Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Person-Centred Counselling in Action

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
 
Upptäckte för två veckor sen att jag missat att köpa en av böckerna till modul 15 i kursen så det blev en snabb beställning på amazon.com som vanligt. På den sidan finns ALLA böcker. Sök och du finner, kan jag lova! Så "Person-Centred Counselling in Action" kom hem i veckan med posten och började ivetvis bläddra i boken direkt. Boken handlar om rådgivning och psykoterapi för individer för att ta fram klientens tankar, känslor och dom svar som ligger i den egna själen och sinnet. Också att provocera fram djupgående reflektioner hos klienten, en viktig del i rådgivning.
 
I boken kan man också läsa om olika karaktärsdrag, hur dom har utvcklats och hur dom behöver behandlas. Ock så klart hur en rådgivare ska bete sig, hur en rådgivning borde gå till och en del tips & trix.
 
Än så länge har jag läst 25 sidor och det som är det absolut bästa med uppbyggnaden är hur dom förklarar flera olika begrepp och situationer med dialoger, dialog mellan rådgivare och klient. Vilket jag tycker är ett jätte bra sett att lära sig på.
 
En full recension kommer när jag läst klart boken.
 

Någon som kan hjälpa mig md blogg.se

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej, Är det någon som vet hur man får upp funtionen "Tidigare inlägg" som ska finnas längst ner när man klickat på en kategori?? Företaget/bolaget kan tyvärr inte hjälpa mig annat än att säga att jag ska "Återställa Kodmallen". Kan tänka mig att det är en del av kodmallen som måste lägga in, men vet ej vad.
 
Tackar på förhand.
 
Kram från Sabine

Avbokat

Kategori: -Mina tankar & känslor

Vaknade med nervositet, fjärrilar i magen, ofocuserade tankar och svimfärdig.Gjorde till och med picknick att ta med. Men nu är jag bara besviken på vädergudarna. Jag och kärleken hade bokat in ett fallskärmshopp i Västerås men det är låga och gråa moln över flygplatsen så nu blir det inget hopp. Vi får helt enkelt hoppas på att det blir fint väder snart så att hoppet kan bli gjort. Vill vara fastbunden kring en instruktör, lyfta på benen, bara falla utåt och sen skrika. 4000meter från jordens yta, fritt fall i 1 minut och sen sväva ner mot marken. Fantastiskt!
 
Nästa inlägg om hoppet blir efter att jag har fallit. Håll tummar och tår för att vädergudarna är på vår sida inför nästa inbokade hopp. 
 
Kram från Välbefinnaren.
 

Rening av celler (Na/K-pump)

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Har ni någonsin hört talas om natrium (Na) och kalium (K) pumpar som sitter i membranet som används för att rena cellerna? Det hade inte jag hört talas om innan jag började min kurs.

Pumparna finns i varje cell som finns i kroppen, alltså inte bara i vissa typer av celler och dom använder en fjärdedel av all energi som skapas i cellerna (ATP). Så som du förstår har dessa pumpar en viktig funktion. Dom påverkar bland annat kroppen så att funktioner så som kolhydratsmetabolism kan ske, kontrollerar kolesterolnivån, hur hjärtat pumpar blod och sammandragningar av muskler.

Kalium trivs bäst innanför membranet, i cellen, medan natrium trivs bäst utanför cellen. Balansen mellen K och Na i cellerna är 14:1, så som du förstår är det extremt viktigt att man äter mer kalium än natrium i dieten.

Dessa pumpar används för att pumpa dessa två elektrolyter över membranet, in och ut ur cellerna, för att rena/göra cellerna rena från natrium/salt. Detta är förutsatt att cellerna och membranet är i hälsosamt och fungerande skick. Detta (ska) ske under en 24 timmars period, så när solen stiger på morgonen dras natrium och kalcium (dessa transporteras tillsammans/i grupp) in i cellen, medan kalium och magnesium (transporteras också tillsammans) trycks ut ur cellen när solen stiger. När solen sen börjar försvinna ur siktet  och månen stiger på himlen så inträffar det omvända. Alltså natrium och kalcium dras ut ur cellen medan kalium och magnesium trycks in. Nästa morgon har cykeln gått ett varv och detta sker om och om igen.

Natrium transporteras på detta sett alltid i en grupp av tre, samtidigt som kalium molekylerna endast är två, båda är positivt laddade. Den intracellulära miljön (i cellen) behöver vara negativs laddad jämför med utsidan av cellen och när natrium kommer in i cellen förändras laddningen mot en mindre negativ laddning (eftersom att natrium är positivt). Och när insidan blir närmare positivt laddat transporteras kalium ut ur cellen så att laddingen ska blir mer negativ igen. Som du ser här så ökar hela tiden natrium/salt nivån i cellen och för att kompensera så finns Na/K pumparna, så att natriumet skickas ut ur cellen och kalium in igen.  Eftersom att kalium transporteras i grupp av två och natrium i grupp av tre håller sig insidan av cellen negativt laddad, mn givetvis finns andra orsaker till den negativa laddningen också.

Om cellens hälsotillstånd är ur funktion, till exempel kan kolesterol skapas och lagras runt cellerna och membranes för att skydda kroppen mot vidare uttorkning. Vilket är en vikttig funktion och försvar i kroppen då det hjälper oss att inte torka ut helt. Men detta gör också att elektrolyterna (natrium, magnesium, kalium och kalcium) har svårare för att transporteras in och ut i cellen. Men kraften av att trycka in natrium är starkare än av kalium, och av den anledningen så är risken stor att för mycket natrium fastnar i cellerna. Detta leder till sänkt temperatur i kroppen, påverkar pH värdet så att det blir mer syrligt (och därför positivt laddad) och gör också att cellerna inte kan få något ljus. Nu kanske du tänker att inga solstrålar når in i cellerna, men det är elektronerna av ljuset som påverkar oss positiv bland annat genom att det hjälper oss med att bli "elektriska" där rörelse av elektroner och atomer är möjligt. Utan rörelse av dessa finns bara en död kropp. En diet med mycket salt kan påverka dessa Natrium och Kalium pumpar i cellerna.

Här är några länkar om du vill läsa mer. 

--> http://webspace.ship.edu/cgboer/actionpot.html

-->http://www.sbirc.ed.ac.uk/cyril/cp_neurophysio2.html

 

En liten ritning över hur elektrolytera rör sig in och ut ur cellerna.

 

Den gula kryddan

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Gurkmeja är troligtvis mest känt för sin egenskap att färga curryn, curryblandningen innehåller gurkmeja och detta är en betydelsefull del i blandningen. Kryddan har har en fantastisk doft och en underbar smak. Den del man använder är roten som kokas, torkas och sen mals ner. Den gurkmeja som används här i västvärlden är inte riktigt samma som den kryddan som används i öst, detta eftersom att vi inte är vana vid den rena smaken och eftersom att den är färskare. Men det finns några få butiker som säljer den riktiga varan som man får riva själv, den påminner om ingefära till utseendet och tillhör samma släkte som ingefära.
 
Kurkumin heter ämnet i gurkmeja som är den aktiva substansen som används som en läkeväxt och har gjorts i hundratals år. Detta ämne är starka antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler. Det är anti inflammatoriskt alltså är det bra mot sår och hudsjukdommar. Kryddan innehåller även ämnen som stimulerar matsmältningen och förbättrar därför systemet. Det gör också att levern producerar galla som behövs för upptaget av fetter.
 
Hjälper mot:
Leversjukdomar.
Förkylning.
Dålig cirkulation.
 
Forksning görs kring kurkumin och cancer, där det visat sig att cancerutvecklingen är lägre hos möss som ätit den aktiva substansen, det hämmar utvecklingen av cancer. Ingen forkning har gjorts på människor ännu så det är fortfarande oklart vilken effekt gurkmeja har på människokroppen.
 

Challenge

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

I vanliga fall brukar jag inte tycka det är intressant att vara med i såna här gruppmejl/"spam meddelande" eller uppdrag, men denna tyckte jag hade lite roligare frågor som man fick tänka efter ett tag för. So... here we go! =)
 
Vad hette din första kärlek?
 
Min första kärlek hette Jan-Åke, honom var jag nog kär i sen första klass fram till slutet av fyran. Jag fick chansen att vara tillsammans med honom på ett läger samtidigt som en nära vän, det var den tiden man  delade på killarna.
 
Baren eller Dansgolvet?
 
Hmm... det beror på typ av afton. Men säger nog baren, älskar att bara hänga i baren och prova nya dinkar och prata med trevligt sällskap. Dansgolvet blir det bara om det är en riktigt lång kväll oftast.
 
Vad drömmer du om?
 
Jag drömmer om ett eget växthus, ett eget företag där jag får jobba med min passion och att jag får åka på många resor i livet.
 
Vad är du rädd för?
 
Jag är rädd för att prata inför stora grupper. Visste du att det visade sig i en undersökning att fler folk är rädda för att prata inför en grupp än att dö. Är rädd för att vara hatad, men vem är inte det. Nu menar jag inte att alla ska älska mig, men jag skulle inte vilja bbli hatad. Jag är också rädd för att jag inte ska veta vem jag är, hur jag tänker och känner och att jag inte skulle lyssna på min egen kropp och själ.
 
Favoritfärg?
 
Absolut turkost..... och orange.
 
Din bästa vän?
 
Det går inte att välja en, har flera bästa vänner. Dom är alla bra på olika sätt och får mig att må bra i deras sällskap. En bästa vän är någon som man kan filosofiera kring livet med, som älskar mig för den jag är, prata om allt mellan himmel och jord och ställer upp i vått och torrt. Det är mina bästisar det!
 
Något du är stolt över?
 
Hmm.... stolt över att jag har utvecklats så mycket som jag gjort under dom senaste åren. Är glad att jag vågade åka ut i världen på äventyr som tjugo-åring. Glad över att jag (för det mesta) vet vad jag vill. (Inte riktigt samma sak, men det är det jag ärr glad för). Stolt över att jag är den jag är och kan lyfta huvudet högt (men jag har också svackor)
 
Ditt favoritplagg?
 
Just nu...en stor och säckig skjorta som är vinröd ch får mig att känna mig ganska cool och så är den bekväm också. Men sen också en ursnygg och färgglad klänning som jag shoppade igår på rean, den går ner till knäna. Här är en bild på den.
 
 
 
 
 Hur många skor har du egentligen som är för små?
 
Inga... jag har töjt ut alla som var för små. ;-)
 
Vad ger du dig själv för titel?
 
Ja-sägaren (min kärlek håller inte alltid med), Roliga tjejen, Envis.
De jag utmanar vidare i bloggosfären är:
Live your drea,-(Live your dream)
Art By Tina- (ArtByTina)
Lifeland-(Lifeland)
Lady in Black- (LadyinBlack)
Lavali-(Lavali)
Må Bra Bloggen-(Må Bra Bloggen)
 

Maskros ogräs eller örtmedicin

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej hej,

Det finns så många olika växter i naturen som man kan äta. När jag var liten åt man klöver, rötter som växte på stenar som smakade lakris och så den ljusgröna knopparna på den yttersta delen av gran (eller var det tall). Alla mycket goda. Det jag äter nu för tiden, och har gjort i 4 år, är nässlor i grytor eller som te. Men den allra nyaste växten jag börjat äta är maskrosblad.
 
Maskrosen användes mycket för i tiden mot eksem och för att skynda på och hjälpa läkningen av sår. Det används även mot besvär med levern, genom hjälp att skapa galla, också är det blodrenande. Galla skapas i levern och används för att fettsyror ska kunna tas upp i kroppen. Gallan omsluter fettet så att det sen kan tas upp i blodet. (Mer om galla (och LCHF) här-->(XX)) Den vita saften i stjälken använda på huden mot finnar och vårtor.  Maskrosbladen är rika på vitamin A, vitamin C, kalk, kalium och magnesium.
 
Andra åkommor som denna växt används mot är:
Reumatism
Förstoppning
Åderförkalkning
Njursjukdomar (Njurar renar också blodet)
Ökar cirkulationen
Urindrivande
 
Det sägs också att om du vill bli av med den bittra smaken av växten så kan du steka bladen i lite smör, men personligen plockar jag dom bara på tidig sommar då dom är mer näringsrika och den bittra smaken inte kommit fram ännu.
 
Varför inte prova i en härlig sallad med andra smakrika grönsaker?

Metyl-grupp/Amin-grupp

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Jag har skrivit många inlägg där jag nämnt metyl grupper och amin grupper och ville förklara dessa lite djupare.

Metyl är en atomgrupp som ingår i många föreningar i kroppen. Atomgruppen innehåller en kolatom och tre väteatomer, förkortning CH3. Det finns tre olika former av metyl och dom är anjon, katjon och radikal. Anjon atomen har åtta elektroner i sitt yttersta skick som kan binda sig till andra atomer om dom inte är upptagna, radikal har sju medans katjonen har 6 stycken elektroner. Fetter är ett ämne som innehåller metylgrupper och detta är den fetta delen av en fett molekylen, i den andra änden sitter den sura/acid delen. Den sura delen är vattenlösling, medans den feta delen är fettlösling. I mellan dessa två delar sitter kolatomer i olika antal beroende på vilken typ av fett det är. 

Amin gruppen är en organsisk sammansättning (organisk=innehåller kol) som innehåller en kväve atom med ett ensamt par elekroner i det yttersta skickat. Detta par av elektroner är inte bundna till varandra. Alla elektoner vill vanligtvis binda sig till en annan elektron (det är det som är fria radikaler). Det finns hundratals olika typer av ämnen i amin-gruppen men några av sub-grupperna är aminosyror, aminosocker, oorganisk amin (ammoniak), amin-oxid, enaminer mm. Nedbrytningen av aminosyror skapar till exempel aminer. Många neurotransmittor är aminer.

(Vit-amine (vitaminer)- innehåller en kväve och väte atom och är uppbyggda som amingrupper, men undantag finns så alla vitaminer innehåller inte en amin grupp.
 
Både amingrupper och metylgrupper är alltså olika ämnen och har olika strukturer av en del av en molekyl.

Midsommarr foton

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Min något för stora midsommarkrans. Men det blev en krans i allafall, och fin blev den också.
 
 
 
Midsommarlunchen hos svärmor och sen en liknande till kvällen. 
 
 
Sånghäfte med snapsvisor.
 
 
Vacker utsikt från huset, men tvär var inte vädret helt på våran sida men nästa morgon var det fint väder så vi fick tillfälle att njuta av värmen och solen.
 
 
Vackra ting i trädgården.
 
 
Livemusik av Mr K, Mr H och Miss J. Det slutade i allsång för all. Super kul stämning!!
 

Veckans Tips: Absorbera

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Natrium, kalium, jod och klor har en elektrisk laddning och tas därför upp från tarmen in till blodet tack vare den motsata laddningen. Medan kalcium, magnesium, koppar, zink, järn och mangan griper tag i aminosyror i tarmarna för att på så sätt blir absorberade och tas upp av kroppen. Deta är en anledning till att aminosyror är extreamt betydelsefulla för absorbtionen av vissa mineraler.Så om du lider av brist på någon av dessa mineraler kan du fundera på om upptaget försvåras på grund av brist av aminosyror.
 
Höga nivåer av animaliskt fett, raffinerat fett och kolhydrater sänker upptagningsförmågan.
 

Trans-fetter och Cis-fetter

Kategori: -Skadligheter

Cis-fetter är omättade och fleromättade fetter som har en speciell typ av böjning av molekylen. Denna böjning skapas eftersom att väteatomerna i en dubbelbindning sitter på samma sida av molekylen. Cis smälter vid 13 grader och används för hälsosamt membran runt cellerna och betydelsefullt vid elektron växling mellan utsidan av cellen och insidan. En viktig funktion för att behålla den elektriska laddningen i cellerna.
 
Men när man värmer upp dom här nyttiga essentiella fett syrorna så som omega-3 och omega-6 omvandlas dom till transfetter, men dom har fortfarande lika många kol- och väte atomer, har fortfarande lika många bindningar och är fortfarande omättad. Det är formen på fettmolekylen som förändras, väteatomerna sitter nu inte längre på samma sida av molekylen vilket gör att den blir rak och detta är en skadlig form, även om den fortfarande är ett omättat fett. Transfetter har en smältpunkt vid 44 grader, är flottigt, kladdigt och segt, är stabilt och ses som ett mättat fett även om dubbelbindningen (arna) finns kvar. Av denna anledningen är det fruktansvärt viktigt att inte värma omättade eller fleromättade fetter, såna bör endast använda till sallader. Man bör också undervika att låta dom stå i direkt solljus eller utsättas för syre, med tiden förändras också strukturen så oljor bör du använda upp inom en månad. Man kan känna på lukten och smaken om någon förändrig inträffat i oljans struktur. (Ja, oljor ska lukta). Kall, mörk och med locket på hård är det bästa alternativet.
 
Formen (böjd eller ej) är det som bestämmer molekylens aktivitet, funktion och vilka enzymer som kan arbeta tillsammans med fettet. Eftersom att transfetter är mer stabila är risken för blockering av blodet större risk, nedbrytningen av fettet är också långsammare i transfetter än cis-fetter och transfetter kan endast användas som energi åt kroppen, medans cis-fetter kan användas på många olika funktoioner. Så som hälsosamt membran vilket skyddar cellerna, är rikt på energi på grund av dubbelbindningar och fria elektroner i molekylen och så skapandet av prostaglandiner som är ett hormon liknande ämne.
 
 
 

PABA-Del av folinsyra molekylen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

FUNKTION: Det finns inte mycket information om denna vitamin men PABA- Para-Aminobenzoic Acid, är en B viamin som bland annat är nödvändigt för uppbyggnaden av folinsyra molekylenm det hjälper även tarmbakterierna med att skapa folinsyra i tarmen som sen kan tas upp av kroppen. PABA har också ett betydelsefullt arbete i metabolismen och användningen av aminosyror, vilket är ett extremt viktigt och nödvändigt ämne för kroppen och dess tillväxt och dess upprätthållande av hälsa och välbefinnande. Denna vitamin används också för hälsosamt hår bland annat genom att man sett att PABA kan ändra grått hår tillbaka till sin ursprungsfärg. Men vill belysa att man tror att håret blir grått pga PABA brist och detta förbättras sen när PABA tillskott äts. Vitaminen jobbar tillsammans med folinsyra, biotin, vitamin E och patotensyra för att bevara vackert och hälsosamt hår.

BRIST/ÖVERSKOTT: Utan denna vitamin så kan dett leder det till folinsyra brist, läs mer om folinsyra här-->(XX) Som tur är så kan PABA förvaras i kroppens vävnaden för senare bruk och tack vare förvaringen och produktionen av tarmbakterierna så är brist inte en vanlig åkomma. Men om symptom dyker upp, bland annat efter en kur av antibiotika, så är det oftast grått hår, irritation, depression, förstoppning eller andra matsmältningsbesvär.
Överskott av PABA visar sig som kräkningar och illamående eftersom att det irriterar levern. Feber, anorexia och klåda av huden är andra symptom.

KÄLLA. Kan skapas av en hälsosam tarmbakteria, men finns även rikt i lever, jäst, fullkorns ris och ägg.

Dom fem elementan

Kategori: -Österländsk filosofi

Hej Hej,

Jag tycker att Kinesisk medicin är ett intressant ämne, speciellt dom fem elementen vatten, eld, trä, metal och jord. Precis som naturen lever efter en cykel/ett kretslopp/perioder, så som årstiden förändrar trädens uppbyggnad, utseende och processer av förändring, helt enkelt överlever enligt universums lagar, så lever också vi människor. Dom människor som lever efter dessa lagar vet att det inte bara är naturen som följer dessa lagar, utan det är även kroppen som gör det. Livet är uppbyggt av flera olika cyklar, menscykeln, sov-klockan, dag- & natt cykeln, hunger och törst, hjärtslag med flera.

Det är energin Ch`i som är kraften av överlevnad, om och när denna energi är ur balans då skapas sjukdom. Det är som elektricitet i kroppen. Kineserna kallar det Ch´i, buddisterna kallar det Jivitendriya och Prana i hinduism. Det är tack vare denna livs kraft som planeterna rör på sig, vi lever och andas, vinden blåser, solen skinner och vi lever efter elementen. Om inte balansen är perfekt, om inte varje punkt i kroppen får ta emot denna kraft, kan vi inte leva i harmoni och med rytmerna.

Det är denna kraft som man tittat på innan man behandlar med akupunktur. Dessa krafter finns i hela kroppen, men dom har flera olika punkter i kroppen som är en "central" och det är där man sätter nålarna. Vart nålarna placerats beror helt på vart strömmen är försvagad eller överaktiv. Som akupunktör läser man bland annat av pulsen för att kunda förstå var kraften och energin saknas.

Yin/Yang är ett annat subjekt som säkert många hört talas om. Utan yin finns det inget yang, det är motsatser till varandra. Dag och natt, mörker och ljus, lycklig och olycklig, vart och kallt, mjukt och hårt, torrt och vått, aktiv och passiv, stark och svag, maskulin och feminin med flera. Vi tänker på den ena eller den andra istället för att tänka på dem båda samtidigt eftersom att allt är en blandning av dom båda. När det är mörkt är ljuset svagt, men fortfarande där. När solen skinner mitt på dagen är fortfarande månen där, men den syns inte (ibland gör den det). YinYang handlar om en balans av dom olika motsatserna, yin finns i yang. Och ingen av dom är viktigare än den andra eftersom att dom båda r viktiga för att vi ska kunna uppleva och se dom olika men i olika balanser.
 
Varje element är involverade i kraften och i människans hälsa. Om ett frö inte kan växa, genom Trä-elementet så kan det inte heller föröka sig eftersom att det inte kan växa. Får trädet inget vatten kan det varken växa eller föröka sig, det är latent och ur balans. Det är viktigt och nödvändigt för att att se att allt är har koppling till varandra.
 
Trä skapar eld,
eld skapar jord,
jord skapar metal,
metal skapar vatten
och vatten skapar träd


Jag tänkte skriva om dom alla elementen i fem inlägg i framtiden, så håll utkik efter det här.

Tapas med kollegor

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej,
 
Igår var jag på tapas AW med 8 av mina kära kollegor och det var riktigt trevligt. Personalen var trevlig och kunniga, maten var god och atmosfären mysig. Det enda som vi egentligen blev besvikna på var att vi fick dela upp oss och sitta vid två olika bord. Men vi kom sen fram till att det nog hade blivit för högljutt och vi hade inte hört varandra om vi suttit vid ett bord.
 
Jag valde tre tapas rätter.
 
En rätt med rå fisk, bläckfisk, pilgrimsmusslor och melon.
 
 
Sen valde jag en spansk bondomelett med potatis, ägg och citron.
 
 
Det tredje valet och absolut godast var tonfisken med en riktigt god och smakrik sky/sås.
 
 
 
Till efterrätt blev det en Irishcoffee-Alltid lika gott!
 
 
Och såhär såg jag ut!
 

Diabetes anteckningar

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

 
Idag har jag läst klart mina anteckningar och uppsatser jag gjort genom kursen. Hittade några anteckningar kring diabetes som jag tänte dela med mig av.
  • Essentiella Fatty Acids (omega) tros minska behovet av insulin i diabetiker.
  • Krom är vital för att insulinet ska kunna fästa sig vid och aktivera insulin-receptorerna i cellmembranet, så att socker har möjlighet att komma in i cellerna så att energi kan skapas. Man brukar säga att insulin är nyckeln in till cellerna för glukosen.
  • Zink är betydelsefullt för agerandet av insulin i kroppen, detta eftersom att insulin är en protein som kräver zink. Insulin=Hormon=Protein.
  • Koppar är också viktig för diabetiker.
  • Kanel är en ört som kan vara hjälpsam mot diabetiker
  • Fibrer hjälper till att stabilisera blodsockret genom att sänka hastigheten av hur snabbt glukosen tas upp i kroppen från tarmarna.

Betyg och middag

Kategori: -Pluggdagar

Igår fick jag betygen på mina första Case History, A på båda, vilket är fantastiska nyheter för både mig och mina "Försökskaniner". I det steget var det att lära sig förstå vikten av alla frågorna och tyda alla svaret som man får av försökskaninen. Och sen en tydning av dessa för att förklara anledningen till att problemen kommit upp i kroppen. I nästa steg ska jag lära mig ge råd om "behandling"/treatment och vilka kostråd man kan göra för att må bättre.  

Ikväll ska jag och 8 av mina kollegor gå på middag på stan, tapas ska det bli. Men det kommer inte att bli allt för sent eftersom att alla jobbar imorgon, medans jag har min pluggdag. To-Do för imorgon är att läsa igenom anteckningar och uppsatser från modul 8 samt skicka in uppgifterna för modul 14.

Kram kram Välbefinnaren

Mitokondrie

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Mitokondrierna i cellerna är den organellen som skapar energi, det är alltså en urviktig funktion för kroppens överlevnad. Utan mitokondrierna kan inte kroppen få sin energi, i form av ATP molekyler. Så gott som alla energikrävenade funktioner i kroppen använder ATP som energi, men undantag finns. Några av dom funktoioner som kräver ATP är; transporterande av vissa ämnen in och ut ur cellerna, nervimpulser, sammandragningar av hjärtat och även tarmar, utsöndring av hormoner mm.

Mitokondrierna är uppbyggda av inte ett membran utan två, membran är som ett skal för att skydda cellerna så att inte vad som helst kan tränga in i organellen. Ju mer energi en cell behöver ju fler mitokondrier finns det i cellen. En spema-cell ha omkring 25 mitokondrier, medans en lever-cell har runt 1000 st. Som du förstår behöver leverceller mer energi en sperma cellen. Oganellerna kan öka i en cell om behovet av energi ökar.

Ezymer i den innersta kärna, innanför det andra membranet, katalyserar en oxadation reaktion. När något oxiderar tar atomen till sig syre och förlorar då samtidigt en eller flera elektroner. Detta är denna reaktion som skapar energi. Men absolut mest energi blir det när en fosfat molekyl bryts bort från ATP molekylen. En ATP molekyl innehåller tre fosfat molekyler och när en fosfat tas bort blir det istället en ADP molekyl.

Mitokondrie har ett eget DNA, kallad mitokondriellt DNA, och detta ärvs oftast endast från kvinnan, det är väldigt sällsynt att barnet får faderns Mitokondriella DNA. så

Se detta inlägg för en bild på hur en cell är uppbyggd--> XX

Från ett av mina tidigare inlägg (med omformuleringar och justeringar):
Hela processen börjar med att vi äter kolhydrater som bryts ner i magen till glukos, efter att kolhydraterna har bryts ner flera gånger. (Glukos kan också skapas från protein och fett). Glukosen transporteras till cellerna där de antingen används för att bygga upp andra ämnen, eller så bryts de ner ännu mer för att kunna skapa dom energifyllda molekylerna. När glukos molekylen kommit in i cellen omvandlas den till pyruvic acid/pyrodruvsyra med hjälp av flera olika enzymer, och utan syre.

Detta leder till nästa steg som innebär att OM syre finns kan pyrodruvsyran transporteras in i mitockondrien, och här ändras syran till ett annat ämne som heter Co-enzym A (CoA). CaA bryts ner ännu mer och bilda nya molekyler. När dessa molekylerna bryts ner frigörs elektroner (negativt laddade) och protoner (postivt laddade). Dessa negativa elektroner dras sen mot utsidan av mitokondrien och dom drar med sig dom positiva protonerna. Men dessa protoner vill gärna befinna sig innanför mitokondrie membranet, pga att balansen inte stämmer. När protonerna sen kämpar för att ta sig tllbaka, genom kanaler gjorda av protein, skapas denna ATP molekyl tack vare ett enzym som sitter i det inre membranet.

Energi kan alltså skapas i alla processer i denna respirations del, men det är den sista delen som ger mest energi. En glukos molekyl ger 36 ATP molekyler. Mitokondrien är även kallad "Energi-fabriken", av just denna anledning. Detta är denna ATP molekyl som är livs viktigt för människans överlevnad.Bilden ovan är från boken nedanInositol-Nära förknippat med Kolin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna B-vitamin är egentligen inte essentiell eftersom att kroppen kan skapa den utav glukos, man tror också att det kan skapas av tarmfloran.

FUNKTION. Tillsammans med kolin är denna B-vitamin viktig för cellmembranets struktur och integritet. Integitet så att inte vad som helst släpps in hur som helst i cellen, för att skydda. Lecitin är uppbyggt av bland annat kolin, inositol, kväve, fosfor och flera olika fetter, det är ämnet lecitin som är en extremt viktig del i membranet. Det är också en vital del av galla som utsöndras för att vi ska kunna ta upp fetter vi äter. Så saknas någon av dessa ämnen försämras fettupptaget och cellmembranet. En annan viktig funktion som denna vitamin är en del i är att stödja hjärnan för att skicka kemiska signaler, utan inositol kan inte signalerna skickas så effektivt som dom borde göras.

KÄLLA. Det finns rikt i både animaliskaprodukter och även i växter. I kött finns inositol i fosfolipid som är en viktig fettförening som är en del av celluppbyggnaden, framför allt i membranet (också i galla som nämt ovan). I växter finns inositol i fytinsyran. Fytinsyra är en antioxidant, men en negativ sådan, den binder sig nämligen till magnesium, järn, kalcium och zink i magen vilket gör att upptaget av dessa mineraler inte kan tas upp. Fytinsyra nivån är som allra högst i havre och i spannmål där det sitter i det yttersta skalet av sädet. Dom produkter som innehåller mest inositol är spannmål, citrus fruker (men inte citron), cantaloupe, lever och små mängder i russin, limabönor, kål, jordnötter. Ämnen som innehåller mycket lecitin innehåller också höga mängder av denna vitamin.

BRIST/ÖVERSKOTT. Jämfört med andra B-vitaminer kan en stor mängd förvaras i kroppen för senare bruk, därför är bristsymptom inte vanligt. Men om man dricker mycket kaffe kan man få brist på inositol och då kan symptom så som eksem, förstoppning, förhöjda kolesterol värden, ögonproblem eller man kan tappa mycket hår.

Människor med diabetes och multiple sclerosis/MS kan må bättre med tillskott av denna vitamin eftersom att cellmembranet hos dessa kan vara försämrat, beroende på hur länge man haft sjukdomen.TED-Talk om MS

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Klicka här--> XX för TED talk om en kvinna som blev fri från sin MS. Det handlar om att äta mat som är näringsrik som kroppens mitokondrier behöver för att kunna skapa kroppens energi (ATP).

Imorgon kommer ett tillägg om mitokondrie.

Veckans Tips: Socker (otips)

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå VälbefinnandeSocker försvagar immunförsvaret, så när du är sjuk bör du undervika socker, så att immunförsvaret har möjlighet att kunna eliminera kroppen på gifterna och skydda den. Givetvis försvagar socker immunförsvaret även när man inte är sjuk eller förkyld, så man bör fundera på sitt intag av socker och sänka det om nödvändigt.

Skrattfest med BBQ

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej,

Igår var vi bortbjudna till en gammal kollega och hans fru på middag. En annan kollega kom också med sin tjej och hans vän som var på besök. Perfekta sällskap!

Aftonen började med en snack-bricka med ostar, kött och hembakat bröd.  Sen var värden grillmästare och grillade korvar, hallomi, majs, kyckling, fläskfile och grillspätt med grönsaker.Slutresultatet=MUMSDessert med glass och fruktsallad.Kvällen avslutades på morgonkvisten med värk i magmusklerna på grund av allt skratt. Varför anordnar man inte middagar som dessa oftare!? =)

Spontan AW

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

I fredags var jag och två vänner på en spontan AW, sen fick jag reda på att Sverige spelade mot England i fotbollen så då ville jag också kolla. Lagom till andra halvleken var jag hemma i soffan med kärleken.

På Boquerian åt vi flera olika tapas rätter (missade att ta foton) och min absoluta favorit var tonfisken och dippen till ostronen. Mina musslor var ganska smaklösa. Men nu vet jag vad jag inte ska beställa på tisdag när vi planerat in en AW/middag där. Någon av er som varit på Boquerian i MOOD-centret??

Våfflor

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Hej Hej,

Vi åt våfflor häromdagen, men kom fram till att jag behöver idéer på saker man kan lägga på. För mig blir det oftast bär eller frukt, med nötter och kanel. Har ni några andra tips? Vad är din absoluta våffelfavorit??


Stinging nettle health benefits for home remedies

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej hej,

Jag har tidigare berättade om flera hälsoeffekterna som brännässlor har, hittade idag denna artikel som jag ville dela med mig av. --> (X) Super bra artikel!! 

Kram kram

Nya snygga frisyren

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag var jag hos frisören och klippte bort mina lockar, eller snarare dom lockar som fanns kvar. Detta är slutresultatet. Jag blev riktigt nöjd. Kul också att frisören var från min hemstad,, där en av mina vänner jobbar för hennes kusin. Världen är allt liten ibland!!

Från frö till planta

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej hej,

Minns ni att jag planerade tomatplantor för en och en halv månad (Här finns det inlägget-->XX) Nu har mina tomatplantor växt från små frön till plantor som är mellan 2 och 4 dm. Så himla glad att jag också kan odla från frön. Nu inväntar jag bara tomaterna. Om någon har någon kunskap av tomatplantor är alla råd välkommna.

Plantan längst till vänster är den färdiga plantan jag köpte vid samma tillfälle som jag köpte fröna.

Bokrecension: Molecules of Emotion

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/FöreläsningarHej Hej,

Jag beställde en bok från amazon för några veckor sen: "Molecules of Emotion-Why you feel the way you feel" av Candace B Pert. Ja vart ska jag börja. Vi börjar med betyget: Jag har alltid älskat att läsa böcker, när jag var liten läste jag Kitty-böcker och jag har alltid sett mig som en bra läsare också. En läsare som läser varenda ord och förstår meningen med boken. Men jag upptäckte att jag inte har läst på riktigt tidigare, denna bok fick mig att tänka på varenda ord som skrevs och jag förstod mig igenom hela boken. men visst var det engelska ord som man inte förstod men som tur var fanns det en ordbok med ordbeskrivningar längst bak. Kanon!! Hela boken var så otroligt intressant, inspirerande och viljan att lära mig mer bara växte och växte, vilket leder till nästa del i recensionen.

Handlingen: Candace skriver om sin karriär och alla hennes upptäckter som forskare och dom svårigheter hon stött på, framför allt som kvinna i "Vetenskapsbranchen" och hennes känslor och beteenden kring dessa händelser. Det är alltså en del vetenskaplg beskrivning, bland annat hur hon och hennes team upptäckte hur droger, morfin, heroin och andra farliga ämnen tog över receptorena i celler. Varje ämne har en egen receptor, på detta sett kan inte vilket ämne som helst påverka en cell. Dom upptäckte ämnen som kan blockera dessa droger så dom inte får fäste i cellerna och därför inte påverkar kroppens mentala del- alltså att känna sig hög. Dessa ämnen tog platsen i receptorerna, tillsammans med salt, och därför inte lämnade plats till drogerna. Receptor i varje cell finns runt om i hela kroppen men är absolut tätast i hjärnan och i den del där känsla/emotion är som starkast, alltså limbiska systemet. Detta fick Candace och hennes team att ta reda på om kroppen och hjärnan kommunicerade med varandra, och givetvis gjorde dom det. Men dom upptäckte också att det är en två-vägs-kommunikation. Det är alltså inte bara hjärnan som skickar ut signaler till resten av kroppen, utan även celler i resten av kroppen skickar signaler till hjärnan med besked om känslor och information.

Peptider är "nyckeln" till dessa receptorer, insulin är en peptid, prolaktin är en peptin. Ja, dom flesta hormoner i kroppen är peptider, men inte sexhormonerna. Peptider är uppbygda av aminosyror, men är inte så stora att dom blivit ett protein. Candace menar på att magkänsla, bultande hjärta, spända muskler och svettiga handflator är känslor, det är det som är hur vi känner och dessa reaktioner är dom som skapas av peptider som fastnar i en receptor. Så peptider är känslor, eftersom att dom bär information till resten av kroppen och dess receptor. Känslor är information mellan sinne och materia (mind and matter). Om dessa peptider är tröga och slöa så är det omöjligt att vara lycklig och uppleva andra positiva känslor. Ju mer rörelse dessto bättre, känslor som är förnekade, ignorerade och undertryckta skapar inte rörelse av peptider.

Boken slutar med hur man ska uppnå en balans mellan kropp och sinnet, här i väldigt korta drag:

Motion.
Funder på dina nattliga drömmer, det är ditt undermedvetna som ger dig information.
Vara medeten om dig själv, vem du är, dina beteenden, dina tankar och hur du fungerar som människa.
Minska stressen i ditt liv och i den du är.
Förstå din kropp och lyssna på den. Den säger så mycket om du bara lyssnar.
Ät ekologiskt, lokalt och hälsosamt. Kroppen säger till dig vad den vill ha.
Undervik skadliga ämnen, miljöförorening, gifter i mat osv.

Två citat från boken "If you look underneath your depression, you`ll find anger. Look under your anger, and you will find sadness. And under sadness it is the root of it all, what´s really masquerading all the while-fear" (RED tillägger: rädsla är en av som första känslorna som är början till sjukdom, rädsla leder till stress, stress leder till uttorkning och fight-flight-iinställningar.)

Och viktigast av allt: "And now that I know my body has wisdom, this calls for a new kind of responsibility on my part. I can no longer act lika a dumb machine and wait to be fixed by the mechanic-otherwise known as the doctor"

Pluggonsdag med förberedelser

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,

Idag har jag läst igenom mina uppsatser från modul 1-8 och mina anteckningar från dessa delar, för att friska upp mitt minne av det jag lärt mig tidigare. I veckan ska jag läsa del 9-14. Dessutom har jag uppdaterat frågeformuläret till svenska samt uppdatera det lite. Sen kontaktade mina "försökskaniner" med frågeformuläret som dom ska fylla i. Inte så mycket plugg idag alltså, mest praktiska saker som behövs göras.

Önskar dig en fantastisk onsdagskväll.

Love and light från Välbefinnaren.

Allergi

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

En av mina vänner lider av pollenallergi och bad mig om några råd och en förklaring/ar, så därav detta inlägg. Men detta inlägg är inriktat på allergi generellt och inte enbart pollenallergi. 

Allergier är oftast kopplat till uttorkning. När man är uttorkad så leder det till stress i kroppen, kroppen blir alltså stressad eftersom att den inte har vätska för att kunna fungera. Detta är egentligen en ond cirkel för att stress leder till mer uttorkning. När kroppen är stressad utsöndrar kroppen histamin. Histamin är ett hormon som kroppen utsöndrar när man är överkänslig mot olika produkter. Det skapas även av immunförsvaret om en antigen kommer in i kroppen som måste elimineras, histaminet skapar allergisymtomen. Hormonet produceras inte bara i kroppen utan finns i flera olika typer av föda, så som jordgubbar, vin, skaldjur choklad, tonfisk, banan, spenat, ananas och papaya. Man bör istället äta mat som hämmar och hindrar kroppen från att frigöra inflammatoriska ämnen, som histamin. Några av dessa är lök, vitlök, dill, sparris, brysselkål, EPA (nedbruten omega olja i fisk), päron och äpple. Andra ämnen som har anti-histamin effekt på kroppen är kalcium, aminosyran metionin, ginseng, lakris och ginkgo.

Dom celler som producerar mest histamin kallas för mast cells (eng) och sitter oftast i den ytan som skiljer den yttre världen från vår inre kropp, till exeempel i huden, lungorna, munnen, näsan och matsmältningssystemet. Vad dom är karaktäristiskt för är att dom alla oftast utsöndrar slem. Men även nerver är uppbyggda av denna typ av celler, som kan utsöndra histamin. När mast cellerna i tjocktarmen upptäcker uttorkning är det härifrån signaler skickas till kroppen om var som har inträffat och statusen på kroppen, histaminutsöndringen ökar och kroppens immunförsvar aktiveras och allergiska reaktioner så som klåda, snuva, fuktiga & svullna ögon, irriterad känsla i hals och lungor och upprört tarmsystem.

Vasoactive amine (eng), som är gruppnamnet på bland annat histamin, tryptamin och serotonin, ökar genomträngligheten av ämnen i cellerna. Vilket betyder att ämnen enklare kan ta sig in i cellerna, även om dom inte är fullt nedbrutna och vissa som egentligen inte borde släppas in. Dom produkter som innehåller dessa ämnen (vasoactive amine) är avokado, citrusfrukter, kål, kyckling lever, ost, vin, öl, choklad och fisk på burk, så dessa bör alltså undervikas.

Histmin reglerar kroppens vattennivå, så om vi är uttorkade produceras och utsöndras mer histamin för att reglera och behålla balans av vattennivån. Höga mängder histamin är ett tecken på att kroppen är uttorkad. Men det handlar inte bara om att öka vattenmängden man dricker per dag, utan det har också med saltintaget att göra. Utan salt kan inte vattnet binda sig i kroppen, vilket är livsviktigt, annars hade vattnet bara runnit igenom utan att ha någon effekt på kroppen. Så för mycket histamin leder inte bara till allergiska symptom utan kan också leda till insomnia, depression, huvudvärk, dålig koncentration, irritation mm.

Angående immunförsvaret är det "hjälparna"/eosinofil som är för många, i relation till "dämpande" T-celler, som  stimulerar produktionen av antikroppar/B-cell. Överdrivet många antikroppar som kan leda till auto-immuna sjukdomar, vilket är när immunförsvarets antikroppar attakerar olika ämnen i kroppen, tex vävnad, eftersom att den tror att det är ett främmande ämne. För att skapa en balans av "hjälpare" och "hämmare" är produkter så som magnesium, aminosyran histidin och vitamin E hjälpsamma. Läs inläggen om immunförsvaret här--> (XX) & (XX).

Oftast beror det skadade immunförsvaret på bristfällig näring, men det behöver inte betyda att det är brist på näring i födan utan det kan vara så att kroppen har många andra gifter att ta hand om, innan den kan använda vitaminerna och mineralerna till viktiga funktioner. Så näringen används till att skydda kroppen istället för att det används till att hjälpa kroppen växa ooch utveckla. Stress, kemikalier, socker, vit mjöl, processad mat, antibiotika, cigaretter, p-piller, vaccinationer och förorenad luft är bara några av dom ämnen som kan ta nödvändiga ämnen från kroppens viktiga funktioner och näringens egentliga ändamål. 

När vi är stressade över en längre period producerar binjurarna corticosteroid (eng) (Läs mer i detta inlägg (XX)) för att skapa mer energi åt kroppen, men detta ämne försvagar också immunförsvaret. Detta eftersom att immunförsvaret inte är nödvändigt i en stressig situation, och lägger därför all sin energi på att handskas med stressen. Som du ser här så påverkas kroppen allvarligt av långvarig stress. Försvagat immunförsvar och stress är ingen bra kombination som ka visa sig om allergi.

Det finns många olika typer av allergier, man kan vara allergisk mot sädesslag, gluten, laktos, ägg, alkohol, pollen och farliga kemiska ämnen som kan finnas i shampo, tvättmedel, diskmedel mm. Matallergi kan bero på att saltsyra, enzymer från bukspottskörteln eller galla saknas eller är bristfällig, och nedbrytning inte kan ske. När den halvt nedbruta maten sen når tarmen ses den som en "angripare" och kroppens immunförsvar aktiveras. En produkt blir egentligen inte en-med-kroppen/del-av-kroppen förrän den varit i levern för att omvandlas till rätt form, eller i vissa fall, elimineras eftersom att levern inte känner igen ämnet eller inte behöver det. Det finns många typer av allergier, allergier som visar symtom efter bara några minuter och andra som kan ta flera dagar innan kroppen reagerar. Ibland kan det också vara så att man behöver exponeras av ämnet, man blir allergisk mot, flera gånger innan man får reaktioner.

Ett litet tips till pollenallergikerna, och min vän, är att dricka nässelte, eftersom att det tros minska symptomen.


Pomegranate smoothie

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Idag gjorde jag smoothie med en fjärdedels melon, en halv mango och ett halvt granatäpple, det blev tre portioner.

När någo säger granatäpple så tänker jag på fläckarna jag får när jag brottas med kärnorna. Vilket för mig gör det till ett riktigt treat. Granatäpplen är inte speciellt näringsrikt, men det innehåller små mängder av bland annat C-vitamin och kalium. Även flera olika typer av antioxidanter i gruppen polyfenol, finns i denna frukt. Denna typ av antioxidanter delas in i ytterligare grupper: tanniner, flavonoider och fenylpropanoider. 

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 233 kJ
Energi 56 kcal
Protein 1 g
Fett 0,6 g
Mättade fettsyror 0,1 g
Kolhydrater 7 g
Fibrer 10 g
C-vitamin 6 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 10 mcg
Järn 0,3 mg
Zink 0,2 mg
Kalcium 3 mg

Näringsinnehållet är hämtat på miljomat.se, som för övrigt är en väldigt bra sida där du kan läsa hur olika typer av föda påverkar miljön.

Vill du vara min "Försökskanin"?

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej Hej,

Som ni säkert alla vet så pluggar jag på en skola i London och en av delarna i varje "modul" är att ta "Case Histories". Vilket innebär att en person får berätta om sin hälsa, hur den är nu och hur den har varit sen man föddes. Hur ens föräldrars hälsohistorik ser ut och, det man vet, även mor- och farföräldrars historik. Vilken eventuell sjukdomshistorik som finns, vilka sinnesstämningar, tankar, känslor som man upplevt genom livet.
Jag har gjort tio stycken tidigare (skrivet 24 april 2013) och det hade varit roligt om du som läser på min blogg skulle kunna och vilja vara med och vara delaktig i mitt  arbete. Det är förstås en del frågor som är mycket personliga och det kan ta upp emot tre timmar att skriva alla dina svar, men svaren är förstås garanterat konfidentiella och det är ju dig det handlar om, så du kanske känner att det skulle vara värt det =) Tiden beror förstås på historikens omfattning och hur mycket detaljer du lägger ner, men sanningen är förstås att ju mer detaljer desto bättre utfall.

När jag har denna hälsohistorik ska jag sen försöka tyda dessa "symptom" för att hitta roten till dina problem/utmaningar och komma fram till tekniker eller justeringar av kosten som man kan göra för att förbättra sin hälsa. Men jag vill tillägga att arbetet är inriktat på att göra en framställan inom utbildningen och kan inte ses som konkreta rekommendationer till dig som intervjuperson, eftersom jag inte är fullt utbildad och får därför inte vägleda någon ännu. Så om du finner mina framställningar av slutledning och förslag på justeringar tänkvärda, så är det på egen risk som du använder dessa i ditt dagliga liv eller kost. När jag sen fått betyg från skolan (ungefär 2 månader senare) får du en kopia av arbetet. Frågorna är på svenska medan mitt arbete är på engelska.

Det hade varit kul om du vill vara med och är du intresserad kan du väl skriva här så återkommer jag till dig så fort jag kan. Har du några frågor, så tar vi det innan =) Ni kan även kontakta mig på min mejl sabine_johansson_ohlen@hotmail.com

PS: Om du inte är intresserad själv, skulle jag bli väldigt glad om du vill sprida detta vidare. Jag behöver 6 personer totalt men två till denna del, så även om alla kanske inte kan vara med nu, så kommer fler tillfällen. Ds.

James Morrison-Rix FM fest

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag hade Rix FM fest i Kungsträdgården i Stockholm med flera artister, men den som är min absoluta favorit är James Morrison och om han kommer till stan så finns det ingen chans att jag vill missa det. Dom andra artisterna var Loreen, Idol-Moa, Danny, Dead by April, Erik Hassle, Agnes och Son of Midnight. Vi hade en finfin dag med sol och avslutade kvällen med en fika på Sveavägen.

Veckans Tips: Matkombinera

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, eftersom att det är en sån viktig regel. Ät inte kolhydrater och protein i samma måltid. Undantag där kolhydrat och protein är tillåtet är baljväxter och säd, jag tror att anledningen till detta undantag är att baljväxter innehåller mre kolhydrater än protein, båda i höga mängder.

Varför detta, i korta drag. Kolhydrater, protein och fett behöver alla olika typer av enzymer för att kunna brytas ner, men kolhydrater och protein kräver också olika pH miljöer för att brytas ner. Protein behöver en mer syrlig miljö än kolhydrater, och därför mår kroppen bättre om man inte blandar dessa två. Om varje typ av föda får vara i den rätta miljön med dom korrekta enzymerna så är risken för onedbruten mindre, så du slipper osmält mat som ger många typer av symptom. Prova själv, symptom så som gaser i magen, uppblåst mage, övervikt mm kan försvinna.

Rekommenderar boken nedan för att lära dig mer om mat kombinering. Eller sök på nätet, det finns många bra sidor med mycket information.
Omplantering

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag har jag varit jätte duktig! Jag har planterat om alla våra plantor vi har hemma, förutom orkideerna och palmen. Jag har tänkt att jag skulle plantera om plantorna i ungefär två veckor nu och äntligen är det gjort. Har också kokat upp några liter vatten med nässlor som jag ska vattna blommorna med om några dagar. Egentligen kanske man bara ska göra det när jorden är näringsfattig, men jag vill ge planterna en god start, så vi får se hur det går för dom. Jag har också planerat om mina tomatplantor, som blivit 30 cm höga efter att jag för några månader sen såde frön. Glad för det!

Alfalfa

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


Alfalfa kan få i pillerform/tillskott, odla själv eller köpa i butiken, jag har köpt och har en mängd olika symptom och sjukdomar som dom lindrar. Alfalfa är en av dom mest näringsrika ärtväxter som finns tillgängligt i Svrige. Dom är rika på protein, kalium, kalcium, zink, magnesium, järn, B-vitaminer, C-vitamin, E-viamin och betakaroten som kan omvandlas till A-vitamin. Betakaroten och protein nivån är ovanligt hög i alfalfa, men protein innehållet är inte komplett, innehåller 8 av dom essentiella aminosyrorna. Viket innabär att man inte kan få alla essentiella aminosyror från alfalfa utan man måste äta andra proteiner också för att få i sig alla aminosyrorna som är nödvändiga.

Sägs används mot:
Artrit- lindrar smärtan
Stödjer matsmältningen och minskar magbesvär
Minskar trötthet
Eliminerar gifter från kroppen

Näring per 100gr:
Protein 32gr
fiber 38gr
kolhydrat 6gr (1,5gr socker)
fett 13gr (2gr mättat)
Energi 1150kJ/270kcal

Uppgifter från http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=19669


B17-Anti-cancer

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Laitrile (eng) och amygdalin (eng) är tvp olika namn på denna "vitamin", jag skriver med citationstecken eftersom att man inte är riktigt säker på om detta är en vitamin eller inte. Detta ämne finns i kärnorna i aprikos, plommon körsbär och äpplen. Men dessa kärnor innehåller cyanid som kan vara skadligt i stora mängder. Det finns även i majs, hirs, linfrön mfl.

Detta ämne är uppbyggt av fyra molekyler: två socker, en cyanid och en bensaldehyd molekyl. Dessa molekyler bryts inte ner i magsäcken utan i tarmen med hjälp av enzymer. Efter nedbrytningen kan det tas upp i kroppen

Den funktion som detta ämne har, eller inte ämnet men cyaniden har i kroppen är att förstöra cancer celler. Friska celler har ett enzym som neutraliserar och avaktiverar cyaniden när den är i kroppen. Men cancer celler har inte detta enzym, men har ett annat enzym som aktiverar cyaniden vilket sen leder till att cyaniden förstör cancercellerna. B17 är förbjudet i många länder just på grund av cyanid mängden och för att cyanid kan vara skadligt för kroppen. Många människor med cancer åker till länder där laitrile är godkänt för allmänheten att använda för att få hjälp med sin cancer.

Insulin-Kylpåse

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Ska ju till Indien i decmeber så därför har jag inhandlat dessa kylpåsar. Det ligger kristaller i innerfickan som blir som gele och kalla efter att det legat i kallt vatten i tio minuter. Än så länge har den hållit sig kyld i 6 dagar. Denna lilla mackapär ska jag alltså förvara mitt insulin i under semestern. Om det blir för varm så slutar det att fungera. Inte bra på en sån resa! Tidigare har jag använt en kaffetermos som jag fyllt med kallt vatten och lite is varje dag. Jobbig process och tung mackapär. Så denna nya uppfinning kommer passa super bra.

Kolin-Fett vitaminen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Kolin är en hyfsat ny vitamin som kom ut med riktlinjer 1998 på marknaden. Chole på Grekiska betyder galla/bile som är en oerhört viktig del av metabolismen och upptaget av fett. Galla utsöndras från gallblåsan, men skapas i levern, det utsöndras i början av tunntarmen där det "omfamnar"/"slukar" fett molekylerna så att dom sen kan tas upp ur tarmarna och in i kroppen. Den transporteras fett "påsarna" runt i blodet till cellerna.

FUNKTION. Kolin finns också i den feta delan av cellmembranet där det ser till att membranet är flexibelt. Kolin, fettsyror, glycerol och fosfat är dom ämnen som tillsammans skapar lecitin, som finns i membranet. Hlsosamt membran är också viktigt för att cellerna ska kunna kontrollera vad som tas in och skickas ut ur cellerna.

Detta är den enda vitaminen som är involverad vid metabolismen av kemikaler i hjärnan. Också neurotransmitten acetylkolin behöver denna vitamin efter som att kolin är en del av uppbyggnaden. Denna neurotransmitter behövs för att bibehålla ett hälsosam, fungerande och en oavbrutet nervsignals-överföring över synapserna. Vilket ser till att flödet av elektroniska signaler är i balans i nervsystemet. Denna funktion förbättrar hjärnans kapacitet och minne, därför kallas den även "Minne-vitaminen".

Denna typ av molekyl kallas trimethylated (eng) molekyl eftersom att den innehåller tre st (tri) metyl grupper. Denna typ av grupp är otroligt viktigt för levern eftersom att det hjälper till med reninge (detoxifying) gifter i kroppen.

Används mot:
Dåligt minne
Nervöverföringsproblem
Alzheimers
Leversjukdomar, så som hepatit
Njursjukdomar
Huvudvärk
Svindel
Ögonproblem, så som starr
Tinnutus
Gallsten

BRIST/ÖVERSKOTT. Symptom på överskott av kolin är kräkning, svettning, ökat salivproduktion och ovanlig kroppsdoft. Bristsymptom är trötthet, insomnia, dåligt minne och ger njurarna problem med att koncentrera urinet. Fettmetabolismen är också ur funktion, men det symptm som är skadligast är att cellmembranet inne kan försämras vilket gör att membranet inte har kontroll på vad som går in eller ut ur cellerna. 

KÄLLA. Kolin finns rikt i många olika typer av föda, bland annat sojabönor, äggula, yttre hinnan/skalet av vete (fullkorn), fisk, jordnötter, inälvsmat mm. Och i grönsakerna blomkål,  potatis, linfrön, linsor, havre, sesamfrön och många typer av gröna blad sallader. Kolin kan också framställas av aminosyran glycin, och forskare tror också att tarmbakterierna kan skapa kolin men är inte 100% säkra som med många andra B vitaminer.

Koldioxid transport och pH

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej hej,

Kroppen kan transportera koldioxid på flera olika sett, och den teknik som jag tycker är intressantas är den genom bikarbonat. Det innehär att koldioxid binder sig till vattenet i plasman CO2+H2O och då skapas ett ämne som heter kolsyra/H2CO3. Detta ämne frigör sen en H+ atom med hjälp av ett enzym som heter karboanhydras som finns i dom rlds blodkropparna. När H+ är frigjort är det nya ämnet HCO3-/bikarbonat. 

Det intressanta här är att H+ är surt och HCO3- är basiskt så dom är alltså motsatsen till varandra om man tänker på pH värdet i kroppen. Bikarbonat har en viktig funktion i pH-buffertsystemet för att hålla en balans av pH värdet och hjälpa till med att behålla homeostasis i kroppen. Bikarbonat utsöndras också från bukspottkärteln efter en måltid för att neutralisera "massan avmat" som kommer från magsäcken som är full av syra som behöver bli neutraliserat dels för att inte skada tarmen men också för att maten ska brytas ner. Olika typer av föda behöver olika pH värden för att nedbrytningen ska ske. Protein behöver ett lägre pH värde och bryts ner i magsäcken, medans kolhydrater behöver en mer basisk miljö för att nedbrytningen ska kunna ske och detta sker i tunntarmen. Det är oftast enzymen i sig som är antingen basiska eller sura.

Ett annat sett för kroppen att transportera koldioxid är genom att det löses upp i plasman, denna typ av transport avgör trycket (pressure) av CO2 i blodet.

Ett tredje sett för CO2 att transporteras genom kroppen är genom att det binder sig till amin gruppen i aminosyra-kedjorna (polypeptider) i hemoglobin-molekylen. Den kan också binda sig till andra aminosyror, som inte finns i hemoglobin utan i plasman.


Kortisol-

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej,

Jag skrev ett inägg om vitamin B5 för ett tag sen och jag fastnade på subjektet "Kortisol", så nu tänkte jag skriva och berätta lite om just det.

Kortisol produceras i binjurarna som är uppdelade i två delar, och eftersom att dom delarna är så olika, både i struktur och funktion, så kan man se dom som två olika organ. Den ena kallas adrenal cortex (eng) och den andra kallas adrenal medulla (eng). Binjurarna är placerade precis ovanpå njurarna, alltså närmare huvudet än njurarna. Utsöndringen av kortisol styrs av hormoner från hypotalamusen i hjärnan.
Gruppnamnet för kortisol, kortison och corticosterone (eng) är glucocorticoid (eng) (glucose + cortex + steroid), men kortisol är det ämnet som utsöndras i betydelsefulla mängder i människan.

Kortisol utsöndras när kroppen utsätts för stress, så som vid operation, stress på jobbet, ohälsosam kost, stress vid dödsfall i familjen, ja både fysisk eller psykisk stress. Det utsöndras även då nivåerna av glucocorticoid (eng) är låga.

Funktionerna är många av denna steroid, bland annat höjer det blodsockret genom en process som heter glycogennedbrytning, vilket innebär att glykogen (den form som socker förvaras i kroppen) omvandlas till bland annat glykos. Efter att blodsockret är högre (mängden socker i blodet) kan kroppen använda glykos som energi, men kortisol hindrar cellerna från att ta in och använda glykosen för att skapa energi, det gör cellerna till vis del insulinresistens. Ett annat alternativ till att höja blodsockret är genom glukoneogenes. Vilket innebär att kroppen, istället för socker, använder delar av fettsyror och aminosyror (Lysin och leucin kan inte omvandlas till glykos) som omvanlas till glykos i levern. Denna höjning av blodsocker behöver vara tillgänglig för skelett musklerna vid stress, fight-flight mekanismen. Jag är nyfiken på om detta socker kan användas i en diabetiker, jag menar, behövs fortfarande insulin? Någon som vet? jag kan tänka mig att insulin behövs, men inte 100% säker.

Denna steroid stödjer också kroppen vid metabolismen av protein till aminosyror som sen transporteras till levern där det onvandlas till glykos. Kortisol hjälper också kroppen med att använda energi från fett istället för kolhydrater som är den vanligaste och enklaste formen för kropp att använda.

Som sagt så utsöndras kortisol vid stress, för att bevara en hälsosam balans i kroppen. Bland annat genom att se till att kroppen är i den rätta balansen av ämnen så som vatten, natrium och kalium. Balansen av natrium och kalium är extremt viktig för att kroppen ska ha den bästa och mest betydelsefulla vattenbalansen och nivån.

Minskar antalet vita blodkroppar av typ eosinofil vilket leder till försvagat immunförsvar. Detta påverkar framför allt lymphsystemet, vilket i sin tur påverkar en annan vit blodkropp, lymfocyt, genom att minska mängden av denna antikropp. Kan vara bra om man har ett överaktivt immunsystem, då av eosinofil och lymfocyt.

Eftersom att kortisol påverkar kroppen negativt (inte bara positivt vid stress) är det inte hälsosamt om kroppen är i ett tillstånd där nivån av kortisol är hög i för långa perioder eller för ofta.

Dykning-plugg

Kategori: -PluggdagarFotot taget på dyksemester på Bali.

Hej hej,

Min stora pluggdag och jag har idag fortsatt att läsa om blodets transportsystem, funktion och uppbyggnad. Lika intressant som vanligt. Kan också stolt berätta att jag har skrivit klart dom fyra uppsatserna för Session 14. Glad som bara den! Dessutom hade jag gett denna del 3 månader, men jag blev klar på 2 istället. Så nu blir det bokläsning, lära mig alla vitaminers funktioner och källor utantill...helt, för i allafall två veckor framåt. Väntar bara på betyget på en uppsats, från session 12 och jag väntar förgäves.

Som jag nämde tidigare har jag läst om trycket i kroppen och hur det fungerar. Och jag kom idag fram till att jag förstår hur det här med dykarsjukan uppkommer i kroppen. Trycket (BAR) av kväve ökar när man sjunker under vattenytan, vilket gör att kväven trycks ut i vävnaden. När du sen stiger uppåt frigörs kväve från vävnaden in i ådrorna och venerna. Men om man har dykt väldigt djupt och under en lång period måste man stiga långsamt så att kroppen har tid att släppa ut kväven från vävnaden till blodet, eftersom att det annars fastnar. Detta skapar bubblor i både vävnaden och i blodet.

Är du dykare? Vart är ditt favorit-dyk-mål??


Omega 3 rekommendationer

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej Hej,

När jag fick tillbaka min senaste uppsats med betyg (A förresten) så fick jag ocks reda på att det ny finns rekommenationer av dagligt intag av omega 3 fettsyror. Tidigare har inga rekommendationer funnits.

Så om du ska äta omega 3 i LNA (Alpha-linolenic-acid formen) är det 2g som gäller, om du ska ta det i nedbryten form är rekommendationerna 250mg av EPA (Eicosapentanoic acid)+DHA (Docosahexaenoic acid) i kombination.

Kroppen kan själv skapa EPA och DHA från LNA förutsatt  att kroppen har denna funktion och dom enzymer som behövs för nedbrytningen. Om kroppen inte kan bryta ner LNA rekommenderas vanligtvis EPA och DHA. Kroppen behöver även vitamin B3, vitamin B6, vitamin C, zink och magnesium för omvandlingen ska kunna genomföras. Mycket transfetter och omättade fetter kan minska och fösämra omvandlingen av LNA till --->SDA--->EPA. Oftast är det människor som under generationer vuxit upp vid vattnet och ätit fisk rik på EPA och DHA som har mist funktionen av nedbrytningen och omvandlingen av LNA, eftersom att det inte varit nödvändigt. Men som tur är finns den nedbrutna formen på marknaden.

Dessa givetvis inte bara i piller-form utan även i hempa- och linfrön, bruna & röda alger och i fisk så som sardin, makril, ål och öring mm.

Jag har skrivit flera inlägg under "Fett/Lipid" och om dessa sen tidigare också så kolla gärna där om du vill veta mer om fetter. Och om du inte hittar svaret på någon fråga så är det bara att fråga.

Kram kram från Välbefinnaren

B15, En vitamin?

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Detta ämne kallas vitamin men man är inte helt säkra på om det ska klassas som en vitamin. Anledningen till detta är för att det inte har visat sig att denna "vitamin" är essentiell. Inga brist symptom har visat sig för detta ämne, därför tror man att den inte måste tas in via föda. Även om det kanske inte är essentiell så har den visat sig hjälpa mot många symptom. Jag kommer ändå att fortsätta skriva om detta ämne som en vitamin, bara för enkelhetens skull.

FUNKTION. Den mesta forskningen av Pangamic acid (eng) görs i Europa och Ryssland, medans tillskott av denna vitamn är förbjuden i Amerika. Den används bland annat när mycket mjölksyra skapas i kroppen efter hård träning, det minskar mängden mjölksyra både i muskler och i blodplasman. Vitaminen skyddar också mot muskelsvaghet och ökar uthålligheten vid träning.

B15 är framför allt en metyl donator (en gruppatom som används i många föreningar), dessa används bland annat för att skapa vissa aminosyror, speciellt metionin. Dessa metyl grupper förbättrar sen kroppens förmåga att använda energi.

Denna vitamin arbetar som en antioxidant genom att skydda cellerna mot oxidation så att deras livslängd inte förkortas. Det ökar också leverns funktion som är ett viktigt organ för reningen av kroppen. Det tros också hjälpa mot gifter så som föroreningar från fabriker & bilar och mot kolmonoxid.

Ämnet ökar blodcirkulationen och effektiviteten av syre. Om syresättningen till cellerna försämras så försämras hela kroppen eftersom att syre är livsviktigt för vår överlevnad.

Använda också i Ryssland för:
Alkoholism, minskar suget och bakfyllesymptomen
Drogberoende
Mentala problem som uppkommer vid hög ålder, så som demens.
Autism
Schizofreni
Högt blodtryck

Andra symptom som det sägs ska hjälpa mot:
Halsfluss
Huvudvärk
Insomnia
Korta andetag
Sänker kolesterolvärdet
Ökar blodcirkulationen

KÄLLA. Denna vitamin finns inte i många produkter men dom vanligaste är i kärnorna av aprikoser (där de först upptäcktes), pumpafrön, solrosfrön, grisblod och brunt ris.

BRIST/ÖVERSKOTT. Det finns inga kända tecken på varken brist eller överskott på denna vitamin, mer forskning måste utföras. Men man tror att brist på B15 kan visa sig som minskad/försämrad cirkulation och syresättning.


Förordning (EU) 432/2012

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Jag har läst på lite mer om lagen jag pratade om häromdagen. (Här finns det inlägget--->XX) Som jag förstår det hela så har det med om vad som egentligen får stå på livsmedel som vi köper. Företagen får inte längre skriva på flaskan/asken/burken att deras produkter hjälper mot ditten eller dattan, utan att det är vetenskapligt bevisat och har blivit godkänt. Detta för att konsumenterna inte ska bli förvirrade av all text och det påståenden som står på förpackningarna och vi ska kan därför förstå vad vi egentligen köper.

Läs mer här om vad som får skrivas---->(XX) I dokumentet finns ett lättförståelig tabell där alla ämnen står i bokstavsordning. Listan bör vara längre eftersom att närmare 40 000 påståenden finns godkända. Meningen är att dom sen ska skapa en typ av databas för allmänheten så att alla har tillgång till dessa påståenden. Så ni ska inte blir förvånade om förpackningarna på dina favorit produkter ändrar utseende eller text, alla liivsmedelsföretag har 6 månader på sig att ändra deras reklam och texter på produkterna. Riktigt intressant och jag rekommenderar därför dig att kolla igenom länken ovan.

Några exempel tagna från länken ovan:

ALA Alfa-linolensyra- "ALA bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet" får användas om "Påståendet får endast användas om livsmedel som är åtminstone en källa till ALA i enlighet med påståendet KÄLLA TILL OMEGA 3- FETTSYROR i bilagan till förordning (EG) nr 1924/2006. Information ska ges till konsumenten om att den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 2 g ALA.".

Magnesium- Påståendet "Magnesium bidrar till elektrolytbalansen" får användas om "Påståendet får endast användas om livsmedel som är åtminstone en källa till magnesium i enlighet med påståendet [NAMN PÅ VITAMINET/VITAMINERNA]- OCH/ELLER [NAMN PÅ MINERALÄMNET/MINERALÄMNENA]KÄLLA i bilagan till förordning (EG) nr 1924/2006."

Zink- "Zink har en roll i celldelningsprocessed" får användas om "Påståendet får endast användas om livsmedel som är åtminstone en källa till zink i enlighet med påståendet [NAMN PÅ VITAMINET/VITAMINERNA]- OCH/ELLER [NAMN PÅ MINERALÄMNET/MINERALÄMNENA]KÄLLA i bilagan till förordning (EG) nr 1924/2006"

New Delhi-Varanasi tur&retur

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Hej Hej,

Goda nyheter!!!

Jag och Tina (XX) har ny bokat flyg från New Delhi till Varanasi för fyra dagar i den heliga staden innan vi möter upp resegruppen i Delhi för tre veckors äventyr runt Indien. Kolla in resten av planerna och karta på tripen under kategori "Indien".

Har dessutom skickat mejl till Yoga centret i Goa där vi tänkte stanna en vecka, så nu väntar vi svar från dom med bekräftelse av bokningen.

To-Do
Boka flyg eller tåg från Kochi till Goa efter tre-veckors tripen.
Boka hotell i Varanasi.

Titta runt efter ett andra hotell i Goa.
Spara massa pengar.Melon-drink

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Kvällens drink är melon med ingefära. Riktigt god med fräsch smak.

Ingefära
är rikt på C vitamin, B3, B6, koppar, zink, magnesium och kalium. Innehåller många antioxidanter och tros sänka det onda LDL-kolesterolet. En naturligt "antibiotika", skapar värme i kroppen

Melon är rikt på vitamin A, vitamin C, folsyram kalcium, zink, kalium, magnesium och fosfor. Används för att kyla kroppen, renar njurarna och huden, gör håret glansigt och naglarna starka.

Mamz-besök

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Igår kväll kom min kära mor på besök, hon har fått jobb i Bålsta så hon var där för att kolla runt lite, lära känna området och hitta sig en ny bostad. Ska bli så himla skönt att ha mamma och brorsan 30 min bort istället för 5 timmar bort som dom är nu. Då blir det fler spontana träffar med mys!

Så igår tog vi en trip för att kolla på fler bostäder utanför Bålsta. Idag ska vi på en visning av ett hus, riktigt sött med ett växthus som jag kommer att använda flitigt om hon bestämmer sig för det huset.

Vi åkte sen till världens mysigast stad, Super mysiga Sigtuna. Vi promenerade runt lite och så stannade vi på ett fik för en kopp kaffe. Gammaldags stad med massor av karaktär.

På kvällen lagade kärleken Korv Stroganoff med ris och sen blev det TV afton i soffan.B12-Cobalamin

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna vitamin är en av dom som många människor tar som tillskott av flera olika anledningar och vi ska i denna text gå igenom dom. B12, Cobalamin (eng) kallas också den Röda vitaminen för att den är uppbyggd av något som ser ut som röda kristaller. Denna vitamin är den enda vitaminen som innehåller en livsviktig mineral och denna är kobolt. Om kobolt saknas i kosten kan B12 inte skapas i kroppen, av tarmbakterierna. B12 uppbyggt av kobolt, kol, syre, fosfor och kväve.

Upptaget av B12 är beroende av ett ämne som intrinsic factor som är ett protein (och en enzym) som binder sig till vitaminen innan upptag kan ske. Dom celler som skapar detta protein (enzym) skapar också saltsyra som behövs vid nedbrytningen av föda i magsäcken. Det har också visat sig att om saltsyranivån är låg försämras upptagsförmågan av B12. Kalcium och hormoner från sköldkörtel hjälper till vid upptaget av cobalamin. Produktionen av intrinsic factor försämras vid åldrande, stress, magproblem och magoperationer.

Upptaget av denna vitamin sker i slutet av tunntarmen, binder sig sen till globulin som transporterar det till vävnaden i kroppen. Denna vitamin förvaras i kroppen och det som förvaras kan sen förse kroppen med B12 under flera år innan bristsysmptom visar sig.

KÄLLA. Denna vitamin finns endast i proteinet i kött, så om man är vegetarian kan ett tillskott vara nödvändigt, men B12 finns i meso soppa och andra bakterieliknande produkter. Men som sagt, en balanserad och hälsosam tarmbakteria kan också skapa B12. Eftersom att tarmbakterierna i djur också skapar B12, så ger kött oss mycket B12 när vi äter dess vävnad/kött/organ. B12 finns även i fett fisk och i äggula men inte lika rik som i kött (specillt inälvsmat).

FUNKTION. Denna vitamin har inte lika många funktioner som dom flesta andra B-vitaminer, men det betyder inte att den är oviktig, istället är vitaminen essentiell för att funktionerna ska fungera. Bland annat är B12 viktigt för skapandes av nervvävnad och ett fungerande och friskt nervsystem. Det hjälper också till vid skapandet av myelinskida som omfamnar och skyddar dom flesta nerver från "slit och släng". Detta "hölje" är också viktigt för transporten av elektrosignaler som skickas via nervsystemet.

Tillsammans med C vitamin, järn, folsyra, koppar och protein är denna vitamin en del av uppbyggnaden av friska röda blodkroppar. Om B12 saknas kan det leda till Perniciös anemi, som är en typ av blodbrist, detta är en mycket allvarlig sjukdom som kan ge nervsador. Det kan också bero på bristen av intrinsic factor, enligt ovan. Det är formen och storleken av dom röda blodkropparna som gör att dom inte fungerar som dom ska.

Vitaminen kallas röd vitamin, men också energi-vitaminen och detta är för att B12 hjälper kroppen med att nyttja kolhydrater, protein och fett som energikälla. Trötthet är ett av dom symptom som människor känner när dom har B12 brist, men denna vitamin bör tas tillsammans med folsyra. Även om denna vitamin kan förvaras i kroppen i flera år och även om mängden som behövs är så liten, så är det många som lider av cobalamin brist, detta är för att allt överskott har tagit slut och det inte längre finns något kvar i "förrådet". Och det beror även på att kroppen har jätte svårt för att ta upp vitaminen från maten i tarmen. Av denna anledningen är injektioner av B12 en vanlig behandling. Det är många människor som får injektioner varannan vecka, men jag vet ej varför det är så ofta om man kan förvara B12 för flera år framåt. Kan det bero på att det är en liten mängd som injiceras? Någon som har frågat sin doktor och vet?

Andra symptom som cobalamin används mot:

Mot trötthet
Stimulerar tillväxt i undernärda barn
Mild urindrivning
Mot benskörhet
Mot osteoartrit (Inflammation i benvävnad)
Mot astma
Mot eksem
Förbättrar minnet
Mot insomnia
Mot Hepatites

BRIST/ÖVERSKOTT.
Inga kända symptom av överskott har hittats, inte ens när man ger kroppen tusen gånger mer än rekommenderat intag. RCA är 2.4 mcg (microgram) från 14 års ålder för kvinnor och män. Menstruella problem, eller brist av menstrution kan vara ett tecken på att B12 saknas, även anemi av olika slag kan vara ett symptom. Dom vanligaste tecken på brist är låg energinivå, skador på nervsystemet och ostabilt mentaltillståndet. Svårigheter att tala & gå och ömma armar & ben är andra tecken.Banan&ägg-plättar

Kategori: -Recept & mums på min tallrikSett ett recept på flera bloggar på banan och ägg plättar, så givetvis ville jag också prova detta.
1 stor banan och ett ägg i mixern, för en portion. Stek i smör på låg värme. Upptäckte att om man steker på för hög värme blir dom bara brända på utsidan utan att bli klara inuti. Till det blev det blåbär, hallon och kanel.

Dom blev förvånadsvärt goda och dom smakade massa banan (i allafall dom som inte blev brända). =)