Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Brist på vitamin B12 och magsår

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade ytterligare en bra artikel hos Natural Nutrition som jag vill dela med mig av. Du hittar artikeln här. Den handlar om hur mediciner mot magsår och andra sjukdomar där det är en hög nivå av magsyra kan leda till vitamin B12 brist. Samtidigt vill jag rekommendera dig att läsa en av mina tidigare inlägg om magsår om varför man egentligen får magsår. Man kanske inte ska vända sig till kemiska piller om man kan påverka kroppen med kost.
 
Har du något önskemål på annat hälsotillstånd som du vill läsa om, är det bra att önska på, så ska jag berätta allt jag kan. =)
 
Kram från Välbefinnaren.

Bokad Tenta och Bokad resa

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Hej Hej,
Nu börjar jag närma mig mitt slut av studier av denna kurs, jag har nämligen bokat in tenta skrivning i mitten av april. Jag är exalterad och nervös, men jag längtar som tusan tills allt har fastnat och tills skrivningen är gjord. Så nu har jag några intensiva veckor framför mig.
 
Veckan efter det har vi bokat semester till New York. Denna gång blir det jag, kärleken, bästaste Tina, en vän M som jag inte sett på hundra år plus 5 tjejer till som jag inte känner. De ska bli ett stort äventyr och fruktansvärt skoj att träffa Shari, Damon och Mary-Rose som vi lärt känna på resor i Indien och Marocko. Skoj SKoj Skoj!!
 
Så... har du några rekommendationer på vad vi absolut INTE får missa? Jag är ingen shoppare, men jag gillar goa drinkar, smakrik mat, hälsa och vackra ting. Så jag är i behov av mängder av tips.

Probiotika mot matkänslighet

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Natural News har en spännande artikel om hur probiotika kan minska matkänsligheten hos vissa människor. Om du är känslig mot viss mat kan artikeln intressera dig. Du hittar artikeln här.
 
Kram från Välbefinnaren

Jag har fått Länk-Kärlek

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Såg idag att jag fått länk-kärlek från Jeanna och hennes blogg, Mina tränings tajts, JÄTTE GLAD! Kolla in hennes blogg genom att klicka på länken. Där kan du läsa bra texter om hennes funderingar, recept på spännande mat, yoga, träning, hur man uppnår välbefinnande och om skadligheter för kroppen. En riktig Välbefinnare alltså! =)
 
Kram från Välbefinnaren
 
 
 
 
 
 
 
 

Argan Cooperative in Atlas Mountains

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Samma dag som vi korsade de höga Atlas Bergen i Marocko stannade vi också till på ett Cooperativ för kvinnor som jobbar med att producera argon olja från argonfrukten, som växer mellan Essouira och Agadir. Jag skrev tidigare ett inlägg om argan olja, som du hittar här, men nu har jag lärt mig ännu mer som jag tänkte berätta om.
 
Vi köpte argonolja för matlagning men också kosmetiskt för hud och hår samt två tvålar med lavendel/mynta och arganolja. När jag kom hem provade jag matlagningsolja för första gången i dressing (arganolja, linfröolja, olivolja samt kryddor) och jag gillade verkligen inte smaken, alldeles för stark och för nötig! Är det någon som har några tips på hur man ska få arganoljan in i sin kost på ett smaksamt sätt?
 
Jag lärde mig också en hel del på detta besök, bland annat att argonolja är bra mot, se listan nedan. När man producerar arganolja kan man antingen göra kosmetisk eller ätbar olja. När man producerar den ätbar olja rostas kärnan från frukten/nötten i några minuter, medans den inte rostas om den ska användas på utsidan.Sen kallpressas nötterna för att skapa oljan.
 
Arganolja innehåller oljesyra som är en enkelomättad omega-9 fettsyra. Linolsyra är en annan olja som finns rikt i arganoljan, det är en omättad omega-6 fettsyra som är en av de nyttigaste oljorna, likaså är omega-3 oljor. Fenoler som agerar som en antioxidant (är en E-vitamin) finns också rikt i oljan, därför skyddar arganolja celler och röda blodkroppar mot oxidering. Y-tocopherol är en av dessa som tros skydda mot cancer och har anti-inflammatoriska egenskaper. Man tror att det är fenolerna i arganolja som bär huvudansvaret för det positiva egenskaperna för hälsan och välbefinnandet.Vad det gäller det kosmetiska oljan tror man att det är
koffein- och ferulasyra som bär ansvaret för de positiva påverkan på hud och hår.

Arganolja används mot:
-Ärrbildning av akne och vattenkoppor
-Eksem
-Förhindrar rynkor att bildas
-Svaga och sköra naglar
-Minskar kolesterolet, minskar LDL och höjer HDL.
-Behandla smärta från reumatism
-Förebygger hjärtsjukdomar
-Sänker blodtrycket, pga oljesyran.
 
 
 
Argannötternas skalas först av en person och nästa person krossar/delar/bryter upp i mindre bitar.
 
 
Nästa person kör nötterna i en typ av kvarn som pressar ur oljan.
 
 
Oljan hamnar sen i flaskor, ställs på hyllor och säljs.
 
 

Veckans Tips: Lär dig om kaffe

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Jag drog ner på mitt kaffeintag eftersom att jag tycker att ett överdrivet kaffeintag kan vara skadligt för hälsan. Inte för att drack överdrivet med kaffe, men jag ville ändå dra ner på kaffet. Men så tänkte jag att jag skulle berätta allt jag lärt mig om kaffe.
 
Kaffe är en av världens mest använda drycker och jag måste erkänna att personligen vet jag inte många personer som inte dricker kaffe. Kaffebönan rostas, mals och bryggs sen i kokande vatten. Under rostning skapas akrylamid som är ett giftigt ämne om det intas i stora mängder. Bland annat kan de skada de manliga könskörtlarna, skada nerverna, irriterar slemhinnor, leda till talsvårigheter och illamående. Så om bönorna rostas lätt skapas mindre mängd akrylamid. Utöver denna negativa egenskap besprutas plantorna  med en blandning av skadliga kemikalier som kan vara skadliga för kroppen och hälsan. Av denna anledning bör man välja ekologiskt kaffe där bönorna inte blivit besprutade.
 
Kaffe (koffein) stimulerar det centrala nervsystemet, ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket, matsmältningssystemet, andningen, njurfunktionen och den mentala aktiviteten. Det ökar också hastigheten som metabolismen sker i kroppen, ökar hastigeheten som kalorier bränns och är dessutom mild laxerade. Dessa egenskaper kan vara skadliga, men det beror helt på din kropp. Att öka blodtrycket är till exempel bra för min kropp eftersom att mitt är så pass lågt, men har man redan högt blodtryck kan det vara skadligt.
 
Koffein kan påverka kroppen negaitivt och skapa en del symptom vid överskott, några av dessa är; insomnia, diarré, huvudvärk, ångest/panikattack, halsbränna och irritation. Det kan också leda till njursten pga att det är vätskedrivandeoch för att det driver ut kalcium, samtidigt skyddar det mot gallsten. Det kan också minska/förhindra upptaget av järn och kalcium, samtidigt som det driver ut kalium, magnessium, zink och B-vitaminerna.
 
Eftersom att koffein ökar sötsuget, hungern och stressar kroppen, samtidigt som det är uttorkande, kan det leda till utmattning av binjurarna vars arbete är att kontrollera stressnivån i kroppen och skydda kroppen under såna omständigheter. Detta stressar kroppen ännu mer och kan leda till trötthet. Dricker man mycket kaffe kan det också sänka pH värdet vilken kan vara skadligt för hälsan. Äter man en kost med många produkter som sänker pH värdet (socker, vete, kött) samtidigt som man dricker mycket kaffe, är det en god idé att öka intaget av basiskt formande föda, så som grönsaker.
 
En av de absolut viktigaste och mest positiva egenskapen kaffe har är den stora mängden antioxidanter som är otroligt viktigt för att bibehålla en frisk kropp. Bland annat skyddar dessa antioxidanter nervsystemet som är oerhört viktig för kommunikationen mellan celler i kroppen. Kaffe är en av de produkter som innehåller mest antioxidanter, och då när man jämför med rött vin, te, grönsaker och nötter.
 
Kaffe mot olika sjukdomar i lagom mängd:
-Diabetes typ 2
-Parkinson's
-Vissa typer av cancer
-Alzheimers
-Demens
-Fettlever
-Astma
-Gallsten
 
Hur mycket kaffe dricker du? För mycket? Hittade en artikel med 11 anledningar till att man bör dricka kaffe. Kolla här. Dessa anledningar är sanna, men jag rekommenderar ändå ekologiskt kaffe för att undvika de negativa kemikalierna som plantorna besprutas med. Om ditt intag av kaffe är skadligt för just din kropp kan bara du avgöra. Om du upplever det negativa symptomen kan det vara ett gott tecken på att du kan behöva minska intaget, och på så sätt få ta del av de positiva egenskaperna istället. Eller behöver man kanske utesluta kaffe helt från sin kost.
 
 
 
 

Okej.... Indisk Thaigryta

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Jag ville ge mig på att göra en Thaigryta, men det blev inte riktigt så smakrikt som jag ville, så jag började blanda ner lite indiska kryddor för att få mer smak och styrka. Viola Indisk Thaigryta!
 
1/2 Blomkålshuvud
1 burk Kokosmjölk
2 små Morötter
2 stora Tomater
1 burk Champinjoner
 
1 Lemongrass-sträng
3 cm Ingefära
2 Vitlöksklyfta
1 tsk Gurkmeja
1 tsk Kummin
1/2-1 tsk Fisksås
1/2 senapsfrön
 

*Haka tomat, morötter och champinjonerna i tärningar.
 
*Bryt blomkålen i bitar.
 
*Stek vitlök, lemongrass och ingefära i valfri olja.
 
*Släng på de hackade grönsakerna och stek en aning till de fått färg.
 
*Häll över kokosoljan, fisksåsen och lägg i blomkålen.
 
*Det är nu det misslyckades för mig, så då kommer de magiska kryddorn in. Så lägg i kummin, senapsfrön och gurkmeja. Låt koka till blomkålen och morötterna är mjuka. 
 
*Servera med blomkålsris eller ris.
 
 
 

Död Föda

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en bra artikel hos Natural News här, som handlar om att vi kanske egentligen äter "död föda". Om våra frukter och grönsaker växer i en näringsfattig jord så kan inte produkter bli näringsrika. Enligt artikeln är det död jord, GMO och uppvärmningen som gör att produkten är näringsfattig eller saknar näring över huvudtaget. Det handlar om att välja rätt, läs mer i artikeln här. Riktigt intressant artikel!
 
Det får mig att fundera, jag äter den mesta av min mat ekologisk, men hur kan man egentligen veta om dessa produkter växer i näringsrik jord? Det kan man egentligen inte. Men jag hoppas att om det smakar mycket, ser bra ut och för att grönsaken överhuvudtaget lyckats växa, att den är näringsrik. Det man egentligen skulle behöva göra är att gräva lite djupare eller kontakta företagen man handlar produkter ifrån. Vad tror och tänker du om det?
 
Kram från Sabine

Läran ska in i hjärnan

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag följt min plan, att läsa ett kapitel i "Anatomy and Physiology" och sen göra tester på nätet som finns efter varje kapitel. Min plan var att läsa i alla fall ett kapitel, men jag gjorde fyra; Organization of the body, The chemical basis of life, Anatomy of cells och Nutrition and Metabolism. Testerna gick bra, men inte så bra som jag hade hoppats. Men de frågor jag kuggade på var sånt jag valt att välja bort så jag är inte deppig för det. Det har gått riktigt bra idag måste jag säga. 
 
Jag tror däremot att jag hittade ett fel på testet. Jag valde Gluconeogenesis, men enligt systemet var rätt svar Glycogenesis. Enligt Wikipedia: Glycogenesis is the process of glycogen synthesis, in which glucose molecules are added to chains of glycogen for storage. Någon som vet om jag faktiskt har fel på riktigt?! =)
 
The process in which glucose is made from proteins or fats is called:
  • Correct
  • Incorrect
 
Eftersom att jag läst mycket idag om Cell respiration, kroppens funktion att skapa energi från kolhydrater, protein och fett, så håller jag på med att skriva ett längre inlägg om skillnaderna med dessa energi-källor. Dessutom var det en av uppgifterna på exemplet jag fick från skolan på uppsatsskrivningen/examenuppgifterna så det passar jättebra. Så det kommer upp inom några dagar.
 
Kram från Välbefinnaren

Endast GMO frön i Sverige, eller!?

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade nedan text på Facebook om att de ska bli "olagligt att odla frön som inte är EU-godkända d.v.s. GMO" här i Sverige och jag tycker det är spritt språngande galet. I meddelandet på FB fanns också en länk till European Commission och deras förslag, du hittar det i denna länk: http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/pressroom/docs/proposal_aphp_en.pdf.
 
Det är ett dokument på 147 sidor och jag har läst igenom delar av texten för att få förståelse för vad detta dokument egentligen innebär och säger. Personligen skulle jag inte bli förvånad om det är så att de ska bli olagligt att odla frön som EU inte godkänt, men det som jag ville kolla upp och förstå är om detta verkligen betyder att det endast ska vara GMO-frön som får användas. Efter att ha sökt på "modified" i texten har jag läst alla stycken där "genetically modified organism" nämns och jag tycker inte det verkar som om vi endast ska använda GMO-frön. Så som jag förstår det måste alla frön registreras och godkännas innan de får användas och om man har GMO-frön behöver den informationen lämnas. Är det någon som kan hjälpa mig att tyda denna text eller har läst annan information som kan få mig att förstå mer om vad som eventuellt är på väg att hända?
 
"Glöm Sverige som nation och välkomna istället Monsantoland som ditt nya hemland!

Inte nog med att Sverige som enda land i Europa har gjort det lagligt att odla GMO på vår mark sen beslutet i EU-parlamentet den 14/7 -13 utan fr.o.m. i sommar kommer det att vara olagligt att odla frön som inte är EU-godkända d.v.s. GMO. Av en händelse innehar Monsanto 90% av dessa patent; kemikalieföretaget som ligger bakom Agent orange, PCB, en rad dioxiner, Roundup, Bovine growth hormone m.m. Det innebär att det som kommer att vara lagligt att odla är sånt som du bevisligen blir sjuk av.

Tänker du bryta emot lagen och odla ekologiskt i balkonglådan? Det kan du göra en tid innan självmordsgenerna i de genmanipulerade grödorna har slagit ut alla ätbara växter och det enda som återstår är GMO som du kan köpa säsongsvis av gissa vilka?

Djur äter som du vet växter, äter vi kött ifrån djur som ätit GMO så tas micro-RNA upp intakt i våra kroppar genom att det skapar småsår i våra mag- tarmkanaler och på så sätt tas upp via blodet med cancer, sterilitet, fosterskador samt en rad andra sjukdomar som följd."
 
Kram från en hälso- och miljöintresserad Välbefinnare.

Food & Beverage - Morocco

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Hmmm vart ska jag börja kring maten i Marocko..... den var enformig. Tagines, kefta (köttbullar med eller utan ägg) och couscous serverades på alla restauranger, vilket betyder att man har några få alternativ om man vill äta marockanskt. Vilket man ville i början, men jag tröttnade på ganska snabbt. Dessutom var det vanligtvis inte speciellt smakrikt.
MEN... givetvis har vi fått en hel del smakupplevelser ändå, det är ju inte så att maten var äcklig utan saknade för det mesta bara smakexplosioner som jag är ute efter. Och ibland var maten verkligen magisk!
 
 
Vi lärde oss snabbt att apelsinjuice drack man till alla frukostar och mandariner åt man dagligen. Deras apelsinjuice var verkigen smakrik och fantastisk, så nu ska jag göra mina egna apelsinjuicer med en press istället med en centrifug så att fruktköttet är kvar i juicen. Näringsrikt, enkelt och gott!
 
 
Efter att i en tid gått runt och letat efter ett ställe som serverar alkohol gav vi halvt upp och min karl frågade en tobakshandlare om tips. Handlaren visade oss till Riad Palais Sebban som var undangömt och underbart med pool (för kallt för att bada) och takterass. Där drack jag Marockanskt rött vin och åt oliver, oliver är en annan sak man serverades innan samtliga måltider runtom Marocko. Älskar det! Så nummera är vi alla olivexperter! Visste du att det finns 400 olika sorters oliver?!
 
 
 
 
 Innan vi åkte till Marocko letade vi efter en restaurang där vi kunde fira vår reunion med Shari (som jag och Tina träffade i Indien). Jag hittade Comptoir som vi alla älskade, förrätt med mix av marockanska sallader, tagine till varmrätt, gott vin och bellydancers. Coolt! Efter middagen blev allt en nattklubb, men vi var allt för mätta för att kunna dansa eller ta en drink. Jag var så mätt att min klänning höll på att spricka, ingen skön känsla! haha
 
 
Väl i Casablanca hittade vi stranden och strandbaren för lite lyx, mer oliver!
 
 
Har du sett filmen "Casablanca", i så fall har du hört talas om Rick's Cafe som är uppbyggt med samma karaktärsdrag som i filmen. Här tog vi några eleganta drinkar innan vi åkte tillbaka till hotellet för middag. Mer Tagine! =) Fortfarande inte tröttnat på rätten!
 
 
OLIVER! No words needed! Mums!
 
 
Kryddor av olika slag, som jag inte tyckte att de använde tillräckligt av i sin matlaging. Men jag köpte en taginegryta med mig hem så jag har lagat min första tagine, med massa kryddor, och de blev en succé. Se recept och hälsoinformation här!
 
 
Apelsiner växer överallt i stan och på landet! Vackert!
 
 
Örter som säljs på torget i Fes.
 
 
En av mina favoriter som sagt var de olika rörorna och salladerna som serverades till förrätt. Dessa var en varient som vi åt under lunchen i Fes. Riktigt gott!
 
 
DETTA mästerverk var den godaste måltiden på hela resen. Vi stannade till på ett Kasbah för lunch och denna fisken ska jag prova att göra själv inom en väldigt snar framtid (vi satt och gissade oss fram till de olika kryddorna). Yummy!
 
 
Tetraditionerna i Marocko är starka. Om en man har friat till en kvinna och hans familj besöker hennes familj för ett "JA" eller "NEJ" ger man svaret i sötman i teét. Är det söt är det ett JA och är det inget socker i är det ett NEJ. Och om man besöker en familj på te och de fyller upp hela koppen njuter värden ej av besöket och vill att besöket ska dricka upp och gå. Fyller man halva koppen njuter man av sällskapet. Intressant! Jag ville köpa med mig en kanna och några glas men de blev inte av pga utrymme.
 
 
Torkad frukt såldes runt om hela landet. Denna vackra korg med dadlar köpte jag vid ett fotostopp i Atlas bergen.
 
 
På ett ställe vid stannade för lunch där en av de bästa tagines serverade hade vi också live musik av denna stjärna som sjung berber-musik med irlänska rytmer. Bra tycker jag!
 
 
Vår sista dag i hamnstaden Essouira åt vi grillad fisk i hamnen, man pekar på vilka fiskar man vill äta och det är det man betalar för. Till det serveras bröd, sallad och dryck. Jättegott med färsk fisk, härlig atmosfär och perfekt ställe för people-watching!
  

Amazing places - Morocco

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Här kommer lite foton på platser vi besökt i Marocko, ovanliga platser man inte ser hemma i Stockholm och vackra platser som fått mig att tappa andan.
 
Min bästaste reskamrat Tina har lagt upp några inlägg på sin blogg, klicka på städerna för att läsa mer Marrakech, Casablanca, Meknes, Fes och Ifran.
 
(Rutten var Marrakesh--> Casablanca--> Meknes--> Fes--> Midelt--> Saharaöken--> Todra Gorge--> Ait Ben Haddou--> Marrakesh--> Essouira--> Marrakesh. Eller det var dessa städer vi sov i, men vi stannade i flera byar och städer på vägen.)
 

Taket i ett Riad vi besökte för drinkar i Marrakech.
 
 
Torget Jemen El Fna i Marrakech. Där allt händer! På dagarns köper man apelsin juice, kollar på ormtjusare, träffar storytellers och mycket mer. På kvällarna omvandlas torget till ett torg med matförsäljning.
 
 
Casablanca beach.
 
 
Mina favoritfärg på moskén Hassan II. Vackert och mäktigt både utifrån och inuti.
 
 
Meknes by sunset, innan en guidad tur runt staden.
 
 
Fes palats.
 
 
Utsikt över Fes från det ena berget i närheten.
 
 
Mosaik och ler fabrik, det var här vi köpte våran Taginegryta som funkar perfekt.
 
 
 Färgeriet i Fes där man var tvungen at ha en kvist mynta under näsan för att inte få kvälningar! Coolt att se!
 
 
Vi matade apor i cederträskogen men mandariner och bananer. Klyftiga djur!
 
 
WOW! Utsikt över Atlas Bergen.
 
 
Utanför Midelt där vi vandrade runt i naturen innan vi besökte en familj i området för té.
 
 
På våra kameler/dromedarer på väg ut till Sahara öken för en natt där.
 
 
Berbermusik, god mat och en flaska vin. Mysig men tidig kväll, eftersom vi skulle upp vid 6.30 för att kolla på soluppgången.
 
 
Soluppgång över Saharaöken. Vackert!
 
 
Stannade för fotostund med utsikt över en Valley!
 
 
 
I närheten av Ait Ben Haddou där vi skulle sova för natten.
 
 
Yves Saint Laurent garden/Jardin Majorelle i Marrakech.
 
 
Vi gick lite vilse (eventuellt) när vi letade efter det stora Supermarket där vi skulle inhandla snack och dryck inför kvällens event. Då hamnade vi i ett område som skulle kunna varit Souk för antika bilar.
 
 
 Essouira beach för promenad.
 
 
 
 

Veckans Tips: Några tips på vägen för frisk matsmältning

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Vad behöver vi egentligen för att ha ett fungerande matsmältningssystem för att maten ska kunna brytas ner på bästa sätt och för att inga symptom ska skapas?!
 
Visste du att ohälsa påbörjas dels på grund av uttorkning och dels på grund av ett icke fungerande matsmältningssystem. Om systemet är ur funktion kan mat inte brytas ner, näringsämnen kan inte tas upp vilket kan leda till brist på och förlust av energi men också att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kroppen mår därför inte bra och kan inte fungera på det mest optimalla sättet.
 
- Vi behöver matsmältningsenzymer som skapas i kroppen framför allt av amino syror. Det är en anledning till att protein behövs i vår kost.
 
- Vi behöver hydrochloric acid/saltsyra för nedbrytningen och för att bibehålla det extremt låga pH värdet i magen. Många tror att man lider av halsbränna eller sura uppstötningar för att man ha för sur magsyra, men det är inte magsyran som är för sur utan det är kroppen/vävnaden/cellerna/tarmmembranet som är för surt med lågt pH eller skadat. Ett väldigt intressant ämne som jag skrivit om här.
 
- Vi behöver bland annat föda som ökar produktionen av galla, dessa är citronvatten, vitlök, kronärtskocka och betor. Fetter ökar också produktionen av galla, eftersom att gallans uppgift är att göra det möjligt att inta fetter.
 
-Fiber behövs för att kontrollera hastigheten födan passerar igenom kroppn, för att behålla en frisk tarmflora och för att stabilisera blod sockret. Dessutom är fibrer bra för att dom inte kan absorberas av kroppen, därför kan toxiner och galla binda sig till fiber för att förhindras bli absorberade igen. Vad det gäller galla kan det vara hälsosamt om denna elimineras eftersom att galla innehåller kolesterol som kan finnas i överskott i kroppen. Dessutom kan gallan innehålla toxiner.
 
-Probiotika/goda bakterier finns i vissa mejeriprodukter och ger oss fler goda bakterier i tarmen. Om det blir för många onda bakterier i kroppen behöver vi inta fler goda i form av bl.a yogurt eller tillskott. De goda bakerierna hjälper till med nedbrytningen av födan och kan även producera vitamin K och B12.
 
Har du några tips som du vill dela med dig av?

Argumenten kring eko

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hittade en artikel hos Naturskyddsföreningen om "8 sätt att döda myter om ekologiskt" som var kul att läsa. Det är argumenten man kan använda mot 8 olika påstående om att eko inte är bättre. Detta är verkligen ett jättebra upplägg för mig, eftersom att jag är så kass på att argumenera och kommer på argumenten i efterskott när det är för sent. Haha.  Kolla artikeln här.
 
Kram från Välbefinnaren
 

Grym Tagine-kock - Hälsoinformation

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
En sak som jag var besviken på i Marocko var hur smaklös maten för det mesta var, men jag gillar idén av tagine. Så vi köpte med oss en stor taginegryta hem så att jag själv kunde prova mig fram hemma. Så därför lagde jag min första taginegryta med kyckling i tisdags. Och.... den blev en succé, så himla god att "maten tystar munnen" verkligen stämmer. Smakrik med en perfekt balans och perfekt kyckling! Så här kommer receptet som jag rekommenderar starkt om man gillar smaker.
 
Ingredienser för 5 portioner
1 kyckling
1/2 gul Lök
6 små Potatisar
2 Morötter
1 1/2 Hönsbuljongtärningar
1-2 dl Vitt vin
1-2 dl Vatten
 
Fyllning
1 Citron
4 stor Vitlöksklyftor
1 Röd chili
1 kruka färsk Timjan
1/2 gul Lök
5 Dadlar
2 cm tjock Ingefära
1 1/2 tsk Soja
1 tsk Arganolja
5 msk Rapsolja
1 tsk kummin
1 tsk kanel
Salt & peppar
 
*Vi börjar med kycklingfyllningen. Pressad citron ner i en skål. Hackad lök, vitlök, chili , dadlar och ingefäran, lägg ner i skålen. Klipp ner timjan i skålen. Fyll på med soja, oljorna och kryddorna.
 
*Lägg upp kycklingen på tagine-fatet (eller annan ugnsfast form) och fyll den med fyllningen vi gjorde i punkten ovan.  Men spara lite fyllning för att lägga på kycklingen och över potatisen senare.
 
*Skala morötterna och tvätta potatisen och hacka upp i ganska stora bitar. Lägg dessa bitar runt kycklingen i Taginegrytan. Lägg resten av fyllningen på och runt kycklingen, lös upp buljonen i vattnet och häll över kycklingen och sedan vinet också.
 
*På med locket och in i ugnen i 180 grader på 1 timme ungefär.
 
*Servera och Njut!
 
Varför ska man äta kyckling tagine då? Vad har det för hälsopåverkan?
 
Den första positiva anledningen till en sån här måltid är att näringsämnen inte försvinner i samband med att man häller bort vatten, så som när man äter kokt potatis eller morötter, eftersom att vi äter allt som lades i grytan.
 
Men samtidigt förstör ett långkok de vattenlösliga vitaminerna B och C, eftersom de förstörs av värme, men detta gäller så klart för all tillagning där de vattenlösliga vitaminerna påverkas av värme, ljus, syre och syra. Om man däremot hade kokat tex ärtor i lite vatten, på låg temperatur och en kort stund och sen använt vattnet, kanske till sås, hade man tagit tillvara på vitaminerna som hamnat i vattnet.
 
Vad det gäller det fettlösliga vitaminerna är det oxidering som förstör vitaminerna, men detta kan förhindras av vitamin E och C vitamin. Och i denna rätt finns citron som är rikt på C-vitamin och E-vitamin som  finns rikt i morötter, potatis och vegetabiliska oljor (argan- och rapsolja).
 
Vad det gäller morötter, som innehåller betakaroten, är det en bra idé att koka rötterna eftersom att det frigör betakarotenet så att kroppen kan komma åt ämnet lättare än när de är råa.
 
Mineralerna urlakas till vätska, men eftersom att vätskan i grytan (vatten och vin) intas går man inte miste om mineralerna. Kycklingen är en en av de fettsnålaste köttyperna så om man försöker dra ner på fett i kosten är kyckling ett kanonbra alternativ. Aminosyrorna i proteinet blir mer lättillgänglig efter tillagning, men om det kokas för lång tid eller i för hög värme kan mineraler och vitaminer urlakas (som nämt ovan).
 
Om man har en svag och problematisk matsmältning skulle jag inte rekommendera att blanda kolhydrater och protein i samma rätt. Eftersom att de olika kräver olika enzymer som kan neutralisera varandra. Vilket kan leda till att maten inte blir helt nedbruten. Men ta bort rotfrukterna och ersätt med andra grönsaker så blir det mindre utmaning för matsmältningen.
 
Hoppas du fick njutit av måltiden och samtidigt lärde dig nå nytt härifrån. Har du något förslag eller önskemål på vad jag ska laga och skriva om är förslag välkomna.
 
Kram från Sabine-Välbefinnaren.
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 

Hur lär man sig??

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag skickat in mina sista Case History till skolan för betyg. Hurra vad glad jag är! Men nu är det dax att börja mata huvudet med all information som jag någonsin lärt mig om hälsa. Jag vill ha de flesta av mina anteckningar och all information i huvudet och inte bara på papper. Har du nå tips på hur man får information att fastna i hjärnan, då är ditt tips välkommet!!
 
Jag har i dag i alla fall skrivit ner lite To-Do stuff på en lista, på vägen till och från jobbet ska jag läsa på om vitaminer och mineraler genom excelarket jag skapat och har på mobilen. En gång i veckan (onsdagar) ska jag läsa ett kapitel i "Anatomy & Physiology" och sen göra tester om just det kapitlet på nätet. Andra dagar ska jag läsa samtliga anteckningar och arbeten som jag gjort på uppdrag av skolan, speciellt det som sammanfattar mycket av det jag lärt mig (?) och studerat. Om jag inte läser om vitaminer och mineraler på tunnelbanan på morgonen ska jag läsa en av två böcker.
 
Come on Sabine, Your can do it!!
 
Examens-dax till våren, inget datum är satt.
 
Dessutom har jag skrivit en ""Shopping list for Sabine's Health" med mat som behöver köpas när vi storhandlar. Listan inkluderar också en anledning till att just den produkten borde ätas. Snart ska jag visa den för min karl och se om han är med på den "menyn". Tyvärr tar inte min dator emot foton från kameran, fryser sig, så jag har tyvärr inget foto på listan. Men komma instagram: Spenatsmoothie
 
Kram från Välbefinnaren.
 
Update: Shopping-List
 
 

Berber-pharmacy visit

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

När vi var i Quarzazate i Marocko besökte vi ett berber apotek, apotek med endast naturliga produkter från naturen. Det var verkligen jätte intressant och kul, precis min typ av ställen att besöka på semestern. Den dagen var jag förkyld så jag fick vara testperson för både rinnande näsa och halsont. För näsan fick jag lukta på black seeds som doktorn la i en duk och gnuggade på för att värma upp, som jag sen fick lukta på. Man kände verkligen hur näsan öppnades upp, coolt! För förkylningen och halsont fick jag en eukalyptus-kristal att suga på, men det hjälpte tyvärr inte. Men jag kan tänka mig att man kan behöva få i sig lite mer än vid ett testtillfälle. Dessutom fick Viktor en massage med en speciell olja som ska hjälpa mot migrän och huvudvärk.
 
Vad lärde jag mig mer, här kommer lite kort: 
 
Saffran: för att öka blodcirkulationen, förbättra minnet och emot förstoppning.
Kummin: Mot diarre och andra magproblem.
Black seeds: Bra mot förkylning och när man är snorig.
Amber och sandelträ olja: Mot stress och huvudvärk, bra att massera huvudet med. Luktar gott som tusan. 
Rosewater: För friska ögon och mot påsar under ögonen, mot feber och solbränna och är anti-inflammatoriskt.
Nigalla oil/black seed olja: mot eksem, akne och psoriasis. Även svavel är bra mot psoriasis.
Amber parfym: Doftar fantastisk, så därför ligger en sån nu i badrumsskåpet. Man kan också lägga den bland sina kläder så det håller malen borta. Detta ser ut som en tvål som man gnuggar på huden.
Grön kardemumma: Mot gaser i magen, ökar sexlusten hos män och är "afroditiskt".
The Royal: är en teblandning som ska hjälpa att tappa vikten och/eller detoxa levern och resten av kroppen.
 
En av mina resekamrater frågade efter något mot astma och hon blev rekommenderad att äta en bit vitlök vid en attack då det ska dämpa eller ta bort symptomet. Någon som testat eller hört detta tidigare? Det är intressant när man lär sig nå nytt! Vi köpte en salig blandning av olika produkter; te för att stabilisera blodsockret och ett te för detox av framförallt levern, tvål och olja mot psoriasis, blackseeds, en marockans kryddblandning, massageolja och en amber parfym som luktar magiskt! Detox-te ska jag börja med så fort jag översatt de franska instruktionerna, efter allt bröd i Marocko behövs det verkligen.
 
Det var verkligen intressant och jag hoppades att hans pratstund aldrig skulle ta slut och att han kunde berätta mer om allt som fanns i butiken.Vi fick höra om ett tiotal produkter, men i butiken fanns säkert 150 burkar med olika blad, blommor och frön. Är du i Quarzazate kan jag verkligen rekommendera butiken!
 
Kram från Välbefinnaren
 
 
 
 

The Cities Marrakech & Essouira - Morocco

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Nu är vi hemma i kalla Sverige igen efter 17 underbara dagar i Marocko. Vi har sett och upplevt så himla mycket och jag ska berätta så mycket som möjligt med text och bilder.
 
Vi började och avslutade våran resa i Marrakech och det är den nästbästa staden, medan Essouira är den absoluta favoriten. Det kan i och för sig vara så att vi var trötta efter 10 dagars äventyr runt om Marocko och bara ville ha lugn och ro. =) Essouira är en lugn Hippie-kuststad tre timmars bussresa från Marrakech med havets brus, butiker utan jobbiga säljare och restauranger med öl. (Det var svårt att hitta alkohol i resterande Marocko). Rekommenderar båda städerna om man ska vara i landet i några dagar, men ska man vara borta en längre tid och vill se fler städer, mer kultur och ställen man annars inte skulle hamna på är en guidad tur verkligen en bra grej. Vi bokade denna resa med Gecko.
 
Rutten var Marrakesh--> Casablanca--> Meknes--> Fes--> Midelt--> Saharaöken--> Todra Gorge--> Ait Ben Haddou--> Marrakesh--> Essouira--> Marrakesh. Eller det var dessa städer vi sov i, men vi stannade i flera byar och städer på vägen.
 
Här kommer en blandning av foton från de båda städerna. (Inga matbilder då mat och dryck får ett helt eget inlägg).
 
 
Vårt Vackra "Riad Fantasia", fantastiska juicer och kaffe till frukost (bröd och marmelad att äta=inte lika gott). Takterass, vackra färger och fantastisk mosaikinredning. Men tyvärr kalla nätter och kalla duschar.
 
 
Vackra Koutoubia Minaret vid Place Jemaa el Fna (stora torget), torget ALLA besöker när man besöker Marrakech.
 
 
Efter lite hjälp från lokalbefolkningen hamnade vi på ett undangömt Riad/hotell med takterass för drinkar och skratt. Ett riktigt WOW-ställe.
 
 
En gränd vi passerade genom när vi letade oss hem efter ett restaurangbesök.
 
 
På Comptoir för middag och bellydancers. En kul upplevelse!.....Om man bara kunde vrida och snurra på höften på det där sättet... =)
 
 
Foto från Essouira för första lunchen.
 
 
Bönetillfälle på torget. Intressant att se! PS.Min nya frisyr.
 
 
Bästa shoppingen, tyvärr där man verkligen vill ha den där, den där, den där och den där också... ALLT!
 
 
Varför inte njuta vid havet med vågornas brus innan kvällen tränger sig på. Ser så harmoniskt ut!
 

IM BACK

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
 
Nu är jag tillbaka till verkligheten med hemmet, bloggen, vintern och med jobb. Vi har varit på ett riktigt äventyr i Marocko och det har varit underbart! Jag behöver smälta alla upplevelser nu innan jag vet vad jag upplevt och sen kommer jag berätta mer om resan. Så håll ut! Sen kommer givetvis hälsoinläggen med tips, fakta och recept att börja flöda igen!
 
Kram från Välbefinnaren