lower the levels to an acceptable level."

Cucumber, pear and lemon

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Jag hittade ett recept på internet på juice som innehåller en halv gurka, 3 päron och en citron. Och med den färgglada och vackra färgen ville jag givetvis också prova på att skapa och dricka den. Vad tycker du om färgen??

Citron: innehåller C-, betakaroten, kalcium, magnessium, kalium mm. Är en antioxidant och är därför bra för rening av systemet på gifter, speciellt levern. Neutraliserar även skadliga bakterier.

Gurka: är rikt på vitaminerna B och C samt mineralerna kalcium, järn, fosfat, kalium, svavel och natrium. Har en stark vätskedrivande effekt och minskar därför bevarandet av vätska i kroppen. Vilket för vissa kan vara positivt och negativt för andra. Minskar blodtrycket och är bra för hår, naglar och huden.

Päron: innehåller vitaminerna B6 och C samt mineralerna koppar och kalium. Päron innehåller också en typ av fruktsocker som tolereras lättare hos diabetiker, detta ämne heter levulos. Eftersom att päron innehåller så mycket bra fibrer hjälper det även till vid rening av kroppen (detoxification). 

Bedömning: väldigt lätta smaker, lätt att dricka, svag smak av gurka, mest smak av citron och lite sötma från päronen. Frisk och fräsch smak.

Har du någon juicecentrifug?

The three D´s, Niacin B3

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Niacin är namnet på denna vitamin, som finns rikt i organ majs, kött, fisk, mjölk, ägg och jordnötter. Men kroppen kan även skapa denna vitamin från amino syran tryptofan, som finns rikt i majs och baljväxter. Förutom tryptofan behövs även mineralen järn och vitaminerna B1, B2, B6 och C för att omvandlingen ska ske. Den mesta delen av niacin kommer av omvandlingen från tryptofan, och då alltså inte från föda rikt på niacin. Av den anledningen är denna vitaminen inte essentiell som man påstår. Essentiell vitamin betyder att kroppen inte kan skapa den och den behöver intas vid föda. Tryptofan är en essentiell aminosyra. Små mängder av denna vitamin kan lagras i levern, men resten elimineras i urinet.

FUNKTION. Niacin finns egentligen i två former, så niacin är "gruppnamnet" för dom två som är; nikotinsyra och niacinamide (eng). Dessa två omvandas i kroppen till NAD och NADP som är dom aktiva formerna av vitaminen. Dessa två aktiva formerna är två koenzymer som är viktiga i omkring 50 olika funktioner som har med nedbrytningen och metabolismen att göra. En av dessa är glykolys som är nedbrytningen av glykos till två pyruvat, vid denna nedbrytning skapas energi (ATP & NADH).
Den aktiva formen av niacin har också en viktig funktion för nedbrytningen och tillgodogöra sig proteiner och fetter. 

Andra funktioner:
Sänker LDL-kolesterol nivån (Nikotinsyra endast).
Formar röda blod kroppar.
Metabolismen av gifter och droger.
Viktigt för hjärnan & nervsystemet
Ökar blodcirkulationen.
Formar sexhormoner (östrogen, progesteron, testosteron).
Viktig för mental hälsa.

Forskning görs,men ej bevisat, kring:
DNA och niacin där forskare tror att niacin behövs för att skapa en huvudbeståndsdel av DNA.
Blod sockret, insulin och niacin där dom forskar kring om niacin behövs för insulinutsöndringen eller receptorer av insulin i celler, som då påverkar blodsocker nivån.

BRIST/ÖVERSKOTT.
För höga nivår nicin i kroppen tros öka homocystein nivån, vilket är något man inte vill om man har problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Homocystein är en amino syra som innehåller svavel. Höga nivåer kan även leda till varma utbrott/rodnad, en upplevelse som många tycker är skönt eftersom att det ökar bloscirkulationen så pass.
Tecken på att det är brist på niacin är diarre, förstoppning, trötthet, utmattning och dålig matsmältning. Det tros också öka saltsyran i magen (som kan leda till sura uppstötningar). En sjukdom som är vanlig vid brist på denna vitamin är Pellagra som ibland kallas för "Three D", eftersom att symptomen är  dermatit (inflammation av huden), diarre och dement, det är oftast i denna ordningen som symptomen dyker upp. Dom som bör vara försiktiga med denna vitamin är dom som äter medicin mot högt blodtryck, har diabetes, gikt och magsår.

Skottland

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Imorgon åker jag och kärleken till Skottland för en lång weekend. Vi har hyrt en bil tisdag till torsdag, så då tänkte vi åka runt till olika byar, whiskeygårdar och vackra utsiktsställen vid havet och klipporna. Inga hotell är bokade för dessa dagar. På torsdagen åker vi in till Edinburgh, lämnar in bilen och tar in på vårat hotell. Vi har inte alls bestämt vad vi ska hitta på i Edinburgh, men det blir nog att vi går och tittat på slottet i alla fall. Mat, drinkar, promenad och ändra äventyr blir det troligtvis också. Ska bli så himla spännande att åka till Skottland, jag har en känsla av att människor där är välkomnande och trevliga mot främlingar.

Det kommer att bli ganska tomt på inlägg-fronten men tror att ni har förståelse för det.
Vi ses på söndag igen alla läsare.

Kram kram


Juicing

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Några dagar innan vår trip till Skottland var vi för att storhandla, givetvis köpte vi alldeles för mycket grönsaker. Så det slutade med att jag gjorde juice på dom flesta grönsaker och frukter i kylen och fruktskålen. Det blev fyra olika blandningar.

De lilla koppen innehåller ren ingefärsjuice, som jag gjorde juice av separat eftersom att jag inte kunde bestämma mig för i vilken juice jag ville ha den starka och intensiva smaken.

I det stora glaset till höger är det kärlekens favorit; apelsin, äpple och citron.

Juicen som är i den nedre delen av fotografiet är gjort på morötter, selleri, gurka och tomat.

Den gröna juicedrinken berättar jag mer om imorgon (om jag gjort rätt med tidsinställning av inlägg).

Under kategorin Juicer & Smoothies kan du läsa mer om varje frukt och grönsak som används i dessa juicer.

Veckans tips: Använda fetter

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,

För att bryta ner fleromättade behövs ett enzym som heter D-6-D. Om det saknas i kroppen, som det kan om man inte har en frisk, funktionell och välbalanserad kropp. Men ett knep att hjälpa kroppen på traven med att bryta ner fettet är genom att inta fett tillsammans med protein som är rikt på svavel. Dom vanligaste är aminosyrorna rika på svavel är cystein och metionin. Keso är rikt på detta ämne, så till exempel linfröolja tillsammans med keso är det bästa alternativet. Men om man underviker mjölkprodukter och kött är bipollen, bönor och baljväxter andra alternativ. Själva proteinet är bra för transporten av fettet och inte för nedbrytningen.Promenad i Gamla Stan

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Igår åkte jag och kärleken in till Gamla stan för våfflor, en promenad och sen en espresso på mysiga fiket "Under Kastanjen". Fantastisk dag med regn och solsken.

För att skapa diskussion

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej hej,

Många runt om i media skriver och talar man om ursprungsdieten, som vi borde leva efter, eftersom det är den vi är "skapade" för. Då är det främst bloggar om LCHF, paleo- & hunter-dieten som pratas om som vår "ursprungskost". Vilket, enligt många, betyder att man inte ska äta kolhydrater. Men det får mig att fundera på om det möjligtvis kan vara så att man inte åt kolhydrater under denna tid eftersom dom inte hade tekniken, kunskapen eller tillgången som krävs för t ex mjöl eller ris. Dom kanske inte då visste att man kunde göra mjöl av allt det "gräs" som växte på ängarna!? :-)

Vad tycker du?? Visste homo sapiens hur man odlade havre, ris, vete, råg, bulgur, yams, sockerbetor, majs, potatis mm. Potatis började odlas för 10 000 år sen i Sydamerika, enligt wikipedia. Om jorden har gett oss en produkt från naturen och den tillför oss viktiga ämnen och näring, så tror jag inte att det är så onaturligt att vi äter den - visst finns undantag både bättre och sämre. För tusentals år sen åt vi det vi hittade, troligtvis provade oss fram för att se om det var bra för oss eller inte. Men det var inte förrän fler tusen år, närmare nutid, senare som vi hade tekniken för att kunna göra tex mjöl och socker. Hur vet vi att vi åt mer fett då, jag tvivlar på att tekniken för att göra oljor utav nötter hade upptäckts. Vi kanske drack mycket mjölk som innehåller en del fett, också kött då förstås. Håller helt med om att vi borde äta efter säsong och äta det som växer lokalt utan att behöva transportera råvaror från andra sidan jordklotet. Men sen är också funderingen, "ursprungsdieten", pratar vi då om tiden då vi utvecklats till homo sapiens, eller var det långt innan dess när vi kallades Homo erectus (400 000- 1 600 000 år sedan). Eller går det så långt tillbaka som miljontals år då vi såg ut som apor!? (Om det nu är så vi har utvecklats, evolverade.)

Jag säger inte med detta inlägg att man ska äta mycket kolhydrater, eller lite fett, jag försöker bara påpeka och få oss att förstå att vi egentligen kanske inte vet vad vi har för ursprungsdiet och bara för att vi inte åt kolhydrater betyder det inte att det inte är bra för oss.  Det kan som sagt vara så att vi då inte förstod att man kunde äta dessa produkter. Man funderar ju även på anledningen till att medellivslängden är längre nu än då. Och det är inte bara medicinens framsteg eller bristen på sabeltandade tigrar som är anledningen. Det är kanske på grund av att vi nu äter en mer varierande kost?!

Vad tänker och tycker du??


Nerför

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Imorse vaknade jag några minuter efter att min pojkvän lyckats få i mig några druvsocker tabletter. Jag hade lågt blodsocker igen, och den senaste veckan har det varit likadant varje morgon och man kan inte göra annat än att bli trött på det. Jag äter en extra macka innan jag går och lägger sig, så att man får upp blodsockret lite extra, men ändå så vaknar man med lågt blodsocker, eller snarare bristen på förmågan att kunna vakna. Min pojkvän låg där bredvid mig och gav mig råd om hur jag ska göra, vilka fel jag gör och förklarar hur kolhydrater reagerar i kroppen. Det slutade med att jag blev väldigt arg och ledsen, på min oanvändbara bukspottkörtel, på min kropp för att den inte reagerar som jag tror att den ska och för att ingenting någonsin reagerar på samma sätt två gånger. Meningen med diabetes verkar vara att man ska tyda, gissa och förutspå framtida reaktioner av kroppen, och sen ta insulin enligt förutspådd framtid. Vilket inte det enklaste och inte heller så konstigt att man kan bli ledsen, arg och… besviken. Besviken på  att man tyder tecknen fel ibland. Men tur att jag inte får denna negativa reaktion ofta! Idag har jag varit lugn och harmonisk, lätt att bli sån efter några tårar längs min kind. =)

Önskar er alla en fantastisk helg.

The yellow vitamin (B2)

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Riboflavin är en orange-gul kristall därav namnet flavin, ordet flavus kommer från latin betyder just gul. Eftersom att vitaminen har den orangegula färgen, används den som ett färgämne och har då beteckningen E101. Detta är vanligtvis framställt på kemisk väg.

KÄLLA. Många vitaminer skadas av värme, ljus, syre och syra, men raboflavin skadas endast av ultraviolet ljus annars är den rätt så stabil. Som många andra B vitaminer kan denna inte förvaras i kroppen speciellt bra, men en vis del kan förvaras i levern och njurarna. Det är just organ kött som är rikast på riboflavin, och även jäst är rikt på denna vitamin. Riboflavinbrit ses oftast hos folk som har alkoholproblem, så jag rekommenderar inte att dricka mycket öl.

FUNKTION.
Riboflavin används som en byggsten av två koenzymer som heter FAD och FMN, dessa är viktiga för energiproduktionen, alltså produktionen av ATP. Koenzymerna bär väte till cellerna, vilket behövs för att ATP ska kunna skapas från kolhydrater och fett. Riboflavin hjälper också cellerna att använda syre så effektivt som möjligt. Vad det gäller syre så används B2 också för att göra så att glutation kan återanvändas. Denna protein (amino syra blandning) arbetar för att hindra skador som sker av syre, kallad oxidering. Därför kallas riboflavin för en antioxidant. Riboflavin används också för nedbrytningen av olika gifter och onaturliga ämnen i levern, därför anses den vara en bra vitamin för detoxifieringen och, som sagt tidigare, en antioxidant.

Riboflavin används mot:
Stress.
Allergier.
Hud problem så som akne, eksem, sår mm.
Problem med matsmältningssystemet. 
Kramp i benen.
Forkning pågår kring migrän och riboflavin.


BRIST/ÖVERSKOTT. Om kroppen är låg på B3 (niacin) kan kroppen själv skapa denna vitamin, men då är riboflavin nödvändigt för att omvanlingen ska ske av amino syran tryptofan till B3. Kroppen kan även skapa den aktiva formen av B6 i kroppen, men riboflavin är nödvändig även för den processen. Om kroppen är låg på riboflavin kan det skapas i tarmen av tarmbakterierna. Av den anledningen behöver människor med bra tarmflora inte vara låg på B2, även om dom inte äter föda rikt på denna vitamin. Men detta beror givetvis helt på hur hälsosam flora man har. Organ kött är som sagt rikt på B2, men även fett/oljig fisk, sjögräs och mjölkprodukter innehåller en del riboflavin.

Tecken på att det är brist av bioflavin är hudproblem (ex ovan), viktminskning, sandiga ögon, sköra naglar, tappar hår och sänkt livslust. Några av dessa symptom beror på att slemhinnorna blivit torra. Överskott av riboflavin har inte visat sig som några symptom, man tror därför att det inte är skadligt. Dessutom elimineras extra B2 genom urinet om mängden blir för hög.

Inget stopp

Kategori: -Pluggdagar

Idag har det inte varit något stopp på mig alls vad det gäller pluggandet. Jag tog en liten break vid 13 då jag gick till marknaden för att köpa frukt och grönsaker. Men jag började morgonen och pluggandet med att skriva en och en halv sida på en uppsats om dom olika tekniker man ska använda för att hjälpa och stödja kroppen vid eliminering av gifter, andra onödiga och skadliga ämnen i kroppen.

Sen fortsatta jag på mitt excel-ark som jag fyller i med alla information om vitaminer, så att jag har ett dokument jag kan dra fram i framtiden när det behövs. Detta är en del av arbetes som ska göras för modul 14. Nu har jag bara vitamin C och Bioflavonoids kvar sen är det klart. Tänkte fixa detta innan jag har en Skype-dejt med bästa vännen i England. På tala om England, det har gått riktigt bra med engelskan idag också, troligtvis därför det gick så snabbt med uppsatsen om teknikerna. Ibland kan det verkligen gå långsamt för att man inte är nöjd med uppbyggnaden av meningarna eller för att man inte hittar dom rätta orden. Men idag gick det bra och jag har hunnit med mycket.

Igår när jag kom hem hade jag fått en del av min senaste uppsats tillbaka. Och betyget var A, med en kort text som löd "This is excellent and concise, will done". Tror ni jag blev glad eller?! Jag frirade med att gå till torget för att köpa lite frukt och grönt. För att sen laga en riktigt god och nyttig lunch till mig!

Till lunch gjorde jag en soppa:
2st tomater
3st stjälkar selleri
2st broccoli huvuden
1st chalottenlök
1/2 grön chili
1st grön paprika
1del röda linser
1 näve nässlor
1 tärning grönsaksbuljong
Gurkmeja
Timjan
Oregano
Salt
Peppar
KanelJag kokade ihop allt, 20 min ungefär, tills broccolin var mjuk och linserna klara. Sen mixade jag allt med en stavmixer. Blev smakrikt, men lite för starkt. =) Till dessert åt jag jordgubbar med mandelmjölken som jag gjorde häromdagen. (Under "Recept & mums" finns mer om Mandelmjölk) Snacks under dagen har varit rädisor, mumsiga och smakrika!!"Följ med på våra resor"

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag var jag och min kärlek på föreläsning med två tjejer, Linda och Lindi, där den ena har diabetes typ 1 och den andra är epileptiker. Linda som är diabetiker pratade om sin resa till Indonesien, medans Lindi berättade om livet i Central Amerika. Där hon hamnade efter flera månader av ångest och rädsla av krampattaker. Jag mindes själv anledningen till att jag ville ut att resa, en längre resa, efter att jag fick diagnosen diabetes typ 1. Jag skulle inte leva efter min diabetes, utan min diabetes fick leva efter mig. Jag ska inte behöva undervika något eller inte uppleva några drömmer bara för att jag råkar ha en trasig bukspottkörtel. Vad är din anledning till att du åkte på en långresa??? Drömmar, bevis?

Det som jag insåg under föreläsningen var att anledningen till att jag älskar att resa är för att jag då kan se att jag är en väldigt liten del av universum. Jag menar, man inser att ens problem som man ser som så stora och så viktiga, egentligen är ganska små och oviktiga. Man kanske tycker att livet suger för att man har diabetes eller man blir upprörd för att hissen stannar på alla våningar när man själv behöver komma till våning 9. Man kanske tycker att stortån har en ful nagel, upprörd att skrivaren inte fungerar eller att telefonräkningen är högre än vanligt. Dessa små problem har ingen betydelse för resten av världen, inte heller för din partner, mamma eller vän. Vill påpeka att jag inte menar att "attakera" någon specifik individ, men jag menar att vi har ganska oviktiga problem och ting som upprör oss. Genom att vara denna lilla del av universum är man är en del av någonting stort. Men om man tror att man redan är "stor" och att ens liv är det viktigaste, att man har riktiga problem, så tror jag inte att man upplever och förstår det hela. Att vi alla lever på denna jord tillsammans och att vi borde älska, istället för hata. Att man ska prata med främmlingar på tunnelbanan, bjuda på ett skratt, sig själv och massor av kärlek.... Nu känner jag att det börjar bli lite "Flower Power" känsla i inlägget. Men.... om vi ska sätta en "stämpel" kan det lika bra vara den.

Nu låter det som om man mår bättre av att se andra människors "skit" eller problem, men jag tror inte att man mår bra av att se andra lida, utan utav att se att man inte har det så dåligt som man har det. När man inser hur liten del man är av detta universum, kan man njuta av att uppleva en annan kultur i djungeln, Indien, Syd Afrika eller annan plats. Där man får träffa spännande människor som levt ett liv som är motsatsen till din, att höra deras historien, åsikter och tankar. Nu menar jag inte heller att jag inte är glad för dom vänner jag har, för dom har också levt liv jag inte levt och dom ger mig otroligt mycket. Allt man behöver göra är att fråga så lär man alltid något nytt från alla människor man möter. Man behöver inte ens hålla med personen i frågan för att lära sig något. Man lär av människors syn på livet, även om det inte passar in i din syn på livet och världen.

För somliga är definitionen för "Trygghet"; familj, jobb och hus. Men för andra är "Trygghet" att lära sig, utvecklas, utbyta tankar att få leva genom att resa. Givetvis kan man vara båda. Man kan ju faktist utvecklas även när man har familj. =) Som jag läste i en annan blogg, man flyr inte från något och man uppskattar inte det man har, genom att vilja resa och se andra människors liv.

Massa kärlek från Välbefinnaren


Rekommenderad artikel om hur kroppen fungerar.

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Nedan finns en länk från en person som skrivit om precis det som vi pluggar i skolan. Kul att se någon annans ord svart på vit. Läs hemsidan/bloggen.

http://www.eat-salad.com/uncategorized/understanding-the-tb-miasm-in-relation-to-natural-nutrition/

Att ge hälsoråd utan att vara certifierad läkare

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

(Vill börja med att säga att reglerna är olika i olika länder, så Sverige kanske inte har samma regler och lagar som USA.)

En riktigt intressant artikel om en kille som blivit stämd i North Carolina för att han har rekommenderat Paleo dieten för diabetiker och för att han skrev att det botade honom från hans diabetes. Han blev alltså  stämd eftersom att han uppmuntrar diabetiker, och icke-diabetiker, att leva efter denna diet för att det till och med botar diabetes. Om jag förstod artikeln rätt är det "The Board of Dietetics / Nutrition" som har stämt honom, eftersom att han inte har någon godkänd utbildning för att ha tillåtelse att ge medicinska råd. Även om dom inte var medicinska, utan snarare rekommendationer av kost man borde äta och produkter man inte borde äta.

Artikeln handlar även om människor, och bloggares, rätt till freedom of speech/yttrandefrihet om hälsa på sina bloggar och andra sociala medier. För att få ge råd och bota någon måste man alltså ha ett diplom/certifikat inom medicin eller vara diplomerad dietist. Men att dela med sig av den information som man har skulle då inte vara OK enligt The Board of Dietetics / Nutrition. Om man inte får rekommendera någonting för någon inom hälsa och för bättre välbefinnande, då skulle det också vara olagligt att ge råd om till exempel relationsproblem eller LCHF dieten. Sanningen är ju den att det är rekommendationer, men samtidigt så känner och tycker jag att den personen som följer rekommendationerna ansvarar för sitt eget liv och bör rådfråga sin läkare.

"Rådfråga din läkare" känns ärligt talat bara som något som man måste säga för att ha ryggen fri. Inte fri från ansvar, men fri från att bli stämd för att man hjälper, stödjer och ger råd för att en person ska bli en friskare och lyckligare människa, även om man inte är legitimerad läkare. Vad det gäller min blogg vet ni att jag pluggar, har alltså inget diplom ännu och vill dela med mig av den viktiga informationen för att bli en välbefinnare. För att bli en person som har uppnåt sin fulla potential, blivit så lycklig och frisk som man kan bli helt enkelt.

Vet du hur dom svenska lagarna och regler ser ut för rådgivning inom hälsa??


Här är artikeln.
http://www.naturalnews.com/035691_dieticians_free_speech_nutrition_advice.html

Och här är hans hemsida/blogg.
http://www.diabetes-warrior.net/

Vitamin B1-Thiamin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Som dom flesta vattenlösliga vitaminerna förstörs denna vitamin i maten vid tillaggning med värme eller om det kokas i vatten. Vattenlösliga vitaminer måste intas regelbundet eftersom att kroppen inte kan förvara dessa vitaminer, men B1 kan till vis del förvaras i levern, hjärtat ocj njurarna för senare bruk. Överskottet elimineras från kroppen via urinet eller via svett.

FUNKTION. Denna vitamin används som ett koenzym för glykos metabolismen i kroppen. Ett koenzym påbörjar och aktiverar ett enzym som behövs för en vis process. I detta fall aktiverar vitaminen, i formen TPP, enzymet som behövs för att energi (ATP) ska skapas i cellerna. Thiamin behövs också för att omvandla kolhydrater till fett som kan förvaras i roppen för framtida behov av energi. När glykos (den minsta kolhydraten) är använda skapas ett ämne som heter pyruvat, thiamin omvandlar i sin tur detta ämne till acetly-CoA. Och när det används i kroppen avger det mer energi än från någon annan form. Om omvanligen av pyruvat till acetly-CoA inte kan ske byggs mängden av pyruvat upp i kroppen. Detta påverkar kroppens förmåga att kunna nyttja och använda det syre vi andas in, vilket påverkar hjärnan och mentala symptom kan visa sig. 

B1 är också viktigt för nerve och nervsystemet. Bland annat är det livsviktigt för föreningen av acetylkolin som är en viktig signalsubstans som använd för att sända signaler mellan nerverna och musklerna. Det är alltså viktigt för en hälsosam muskelform. Så om vitaminen saknas kan hjärtat (som är en muskel) bli försvagat. Thiamin är också viktigt för att skapa det fett-liknande ämnet som täcker nerverna, detta ämne kallas myelinskida. Vitamin B12 är också viktigt för formationen av detta ämne. Utan myelinskidan är nerverna känsliga mot inflammationer.

BRIST/ÖVERSKOTT. Thiamin används bland annat mot nerv skador, men också vissa mentala sjukdomar. Några av dessa är alkolism, MS och neurit (nervinflammation), men också diarre, stress, kramp och huvudvärk. Den vanligast sjukdomen vid thiamin-brist är beriberi som är en nervsjukdom. Denna sjukdom innebär att cellerna lider av energibrist eftersom att kroppen inte kan omvandla kolhydraterna som intas. (Röda blodkroppar har ingen mitokondra och använder en annan typ av energi, så dessa celler har inte energibrist.)

KÄLLA.
Thiamin finns rikt i utsidan av säd och ris, men vanligtvis används inte den delen när man skapar tex mjöl. Av den anledningen är det viktigt att använda mjöl där hela sädet är använt, eller brunt ris, så att thiamin finns kvar i produkten. Spenat och blomkål är två grönsaker som innehåller B1, även dom flesta nötter, frön och baljfrukter består av thiamin. Den produkt som innehåller allra mest vitamin B1 är Brewer´s yeast som är en jäst som vanligtvis används till öl och ibland vid brödbakning.

Födelsedagen

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Morgonen började med att kärleken, mamma och lillebror sjöng och serverade mig frukost i sängen. Dom var så söta alla tre. =) Jag tog sovmorgon från jobbet så att jag fick äta en mumsig frukost med dom.  Jag öppnade alla presenter på morgonen och jag fick ett presentkort på inredningsbutiken "Tabboli House", kylväskor till insulinet, ett urläckert halsband från Egypten, en scarf och pengar (som jag ska köpa en ostkupa för).

På jobbet fick jag från världens bästa kollegor frön av basilika, timjan och roccola, spade & kratta, en låda för odlingen, en dekorativ fjärril så örterna har de fint och en flaska lyxigt rött vin så att jag kan dricka den medans jag använder mina magiska gröna fingrar.

Efter jobbet skulle jag, mamma, bror min och kärleken åka till Gröna lund för middag och konsert. Men det visade sig at kön gick halvvägs runt Grönan så det struntade vi i. Istället åkte vi till La Dame Noire på Kungsholmen. Där jag beställde in moules frites, enorma musslor. Super goda!!Sen åkte vi runt Stockholm city lite, eftersom att mamma ville se stan. Vi hamnade på Hornstull Strand för en drink och live musik. Riktigt mysigt. Detta ska bli sommarens after work ställe. Så himla... flummigt och med utsikt över vattnet. Mysfaktor-Sabine!Ett fins meddelande på toalett dörren. Love... vad mer behöver man säga.

Tänk på döden och du blir en bättre människa

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Läste Metro idag (2012-05-03) på vägen till jobbet och kom över en artikel om hur människor blir bättre människor av att tänka på döden. Hjälpsamheten ökar och "militär" attityden minskar. Och jag tror absolut att detta stämmer. Vi alla vet ju givetvis att vi ska dö någon gång, i allafall lämna detta liv bakom oss. Men jag tror att man är i "närheten av" döden så blir man snällare och trevligare. Som jag skrev i ett tidigare inlägg känner jag att man visar så mycket respekt och man blir så lugn när man går i en kyrka eller promenerar genom en kyrkogård. Och här har vi kanske svaret då! Man blir en ödmjukare människa av att tänka på eller vara i närheten av döden.28-års-livet

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag fyller jag år, hela 28 år. Det kan man kalla en vädigt lång tid. Så... eftersom att detta är min första födelsedag på bloggen tänkte jag berätta lite om mina tjugoåtta år i livet. När jag fyller 29 år blir det inte ett lika långt inlägg! (Uppdaterar senare med lite foton från mina 28 år.) 

4 maj 1984 föddes jag i Örebro av mamma S (som är på besök nu för att fira min stora dag tillsammans med mig). Min lilla bror föddes samma år som jag fyllde 8 år. Vi bodde i Örebro tills jag var 12 år, då flyttade vi till Göteborg där vi bodde i tre år. 15 år gammal flyttade vi till Tjörn utanför Göteborg, ett riktigt sommar paradis för alla åldrar. Där träffade jag många av mina bästa vänner.

I januari, samma år som jag fyllde 20, flyttade jag till Örebro för att bo med mina pappa ett tag. Där jobbade jag som städare i några månader innan jag på midsommar, som 20 åring, flyttade till England, mitt ute i ingenstans, för mitt nya jobb på "Ashdownpark Hotel & Country Club". Jobbet fick jag tack vare en kille jag träffade ute på en fest, jag följde honom till tågstationen eftersom att han inte visste var den var. Han jobbade på hotellet och jag tänkte att jag vill också jobba på hotell, prata engelska varje dag och bo utomlands. Det slutade med att han fixade jobb till mig. Jag bodde på hotellet i ett år och fyra månader, träffade underbara vänner (min allra bästa därifrån är fortfarande Berit), firade alla högtider med nya vänner som bodde på hotellet och var på massor av äventyr. Ettriktigt "Dirty Dancing"-äventyr När jag bodde i England åkte jag och Berit till Paris för en semester. Vi bodde på ett hotell med lax-färgade täcken på en gata som skulle varit en tyst gata. En av mina första semestrar. (Den 1a gjorde jag som 16 åring till Barcelona för att hälsa på morbror T.)

I augisti fick jag diagnosen diabetes och flyttade till Norge, till en av mina bästa vänner Liza och hennes dåvarande kärlek. (Mer om min diabetes under fliken "Diabetes"). När jobbade jag med L´s pojkvän på ett annat hotell, i restaurangen och med jul showen. Träffade fler vänner och var på fler äventyr. I Norge har man låg skatt i November månad så i December med super-lönen, när jag var 22 år gammal, bokade jag flyg till Australien.

I Australien hälsade jag på Les, som jag lärde känna på hotellet i England, och hans tjej. Dessutom fick jag reda på att mormors biologiska syster bodde i Australien tillsammans med sina tre barn och hennes barnbarn. Så givetvis hälsade jag på dom i tre veckor också. Få lära känna släkten och blodet. Dom tog alla väl hand om mig och visade mig både Brisbane och städer runt omkring. I Australien var jag i tre månader på ett turistvisum och när det gick ut ville jag givetvis inte tillbaka till Sverige. Utan jag njöt rätt mycket av att inte vara i Sverige och istället lära känna nya människor från jordens alla hörn. Jag flyttade därför till Brighton och bodde med några vänner som jag lärde känna på hotellet. Dom första tre veckorna jobbade jag på "Brighton Pier", vilket var det gräsligaste jobbet jag någonsin haft. Det slutade med att min väska stals och jag fick ett utbrott och sa att jag inte kunde stanna på det skit-stället. Några veckor senare fick jag jobb på American Express där dom behövde en svensktalande administratör. Jag var plötsligt i stort behöv av en ny lägenhet, och en tjej på jobbet sa att hennes killpolare behövde en inneboende. Jag och Ian klickade direkt, en kille som gärna lagade mat och gillade att dricka vin. Jag bodde med Ian, hans tjej och en tyst kille som hette T. 2008 påbörjade jag min distans-utbildning i Natural Nutritions på skolan som ligger i London. Samtidigt som jag började volentärjobba med hemlösa. Jag och Ian åkte till Dahab i Egypten på en dyksemester, han utvecklade sitt certifikat och jag påbörjade mitt. Blev aldrig klar i Egypten, men fick certifikatet i England stället. Super kul resa med spontana dagar. Jag och Berit var på en Roadtrip, där hon körde och jag sa Höger, Vänster eller rakt fram. Vi hamnade i St Ives, en av Englands absolut mysigaste byar. Där det enda man kan göra är promenera, äta eller dricka vin. Fantastiskt som passade just våran smak!!!

Min kärlek jobbade för samma företag som mig, men satt på kontoret i Stockholm. En dag i mars 2008 åkte jag till Stockholm för att hälsa på min coola morbror T, men min kärlek erbjöd sig att plocka upp mig på flygplatsen för att köra mig till T. Det var kärlek vid första ögonkastet. 1 oktober samma år åkte kärleken och hämtade mig, mina grejer och min korkstol för att åka till mitt nya hem i Stockholm. Jag bodde i Brighton i två och ett halvt år. Brighton kommer alltid att vara mitt andra hem!!

Nu bor jag tillsammans med min sambo och kärlek, jobbar inom finansbranshen. Jag älskar att resa så vi har hunnit med en del semestrar. Sicilien för 60års kalas, England säkert 6 ggr, dykresa till Bali, två roadtrips (en till Frankrike och en till Italien), Rom för U2-konsert med Berit, Malta för dykning, New York för att träffa vänner och jag har gjort en resa till Amsterdam med Berit. Jag hoppas att jag aldrig behöver sluta resa och att jag alltid kommer ha kvar min passion för att se nya platser och möta nya kulturer.

För sex månader sen började jag blogga, av flera anledningar. Dels eftersom att jag tänkte att jag skulle plugga och lära mig mer. Jag vill ju skriva om intressanta ämnen, och då behöver jag plugga hårdare för att lära mig allt. Den punkten blev som jag tänkt mig. Dessutom vill jag ju dela med mig av allt jag lär mig.  

Ja.... det var lite om mitt liv. Har ni några frågor är det bara att fråga! =)

Uppddaterat med några foton.


Jag i Brighton med min nya kamera.


ÖrebroJag och min lillebror.Flygtur över Örebro.Australien, Surfers Paradise, men släktingar.Min kokosnöt.Egypten.Skokloster och Bålsta äventyr med familjen

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Åker åkte jag, mamma och brorsan mot Bålsta för en liten utflykt. På vägen till Bålstad åkte vi till Skokloster för att kolla på slottet. Det var riktigt vackert, och med den varma sommardagen som vi hade blev det ännu bättre.

Efter klostret åkte vi till Bålsta för kinamat, kaffe, solsken och nya skor.Vet inte vad denna betyder eller varför den sitter vid slottet. Eftersom att det var det sista man förväntade sig vid ett kultur-hus så ville jag givetvis ta ett foto.Vi parkerade vid detta fik- mack- kioskställe som påminner om en American Diner.

Chili con carne special

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Härom dagen gjorde jag ett storkok av chili  con carne med svarta bönor. Jag tog även med mig lunchlåda till mig och min kollega så hon fick smaka min rätt. Nästa vecka ska hon laga lunchlåda till oss båda.  

Recept

1 st lök
1 st morot
1 st grön paprika
4 st tomater
Några skivor röd och grön chili
1 burk skivade champinjoner
1 burk krossade tomater
1 burkt svarta bönor
5 msk tomatpuré
0.6 kg hjortfärs (hade ingen blandfärs hemma som jag använder vanligtvis)
Fullkorns ris & jasmin ris (hade inte tillräckligt med brunt ris så jag blandade)
salt
peppar
chilipulver
gurkmeja
en klick smör

Smoothie av mynta

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Fick inspiration från en annan bloggare om att göra en smoothie med mynta, så givetvis handlade jag in en kruka mynta igår när vi var för att storhandla. Jag använde även sojamjölk, sojagrädde (något nytt jag provade), en apelsin och en tsk honung. Mumsigt som bara den!!

Mynta får matsmältningssystemet och dess muskler att slappna av. Det hjälper även vuxna och barn mot magsmärtor och gaser. Det är svagt bakteriedödande, har en kylande effekt och är galldrivade (vilket är bra för fettnedbrytningen som börjar i tolvfngertarmen). Eftersom att det påverkar både gallan och avslappnar musklerna rekommenderas det att användas för att lindra symptomen vid IBS. Men detta bör inte ätas i för långa perioder, eller för stora mängder, eftersom att det kan skada matsmältningssystemet.
Pluggdag på en tisdag och familje besök

Kategori: -Pluggdagar

Idag kommer min kära mamma och bror på besök, så då kommr det bli lite glest mellan inläggen. Men det kommer foton och inlägg om deras besök efter att dom har åkt på lördag. Anledningen till deras besök är min födelsedag som inträffar fredagen den 4 maj.

Eftersom att dom kommer på besök idag har jag min pluggdag idag tisdag istället, så att jag kan umgås med familjen så mycket jag bara kan. Idag har jag hållit på med mitt excel dokument med alla vitaminer, vatten- och fettlösliga, vilka deras bristsymptom är, namnet på deras aktiva form, huvudsakliga uppgift, i vilken föda dom finns mest i, tillsammans med vilka andra vitaminer och mineraler dom arbetar. Detta ska jag sen kunna gå tillbaka till när det behövs. Det är verkligen super mycket information om alla dessa näringsämen, och det är spännande hur dom alla fungerar för att kroppen ska kunna utföra alla sina olika uppgifter. 

Fler inlägg kommer om vitaminer, så håll utkik!!