Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Pollenallergi

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
Veclans tips riktar sig främst till dig som är pollenallergiker. Det är all läsa ett tidigare inlägg jag skrev om äment, du hittar det här. Den tiden på året har sakta men säkert börjar, så jag tänkte dela med mig av det tidigare inlägget.
 
Har du några andra pollen-tips?
 
Kram från Välbefinnaren

Bryt av detox

Kategori: -Detox/Rening

 
Hej hej,
 
Avbryten av detoxen blev inte riktigt som jag tänkt. På onsdagen skulle jag sakta avbryta detoxen, men på onsdagen vaknade jag av så lågt blodsocker att jag var tvungen att äta något fullt av kolhydrater och då blev det bröd som fanns i frysen. Så det blev ett snabbt slut.
 
Det har varit så skönt att detoxa, få bort alla skitprodukter och sånt som kroppen har lite svårare för att hantera. Så som kött, mejeri, kolhydrater, kaffe och socker. Man får lite bättre fart på magen, får mer energi, "blir lättare" (i själen) och får mer energi efter ett tag. I början var energin inte alls på topp, och även humöret var i botten. Men det gör inget, för det blir så naturligt att ta bort produkter som man vill ta bort från sin kost. Jag tror till och med att min kärlek (kött-ätare) har insett att grönsaker är rätt bra i alla fall, vad han än trott tidigare. DET är stort kan jag lova.
 
Ett intressant "symptom" som dök upp var att synen förbättrades jätte mycket, vilket kan vara ett tecken på att levern har det bra. Om levern behöver kämpa med allt för mycket produkter kan det visa sig med synfel/grumlig syn. Och nu när jag tänker efter har jag haft dålig syn när jag den ätit ohälsosamt den senaste tiden. Jag tror att det kan vara de gluten som jag käkade när blodsockret var lågt. Jag ska vara mer försiktig med kosten nu efter detoxen (men ågår hade vi ostfrossa här hemma med en supergod chilicharkuteri.) dessutom har jag sovit ut bättre än vad jag vanligtvis brukar göra, jag brukar oftast annars vara så trött på morgonen vilket förbättrats nu.
 
Vika symptom upplever du när du detoxar?? Att symptom dyker upp vid detox är oftast jättebra eftersom att det visar att någonting händer i kroppen, vilket man vill. Jag hade velat uppleva mer, men är samtidigt nöjd att magen kom gång extra mycket.
 
Kram kram från Välbefinnaren

Detox Pizza

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Hej Hej,
 
Fick några önskemål från instagram om att dela med mig av pizzareceptet på blomkålsbotten. Så här kommer det! Smaklig måltid! Efter att vi gjorde pizzan första gången ville min kärlek göra den några dagar senare igen för han tyckte det var så gott... och det är bra betyg!
 
 
1 stora blomkålshuvud
1 msk infrön
2 st ägg
1 1/2 dl mandelmjöl
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
 
-Riv blomkålshuvudet och mixa det sen till ett mjöl

-Koka blomkålen i fem minuter
 
-Häll bort vattnet och ställ in i frysen i 10 min för att få det att kallna, rör om en gång efter fem minuter.
 
-Ta ur från frysen och pressa ur resterande vatten med hjälp av en ostduk eller handduk.
 
-Blanda sen ihop med resterande ingredienser.
 
-Enligt ursprungsreceptet ska man baka pizzan på bakplåspapper, vilket vi också gjorde. Men våra papper var skit, vilket gjorde att pizzan fastnade på pappret. Så jag det blivit bättre om du smörjer en plåt med fett istället och bakar direkt på plåten Eller använda ströbröd under pizzan. Så... tryck ut degen på en plåt till 1 cm tjock pizza. 
 
 
-Baka i ugnen 30 min i 200 grader.
 
När pizzabotten är bakad kan du lägga dina favoriter på pizzan och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Vi hade på svamp, lök, zucchini och vår egengjorda tomatsås med tomat, soltorkad tomat, persilja, vitlök, salt och peppar. Efter att pizzan var klar la vi på spenat och persilja. Den sista touchen som vi saknade på vår detoxpizza är så klart ost. =)
 
 

Matplaner Detoxdag 7

Kategori: -Detox/Rening

Hej Hej,

Nu börjar jag tröttna på alla dessa "regler" på vad man borde äta när man detoxar och vad man inte bör äta. Men samtidigt så äter jag ju faktiskt fisk och ägg och så vet jag att det finns de som "lever på detta vis" året runt och inte bara under en detox, både pga egna val och fattigdom. Så om dom kan så kan det ju inte vara omöjligt! Men det närmar sig slutet på onsdagkväll.

Hur som helst..... jag vill (och behöver personligen) äta kött och få i mig fett och det är de jag saknar. Kolhydater är egentligen ingenting jag behöver regelbundet, utan mest ibland behöver och ibland vill äta, men kolhydrater är ingenting jag saknar direkt. De produkter jag vet att jag bör undvika helt är gluten, onyttigt fett och chips (chips är min svaghet), och det är dessa jag vill dra ner på efter detoxen. Chips är mitt treat så det drar jag inte ner på helt. Laktos är en produkt jag vill dra ner på ytterligare, men det är ju det där med ost och grädde som bir svårigheterna. Efter förra detoxen började jag med getmjölk eftersom att det är enklare för kroppen att hantera så det fortsätter vi med, getost är ju jättegott. Läs om mejeriprodukter gjorda på get här.

Här kommer morgondagens middagsmeny.

Frukost:

Citronvatten

Bovetegröt med mandel- och cashewmjölk, frukt/bär och blandade nötter.

Lunch:

Mixsallad på jobbet, vad det innehåller beror på dagens meny, men en blandning av sallad med bönor/fisk/rotfrukter.

Middag:

Råraka igen, men denna gång med räkor och löjrom med mixsallad.

Matplaner Detoxdag 6

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
 Idag bröt vi juicefastan med en supergod frukost, sen låg vi i sängen och lyssnade på våra magar som arbetade. Galet högt!  
De som varit värst är humöret och koncentrationen under dessa två dagar... eller... sen vi började detoxen i måndags med fast föda. Magen har gjort uppror också! Men vi fortsätter till onsdag kväll med detoxen så här kommer menyn för imorgon måndag.
 
Frukost:
Ett glas citronvatten
Bananpannkakor med geanatäpple, mixnötter och avokado.
1 kokt ägg
1 glas juice med aloe vera juice 
 
Lunch:
Torskrygg med kokosmjölk och ugnsbakade rotfrukter eller mixsallad beroende på vad som blir kvar från idag. 
 
Middag:
Detox-Råraka med sötpotatis, morot och palsternacka serverat med ratatouille.  
Ratatouille
3 stora tomater (finhackade)
Några kvistar persilja (klippta smått)
1 finhackad paprika
1/2 zucchini
1 gullök
2 vitlökslyfter
Salt & peppar
Oregano, timjan, dragon och basilika
3 cm chili

Bryta Juicefastan

Kategori: -Detox/Rening

 
Idag bryter vi fastan lite lätt med en smoothie med cashew- och mandelmjölk, banan och blåbär. Så ikväll är det dax. Som vi längtar! Det har gått bra med juicefastan för oss men magarna har kurrat och vi har pratat om mat och fantiserat om mat som vi vill äta. Dessutom har magen varit lite ur balans, med gaser. Gaser kan vara ett tecken på att tarmfloran är ur balans, att matsmältningssystemet jobbar hårt men långsamt och att föda inte blir nedsmält tillräckligt, protein fermenteras eller att man lider av candida. Matsmältningssystemt är ju verkligen kopplat till både detox och juicefasta eftersom att man förändrar sin kost ganska drastiskt. Med borttag av fetter, kött, mejeri och tillsatser av alla slag. Men jag tycker att en detox och fasta egentligen borde hjälpa systemet, men det kanske är det det får eftersom att det får mer lättsmältmat att arbeta med. Så nu kanske den överarbetar för att lösa de problem som finns i tarmen. Har du någon annan tanke? 
 
De bästa med juicefastan är att min kärlek har varit så engagerad även om han inte gillar grönsaker. Nu tycket han vi ska äta blomkålspizza snart igen. Wow!
 
Frukost:
Brötlagda linfrön
1smoothie med mandel- och cashew mjölk, frukt/bär och vetegräs.
Bananpannkakor med frukt och krossade nötter
1 nötbröd med kokt ägg.
 
 
Lunch:
Detox-Råraka med sötpotatis, morot och palsternacka serverat med ratatouille. 
 
 
Ratatouille
3 stora tomater (finhackade)
Några kvistar persilja (klippta smått)
1 finhackad paprika
1/2 zucchini
1 gullök
2 vitlökslyfter
Salt & peppar
Oregano, timjan, dragon och basilika
3 cm chili
 
ELLER (Pojkvännen vill ev äta alternativ 1 på måndag) 
 
Mixsallad med lins- och rotfruktsbiffar, som jag åt tidigare i veckan, med hemmagjord guacomole.  
 
ELLER 
 
Detoxpizza med blomkålsbotten.
 
Middag:
Torskryggmed kokosmjölk sås och ugnsrostade rotfrukter (inte potatis) eller mixsallad.
 
3 bitar Lax
1 burk Kokosmjölk
1 st citrongräs
2 cm ingefära (riv)
1 vitlöksklyfta
2 koppar broccoli
5 st skogssvampar
1 paprika 
Rotfrukter av ditt val eller mixsallad
 
Mellanmål:

Grönkålschips, nötter och morot .
 
 
 
 

Matplaner Detoxdag 4

Kategori: -Detox/Rening

Här kommer menyn för torsdagens detox, sista dagen innan juicefastan för min del. Så vill ni inte fortsätta med juicefasta får du hitta på en egen meny för fredag och lördagen, men sen på söndagen är vi tillbaka med fast föda, men inom detox ramarna.
 
Idag har jag känt att koncentrationen och humöret varit lite lågt, koncentrationen har varit på samma nivå som när jag insåg att jag troligtvis hade proteinbrist efter att varit vegetarian i några månader. Du kan läsa mer om proteinbrist här. Inte bra alltså! En annan sak jag känner är att jag saknar vissa typer av mat så mycket, mitt sug har inte varit såhär stort vid tidigare detox. Jag tänker att antingen kan det bero på att kroppen är så "giftig" och att den reagerar när gifterna elimineras och därför "saknar" de, eller så är det att jag inte äter tillräckligt. Men jag tycker ändå att jag äter som vanligt vad det gäller mängden av mat, möjligtvis att frukosten är lite mindre än vanligt, men så är det ju inte speciellt energirik mat. Hmm... kroppen skriker säkert om energi och det är därför mitt sug är så starkt. Har du något förslag på varför suget är så mycket större denna gången? Vad är det ett tecken på?
 
Frukost:
1 kokt ägg
Nötbröd med grönsaker
1 glas mandelmjölk
1 frukt
 
Lunch:
Mixsallad på jobbet, troligtvis med lax eller linser med en blandning av grönsaker. Tänkte äta kvällens pizza till lunch imorgon, men det blev en liten pizza.
 
Middag:
Sashimi (sushi utan ris), med misosoppa och sjögräs.
 
Mellanmål:
Granatäpple, avokado och nötter (blev kvar från idag). Nötter och frukt.
 
 
 
 
 

Forever Living Detox-paket

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
Jag fick nyligen hemlevererat detoxpaketet från Forever Living som jag använder nu när jag detoxar. Paketet innehåller 5 produkter och jag tänkte berätta lite kort om dom.
 
Den mest kända produkten är deras ekologiska Aloe vera juice som man ska dricka 1 dl tre gånger per dag. Aloe vera är en kanonbra produkt för mag- och tarmsystemet, för pH värdet, hjälper till med upptag av näringsämnen, för vacker hy mm. Jag dricker den naturella juicen och den är inte speciellt god enligt mina smaklökar, men det finns också alternativ med smak och dessutom blandar jag ner juicen i en smoothie så att det blir godare.
 
Dessutom innehåller paketet bipollen tabletter som är oerhört näringsrik, det innehåller också svavel som är viktigt för upptaget och transport av fettsyror. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om bipollen som du kan läsa här.
 
Fields of greens är en annan produkt jag äter dagligen, det innehåller korngräs, alfalfa, vetegräs, honung och cayennepeppar. Denna produkt är näringsrik och bra för eliminering av tungmetaller.
 
Garcinia cambogia kommer från en frukt som är släkt med mangostan som är känd för sin weight-loss förmåga. Det minskar aptiten och förhindrar kolhydrater att omvandlas till fett som lagringsförråd utan bränner istället det fett som finns. Att bränna fett är en bra egenskap vid detox eftersom att det är i fettförrådet som fettlösliga gifter finns. Eftersom att jag inte beöver gå ner i vikt äter jag endast en tablett av denna per dag, enligt kuren ska man äta 3. Jag vill bränna fett, som i fettlösliga toxiner, så därför tar jag inte bort denna tablett helt. Min kärlek kommer istället få äta de resterande tabletterna eftersom att han vill gå ner några kilon, så en erfarenhet från denna tablett kommer vi få i hushållet.
 
Den sista produkten är proteinpulverdryck med vaniljsmak, i vanliga fall när jag detoxar äter jag inget annat än frukt och grönt och produkter som man ser vad det är, men jag gör ett undantag denna detox för att jag vill prova denna kur. Dessutom är proteinpulver en bra proteinkälla när det inte blir så mycket kött under dessa dagar.
 
Har du provat dessa produkter och detta paket från Forever Living? Vad tyckte du??

Matplaner Detoxdag 3

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,
 
Hur går det för er? Idaghar jag mått mycket bättre än igår, humöret har inte varit på topp, men det var inte i botten som igår. Mitt enda dilemma idag har varit att jag blivit sugen på fett. Feta chips (min stora last), smält smör, ost, nötter (bra i alla fall) och stekta grejer. Tror nog att min kropp är i behov av fett. Ikväll blir det lite fisk till marockanska grytan, så därifrån kommer jag få i mig lite mer fett i alla fall. 
 
Såhär ser menyn ut inför morgondagen.
 
Frukost:
1 glass citronvatten
1 kopp linfröte
Banan pannkakor med bär, frukt och nötter.
1 nötbrödssmörgås med grönsaker
Ev ett kokt ägg
 
Lunch:
Middag från igår, Marockansgryta med torskrygg. Från början skulle det bli en vegetarsk gryta, men var sugen på lite protein.
 
Mellanmål:
1 avokado
1/2 granatäpple
Krossade nötter
 
Middag:
Hittade ett recept på vegetarisk pizzabotten gjort på blomkål, på denna hemsida. så det är planen för middag imorgon; Pizza med valfritt tillbehör (inom detox ramen). Det blir så klart pizza utan ost, men tomatsås med chili, soltorkad tomat och tomater kommer vi mixa ihop själva, kryddor kommer förgylla alla smaker och med våra favoriter av grönsaker; svamp, paprika, spenat, soltorkad tomat, lök och vitlök, så kommer detta bli supergott.
 
Kram från Välbefinnaren

Matplaner Detoxdag 2

Kategori: -Detox/Rening

 Idag har jag varit såå himla trött och på ganska dåligt humör. Men jag vet ju att det alltid är så under första dagen när jag detoxar. Det är någ framför allt kaffet som kroppen saknar, men säkert också sockerarterna i form av nyttiga kolhydrater som kroppen saknar. Det flesta kolhydraterna kommer ju från frukt, rotfrukter och nötter. Idag blir det en tidig läggdax.
 
Imorgon ser menyn ut såhär:
 
Frukost:
1 glas citronvatten
Mandelmjölk i en skål med hackade nötter av ditt val, frukt så som banan, apelsin och rivet äpple och kokosflingor/kokosolja.
1 kopp linfröte
1 skiva nötbröd med grönsaker
 
Lunch:
Chili con carne (virgen) utan kött med blomkålsris från gårdagen
 
Mellanmål:
Söt sallad för två personer
2 stora blodgrapefrukter
0,5 tunt skivad rödlök
2 tunt skivade salladslökar
1 lime, pressad saft
0,5 urkärnad finhackad röd chili
2 msk hackad mynta
0,5 dl hackad koriander
0,25 tsk salt
0,25 tsk nymalen svartpeppar

Filea grapfrukten, hacka rödlöken, chili, mynta och koriande och salladslökan, lägg i en skål. Pressa lime över och krydda med salt och peppar.

Middag:
Marockansk gryta
5 tomater
2 morötter (riven)
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
1/2 zucchini
1/4 blomkålshuvud
1 tsk spiskummin
1 dl linser
 
 

Matplaner Detoxdag 1,

Kategori: -Detox/Rening

 
Imorgon är det dax för första detox dagen och denna gång tänker jag ge tips på recept och vad man kan äta om du vill vara med på en gemensam detox. Istället för att i efterhand berätta vad jag har ätit. Däremot kan du följa mina matfoton på instagram @spenatsmoothie.
 
Förutom att ha en varierande blandning av frukter och grönsaker hemma rekommenderar jag också olika sorters nötter, ägg, hemmgjord mandelmjölk, hemmagjord linfröte och egengjort nötbröd eftersom vi vill undvika gluten och mjöl.
 
Frukostplaner: 
Börja morgonen med ett glas citronvatten.
1 kokt ägg (kokat kvällen innan)
1 smoothie med kiwi, banan, mandelmjölk, spirulina, nötter. 
1 kopp linfröte
Ev en nötsmörgås med ruccola och ägg.
 
Lunchplaner:
En mixsallad med avokado, rivna morötter, spenat serverat med lins- och rotfruktsbiffar. Du hittar receptet på biffarna här. Blanda gärna ner dina favoritkrydder så att det blir för dina smaklökar.
 
Mellanmål under dagen:
Morotsstavar, selleristavar och blandade nötter.
 
Middagsplaner:
Virgen Chili Con Carne med blomkålsris. Något jag provade vid senaste detoxen och det blev verkligen jätte gott. Receptet hitter du i detta inlägg. Receptet är för fem personer, så detta blir även tisdagens lunch eller om du vill äta det någon annan dag. På shoppinglistan behöver du dessa produkter.

3 dl svarta bönor (blötlagda och kokade)
11 tomater
1 röd paprika
1 stor portabello
1 gullök
1 1/2 röd chili
4 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk kanel
1 /2 tsk timjan
1 tsk kumminfrön (krossa)
1/2 Svart kardemumma (ger en rökig smak)
1 dl mandelfiber från när man gör mandelmjölk (för fettet, men kan uteslutas eller bytas till kokosolja)
Salt & peppar
Olivolja
 
Lycka till med detoxen och berätta hur det går för dig. Kram från välbefinnaren
 

Detoxdax vid vårdagsjämningen

Kategori: -Detox/Rening

Nu är det dax för vår-detoxen för 2014 och jag ser verkligen fram emot det. Min kärlek ska också vara med efter att han efter senaste juicefastan gillade effekten det hade och känslan som uppstod efteråt. Det blir roligare när han också är med.
 
Så 16-26 mars blir det först fem dagar med fast föda där vi undviker allt kött förutom fisk och ägg, inga mejeribrodukter, kaffe, svart te, bröd, pasta, gluten och det flesta kolhydrater. Det som jag kommer äta mycket av under de första fem dagarna är grönsaker, lite frukt, linser, bönor, nötter, frön, fisk, ägg och tillskott så som vetegräs och spirulina. Spirulina är superbra för att att rensa kroppen på tungmetaller. Eftersom att jag är diabetiker blir det eventuellet kolhydrater utan gluten, så som bovetegryn, quinoa och fullkornsris.
 
Efter fem dagar med fast föda blir det juicefasta i två dagar, med hemmagjorda juicer, vatten och vila. PÅ fredagen har jag tagit ledigt från jobbet dels för juicefastan och dels för att få pluggat. (Det närmar sig sitt slut). Sen blir det ytterligare fyra dagar med lättare mat som inte är påfrestande för kroppen.
 
De senaste två söndagarna har vi kört två kurer av Leverrening som är det huvudsakliga elimineringssystemet. varje söndag morgon har jag blandat ihop denna dryck, druckit och sen tagit det lugnt. Dessutom har vi var tredje dag ätit en msk olivolja med linfrön för att få igång tarmarna extra mycket.
 
Leverrening
1 blodgrape
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
En bit råriven ingefära
 1 msk olivolja och 1 msk linfröolja)
2 dl vatten
 
Egentligen borde vi basta också eftersom det är något av de bästa sättet att eliminera fettlösliga gifter på, eftersom att det inte kan lösas upp av vatten. Men tyvärr har vi ingen bastu så det kommer istället bli en hel del varma bad istället och så klart promenader. Varma bad med Epsom salt. I detta Veckans Tips hittar du en länk med mer information om Epsom salt som i korta drag är bra för att ge kroppen magnesium, rena kroppen genom huden och det hjälper även vid öma muskler och leder.
 
Det finns en hemsida som heter Hälsosidora som jag gillar och där jag hittat tre artiklar som jag rekommenderar om du vill läsa mer. Leverrening, Njurrening och Lymfrening.
 
Jag har också fått levererat Forever Living Detox paket med en rad olika produkter som jag ska prova. Dessa tänkte jag ta när jag äter fast föda och inte under juicefastan. Om jag gillar produkterna kommer det eventuellt bli ett samarbete med företaget. Det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda. Jag ska berätta mer om produkterna i paketet i ett senare inlägg.
 
Kram från Välbefinnaren.
 
 

Resekamratens text och bilder

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Hej Hej, Ni vet ju att jag var i Marocko med min pojkvän Viktor, bästaste reskamraten Tina och hennes pojkvän Christian, där träffade vi också Shari från New York som jag och Tina lärde känna på vår Indien resa. Tina och jag har varit på några resor tillsammans, hon är en grym resekamrat! Vi har besökt Indien i 6 veckor, Riga, Danmark (när vi var i tonåren), England (miljoner gånger), Marocko och nästa inplanerade resa bär av till New York.
 
Tina har skrivit flera inlägg på sin blogg om vår Maarockoresa. Kolla in hennes kategori "Resa. Marocko" här med text och bilder. Kul att läsa hur någon kände och tyckte om en resa man varit på tillsammans.
 
Kram från Välbefinnaren.

Veckans Tips: Att ge kroppen möjlighet till läkning

Kategori: -Detox/Rening

 
Hej Hej,
 
Det kanske börjar bli lite tjattigt här om detox, men detta handlar inte om endast detox utan om att ge kroppen möjlighet till rening igenom livets alla stunder. Det är inte bara energirik mat, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som kroppen behöver utan det är en mängd andra grejer också.
 
En av det viktigaste som leder till fler positiva känslor och förbättrar möjligheten till att uppnå välbefinnande är att undvika stress. Man påverkas av stress både fysiskt och psykiskt, nervsystemet, endokrinsystemet som kontrollerar hormoner, mag och tarm aktiviteten, sömnen försämras samtidigt som det kan leda till minnesstörningar, utmattning, koncentrationssvårigheter och  oro. Det påverkar oss känslomässigt, andligt och intellektuellt.
 
Vila är en annan punkt vi behöver tillfredställa för att vi ska må bra och ge kroppen möjlighet att fungera som den borde på bästa optimala sätt. Vila gäller både sömn och "att ta det lugnt" med att inte göra någonting. Kanske äta fruktsallad i sängen med en bra bok, om det är det som är vila och harmoni för dig. Hur mycket vila din kropp behöver beror på ålder, hur aktiv man är fysiskt/psykiskt, hur man äter och hälsa, så man kan bara lära känna sin egna kropp för att veta vad som passar just dig.
 
Andningen är också otroligt viktig, det är ju trots allt den som ger dig liv i och med att det är den som ger din kropp syre för att överleva. Därför borde luften man andas vara fri frå miljögifter. Tyvärr är detta svårt att uppnå i större städer där bilar körs dygnet runt. Därför kan en promenad i naturen, där man får upp flåset, vara en bra idé. Fast tillbringa tid i naturen är bra för alla människor, vare sig man bor i en stad eller ej, eftersom att det gör en lugn och harmonisk. Så det är en kanon idé för lungor och mot stress.
 
Motion är också viktigt för at ge kroppen möjlighet till läkning och stödja den i sina processer. Motion bränner fett, skapar rörelse i kroppen, ökar intag av syre och påverkar också vår mentala del positivt.
 
Negativa känslor och situationer bör också elimineras från livet, eftersom att det påverkar kroppen på ett negativ sätt. Det kan vara ett jobb man inte trivs med, ett förhållande man är missnöjd med (både pojk-/flickvän och vänner), vill vara mer social, missnöjd med hur man känner kring saker och ting, dålig självkänsla. Dessa exempel är kanske lite av det extrema, men i grund och botten handlar det om att lösa problemet istället för att känna och tänka negativa tankar kring situationen och bara hoppas att det ska lösa sig av sig själv. För att förklara hur stark förmåga tankar och känslor har brukar jag berätta om placebo. Jag hörde om en kille som var med i en placebo undersökning med mediciner mot psykisk sjukdom. I väldigt korta drag åt denna killa endast sockerpiller men försökte ta sitt liv med överdos efter att hans tjej gjort slut. Han trodde på att han skulle dö så pass mycket att han hamnade på sjukhuset med en mängd olika symptom och doktorerna kunde inte förstå hur dessa symptom uppkommit. Men sen kom det fram att det endast var placebo-effekten. Intressant!
 
Många anser idag att vår mat är så fattig på näringsämnen att kosttillskott behövs, personligen skulle jag säga att det beror på din egen kropp och vad man äter. Om man är fullt frisk, som många inte är, tror jag det är ett tecken på att kroppen får det den behöver eller är stark nog att kunna handskas med det den utsätts för. Om man ska utsätta kroppen för denna "kamp" är en annan fråga, en "kamp" leder till svaghet senare. Jag tror att om man äter frukt och grönt som vuxit i näringsrikjord så kan intaget vara tillräckligt.
 
Bara när kroppen har rörelse, energi, utrymme, möjlighet och näring kan kroppen läka, bygga upp sig och rena sig själv. Det finns så många flera sätt att ge kroppen möjlighet till läkning men dessa var några.
 

Artikel om att tungmetaller och eliminering

Kategori: -Detox/Rening

Hittade en artikel på nätet igen (här) om vad man bör undvika för att inte utsätta sig för tungmetallet och framför allt olika produkter man kan använda för att rena kroppen på tungmetallerna. Burdock (eng), en blomma, vet jag inte riktigt hur eller vart man ska inhandla eller hitta. Men de andra kände jag igen, förutom cilantro som visade sig vara koriander, och de kan köpa enkelt i matbutiken eller hälsokostbutiken. Kanon artikel om man vill läsa mer om detox.

 Jag och kärleken ska ju ha en 10 dagars detox-period i mitten av mars så nu förbereda vi oss för dessa tider. Jag har också fått levererat ett 9 dagars Detox-paket från "Forever Living" som jag ska prova. Vi får se hur mycket (och om) jag gillar dessa produkter och om det kan blir ett samarbete med företaget. Spännande! Det kommer ett inlägg innan detoxen med mer information om hur vi ska genomgå reningen.

 

Kram från Välbefinnaren

 
 

Naprapatbehandlingar

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Hej Hej,
 
Jag har börjat gå på naprapatbehandlingar med nålbehandlingar eftersom att jag gnisslar tänder på nätterna. Och detta är något som jag gjort i många år, men nu har jag börjat ta tag i problemet. Egentligen påverkar det inte mig speciellt mycket, utan det är snarare min kärlek som får ligga och lyssna på detta när han ska sova.
 
Först började jag gå hos kärlekens naprapat, men sen kollade jag upp på jobbet om naprapatbehandlingar ingår i sjukvårdsförsäkringen och det gjorde det. Så då började jag gå hos en naprapat som jobbet betalar för istället. Nu har jag varit hos henne två gånger och det har gått bra. Men sist jag var där fick jag nålar i musklerna i naken som hon snurrade på. Det kändes som om hon tryckte in nålarna i skalbenet och skrapade i stora rörelser. Men så var inte fallet utan det var musklerna som "krampade" runt nålen för att sen slappna av. Jag kände av dessa nålar hela dagen sen.
 
Dessutom kör jag lite käkövningar innan ja går och lägger mig, så att käken får slappna av och stretchar lite. Jag känner att det hjälper lite, men det känns som om det hjälper för stunden och sen går det tillbaka till spänningarna. Min kollega såg också på GroupOn att man kan få en super rabatt på bettskena hos en tandläkare i stan, så det ska jag också kolla upp lite mer.
 
Har du haft problem med spända käkar och har löst problemet? Hur i så fall? Rent kostmässigt kan spänningar vara ett tecken på kalcium och natrium överskott och/eller magnesium och kalium underskott. Det kan också bero på uttorkning.
 
 
Nu är jag påväg till min tredje behandling sen blir det direkt till jobbet.
 

Veckans Tips: Eliminering av fettlösliga toxiner

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

 
Vattenlösliga toxiner kan enkelt elimineras från kroppen via njurarna och med urinet eftersom att de inte sparas, förvaras eller binder dig till kroppen. Samtidigt som man behöver äta vattenlösliga vitaminer dagligen eftersom att vi inte kan spara dessa i kroppen för senare bruk. Medan fettlösliga gifter binder sig till celler och vävnad så att det kan sparas och förvaras. Om man äter lagom mängd fettlösliga vitaminer dagligen, är detta en bra egenskap, men så är inte fallet för gifter eller överskott av fetter.
 
Fettlösliga vitaminer är vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K och toxiner kan vara tungmetaller, bekämpningsmedel, konserveringsmedel, plast, livsmedelstillsatser och föroreningar. Vitaminerna och gifterna lagras i fettceller vilket kan leda till problem för både cellerna och kroppen. Vad som exakt sker i kroppen beror på typ och mängd av vitamin/toxin, men överskott av någon av dessa kan leda till hälsoproblem så som nervskador, immunförsvarsproblem, förhöjda fettvärden, cancer, stagnation mfl.
 
Det första man bör tänka och ändra på för att eliminera dessa fettlösliga vitaminerna är att vända balansen av HDL- och LDL kolesterol. Så att det är högre mängd HDL, bra kolesterol eftersom att de transporterar fetter från kroppen till levern för eliminering, och samtidigt få en lägre mängd LDL, som är kolesterol som transporterar fetter från levern till kroppens celler för förvaring. Vad man bland annat kan göra är att öka intaget av vatten, för ökad rörelse, och fibrer. Eftersom att fibrer fibrer ser till att galla (som innehåller elimineringsprodukter) inte absorberas igen. Galla utsöndras till tarmkanalen dels för eliminering av gifter men också för fettabsorption, men om tjocktarmen inte töms på avföring tillräckligt snabbt kan gifter absorberas igen vilket leder till att gifterna åter hamnar i fettceller. I vissa fall kan lavemang vara en god idé för att förhindra återupptag. Motionera, sluta röka, undvik socker och undvika transfetter förbättrar också HDL och LDL balansen. För att undvika att dessa miljögifter ska förhindras från upptag krävs en frisk tarmkanal med balanserad tarmflroa, så det en av de första steget för en frisk kropp. Om detta är ett steg för dig beror på din hälsobild och hälsohistoria.
 
Att "bränna fett" är ett annat viktigt steg, eftersom att om man bränner cellerna bränner man även gifterna eller också "släpper" de fria så att det förhoppningsvis kan elimineras. Att bränna fett kan man göra på många sätt, genom motion eller periodisk fasta. Genom periodisk fasta låter man kroppen gå över till att bränna fetter som energikälla istället för att använda kolhydrater som förvarats i levern i form av glykogen. Kolhydratskällan är nämligen tom efter en tid under periodiskfasta och därför är fettceller ända alternativet för kroppen. En rask promenad på morgonen tros vara en av de bästa sätten att öka fettförbränningen på.
 
Att bada bastu eller ta varma bad är också hjälpsamt eftersom det mjukar upp cellmembranet vilket gör att toxiner enklare kan röra sig ut ur cellen. Även mineralen magnesium och antioxidanterna vitamin A, vitamin C och vitamin E är viktigt vid detox av giftiga fetter. Några av dessa är fettlösliga, men det är nödvändiga för att förhindra okontrollerad oxidering av olika slag, bland annat av fetter.
 
Men det är oerhört viktigt att komma ihåg att samtliga elimineringssystem behöver fungera optimallt så att fettlösliga toxiner och överskott av fettlösligavitaminer kan elimineras från kroppen, dessa organ är huden, lever, lymfsystemet, blodet och tarmarna.
 
Tänker du på fettlösliga gifter när du detoxar? Det är faktiskt något som jag inte tänkt på tidigare. Så detta ska vi ta mer hänsyn till när vi ska detoxar i mitten av mars.