Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Året som gott.

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

2013 har verkligen gott snabb, det var i slutet av januari som jag kom hem från Indien men det känns som igår. Jag ville i detta inlägg berätta om underbara saker som hänt under året och till slut blev det en lista på resor egentligen. Jag har utvecklats på jobbet, har en underbar pojkvän (för det mesta ;-) ) , varit på hamman SPA, haft middagar med vänner, detoxat, genomgått kostförändringar och lärt mig nya saker. Men det bästa som händer är ändå resor och upplevelser med nära och kära. Så.... vilka resor har jag varit på under 2013?
 
Januari började med att jag och bästisen Tina var i Indien, där vi träffade bloggvännen Linn på en middag. Mycket mysigt!! Indien i sju veckor var ett äventyr jag absolut kommer att åka på igen. Indien är ett underbart land med go mat, trevliga människor, vacka platser och har givit mig lärdomar för livet.
 
På våren åkte jag och Tina till Isabel i Göteborg för att hänga med vännen, som numera är mamma. Alltid underbart att träffa gamla vänner som man inte träffas så ofta för att uppdatera varandra om våra liv och framför allt känna att vi aldrig varit borta från varandra.
 
 
I april åkte jag och 9 kollegor på en weekend till London för att bara vara, shoppa pch dricka öl på engelska pubar. Hela helgen blev alldeles .... alldeles underbar! Alla bara "var" och allt flött ihop utan stress, med god mat!
Efter helgen i London stannade jag kvar i England och åkte ner till brighton där jag tidigare bodde för att umgås med vänner. Min pojkvän kom också över till England. Dagarna i Brighton är alltid så avslappnade, utan planer, med go mat, gott vin och härliga vänner.
 
Efter veckan i Brighton åkte jag och kärleken till London för en weekend. Det var nämligen där som jag och kärleken blev tillsammans för fem år sen (snart sex år). Vi ville spendera våran årsdag på den platsen det blev vi. Vi tog in på samma hotel, drack champange på rummet som för fem år sen och njöt av livet tillsammans. =)
 
Innan sommaren åkte jag med bästa resekompisen till Riga, som födelsedagspresent. Grym present! Det var en kryssning där man var i Riga på lördagsmorgonen och sen vände tillbaka hem vid fem tiden. Vi åt jordgubbar, drack godaste Bloody mary's, promenerade och drack billig öl. Bästa resekompis kan jag lova (samma som Indien). =)
 
I uli åkte jag och kärleken till Rom för att kolla in områden runt staden. Vi hyrde bil, men bodde i stan, så på dagarna åkte vi på äventyr för att ligga på stranden, se nya byar och njuta av livet. På fotot är vi med några nyfunna svenska vänner på en Tryffelrestaurang där vi intog förrätten innan vi gick vidare för varmrätt och sen ostbricka på ett tredje ställe.
 
I augsti åkte jag coh kärleken på roadtrip i södra Frankrike, vi hyrde bil igen. Japp, roadtrip och bilresor är vår grej! Vi såg St Tropez, Marseile, Menton mfl byar. På bilden ser du ett foto som togs efter att vi kört vilse i bergen och hamnade i en liten liten bergsby. Underbart att inte veta vad som finns bakom hörnet! =)
 
I augusti kom Tina till stan eftersom att vi skulle få finbesök från USA av Damon som vi lärde känna på vår Indien resa. Vi hade en fantastisk vecka med Bloody Marys, turistande, Abba-museet, indisk mat (så klart) och skratt. Underbart! Så snart blir det väl dax att börja planera en resa till New York för att träffa Damon och Shari (en annan tjej vi lärde känna på Indien resan och som vi ska träffa i Marocko om en vecka).
 
 
Till hösten hade vi våra vänner från Orust på besök. De har nyligen köpt några hundra äppelträd så därför kte vi runt till äppelmusteri i Stockholmsområdet. Och så blev det SPA kväll för mig och Liza, god mat och så drack vi deras egna champagne. Mumsigt!
 

Det är några av händelserna som inträffat under 2013 och jag hoppas att lika många roliga händelser ska inträffa 2014. I och med detta inlägg tar jag paus från bloggen till mitten av januari, jag åker nämligen på semester till Marocko med Tina, våra karlar och Shari. Ska bli underbart! Önskar er en God Jul och ett gott nytt år. Ni kan följa mig på instagram @spenatsmoothie för foton från Marocko.
 
Kram från Sabine-Välbefinnaren
 

Sista pluggdagen för i år

Kategori: -Pluggdagar

Mitt mål med december var att jag skulle bli klar med mitt sista case, detta arbete handlar om mig, men jag blev tyvärr inte klar. Men jag är stolt ändå, jag behöver nämligen bara läsa igenom arbetet, kolla stavningen, ändra lite här och där om det behövs och lägga till information om något saknas. Nästa onsdag är det dagen efter julafton och då kommer det inte bli mycket studier gjorda, men i helgen har jag inga planer så då ska jag läsa igenom arbetet och sen kommer jag skicka in den absolut sista delen till skola innan det är examendax i England till våren. Tjoho!!!
 
På tala om examen, jag köpte en Anatomi bok på 1200 sidor ungefär när jag började mina studier och idag såg jag att man kan ladda ner boken på internet tillsammans med gartsi inlogg. Bättre sent än aldrig och smart tänkte jag. Boken fanns där, men det fanns också tester som man kan gå igenom för varje del för att ta reda på hur mycket man egentligen kan om "Anatomy & Physiology". Enligt testen kan jag en del av endokrinsystemet, men inte mycket om de medicinska orden för positioner på kroppen; Upper-, lower-, right-, left- cavity/region/plane. Att cubital sitter superior inguinal, men distal axillary. (?!) =)
 
Idag har det blivit en hel del köttbullar. Igår gjorde kärleken miljoner bullar till julafton och självklart blev det köttbullemacka till frukost, köttbullar och potatis till lunch och till middag blir det nog något liknande. =) Men det är ju bara för gott! Tyvärr är detta kött inte ekologiskt som jag annars äter, men det finns undantagsfall runt julafton. =) Dessutom är min karl så grym på att laga köttbullar med sås.
 
Kram kram från Välbefinnaren

Är RAWfood ett bra alternativ för dig?!

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Raw food innebär att man äter föda som inte är uppvärmt till mer än 42 grader eftersom "mer eller mindre samtliga vitaminer och mineraler förstörs, går även samtliga enzymer och allt naturligt vatten förlorat". Citat från rawfood.se.Vanligast är att man endast äter produkter från växtriket om man äter Rawfood, men enligt mig kan man ju faktiskt äta kött (råbiff), fisk (gravad) och mjölk (opastöriserad) utan att värma upp produkten. Man kan också välja att äta 80% rawfood och 20% uppvärmd mat eller så man föredrar.
 
Matsmältningsenzymer finns naturligt i all föda vi äter men när produkten hettas upp förstörs många av dessa enzymer. När enzymerna saknas naturligt behöver kroppen själv kompensera för detta och då skapa sina egna enzymer med begränsade resurser. Och dessutom, varför ska man låta kroppen kämpa med att skapa något som redan kan finnas aktivt i födan, serverat på ett silverfat! Vilket samtidigt tar energi från andra viktiga funktioner i kroppen. Enzymer krävs i alla funktioner i kroppen, allt från nedbrytning till uppbyggnad, rena kroppen på toxiner till utsöndra hormoner, så om man äter rawfood kan kroppen använda de enzymer som finns till annat än matsmältningen.
 
Så om man vanligtvis äter lagad mat och genomgår en juicefasta kan man må bättre under denna period eftersom att att kroppens energier inte läggs på nedbrytningen av föda utan på andra viktiga processer. Sanningen är den att man kanske inte har ett dåligt immunförsvar, nedsatt förmåga att reparera eller har problem med andra viktiga funktioner. Det kan vara så att kroppen lägger för mycket energi på matsmältningen, vilket tar energin från tex immunförsvaret. Det finns en bok om ämnet som heter "Enzyme nutrition" av Dr Edward Howell jag jag hört talas om men inte läst själv.
 
Dessutom har färska grönsaker och frukter en förmåga att alkalisera kroppen, neutralisera syror och därför göra pH värdet mer basiskt. Tidigare trodde man inte att pH kunde påverka kroppens hälsa men detta är nu bevisat ha en stor effekt på hälsan och välbefinnandet.
 
Visst låter det som en dans på rosor, men givetvis finns det också en negativ sida. Att koka mat kan ibland säkerställa att maten är smärtbar vilket gör själva nedbrytningen enklare eftersom att processen reda påbörjats vid matlagningen. Men detta kan förstöra och/eller försvagar vitaminerna som finns i födan. För mycket rå mat tros också kraftigt försvaga och minska kraften av jordelementet, tron enligt kinesisk medicin, samt minska matsmältnings-elden, vilket kan leda till en obalans i dom olika elementen och problem med matsmältningen. Läs detta inlägg om de olika elementen. För människor med låg kroppstemperatur rekommenderas ofta mat som är varm, och inte kall, så därför kan dessa personer behöva vara försiktiga. Människor i kalla och mörka länder kan också behöva äta varm mat, men det kan passa att äta Raw food under sommarhalvåret och lagad mat under vinterhalvåret.
 
Precis som jag alltid säger beror det helt på din kropp för att avgöra vilken kost som passar dig bäst. Man behöver lyssna på sin egen kropp helt enkelt.
 
Äter du rawfood? Har du upplevt några problem eller passar den typer av kost dig perfekt?
 
 
 

Natural news: Varför är depression så vanligt? !

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en artikel hos Natural News om depressioner, med en lista på några av orsakerna till att depression kan uppkomma. Jag tror att de som förklaras i texten kan vara grundproblemen, början eller den sista droppen i bägaren
innan tillståndet uppkommer och att de olika punkterna är ur balans för att depression ska skapas. Extrem näringsbrist, brist på nyttiga fetter, brist på frisk luft, överskott av tungmetaller, ignorerar sina känslor med flera.
 
Du hittar artikeln här.
 
Om du varit/är deprimerad och kan säga vad du tycker och tänker om denna artikel??

Veckans Tips: Svag lever vs diabetiker

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Ett väldigt kort tips, men ändå väldigt viktigt, men lyssna på din kropp och din doktor.
 
Om man har en extremt svag och skadad lever kan man må bättre av att undvika fett i kosten eftersom att det är mycket svårare för levern/kroppen att bearbeta fett än kolhydrater och protein. Tar man bort fettet från kosten har kroppen lättare för att komma åt energin. Och detta kan jag som diabetiker bekräfta. Om jag äter kolhydrater tillsammans med en stor mängd fett så frigörs glykosen i kolhydraterna mer långsamt eftersom att fettet "omfamnar" kolhydraterna. Då behöver kroppen först slita och kämpa med fettet och sen efter det kommer kroppen åt sockret som energikälla.
 
Så, om man är diabetiker och har ett ostabilt blodsocker kan det vara bra med mycket fett i kosten för att blodsockret då inte höjs lika drastiskt. Medan man kan behöva ta bort fett från kosten om man har en skadad lever, för att organet inte ska behöva kämpa för mycket med fettet. Detta gör att levern kan använda sin energi till att reparera sig istället för att kämpa med fettet.
 
Har du provat att ta bort fett från kosten? Vad upplevde du för förändringar??
 
 

Lucia, Mormor fyller 73 år och årsdagen för Indienresan

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej,
 
Hoppas alla hade en fantastisk morgon med lucia, tomtar, pepparkakor och stjärngoassar. På jobbet imorse serverades det frukost medan kören och luciatåget underhöll. Men det var problem med tunnelbanan imorse så det missade jag.
Idag ska jag också ringa min älskade, världens bästa, mormor som fyller år. Den kommer hon troligtvis fira med sin pojkvän, ja mormor har en pojkvän, så mysigt!

Idag är det också ETT år sen jag och Tina satte oss på flyget till Indien (läs om resan här) för en sju veckor lång semester. Världens bästa äventyr kan jag lova. Men om några veckor åker vi på nytt äventyr tillsammans med våra karlar till Marocko! Skoj Skoj!
 
Imorgon lördag ska jag och kärleken åka till Åland på partykryssning med en kollega och hennes karl som varken jag eller Viktor har träffat tidigare. Ska bli spännande, kul och intressant!
 
Trevlig helg.
 
Kram från Sabine

Vad är Arganolja egentligen?

Kategori: -Mina tankar & känslor

 Nu åker vi snart till Marocko och då verkar det som om man bara måste köpa arganolja som man läser om som produceras i öken. Gärna ekologiskt. Så.... nu var jag tvungen att kolla upp vad detta egentligen är och detta är vad jag lärt mig.
 
Arganoljan kommer nötterna som växer i frukten som växer på arganträn i Marocko, enbart i Marocko. Oljan som används till matlagning och den som används för skönhet har två olika framställningsprocesser. I skönhetsprodukter kan det användas till huden eller håret.
 
Eftersom oljan rik på essentiella fettsyror är så pass tunn kan den enkelt tränga in i huden och dessutom innehåller det mycket E vitamin, två egenskaper som är lämliga för lugna irriterad hud och påskynda läkning. Oljan har också antiinflammatoriska egenskaper. Oljan kan också minska mängden kolesterol i kroppen och är därför också bra för hjärt- och kärlhälsan. Antioxidanterna i oljan skyddar också cellerna från skador och hjälper vid reparation.
 
I mitt sökande på Arganolja har jag hittat andra produkter som jag borde kolla upp och eventuellt handla med mig hem och dessa är Rhassoul lera från Atlasbergen, Savon Noir som används i hamam och black soap. Har du nå tips på något som jag absolut inte får missa att köpa med mig hem från Marocko??
 
Kram kram frn Välbefinnaren med resfeber

Vill du hjälpa människor som har det svårt?! Kolla här!

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Var inne hos Lagerstedt och hittade en fantastisk artikel med en samling av organisationer som hjälper behövande familjer med mat och kläder, soppkök, hjälpa hemlösa, stödja kampen mot utsatta barn eller för att ge bort en julklapp. Gå in på hennes hemsida här och kolla in hennes lista och hitta en organisation som du känner att du vill stötta.
 
Kram från Välbeefinnaren
 

Sista Caset på pluggdagen

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej, Idag började jag morgonen med en omelett med grönsaker och en kopp kaffe. Sen fortsatte jag arbetet med mitt egna case/fall där jag är försökskanin. Det är verkligen så mycket enklare att jobba med sitt eget fall eftersom man då har alla detaljer i huvudet och därför inte behöver hoppa fram och tillbaka mellan 10 sidor information. Dessutom vet man redan det mesta som små pusselbitar och genom att jobba med sitt eget case får man ihop alla bitarna och kan se mer av helheten och de stora bilden. Jag hoppas att jag nästa vecka kommer få skicka in mina två case för den sista delen av mina studier.
 
Vad mer har jag gjort idag.... inget annat! Åt en supergod makrill sallad till lunch som är en gammal favorit som jag tidigare åt regelbundet.

Räddar vaccin verkligen liv?!

Kategori: -Skadligheter

Det är intressant hur saker dyker upp överallt efter att man pratat om ett visst ämne. Jag menar, jag hade en diskussion om man bör ge barn alla dom vaccinerna som man rekommenderas eller måste ta. Personligen är jag emot det! Jag tycker inte att vaccinationer är en naturlig process, stressar kroppen och kan därför leda till andra hälsoproblem. Autims, magsjukdomar, allergier och trötthet är några åkommer som kan uppkomma efter vaccinationer. Kanske inte direkt, men senare i livet.
 
Vännen jag pratade med sa att antalet människor som insjuknar i sjukdomar som man vaccineras emot har ökat, samtidigt som många vägrar vaccinationer, så det tyckte hon var ett tecken på att vaccin är bra. Jag hade inget försvar mot detta påstående. Men som jag sa så dyker det upp information om ämnen man tidigare pratade om, när man behöver dom som mest och jag hittade en länk hos Natural News (se nedan).
 
Jag skulle kunns skriva ett lååångt inlägg om ämnet men jag kortar ner det VÄLDIGT mycket och rekommenderar istället två länkar. Den ena länken hittar du här hos Natural News ("Historical data shows vaccines are not what saved us") och det finns en lista på vilken stor negativ effekt vaccinationer har haft på samhället, hur FLER människor insjuknat av bakterierna & virusen efter att dom fått vaccinet. Den andra artikeln hittar du här, och den är spot-on i mina tankebanor. Önskar jag kunde formulera mig lika bra.
 
Kan det ha varit så att människor levde ett hälsosammare liv och i ett renare samhälle, och att detta är orsaken till att insjuknandet minskade (samtidigt som man började med vaccin) och att det inte var vaccinationer som räddade oss?! Jag menar; andades friskare och renare luft, drack renare vatten och slutade leva på en kost med endast bröd och vatten. Man blev friskare och därför mindre mottaglig! Anledningen till att man "smittas" av en sjukdom är inte för att man är i närheten av ämnet som gör en sjuk, det är för att kroppen är svag och är MOTTAGLIG för ämnet. Annars hade alla på en buss bli smittade om någon hostar eller andas. Om man lever efter en ohälsosam livsstil har man en svagare kropp och då är mottaglig av sjukdomen. Världen är full av bakterier, svamp, parasiter och virus, allt levande är full av dessa. Våran tarmflora är uppbyggd av bakterier, och det gör oss starkare.
 
Givetvis påverkas också vaccinet kroppens immunförsvar. Det är en sak att kroppen själv naturligt får kämpa med virus och bakterier som kommer in genom kroppen (immunförsvaret bygger naturligt upp skyddet) och en helt annan sak att injicera ett virus direkt in i kroppen (stress.) Vaccin är enligt smittskyddsinstitutet en försvagad variant av ämnet, ungefär som homeopati kanske man kan säga. ;-) Vaccin ger kroppen ett meddelande om att permanent skydda kroppen mot en viss sjukdom eftersom att "sjukdomen" injiceras, vilket så klart stressar kroppen. Jag har tidigare nämt att stress leder till uttorkning och uttorkning leder till mer stress. Det är en ond cirkel som bara blir djupare och djupare enligt min uppfattning. Stress och uttorkning är två tillstånd som direkt eller indirekt skapar många sjukdomar.
 
Om du vill läsa en lååång text så tror jag att jag kan rekommendera denna. Jag har inte läst hela, bara någon sida här och där. Och här hittar du en engelsk hemsida för föräldrar om barnens hälsa och bland annat vaccinationer. På den hemsidan finns också denna sida, där det finns en lååång lista på ämnen och produkter som vaccin kan innehålla, bland annat tungmetaller. Den svenska hemsidan vaccin.me har också en hel del bra information.
 
Alla har en egen åsikt kring vaccin, och detta är min. Berätta gärna vad du tycker! Och vilka argument du har. Inte för att vi eventuellt ska "vinna över varandra", utan för att jag är intresserad hur andra tycker.
 
 
 

Konsten av vatten

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en artikel hos Natural News om vatten och lite kort om hur man ska hålla kroppen återfuktad och du hittar där också en tabel att använda för att räkna ut hur mycket vätska just din kropp behöver baserat på vikt (men inte träning och värme). Bra artikel som vanligt! Läs artikeln här!
 
 

Veckans Tips: Svårt för komjölk? Välj getmejeriprodukter

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Efter min detox som jag hade för tre veckor sen ungefär bestämde jag mig för att dra ner på komjölkprodukter så mycket som möjligt. Så jag har nu börjat köpa mjölk, yogurt och ost gjort på getmjölk.
 
När vi lagar mat hemma använder vi havre- eller sojagrädde, istället för vanlig grädda, så på den fronten har det gått bättre än väntat. Jag hittade supergoda getostar också, som är hyvelbara så man kan lägga det på smörgåsen.Jag hittade supergoda getostar också, som är hyvelbara så man kan lägga det på smörgåsen. Men vad det gäller komjölkprodukter som finns i bröd och annat färdiglagat har jag inte ansträngt mig lika mycket. Och när jag ska på bjudningar är jag inte heller lika hård. Man behöver lyssna på sin kropp och se om det funkar för dig, du kanske behöver ta bort samtliga komjölkprodukter, eller inga.
 
Då tänker ni.... "Jaha vad är det för skillnad på komjölk och getmjölk, det är väl ändå samma sak". Men nej det är det inte! Den största anledningen till att jag valt getmjölk istället för komjölk är för att proteinet är mycket enklare att bryta ner i getmjölk än komjölk, vilket gör att tarmkanalen inte behöver arbeta alldeles för hårt med matsmältningen. Det ger även en basisk reaktion i kroppen, vilket är oerhört viktigt om pH värdet är för lågt hos en person. Komjölk sänker däremot pH värdet till ett mer surt sådant, vilket är skadligt om det sjunker för mycket eller om en person redan har lågt pH.
 
Dessutom innehåller getmjölk mindre fettdroppar än komjölk vilket gör att getmjölk naturligt är homogeniserat. En process som komjölk annars behöver genomgå i fabrikerna. När man bryter upp stora fettdroppar till mindre släpps fettenzymer (xanthine oxidase) fria som kan penetrera tarmmembranet och skada hjärt- och blodkärl systemet.
 
Som diabetiker tycker jag det är intressant att läsa om hur komjölk innehåller A1 beta-kasein som har visat sig leda till typ 1 diabetes. Getmjölk å andra sidan innehåller istället A2 beta-kasein, som inte har visat sig leda till diabetes eller andra sjukdomar. Extra intressant forskning eftersom att det är ett tillstånd jag brinner för.
 
Dessutom innehåller getmjölk mycket selen en antioxidant, taurin för att minska trötthet, vitamin A, vitamin C, vitamin D och niacin. I denna länk kan du läsa en tidigare uppsats om hur komjölken förändras från ko till bord. Här hittar du en annan länk där en bonde matade en kalv med mjölk direkt från mamman och en annan kalv med behandlad mjölk. Kolla in resultaten.
 
Vi får se om jag kommer uppleva några förändringar med magen. Mitt enda problem som jag ibland upplever är uppblåsthet, men det mesta av det försvann när jag drog ner på gluten. Men spännande kostförändring ändå! Har du magproblem? Har du provat om getprodukter är något för din mage, hälsa och välbefinnande?
 

Gazpachojuice med vitlöksbröd Hälsoeffekter

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Hej Hej,
 
Jag har ju blivit bättre på att använda min juicecentrifug flitigt och idag blev det en Gazpacho soppa med vitlöksbröd i ugnen. Om man vill ha en mer matig soppa kan man köra alla ingredienserna i en mixer istället.
 
Ingredienser för två personer
2 små röda paprikor
1 lång röd paprika (sötare)
250 gr körsbärstomater
1 medelstor gurka
1 shalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/3 citron (ej skal)
Salt och peppar
 
Vitlöksbröd
3 vitlöksklyftor
4 brödskivor
2 msk smör
 

*Kärna ur paprikorna, tvätta alla grönsaker och skala 1/3 citron.
 
*Kör alla produkterna (inte salt & peppar) genom juicecentrifugen. Salta och peppra efter smak.
 
*Ställ in i kylen medans du gör vitlöksbrödet genom att blanda smör och pressad vitlök, bre på brödet och grilla i ugnen till perfekt färg.
 
*Servera bröd tillsammans med den iskalla, smakrika gazpachosoppan och njut!
 
Tomater innehåller inte mycket näring, men de som finns i stora mängder är kalium (reglerar vattenbalansen och pH balansen), vitamin C (för kollagen=bindvävnad), vitamin A (för produktion av nya celler) och kolhydrater, men bara ett GI på 15. Och små mängder finns i vitamin E (antioxidant), folinsyra (för produktion av nya röda blodkroppar), biotin (för fettmetabolism och fettbindningar) och niacin (viktig koenzym). Tomater tillhör belladonna familjen av grönsaker, potatis, aubergin är två andra som tillhör samma familj. Denna familj av grönsaker innehåller alkaloider som kan påverka nersystemet och matsmältningen negativt, men det positiva är att alla människor inte är känsliga mot dessa. Så om det påverkar dig kan bara du avgöra! I tomater är det skinnet som innehåller mest alkaloider. Tobak innehåller också alkaloider. En annan kända effekten tomater (och alkaloider) har på hälsan är att det kan påverka lederna, genom att stödja inflammationer. Så därför rekommenderar man att folk med reumatism, benskörhet och liknande symptom bör undvika belladonna familjen.
 
Paprika är bland annat rik på kalium, järn, kalcium, fosfor och magnesium. Upptaget av järn i paprikan kan förbättras med extra C-vitamin som citronen är rik på. Paprika är bra för att rena levern och tarmarna.Chili är en värmande krydda som skapar rörelse och ökar cirkulationen samtidigt som vitlöken är antibakteriell, svampdödande, mot virus och cancer. Läs mer om vitlök här!Hade det inte varit för det vita brödet hade denna måltid varit nyttigare. Men eftersom att det äe en juice utan fibrer är den inte speciellt mättade. Mörkare bröd hade gjort måltiden betydligt nyttigare.

 

Farväl gamla passet

Kategori:

Idag var jag till polisen för att hämta mitt nya pass som går ut om några månader. Och jag måste erkänna att det kändes lite hårt att lämna/slänga alla dessa stämplar och visum i passet som berättar om underbara tider.
 
 
Australien 14 feb 2006 12 may 2006
När jag bodde i UK 2004-2005 lärde jag känna en Australienare som jag bestämde mig för att hälsa på i OZ, där jag också hade min mormors biologiska släktingar. Tre månader spenderade jag i landet och jag glömmer aldrig resan.
 
 
Egypten inrese- och utresedatum okänt höst 2008
Jag och min kombo Ian i UK åkte till Dahab i Egyptem för att jag skulle lära mig dyka och han utveckla sin dykning. Jag blev aldrig klar med mitt dykcertifikat då det var en övning jag inte klarade av, att ta av sig masken under vatten och sen bara andas genom munnen och inte näsan samtidigt som man där nere i det blå skulle ta på sig masken igen. Men när vi var tillbaka hemma i UK kontaktade jag ett dykcenter som hjälpte mig vidare. Vi dök nästan varje dag i 10 dagar och hade en super rolig semester.
 
 
 USA 15 maj 2010 (in eller utresedatum)
Jag och kärleken åkte till USA för att hälsa på hans vänner på Long Island och för några nätter i New York. Inte min favorit stad, men kommer troligtvis åka tillbaka ändå eftersom att jag har vänner där numera.
 
 
Bali Avresedatum 2 april hemresedatum 16 april 2011
Jag och kärleken åkte till Bali under 2 veckor och under fem av dessa dagar var vi runt hela landet för dykning två gånger om dagen. Underbart sätt att se landet. Dykning morgon och eftermiddag och sen kvällen fri. Resten av resan gick till stranden, massage, hänga med svenskar vi lärde känna på hotellet och lite shopping.
 
 
Indien inresedatum 14 dec 2012 utresedatum 20 jan 2013
Det finns en hel kategori om denna resa till vänster "Indien". Men lite kort, det var jag och min bästa vän Tina som kom på den briljanta idén att vi skulle åka till Indien innan det var dax att bli vuxna. Vi sparade pengar och planerade i ett år ungefär och den 13 december lyfta flyget från Stockholm för nästan 7 veckor långt äventyr från norra till södra Indien, för tempel, yoga, go mat, matlagningskurs, kingfisher (öl), nya bekantskapskretsar och mycket mycket skoj.
 

Fun weekend

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
 
Fredagen började med en glad dag på jobbet där alla var på toppenhumör på jobbet. Det skulle ju bli dax för firmafest på kvällen. Klockan 16 fick alla en liten Goodiebag med chips, vatten, bubbel och drinkbiljetter inför kvällen. Vid 18 kom fyra bussar för att hämta hela företaget för en busstur upp till ett ställe på stan. Där serverades bubbel i baren, samtidigt som man fick ta en lapp med ett nummer på för att få reda på vid vilket bord man ska sitta vid. Jag hamnade vid ett gäng med kollegor jag inte pratat med tidigare och vi hade en och annan intressant diskussion under middagen. Sen var det dans hela natten tills det var dax att åka hem till min karl ooch bästa vännen som väntade där hemma.
 
 
Klädsel från firmafesten.
 
 
Bästisen Tina och jag tog det lugnt på lördagen tillsammans med min bror (som jag hittade i soffan när jag vaknade) och min karl. Vi fick strömavbrott precis innan vi skulle göra oss snygga inför kvällen då vi skulle ut på middag med två andra bloggare och svägerskan Amanda. Glada & underbara Linda och Pratglada & Härliga Mia.
Kvällen började på Hotel friends med vin på Lindas hotellrum innan vi förflyttade oss till hotellbaren för en gurkdrink. Sen åkte vi vidare in till Odenplan där vi åt på SaintBar, trevligt ställe med blandad ålder på besökarna. Veggoburgaren var väl i och för sig inte den bästa, men Linda och Mia åt gryta och sallad som såg jättegoda ut. Sen blev det fler drinkar och mer skratt på Läckra Grill och Irlänska Galway. Riktigt lyckad kväll alltså.
 
På söndagen åkte Tina vidare hem och jag julpysslade och sov hela söndagen.
 
Kram från Välbefinnaren
 
 
 
 
 

Att äta som våra farfädrar

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Det finns människor som äter "som sin farfäder" eftersom att det är så det är meningen. Men då är frågan, vilka är dina farfäder egentligen!? Apor?
 
Hur långt tillbaka ska man gå egentligen för att veta varifrån man kommer, är det verkligen hunter-gathers som gäller för alla?! Vår blodgrupp kan säga oss mycket om varifrån vi kommer, eller så kan man självklart titta på sitt släktträd eftersom att det inte är speciellt länge sen människor började resa och flytta runt jordklotet.
 
I boken "Nutrition and physical Degeneration" av Weston A. Price berättar han om hur han besökt några av det "gömda" stammarna djupt i djungeln, byar i Skottland och bergsbefolkning i Schweiz. Där upptäckte han att dessa människor äter en viss typ av kost, har alltid gjort och de har inga som helst problem med varken hälsan eller tänderna. Det är inte förrän dessa människor flyttade till "civilisationen" som de i nästa generation blev sjuka och fick problem med tänderna. Genom att förstå varifrån vi kommer kan man förstå vilken kost som passar oss bäst eftersom att kroppen levt på dessa produkter, utvecklats efter dom intagen och blivit vana med en viss kost.
 
Eskimoer levde på föda från havet, i Afrikanska stammar var det kött, mjölk och blod som gällde, i Schweiz åt man mjölk, lite grönt, lite kött och bröd. Den vanligast dieten som människor nu följer är hunter gathers från Australien, Canada, Amazoonas mfl och de åt vilt, rotknöl, spannmål (?), frukt och grönsaker. Om man som fiskare i Skottland äter spannmål när man egentligen levt på fisk i generationer så är det nästan med säkerhet som sjukdomar skapas. Eller ska man gå så långt tillbaka att man äter som aporna, det är ju trots allt från dem vi kommer, i så fall är det nämligen frukt som gäller. Om apor kan äta frukt och utvecklas till människa så tycker jag ändå att det är ett tecken på att frukt är ett bra alternativ. Eller vad tycker du?  Våra farfädrar, aporna, åt frukt, borde vi då göra samma sak och leva som dessa?
 
Vår blodgrupp kan säga mycket om hur länge vi, vår generation, funnits och blodtypen kan berätta vilken kost som är bäst lämplig för oss. Man har bevis/fakta på att blodgrupp typ O har funnits i 50 000 år ungefär och deras kost var varierande, medans typ A åt mer vegetariskt och har svårt för mjölkprodukter. Typ A har bara setts från 20 000 år tillbaka, en ännu yngre blodgrupp är B som kanh antera mjölkprodukter, men allra yngst är typ AB som endast funnits i 1000 år. Typ AB har ett mycket känsligt matsmältningssystem.
 
Så, vad menar jag med denna artikel?! Jo, en diet passar inte alla! Vet du din blodgrupp finns det massor av bra böcker om ämnet och om vilken kost som kan passa dig bäst. Men, 4 stycken blodgrupper är inte samma sak som 4 olika kostförhållanden. Lyssna på kroppen!