Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Namnsdagsmiddag-Annika

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Den 21 april hade jag namnsdag med mitt andra namn och när man har namnsdag får man önska dig vilken rätt i hela världen som man vill äta hemma. Mitt val denna gång blev hemmagjorda köttbullar, potatismos, rårörda lingon och sås. Så det var det som min kärlek stod i köket och kämpade med igå kväll. Givetvis blev det super gott!! Kärleken är super duktig på att vara kock!!

B-vitamin gruppen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Det finns flera olika typer av B-vitamin, dom är väldigt lika varandra men har ändå sina olikheter. Vissa är mer lika än andra. Dom är alla vattenlösliga och kan därför inte förvaras i kroppen för senare bruk, så som fettlösliga vitaminer kan. Därför måste man få i sig B-vitaminer (och andra vattenlösliga vitaminer) dagligen, eller i allafall varannan dag. Om man inte äter vitamin B gruppen regelbundet kan det alltså lätt leda till brist på vitaminen som kan visa sig på flera olika sätt. Överskott inträffar inte ofta eftersom att vitaminen inte kan lagras i kroppen, utsöndringen av överskott gör urinet mörk gult.

Dom flesta B-vitaminer finns tillsammans i olika typer av föda, dom utför också sitt arbete tillsammans för att kunna utföra sina funktioner. Så utan en typ av B-vitamin, kan en annan inte slutföra en vis process. Vilket gör att den närvarande B-vitaminen inte kan utföra sitt jobb. Vitaminer kallas också co-enzymer som innebär att dom måste påbörja/pusha för att en vis reaktion ska inträffa. Denna vitamingrupp är också viktigt för ett fungerande nervsystem och för hälsosamt hår, hy och ögon.

Brist symptom kan vara hudproblem, hårfall, depression, insomnia, aptitbrist, sår på läppar eller i munnen och försvagat immunförsvar.

Vissa typer av B-vitaminerna kan skapas i kroppen, vilket betyder att man egentligen inte behöver äta vissa av dom. Det är bakterier, jästsvamp och svamp som kan skapa dessa. Men det är viktigt att tarmfloran och bakterierna är i berfekt skick för att B-vitaminerna ska kunna skapas. En bra diet är därför ett måste. Antibiotika till exempel påverkar tarmfloran negativt. Men den produkt som innehåller allra mest B-vitaminer är jäst, speciellt en produkt som heter Brewer´s yeast.

Här är en lista på dom vitaminer som tillhör B-vitamin gruppen. Jag kommer att skriva om dessa en i taget här på bloggen, så håll utkik.

B1-Thiamin
B2-Riboflavin
B3-Niacin
B5-Pantothenic acid
B6-Pyridoxine
B7-Biotin
B12-Cabalamin
B13-Orotic acid
B15-Pangamic acid
B17-Laetrile
Choline
Folic acid
Inositol
PABAApelsin mellis

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Apelsiner har ett surt pH värde men när det är nedbrutet i kroppen är det basiskt, man kallar det alkaline-forming.
Apelsiner innehåller extremt mycket C-vitamin, men det finns produkter som innehåller betydligt mer c-vitamin. En apelsin ger ungefär 65mg c-vitamin. Den innehåller också höga halter kalium och kalcium, apelsiner innehåller faktist dom flesta vitaminer och mineraler som finns. Eftersom att citrus fruken innehåller så mycket A-vitamin hjälper den till vid förkylning genom att stödja immunförsvaret.Skrattfest med underbar dukning

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej,

Igår var jag på middag hos frökan L tillsammans med Pam och Saris. Systrarna hade gjort en fantastisk dukning med temat Rosa, om jag får sätta en titel på det. Vi började med bubbel och till de åt vi kräftpate med lime som var super gott. Sen blev det rött vin till maten som var ugnsbakad kyckling med sötpotatis och andra grönsaker. Fantastiskt! Såsen vågar jag knappt tänka på för den var super mumsig, en söt smak som passade perfekt till kycklingen. Som tur var fick jag receptet så nu kan jag försöka göra såsen själv och får hoppas på att den blir lika god. Till efterrätt blev det glass, amaretto (tror jag det hette, mandelsmak) och kaffe. 

Det var länge sen jag skrattade så himla mycket på en kväll. Rena rama skrattfesten!! Fantastiska människor som bara ger och ger massa glädje. =) Jag hoppas på en repris snart igen!!!  Odlar-dagen

Kategori: -Mina tankar & känslor

Idag har jag och kärleken varit på "Plantagen" så jag kunde påbörja vårens odlingar. Jag köpte en tomatplanta, frön till tomatplantor, frön till roccola, tomatnäring samt en liten present till värdinnan av kvällens tjejmiddag. Så när vi kom hem planterade jag fröna, så nu får jag prata med dom varje morgon, vattna när det behövs, hålla tummarna och hoppas på att jag kan äga egna hemodlade tomater och roccola snart.  

Jag hade en avokado planta för några år sen (den dog), så skrev min blogg-vän om just odling av avokado. Så jag följde hennes råd och hoppas nu att kärnan ska utvecklas till en planta. Hennes inlägg hittar du här--> xxx


Frukostvecka lördag: Årets 1a balkong frukost

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Idag vaknade jag av solskenet som sipprade in genom fönstret. Hela 14 grader är det hos oss idag, härligt!!

Till frukost blev det en blandning av kokasplättar, kesoplättar och boveteplättar. Dom blev riktigt goda, väldigt mastiga tyckte kärleken. Vilket kan stämma eftersom att det var både keso, yogurt, bovetemjöl, ägg och kokos i.

Mitt recept:
2dl kokosflingor som mixas till mjöl
3msk bovetemjöl
1 1/2 dl yogurt (hallonyogurt hade jag hemma)
En skvätt mjölk
2 st ägg
2 enorma msk keso
En skvätt citronsaft
Smör att steka i

Till det hade jag frusna hallon & havtorn, lite yogurt och krossad nötblandning. 

Havtorn är mycket vitaminrika bär, det finns vitamin A, B, C, E och K. Detta bär innehåller 6 gånger med C-vitamin jämfört med apelsin och är därför full av antioxidanter.

 
Frukostvecka fredag: Jordgubbar, kokt ägg, yogurt med bär.

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej,

Igår fredag köpte jag jordgubbar innan jag åkte in till jobbet. Som tur är så har dom en litet frukt och grönsaksmarknad precis vid tunnelbanan, så man måste alltid gå förbi alla färgglada grönsaker och frukter. Så färska jordgubbar blev det idag, i torsdags köpte jag årets allra första gubbar. Jätte goda gubbar!! 

När jag kom in till jobbet köpte jag ett kökt ägg och en portion vaniljmjölk med bär. Tyvärr blev det ingen bild på denna del av frukosten.

Jordgubbar har vid nedbrytningen en basisk aska, och detta är det bästa alternativet. Dom flesta frukter och grönsaker har en basisk aska, vilket gör att pH värdet blir mer åt det basiska hållet än det sura.  Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin och innehåller mer järn och kalium än något annat bär.

PS. Jag rekommenderar svenska gubbar (jag åt inte svenska) eftersom att det är mindra chans/risk att dom är besprutade med bekämpningsmedel så som benomyl, vinclozolin och endosulfan (vet ej i vilka länder dessa används.) Bekämpningmedel tros påverka kroppens endokrina system, som är viktigt för utsöndringen av alla hormon.
 


Brist eller överskott av protein.

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Har berätta en hel del om protein och de kommer mer, speciellt om alla aminosyror som finns. Men idag vill jag belysa brist på eller överskott av protein i kroppen och dieten.

Vid brist på protein och aminosyror blir kväve balansen i kroppen låg eftersom att protein och aminosyror är uppbyggt av kväve, syre, väte och kol. Detta kan visa sig i symptom så som:

Försämring av håret
Långsam läkning
Vätska samlas/binds i kroppen (kan leda till svullna ben)
Huden ser ohälsosam ut
Anemi utvecklas (Hemoglobin som transporterar syre är uppbyggt av protein)
Muskelsvaghet
Viktnedgång

Dom flesta hormon och enzymer är uppbyggda av protein, vilket betyder att många typer av störningar kan inträffa i kroppen. Enzymer påbörjar en reaktion i kroppen, så som nedbrytning, medans hormoner är som en budbärare. Insulin, som meddelar cellen att öppna sig så att glykos kan komma in, är ett hormon.

Vi bör äta 0.45gram protein/kg, men läser man på träningssidor på nätet och vill bygga muskler rekommenderas 2g/kg. Överskott av protein i dieten leder till att syra skapas i kroppen, vilket innebär att kroppens pH blir lägre. Alltså blir pH värdet surt och detta är skadligt.   

Några av dom olika symptom på proteinöverskott som finns är förstoppning, uttorkning och övervikt. Andra mer allvarliga problem som kan uppkomma är njur och leverskador eftersom att dessa organ måste arbeta hårdare för att eliminera överskottet. Ett annat symptom är olika typer av cancer. Eftersom att protein används för struktur och uppbyggnad av kroppen kan ett överskott av protein leda till snabb mutation av nya celler, även kallas cellförändringar. Om detta går överstyr kan cancer utvecklas.

Hur mycket protein äter du per dag??

Frukostvecka torsdag: Sojayogurt, sojamjölk med bär och musli.

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Idag blev det en mumsig bovetegröt till fruksot. Bovete är ett glutenfritt alternativ. Inte för att jag är gluten allergiker, men gluten kan stressa många magar eftersom att det kan vara svårt att brytas ner. Därför föredrar jag bovetegröt framför havregrynsgröt, men visst äter jag havregrynsgröt också ibland.

Till gröten blev det blåbär, hallon, solrosfrön och sojamjölk. Ochså en kop kaffe också.


Frukostvecka onsdag: Ägg med sallad och juicer

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Protein är den bästa frukosten eftrsom att den stabiliseerar blodsocker, speciellt för en diabektiker som mig. Och idag är det ju pluggdag, så då hade jag tid att laga till en mumsig frukost hemma.

Stekt ägg, rädisor, tomat, roccola, linfröolja. Och till det blev det hemmagjorda juicer, en med bara frukt och en med bara grönsaker.

Radisor är dom små krispiga, starka och smakrika fantastiska grönsaken som växer i jorden. Dom är låga på kalorier medans dom är fulla av vatten. Folsyra, järn, zink, selen, klor och C-vitamin är några av dom mineraler och vitaminer som finns i rädisor.

Fruktsocker: bra vs dåligt

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej hej,

Jag har funderat mycket på det här med fruktos, och jag har även fått flera frågor kring detta. Kan det vara farligt? Kan vi bryta ner fruktos? Kan jag använda fruktos? Hur mycket är för mycket?? Så här kommer information om hur min uppfattning av fruktos ser ut. Längst ner ser du även hemsidor som jag läst på för att få bekräftat mina resultat/uppfattningar. Om du har en annan syn på fruktos är den varmt välkommen. Jag är här för att lära mig och dela med mig av olika uppfattningar.  

Vill börja med att säga att detta inlägg handlar om fruktos i frukt, där också vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter är närvarande. Men det finns även fruktos som är kemiskt framställt och dessa har samma kemiska formel, men har en annan struktur och är utan vitaminer, mineraler mm. Detta kallas för isomeri av varandra. Vilket innebär att dom inte fungerar på samma sätt och kemiskt framställd fruktos kan inte användas som energi i kroppen eftersom cellerna inte känner igen ämnet. Dessa omvandlas istället till fett i kroppen.

Fruktos är en så kallade "enkel sockerart". Jämfört med glykos innehåller fruktos en keton-grupp istället för en aldehyd-grupp, som glykos innehåller. Denna enkla typ av kolhydrat behöver inte brytas ner innan det absorberas, utan tas upp av blodet direkt. Det måste däremot transporteras till levern innan det kan användas, glykos kan användas direkt efter att det är absorberats. Om fruktosen skall användas i blodet, direkt när det kommer in i kroppen, behöver det först omvandlas till glykos och detta sker i så fall i tunntarmen, innan upptaget. (Det kan också omvandlas i leverna). Av denna anledning har fruktos ett lägre GI värde än glukos och kan alltså vara ett bra val av kolhydratsintag, då det har en långsammare och därmed lägre påverkan av blodsockernivån.

Frukt innehåller både fruktos och glykos (50/50 ungefär, beror på vilken frukt). Att tänka på, är att innehållet (maten) i matsmältningssystemet; med hals, magsäck och tarmar, egentligen inte är inuti kroppen förrän det är nedbrutet och blivit absorberat in i kroppen.  

Stora mängder av fruktosomvandling i levern kan, enligt uppgift, leda till så kallad fettlever. Detta eftersom att överbliven fruktos lagras i levern som reserv av glykogen för senare tillfälle. Glykogen är den form, i vilken kolhydrater/socker förvaras i levern och när det ska användas igen, måste det återomvandlas till glykos. Om glykogenmängden blir för hög, omvandlas det till fett/triglycerider/VLDL ("dåligt kolesterol"), vilket kan leda till en sjukdom som heter fettlever/hepatosteatos och ger nedsatt leverfunktion, såsom även s.k. "skrumplever" kan göra. Av denna anledningen kan därför höga mängder av fruktos bli onyttigt, vilket såklart även gäller överkonsumtion av andra typer av sockerarter/kolhydrater. Om för mycket fett lagras i levern kan detta skada kroppen, eftersom triglycerider kan frigöras från levern. Fruktos underlättar också bildningen av triglycerider i cellerna, men det kan också ett överskott av glykos göra. Triglycerider är farliga och skadliga om det finns för höga mängder i kroppen. I lagom mängder används de bland annat som energireservoar. Det finns i huden för att bevara  värmen i kroppen och runt organen för att skydda mot stöttar (när vi går, springer och hoppar tex). Det är alltså fettvävnad i kroppen. Även förvaringen av LNA och LA sker i triglycerider.

När glykos tas upp i cellerna behövs insulin, men detta är inte fallet med fruktos, istället behövs ett ämne som, på engelska, benämns som "glut-5 transporter". Insulin ökar utsöndringen av ett hormon som heter leptin, vilket hämmar hunger och aptit. Detta leder till, tro det eller ej, att kroppens metabolism ökar och viktminskning kan ske. Om vi däremot äter fruktos, utsöndras inte insulin och leptin-nivån blir lägre än om vi äter glykos, som i sin tur istället leder till viktuppgång, eftersom hungern ökar och vi inte känner mättnad. Vissa människor utsöndrar inte leptin och dom kan ofta ha symptom som övervikt. 

Glut-5 är uppbyggt av protein. Om detta ämne saknas har man absorptionsstörningar av fruktos och dom symptom som kan visa sig är bland annat IBS, förstoppning, diarre, smärta i magen, trötthet.

Glycation är en process som innebär att fruktos och galaktos (till viss del glykos) binder sig till protein i kroppen, vilket leder till en slutprodukt som kallas AGE:er. Inget enzym behövs för denna process. De processer som sker har olika namn, beroende på vilken typ av process. Två av dessa är; Schiff base och amadori. AGE, eftersom det har visat sig kunna påverka nästan alla celler i kroppen, kan skada kroppen rejält och tycks kunna leda till cancer, alzheimers, dövhet, hjärt- och kärlsjukdomar mm. AGE bidrar till oxidation av ämnen i kroppen, vilket bland annat får oss att åldras, men det kan även förstöra viktiga enzymer. Detta ämne skapas inte bara utav fruktos, utan även galaktos och till viss del av glykos. 

Slutsats

Eftersom att frukt innehåller så många mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer är det ett bra alternativ till föda, men i måtttliga mängder. Om man är överviktig och vill gå ner i vikt bör man begränsa intaget av frukt, lika så om man har absorptionsstörningar av fruktos. Eftersom att GI värdet av fruktos är lågt så är det ett bra alternativ av kolhydrater, men kom ihåg att frukt innehåller båda fruktos och glykos vilket påverkar blodsockernivån på olika sett. Som ni förstår är det svårt att avgöra om fruktos är bra eller dåligt eftersom att det beror på vem som äter det, så jag rekommenderar er att prova er fram och lyssna på er kropp.

(http://johannaskost.blogspot.se/2008/05/fruktos.html)

(http://www.westonaprice.org/ ) Sök på "Fructose"

(http://www.kostlotsen.se/ram10c_fruktos.html)

Frukostvecka tisdag: Smörgås och smoothie

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Idag köpte jag frukost på jobbet. En laktosfri smoothi med kiwi, hallon, lime och blåbär. Den var super god. Till det valde jag en smörgås med aprikos i och pålägget var solrosskott, tomat, färskost och kalkon. En dubbel espresso finns i den röda koppen.  

Vi har det verkligen bra på jobbet med alla våra frukost alternativ. Vi kan välja mellan olika typer av bröd och pålägg, gröt, yougurt, kokt ägg och halva grapefrukts. Jag har svårt för att äta direkt på morgon, eftersom att jag föredrar att sova 20 min extra. Så jag brukar oftast, men inte alltid, ta med mig frukost till jobbet. Då brukar det bli smörgås, sojayougurt med bär och musli eller pannkakor med bär. Och nu efter vårat kontor flyttade finns det ännu fler alternativ, och jag tycker det är fantastiskt med variation av frukostar.  

PS. Imorgon kommer ett längre inlägg om fruktos. Så håll utkik!!Frukostvecka måndag: Avokado smörgås

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Idag blev det avokadosmörgås på fullkornbröd med solrosskott, roccola och linfröolja & peppar.

Avokado (persea americana) är väldigt konsentrerade, innehåller alltså många ämnen även om den inte är speciellt stor. Denna frukt är rik på kalorier (300kalorier), den innehåller också 30g fett, 12g kolhydrater och 4-5g protein. Speciellt aminosyran lysin är rik i avokado. Samtliga B vitaminer, förutom B12 finns det mycket av. Frukten har också en extremt hög nivå av kalium, men också magnesium, järn och mangan. Eftersom att avokado är så rik på fett är det en perfekt produkt att äta för vegetarianer som inte äter kött och fett, men om man äter mycket fett mat kan den behövas undervikas.
"Fråga Doktorn" 120423 kl 18.15 SVt1

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Idag i programmet "Fråga Doktorn" om sött och salt i det vi äter. Dom hade besök av/panelen var Stephan Rössner, Lena Hulthen och Gunilla Hasselgren. 

Vi äter 42 kg socker per år i SVerige ungefär. Socker mättar inte utan är bara onödiga kalorier. Vad det gäller salt ska vi äta högst 1g om dagen, men vi äter omkring 12g salt per person/dag. Vi har vant oss vid mycket socker efter allt hel och halvfabrikat som vi äter som är fullt av både socker och salt (Natrium klorid). Dessa fabrikat gör också att vi inte är medvetna om hur mycket salt och socker vi egentligen får i oss. Om man inte har perfekt förståelse av hur man läser innehållsförteckningarna. I slutet av 20-talet började vi berika bordsaltet med jod, men nu har vissa fabriker slutat med detta. Detta leder till att många oroar sig för jodbrist. Men äter man fisk är detta ingenting att oroa sig för enligt besökarna i programmet. 


Stevia är ett nytt sötningsmedlet som är en växt från Paraguay där bladen används. Många företag har börjat använda detta (tex Pepsi) för att söta sina produkter. Detta gör att deras produkter inehåller färre kalorier. Så dom slutar alltså med/drar ner påaspartam och sukralos. Eftersom att stevia inte är ett konserveringsmedel, kan det inte användas vid syltning eller saftning som man annars kan använda socker till. Det är inte farligt för tänderna. Det är fyra hundra gånger starkare än socker. (Jag har personligen aldrig provat eller läst om stevia så jag kan varken prata för eller emot.)

För höga halter av bordssalt (natrium klorid) kan skada njurarna vilket kan leda till högt blodtryck som sen kan leda till stroke. Det är natriumet i saltet som är det skadliga ämnet. Detta ämne kan komma från flera olika typer av föda, men det är bordsalt som vi måste tänka på. Har du lågt blodtryck beöver du inte tänka på ditt saltintak säger paneldeltagarna. 

Inget socker är nyttigt, varken råsocker, bitsocker eller annat. Det är samma sak med salt, vare sig det är flingsalt eller ej, innehåller dom samma sak. De enda som är skillnaden är om dom innehåller jod eller ej, priserna och förpackningarna.  Naturigt behöver inte betyda bra, eftersom socker och stevia är naturligt. I Sverige gillar  vi att prova nya saker, och av den anledningen går det troligtvis bra för företag som säljer samma produkt (salt eller socker) men med olika priser och förpackningar. Detta gäller även andra nya produkter, så som juicer, mjölkprodukter, brödsorter och muslisorter. Och jag erkänner själv att jag faller för vissa av dessa produkter. Ser det gott ut och verkar hälsosamt så provar jag gärna.

Frukostvecka söndag: Koktägg & keso

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Jag älskar verkligen ägg, ägg i alla dess former. Så idag blev det kokt ägg (6 min) tillsammans med en liten sallad med spenat, roccola, solrösskott och så keso.

Keso är gjort av ostmassan efter att vasslen är avlägsnad. Det är en ost med de lägsta fett- och kalori innehållet om man jämför med andra ostar, därför är det ett av dom bästa ost alternativen. Det innehåller också mycket protein. Eftersom att denna typ av protein innehåller mycket svavel hjälper det till med transporten av fleromättade fetter och därför bör keso ätas tillsammans med omega-3 och omega-6 oljor.


Veckans tips: Protein för vegan

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Protein är ett ämne vi behöver för uppbyggnad och reparation av kroppens organ, vävnad och celler. Dom som är veganer och inte äter kött, ägg och mjölk behöver ha kunskap om och fundera på protein kombinationen när man äter. Om man är vegetarian och äter mjölk och ägg behöver man oftast inte oroa sig för proteinintaget.

Därför vill jag nu berätta om några produkter som ger samtliga essentiella amino syror när dom äts tillsammans. 

Sojabönor tillsammans med sesamfrön,majs, söd eller råg.
Säd med baljfrukt eller grön bladsallad.
Jordnötter med kokosnötter.
Brunt ris och solrosfrön.
Hirs (millet) och adzukibönor.
Sojabönor tillsammans med ris.

Får du i dig samtliga essentiella aminosyror dagligen??

Blodgrupper och mat

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Det finns upp mot 600 olika blodgrupper, men dom vanligaste är A, B, AB, 0 och Rh. Blodgrupperna används för att klassificera blodet, och för att skilja på deras egenskaper. Det är antigenerna på dom röda blodkropparna som avgör vilken blodgrupp man tillhör. Antigen=ett främmande ämne i kroppen som får kroppen att skapa antikroppar för att skydd kroppen.

Det finns två olika antigener, A och B, och dom fyra vanligaste blodgrupperna är variatioer av dessa. I blodgrupp A finns A-antigenen på dom röda blodkropparnas membran (skal runt cellen), medans antikroppar mot B-antigenen finns i blodplasman. Den som har blodgrupp B har antigenen B i röda blodkroppar membranet och antikroppar finns mot antigen A. I typ AB finns båda antigener i blodet och inga antikroppar mot dessa finns. Typ 0 har varken A eller B antigener i blodet, detta eftersom att antikroppar mot båda typer finns. Man hänvisar alltså till den antigen som finns i blodet.

Rh (rhesus) är en annan antigen som kan finnas i blodet. Innehåller blodet Rh är det Rh positivt (Rh+) om det inte innehåller Rh är det istället Rh negativt (Rh-). Vanligtvis finns det ingen antikropp för denna antigen. Men om en kvinna med Rh+ är gravid och barnet fått Rh- drag från pappan, kan antikroppar skapas. Detta kan skada barnet eller leda till missfall, men detta kan kvinnan få mediciner som hämmar produktionen av antikropparna mot Rh antigenen. Man slår ihop dessa olika typer av blod (AB0+Rh) för att avgöra om man är A- eller A+, B- eller B+, AB- eller AB+, eller 0- eller 0+.  

Om man skulle donera typ A blod till en person med blodgrupp B, skulle antikroppen mot B skada antigenen B i den personen som behöver genomgå blodtransfusionen. Blodgrupp AB som inte innehåller någon antikropp mot A och B antigener, är ett perfekt alternativ för blodtransfusion. Men man måste ändå alltid kolla att mottagaren kan acceptera AB blodet, eftersom att det kan innehålla andra antikroppar som kan reagera negativt på blodet.

Eftersom att varje människa har olika antigener och antikroppar i kroppen är vissa människor "allergiska" mot vissa typer av mat. Därför har dieten "Blodgruppsdiet" tagits fram.

Typ 0: Har ett svagt immunförsvar. Mår bra av protein, och mår dåligt av mjölkprodukter och gryn.

Typ A: Vegitarisk kost rekommenderas.

Typ B: Har ett starkt immunförsvar och kan därför äta det mesta, men kycklig bör undervikas, Fisk rekommenderas framför kött.

Typ AB: Har låg magsyrenivå och bör därför äta en vegitarisk kost.

Om du vill läsa mer om Blodgruppsdieter rekommenderar jag denna hemsida: http://www.dadamo.com/ 
En riktigt bra sida.

Veckans tips: Vattenkanna

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Om du dricker kranvatten är ett tips att hälla upp vatten i en kanna och sen låta den stå över natten, i kyl eller ute i rumstemperaturen. Detta gör att kloret i kranvattnet avdunsas och vattnet blir på detta sätt renare och godare. Prova själv!!

Kurrande mage

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Det medicinska namnet på "kurrande mage" är borborygmus. Ordet borborygmus är latin, och betydelsen är:  ljud som skapas i magen när gaser och vätska rör sig i tarmarna.  Det är egentligen vilket ljud som helst som kommer från magen, och inte bara kurrande mage när du är hungrig.

Magen har ett högre ljud när vi är hungriga. Någon timma efter att magsäcken är tömd skickar magen en signal till hjärnan som får musklerna i matsmältningssystemet att dra ihop sig och sen utvidga sig i en upprepande process. Dom vibrationerna som skapas i magen leder till hungerkänslor, det är dessa vibrationer som vi hör. Tarmsjukdomar som skapar gaser, så som vid problem med nedbrytning av födan, kan leda till fler ljud som kommer från magen.

Libanesiskt och drinkar med kolleger

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Igår var jag och några av mina kolleger på "Underbar", en libanesisk restaurang. Vi beställde in fyra klara paket-måltider och två extra tabooli, detta delade vi på 7 personer. 15 olika smårätter, som var väldigt goda. Men mina favoriter var hallomiost, tabolli, ostcigarrerna och alla goda såser. 

Efter middagen gick vi alla vidare till Grill där vi drack super goda drinkar. Där avslutades kvällen för några av oss, men jag och Pam gick vidare till Vassa Eggen. Mitt i natten kom världens bästa pojkvän in till stan för att hämta mig!!Dricksvatten i Stockholm

Kategori: -Water

Ni kanske besökt mig så pass länge att ni kommer ihåg att jag gjorde ett inlägg om olika typer av vatten som finns. Jag började då försöka komma i kontakt med någon på kommunen som kunde hjälpa mig med en lista på mängden av dom ämnen som finns i kranvattnet i Stockholm. Jag fick inget svar, men jag har istället kommit i kontakt med Stockholm Vatten och har blivt hänvisad till deras hemsida.

Bor du i södra delen av stockholm ska du titta på denna; http://www.stockholmvatten.se/commondata/rapporter/dricksvatten/Dricksvattenkvalitet/Kval-dekl-Nor-2010.pdf Om du bor i norra delen av Stockholm ska du titta på denna; http://www.stockholmvatten.se/commondata/rapporter/dricksvatten/Dricksvattenkvalitet/Kval-dekl-Lov-2010.pdf
Bor du i innestan kan du titta på båda eftersom att ditt vatten då kommer från dom två olika vattenverken.

Jag skickade ett mejl till en kille på Stockholms Vatten för att få reda på betydelsen av vad kolumnen längst till höger betyder och svaret jag fick var följande. "Gränsvärde är den högsta halt som får förekomma i tjänligt vatten. Det innebär att det inte finns några estetiska, tekniska eller hälsomässiga problem (anmärkningar) med vattnets kvalitet.  Vissa gränsvärden gäller i utgående vatten från vattenverk och andra gäller i dricksvattnet ute i stadens tappkranar."

Det positiva med dokumentet är att inga värden överstiger de godkända mängderna som vatten får innehålla. En annan positiv del är att den innehåller många bra mineraler som ger energi till kroppen genom elektroner. Men samtidigt innehåller nästan en tredjedel av listan ämnen som är giftiga och/eller ohälsosamt för kroppen, så som bly, kvicksilver, arsenik, bakterier, bekämpningsmedel, flourid mm.  

Ps.
Jag tror att dessa dokument uppdateras hela tiden, så dom kan allt eftersom bli för gamla och du får då kolla på stockholmvatten.se om dokumentet uppdaterats.

Wijnjas Ost & Vin källare

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Igår firade jag och kärleken våran fyra års dag, och jag överraskade honom med ett bord på jag tror Stockholms bästa ostkällare. Jag har en gång tidigare varit med om en smakexplotion i munnen, den gången var i Frankrike. Igår var andra gången!! Vi började kvällen med varsitt glas champagne, ett riktigt glas champagne och inte det vanliga sträva man köper på en nattklubb för 700kr. Utan detta var inte strävt, smakade ek och bär, väldigt lättdrucket och med en kort smak. Fantastiskt!! 
Jag åt en persiljerotsoppa till förrätt, den smakade faktist godis, utan att vara söt. Till varmrätt åt jag kattfisk/kotlettfisk med spenat mos, en liten bönsallad och en söt och syrlig rabarbermarmelad som förhöjde alla smaker i rätten.

Ostbrickan med fem ostar delade vi på, det var en marmelad och päron som tillbehör. Till ostarna valde servitören/ägaren ut två olika viner. Han och kocken var båda oerhört passionerade och kunde verkligen allt om vilka ostar som passar till vilket vin, vilket vin passar till just den rätten osv. Vinerna kostade mellan 90kr och uppåt några hundra kronor.

Ska du ut och fira någonting stort, älskar viner och ost tycker jag absolut detta är någonting som måste provas.

PS. Kaffet var specialbeställt med deras egen blandning, rostningen gjorde tidigast 30 dagar innan bryggningen i restaurangen. Lika mumsigt det!

Smakupplevelse till 100%.

Magsår och sura uppstötningar

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

En vän till mig har fått problem med sura uppstötningar och magsår, och givetvis vill jag hjälpa min vän med symtomen. Som alla andra tillstånd kan alla hälsoproblem bero på olika saker och ha flera olika orsaker till tillståndet. Så jag kommer endast att prata generellt om dessa symptom.

Magsår och syra uppstötningar är bland annat ett tecken på uttorkning. Magkanelen behöver vätska för att kunna smörja in vävnaden i tarmarna, så att maten kan röra sig framåt i systemet utan att skapa "skavsår". Vatten är också en del av neutraliseringen av magsafter, Om magsaften inte kan bli neutral kan den inte gå vidare i matsmältningssystemet, vidare till tolvfingertarmen, och då går syran istället tillbaka. Upp mot halsen. Ibland kan del av syran gå vidare och detta "fräter" på tarmen.

Dessa symptom beror också på ett lågt pH, kroppens pH är för surt, detta kan bero på en diet med mycket rött kött, mjölkprodukter, socker, kaffe och godis med låga mängder grönsaker och frukter. Det kan även bero på att dieten är rik på salt som skadar kroppens vätskebalans, vilket i sin tur påverkar pH värdet i kroppen.

PH värdet varierar runt om i kropppen, i magsäcken varierar det beroende på om du har ätit, äter eller inte har ätit på några timmar, men det är i den lägre skalan av surt. Medans pH värdet i tarmen är nära neutrallt, men åt det basiska hållet. Alla våra enzymer i kroppen trivs i olika miljöer, antingen surt, basiskt eller neutrallt, så därför kan dom förlora sin funktion om pH värdet inte är korrekt där ett specifikt enzym behövs. I matsmältningssystemet är det speciellt viktigt eftersom att enzymen är livsviktig för nedbrytningen av maten. Om maten inte kan brytas ner skadar det kroppen, genom att viktiga ämnen inte kan tas upp och genom att matsmältningssystemet blir "irriterat". Detta sätter kroppen i stress.  

En sak som kan hjälpa är att fasta i några dagar, så att magsåren får läka, men detta botar inte symptomen, det ger bara magen lugn och ro för att få fukusera på att läkas. (Fasta är inte ett alternativ för alla.) Men också att ändra dieten enligt ovan är ett bra steg. Äpple, kål, morot och grön bladsallad hjälper till att göra kroppen mer basisk, och ändrar därför den inre miljön. Banan anses ha en anti-acid effekt på kroppen och skyddar därför mot magsår. Kokosmjälk med morotsjuice är ett annat alternativ som hjälper mot skadad magslemhinna.  

Läs mer om pH under "Så fungerar kroppen", eller sök i sökfunktionen till höger. Eftersom att pH värdet är en stor del av sura uppstötningar och magsår, kan dessa inlägg hjälpa dig mer i din egen hälsa. 

Vad för metoder har du använt för att bli av med dessa symptom?

Blod plugg onsdag

Kategori: -Pluggdagar

Idag har jag påbörjat min uppsats om vad blodet är uppbyggt på. Dessa är röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplätt och plasma. Plasman utgör 55% av blodet, medans resterande då är 45%. Röda blodkroppaar transporterar syre och koldioxid till och från cellerna med hjälp av hemoglobinet, det är järnet i hemoglobinet som transporterar syre till cellerna, medans det är en protein kedja som bär med sig koldioxiden till lungerna för eliminering. Dom vita blodkropparna skapas, så som röda blodkroppar i benmärgen, men dom kan också skapas i lymp vävnaad. Dessa är en del av immunsystemet som arbetar för att förstöra bakterier, inflammationer och andra främmande ämnen i kroppen. Det finns fem olika tyer av vita blodkroppar och dessa är neutrofil, basofil, eosinofil, lymfocyt och monocyt.  (Kolla under kategorin "Så fungerar kroppen" för att läsa mer om immunförsvaret.) Blodplättar är den delen av blodet som har förmågan att koagulera, och skyddar därför kroppen vid blödningar så att vi inte riskerar förblödningar. Plasman är den del av blodet som transporterar näring, bi-produkter från nedbrytning, hormoner, enzymer och andra ämnen.  

Har också läst om blodgrupper och vad skillnaden är mellan dom. Det är lite svårt att begripa vid detta stadie, men ska läsa mer nästa pluggdag. Nästa uppgift om blodet handlar om hur syre kommer in i kroppen, absorberas, cirkulerar, används, omvanlas till koldioxid för att den elimineras från kroppen med utandningen. Ska bli lika spännande att lära sig det!

För fyra år sen

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Vi hade varit kollegor på distans i några år innan vi träffades i Stockholm "In Real Life" i mars 2008. Men för fyra år sen idag (18 april) träffade jag Mr V på Mayfair i London för en romantisk weekend, det är den dagen som blivit våran årsdag. 

Idag har jag fixat en liten överaskning till min kärlek, men den får ni höra mer om imorgon.  

Fotot taget i Stockholm sommaren 2009.

Getbrie på fullkorn

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Kvällens middag/kvällsmat. Brie gjord på getmjölk, tomat, roccola på fullkornsbröd.Goa-Stockholm

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Nu har jag och mitt resesällskap (x) äntligen bokat hemflyg från Indien/Goa till Stockholm. Så nu kommer vi också hem från vårat KULTUR-ÄVENTYR på fem veckor!!!

Hittade denna lilla artikel om den spirituella staden Varanasi, i Vagabond, nr 1, sida 112. Hit ska jag och Tina under vårat Indienäventyr.
Akut vs Kroniskt

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Akut och kroniska tillstånd är två helt olika tillstånd i kroppen, som måste behandlas och ses på på olika sätt. Kroppen går sakta men säkert från frisk till sjuk, genom uttorkning, ingen rörelse i kroppen, elektronerna är svaga, en diet som skapar lågt pH (surt), brist på vitaminer och mineraler mm. Till en början kan kroppen skapa akuta sjukdomar, men om du och din kropp fortsätter att vara ohälsosam kommer du skapa kroniska sjukdomar.

Akuta tillstånd kan bara ske i en kropp där den läkande kraften fortfarande finns i kroppen. Symptom så som feber, influensa, diarre, inflammationer och förkylning är bra tecken på kroppen anstränger sig och gör allt för att få ut gifter från kroppen. Det visar också att kroppen har tillräckligt med energi och den läkande kraften finns för att läkning ska kunna ske. Akuta tillstånd ska absout inte behandlas med mediciner (gäller alla tillstånd), eftersom att man då förstör läkningsprocessen och kroppens förmåga att döda bakerier.

Vid kroniska tillstånd kan kroppen inte skapa akuta symptom, som dom ovan. Så gifter ackumuleras och samlar i kroppen. Det kan vara en dålig diet eller lifestyle som gör att kroppen blivit så förstörd. Mediciner kan vara en annan orsak till att kroppen inte längre kan läka och bli frisk. Vi måste göra stora och betydelsefulla förändringar i vår livsstil och vår kost för att vi ska kunna lösa upp gifterna och gå tillbaka till att vara friska och utan sjukdom.  

Gifter lämnar kroppen: cell--> lymph--> blod--> lever--> tarm (avföring)/Urinblåsa (urin)/svett. Tänk dig vad som kan hända om en av kroppens organ eller funktioner inte fungerar, då kan inte kroppen göra sitt arbete och kroppen kan därför inte göra sig av med gifter och/eller andra ämnen som skapats i kroppen.  

Några av mina favorit citat 

Disease develops from within, whan the body has become toxic.

The patogen is nothing, the terrain is everything.


*Patogen=Sjukdomsframkallande organism

Symptom på uttorkning

Kategori: -Water

Tittade igenom några av mina anteckningar från kursen och hittade en lista på tecken av uttorkning och vill dela med mig av den här. Några är mer vanliga än andra. Vill också poängtera att dessa tillstånd kan vara tecken på andra sjukdomar, och inte bara uttorkning.

Törst
Torr mun
Trötthet/utmattning
Mörkt urin
Oregelbunden urinering
Mindre mängd urin
Torr hy
Slapp hy
Rynkor
Snabb puls
Snabba hjärtslag
Snabb andning
Krampning av muskler
Förvirring
Halsbränna
Inflammation i tjocktarmen
Huvudvärk
Högt kolesterolvärde

Tips på inlägg, tack.

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej hej kära läsare och välbefinnaren.

Jag skulle vilja fråga er om förslag på inlägg.

Har du någon specifik fråga du letat efter svar på en längre tid, vill du veta mer om någon grönsak eller frukt, är det någon specifik sjukdom som du skulle vilja vet mer om? Bara att fråga på!!

Om jag inte har svaret på någon av frågorna ska jag titta igenom alla mina anteckningar och böcker, eftersom att svar alltid finns.  =)

Tackar så jätte mycket på förhand.

Tips på inlägg, tack.

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej hej kära läsare och välbefinnaren.

Jag skulle vilja fråga er om förslag på inlägg.

Har du någon specifik fråga du letat efter svar på en längre tid, vill du veta mer om någon grönsak eller frukt, är det någon specifik sjukdom som du skulle vilja vet mer om? Bara att fråga på!!

Om jag inte har svaret på någon av frågorna ska jag titta igenom alla mina anteckningar och böcker, eftersom att svar alltid finns.  =)

Tackar så jätte mycket på förhand.

Veckans Tips: Att bryta den onda cirkeln

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Jag har sagt det förr, och jag säger det igen. =)

När vi är uttorkade blir kroppen stressad eftersom att det endast är dom mest viktiga organen som får vätska, medans dom mindre viktiga organen inte får någon vätska. Detta leder till en stressituation i kroppen, vilket gör att kroppens försvarsmekanism "Fight or Flight" aktiveras. Vilket gör att kroppen blir ännu mer stressad och uttorkad. Rädsla är en av dom känslor som är som mest stressande för kroppen.

Stress--> Uttorkning--> Stress--> Uttorkning, och så går det runt och runt.

Ibland kan ett glas vatten rädda dig från en stressfull situation, så om du är stressad och tror att du egentligen inte har tid med en rast eller ett glas vatten, så är det presic då du ska dricka ett glas vatten.

Söndagsfrukost med solsken

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

God morgon!!

Vaknade idag av solsken iställeet för snöstorm som det var igår morse när jag vaknade, hoppas våren kommer för att stanna snart. Idag tänkte jag göra bovetepannkakor till frukost, men jag hade inga ägg hemma. Så det blev riktigt goda smörgåsar med rädisor, tomat och oregano istället, på rostat bröd. Till det gjorde jag en dubbel espresso och en smoothie med mandelmjölk, blåbär, hallon, havtorn med en skvätt citronsaft.

Vad åt du till frukost idag??

PS. Mer om mandelmjölk finns under kategorin "Recept & mums".Skype med bästa vännen

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Igår kväll hade jag en dejt med bästa vännen från England på Skype. Jag flyttade från England för 3 och ett halvt år sen och vi har aldrig använt skype tidigare. Det fick oss att fundera på varför det inte hänt tidigare och att vi ska ha fler liknande möten. Tre timmar och några glas vin senare hade hon visat sin nya lägenhet, uppdaterat varandra om våra liv och pratat om våra framtider. Jag saknar henne så mycket ibland och hoppas att det blir en mini semester till Brighton eller en konsert trip till en stad i Europa någon gång under hösten. (Vi träffades i Rom för en U2 konsert förra året). 

Här kommer ett foto på mig och Berit när vi fixat oss inför min maskerad fest när jag fyllde 24 år. Jag är pippi och hon gangster!!Hur förstörd maten du äter kan vara

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej Hej,

Det här med bekämpningsmedel, gödningsmedel och genmanipulerade gryn & säd, och hur vi äter det.

År 2001 såldes enligt Wikipedia 8621 ton med bekämpningsmedel för att ta död på skadesvamp, insekter och ogräs. Sanningen är den att även insekter och svamp gillar grönt & frukt, men om vi besprutar dessa är det vi själva som får in dessa ämnen i våra kroppar. Det får mig att fundera på om fungicid (mot svamp) även skadar vår tarmflora, någon som kanske har svaret på den funderingen?? Gödningsmedel finns både i naturlig form i form av djurspill, kompost material och så finns det konstgödsel som är kemiskt framställt av mineraler. Och det är alltså alla dessa olika kemikalier som vi stoppar i oss, och samtidigt funderar man på varför vi inte är friska. Känner du någon som inte har ett enda hälsoproblem, ingen fotsvamp, inga bihåls-problem, inga ledproblem, ingen smärta, ingen huvudvärk och inte äter några mediciner? Ärligt talat känner jag ett fåtal människor som är helt friska.


Jag minns för flera år sen när min mamma och bror kom till England för att fira jul med mig. Vi planerade en svensk julafton den 24e december och en engelsk jul den 25e. På det engelska julbordet finns kalkon och givetvis ville vi också prova detta. Denna kalkon hade matats med fisk, och kalkonen smakade fisk. Det var en smak att avsky, en kalkon ska inte smaka fisk. Det var då jag började fundera på hur vid behandlar våra djur och vad dom blir matade med. Många djur är också matade med mängder av antibiotika, så att dom inte ska bli sjuka och företagen då inte ska gå med förlust. Det finns säkert fler och andra orsaker till att djuren matas med antibiotika.


Ett annat exampel på ”felbehandling”, är laxen, som i grund och botten är en vit fisk, men får sin rosa färg utav att äta räkor som innehåller pigmenten astaxantin. Vid uppfödning av lax matas dom oftast med fiskmjöl vilket leder till att laxen inte får sin vackra färg. Men ingen vill ha en vit lax och ingen vet att detta är ursprungsfärgen av lax, så därför matas den med pigmenten astaxantin, men den pigment som man matar fisken med är oftast framställd på kemisk väg. Röd jäst kan också användas för att laxen ska få sin fina färg. Har du kanske ätit en lax som smakar jäst?

Jag är glad att jag på sommaren har möjlighet att köpa ekologiska grönsaker och frukter från marknader, medans jag på vintern beställer mina ekolådor från ekoladan.se. Då vet jag att jag inte får i mig några kemiska ämnen. Jag tycker verkligen att vi är privilegierad att ha möjligen att kunna välja ekologisk fruker och grönsaker som inte är besprutade och djur som fått bra föda.

Jag tror min kärlek är kär i mig

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag när min pojkvän kom hem från jobbet hade han med sig världens vackrast bukett med blandade blommor.  Är så himla glad att just jag har honom i mitt liv!! Min romantiska kärlek!!!

Evening Primrose oil och GLA

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Evening Promrose oljan kommer från plantan med samma namn, det var infödingarna i norra amerika som använde denna planta för healing många år innan västvärlden tog över. Evening Primrose olja tillhör omega-6 familjen, är en terapeuisk olja och säljs vanligtvis i kapslar. EPO (Evening Primrose olja) innehåller den form av omega-6 som heter GLA, som en sjuk och ohälsosam kropp kan ha svårt att skapa utav LA. 72% LA, 9% GLA och en del oessentiella fetter som mättat fett finns i oljan. Det som är så fascinerande med denna olja är att det finns GLA i olja, detta GLA finns inte "klart" (färdig nedbrutet) i speciellt många oljor, och det är det som gör den så magisk. (De finns även i olja från hampa, svartvinbär och stofferblomma)  

Evening Primrose olja används mot
PMS
Diabetes typ 2
Ledinflammation
Inflammationer
Svamp/candida
Skaddade naglar och hår
Hudproblem så som acne, rynkor och torr hud
Astma och slemhosta

Nedbrytning av omega-6
LA 18:2n-6 ---> GLA 18:3n-6 ---> DGLA 20:3n-6 ---> AA 20:4n-6

Så vad är då GLA bra för?! Enligt forskning har den visat sig att de hjälper med att sänka blodtrcket, läka en skadad lever efter höga alkohol mängder, kan hjälpa med viktminskning genom att öka metabolismen och hastigheten förbränning sker. GLA jobba bäst tillsammans med omega-3. (Du kan läsa mer om omega-3 och omega-6 under kategorin "Fett/Lipid".) GLA omvanlas till DGLA som behövs för ett hormon-liknande ämne som heter Prostaglandiner 1 (PG), och dessa är livsnödvändiga för en hälsosam och fungerande kropp. PG´s påverkar hjärtat, artärer, körtlar i kroppen, menstruationscykeln, njurar matsmältningen mm, som du kan se så har detta fett en enorm påverkan på kroppens hälsa, så att den kan utföra alla som olika funktioner som finns i kroppen. 

Dessa kan vara tecken på brist av omega-6, och därför också GLA:

Hudproblem
Tappar håret
Beteendestörning
Sår som inte läker (lång läke-tid)
Mottagligheten för infektioner ökar
Lever skador

(TIPS: "Efamol" är ett märke av denna olja som inte är raffinerad.)

Vad använder du för olja hemma??

Hjärt- och kärlsystemet

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej,

Onsdag idag betyder plugg för mig. Och idag har jag verkligen pluggat mycket, lärt mig mycket och börjat på tre olika uppstaser om just detta. Här är några av dagens anteckningar. =) 


Hur blodet flödar i hjärtat:

Blood entering the right atria--> passing the right atrioventricular valve into right ventricles--> then through the pulmonary semilunar valve into the left atria, but on the way the blood are passing the lungs to be nurtured/provided with new oxygen--> it then moves from the left atria to the left ventricles--> the blood then flow through the aortic semilunar valve into the aorta.

Hur blodet flödar runt kroppen:

Blood are passing from right ventricles to the aortic arch--> then further to the arterioles--> then to the capillaries to each body part where release of nutrients happen or toxic is absorbed into the capillaries so that it can be eliminated from the body--> then passes to the venules--> soon afterwards the blood is transferred through medium sized vein into larger veins--> last stop is into the right atria where it all starts all over again.Sen har jag läst om uppbyggnaden av alla delar, vilka typer av celler, vilken typ av vävnad som skapas och vilken funktion dom alla har. Det är verkligen så många olika namn att lära sig för alla olika delar, jag hoppas att det i allafall är några som har fastnat imorgon.

Dax att fortsätta plugga, tänkte byta ämne nu och fortsätta på mitt excel dokument där jag ställer upp alla vitaminer och skriver några få ord om i vilka typ av föda dom finns, funktion, vilket ämne som arbetar mer, bristsjukdomar men också överskottstillsjukdomar och mycket mer. Detta ska jag sen i framtiden snabbt kunna vända mig till för att snabbt hitta svaret om de skulle behövas.

Fänkåls juice med bland annat broccoli

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Hej hej,

Idag gjorde jag nya juicer och ville prova några nya grönsaker, fänkål och broccoli. Men också med rödbetor, morötter, ingefära och selleri. Jag har skrivit om fyra sista grönsakerna tidigare som du kan läsa om under kategorin "Juicer & Smoothie".

Jag använde en fänkål och smaken blev enorm, riktigt mumsigt och smakrik. Rödbetan som vanligtvis brukar smaka ganska mycket kände man inte alls smaken av lika mycket. Fänkål har en lugnande effekt på matsmältningssystemet och minskar därför gaser och uppblåshet. Det  är rikt på vitamin B och vitamin C,samt mineraleerna kalcium, kobolt, krom, järn, magnesium, fosfor, kalium, selen och zink.

Broccoli är bra för högt blodtryck, förstoppning och leverproblem. Det är rikt på vitamin B, vitamin C, betakaroten och folinsyra. Dom mineraler som är rika i broccoli är kalcium, järn, fosfor, kalium och svavel.

Har du något förslag på någon god grönsak man kan göra juice av?? Och vilken grönsaksjuice är din favorit??
"Munken som sålde sin ferrari"

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Jag och kärleken brukar alltid lyssna på ljudböcker när vi åker långt och nu när vi körde tvärs genom Sverige började vi lyssna på denna underbara och djupa bok, "Munken som sålde sin ferrari". Den handlar om en stjärn advokat som får en stroke, säljer allt han har och åker till norra Indien för att hitta meningen med livet. Han lärde sig att meningen med livet är att ha ett liv med mening.

Vi har bara hunnit lyssna på 3 utav 5 skivor, och han har berättat mycket om att hitta lycka, hitta en mening med livet och att älska. Han berättar om positivt tänkande, trycka undan negativa tankar, positiv självbild, meditation, yoga, andning, ren & levande föda, disciplin, att göra det man älskar och inte göra saker för egen vinning. Gör man det man älskar varje dag behöver man inte se sitt jobb som ett jobb utan som en passion, något som man älskar att göra. Han berättar också om att byta och bryta sitt eget beteenden, i stället för att vilja förändra någon annans beteende, för att man ska känna sig tillfredställd i livet. Man ska ta vara på kroppen, sinnet och själen, och inte bara en av dessa, för att finna välbefinnande och välmående.

Även om jag inte lyssnat på hela boken ännu rekommenderar jag den starkt.

Mineral-Relationship Wheel

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

I en bok som heter "The curse of Louis Pasteur" skriven av Nancy Appleton, hittade jag denna ritning på sidan 81, som jag har tittat tillbaka till flera gånger. Vad den säger är att alla mineraler och ämnen jobbar i relation till ett annat ämne, eller flera andra. Om till exempel nivån av kalcium stiger drastiskt, så sjunker magnesium nivån lika drastiskt. Kalcium jobbar också i förhållande till fosfor, zink, svavel och flour, som du kan se i nedan ritning. Dessa ämnen behöver också varandra för deras funktioner, och om dom inte fungerar som dom ska kan dom bli giftiga för kroppen. Och vi vet alla att den huvudsakliga anledningen till sjukdom är gifter. 

Om ett blodprov visar att du har mycket kalcium i kroppen, men du ändå lider av tex benskörhet så kan det ha att göra med att tex magnesium saknas.  Intressant va?!Dr Paul Eck, Analytical Researce Labs, Phoenix, Arizona.

Hur pH-värdet kan skada kroppen

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Jag skrev ett inlägg för några dagar sen om pH värdet och hur en diet efter pH ser ut. Jag berättade att en diet med för höga halter surt skapande pH i kroppen kan skada. Och det är i detta inlägg jag vill berätta mer. Kolla in det tidigare inlägget här--> X.

Protein, kolhydrater och fett bildar syra när det bryts ner, och det är sen natrium, kalcium, kalium och magnessium som neutraliserar syrorna. Dessa syror måste neutraliseras innan dom kan elimineras från kroppen. Dessa elektrolyter är basiska och nivån sjunker när dom neutraliserar syrorna, och av den anledningen är det viktigt att vi får i oss dessa elektrolyter dagligen.  

Magsaft har ett pH på 1.5, saliv har 7.1, blod 7.4 och bukspottkörtelsaft har ett pH på 8.8. Om blodet har ett surt pH leder det till att hjärtat slappnar och hjärtslagen minskar, medans om pH värdet är för basiskt leder det till att hjärtat drarsamman och hjärtslagen minskar. Som du ser är det därför viktigt att vi har det perfekta pH värdet. 

Dom ämnen som är syrebildande är svavel, klor, jod och fosfor. Medans mat som är basiskt formande är natrium, kalium, kalcium, magnesium och järn. Man kan sen titta på dom enskilda ämnena för att se på vilket sett dom är bra för kroppen. Kolla under mineraler-kategorin för att läsa mer om fosfor, jod, kalium, järn, kalcium, natrium och svavel. Klor är en av mineralerna som jag inte tidigare skrivit om tidigare i ett inlägg och klor är en del av magsaft och saltsyror som skapas i kroppen. Det jobbar också tillsammans med natrium och kalium för en balanserad vätskebalans. All föda innehåller både basiskt-formande och syre-formande element, men det är mängden av dom som avgör om det är en basisk- eller syre-formande föda. Och det är sen mängden av dessa ämnen som avgör om kroppen har ett surt eller basiskt pH värdet. 

Kalium aktiverar oxidering i kroppen, medans natrium hindrar oxidering i kroppen. Det är av den anledningen som i därför bör äta mer kalium än natrium. Kalcium och natrium hämmar tillväxten av TBC bakterier, medans magnesium och kalium aktiverar tillväxten av bakterierna. En diet av mycket kött och kolhydrater, men inga frukter eller grönsaker kan leda till acidos (syraförgiftning)  som innebär att pH värdet är under 7.35, om det istället överstiger 7.45 heter tillståndet alkalos och då är pH värdet alldeles för basiskt. Acidos kan leda till försvagning av det centrala nervsystemet och ett tecken är snabb andning. Magsår och sura uppstötningar är också tecken på att pH värdet är lägre än vad det borde vara. Andra symptom och sjukdomar som är ett tecken på surhet i kroppen är gallsten, tarmbesvär, candida (svamp), övervikt och dålig syn.

Lågt pH leder till inflammationer, ökad nivå av gifter som koagulerar och irritation i kroppen. Det skadar blodet som flödar runt i vår kropp som i sin tur skadar vävnaden i kroppen vilket leder till sjukdomar som försämrar tillståndet i kroppen. Kroppen jobbar därför hårdare för att eliminera skadliga ämnen i kroppen. En diet med basiskt formade produkter skapar en perfekt biokemi i kroppen och det är därför den typ av föda som vi ska äta.

En stad som jag....

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

En stad som jag alltid kommer kalla mitt andra hem: Brighton
En stad som jag inte vill åka tillbaka till men vet att jag kommer hamna i igen: New York
En stad som jag vill parta nätterna långa och sova under de ljusa timmarna: Barcelona  
En stad som jag vill besöka igen för dykäventyr: Hela Bali 
En stad som jag vill vandra runt i en hela dag för att bara njuta: Venedig  
En stad som jag kommer att priotera som nästa resemål: Maldiverna (efter årets planerade resor) 
En stad som jag ska leva lyxliv i när jag blivit pensionär: Brisbane eller Volterra  
En stad som jag förmodligen kommer att bo i under mitt liv någongång: Ett land det är 20+ grader året runt
En stad som jag snart ska åka tillbaka till för shopping och bara njuta i: London
En stad som jag ska visa mina bästa vänner: St Ives (England)
En stad som jag vill dricka rött vin i en hel natt: Chateau neuf du pape
En stad som jag ska besöka 2012: Edinburgh (Nästa planerade resa)


Vad är ditt favoritresemål? I vilken semesterstad eller land mådde du som allra bäst? Och vart går din nästa semester?

Några foton från påskhelgen på Tjörn

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Färdkost under brorsans Söka-jobb tur, med mig som chafför.
Min lillabror när vi tog en liten break från jobbsökandet med en kop kaffe i Stenungsund.
Ochså jag!
Världens gulligaste bebis Sofia. Var i torsdags hos en av mina bästa vänner Isabel i Göteborg. Alltid lika mysigt och kul att träffa henne.
Torsdagskvällen avslutades på "Kafét" för några glas vin med Tina, kärleken och brorsan. Idag fredag ska vi dit igen eftersom att det är påskfirande med live musik. En riktig tradition!!

Hemmagjord hamburgare

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Häromdagen gjorde jag egen-gjorda hamburgare och det blev super mumsigt. Stekt bröd, hamburgare, roccula, tomat, lök, paprika, hamburgdressing, senap och ketshup.
I hamburgarna använde jag blandfärs, lök, bladpersilja, ägg, ströbröd salt, pepar och chilikrydda.

Jobbsök med brorsan och middagsgäster

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag vaknade jag och brorsan ganska tidigt för att åka och lämna brorsans CV på olika företag runt om Tjörn. Det gick ganska bra om jag får säga mitt. Nu hoppas vi bara att dom återkommer. Vi tog även en liten break i Stenungsund för en fika på Espresso House. Dom hade gott kaffe, kan jag lova.

Efter jobbsökandet åkte vi hem igen för att vila innan brorsan började med middagen, spagetti och kättfärssås som är hans specialitet. Riktigt mumsigt (men de skulle varit mer grönsaker för nyttighetens skull). En av mina bästa vänner kom också över för middag, dessutom tog hon med sig en tårta från jobbet. Riktigt mysigt med familj och vänner vid samma bord.
Vi satt ute och drack kaffe efter middagen, det är verkligen tyst ute på landet. Inga bilar eller fabriker som låter, bara fågelkvitter. Riktigt mysigt!
Nu är det dax för relax framför TVn.
Kramkram
PS. Imorgon ska jag in till Göteborg för att hälsa på Isabel och hennes lilla Sofia. Mys!

Hälsostress

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej,
Jag måste säga att jag hört och läst mycket dom senaste dagarna om hälsostress. Då menar jag att man hör så mycket om olika dieter, och då olika saker, för- och nackdelar, om samma diet. Givetvis gäller detta också olika råvaror. Och detta leder ofta till det jag menar är hälsostress.
I ena tidningen står det att kolhydrater är skadligt, och i en annan tidning måste man äta kolhydrater för att överleva och för funktionerande hjärna. På radion hör man att man behöver mättat fett och samma dag ser och hör man på TVn att man borde undervika det. Med alla dessa råd är det ju nästan självklart att man blir stressad över maten man stoppar i munnen.
Men mitt råd till dig är att ta in all information, bearbeta och sen ta egna beslut. Det är ju även så att alla människor är olika. Människor med IBS tex kan ha svårt med att ta upp fett och symptomen förvärras. Medans jag som är diabetiker mår mycket bättre om min måltid är rik på bra fetter och färre kolhydrater. Jag försöker gela tiden förklara, tänka på och poängtera hur olika vi alla är för att vi ska förstår att alla behöver olika typer av mat för att må bra.
Men om du mår bra, upplever inga problem och inte äter några mediciner så är du troligtvis en frisk person med rätt diet. Men om du till exempel upplever magsmärtor efter din måltid eller får ont i huvudet efter en dag på kontoret då tycker jag inte att det finns något annat att göra än att fundera på din livsstil. Läs på internet, läs tidningar, fråga din doktor, be om råd men hitta sen svaret inom dig själv och då utan att stress.
Kram kram från Välbefinnaren.

Diet efter pH värde

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Alla människor är olika och mår därför olika bra av olika typer av dieter, men dom flesta mår bäst av en diet där man äter produkter som är basiskt-formande mat. När man pratar om en diet efter pH värde så pratar man om slutprodukten av födan. Det är som när man bränner trä, det är askan vi pratar om här. Citrusfrukter till exempel är i sig surt, medans elementen efter nedbrytningen skapar en basisk miljö/slutprodukt/aska. Det är antalet hydrogen atomer som avgör om ämnet är surt eller basiskt. PH betyder "Pressure of hydrogen".


Dom flesta grönsaker och frukter (speciellt citron och vattenmelon) har en basisk slutprodukt, men också hirs, grodda bönor, keso och bovete har en basisk slutprodukt, för att nämna några. Medans kött, socker, kaffe, mjöl, mjölk, fisk och även produkter som är processade är surt-formande i kroppen. 70% av dieten bör vara basiskt formande. Några av dom produkterna som är neutrala är brunt ris, mandlar, honung, torra bönor, tofu mm. Jag har inte här gått in på om det är svagt eller starkt basiskt/surt, men vill poängtera att det varierar.   


Kroppens vävnader och blod är en aning basiskt, och det är en anledning till att maten vi äter inte får ändra denna nivå av pH värdet i kroppen. Surt pH värde är skadligt för hälsan om pH värdet är för lågt för länge.

 

Jag ska inte gå in just nu på hur surt pH kan skada kroppen, men det är bara att hålla ut, när jag är tillbaka från familje-besöket ska jag skriva ett längre inlägg om detta.

 

Önskar dig en Glad Påsk.

 

 

 

TED-talk: Larry Smith: Why you will fail to have a great career (mm)

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Dricker jag för lite vatten..

Kategori: -Water

Ja, troligtvis. Jag har kommit fram till att mitt vattenintag har minskat, detta eftersom att jag dom senaste veckorna har känt mig trött, stressad och haft lite huvudvärk då och då. Dessa är några av dom symptom man kan uppleva vid uttorkning.

Jag minns en gång för säkert sex år sen när jag åkte buss till flygplatsen, det var en 2 timmars lång bussresa. Jag började stressa för att jag fick en känsla av att bli försenad, även om jag inte var de minsta sen. Stressen upplevdes som en slags panik med koncentrationssvårigheter, svår att förklara. Jag förstod direkt att jag behövde vatten. Hoppade av bussen, köpte mig en flaska vatten som jag drack upp direkt, och stressen försvann på bara några minuter. Det var mitt första tecken på hur viktigt vatten är. 

Några av dom symptom som kan visa sig vid uttorkning är olika typer av smärta i leder och muskler, sura uppstötningar, astma, trötthet, högt blodtryck, njursten, migrän, högt kolesterol mm. Jag hade högt kolesterol för flera år sen och jag fick tabletter av min läkare som sa "Du får ALDRIG sluta med dessa tabletter", men efter att jag fick reda på att högt kolesterol kan bero på uttorkning, började jag själv göra vissa justeringar i min livsstil och slutade sen med dom tabletterna, och jag har fortfarande normalla nivåer av kolesterol. (Om du vill sluta med någon av din medicin, rådfråga din läkare först.) Detta var mitt andra bevis på hur viktigt vatten är för välbefinnandet och hälsan.

För att vattnet ska binda sig i kroppen behövs också salt (och andra elekrolyter), så man inte enbart bara börja med att öka intaget av vatten, utan man behöver också fundera på om man får i sig tillräckligt med salt. Men var försiktig med detta också eftersom att för höga halter av salt inte är hälsosamt och kan leda till andra problem. Antal glas vatten om dagen varierar men 1.5 liter till 2.5 liter är det generellt som gäller, men om man äter mycket fett mat kan det behövas mer vatten och om man går igenom en detox/rening kan man också behöva högre mängd. Äter man mycket frukt och grönsaker kan man behöva en lägre mängd vatten, detta eftersom att det finns vatten i denna typ av föda. Det nödvändiga vattenintaget varierar ochså beroende på fysisk träning, vikt och ålder.

Kram från Välbefinnaren

Hur stress och depression är kopplat till uttorkning

Kategori: -Water

Som jag skrev i ett tidigare inlägg upplevde jag en sån fruktansvärt stressig känsla som liknade panik med konsentrationssvårigheter. Och nu skulle jag vilja förklara hur detta är sammankopplat.

Depression är ett tecken på att man upplevt en så stressful situation så att hjärnan inte längre kan hantera situationen och handskas därför inte heller med andra minst lika viktiga situationer i livet. Och det är detta som är en depression. Hjärnan som hanterar stress, tänker, tar beslut och hanterar svår situationer behöver energi för att funkera optimalt. Vatten, och andra ämnen, skapar elektrisk energi i hjärnans och cellernas energi-pumpar. Utan denna energi kan inga signaler gå mellan cellerna och via nervbanorna, och så minskas aktiviteten i kroppen. Stress behöver inte vara när du stressar till ett möte, eller är stressad över att stor beslut du behöver ta, det kan också vara cellerna som är stressade för att näringsämnen eller vatten saknas, och arbeten inte kan utföras som dom ska och behövs.

Uttorkning leder till stress som i sin tur leder till ännu djupare uttorkning, det blir en catch 22-situation om man inte ändrar sina vanor när det gäller vatten, men ochså dieten om du äter skräpmat. När kroppen är stressad hamnar den i ett tillstånd som heter "Fight or flight", som innebär att kroppen känner av en kritisk situation och fokuserar därför enbart på överlevnad, och inte på utveckling. I det långa loppet är detta skadligt, och man bör därför inte låta kroppen uppleva denna kritiska situation av stress eller/och uttorkning. Det är det endokrina systemet som börjar producera olika typer av hormoner för att kroppen ska klara av denna situation.

Visste du att när ett foster utvecklas så fylls varje ny delad cell med ungefär 75% vatten, så tänk då hur mycket vatten vi själva behöver för att utvecklas, istället för att bara överleva.

Påsk-Sverige-turné

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej,

Imorgon åker jag till Tjörn för att hälsa på min kära mamma och min lillebror för att få bli omhändertagen av mamma, prata skit med brorsan, kolla på film halva nätterna med brorsan, umgås med vännerna, gå på venissage och 40års kalas i Jönköping på lördagen. Några påskägg ska jag nog också lyckas att äta under min Sverige-Turné. 

Av denna anledningen kommer det vara lite färre inlägg under denna veckan. Jag önskar er alla en fantastisk påsk vecka med människor ni älskar.

Kram kram  

Antioxidanter-Vad är det egentligen?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej,

Alla vet att antioxidanter är en av hälsans alla under. Några av dom antioxidanter som finns är vitamin C, vitamin E, selen, flavonoider, aleo vera, vitlök, grönt te och många fler. Läs mitt tidigare inlägg om fria radikaler här       ---> (X).

Antioxidanter skyddar mot oxidationer av alla möjliga ämnen i kroppen, både onda och goda. Oxidation innebär att en eller flera elektroner tas bort från atomen eller oxygen läggs till i atomen. Det behöver inte vara syre (oxygen) som påbörjar denna process, utan andra ämnen kan vara involverade i denna process. När oxidering sker skapas en positiv jon, en ny atom. Till exempel omvandlas koppar till koppar oxid och järn blir järn oxid. Järn som rostar, koppar som blivit grönt och frukt som möglar är tre olika oxidationer som inträffat. 

Antioxidanter flyttar elektroner, och flyttar därför energi, och på detta sett flödar energi i cellerna och kroppen så att cellerna inte skadas. Denna process skyddar mot fria radikaler, som är en atom som saknar en elektron. Antioxidanter jobbar för att själva bli oxiderade, vilket är mindre farligt för kroppen om man jämför med fett, som är skadligt för kroppen.

Vitamin B2, C och E, lipoinsyra och glutation (en speciell blandning av tre aminosyror) är särskilt viktiga och aktiva antioxidanter. Och dom ämnen/antioxidanter som är viktiga för att kunna använda dom fem mest aktiva antioxidanterna om och om igen är flavonoider, carotenoid (eng), selen och svavel. Alla dessa är viktiga för att effekten av anioxidanterna ska kunna användas och för dess balans. 

(I en av mina böcker (Staying healthy with Nutrition) hittade jag en förklaring till hur en del av det hela fungerar som jag tyckte var beskrivlig. Tänk dig att flera människor står i en ring och kastar en glödhet potatis mellan varandra. Människorna är antioxidanter, och dom vill inte hålla i potatisen allt för länge för då skadas dom av de heta potatisen. På detta sett är det alltid rörelse av elektroner och energi i kroppen.)