Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Bor-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej hej,

En mineral som många inte hört talas om, inte jag heller, är bor. Bor omvandlas till borat innan det tas upp. Man vet ännu inte med säkerhet om detta är en essentiell mineral. Och man är inte hundra procent säker på vad mineralen har för nytta i kroppen. Men det verkar som om den hjälper till att upprätthålla balanserad kalcium nivåer, vilket då också leder till att det är viktigt för att bibehålla friskt skelett. En anledning till att man tror att borat är viktigt för kalcium balansen är då mycket borat har hittats i bisköldkörteln. En av dom viktigaste uppgifterna detta organ har är att det är del kalcium metabolismen.
Man tror också att borat upprätthåller en balans av magnessium och fosfor, vilket betyder att det är viktigt för många mineralers placering och rörelse genom kroppen och cellerna.

Brist på borat tros leda till benskörhet och onormal mineral metabolism, men mer forskning måste göras innan vi vet med säkerhet.

Bor finns i jorden så frukt och grönt har bor, men rikast bor innehåll finns i äpplen, vindruvor, päron, nötter och gröna salladsblad. Jorden i Norden innehåller däremot väldigt lite bor och av den anledningen kan vissa behöva supplement av mineralen.

kram

(Vill också påpeka att vissa böcker säger att man är säker på ovan information, medans andra menar på att mer forskning måste göras. De böcker jag läser säger att mer forskning måste göras innan man kan veta med säkerhet.)

Frågestund

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej hej,
Sett på många av bloggarna som jag följer, att dom haft frågestudener, där läsarna frågat massor av olika frågor som bloggaren sen svarat på. Och detta tyckte jag är en jätte bra ide, så nu får du istället fråga mig precis vad du vill. Det kan vara frågor om mig, mina känslor & funderingar eller varför inte om hälsa. Om det blir frågor kring hälsa blir det troligtvis ett eget inlägg om saken eftersom att det kan finnas så mycket information kring vissa frågor. Fråga och jag svarar!!!

Kram kram


Behov av att planera

Kategori: -Mina tankar & känslor

Ohh vilket behov jag har av att planera en semester nu! Guideboken över Indien är inhandlad och jag och Tina har bokat in en helg i mars då allt ska planeras och bestämmas. Jag och kärleken har funderat på en lång weekend till Edinburgh i maj, men vi väntar fortfarande på besked på om jag får ledigt runt Kristi Himmelsfärds dagen från jobbet. Hoppas Hoppas Hoppas!! Sen pratade jag med bästa vännen i Brighton som tycker att jag och kärleken bara måste hälsa på henne för att fira att hon fått en egen lägenhet. Och det håller jag absolut med om! Många funderingar men inte mycket spikat!!

Jag är lite av en sån människa som alltid vill ha något att se fram emot, då vet man att man ska få se någonting nytt, prata ett annat språk, få fler minnen och hamna på fler äventyr. . Så man skulle kunna säga att jag inte lever i nuet hela tiden, men som allt annat går det ju upp och ner. =) Jag får helt enkelt hålla mig lite till med planerandet!

Har ni någon semester planerad ännu??

 

Kram

Jod-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej,

Då ville jag berätta lite om mineralen jod, som finns i vissa bordssalter. Denna mineral behövs för produktionen av hormon i sköldkörteln, dessa hormon styr energin som används vid ämnesomsättningen och hur snabbt maten bryts ner. Det hjälper även till med skapandet av ATP molekyler som används som energy för hela kroppen. (Lär mer om ATP här(X)). Andra hormon är viktiga för produktionen av/skapandet av proteiner med amino syror och därför också växa.

Jod är giftigt, men när det har ändrat form och blivit en negativt laddad jon/atom så är det snarare en livsviktig mineral. Omvanligen av jod (iodine) till jodsalt (iodide) sker i magen. Jodsalt är inte samma sak som bordssalt, utan är en typ av mineral. En antioxitant som heter glutation (tre olike aminosyror som skapat en molekyl/ett protein), används vid ombildningen av jod till jodsalt.

Brist på jodsalter kan orsaka sjukdomen struma som visar sig i förstorad sköldkörtel. Sköldkörteln kan inte utsöndra dom hormoner som behövs, detta för att jodsalt saknas. Detta tillstånd kan alltså rättas med jodsalt, om det är det som är roten till problemet. Symptom som kan visa sig vid brist är viktökning, låg energi nivå, vissa typer av cancer (bröst, livmoder), skört hår, minskad sexlust , hypothyoidis mm.

Städer nära havet har oftast jod i jorden och tillför därför tillräckligt med jod om man äter mat från området. Om jorden har brist på jod leder det ofta till problem, men som vanligt varierar detta beroende på vad du äter.

Upptagningen av denna mineral sker snabbt och enkelt upp i blodet och det filtreras lika snabbt och enkelt genom njurarna och försvinner ut med urinet. Inget jodsalt förvaras i kroppen och därför måste det ätas regelbundet. Men det kan ändå leda till överskott eftersom att så mycket och för mycket bordssalt används av många människor, och då speciellt om man äter mycket snabbmat. Också ett överskott kan påverka sköldkörteln
p
å ett negativt sett.

Finns som mest i produkter från havet, så som fisk, skaldjur och sjögräs. Kelp, som är ett samlingsnam för brunalger som används istället för bordssalt. Kelp innehåller betydligt fler mineraler och mindre mängd natrium än vanligt bordssalt.

kram

Förslag på förbättring av immunförsvaret

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Immunförsvaret måste alltså få stöd från dig, och det första är att äta en varienrande kost med mycket vitminer och mineraler. Det finns så många olika sätt att förbättra och stödja immunförsvaret, och här kommer några alternativ.

Dom saker som skadar/försämrar försvaret allra mest är:

 • Stress gör så att vi utsöndrar mer utav stresshormonen adrenalin och kortisol som upphäver/kväver immunförsvaret.
 • Sömnbrist försämrar hela systemet eftersom att man inte låter kroppen laddas upp och vila.
 • Övervikt saktar ner immunförsvarets reaktioner och funktioner.
 • Ohälsosam mat- Man bör undervika socker, vit bröd/ris, raffinerade produkter och andra onyttigheter som inte ger kroppen annat än motstånd till kampen om välbefinnande. Visste du att om man har för mycket socker och insulin i blodomloppet kan vitamin C inte tas upp lika enkelt, och därför inte stödja immunförsvaret.

Och dom saker som istället stärker immunförsvaret är:

 • Solljus minskar risken för depression och därför stress. Dessutom får vi i oss D vitamin som också hjälpen kroppen att fungera som det ska.
 • Positivt tänkande är viktigt eftersom att positiva tankar och känslor påverkar immunförsvaret eftersom att positiviteten kan tränga sig in i vita blodceller. Lyckliga celler gör sitt jobb!
 • Nyttig kost som innehåller antioxidanter eftersom att dom skyddar mot fria radikaler. Fria radicaler kan  förstöra och påverka thymus körteln som är ansvarig för delar av immunförsvaret.  Amino syran arginin, vitamin A, C, E, B6, selen och zink stödjer thymus körteln. Sköldkörteln är också en del av immunförsvaret.
 • Motion ökar blodcirkulationen, rörelse och värme.
 • Antikroppar skapas av protein. Proteinet glutamin och ornitin ökar aktiviteten mot bakterier genom ökning av T-cellerna som tar död på bakterier (Killer). Histidin ökar fagocyterna och ser till att kroppen har en balans av "helper" och "suppressor" i kroppen. Cystein, metionin och glutamin arbetar som kraftfulla antioxidanter och förhindrar också virus-uppbyggnaden. Listan av aminosyrorna funktion i immunförsvaret kan göras lång, men här var några exempel.
 • Selen ökar B-cellerns. Zink reglerar antalet T-celler och fargocytos. Mangan ökar T-cellernas aktivitet. Järn ser till att balansen mellan B-celler och T-celler är bra. Magnessium och kalium är också viktigt för immunförsvarets funktion.
 • Immunförsvaret behöver även EPA fett, detta skapas efter nedbrytningen av LNA/omega 3. EPA stödjer och förstärker immunförsvarets funktioner. Om denna fett syra saknas kan neutrofiler och basofiler inte göra sitt jobb och reagera under inflammationer.Som med alla andra funktioner i kroppen behöver kroppen va i balans för att nedbrytning ska kunns ske, sån det är alltså ingen självklarhet att man kan bryta ner fettsyror
 • Vitamin E och Vitamin B6.
 • Folsyra, vitamin B5 tillsammans med Vitamin B12 är nödvändiga för produktionen och funktionen av vita blodkroppar, som jobbar med immunförsvaret.
 • Vitlök,Kamomille te, och plantor så som aleo vera, ginseng, röd solhatt, kryddnejlika mm.
Sen är det självklart att alla kan behöver andra/olika metoder för att förbättra immunförsvarets förmågor, funktioner och aktivitet för att kunna hjälpa kroppen. Dom som har allergier till exempel har för många T-cell "helper" jämfört med T-cell "suppressor".


xxx

Vägra vara offer

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Go morgon alla söndags njutare!!

Då har jag fått tidningen "Leva med diabetes" och på första sidan är ett brev från ordföraren som säger att Hba1C nivån i Stockholms län stiger. Hba1C är snittvärdet av socker i blodet under den senaste tiden. Min syn på meddelandet av brevet är att läkarvården inte anstränger sig för att hjälpa diabetiker (i Stockholm) med att förbättra blodsockernivåerna. Detta må stämma, men det som gör mig upprörd är att brevet får diabetiker att framstå som "offer".
Jag har svårt att förstå dom som ser sig själva som offer, jag är inget offer och det är inte synd om mig. "Ohhh stackare, har du diabetes, va äckligt". Om jag inte hade fått diabetes hade jag inte åkt till Australien, besökte en kompis och reste runt. Jag hade inte heller fått träffa mina släktingar, mormors biologiska syster och hennes barn, som jag inte visste att vi hade i detta underbara land. Jag fick diagnosen diabetes i England och då tänkte jag att jag behövde svensk sjukvård, så jag flyttade till Norska gränsen, som låg nära hem. Fyra månader efter diagnosen och en månad i Norge tänkte jag: "Varför flyttade jag från England, jag älskade det ju!? - Min diabetes ska inte få styra mitt liv... Jag kan göra vad jag vill! Nu ska jag till Australien!". Jag är inget offer(!) och jag kan inte skylla mina problem på sjukvården, eftersom jag själv ansvarar för min egen hälsa. Gör vad du kan för att göra det bättre och ta hjälp av sjukvård, dietister och andra som kan hjälpa dig att lära dig mer.

Det är lite av ett "blame-game". Vi skyller våldet, dålig inlärning i skolan, dåligt uppförande av medmänniska, skattesmittning etc etc på samhället. Precis som vi skyller dålig hälsa på samhället. I vissa fall är så säkert fallet, men i första hand är man själv ansvarig. Och visst är det inte fantastiskt allt man kan göra för sig själv!?

Kram kram

Rubbningar i immunförsvaret

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Här kommer några exempel med kortare förklaringar om problemen som kan skapas på grund av rubbningarna i immunförsvaret.

Vid allergier skapar kroppens B-celler antikroppar som attakerar mat som vi äter, kroppen tror alltså att tex nötter är en inkräktare som måste förstöras och allergiska reaktioner inträffar. Det kan också vara så att kroppens immunförsvar /antikroppar attakerar bra och naturliga ämnen i kroppen, så som leder, muskler och vävnad för att immunförsvaret ser detta som en inkräktare även om detta inte är fallet. Detta kallas autoimmuna sjukdomar och det kan vara sjukdomar så som glutenintolerant, diabetes typ 1, Multipel skleros (MS), vitiligo mm. (Alla har en del av autoimmunitet, men det är inte på alla som det syns i en sjukdom). Autoimmunasjukdomar skapas antingen för att försvaret inte reagerar alls eller för att det överreagerar. En allergi är när kroppen överreagerar och producerar hormon så som histamin, kinins (eng ord, skyddar mot vävnads skador), prostaglandin (PGs), leukotriener mfl, som skapar allergi symptom så som snuva, rinnande ögon, andningssvårigheter och hudutslag. Något så enkelt som stress kan leda till utsöndringen av histamin som kan leda till allergi symptom. Om för mycket histamin utsöndras är det ofta ett tecken på uttorkning och även ett tecken på för mycket gifter i kroppen. Sen varierar problemen på vilken typ av allergi personen lider av. 

Vaccinationer påverkar också immunförsvaret eftersom att det gör så att det överreagerar och systemet är inte designat att reagera på dessa koncentrerade ämnen. Men det sägs också att det är OK (inte skadligt) att ta vaccin eftersom att substansen liknar de ämne som det ska skyddas mot, men det är inte aktivt och ska därför inte leda till någon infektion/skada. Det är här många har olika åsikter om det är skadligt eller ej. Själv tror jag inte på vaccin, av den anledningen att det inte är naturligt.

Cancer är något som kroppens immunförsvar också ska skydda kroppen från, detta eftersom att cellförändringar kan leda till tumörer och detta anses vara antigen. "Antigener" är ett samlingsord för främmande ämne som befinner sig kroppen och som immunförsvaret skyddar mot. Cellförändringar är normala, men dom måste också förstöras innan tumörer bildas av immunförsvaret. Forskning kring cancer är ett stort fokus och forskarna försöker hitta sätt att skapa antikroppar som attakerar cancerceller, förstå vad det är som påverkar dom cancer-antikroppar som redan finns i kroppen och om dom inte fungerar som dom borde. Läs boken "A cancer Therapy" av Max Gerson om du vill veta mer om cancer. Boken handlar om varför cellförändringar sker och hur man ska kunna minska risken. Mycket bra bok med mycket information. En ledtråd i boken är protein!

Det finns sjukdomar som skapas för att man ärvt problemet, det finns även dom sjukdomar av immunförsvaret som skapas efter födseln. Det kan bero på brister på nutritioner, trauma, stress, infektioner eller läkemedel som påverkar immunförsvaret. Den vanligaste av dessa sjukdomar är HIV.

Stress, antibiotika, alkohol, rökning, depressioner och oro påverkar också immunförsvaret. Så dessa bör alltså undervikas för att stödja immunförsvaret. Snart kommer ett nytt inlägg om hur man stödjer kroppens fantastiska immunförsvar.

xxx

Fashionshow i Kungsträdgården

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

En modeshow och afternoon tea senare. Vi började eftermiddagen i Kundsträdgården och Mercedes Benz tältet med champange, scones med ost och små bakelser. Lite mingel, där vi träffade några gamla kollegor, nuvarande kollegor och främlingar. Mycket trevligt och mycket prat! Mode showen innehöll både läckra klänningar (den gröna långklänningen och organge/rosa är favoriter) och mindre snygga klänningar, så klart, eftersom att vi alla är olika. Här kommer några foton från showen, människorna och goodiebagen. Den innehöll Oil miracle för håret, Face cream Cliniderm (för män), day cream Cliniderm och lite annat plock.

Nu är det dax för ostbricka framför TVn med min kärlek.

Kram på er
Foton från fredagsgmys

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Hej Hej,

Det blev nästan middagen vi hade funderat på. Förrätt var räkmacka med ägg. Varmrätt blev fläskfile med stekt paprika, chorizo och lök och till de pommes med världens godaste svampsås. Tror att jag redan sagt det kärleken är, men det måste sägas igen. Vi valde ett av vinen som vi köpte i Italien förra somaren. Lättdrucket och som att dricka saft, men jag kan också berätta att vi blev så mätta att vi bara drack ett glas var.

Kram
Ovanligt fredagsmys.

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej Livs-njutare!!

Idag ska jag och kärleken ha en riktig mys-kväll. Igår hyrde han en action rulle som vi ska titta på…. (Hade jag fått välja hade det blivit en drama så att jag får fälla några tårar.) Också tänkte vi göra en tre rätters middag för att göra det lite speciellt. Det är inte ofta som vi gör det hemma, ska man äta tre rätter så blir det på restaurang. Planen än så länge är räkmacka till förrätt, chorizo gryta av något slag  till varmrätt och till efterrätt ska vi försöka göra en hemgjord sorbet, till det delar vi på en flaska rött vin och då möjligtvis någon av flaskorna vi köpte på vår roadtrip i Italien i somras. Vi ska till affären efter jobbet för inhandling, så planen kan ändras.

Lägger upp bilder senare ikväll eller imorgon innan vi ska på Afternoon tea och modevisning.

Hoppas ni alla får en fantastiskt mysig helg.

Kram

Mumsig lunch

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Jag är som besatt och älskar grytor, så igår blev det gryta med fänkål till lunch. I vanliga fall brukar jag bara ha massor av grönsaker och kryddor, men igår blanda jag även i grädde. Kolla in grytan!!!

Ingredienserna var vatten, morötter, rödbettor, fänkål, lök, broccoli, kål, tomater, dragon, grädde, gurkmeja, chilipulver, cayenpeppar, salt och pepparImmunförsvaret, Vad är de egentligen?

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Immunförsvaret består av många olika delar och dom hjälper alla till vid försvaret av kroppen från angripare så som virus, bakterier, svamp och andra farliga ämnen. Immunförsvaret skyddar också mot ämnen som skapas inuti krooppen, så som cellförändringar och fria raddikaler. Man kan säga att immunförsvaret är som en militär, där flera olika "varelser" har olika arbeten i försvaret.

Kroppen har flera olika barriär som skyddar kroppen att ta in dessa ovälkommna ämnen. Huden är ett skydd, andra är olika typer av membran (som ett skal) som skyddar upptaget av gifter ur tunntarmen. Enzym är nödvändiga för nedbrytningen av mat vilket också skyddar kroppen mot gifterna efter som att dom till viss del förstörs. Vissa enzymer ändrar formen av ämnen genom att lägga till vatten (hydrolysering). Epitelceller skyddar cellen på flera olika sett beroende på vilken typ av epitelcell det är.

De första organen som stötter på inkräktare är munnen och huden, och i dessa finns lysozym (ett enzym) som hjälper till vid nedbrytningen av membranet av inkräktar cellen. I kroppen är det dom vita blod kropparna som är en del av immunförsvaret och två typer av lymfocyter, B-celler och T-celler. Dessa lymfocyter, skapar i sin tur fagocyter (äta) och då antingen stora makrofag eller små  neutrofiler, basofiler och eosinofiler. Alla dessa "arbetare" har olika arbeten i kroppen och som del av immunförsvaret. Fagocyter är när cellerna fångar upp gifter utanför cellen för att sen förstöra gifterna när de befinner sig i cellen, detta kan skapa var/sårvätska. 

Basofiler håller vakt och är där för att upptäcka när en obehörig kommer in i kroppen eller skapas. När basofilerna upptäcker en obehörig skickas ett meddelande till neutrofilerna som genast slukar inkräktaren. Det är sen macrofagerna som transporterar bort neutrofilerna som har slukat inkräktarna. Det är sen T-cellerna som tar hand om makrofagerna. Det finns olika typer av T-cell i kroppen, de är T-celler som tar död på inkräktare genom att fånga upp och förstör dom (Killer), känner igen inkräktarna för framtida tillfällen då bakterien kommer in i kroppen (Memory), stimulerar formationen av antikroppar (Helper), dämpar oönskade resultat och är "den hjälpande & kontrollerande handen" (Suppressor). T-cellerna och makrofagerna utsöndrar ett kemiskt medel i kroppen som heter lymfokiner, dessa triggar produktionen av som T-celler som hjälper till att stimulera antikroppar och hjälper till att hålla ordning.

B-cellernas ansvarar för antikroppsystemet, det finns tusen tals olika B-celler där varje enskild arbetar enbart med en viss inkräktare. Dessa tillhör en grup protein som kallas globulin, av den anledningen kallas antibodies också immunglobulin (Igs). IgA skyddar cellerna så att inga inkräktare kan ta sig igenom membranet, IgE arbetar under allergier, IgD stimulerar produktionern av antikroppar, detta är bara några av alla dom tusentals antikroppar som finns. B-cellerna bevaras i lymfvävnaden fram tills att den rätta Ig'n behövs.

T-cellerna och B-cellerna arbetar för vissa inkräkrare och bara med dessa, reagerar långsamt och har ett minne av tidigare obehöriga. dessutom finns dessa i kroppen redan vid födseln. Medans fagocyter fokuserar på det generella immunförsvaret, reagerar snabbt och har inget minne av tidigare inkräktare.

Det finns så mycket mer om immunförsvaret än detta inlägg, men jag börjar med detta till att börja med. Dessutom tror jag att vi kommer gå djupare inpå ämnet längre fram i kursen. Kommer ett inlägg om hur man förbättrar och stärker immunförsvaret och vad vi kan ha gjort för att göra det svagare.xxx

 


 

Glycemic Index med exempel

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Läst lite mer om kolhydrater idag och hamnade på avsnittet om Glycemic Index, GI.  GI är dom värden som satts på föda för att informera om hur snabbt det tas upp i blodomloppet. Ett lågt nummer säger att det tar lång tid (så som gröna grönsaker), medans ett högt nummer berättar att det går väldigt snabbt (så dom vanligt strösocker). Kokt potatis (fast) har ett GI på 90 om man äter potatisen direkt, men om man istället kyler ner den och sen värmer den är det nya GI värdet 33. Detta är en av den första informationen jag fick om GI, och jag blir lika imponerad varje gång. =) Ju högre nivå av stärkelser och fibrer det är i produkyten, desto lägre GI värde blir det. För längre listor på produkter och deras GI kan man googla och hitta många och långa listor.

Från lågt (10-60) till högt (100-150)

Maltos 150
Druvsocker 141
Russin 95
Vit ris 95
Kokta morötter 85
Honung snitt 78
Banan mogen 84
Majs produkter 75 (men kan variera)
Banan, övermogen 74
Bovetagröt 64
Spagetti 60
Brunt ris 55
Nougat 46
Soyamjölk 43
Banan, omogen) 43
Kidney och svarta bönor 39 (konserverade 74)
Röda linser 36
Grapefrukt 25
Filmjölk 15
Nötter 15-30
Svamp 20 (varierar beroende på svamp)
Tomater 15
Hummus 9

Kram kram

En frukost nästan helt utan kolhydrater

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

God morgon alla Välbefinnare!!

Idag är det dax för en pluggdag och jag tänkte läsa lite mer om kolhydreter, hur dom bryts ner, hur dom används som energi, vilken typ av kolhydrat som används till vad. Dessutom ska jag läsa igenom alla uppsatser som jag skrivit för del 12 för att om justeringar behövs göras innan jag skicka in dom.


Hade en mumsig frukost idag med kokt ägg, selleri, tomat och gröna blad som förrätt, och till efterrätt blev det banan, blåbär, soya mjölk och kanel.

Ha en bra dag alla.

Kram


En dag med glada känslor men inte många tankar

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Välbefinnaren.

Håller på med två stora inlägg, en om immunförsvaret och en om dom olika typerna av mjölk alternativ som finns. Eftersom att de kommer vara fullt av information vill jag nu inte lägga ner energi på ett kortare inlägg om hälsa. Så idag blir endast detta!!

Har haft en finfin dag idag, många diskutioner med kollegorna, många skratt och go lasange som kärleken lagade igår kväll. Har kommit fram till idag att måndagar inte är min favorit dag, men vad gör det om man älskar alla andra dagar i vecka. =)

Planer för veckan är After work imorgon med kollegorna eftersom att min kära kollega och vän har sin sista dag på jobbet. På fredag har jag och kärleken planerat in en tre-rätters middag hemma, och på lördag blir det Afternoon tea med Fashion show. Blir en bra vecka gissar jag på!!

Kram kram

ADHD-föreläsning (TED)

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,

Pratade nyligen om en TED-föreläsning, som jag bara tyckte var fantastisk, med en kvinna som förklarar med en sån känsla, om hjärnblödningen hon upplevt.
Men nu har jag blivit rekommenderad en ny TED-föreläsning, som finns på youtube.com Här (x). Sir Ken Robinson pratade om skolsystemet, barn och om förmågan att föreställa sig, fantisera och om våra egenskaper, olika barns förutsättningar, skillnader mellan olika delar inom ett och samma land gällande ADHD-diagnoser.
Hela föreläsningen är på 55 minuter ungefär och dom börjar prata om ADHD efter 32:a minuten. Intressant att jag, min familj och min pojkvän i helgen diskuterade just detta ämne i helgen.

ADHD som "stämpel" kan, med största sannolikhet, skada ett barn, för att det kan få dem att känna sig sämre än andra barn, de får särbehandling, vilket ökar risken för den form av utanförskap som kan vara vanlig i skolan. Dessutom finns det nog de också som ser det som en ursäkt för att vara lite sämre också, så de "sätter sig själva på efterkälken". Enligt Sir K.Robinsson, skapas problem för att barnen växer upp i en viss miljö, en miljö utan tro och optimism oftast. 

Många människor, barn som tonåringar, känner, i dagens samhälle, att man inte behöver bra betyg för att lyckas här i livet. Av den anledningen känner dom att inte mycket tid och energi behövs läggas ner på studierna. Nu får man diagnosen ADHD lika enkelt och snabbt som man opererade bort halsmandlarna på 50-talet, när man egentligen borde fokusera på att väcka barnets vilja att lära sig och använda den energi som finns och inte att lugna ner sig och stoppa den energi.

Kolla på föreläsningen, fundera på vad som sägs och berätta vad du tycker.

xxx

Weekend recap

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej,

Helgen hos mamma och brorsan har varit lugn och skön. Härligt att träffat familjen igen, haft bra diskutioner, lyssnat på en bra ljudbok med kärleken som heter "Munken som sålde sin ferrari", vilket är en bok som påminner om Paulo Coelho djupa meningar! Några av diksutionerna och lärdomar från boken kommer troligtvis upp på bloggen snart. 

Här kommer lite bilder från i helgen.

Familjen har ingen katt men detta är Boel aka "Snyltaren", hon kommer på besök när hon vill ha kärlek eller leverpastej, vilket är ganska ofta. Denna helg sov hon även på soffan.

Jag tog med mig massor av äpplen hem till mamma som blev massor av äppelmos, som vi åt till frukosten.

Såhär fint var det när vi åkte hem mot Stockholm, och lyssnade på ljudboken.


Lördagsmorgon på Tjörn

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Go morgon alla Välbefinnare!
Vaknade idag kl 10 när mamma höll på att fixa frukost till mig, kärleken och min lillebror. Min lillebror fyller 20 år imorgon. Grattis på honom! Efter en timma vid datorn har vi nu skrivit klart brorsans CV, vilket känns positivt och ser ljust ut. Nu ska bara min kärlek kolla igenom CV:t så att de blir professionellt och "det bästa".
Idag ska vi äta taco och sen jordgubbstårta, och brorsan ska på fest... om jag inte lyckas hålla honom hemma.
Önskar dig en fantastisk helg.
Kram kram

"Salvekvick och Kvacksalveri"

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Fick en present av min kritiska pojkvän som heter "Salvekvik och Kvacksalveri" skriven av Simon Singh och Edzard Ernst. Boken handlar om alternativ medicin och dom olika metoderna som existerar. Dom diskuterar akupunktur, örtmedicin, kiropraktik och homeopati under nästan halva boken, men sen också flera andra alternativ så som tex aromaterapi, bachs blomstermedel, blodiglar, detox, hypnosterapi, feng shui mm. Dom sistnämda nämns endast bara under 1-2 sidor/ämne. Dom berättar om metoderna fungerar eller inte, efter att ha utfört experiment. Osäker på om författarna själva har utfört experimenten eller om dom enbart läst om experiment. Dom pratar om vissa alternative metoder kan rent ut sagt kan vara skadlig.

Men har bara läst första kapitlet än så länge, men ska berätta mer när jag läst boken.

Ett citat ur boken

"Sanningen finns, det är bara lögner som är påhittade" av George Braque

kram

Weekend away

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej,

Efter många fram och tillbaka blir det Tjörn resan till helgen, vi ska fira min lillebrors födelsedag, min lilla lilla bror blir 20 år. Han sa att han inte skulle fira sin dag med fest för att han hellre vill umgås med mig och min kärlek. Men jag sa att vi vill följa med på fest om han vill, men vi får se vad som händer. Kanske går ner på "Fiket" och tar en öl och lyssnar på trubadur. Mysigt!!

Hur som helst blir de inte många inlägg i helgen eftersom att vi ska umgås så mycket vi orkar med familjen. Men önskar dig en ur mysig helg. =)

Kram kram

Fosfor-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej,

Mer om mineraler, och denna gång ska jag gå igenom fosfor. Säger jag fosfor tänker många på eld eftersom att det brinner lätt, eller gravida kvinnor då det sägs behöva högre halter an vanligt.

Fosfor mängden till förhållande av kalcium bör vara lägre, man bör alltså ha lite mer kalcium än fosfor (1:1-1,5:1). Denna balans är viktig för skelett formationen, om det finns för mycket fosfor finns inte mycket plats kvar för kalcium i skelettet. Dessa två ämnen kämpar om att  bli upptagen först, och fosfor tas enklast upp i kroppen. Det är bisköldkörtlarnas hormon som styr upptaget av båda dessa mineraler.

Förutom formationen av ben och tänder hjälper den även till vid många kemiska reaktioner som inträffar i kroppen. Jag skrev ett inlägg om ATP molekyler i kroppen som ger kroppen energi. I en sån molekyl finns tre fosfor molekyler som avger energi när en av dom bryts loss. Det är även viktigt för protein föreningarna som arbetar med växandet, lagning och underhållandet av cellerna och vävnad.
Fosfor är också viktigt, tillsammans med fett, för att skapa och bevara membranet som skyddar cellerna. Om membranet är i gott skick har de kontroll på vad som kan trängas igenom in och ut genom cellväggen och det ser också till så att cellen är rörlig.
Denna mineral hjälper även till vid kontrollen av pH värdet, så att det varken blir för basiskt eller surt, vilket är en orehört viktig funktion i kroppen.

Symptom av fosforbrist är svaghet, anorexia, skelettsmärtor, stela leder mm. Men denna typ av brist förekommer inte ofta, eftersom att vi äter så mycket kött, dricker så mycket läskedrycker och snabbmat. Höga nivåer av fosfor kan leda orsaka diarre, förkalkningar, förhindra upptaget av zink, kalcium och magnessium. 

Fosfor finns i kött, och även i andra produkter som är rika på protein, så som mjölk, nötter, ost coh ägg. Kött har mycket högre nivåer av fosfor än kalcium, medans fisk innehåller mer kalcium än fosfor. En mer jämn kalcium och fosfor balans finns i mjölkprodukter. Läsk höjer nivåerna av fosfor extremt mycket, vilket är något som oroar forskarna mycket.  Om man leder av svagt skelett ska man nödvändigtvis inte bara äta mer kalcium, man bör också sänka intaget av fosfor.

xxx

Min nya frisyr och Bloglovin

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Här kommer några bilder på min nya frisyr, efter att ha fotat mig själv en gång i timman sen jag kom hem klockan 14. =) Börjar bli mer och mer van vid frisyren, men skulle vilja tvätta och styla själv, men de måste vänta till imorgon kväll, tydligen. Väntar fortfarande på att kärleken ska komma hem och se mig. =)

Ni visste väl att ni kan följa mig på bloglovin.com, så får ni meddelande om att jag har lagt upp ett nytt inlägg.  Klicka här---> XXX. Det fungerar också att klicka på RSS knappen på höger sidan under listan av alla kategorier, arkiv och länkar (orange knapp) så får du istället ett mejl när jag postar någonting nytt.

xxx


Makrillsallad

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Hej hej,

Min kärlek är på konferens med jobbet och det betyder att jag kan laga massor av vegetarisk mat med massor av grönsaker. Han är inte så förtjust i frukt och grönsaker, men ibland lyckas jag lura i honom en fruktsallad. =) Så, igår lagade jag alltså en av mina favvo rätter: Makrillsallad.

Ingredienser: Rökt makrill, rivna morötter, roccula, färsk persilja, tomater, selleri, solrosfrön och svart quinoa.

xxx

PS: Nu dax att plugga...mer.


Olika typer av vatten

Kategori: -Water

Bubbelvatten, kolsyrat vatten med smak, kranvatten... ja, det finns verkligen många olika typer av vatten. Jag gjorde för ett tag sen ett inlägg där jag svarade på en läsares frågor, där den ena frågan var om det var nogon skillnad på dom olika vatten som finns. Och här kommer alltså en liten uppdatering.

Det är ju verkligen riktigt svårt att veta vilket vatten man ska dricka och frågan är om det ens finns ett svar på den frågan. Men här ska jag igenom många typer av vatten och andra tips.

Det finns flera olika typer av tillsatser som används i kranvattnet av olika anledningar. Klor och kloramin änvänds som desinfektionsmedel, dom tillsatserna skapar sen nya produkter i vattnet så som bromat och klorit. Bekämpningsmedel så som atrazin, som används vid produktionen av majs, har också hittats i vatten, då detta har tagits upp i grundvattnet. Informationen om atrazon har hittats gällande vatten i USA. Men det jag menar är att grundvattnet kan ta upp vilket ämne som helst från jorden som används till mototvägar, vid växtproduktion, luftmiljöförstöring eller ämnen för uppbyggnaden av hus, som sen kan skada oss när vi dricker vattnet.  Du ska själv kunna kolla upp hur just ditt vatten ser ut. Håller på att ta reda på vad som finns i mitt Stockholms vatten. Jag återkommer på den frågan om jag får svar.

Brunnvatten kan innehålla fler mineraler än kranvatten eftersom att inget har gjorts med detta vatten, men chansen till gifter är högre av samma anledning.

Källvatten är oftast den naturligaste varianten av vatten, och många företag använder sig av denna typ av vatten. Klor kan tillsättas för desinfektering, men utöver detta används inte några tillsatser (oftast). Denna typ av vatten kan också bli förorenat från ämnen som finns i jorden runtikring källan. Kolla in hemsidan findaspring.com och kolla om de finns källvatten nära dig. (Redan kollat på Sverige, och de finns två ställen nära Göteborg).

Mineralvatten innehåller ofta mycket mineraler, och vissa av denna typ är också bubbliga. Jag visste inte att de fanns bubbelvatten i naturen. Ibland försvinner kolsyran under färden till fabriken där förpackning sker, då lägger man till koldioxid som skapar kolsyra. Kolsyran kan i längden skada kroppen om man dricker för mycket av denna typ av vatten, detta eftersom att kolsyra kan påverka pH värdet och dess balans. Denna typ av vatten kan också innehålla gifter från naturen, men inga bakterier eftersom att dom inte kan leva i denna typ av miljö.

Filtrerat vatten är när ett filter används för att ta bort bakteria, metaler och/eller kemikalier mm. Varje filtreringsapparat fungerar på olika sett och tar bort olika och olika mycket ämnen. Men generelt är detta bra vatten

Destillierat vatten är vatten som görs till ånga, där ångan samlats upp som sen skapar vatten. Detta tar bort dom flesta mineraler, kemikalier och organismer. Eftersom att denna typ av vatten inte innhåller några mineraler, utan enbart rörliga och energirika kemikalier, attraherer detta nya ämnen, och då både mineraler och gifter. Av denna anledning bör man inte dricka enbart destillierat vatten. 

Målet när man väljer vatten är ju att de ska vara utan oönskade bakterier, kemikaler och tillsatser. Så det vattnet som är bäst är destillierat vatten och filtrerat vatten, som filtreras hemma i din egna filtrerings apparat. Men kloret i ditt kranvatten kan du få bort genom att hälla upp vatten i en kanna och låta den stå i några timmer, på detta sett avdunstas kloret från vattnet, dessutom smakar vattnet mycket bättre.

xxx

Linfrö te

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Här kommer receptet på linfrö te som är mycket bra vid uttorkning.

Koka upp en liter vatten och två msk linfrön.
Ta bort från plattan så fort det kokar.Låt stå i 12 timmar.
Sjud sen blandningen i 45 minuter, de ska bubbla lite, men inte koka. Låt det inte koka över eftersom att det blir väldigt kladdigt.
Häll blandningen genom en sil och förvara i kylen (max fyra dagar).
Te't blir väldigt tjockt och kladdigt, så blanda 50/50 te-blandningen med varmt vatten. Som du kan se på den sista bilden.

Lycka till!


Kalium-Macromineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Go kväll, här kommer ett inlägg om kalium och dess viktiga funktioner i kroppen.

Kalium är en av dom viktiga elektrolyterna som finns i kroppen, detta innebär att mineralen har en elektrisk laddning, dom andra elektrolyterna som finna är klor och natrium. Potassium har en positiv laddning. Det är ytterst viktigt att balansen mellan natrium och kalium är inom dom rätta rammarna, vilket är mer kalium än natrium. Natrium/salt måste ätas, men det finns gränser för vad som är hälsosamt, om man lider av högt blodtryck är det ett tecken på att man har mer natrium än kalium i kroppen. Mer kalium bör ätas, istället för att minska intaget av natrium.

Kalium tillsammans med natrium reglerar vatten balasen och balansen mellan syra och basiskt i kroppen, alltså så att pH värdet är perfekt och hälsosamt. Men det är ju givetvis också viktigt att äta en diet med basisk föda, tillsammans med en mindre del syrlig föda. En kropp som är försurad är skadad och man måste genas ändra sin diet. När natrium och kalium passerar cell membranet fram och tillbaka skapas energier som sen används i cellerna, det hjälper även till att leda nervimpulser. Alla celler behöver energi för vissa av sina funktioner, inte alla funktioner behöver energi för att utföras. (Denna funktion kallas sodium/potassium-pump (engelskt ord), mer om detta vid annat inlägg.) Kalium trivs bäst i cellerna medans natrium trivs utanför cellerna.

Tecken på att det kan vara brist på kalium är
 • Kräkningar
 • Yrsel
 • Muskelsvaghet/kramp
 • Onormal trötthet
 • Högt blodtryck

Kräkningar, diarre, vätskedrivandemedel och infektioner i tarmen påverkar också kalium nivån i kroppen, vilket kan leda till kaliumbrist.
Chansen till överkott av kalium är liten eftersom att njurarna ser till att överskottet lämnar kroppen genom urinet. Om man där emot har problem med njurarna kan det leda till höga nivåer som är giftigt. Människor med njurproblem kan därför ibland behöva äta en begränsad mängd kalium. Kalium behövs även för att njurarna ska kunna utföra sitt jobb.

Kalium finns i gurkmeja, avokade, gröna bladgrönsaker, broccoli, soyabönor, bananer, citrus frukter, nötter, frön och fisk så som flundra och lax.

Rekommenderat daglig intag är 3,5 gram/dag för män, 3,1 gram/dag för kvinnor och 1,9 gram/dag för barn.

xxx

Avundsjuka med glädje & kontroll ;-)

Kategori: -Mina tankar & känslor

Du vet när man läser andras bloggar och hör om vänner som flyttar utomland, säger upp sig för att åka till Indien i sex månader, och man blir så avundsjuk!!! Jag har haft många år utomlands, min backpack trip i Australien, året på hotellet som i Dirty Dancing och mina år i Brighton med jobb, plugg och fest. Men kommer man någonsin sluta vilja bo utomland, kommer man sluta vilja bo i ett varmar land, kommer man någonsin vara nöjd med det man har och inte sträva efter mer eller annat?!
Men det är tur och kul att man har grejer att längta till och se fram emot, just nu längrar jag som bara den till min och vännen Tinas Indien resa, som ska ske i slutet av detta år, under en månads tid. Nu är de sparandet av pengar och planerandet som gäller. Tjoho!!  Dessutom kämpar jag på med att bli klar med min kurs, så kan jag sen fokusera på vad mitt drömjobb egentligen är. Verkligen älskar att lära mig nya saker, förstå sig på kroppen och att vi ofta kan må bättre.

Här kommer iallafall några foton från mitt liv, jag har också varit med om spännande upplevelser och har många fantastiska minnen. Enjoy!

Ashdown Park hotel and Country clubDen tiden man hade långt hår, och var på väg på Hours Racing.


Gillade nog hatten väldigt mycket den kvällen.


Surfers Paradise i Australien har vi här.


Brighton England, my second home now and forever.Firandet av min födelsedag med Fancy-dress


Ett härligt citat.


Också det mest speciella huset jag någonsit bott i. Kan man göra annat än att älska det?!

IBS-What! (del 2)

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Hej,

Kom ju på att jag egentligen inte svarade på frågan om detox och fasta är bra, hälsosamt eller om det hjälper för någon med IBS. Och svaret på det variera… som många andra svar! Har man stora problem bör man inte gå igenom en detox eller fasta. Anledningen till detta är för att vägen av eliminering är blockerad, så gifterna kan alltså inte ta sig ut med avföringen. Och dessutom är det stor risk för att gifterna tas upp igen i kroppen eftersom att väggen mellan tarmen och blodet inte kan skilja på vad som är "välkommet" och inte. Gifter kan fortfarande åka ut genom svettningar och urin, men inte via tarmen, och detta är den vanligast eliminerings vägen.

xxx

IBS-What!

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Pratat med en tjej (Detta är Melissa) om IBS, och vi diskurerade om detox och fasta fungerar med detta tillstånd eller om det är skadligt om man har IBS. IBS betyder Irritable Bowel Syndrome, som innebär att man har problem med tarmen och upplever symptom så som smärta, obehag, uppblåst och växlande tarm-aktivitet. Den riktiga orsaken till problemet är inte bevisat, men man är ganska säker på att de beror på avvikelser i tarm floran och immunförsvaret som inte kan skydda kroppen mot alla onaturliga ämnen som kommit in i kroppen och jobbiga reaktioner uppstår. Ett liv fullt av stress eller infektioner som behandlats med antibiotika är andra orsaker till att IBS kan utvecklas. När man äter antibiotika kan tarm bakterierna försämras, och dessa bakterier har flera olika funktioner i tarmarna. Bland annat

 • Bland annat tränar det immunsystemet på att endast gå till attak mot skadliga ämnen.
 • Förhindrar skadliga bakterier att växa, och skapa endotoxiner. Detta är gifter som är skadliga för alla funktioner och delar av kroppen.
 • Stimulerar cellväxt.
 • Fermenterar/jäser oanvänd energy/kolhydrat-produkter. Vissa kolhydrater kan inte brytas ner utan att den perfekta tarmfloran finns, laktos kan vara ett exempel.
 • I tarmfloran finns också enzymer som är viktiga för nedbrytningen av kolhydrater
 • Skyddar kroppen så att inte vilka ämnen som helst kan passera tarm väggen in till blodsomloppet.
Antikroppen som heter IgA, som finns i tarmfloran, är dom som skyddar kroppen mot intrång av parasiter och endotoxiner. IgA "fångar" dom skadliga ämnena och för det till levern för eliminering, om antikroppen saknas i tarmfloran saknas kontrollen av gifterna. Utan den perfekta tarmfloran ökar risken för genomträngligheten och absorberingen av oönskade ämnen och ämnen som inte är nedbrytna tillräckligt. Leder till läckande tarm och andra problem.

Om nivån av tarmfloran är för låg eller för hög är det skadligt för kroppen. Om det är en låg nivå fungerar inte som funktioner som jag nämde ovan, alla kolhydrater kan inte brytas ner, immunförsvaret arbetar inte sitt absolut bästa och kroppen skyddas inte mot skadliga bakterier och ämnen. Om kroppen istället har ett överskott av tarmfloran istället kan cancer bildas. Några tecken på störd tarmflora är diarre, uppblåst mage, magsmärtor, gasbildning, illaluktande avföring.

Jag har tidigare pratat om herings's law och berättat att ett tillstånd kan leda till ett annat OM de inte tas väl hand om. Då menar jag alltså att man inte tar hänsyn till sjukdomar, lever en livsstil som inte passar just den personer, eller tar mediciner. Oftast är det så att en sjukdom/tillstånd i tarmen leder till en sjukdom/tillstånd på huden. Dom flesta problem börjar i tarmen där uttorkning och svagt immunförsvar visar sig, och leder sen vidare till andra problem om inte det tas hand om på ett naturligt sätt för att stödja kroppen.

Så vad kan vi göra, här är några förslag med förklaringar

Man bör hjälpa tarmarna med fett nedbrytningen, genom att öka produktionen av galla, vilket också ökar avsöndringen av gifter. Produkter med klorofyll ökar gallan, vilket alltså minskar risken för upptag av gifter och hjälper till vid nedbrytningen av fett. Klorofyll finns i till exempel spirulina.

Tarmfloran kan förbättras genom intag av non-stärkelse polysackarider cellulosa, som är en fantastisk föda för dessa goda bakterier. Cell väggarna i frukt och grönsaker är uppbyggt av cellulosa, dessa molekyler har bindningar som är mycket svåra att bryta. Hemicellulosa är en annan typ av polysackarid som hjälper förbättrar tarmfunktionerna hos människor med IBS.

Man tror också att IBS är kopplat till uttorkning, eftersom att uttorkning gör så att kroppen blir långsammare och inte kan utföra alla sina funktioner. Uttorkning leder till stress, och stress leder till uttorkning, det är alltså en ond spiral. Stress och uttorkning leder också till produktionen av histamin som är ett hormon som bland annat utsöndras för att skapa allergi-reaktioner. Detta kan vara pga laktos eller gluten. Därför kan symptom visas som påminner om allergier.
Om man är uttorkad försöker kroppen dra åt sig all vätska som finns i maten du äter, och detta kan då leda till förstoppning. Detta kan i sin tur leda till diarre eftersom att kroppen vill lösa problemet med förstoppning, och då tas inte någon vätska upp. Diarre kan man också få om man är matintolerant eftersom att kroppen inte kan bryta ner den maten som ätits. Det är också viktigt att tänka på att salter behövs för att vattnet ska kunna bindas och inte flöda helt fritt. Annars kommer vätskan inte tas upp i kroppen och det leder till diarre, vätskeförlust. Det kan också bero på snabba tarmrörelser. 

Oftast handlar det om mat som inte kan brytas ner av kroppen som gör att man får problem med magen. Maten bryts inte ner helt, men magen anstränger sig ändå. Vilket gör att man ibland enkelt kan säga vilka produkter det är som gör att man känner av symptomen. Och sen avstå från dessa. Man måste helt enkelt lyssna på sin egen kropp och känna efter vad som händer i kroppen om du äter en viss produkt. 

Socker Socker Socker, det är något som kan förvärra situationen. Socker försvagar immunförsvaret i 4 timmar efter det att du har ätit de. Och eftersom att en orsak till IBS kan vara svagt immunförsvar bör detta försvaras och hjälpas så att det kan fungera på allra bästa sätt.

Man kan också titta på om man kan ha candida/svamp infektion i tarmen och skadliga peptider i magen (proteiner som inte är fullt nedbrytna). Som nämt tidigare, fundera på tarmfloran, är du uttorkad, har du för lite salt i kroppen, äter du för mycket socker, hjälp immunförsvaret och sist men inte minst, lyssna på din kropp. Skulle vilja skriva om immunförsvaret också, men detta inlägg börjar bli lite för långt så det får bli ett nytt inlägg om det vid annat tillfälle.

Jag vill också poängtera att jag inte är fullt utbildad och du bör därför prata med din doktor innan du gör drastiska förändringar i ditt liv. Du ansvarar själv för din hälsa, och jag hoppas att du lärt dig något nytt med detta inlägg. Se nedan för böcker som jag använt för research.

xxx

Födelsedagsfirande

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

God morgon,

Blev en gröt-frukost med kärleken idag, men snart ska vi flytta in i sängen för att läsa varsin bok. Jag ska nog läsa  en bok om vikten av vatten. Håller på med lite research om IBS så jag måste kolla  upp lite grejer.

Vi var på en restaurang som heter Daphne's som ligger på Artillerigatan 56 här i Stockholm. Och denna mysiga restaurang kan jag starkt rekommender. Mysig inredning, trevlig & rolig personal och mat betyg 8 (10 har aldrig påträffats). Jag åt en chevre rätt till förrätt och musslor till varmrätt. Musslorna var fantastiska, och vilka stora portioner. Jag sa "Ursäkta, men  jag beställde en liten portion", "De där är den lilla rätten". Glad blev jag, och så fick jag bjuda alla andra på musslor.

Här kommer några foton från igår kväll.

kram

Kvällens outfit blev hatten från Florens, och blusen från mellandagsrean.Presenten till födelsedagsbarnet. Eftersom att jag tycker om att ge upplevelser och min vän tycker om att få upplevelser så har jag bjudit ut henne på middag. Valfri dag och restaurang. PS. Inslagningen var finare i verkligheten.Jag, födelsedagsbarnet och hennes syster. Lyckliga!!
Mensvärk

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Vaknade imorse av en fruktansvärd mensvärk och räknade upp i mitt huvud alla sätt jag någonsin hört talas om som hjälper mot smärtan. Här är dom jag kom på, har du fler förslag?

 • Man ska hålla sig borta från mat med mycket kemikalier och istället äta mycket frukt och grönsaker. Men ska inte fasta när man har mens.
 • Värme lindrar smärtan, därför kan ett varmt bad eller värmekudde hjälpa.
 • Natrium och kalsium skapar sammandragningar, medan magnessium och kalium hjälper kroppen att slappna av. Därför tror jag att intag av magnessium och kalium skulle lindra dom kramper som finns vid mensvärk.
 • Vatten ska också hjälpa mot mensvärk då smärtan kan vara ett tecken på uttorkning.
 • Lägg upp benen på en tjock soffkudde när du ligger ner, så att det ser ut som om du sitter på en stol. Detta sägs lindra trycket på livmodern.
 • Rör på dig, det ökar blodcirkulationen vilket får dig att slappna av.
Precis som med allt annat bör man hitta orsaken till dessa smärtor, och behandla orsaken. Men dessa exempel ovan kan lindra symtpomen. Jag vet inte varför jag får såna smärtor, men det är något som jag ska förstå när jag är klar med kursen.

xxx

Fredagsmys

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Idag hade vi en riktigt lång sovmorgon. Vi vaknade kl 13 av att min kära mamma ringde och väckte oss. Idag fyller en av mina bästa vänner år, så vi ska ut och fira henne med en middag. Ska bli riktigt trevligt! Bilder kommer imorgon.

Igår kväll hade jag och min kärlek en myskväll. Pojkvännen lagade en supergod middag med oxfile, bakad potatis, stekta kantareller med lök, pepparsås och en sallad. Till efterrätt blev det fruktsallad!

Hoppas du får en härlig lördag!

xxx

PS. Håller på med ett inlägg om IBS efter en intressant diskution med Melissa, men det är mycket att skriva, så det dröjer några dagar till.Fruktsallad med apelsin, kiwi och äpple med massor av vitaminer och mineraler. =)

Apelsinens vitamin C

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej,

Om man pratar om C vitamin (ascorbinsyra) är det många som nämner eller tänker på apelsiner, och visst är det så, C vitmin finns i apelsin. Den finns i många andra produkter och måste tas in i kroppen via maten, det kan alltså inte produceras i kroppen. C kan står för citrus, för att dosen är högst i denna typ av mat. Det kan också stå för collagen (kollagen), mer om de nedan. Denna vitamin är väldigt ostabil och förstörs snabbt och enkelt av basiska ämnen, men också av ljus, värme, syre (oxiderar) och om de kokas i vatten (är en vattenlöslig vitamin). Av denna anledning bör grönsaker inte kokas, om man äter det för C vitamin innehållet. Några av dom funktioner som finns är:
 • Vitaminena funktioner är formationen och bevaringen av kollagen, vilket är en av dom proteiner som bildar bindvävnad. C-vitamin och kollagen används alltså för att ge stöd och form till kroppen så att vi inte ligger som en säck med potatis. Används för att skapa friska blodådror.Detta gör att kroppen läker snabbare, bättre och enklare vid sår, brännskador, liggsår mm.
 • Har i tidigare inlägg pratat om sömn och serotonin, och vitamin C konverterar tyrosine till 5-hydroxytryptophan, som används vid formationen av serotonin.
 • Vitamin C stimulerar också funktionen av binjurarna för att skapa adrenalin, men adrenalin nivån bör aldrig vara hög under en längre period eftersom att de är skadligt att stressa. Stress producerar adrenalin!
 • Denna vitamin är också en antioxidant vilket skyddar mot fria radicaler som skapas vid oxideringen av vattenlösliga molekyler.
 • Det stödjer också immunförsvaret, eftersom att det aktiverar en av dom bästa kämparna hos vita blod kroppar (neutrofil), som skyddar kroppen mot inkräktare.Därför skyddas kroppen mot bakterier, virus och andra onaturliga ämnen.
 • Kan också användas om detoxifierare/renare av kroppen eller om man måste rena kroppen på droger, cigaretter, alkohol eller andra ämnen som man kab vara beroende av. Vitaminen hjälper till att sänka abstinens symptomen.
Vitaminen absorberas snabbt och enkelt upp ur tunntarmen och används lika snabbt. Redan fyra timmar efter en c-vitamin rik måltid har vitaminen lämnat kroppen. Av den anledningen bör c-vitamin ätas flera gånger om dagen, och helst med vitamin P som hjälper upptaget. Om man är stressad, rökare, går på antibiotika, har feber eller har mycket gifter i kroppen används vitaminen ännu snabbare eller förmågan att ta upp minska. Vissa typer av ascorbinsyra kan förvaras i kroppens aktiva organ, så som hjärnan, ögonen, binjurarna, hypofysen m fl. När denna vitamin bryts ner bildas tre nya molekyler: lyxonic acid, threnic acid and oxalic acid, som också dom har viktiga arbetsuppgifter i kroppen.
Eftersom att överskott av vitaminen elimineras i urinet är chans för överskott mycket låg, men om de skulle ske är symptomet diarre, illamående, irriterad hud mm.
C-vitaminbris leder till skörbjugg, en sjukdom som många sjömän led av, när dom levde på vitamin och mineral fattig mat under tiden till sjöss. Det har hittats information om detta tillstånd redan 1500 år före kristus. Symptomen är energibrist, tandköttsinflammation, blödningar, karies mm.
Andra symptom som vitamin C skyddar kroppen mot är:
 • förkylningar
 • herpes utbrott
 • hepatit
 • mässling
 • bältros
 • lindrar astma
 • smärta
 • depression
 • hudproblem
 • mm.
Finns i grön och röd paprika, citrus frukter, broccoli, papaya, persilja, tomat, sparris, jordgubbar, rå fisk innehåller till vis del vitamin c, men inte lika mycket som dom andra produkterna ovan.

xxx

Sömnen och kroppen

Kategori: -Mina tankar & känslor

Det är inte fullt klart varför man behöver sömn och om drömmar är nödvändigt. Men under sömn stängs funktionerna som styr musklerna av, kanske för att man inte ska leva ut sina drömmar helt, ögonmusklerna stängs inte ner däremot. Utsöndringen av neurotransmitter som serotonin, dopamin (används mot chock och höga spänningar) samt histamin (frigörs vid överkänslighet) minskar. 

Circadian rytmer är kroppens klocka, kroppens förmåga att veta när vissa saker och ting ska ske. Det är en inbyggd klocka som styrs av olika faktorer. En av dessa är ljuset. Ett exempel är ämnena serotonin och melatonin, men mer om dessa nedan. Andra funktioner som denna klocka har är att kontrollera kroppstemperaturen, apptiten, törsten, hormon utsöndring mm.

Amino syran tryptofan, som finns i kött produkter, har en fantastisk förmåga att hjälpa vid insomnia, men också mot depression. Vitamin B6, vitamin C, magnessium och folsyra behövs för metabolismen av tryptofan. Denna amino syra är grundsubstansen för serotonin (en neurotransmitter), som gör att serotonin utsöndras. Serotonin påverkar humöret och sömnen, genom att de medföra och upprätthåller sömn. Melatonin är ett annat ämne, ett hormon, som varierar under dagen beroende på ljuset. När mörkret faller utsöndras mer melatonin vilket gör oss trötta, dessa nivåer sjunker sen när det närmar sig morgon och ljuset tittar fram.

Symptom som man kan råka ut för vid obalans i den interna klockan ger problem så som Seasonal affective disorder (SAD), delayed sleep phase syndrome (DSPS) och andra problem som är kopplade till sömnen. 

Kommer snart ett nytt inlägg om sömn, men önskar dig en trevlig kväll tills dess! =)
xxx

Främling pa tunnelbanan

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej hej,

Såg en tjej sitta och läsa en väldigt lockande och intressant bok på tunnelbanan. Den hette "Eastern Body, Western Mind". Frågade om jag fick titta lite i den, och det fick jag givetvis. Hon rekommenderade den starkt och jag har bestämt mig för att jag ska köpa den. Boken är skriven av Anodea Judith och handlar om chakra systemet och det endokrina systemet. 

Intressant sätt att hitta en ny bok. =)

xxx

TV program "E-nummer" (del 2/del 3)

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej hej,

Idag gick del tre av "E-nummer" på kanal 2 klockan 18. idag Jag såg del två igår, men missade alltså första delen.

Detta avsnitt fortsatte dom prata om hur många naturliga E-nummer det egentligen finns, och att alla inte är syntetiska. Grejen med E-nummer är att vi vill ha kakor utan kalorier, produkter som kan förvaras länge, se lika goda ut som dom smakar och också ska dom smaka samma sak varje gång. Så det är en anledning till att dom finns.

Några helt naturliga E-ämnen är E471  som är gjord på sojabönor, och E410 från fröna från johannesträdets bönor. E407 är ett stabiliseringsmedel som kommer från alger, som också används för att ersätta fett.

Emulgeringsmedel (E-400 talen) används för att kunna blanda vatten och fett. Diskmedel är ett sånt emulgeringsmedel. En naturlig emuleringsmedel är äggula.

E412 används i light produkter, eftersom att det ersätter fett och liknar fett används för en gräddigare och fetare känsla av maten.  Tillsatsen gör att vatten hålls kvar i produkten och ger känsla av fett mat.

Socker är svårare att ersätta, men olika substitut finns. Ett alternativ är sukralose, som är mycket sötare än riktigt socker men har en annan molekyl uppbyggnad. Skillnaaden är att E-nummer sötningsmedel inte ger någon energi, men sötman förbereder kroppen på att energi är på väg. Men detta blir bara falsk info kroppen får. Detta kan göra att man blir hungrigare och därför äter vi mer. 

xxx


Man inser alltid något nytt

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Idag har jag jobbat med mina två case history, inga detaljer om mina klienter eller hur alla saker och ting fungerar. Men ska försöka förklara vis information.
Bilden av hälsa och sjukdom, enligt min tro & många andras, är ett stort pussel som visar en stor bild. Om man har ett problem och undertrycker detta allt för många gånger kommer detta leda till ett djupare problem. Tex många med lung problem har också problem med huden så som eksem eller psoriasis. Psykiska problem är det "djupaste" problem man kan ha, skulle jag säga, och detta är kopplat till bristen på förmågan att bryta ner bra oljer (och annat), och har därför oftast kopplingar och problem med magen. Uttorkning är en av dom första symptomen/händelsen som inträffar i kroppen innan några andra problem/symptom/sjukdomar utvecklas. När man väl sett uttorkning kan man sen följa hur symptom efter symptom utvecklas OM man inte hanterar tillståndet på rätt sätt. Dom akuta tillstånd som inträffar i kroppen skapas för att rena kroppen... och inte för att skada. Av denna anledning ska man inte kväva denna process och istället låta den leva sin rätta gång så att kroppen får renas. Det är med dessa kopplingar som man sen ska kunna leda sig tillbaka till början av problemet, förstå tillståndet och sen kunna lösa det. Lösningen har jag inte kommit till ännu i kursen och det dröjer nog lite till också.

Allt är kopplat och jag har idag sett många kopplingar i dom case history som jag suttit med, fler kopplingar än jag ens trodde var möjligt, och jag blir så glad när jag själv kan se dom och inte bara behöver läsa om dom på forumet och i böckerna. jag har skrivitt en låång lista på olika kopplingar som jag kan titta på när det behövs, och på denna kommer jag fylla på med mer info allt efter som.

Vad har du för åsikt om sjukdom och hälsa?

Nä, dax att fortsätta med pluggandet.

xxx

Jag kan inte somna!

Kategori: -Mina tankar & känslor

Go eftermiddag!

 

Sista gången jag kollade på klockan iförgår kväll var  kl 03.36, och det gjorde mig bara mer stressig. Stressad över ”Jag vill sova nu”, ”oh nej, jag kommer aldrig somna” eller ”Somnar jag inte nu kommer jag vara såå trött imorgon”, och denna stress bara ökar för varje minut som går. Det var verkligen jobbigt! Självklart har jag kollat runt på nätet på insomnia (som bla handlar om att man inte kan somna) och också bläddrat igenom några böcker. Här kommer nio förslag på hur man kan göra för att försöka somna:

 • Ta ett varm bad innan säng-dax, detta ger dig avslappning.
 • Lyssna på meditative eller annan avslappnande musik medans du försöker sov.
 • Drick en kopp ört te, antingen kamomill, fänkål eller anis, dom innehåller alla ämnen som hjälper dig att sova. Eller om du tycker om och äter mjölkprodukter ska också ett glas varm mjölk med honung som ska lugna nervsystemet.
 • Undervik kaffe, alkohol och cigaretter.
 • Kolla inte på TV, läs inte en bok eller använd inte  dator innan du går och lägger. Fixa med sånt som du inte behöver använda hjärnan för.
 • Ta djupa andetag och meditera liggandes på rygg. Föreställ dig en del av kroppen i taget, slappna av i delen du tänker på och känn hur avslappnade dessa delar är, börja med fötterna och gå sakta uppåt. Meditative musik kan tillföra ännu mer avslappning.
 • Sov på ryggen, eftersom att denna position ger din kropp möjlighet till avslappning, dessutom hamnar dina interna organ i rätt position. Om du verkligen inte kan sova på ryggen, sov då på din högra sida eftersom att tryck på vänstra sidan trycker lungorna, magen och levern mot hjärtat eftersom att det stressar organen. Sov inte på magen eftersom att de skapar tryck på samtliga av dina organ.
 • Ta ett litet snack innan du lägger dig, det finns olika alternative här. Antingen äter du ett snack med högt intag av kolhydrater och låg protein mängd en timma innan lägg-dax. Kolhydraterna i sig gör dig pigg, men när insulinet väl börjar verka kommer du att bli trött. Alternativ nr två är att äta någonting med amino syran L-tryptophan, eftersom att denna hjälper oss att sova bättre. Detta inkluderar varm mjölk, ägg, keso, kyckling mm.
 • Undervik stress.

Kommer att skriva flera inlägg om sömn, med lite mer information om vad som händer i kroppen och varför det händer. Men än så länge är det dessa tips. Själv ska jag sova på ryggen (älskar att sova på magen), dricka kamomill te, meditera och inte kolla på TV 30 min innan jag går och lägger mig.

xxx

TV program "E-nummer"

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,

Lite roligt att detta program gick på TV idag när jag just skrivit ett inlägg om detta. Del två av tre gick idag på kanal 2, och imorgon kl 18 går del tre.

Dom pratade om det är möjligt att E nummer kan gör mer nytta än skada i kroppen. Jag fick inget direkt svar på detta, men de finns inte några raka svar på vissa frågor, men jag lärde mig mycket nytt som jag inte hade den blekast aning om.

Dom gjorde ett experiment där dom delade en gris i mitten, dom la den ena halvan i salt över natten för att sen bli upphängd i ett rum på 21 grader. Medan andra halvan hängdes upp utan att först ha legat i salt.  Grisdelarna får sen hänga i 10 dagar! grisen som inte legat i salt stank fruktansvärt och hade 610 miljoner bakterier, medans den andra halvan inte luktade någonting alls och bara hade 68 000 bakterier. Salt drar ut vätska ur köttet, vilket gör köttet torrare vilket gör att bakterier inte kan röra sig in och ut lika enkelt som när salt inte används, och inte heller växa eller utvecklas.

Salt dödar däremot inte alla typer av bakerier, ett exempel är botulism. Detta är den mest farliga bakterien som orsakar förlamning och död. Nitrater gör att denna bakteria inte utveklas. Därför har man skapat E252 (kaliumnitrat/potassiumnitrate) för att skydda mot denna livsfarliga bakterie. Man kan skapa egen E-252 genom att blanda kalcium ur aska, dynga och urin. För i tiden användes de också för skapandet av krut.

ADI (Accepteble daily intake) är den nivå av E numret som man kan äta utan att det är skadligt. Vissa E nr har inget ADI, så därför anser man att det är ok att äta dessa om man äter en "vanlig" diet. Vad det nu skulle betyda!

Oxygen pverkar manga produkter genom oxidising, kollade pa ett apple som snabbt forandras.

E941=Kväve, används för att få bort syret, så att den inte kan oxidera. Också antioxidant-tillsatser används för att skydda mot oxidering. E220/Svaveldioxid från vulkaner används i vin av denna orsak, och E300/askobinsyra finns i apelsiner och har samma effekt. 

Visste ni att många av dom E nummer som finns  också finns naturliga i kroppen.

E920 finns i hår men används i mjöl så att de enkelt kan blandas med andra ingredienser.
E1105, påminner om tårar och finns i ost och vin. Skyddar mot bakterier.
E280 finns i svett och förebygger mögel från att växa på bröd.
E507 finns i magsyran, och är en salt som surhetsregleringsmedel. 
E422 finns i kroppsfett och används som konsistensmedel.

90 st av alla tusentals E-nr finns naturligt i kroppen. Jag fick ingen uppfattning om förändringar behövdes göra på produkterna för att de skulle bli en kopia av E-nummret. E-nummer blir de inte förrän det använda i maten.

xxx

Vitamin L aka The Love Vitamin =)

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej hej,

Kollade runt lite i en av mina böcker och hittade denna "vitamin", det är ingen vitamin men man skulle kunna kalla det de. Kärlek, som många av oss vet och känner, ger oss sååå många härliga känslor. Tro det eller ej, men kärlek är optimallt för funktionen av oss människor, våra celler, vävnad och organ. Den mest kända egenskapen är att det stimulerar utsöndringen av endorfin som är hjärnans "energidryck" och lugnande på samma gång. Endorfin tros få oss att se på livet mer positivt, pigghet och vitalitet. Endorfin utsöndras när vi motionerar, har sex, är förälskade och när vi upplever olika positiva känslor, och enligt forskning kan en amino syra som heter fenylalanin öka endorfin nivåerna  i hjärnan. Eftersom att kött är uppbyggd av amino syror är det i kött fenylalanin hittas, men också i havre. Intressant, eller hur!?

Det sägs även vara katalysatorn, som ett enzym, till läkning i kroppen 

Motsatsen till kärlek är rädsla, oro, ilska mm, och kan minska kärleksnivån.

Ett citat ur boken (se nedan)
"It is found readily in most moms and dads and is highly concentrated in grandmothers and grandfathers. Sisters and brothers maybe a good source of vitamin L. "

Gårdagens middag, givetvis gjord med kärlek, är en blandning av kidney bönor, kål, selleri, paprika, chilli, tomat och soya grädde. Och kryddor så som kummi, gurkmeja, chilipulver och koriander blad.


Love and LightUppdatering gällande detoxen .

Kategori: -Detox/Rening

Tillbaka till verkligeheten och återställd! Måste säga att det som påverkade mig mest var mitt humör, varit fruktansvärt upprörd och otrevlig (mot min pojkvän, inte på jobbet) mest hela tiden, men kan också vara på grund av att jag håller på att sluta röka (varit rökfri i nio dagar).  Mitt minne påverkades också, glömde bort svar som jag nyss hade fått.

Min pojkvän välkomnade mig tillbaka till verkligheten och sa att jag varit saknad. =)

Vad det gäller rökningen går det riktigt bra än så länge, dom tillfällena det kommer bli svårt är om jag dricker vin. Men det är bara ett tänka annurlunda, jag ska inte oroa mig för det tillfället, utan istället tänka positivt, känna och tror innerligt att allt är möjligt! För det är de ju! Tror också att det är bra att skriva om det här så att jag vet att de finns några som pushar och stödjer min förändring.

Kram från lyckliga Sabine

Bioflavonoid tidigare kallad Vitamin P.

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej,

Det finns många olika typer av bioflavonoider, ungefär 5000 olika, och dom är alla uppbyggda olika, finns i olika produkter och har olika funktioner men också några liknande. Många av dom är vattenlösliga. Några av dom bioflavonoider som finns är citrin (en mineral), hesperidin (antioxidant), rutin, flavon, flavonols (eng), catechin (en antioxidant) och quercetin (eng).

 • Denna vitamin är huvudskligen viktigast i genomträngligheten för näring, koldioxid och syre i kapillärrören. Genomtränglig på engelska är permeability (P-Faktor), därav P i vitaminen. Det gör också kapillärerna starkar, vilket tros förhindra infektioner. Kapillärerna är det som kopplar pulsådern till ådrorna.
 • Den är också betydelsefull för upptaget av C vitamin och det skyddar också vitamin C mot oxidation, vilket betyder att C vitaminen funktioner kan utnyttjas under en längre period. Oxidation betyder att syre (Oxygen) mängden ökar i molekylen och molekylen förändras till en annan. Vitamin C och P arbetar betydligt bättre tillsammans än på egen hand,
 • Bioflavonoid kan också förebygga både virus och bakterier, då dom stör syftet med dessa så att dom inte fungerar. Forskning har gjorts på både HIV viruset och Herpes simplex viruset och det har visats hjälpa.
 • Syre som bränns kan skapa fria radikaler och bioflavonoid skyddar kroppen från att skadas från dessa, det är antioxidanter som används för att förstöra dom fria radikalerna.
 • Delar av denna vitamin anänds också som konserveringsmedel för att förebygga fett från att oxidera.

Detta ämne tas lätt upp ur tunntarmen, och väl i kroppen används det eller så elimineras det med urinet eller svett. Mycket små mängder förvaras i kroppen.

Forskare har inte kommit fram till eller bevisat om denna vitamin är livsviktig/essentiell, men som ni ser så har dom många funktioner. Det finns ingen information om nivå av ämnet som kan leda till överdosering, inte från någon av dom olika typerna av vitamin P. Men eftersom att kroppen enkelt eliminerar dessa ämnen med urinet eller svettningar så är risken för toxicitet liten. Symptom på att du har för lite bioflavonoider är: lätt att få blåmärken eller blödningar (näs, ögon), missfall, menstruationsstörningar mm.

Finns i kakao, men kan ha tagits bort vid produktionen av chokladen eftersom att det har en bitter smak. Det finns även i te, vin (tanniner) och i fruktköttet av citrus frukter. Också i aprikoser, plommon, papaya, körsbär mm. Några av dom grönsaker som bioflavonoider finns i är grön paprika och broccoli. Det är denna vitamin som ger frukt och grönsaker dess pigment, gul eller röd/blå. Så om du äter gula frukter och grönsaker samt äggulan får du i dig bioflavonoider.

xxx

"Den hemlige kocken" av Mars-Eric Nilsson

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,

Hittade denna bok bland min kärleks boksamling och ville så klart läsa den. Jag har inte läst hela boken, men en del och det är verkligen intressant. Man blir fundersom på vad vi kan äta egentligen, vad som är naturligt. Och man blir också arg, arg för att man är så naiv, för att man tror att grönsaker inte innehåller massa konstgjorda ämnen men faktiskt kan göra det. Finns de ens några produkter utan tillsatser?! Efter att ha läst delar av boken förstår jag att de finns bra mat utan tillsatser.

Denna bok förklarar hur olika produker är skapade, vilka tillsatser som har används och hur en äkta vara ska se ut. Vad det gäller vissa grönsaker och frukter förklarar boken hur grönsakerna ska se ut för att vara dom bästa. Men vi bör äta mat som är i säsong i Sverige och inte importerat. Tex kan äpplen ätas från september till februari, morötter från juli till och med april, palsternacka, gul lök och röd lök kan ätas året om, spenat kan köpas och ätas färskt mellan juni och september.  Många fler exempel på frukt och grönsaker fanns i boken, men jag ville bara dra några.

Det fanns även i boken rekommendatioen på butiker där man kan köpa ekologiska odlad mat utan tillsatser, och detta blev jag jätte glad för. Fanns alternativ för kyckling, grönsaker, frukt, ost mm.

Här finns mycket info om sötningsmedel, smakförstärkare, aromämnen, förtjockningsmedel,ytbehandlingsmedel, emulgerings- stabiliseringsmedel och färgämnen, med flera olika exempel. 

Rekomenderar boken stark om du är intresserad av vad du egentligen stoppar i dig.
Boken

xxxDetta är juicerna jag druckit under mina 36 timmars juice fasta

E-nummer (Hjälp)

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Go Morgon!!!

Jag har funderat lite... som jag redan berättat lite om så kollade jag på en dokumentär på kanal 2 häromdagen som var super intressant. Minns inte vad programmet hette alls tyvärr, men det var bra. Det handlade om hur många kemikalier vi människor egentligen stoppar i oss och hur skadliga dom kan vara. Dessutom berättade dom att det är en stor chans att dessa ämnen förs vidare till barnet om kvinnan skulle bli gravid, vilket skulle leda till flera obalanser i fostret och sedan vid födseln.

Detta fick mig givetvis då att fundera på alla dessa E-ämnen som används som tillsatser i mat, men också tyger, kosmetika mm. Hela detta ämne gör mig fundersam, har kollat runt lite på nätet för att se vad ett E-ämne egentligen är. Jag har hittat mycket info, men ingen som helst info om det jag mest ville veta: Vilka kemiska ämnen har "blandats" för att skapa ett specifikt e-nummer/ämne?

Enligt livsmedelsvärket ska alla e-nummer eller namnet på ämnet anges på förpackningen samt vilken funktion ämnet har, tex färgämne. sötningsmedel, men undantag finns för modifierad stärkelse. Enligt andra sidor behövs nr inte skrivas heller för arom ämnen. Och för att ett E-nummer ska godkännas måste ämnen vara viktigt för produkten det ska användas i eller ha ett värde för konsumenten.

När man letar efter svar på om E-ämnen är farliga hittar man info om att det är mängden som avgör om ämnet är skadligt. Många av dom ämnen som används i Sverige används inte i andra länder i Europa, och vise versa. Vi får i oss ungefär 150 olika tillsats ämnen per dag som är syntetiska, vilket motsvarar ungefär 7kg/år. Detta enbart för att maten ska lukta bättre, ha bättre färg, konsistensen ska vara bättre och maten ska smaka mer. Visste ni att dom utförde ett test på människor som fick prova naturlig vanilj och vanillin (konstgjort) och dom föredrog vanillin, det är troligtvis en anledning till att företag skapar tillsatser istället för att använda den riktiga varan.

Några exempel på hälsorisker med E-nummer.

E 102 tartrazin: Färgämne (gul) som kan leda till hyperaktivitert hos barn, astmaanfall och rinnande ögon.
E 150 d Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen: Färgämne (röd, brunn, mörkbrun och svart) Framställd genom upphettning av socker med tillsats av svaveldioxid eller sulfiter. Kan orsaka matsmältningsproblem.
E220 Svaveldioxid: Konserveringsmedel som motverkar bakterier. Kan orsaka överkänslighetsreaktioner och irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas. Samma sak gäller många, inte alla, konserveringsmedel.
E 320 Butylhydroxianisol: Antioxidationsmedel som kan innebära hälsorisk för småbarn, kan orsaka allergiska reaktioner och forska har diskuterat detta ämne och om det är cancerframkallande.
E 420 Sorbitol: Sötningsmedel och konsistensmedel. Kan vid hög komsumtion ha laxerande effekt och vara gas bildande.
E 522 Aluminiumkaliumsulfat: Stabiliseringsmedel där stora doser kan ge halsbränna och magproblem. Förbjudet i Australien och New Zeeland.
E 621 Mononatriumglutamat: Detta är den vanligaste smakförstärkelse som används. Kan ge överkänslighetsreaktioner så som huvudvärk, svettningar, halsbränna, yrsel och illamående.

Vissa E-ämnen är en blandning av flera olika ämnen och jag undrar om det är någon som vet mer om uppbyggnaden eller om ni kanske kan säga mig vart man kan hitta denna information.

E-nr informationen har jag hittat i boken "Den hemliga Kocken" av Mats-Eric Nilsson.

xxx

Detox/Juice fasta/sista dagen: Dag 6

Kategori: -Detox/Rening

Hej Hej,

De blev bara 36 timmars juicefasta, hungern har i och för sig gått över, vilket jag också trodde det skulle göra. Men jag är orolig för mitt blodsocker när jag sover, om jag kan sova, så jag börjar igen på detox dieten och lägger långsamt tillbaka olika typer av föda.
Jag känner verkligen att det är vissa saker som jag ska dra ner på, och justeringar jag bör göra gällande min diet. Och en detox kan ibland få en att inse att det faktist är många av dom olika produkterna som man egentligen inte beöver. Kollade på en dokumentär igår om hur mamman och pappan har tusentals olika kemikalier i kroppen när hon blir gravid och hur stor risk det är att barnen också får i sig dessa ämnen och sen har flera olika obalanser i kroppen när bebisen föds. En jätte intressant dokumentär, och detta får mig att tänka ännu mer på vad jag egentligen stoppar i mig.

Några ändringar jag vill göra:  
 • Vill dra ner på socker intaget och istället öka intaget av långsamma kolhydrater.
 • Vill äta mer fisk oftare, oftare än vad jag äter kött.
 • Sluta röka, även när jag dricker vin.
 • Dra ner på mjölkintaget, men när kaffe intaget minskar kommer också mjölk intaget att minska eftersom jag bara dricker mjölk till kaffet.
 • Kom ockå fram till igår att jag inte längre är den sprudlande positiva tjejen jag brukar vara, så de ska de bli ändring på. =)
Annat än dessa grejer som de ska bli ändring på är jag en rätt lycklig person. =)

xxx

Hungrig, Hungrig, Hungrig

Kategori: -Detox/Rening

Nu är jag så hungrig att jag ligger och fantiserar om olika grejer som jag bara vill äta. Getost, hushållsost, bacon, en gräddig potatisgratäng eller varför inte bara en enkel smoothe. Men jag måste börja äta fast föda långsamt sen, så de ska inte bli någon stekt eller fett mat på några dagar ändå.t Man saknar att tugga också!

En sak jag inte saknar alls är kaffe och cigaretter, så det är ju i alla fall positivt. Min onyttiga vana chips saknar jag som vanligt.

Dricker mycket vatten och mycket juicer, och har inga obehagliga symptom. Men kanske för att jag inte gör annat än att ligga ner och kollar på TVn.

xxx

Detox/Juice fasta: Dag 5

Kategori: -Detox/Rening

Då var det alltså dax för övergången från detox, då jag ätit frukt, grönt, fisk, nötter och lite bovete, till Juice fasta. Vilket innebär att jag inte äter någonting i fast form, utan istället bara fruktjuicer, grönsaksjuicer och vatten. Vill försöka med idag och imorgon, men vi får se hur de går med blodsockret och känslan.

När jag vaknade idag hjälpte kärleken mig med att göra iordning två olika juicer. En frukt juice med apelsin, äpple och citron, samt en grönsaksjuice med rödbeta, morot, selleri, gurka, tomat och stark turkisk paprika.
Några av grönsakerna och frukterna har jag använt under tidigare inlägg om juicer, där har jag skrivit om vad dom är bra till och vad dom innehåller för vitaminer och mineraler, detta kan ni hitta under kategorin "Recept & mums". Men jag skriver ändå igen/kopierar eftersom att det är relevant för detta inlägg. =)

Gurka: innehåller vitamin B, C, betakaroten (en antioxidant), mangan (läs mer om denna mineral under kategori "Vitaminer/Mineraler"), fosfar, magnessium, kalium mm. Superbra för hår, naglar och huden. Urin/vätskedrivande så att vätska inte fastnar i kroppen. Bra för att sänka blod trycket.

Tomat: innehåller vitamin B, C, K, järn, jod, kalium, lykopen (den röda färgen) mm. Hjälper till med att rena levern, lykopen tror man har anto-cancer egenskaper. Hjälper mot högt blod tryck.

Paprika: osäker på om Turkisk paprika har samma egenskaper som vanlig rund paprika, men skriver ner de jag vet om vanlig paprika iallafall. Paprika innehåller vitamin B, C, betakaroten, folinsyra, järn mm. Renar levern och tarmarna.

Rödbeta: innehåller Vitamin B, C, natrium, mangan, järn, kalcium, fosfor mm. Bra för rengöring av lever, minskar förhårdnad och blockering av artärer. Väldigt bra mot järnbrist.

Morot:
Vitamin B, C, D, E, K, svavel, jod, järn mm. Bra för: Främjar friska ögon och hy. Hjälper till att rena levern.

Selleri:
innehåller Vitamin B, C, svavel, natrium, kalcium, järn. Bra för att det sänker surheten/acidity i kroppen och lugnar nervsystemet.

Citron: Innehåller C vitamin, kalcium, betakaroten, magnessium, kalium mm. Bra för rening av systemet på gifter. Neutraliserar skadliga bakterier.

Apelsin: Innehåller Vitamin A, B6, C, järn, zink mm. Bra för att förstöra fria radikaler, spolar rent kroppen.

Äpple Innehåller Vitamin A, B1, B2, B6, C, järn, kalcium, kalium, magnessium, sulfur mm. Bra för: anti-cancar stödjare.

Grönsaksjuicen blev super god, gurkjuicen tog bort den starka "jord" smaken av rödbettorna och den starka chili-liknande turkiska paprika gav juicen lite sting och trevlig eftersmak. Mums filli bubblan.

Till frukost blev det en frukt juice, någon timma senare blev det en grönsaksjuice. Man ska dricka ungeför varannan timma, och emellan de ska man dricka massor av vatten (Inte sjukligt mycket). Jag känner givetvis att magen vill ha något att tugga på, men det är bra att låta magen vila från allt arbete. Den kommer att sluta skrika snart, hoppas jag på. Trött är jag också, både i kroppen och knoppen, men tänkte ta mig en juice till innan jag sover lite middag!

xxx

PS. Min kamera har inte batteri kvar, men min kärlek är ock fixar nya, så ni får vänta lite till på bilder.

Levern och att få ut gifterna ur kroppen

Kategori: -Detox/Rening

Levern är ett organ med många funktioner bland annat: lagrar, och i vissa fall omvandlar, proteiner, mineraler och fettlösliga vitaminer och glykogen som är nedbryten kolhydret. Levern renar även blodet på gifter samt producerar galla som bland annat behövs för nedbrytningen av fett, men gallan användas också för att få ut dom gifter som levern har fångat upp. Visst funkerar dessa funktioner för det mesta utan detox, men om det är alldeles för mycket gifter i kroppen behövs en riktig "storstädning" i kroppen.

Kroppen kan behöva hjälp med att få ut gifterna vid en detox/fastning, som lämna kroppen via huden, andningen, urinet eller avföring.  Genom olika tekniker kan man hjälpa kroppen med att få ut gifterna från cellerna, lympsystemet, blodet, levern, njurarna eller tarmarna.

Ett sätt är lavemang/tarmsköljning, man kan använda enbast vatten, eller vatten med kaffe, vatten med aloe vera, vatten med kamomille, vatten med linfröolja m fl. jag har ingen egen erfarenhet av denna teknik, men har hört att den är mycket bra och med bra effekt. Dom olika typerna av tarmsköljning används vid olika toxin grader, beroende på vart i kroppen gifterna sitter.

Torrborstning är en annan teknik du kan använda för att få ut gifterna, genom huden. Då använder man en fiberborste och skrubbar kroppen med för att få igång cirkulationen i blodet och lympsystemet, men också för att få bort de övre lagret av huden som kan innehålla gifter och döda hudceller. Använd inte denna metod om du  har förstoppning, på smärtsamma husåkommor eller sår. Dra alla draggen med borsten mot hjärtat.

Varm/Kall-dusch är när du först duschar varmt, för att sen slå om vattnat till kallt. När du känner att hela du är kall, 30 sek senare, slår du sen om till varm igen. Sen håller du på så, så att du får en kall och en varm dusch tre gånger och slutar med en kall dusch. Varm duschen får blodet att transporteras till ytan för att svalka, när du sen slår om till kallt, drar sig blodet mot mitten av kroppen för att se till så att rätt temperatur behålls runt organen.

Långa promenader (ej hård träning) skapar rörelse i blodomloppet vilket alltid är hälsosamt, varesig du kör en detox eller ej.

Magnesium sulfat bad, även kallad Epsom Salt, är ett ämne som drar till sig gifter och syrliga (pH) ämnen som finns i kroppen. Detta kan vara väldigt lugnande för kroppen och sinnet också.

De var allt för detta inlägg, men senare kommer lite foton och uppdate gällande min övergång från detox till juicefasta.

xxx


Detox: Dag 4 När behöver man detox

Kategori: -Detox/Rening

Hej Hej,

De finns vissa tecken på att man är i behov av en rening, eller att de finns många gifter/slagprodukter i kroppen. Slagprodukter och gifter är de som skapas när protein, fett eller kolhydrater inte har brutits ner tillräckligt, så att de inte kan användas som de ska. Eller de kan samlas i kroppen om man får i sig mycket avgaser, kemikaler i raffinerad mat, kemiskt behandlad mat och andra tillsatser. Att äta dessa typer av produkter skadar bara kroppen i den långa loppet.

Några av dom tecken som finns är:
 • Låg energi nivå
 • Hängig
 • Dålig koncentration
 • Förstoppning
 • Koncentrationssvårigheter
 • Inflammationer

Fasta är bra för:
 • Renar kroppen och cellerna från gifter
 • Förbättrar ämnesomsättningen
 • Stärker immunförsvaret
 • Hjälper cellerna utföra alla dom uppgifter som har
 • Syresättning
 • De kan dessutom hjälpa vid vissa sjukdomar så som tarm & magsjukdomar, hudproblem, huvudvärk mm.
 • Hjälpa dig sluta röka, genom att du ändrar dina rutiner.
 • Min mentalla hälsa kan också förändras i och med att kroppen blir renare och du piggare
 • Harmoniserar psyket


Frukost: Bovete musli med soya yougurt och en mandarin

Lunch:
Tonfisk sallad

Mellis:
Nötter

Middag:
Sushimi

Mellis: Apelsin, äpple, citron och grape juice med en tsk spirulina

Kvällsmat: Avokado salled (planerad) plus frukt sallad

Känsla: Har blödit näsblod två gånger idag pga väldigt torr slemhinna i näsan, väldigt konstigt tycker jag, för så brukar de inte vara. Idag har jag åter igen varit trött på jobbet, men man ska ta de lugnt när man fastar eller utför en detox, och det har varit ganske stressigt på jobbet idag. Vilket säkert påverkar både mitt humör och psyke. Haft ont i magen ännu en gång. Imorgon kommer jag att gå över till en två-dagars juice fasta. Så då kommer jag alltså inte äta något, utan endast dricka vatten, fruktjuicer och grönsaksjuicer. Självklart gör jag min egen juice i min juicecentrifug/JuiceMaster, med en del ekologiska produkter. Ett litet råd är att skala dom oekologiska frukterna och grönsakerna eftersom att dom oftast/ibland/kan vara besprutade.

Imorgon kommer jag skriva om lite råd om vilka metoder man kan välja mellan för att hjälpa kroppen en bit på vägen för att driva ut gifterna.

xxx

Svar på en läsares fråga (Detox) (V)

Kategori: -Detox/Rening


"Detox? Har själv funderat på någon form av "rening" som "kick-start" i början på en diet- och träningsförändring som jag står inför - Är det inte något som man riskerar att få lite brist på under denna eller andra, kortare "extremdieter", som man kanske behöver ta höjd för och förebygga? Tänker kanske mest på vattenintag vs föda, mineraler, vitaminer, samt balansen av kolhydrater och proteiner om man tränar.
Tacksam för svar, V
"

Fick denna fråga från en läsare och tänkte dela med mig av svaret.
Beroende på hur länge man fastar eller om man bara gör en detox, varierar detta svar. Om man genomgår en detox/avgifting äter man fortfarande grönsaker, frukt, nötter, bönor och fisk. Så man får mineraler och vitaminer genom dessa produkter. Det är animaliska produkter, mjölkprodukter, socker, raffinerad mat och produkter med olika kemiska tillsatser som man undviker.

Under en detox kan pulsen sjunka, man går oftast ner i vikt, man kan få brist på mineraler men mer troligtvis under vattenfastning. Viss muskelsvaghet kan man också känna av under en detox. 

Det är när man fastar på juicer eller speciellt vatten, som man oftare ser vissa negativa effekter. Den första dagen lever kroppen på det som du nyligen ätit och efter det så bryter kroppen ner dom ämnen som redan är lagrade i kroppen, "energidepåer". Enligt en sida jag hittade på nätet finns vanligtvis ca 10 000 kcal i muskler och vävnad i form av protein, 90 000 kcal finns i form av fett och 1200-1600 kcal i levern och musklerna i form av glykogen. Just därför klarar vi oss energimässigt ett bra tag, utan att fara illa. Fettlösliga vitaminer finns också lagrade i kroppen, men det finns inte lika mycket vattenlösliga vitaminer. Vad det gäller mineraler, så är jag osäker på i vilken grad de lagras i kroppen.

Men det som man verkligen inte kan klara sig utan allt för lång tid är, som alla vet, vatten. Man kan tro att fasta är skadligt för kroppen, pga att kroppen bryter ner det som förvarats i kroppen eller att man får brist på vitaminer och mineraler. Men med  anledning av dom positivt resultaten som fasta verkar innebära och den relativt korta tid som en fasta brukar pågå, övervägs det som tycks negativt. Jag tror att det är vattenfastande som i så fall skulle kunna vara skadlig, om det inte vore under en mycket kort tid.

xxx

Detox: Dag 3, en plugg dag

Kategori: -Detox/Rening


Hej hej,

Frukost: Bovetemusli med nötter, en banan och soya yougurt. Vet att soya yougurt också innehåller en del stabiliseringsmedel och annat, men jag håller mig iallafall borta från mjölkprodukterna. =)

Mellis: Vindruvor

Lunch: Fisk med kokta rotfrukter

Mellis: Mini-sallad med avokado, persilja, ruccola, citronsaft och kryddor

Känsla: Idag har jag mått riktigt bra, men lite hungrigare än vanligt vilket gjort att jag ätit oftare. Började dagen med att planera min plugg-dag. Har känt mig ganska ofokuserad dom senaste onsdagarna och bara gjort vad jag kännt för och med en väldans oordning. Men idag bestämde jag mig för att börja från början, göra klart de jag påbörjat och sen gå vidare, och det har fungerat fantastiskt. Har skrivat klart och renskrivit 6 st frågor än så länge. En fråga kvar och sen dom två "case history" som jag ska skriva om, tolka och se komplingarna i för att förstå anledningarna till problemen som patienten. Men denna del tänkte jag köra nästa vecka. Ikväll tänkte jag bara läsa ett av häftena vi fått som heter "Carbohydrates", men inte har några uppgifter till.

xxx


Detox: Dag 2

Kategori: -Detox/Rening

Frukost: Bovete musli, soya mjölk, frukt och nötter

Mellis: Mandarin

Lunch: Gårdagens middag plus en sallad

Mellis: Ett äpple

Och har ätit mandlar, solrosfrön och goji bär under dagen också.

Middag: Försökte mig på en kantarell soppa, men den blev inte god.

Känsla: Imorse vacknade jag och trodde jag var sjuk, men de var jag inte. Tog ett glas apelsin juice eftersom att blodsockret var lite lågt. Sen åt jag frukost. Under dagen har jag mått lite si sådär. Seg i huvudet, kissad mycket oftare än vanligt och har ont och uppblåst mage. Tror inte att detta är några större problem, kan ju dessutom vara så att jag bara inbillar mig efter all läsning. =) 
Känner mig hungrig nästa hela tiden, men de kan jag tänka mig att man gör eftersom att kroppen saknar de sockret som oftast brukar finnas där. Begäret av socker finns kvar (vet ej hur länge), men kommer att avta. Hungerkänslan kommer att försvinna inom två tre dagar. Kommer nog att äta fisk ikväll så att jag inte bara behöver äta frukt och grönt, dessutom har jag förberett lite bönor.

Kommer ett nytt inlägg ikväll efter middagen. 

xxx
Detox: Dag 2. För alla?

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,

Detox är till för att rena, men de är inget för alla. Gravida, ammande kvinnor, svårt sjuka och barn ska inte fasta eller gå igenom en detox. Om svårt sjuka vill utföra en detox ändå ska detta endast ske under övervakningoch efter att man pratat med sin läkare .
När gifterna frigörs sker kan de leda till visa bieffekter , så som mörkt urin, kroppsdofter, dålig andedräkt, smärtsamma huvudvärker, hudproblem, frusenhet mm. Det kan även leda till illamående, ont i leder och problem med syn och hörsel, men dessa problem får man oftast av vatten fastning, och inte under juicefastning. Om det dyker upp symptom är det viktigt att du inte vänder dig till piller, utan ökar vätske intaget. MEN om du mår riktigt olidligt dåligt bör du genast sluta med fastan/detoxen och sakta börja äta, men inte frossa en pizza.

Mellis: En juice på Squeezed up i Gallerian i Stockholm, gjord på Rödbetor, apelsin, ingefära, persilja och koriander. En "Rawfood Junkie", fast med vis förändring.

Middag: Kokt fisk, sallad gjord på persilja, dill, ruccola, tomat, paprika, turkisk paprika, selleri, citron saft, en msk linfrö olja och massa kryddor, till de var det även kidney bönor. (se bild nedan, jag vet att bilden inte är den bästa)

Känsla: Var riktigt trött och seg i huvudet under dagen, men nu har de börjat avta. Efter promenaden på stan, den mumsiga juicen och den goa (och nyttiga) middagen blev de bättre helt enkelt.

Nu ska jag försöka svara på en läsares frågor.

xxx


Detox: Dag 1

Kategori: -Detox/Rening


Hej Hej,

Jag har beslutat mig för att göra en lättare detox under en vecka. Kommer dom första dagarna, som började idag måndag, fram till på fredag med att bara äta fisk, grönsaker, frukt, nötter, bönor och någon typ av kolhydrater. Eftersom att jag är diabetiker vill jag inte dra ner på insulinet helt, och jag tror inte att det är någonting som man bör göra utan att rådfråga sin läkare heller. Tvivlar på att dom skulle rekommendera det!! Fredag och lördag blir de enbart juicer och vatten, för att sen långsamt gå tillbaka till den "vanliga" dieten. Förhoppningsvis kan man inse att de är vissa produkter som man faktist kan leva utan.

 

Till frukost blir de bovetegröt eller hemgjord müsli med bovete, massor av olika nötter och goji bär, bovete är glutenfritt och stressar därför inte kroppen på samma sett som andra (gluten) sädesslag kan göra. Även hirs är glutenfritt men detta har jag inte provat göra gröt på ännu, men vi får se om jag vågar mig på detta. Sen har jag tagit bort allt kaffe, te, mjölkprodukter, kött och cigaretter. Började morgonen på jobbet med att hämta mig en stor latte, av ren reflex, men den gick jag och slängde i vasken och gjorde mig istället en nässelte. Inte riktigt så gott som kaffe, men men… jag fått hålla mig och vem vet de kanske blir en ny vana. Jag tror att vanor är en av dom saker som gör att de är svårt att bryta en vana.

 

Kommer bli en hel del juicer också, både gjorda på frukter och grönsaker. Har flera kilo äpplen hemma, så en del äppeljuice ska de bli. Dessutom går bra att blanda grönsaksjuicer med  just äppeljuice. Äpplen är alltså den enda frukten som man borde blanda med grönsaker.  Av den anledninga att dom har olika effekter på kroppen, frukt är renande och grönsaker är återuppbyggande.

 

Frukost: Musli, nötter, yougurt och en kopp nässelte

Lunch: Lax sallad

Mellis: Mandarin och nötter

Middag: Soppa gjord av palsternacka, morötter, vitkål, paprika, selleri, kålrot, tomater, jordärtskockar, massor kryddor och örter. (se bild nedan)

Kvällsmat: (planerad) Frukt sallad

Vatten: 1 liter än så länge

Följ med i veckan, och se hur de går, hur jag mår, vad jag äter och få veta mer om detox. De kommer verkligen mer.

xxx