Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Harmoni-Expo i sällskap av Mamz.

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

I söndags åkte jag och mamma på Harmoni-expo i Solna Hallen där det var föreläsningar, work-shops, försäljning av olika hälso-produkter och prova-på behandlingar.
 
Jag och mamma började med en föreläsning kring Inka energier och dom olika nivåern. Det var väldigt intressant även om det inte direkt är ett ämne jag har passion för. Mamma berättade att enligt legenden så har alla inka barn födelsemärken precis på svanskotan och då ska man vara ett mycket speciellt barn. Jaha, sa jag. Då sa mamma, men det har ju du...så du är speciel enligt inka legenden. "Ja just ja, det har jag ju" sa jag! =)
 
Sen promenerade vi runt i lokalerna lite innan mamma bestämde sig för en koppning behandling. Vilket är när man har varma (tror jag) glasskålar som suger sig fast på huden. Mamma fick sina skålar på ryggen, jag måste säga att  det såg ut att göra ont, men mamma tyckte det var jätte skönt.
Medan mamma låg och njöt i 20 minuter för 100kr hos Kista Akupunkturen(www.kistaakupunktur.se) valde jag en "Diagnos" i samma bås. En diagnos måste göras innan man kan behandlas med akupunktur, genom att känna pulsen på tre olika ställen på varje handled. Jag har läst mycker om det här i mina studier kring Kinesisk medicin och akupunktur så det var jätte kul att se hur enkelt dom kan känna var problemen sitter och därför var nålar måste sättas. Jag gjorde endast själva diagnosen för 50 kr och inte akupunktur-delen med nålar. Enligt kvinnan som gjorde diagnosen är jag stressad (ja), har en allergi (nja...diabetes är inte en allergi), uppblåst mage (ja ibland) och min lever och mjälte samarbetar inte som dom borde. Hon tyckte jag skulle lägga mig tidigare på kvällarna så dom tvp organen skulle få tid till kommunikation. Spännande!
 
 
Sen gick vi på en sians, där en kille vid namnet Pehr Trollsveden lede siansen och han ska tydligen också vara med ett programpå måndagar, om dom döda, på kanal 7. Min mamma tyckte han var riktigt bra, men jag tyckte att hans tillvägagångsätt inte passade min personlighet. Jag har varit på sians tidigare, som jag tyckte var betydligt bättre, men jag tror det har väldigt mycket med kemi att göra. Vissa människor passar inte, förstår inte eller tål inte andra människor helt enkelt.
 
Jag köpte Bipollen och Chlorella från ett företag som heter Go for Life. (www.goforlifestore.se), dom säljer Ekologisk superfood och Raw food enligt deras visitkort. Har hört mycket gott om Bipollen så jag vill testa detta. Chlorella innehåller mycket klorofyll vilket är hälsosamt.
 
Sen tänkte jag gå på en Shaman Healing hos Gaia Life (www.gaialife.se)  som jag hört om från, jag tror om jag inte minns fel(?), Linn och hennes blogg Lyckoland. Men jag och mor var helt slut efter flera timmar på mässan så vi bestämde oss för att åka hem till mig där min kärlek lagade middag till oss. Lasagen och sallad. Mamma tyckte det var så gott så hon fick med sig en lunch-låda med sig hem.
 
 

Pluggdag: Skriverier

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag verkligen kunnat koncentrerat mig och tycker att jag gjort tillräckligt mycket för att vara stolt. =) Jag har bland annat renskrivit Case History nr 2 för del 16 och skickat några uppföljningsfrågor till klienten. Det känns kul när man ser en koppling mellan saker och ting bara genom att titta på ett Case lite snabbt och intressant när man får läsa om sånt man inte tänkt på tidigare.
 
Dessutom har jag läst igenom och renskrivit två delar av uppsatsen om centralanervsystemet och dom olika typer av celler som det är uppbyggt av. Skrev också klart delen om olika hormoner som utsöndras från vårat endokrinsystem, hur dom är uppbyggda, vad dom heter och vad dom gör. Intressant!
 
Sen har jag försökt skriva en beskrivning på hur nervimpulser transporteras genom kroppen. Jag skrev om detta i ett annat inlägg för några veckor sen så jag ska inte gå in på det igen, se det inlägget här. Men i uppgiften ska man också rita upp en förklaring med passande text, så då behöver jag förstå exakt så att det blir perfekt. På min ritning har jag än så länget gjort två cirklar som representerar neuron (nervceller) och dragit några pilar. =) Jag ska vissa er slutresultatet när det är klart. Detta blir den sista delen i uppsatsen. 
 
 
 
 

College of Natural Nutrition-Föreläsning

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
Min semester till UK, var inte bara pleassure utan en liten del business också. Jag och min skol-kompis Jenny var på en dag med föreläsningar i Dragon Hall runt Holburn distriktet. Det var verkligen underbart att hon kunde göra ett stopp i London efter sin semester i USA så vi tillsammans kunde gå. Eftersom att Jenny är klar med kursen har hon blivit lite av en mentor i mina studier vilket jag tycker är underbart. =)
 
Det var två huvudämnen som diskuterades under dagen, det ena var fett och den andra naturlig födsel. Vad det gäller fett så berättade Barbara (skolans grundare) om flera munkar i Grekland som tagit bort fett från sin kost under tre dagar per vecka för att må bättre. Och i ett case som diskuterades har bröstcancer celler blivit friska efter att patienten gjorde precis som munkarna, haft tre fett/olj fria dagar/vecka. Men samtidigt finns det människor med irländskt ursprung som mår mår bra av att äta fisk, eftersom att det är något deras generation har vuxit upp med. Detta visar att vissa människor mår bra av fett, medans andra inte gör det. Men vad det gäller fett är det också viktigt att tänka på att om levern är trög och igenproppad så kan det inte handskas med fettet, om detta är fallet tycker jag att man kanske skulle prova att ta bort fett helt från kosten för att se om man efteråt mår bättre. Om olja/fett inte kan brytas ner "fastnar" det i levern och lympsystemet, vilket skadar hela kroppens reningssystem. Har du cancer kan du behöva undvika oljor, men som med allt annat så måste du diskutera kostförändringar med din läkare. Det fett som rekommenderas är nedbruten omega-3, i form av DHA. Vill påpeka här att fettet fortfarande är viktigt, men kanske inte i så stora mängder som man sagt tidigare och i andra former. Sen behöver man hjälpa kroppen med nedbrytningen av fett. Bland annat genom att äta en av de former som redan är nedbrutna.
 
När man är sjuk är det väsentligt att man låter rörelse kunna ske innan man försöker bli frisk från ett tillstånd. Om en bakterie, ett virus, cancercell eller tröga lever celler ska kunna frigöra en "sjuk molekyl" är det viktigt att man ändrar miljön runt "problemet" innan man försöker få bort det "sjuka". Annars finns det inte möjlighet till rörelse. Som ja nämt i tidgare inlägg finns det flera vägar för gifter att bli eliminerade, dessa är levern (avföring), njurar (urin), skin (svett) och lungor (utandning). Men om dessa elimineringsvägar inte är i sina fulla bruk, hur ska kroppen kunna eliminera gifter?!
 
Ett annat subjekt som diskuterade under föreläsningarn var en kvinna som berättade om en naturlig födsel hon nyligen gått igenom. Bland annat berättade hon att adrenalin nivån under föseln borde vara låg för kvinnan, så att barnet inte ska påverkas. Av den anledningen bör mammam inte ha någon som helst ögonkontakt med någon eftersom detta höjer adrenalin nivån hos henne. Det är barnet som ska bestämma när han/hon vill komma ut, mamman ska vara där som ett stöd, support och hjälp, ett verktyg helt enkelt. Om en bebis föddes innan han/hon är redo att komma ut kan det påverka bebisens framtida förmåga med planering och beslutagande. (Det har med med kinisisk medicin att göra). Moderkakan/navelsträngen bör inte klippas av för snabbt efter att bebisen är född eftersom att det finns otroligt mycket näring i denna som bebisen fortfarande får i sig.
En otrolig berättelse dom berättade på föreläsnngen var om en kvinna på Bali som födde en död bebis, pga svår förlossning. Vad dom gjorde var att dom la moderkakan i varmvatten och masserade den (vet ej hur lång tid). Till slut började bebisen att leva igen. Så du kan tänka tid hur mycket ämnen det kan var i moderkaken.
 
Sist men inte minst, när du äter tänk på, Moderation, Rotation and Variation!
 
 

Bokrecension: Trilogi of "50 Shades...."

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
"50 Shapes of Grey"
"50 Shades Darker"
"50 Shades Freed"
av E L James
 
Det tog mig 7 dagar att läsa igenom tre böcker på ungefär 1500 sidor och låt mig säga att dessa böcker är underbart bra! Jag köpte den första bocken av E L James "50 shades of Grey" på fredagen när jag åkte från Stockholm till London. Tack vare många buss-, flyg-, tågresor hade jag tiden att läsa så pass mycket. På söndagskvällen när jag satt på Berits jobb (Paris House) så läste jag klart den första boken och Berit fick börja läsa den. Nästa dag köpte jag bok nr 2 i trilogin "50 shades Darker" och jag är glad att det var Berit som tyckte jag skulle köpa boken så vi kunde läsa varsin bok på tåget till London.... och när vi åt lunch..... innan vi gick på konsert.... och innan vi somnade på måndagkvällen. Vi kunde helt enkelt inte sluta läsa. På baksidan av böckerna står det att dom är beroendeframkallande och det stämmer verkligen. Bok nr 3, "50 Shades Freed" köpte jag på onsdagen innan jag satte mig på flyget tillbaka till Stockholm. Och efter att jag legat sjuk så har jag haft tid att läsa klart den sista boken också.
 
Då är frågan, Hur mycket ska man berätta i en recension?! Det uppenbara är att det handlar om Mr Grey som är en snuskigt rik man med makt som gillar att dominera över andra kvinnor för att han är i behov av kontroll. (i korta drag) Han vill binda, slå, piska och sätta på dom hårt. (ursäkta språket) Och en dag trillar Ana in på hans kontor, eftersom hon ska intervjuva denna mäktiga man för att skolarbete. Mr Grey kan inte glömma Ana och gör allt och lite till för att få ha henne i sitt liv. I den första boken får Ana ett förslag från Mr Grey om att bli hans undergivna och det handlar bland annat om hennes tankar och funderingar kring erbjudandet. Bok nr två handlar om ett nytt förslag till Ana för att tillfredställa hans behov av kontroll och makt över denna kvinna. Bok nr 3 innehåller lite mer action och handling än dom första två. Men huvudämnet i dom tre böckerna är sex men också en hel del kärlek, jag tror att det blivit helt andra böcker om inte kärleken varit med, då hade det bara varit porr. Böckerna är skrivna ur Ana's synvinkel, och inte Mr Greys och förutom sex handlar om hur Mr Grey och Ana lär känna varandra.. Böckerna är sexiga, erotiska, elektrifierade och riktigt riktigt bra. Därför rekommenderar jag dom starkt, och har gjort till alla jag träffat sen jag köpte första boken.
 
Efter att ha pratat med vänner i England kring trilogin fick jag höra att dessa böcker diskuterats brett i hela landet och att försäljning av sex-leksaker skjutit i höjder eftersom många vill uppleva samma sex-äventyr med sin partner som boken beskriver. Vilket jag faktiskt kan förstå eftersom Mr Grey är en mycket sexig och kärleksfull man och sexet som Mr Grey och Ana upplever är nervpirrande och spännande.
 
Jag hörde att översättningen till svenska av böckerna inte var den bästa, därför valde jag att läsa dom engelska böckerna. Nu har jag ju inget att jämföra med, men jag rekommenderar i alla fall dom engelska böckerna. Troligtvvis för att jag läser dom flesta av mina böcker på engelska, för jag oftast inte blir besviken på en engelsk bok.
 
Jag har vaknat dom tre senaste nätterna och drömt att jag antingen läst i en av böckerna eller att jag listat ut hur trilogin slutade. Jag tänker på böckerna flera gånger om dagen för att det är verkligen böcker som är svåra att glömma. Böckerna har verkligen påverkat mig. Nu undrar jag verkligen vem som ska spela Mr Grey och Ana när dom gör film(er?) av trilogin. Några skådisar som står på listan av tänkbara och möjliga enligt nätet är Ian Somerhalder, Henry Cavill, Alexander Skarsgard, Matt Bomer och Ryan Gosling.
 
 
 
 
 

Natural News: Supermarket secret

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Jag kollade på den första delen av SUPERMARKET SECRETS AND DECEPTIONS på naturalnews.com. Här
 
Ni kan se på del två av dokumentären här.
 
Den handlar om hur kycklingar behandlas, hur mycket kyckling vi äter, vilka metoder stormarknader använder för att sälja kött, skillnaden på kött från en storhandlare och en slaktare.  Man fick också tips på vad man ska titta efter för att få reda på om kycklingen var sjuk eller ej innan den slaktades. Dom pratar också en hel del om färdig-packeterad mat och hur dom säljer in dessa produkter.
 
Visserligen är dokumentären från UK, men jag rekommender ändå denna dokumentär eftersom man lär sig en hel del och får en att tänka mer på djuren och produkter man köper.

Veckans Tips: Sjukdoms tips

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Eftersom jag har legat sjuk i några dagar nu så har veckans tips med sjukdomstiden att göra. Här kommer några tips i punktform.
 
 • När man är sjuk behöver man undvika socker helt, även om man tycket att man förtjänar godis eftersom man är sjuk. Detta därför att immunförsvaret försvagas under 4 timmar efter att man har ätit socker och som du förstår är detta system jätte viktigt under sjukdomstiden.
 • Intaget av vatten när man är sjuk är jätte viktigt så att kroppen inte är uttorkad under kroppens hårda tider. Många av kroppens system försvagas då kroppen är uttorkad, och därför kan vatten intaget behöva öka.
 • Helst av allt ska man fasta under sjukdomstiden eftersom att man vill låta all energi gå till immunförsvaret, och inte matsmältningen.
 • Om man ska äta (som jag gör) rekommenderar jag soppor till motsats till pizza, mycket fett eller socker. Eftersom att man vill stödja kroppen till att bli frisk och inte göra det svårare för kroppen genom att den behöver kämpa med svårnedbrytande produkter.
 • Vila, vila, vila.

Negativa egenskaper med soja.

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Tidigare inlägg låter kanske som en dans på rosor, men så är det aldrig med några produkter man äter. Allt kan, enligt min mening, blir skadligt i fel mängd. Men här kommer nackdelarna med soja och dess produkter. 
 
Till att börja med är det väldigt viktigt att man kollar upp varifrån sojabönorna kommer, hur dom behandlats och med vilken metod slutprodukten skapats. Man kan göra sojasås, tofu, miso, soja protein isolat, sojamjölk/yogurt m fl av sojabönor.  Man behöver framför allt se till att man inte äter/dricker sojaprodukter från bönor som är genetiskt modifierade (GMO) eftersom att detta förändrar strukturen och arvsmassan av bönan. Tyvärr är det inte så enkelt att veta hur produkterna i butiken har behandlats, men ett sätt att minska risken för att utsätta sig mot GMO är att köpa ekologiska bönor som inte är besprutade och kemiskt behandlad. Enligt min mening är GMO behandlade produkter mer farligt än om man bara tittar till dom skadliga ämnena som jag diskuterar nedan.
Enligt forskning bör människor med sköldkörtelproblem undvika sojaprodukter, men samtidigt har annan forskning visat att intaget av jod minskar risken för utveckling av problem med dessa körtlar.
 
Som jag nämde i tidigare inlägg om dom positiva egenskaperna av soja mjölk är ofermenterade sojaprodukter skadliga för kroppen, det gäller egentligen alla typer av bönor. Så därför behöver man se till att man äter produkter av soja som blivit fermenterade.
 
Skadliga ämnen med förklaring
 
Dessutom innehåller soja, precis som dom flesta andra produkter, även några farliga ämnen som kan skada kroppen. Dom skadar kroppen på olika sätt, här kommer en kort förklaring om samtliga:
 
Apigenin (eng): stoppar aktiviteterna av visa enzymer som bryter ner farmaceutiska mediciner i kroppen. Så om man äter mycket mediciner kan kroppen förlora sin förmåga att bryta ner dom. Detta ämne kan också vara giftigt för röda blodkroppar. 
 
Ferulasyra: absorberas inte i tunntarmen eftersom att detta ämne binder sig så pass hård vid fibrer som man äter, men när det väl når tjocktarmen så släpps det fritt, om fibrer finns i kosten. Väl i tjocktarmen ger det istället höga nivåer av ämnet som man tror är skadligt.  Detta ämne finns även i vetekli, havre och blåbär.
 
Isoflavoner: är östrogen liknande ämnen som kan påverka östrogennivån i kroppen, genom att höja den. Detta kan vara skadligt om nivåerna för höga, men samtidigt bra om man har brist på östrogen. Hos män med hög konsumption av sojaprodukter finns risk för utvecklingen av bröst och försämring av sperma som kan leda till infertilitet (ofrivillig barnlöshet). Så därför kan män behöva sänka intaget av sojaprodukter.  Men precis som allt annat så finns det forskning som säger att dessa östrogen-liknande ämnena inte bara skadar kroppen utan även har en positiv och hälsosam effekt på kroppen. Kvinnor i klimakteriet kan bland annat må bättre av soja produkter, eftersom att det är bristen på östrogen som ger symptomen. Isoflavoner är bland annat en antioxidant som skyddar kroppen från syntetiskt framställande östrogener. Detta ämne finns också i linfrön, alfalfa, nötter, frön, vitlök, baljväxter mm. 

Fytinsyra: är ett ämne som finns i sojabönor som minskar kroppens förmåga att ta upp mineralerna kalcium, zink, järn och magnesium. Men detta sker endast i väldigt höga mängder soja. Men precis som allt annat så har fytinsyra även positiva egenskaper, bland annat att minska risken för njursten av kalcium.
 
Lektiner: är ett ämne som många växter har för att skydda sig från insekter och parasiter så att det inte förstörs. Det är helt enkelt ett gift som finns i sojaböor, men också potatis, jordnötter, frön mm. Giftet tros också minska nedbrytningen och upptaget av kolhydrater och stärkelser. Detta ämne avaktiveras vid kokning.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Slutsatsen
 
 • Men min slutsats är att ekologisk fermenterad soja produkter (miso & tofu) är OK för dom flesta. Så länge din kropp kan hantera dom. Blötläggning av bönorna gör att nedbrytning kan ske.
 • Det är väldigt viktigt att tänka på att all hälsosam mat inte är hälsosam för alla kroppstyper. Här behöver vi lyssna på kroppen för att förstå om sojaprodukter är något för dig eller inte.
 • Om man tex har höga nivåer av östrogen i kroppen kan denna person behöva undvika soja produkter på grund av ämnet isoflavoner, medan en perso i klimakteriet istället kan må bra av sojaprodukter. Jod, i form av sjögräs, tros balansera denna ökning av östrogen. Därav friska japaner.
 • Men jag kan inte säga om soja bör undvikas eller ej, du behöver helt enkelt dra slutsatser efter din egen kropp.
 • Balans är också viktigt så att man inte äter för mycket sojaprodukter. Precis som kolhydrater, fett, protein kan vara skadligt om man äter för mycket av någon av dessa produkter, i min mening.
 • Jag rekommenderar dig att du går igenom samtliga ämnen som har positiva eller negativa påverkan på kroppen för att se om du har problem med någon av förklaringarna och fundera sen på om du kan behöva undvika sojaprodukter.
 • PS. Något som jag absolut inte hade någon aning om var att sojamjölk inte ska användas i matlagning och värmas upp, så då kanska jag ska tänka om kring soja-grädden jag börjat använda.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Några intressanta länkar:
 
http://www.veganhealth.org/articles/soy_wth
 
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/phytoreport0503

Är sojaprodukter verkligen hälsosamt? Positiva egenskaper

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Jag dricker en hel del soja mjölk,  äter soja yogurt som jag tycker är super gott och jag använder soja-liknande produkter i min matlagning. Men nu har jag börjat dra fram information från mitt bakhuvud kring dessa produkter och frågat mig själv: Är det verkligen nyttigt med soja? Så nu tänkte jag gräva lite djupare i ämnet, i mina böcker och dela med mig av det jag hittar.
 
Jag får nog börja med sojabönor., eftersom dom är ursprungsprodukten. Denna böna innehåller alla dom essentiella aminosyrorna som man behöver få i sig med maten, men inte så koncentrerat som i kött då förstås. Men ändå är sojabönor ett nyttigare alternativ till protein än kött är generellt. Men mängden tryptofan och metionin är lägre än dom andra essentiella amino syrorna. Fettnivån i sojabönor är mycket låg och det mesta av fettet som finns är omättat fett. I olja från sojabönor är fettet mer stabilt än andra oljor, vilket gör att det inte oxideerar lika enkelt. Inget kolesterol finns eftersom bönan kommer från växtriket. Om det skulle finns kolesterol i en sojaprodukt så har den i så fall blivit tillsatt.
 
Vitamin C-, vitamin A-, klorofyl-, fiber-, järn- och kalcium- nivåerna är höga i sojabönor, även B-vitaminerna niacin, tiamin och pantotensyra finns i högre nivåer än dom andra B vitaminerna. Sojabönor innehåller också en del kolhydrater, men det är kolhydrater som är uppbyggd av fler sockerarter så det tar längre tid att bryta ner än rent socker. Det har alltså ett lågt GI. Men den typ av sockerart (stärkelse) som sojaböner innehåller, oligosackarider, gör att många människor får problem med magen (gaser och rapning) pga fermenteringen som sker i magen.  Men genom att blötlägga bönorna över natten minskar risken för fermentering i magen. Fermenterade/blöttlagda sojaprodukter (innan dom hamnar i magen alltså) minskar mängden farliga ämnen i soja. Miso, tofu och sojasås är några sojaprodukter som är fermenterade. Om sojabönorna inte fermeneras innan man skapar tex sojamjölk kan kroppen inte bryta ner sojan och detta är skadligt för kroppen.

Några ämnen som finns i sojabönor är enligt följande
 
Kaempferol (eng): minskar risken för flera olika typer av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Substansen agerar som en antioxidant och är anti-inflammatoriskt.
 
Luteolin (eng): spelar en viktig roll som antioxidant eftersom det hämmar fria radikaler och förbättrar kolhydratsmetabolismen. Det minskar också uppkomsten av inflammationer.
 
Gibberellins (eng): Detta ämne finns i utsidan av frön (husk) och tros signalera hydralys (bryts ner) av stärkelser.
 
Quercetin: är en antioxidant som hindrar celler att utvecklas till cancerceller och så klart skyddar kroppen mot fria radikaler som skadar cellerna och måste neutraliseras. Det skyddar också mot virus som kroppen utsätts för, bland annat hepatit B. Quercetin är också anti inflammatoriskt och förhindrar celler från att utsöndra histamin, histamin är det ämne som ger symptom vid allergier. Finns rikt i rött vin, persilja, lök, citrus frukter och äpplen.
 
Lecitin är ett annat ämne som finns rikt i soja. Detta ämne används ofta i födoämnes industrin för att stabilisera och emulgering, men är ett naturligt ämne, men kan givetvis också framställas kemiskt. Det är en typ av fett substans som är viktig för fungerande och hälsosamma nerver och cellmembran. Det är också en beståndsdel av galla som används för fettupptaget. Många människor behöver ta tillskott av detta ämne för hälsosamma celler.
 
Vad det gäller pH värdet så är sojabönor och tofu surtformande för kroppen, medans sojasås och miso är basisktformande för kroppen. Så om man har ett väldigt surt pH värde i kroppen är miso-soppa rekommenderat.
 
Detta låter som en dans på rosor, men...... fortsättning följer imorgon för dom negativa egenskaperna av soja. 
 
 
 

Newton Faulkner London 22/10

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
 
Jag och en av mina bästa kompisar, Berit, försöker alltid boka in en semester någonstans och då också gå på en konsert. Förra året var vi i Rom på U2 konsert och iår blev det alltså Newton Faulkner i London. När folk vill ha en förklaring på vem han är har jag sagt: En dreadlooks kille med gitarr och underbar röst. Och han är verkligen underbar!
 
 
Newton spelade i 2 timmar ungefär och det var en riktigt bra föreställning. Det var en hel del snack också, som välkommnade publiken upp på scen vilket jag och Berit tyckte var bra. Vi lärde oss att Newton inte bara kan sjunga, han kan vara rolig också. =)
 
 
Efter konserten gick jag och Berit till en bar för en drink där vi hittade en låda i bordet som gick att öppna. Det låg flera brev i lådan, till den person som öppnade lådan. Det var en hel del kärleksförklaringar, men också ett brev om att denna natt kunde vara den viktigaste natten i ens liv och att man skulle "make the best out of  it". Kul grej tyckte vi!
 

Underbar mat och dryck genom UK

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Fredagen började med att jag köpte boken "50 shades of Grey" på centralstationen. (recension kommer på hela triologin vid senare tillfälle). Vid 6 på kvällen träffade jag min vän Carry som jag träffade genom jobbet för flera år sen. Hon lagade middag till mig en en annan vän till oss, Magalie, och bjöd på vin. Nedan ser du en vitlökspaj, med 3 st hela vitlöks-bollar, alltså inte klyftor, och jag trodde verkligen att jag skulle stinka dagen efter. Men det tror jag inte att vi gjorde! =)  Jag ska fråga om receptet, försöka ge mig på det själv och sen berätta hur det gick. Till pajen serverades ugnsbakade rotfrukter med purjolök och grönsallad. Det var kul att träffa brudarna, som jag inte sett på något som känns som hundra år.
 
 
 
På lördagen så var jag på föreläsningar med min skola, men det kommer ett inlägg om det senare eftersom jag tänkte berätta lite om vad vi gick igenom och fick lära oss. Efter föreläsningen i London åkte jag direkt ner till Brighton där jag träffade Berit. Hon bjöd på Spagetti Bolognese innan vi gick ut för att träffa hennes vänner och min gamla flatmate/kombo till mig, Ian. Vi drack vin, pratade, skarattade och åkte på fest hos en kompis till Berit som fyllde år. Alltid lika kul att träffa Berit och Ian.
 
På söndagen gick jag och Berit på Sunday Roast som är en av mina absoluta favoriter och en tradition jag gillar. Biff, potatis, grönsaker och sås med en speciell smak. Men jag måste erkänna att jag ätit godare kött.. men resten var mumsigt.
 
 
Efter maten skulle Berit jobba, jag satt i hennes bar och åt ost och kött bricka medans jag läste klart min bok 50 shades of Grey. (Nu läser Berit den andra boken också). Efter maten tog jag bussen till Ians jobb, en vinbutik med fina viner. Där fick jag prova på Wine-tasting och har nu en ny favorit. CENTELLEO -Tempranillo från Spanien. Lättdrucket rött vin!
 
 
Ian jobbade lite när jag var där såklart, men det funkade för mig eftersom vi kunde prata ändå. Om kunder kom in var det bara att vara en kund som testade nya viner. =)
 
 
På måndagsmorgon lyckades jag och Berit få bord på ett av mina favoritställen som jag inte ofta fått bord på. På helgerna är det fullpackat med folk. BILLIE`S rekommenderar jag starkt om du ska till Brighton någon gång.
 
 
Vi beställde grillad avokadosmörgås med bacon och ost.
 
'
 
Och så beställde vi hash browns med tre pocherade ägg och ost över. Mumsigt som bara den. Kanske inte det nyttigaste, men väldigt väldigt gott.
 
 
 Efter frukoste åkte vi in till London där vi checkade in på hotellet, åkte till camden town för lunch, promenad och lugn. På kvällen var vi på konsert, men det kommer ett inlägg lite senare om det. På tisdagen drog Berit med mig till tre museum i London, så nu behöver jag inte titta på antik konst på ungefär 5 år. Men det som jag tyckte var bäst med alla museum var mumierna i avdelningen kring Egypten. Häftigt och konstigt att se. På kvällen åkte jag hem till Carry där hon lagade Indiskt till mig, eftersom hon vet att jag vill äta massa indisk mat innan jag åker dit.
 

Sjuka jag

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Minns ni mitt inlägg som jag la upp förra veckan om att stress gör mig sjuk, Här!? Nu har jag i allafall kommit hem från en fantastisk semster i UK. Med ett fullspäckat schema. MEN nu ligger jag sjuk på soffan med hosta och super ont i halsen. Jag vet inte om jag varit stressad eller om det är den smutsiga luften på flygplanet som är orsaken. Det började ju på flygplanet, men det kanske var stress som gjorde mig mottaglig!  Visste ni att när rökning på flygplanen var tillåtna så blev folk inte sjuka lika ofta, eftersom att dom byte luften i planet oftare. Helt galet!
 
Hur som helst tänker jag gossa ner mig i sängen med en bra bok (50 shades of Freed, nr 3 i triologin) och sova en hel del till jag är frisk. Så soja inlägget som jag skrivit på kommer ni få läsa när jag är friskare. Foton från semestern kommer också upp.

London & Brighton

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Imorgon fredag åker jag till England för både business and pleasure. Jag har ett fullspäckat schema fram till på onsdag då jag flyger hem igen. Foton, mer om äventyret och fler inlägg kommer nästa vecka. Önskar er alla en trevlig och fantastisk vecka.
 
Pssst.... Nästa vecka kommer ett inlägg kring soja och om det verkligen är hälsosamt i kroppen, så håll ut!
 

Nominering av Hälsoinspiratör

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Gillar du min blogg, mina texter och känner dig inspirerad av mig, skulle jag bli väldigt glad om ni ville nominera mig till HÄLSOINSPIRATÖR på tidningen HÄLSAs hemsida. Du har då också chansen att vinna en Hälsopåse full av överraskningar! Klicka på länken nedan.
 
 
 

Del av uppsats på min pluggdag

Kategori: -Pluggdagar


Här kommer ett klipp ur mi uppsats kring hormoner, neurotransmitter och endokrin systemet (alla körtlar i kroppen som utsöndrar hormoner). En del justeringar kommer säkert göras i arbetet, men såhär ser det ut än så länge.

"Hormones are secreted from the glands of the endocrine system and are having many different functions within the body. It is necessary for controlling the body and communication within the test tube to maintain homeostasis. Hormones can be secreted directly into the blood or it can be secreted to the extra cellular fluid (outside of the cells), which is then transported to the correct receptor. PGs are a hormone-like substance which is formed where it is needed, which mean it is not transported around the test tube. The hormones and PGs are working with the central nervous system, it is the CNS that is sending information to a specific site of what hormone to produce and secrete. Both of these systems enable communications between cells around the test tube. When the nervous system is sending information, it does this with neurotransmitter while the endocrine system (and each gland) does it with hormones. Hormones are long lasting and working slowly, neurotransmitter is doing the opposite.  

Hormones can be classified in two different ways; either depending on they function or by their structure. If classified according to their function they are: sex hormone (reproductive tissue), tropic hormone (stimulate growth and secretion in other glands) and anabolic hormone (building molecules of atoms). If they are classified according to their structure they are either a steroid hormone or a non-steroid hormone. Steroid-hormones are lipid soluble hormone and have a nucleus of cholesterol (fat), while a non-steroid has a nucleus of amino acids

Prostaglandins (PGs) is a hormone-like chemical which are lipid-based and short lived. They are produced by controlled oxidation of unsaturated EFAs, with the help of enzymes. There are a lot of different types of PGs, but they can be divided into a series, PGE1, PGE2 and PGE3. Where PGE1 and PGE2 are formed from the omega 6 EFAs, while PG3 are formed from omega-3 EFAs. The PGE2 are a “bad guy” but as long as PGE1 is formed the formation of PGE2 is suppressed.  PGE3 is also suppressing the function of PGE2."


Test tube=kroppen

PGs=Prostaglandiner

1 års jubileum

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Idag är det 1 år sen jag startade denna blogg av flera olika anledningar, för det första för att dela med mig av det jag lär mig till dom som är intresserade och för det andra för att bli mer motiverad av att lära mig mer. Genom att skriva om det jag lär mig så blir jag mer motiverad av att lära mig mer och förstå hur allt hänger ihop i kroppen.
 
Jag trivs med min blogg, men försöker ändå alltid utvecklas personligen, och utveckla bloggen, mer och mer så klart. Ibland kan det bli lite för mycket tid som spenderas på bloggen men då vet jag att jag får ta en liten break och så pussa lite extra på min pojkvän så han inte tror att han är i andra-hand. =) Det var faktiskt min pojkvän som kom på ideén med att börja blogga, vilket jag alltid kommer vara tacksam för Det var också han som kom på namnet VÄLBEFINNAREN, precis det jag är och vill utstråla. Vad tycker ni om min nya design förresten?? Utstrålar den mer välbefinnande än det tidigare utseendet?
 
Jag hoppas att ni trivs här hos mig och att ni lär er något nytt då och då. Ni är alltid välkommna hit och välkommna med frågor, tankar, funderingar och åsikter.

Ögats vitamin, Vitamin A

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Vitamin A var den första vitaminen som fick ett namn, därav A, detta var trroligtvis 1913. Vitaminen är fettlöslig och behöver därför galla för att kunna tas upp i kroppen  och kan därför också förvaras bättre i kroppen till skillnad från vattenlösliga vitaminer som elimineras med urinet enkelt. Upptaget av denna vitamin minskas då järn-nivån är hög, vitamin E-nivån är låg och om alkohol intaget är högt. Det finns olika former av vitamin A och dessa är retinol och karoten som sen kan omvandlas till vitamin A i kroppen.
 
FUNKTIONER:
Den mest kända funktionen denna vitamin har är den positiva hjälpen och funktionen den har på näthinnan. Vitamin A används för att producera pigmentet som behövs, kallad visual purple, för att ögat ska uppfatta ljuset som kommer in i ögat. Eller det är snarare retinal som är en form av vitamin A, som behövs vid denna process.
En annan funktion denna vitamin har är att skapa nya celler, men man är inte fullt säker på hur detta sker. Men man vet däremot att en typ av syra av retinol (RaRs) behövs för produktionen av glykoprotein som ser till att nya celler binder sig till varandra och därför skapar vävnad som är byggt av flera celler. Därför behövs också vitamin A extra vid skada av vävnad där reparation behöver ske.
Vitamin A är också en antioxidant som skyddar ,cell membranet och det yttre lagdret av vävnad, mot fri radikaler genom at neutralisera dom. Samtidigt skyddar vitaminen och dom olika formerna slemhinnor så att dom inte torkar ut och mot miljögifter så som cigarettrök (i näsan och lungorna tex).
Immunförsvatet är ett annat system som förbättras med tillräckliga nivåer av retinol. Eftersom retinolen förbättrar funktionen av dom vita blodkropparna. Dom ökar kroppens förmåga att känna igen födo-antigener (utlöser en allergisk reaktion)
 
BRIST/ÖVERSKOTT:
Brist på denna vitamin syns oftast i huden och vävnaden, där inflammationer ofta bryter ut och/eller torrhet och hårdhet påträffas. Hornhinnan och tårkanalerna kan också torka ut vid brist på vitaminen, om man inte tillför vitaminen till kosten kan det leda till blindhet. Ett tidigare tecken är nattblindhet. Fler tecken är: livlöst hår, mjäll, oregelbunde mentruation, försämrad aptit, trötthet, insomnia, njursten, acne mm.
 
Tecken på för höga nivåer av karoten är att huden ändrar till en mer orange-gulaktig färg, medan symptomen för retinol förgiftning är betydligt fler. Bland annat kan retinol förgiftning leda till tryckand huvudvärk, svullnad av hjärnan, kräkningar, illamående, magsmärtor, klåda på huden och man kan tappa mer hår än vanligt.
 
KÄLLA:
Retinol finns rikast i köttprodukter, speciellt lever. Men också i mjölk och äggula. karoten finns i gula och oranga frukter och grönsaker, du har säkert hört talas om betakaroten i morötter. Andra exempel är sötpotatis, mango, aprikos, persika, pumpa. Även en del gröna grönsaker är rik på vitamin A , så som spenat, persilja, sjögräs, broccoli och sparris.
 

Blueberry weekend

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

I helgen har det blivit en hel del blåbär. Till smörgåsarna på lördags morgonen blev det en blåbärssmoothie med:
Blåbär
Honung
Ägg
Sojamjölk
 
Riktigt mumsigt så klart eftersom den innehåller blåbär!
 
 
Till frukost på söndag blev det en påhittad blåbärspannkaka. Eftersom vi bara hade några grejer i kylen och skafferiet blev det en blandning av bovete-, kokos- och mandelmjöl- pannkakor med dessa ingredienser: 
2 ägg
1 1/2 dl bovetemjöl
1/4 dl kokosflan
1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl sojamjölk
1/2 dl yogurt
en nypa salt
2 dl blåbär
 
Topping hade vi blåbär, sesamfrön och yogurt.
 
Mums fillibubblan.
 
 

Stress gör mig sjuk

Kategori: -Skadligheter

Det har varit en hel del fokus på stress den senaste tiden, eftersom jag för några månader sen kände mig otroligt stressad. Så nu har man börjat tänka mer på hur jag planerar min tid och vilka tecken som kan uppvisa sig vid stress. Jag har förresten varit i kontakt med en stress-terapeut/beteendevetare för att diskutera och lära mig hantera stressen bättre. Just nu är jag inte stressad men stress-tillfällen kan alltid kommer tillbaka vilken tid på dygnet som helst så det är bättre att lära sig innan än efter en eventuell gå-i-väggen-situation eller utmattnings-tillfälle. Vi har inte bestämt några dagar ännu, men även det är en process.
 
Jag läste på PT-Fias blogg, speciellt detta inlägg (Här) om hur någon tyckte att hon skulle sluta blogga för att Fia är stressad och att den som kommenterade är trött på hennes inlägg om att vara sjuk i utmattningssyndrom. Nu ska jag inte tycka något om detta, utan det som fick mig att fundera var dom symptom som man kan få vid stress. Några av dom symptomen är trötthet även om man sover mycket, ledsen, orolig, svårt att koppla av, dålig koncentration, ont i huvudet med flera.
 
Men jag kom på ett av mina symptom som dyker upp och det är att jag blir sjuk. Det är nämligen så att när jag har någon stor resa att göra eller fest att gå på och är exalterad, uppspelt och upprymd så leder det ofta till feber och ont i kroppen, jag blir säng liggande helt enkelt. Även positiva känslor är stress för kroppen, så det är inte bara att springa till tåget, oroa sig för framtiden och klämma in flera träffar med vänner på en dag, som är stress. När jag flyttade till England första gången blev jag sjuk, när jag var i New York blev jag sjuk, när jag var i Skottland blev jag sjuk och två av sex firmafester har jag inte kunnat gå på pga sjukdom. Så nu oroar jag mig lite smått för att jag kommer bli sjuk på min Indien resa och samtidigt hoppas att min upprymdhet och exalterade känsla istället bryter ut sjukdomen INNAN vi åker dit om den tänker bryta ut.  
 
 

Indian Surprise

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

I fredags kom mitt resesällskap till Indien på besök för planering av resan och bokning av hotell och tågbljetter. Jag överraskade Tina med Indisk matlagning, efter ett recept som min kärlek fick välja ut ett recept från en av mina favvorit bloggar- Amy's piece of cake. Och på menyn blev det mattar paneer (enligt detta recept), naan-(bröd) (enligt detta recept), till det serverades ris och Citron cocktail.
 
I Citron cocktailen som en vän hjälpte mig hitta på finns:
Limoncello
Sprite
Mynta som mixas med alkoholen
Lime juice
 
 
Man ska använda garam masala i grytan, men det hade jag inte hemma. Så jag rörde ihop alla kryddor som skua vara i den kryddblandningen och så dom andra kryddorna som ska vara i mattar paneer.

Kryddorna var:
Hel spiskummin
Pressad vitlök
Riven ingefära
Hackad grön chili
Koriander pulver
Salt & peppar
Gurkmeja
Kanel
Riven muskotnöt
Krossad och malen kryddnejlika
Kardemumma
 
 
Naan... ja vart ska jag börja. Jag började med att glömma blanda ner oljan i degen, som blev så himla klibbig att det inte gick att göra några bröd av dom i stekpannan. Så jag fick helt enkelt köra dom i ugnen även om jag tror att det blivit godare i stekpannan. Bröden blev jätte goda, men det blev inte lika fluffiigt som riktigt bra naan så lite besviken blev jag. Men det var ju första gången jag provade baka bröd över huvudtaget. Men min kärlek tyckte att det var super gott och sa att det var länge sen han åt så gott bröd. Så det är ju bra!
 
 
Istället för ärtor som kärleken inte äter fick det istället bli champinjoner och hackad tomat. Såhär såg grytan ut.
 
 
Stekte halloumi (istället för paneer kuber som jag tror är någon ost liknande produkt). Grytan blev så himla j**la god att det inte går att beskriva. Smaken var så rik, och med den stora blandningen av kryddor blev det perfekt. Det tycker också min kärlek och Tina. Jag är 100% säker på att jag kommer älska smakerna i Indien.
 

Discover India

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Indien-äventyret närmar sig med stormsteg, mindre än två månader kvar! Igår bokade vi dom allra sista hotellen på resan - så när är precis allt förberett förutom en tågresa som vi måste klura ut hur man kan boka från Sverige. På Lucia flyger vi till Delhi (med mellanlandning i Moskva) några timmar efter att vi landat hoppar vi på ett inrikesflyg som tar oss till Indiens hjärta, heliga standen Varanasi. Där ska vi akta oss för att ramla i floden Ganges och nyfiket facineras över likbänningen. Där stannar vi i tre nätter för att sedan flyga tillbaka till Delhi och möta upp vår "guide" via G Adventures. På ett hotell där kommer vi få all information vi behöver för tre veckor framåt då vi ska ta oss ner längst hela västkusten.
 
De städer vi kommer besöka under vår resa är: Varanasi (hjärtat av Indien, heliga floden Ganges), New Delhi (massor av marknader), Agra (Taj Mahal), Jaipur (the pink city), Pushkar (heliga Pushkarsjön), Udaipur (sjöarnas stad, sägs också vara indiens mest romantiska stad), Ranakpur (helig och fylld av vackra tempel), Mumbai (Bombay, här bor det 20 miljoner männskor!), Goa (turistparadis med Indiens vackraste stränder, yoga!, hit kommer vi två gånger under vår resa), Kochi (Cochin, fiskeby, favoritställe för backpackers), Allepey (Allappuzha, Backwaters, floder & djungel, här ska vi bo hemma hos en Indisk familj) Periyar (Tigerreservat, nationalpark, kryddplantage), Varkala (vacker natur, fina stränder).
 
Efter Varkala åker vi tillbaka till Kochi, säger hejdå till vår guide och fortsätter på egenhand tillbaka till Goa där vi checkar in i en stuga i södra delen, Palolem Beach Resort, ska vara den vackraste stranden av dom alla, lite lugnare än norra delen - och efter vårt ganska fullmatade schema så kan det vara skönt att bara softa på beachen och dricka färgglada drinkar några dagar, i 5 nätter har vi tänkt stanna här. Under den sista veckan på resan ska vi bosätta oss på ett yogacenter i norra Goa, på Mandrem Beach - där ska vi äta massor av nyttig mat och utöva yoga flera gånger per dag.
 
Ni förstår att vi längtar va?
 
Kolla in min reskamrats blogg för foton på ställen vi ska besöka.... här.
 
 

Veckans Tips: Relax-bad

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
Något som jag gör ibland är att ta ett bad med Epsom salt, jag beställer mitt salt på denna hemsida---> http://www.epsom.se/. Gör inte misstaget som jag gjorde då jag köpte epsom salt i en hälsokostbutik och kostade för mycket för den lilla mängden. Dessutom var det för invertes bruk, vilket det inte är om du köper det från hemsidan ovan.
 
Epsom salt innehåller magnesium och sulfat där Mg absorberas av huden medan sulfat driver bort/drar ut gifter från kroppen. Magnesium nivån i kroppen är ofta låg i många människor och därför är detta ett bra alternativ för att tillgodogöra kroppen dess behov. Det hjälper även mot ömma muskler och leder, vilket många människor lider av, speciellt nu när kylan börjar krypa fram. Detta är oerhört avslappnande för kroppen och du kommer vilja gå och lägga dig direkt efter badet så jag rekommenderar ett bad innan sängdax. Det är magnesium som gör att kroppen slappnar av, till motsats till kalsium som sammandrar. Sulfater förbättrar också upptaget av näringsämnen från tarmarna.
 
Om du köper från epsom.se så rekommenderar jag att du läser bruksanvisningen innan eftersom att det finns en hel del tips.
 
Detta rekommenderas varm för ett avslappnande bad.
 

Rese-kompis, Indien-planering och kalas

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag kommer min kära vän Tina på besök tills på måndag och det ska bli så kul och mysigt. Vi har en del planer för helgen:
 
 • Hitta och boka hotell i Goa, Indien
 • Hitta och boka hotell i Varanasi. Indien
 • Boka tåg från södra Indien till Goa, eller eventuellt flyg
 • Gå på en väns födelsedagsfest på lördagkväll
 • Kolla efter dyk-ställen i Goa
 • Påbörjat överraskning middag tills när Tina anländer hos mig (om en liten stund), det blir indisk gryta med naan bröd. Efter recept som min kärlek valt ut från Amy's piece of cake- blogg. Mer om maten kommer om några dagar.
Önskar er alla en trevlig helg.

pH förståelse

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Det här med hur pH defineras i en lösning är något som jag har svårt att greppa, så nu tänkte jag skriva det jag vet för att få ordning på tankarna. Om någon har en bättre beskrivning än jag får du gärna dela med dig av dina tips!
 
 • PH står för "Part/potenz of hydrogen in solution". Värdet berättar hur mycket väte det finns i en lösning, ett lågt pH har mycket väte joner, medans ett högt pH (basiskt) har lägre mängd väte joner.
 • Vatten är ett bra början, det har ett pH värde på 7, det är alltså neutralt. Koncentrationen av H+ (väte med positiv laddning) och OH- (hydroxyl med negativ laddning) är därför jämn/lika i vatten.Dom är laddade för att dom är joniserade. Även denna laddning är neutral.
 • Om det är mer OH- än H+ så är lösningen basiskt och om det istället är mer H+ än OH- är lösningen sur.
 • Det pratas också om att H+ och OH- kan doneras, frilösas, från en lösning (till en annan) och om den frigör H+ blir lösningen sur medan den är basisk om den ger ifrån sig OH-.Jag antar att den kan frigöra någon av dessa joner eftersom att den har ett överskott.
 • Ett ämne med pH9 innehåller 0.000000001 mol/l väte joner medan ett ämne med pH2 innehåller 0.01 mol/l väte joner. Man kan tycka att det borde vara rimligare om mycket väte ger högt pH, men så är det alltså inte utan man tänker här i minus-form, såhär pH9=0.000000001 mol/l väte=1x10-9 eller pH2=0.01 mol/l väte jon=1x10-2. 
 
Sur/basisk föda är inte samma sak som surt-formande/basiskt-formande föda. Citron är till exempel sur i sig, men när den väl är nedbruten och upptaget av kroppen är den basiskt-formande och har därför en positiv inverkan på kroppen. Medan kött är basiskt i sig men blir surt när det väl är upptaget av kroppen.
 
Pust.... man lär sig verkligen av att skriva ner det man lär sig och framför allt att man vill förklara så bra som möjligt så att andra förstår. Förstod du?

Kurs med Mia Törnblom

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Idag fick jag och en kollega äran att gå på en kurs med Mia Törnblom och Susanne Canu om Personligt Ledarskap och det var verkligen inspirerande. Mia är verkligen en själ full av energi, oerhört rolig och pratar med hela kroppen vilket jag tycker är en positiv egenskap. 
 
Hela dagen har varit fylld med exempel av Mias riktiga erfarenheter, vilket gör att jag förstår råden och tipsen bättre eftersom jag då har något svart på vit. Mia och Susanne har tagit upp hur man genom förståelse motiverar sig själv & andra (i väldigt korta drag), vikten av att förstå att alla människor har olika normer & värderingar och hur man behöver självförtroende och självkänsla för att kunna uppnå sina mål. En riktigt intressant dag med andra ord! Det mesta som vi pratade om idag kan man läsa om i Mia Törnbloms bok "Du Leder- med personlig ledarskap", som vi fick ett exemplar av idag.
 
Några punkter från dagen
 
 • Vi tänker omkring 65 000 tankar per dag och inte så många fler än så enligt forskning. Så därför behöver man tänka (mest) positiva tankar under dagen, så att negativa tankar inte får plats.
 • Ett sätt att öka de positiva tänkesättet är att varje kväll skriva ner några grejer som inträffat under dagen som du är stolt över och positiva tankar du tänkt.
 • För att motivera andra behöver man ge dom en en vinst eller låta dom se en vinst av förändringen. Och detta tycker jag är extra viktigt när jag ska ge andra folk råd vid livsstils förändringar. Att dra fram vinsten (tex att bli av med urinvägsinfektioner, kunna andas lättare) underlättar.
 • Detta leder till en annan viktig punk, nämligen att "bekräfta" sig själv. Mia använde ordet ASSA som är en förkortning av ett engelskt ord som jag inte minns. Fotbollsspelaren Slatan ASSAr sig själv genom att göra piruetter efter att han gjort mål. På samma sätt kan du skrika "Yeey", klappa händerna eller svänga lite på höften efter att du gjort något bra och som du är stolt över.
 
Under lunchen idag satt jag tillsammans med 6 andra kursdeltagare och Mia. Jag frågade henne om dom har motivationskurser och coachingkurser på deras företag MT-gruppen. Samtalet led in på att jag en dag vill starta eget med inriktning på hälsa och under större delen av lunchen fick jag en hel del tips och trix på hur jag ska uppnå mitt mål. Listan på hennes förslag och råd blev lång, vilket jag är oerhört tacksom för.

Tecken på hösten

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
Nu tycker jag att man kan säga att hösten är här, löven ligger på marken i alla regnbågens färgen samtidigt som jag har börja med halsduk, vantar och hatt.
 
Men ett annat sättet jag (och mina kollegor) ser att hösten är här, är genom att det för en gång skull känns OK att inte göra något. Det är den tiden där man inte har någon tidspress, tiden används för att mysa och man "går i ide" för att samla krafter och energi. Det är den tiden då man kan njuta av den där boken som man hela sommaren har velat läsa men hela tiden skjutit upp. Jag äter inte lika mycket kall mat, så som sallader, utan istället soppor som värmer från magsäcken, själen och utåt. Underbart!
 
Men sen på samma gång tittar jag i kalendern och ser att man har flera olika event att gå på och människor att träffa som man inte träffade i somras. Men att umgås med folk man älskar och göra saker man älskar, med ett visst lugn, är att samla krafter för mig. Denna höst kommer jag troligtvis inte få någon "mörker-depression" eftersom att jag känner mig upprymdheten inför Indien resan. Ska bli underbart skönt att fly bort från kylan till värmen, från mörker till solstrålar, till massor av nya intryck, skratt och upplevelser.
 
Hur tycker det du känns att det är höst? Ska du göra något speciellt denna höst för att samla kraft?

Skumbanan smoothie

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Jag skojar inte när jag säger att denna smoothie smakar skumbanan, så tycker du om den smaken, precis som jag, måste du verkligen prova denna.
 
Ingredienser:
 
1 st liten mango (ekologisk från förra veckans Ekolåda)
2 st små bananer (ekologisk från förra veckans Ekolåda)
Några skvättar standard mjölk
 
Mixa och servera. Mums Mums Mums!
 

Medvetande och hjärnan

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej,
 
Meningen var att jag skulle läsa mer om immunförsvaret och näringsämnen som är viktigt för ett fungerande system, men jag fastnade på nervsystemet istället. Det var lika intressant det. Jag har lärt mig massa idag, bland annat har jag lärt mig vart medvetandet sitter i hjärnan. Metvetanheten om sig själv, medvetenheten av miljön runt omkring oss och medvetenheten om andra människor.
 
I hjärnstammen, som är en del som tillhör hjärnan men som är kopplat samman med ryggmärgen, skapas neuroner som transporteras till hjärnbarken. Ett nätverk av RAS (Reticular activating system) neuroner i hjärnstammen skapar och skickar dessa impulser först till körteln talamus och sen vidare till hjärnbarken. Det är i hjärnbarken som magi händer och medvetandet sker.
 
Om RAS systemet är blockerat, i vila eller inte fungerar som det borde, är man inte medveten (som när man sover i vila), detta är också till vis del kopplat till känslor. Amfetamin är en drog som ökar och höjer medvetenheten, medan koma eller anestesi (bedövningsmedel) minskar medvetenheten. Att annat ämne som intresserar mig mer än koma och amfetamin, =),  är meditation. Det finns visserligen olika syner på vad meditation egentligen är, men man säger oftast att det ökad medvetenhet samtidigt gör oss mer avslappnade.
 
Intressant va?

Mormor blåbär

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
I helgen var jag hos min kära mormor på besök, vi åt massa mat, drack massa kaffe och hon bjöd till bullar och kakor mellan samtliga måltider. Vi sydde fast ett par knappar på ett par byxor och så pratade vi plantor/växter/blommor. Tack vare en av mina kära kollegor fick jag möjlighet att låna en kylväska av henne som jag sen fyllde med blåbär från mormors frys. Blåbär som hennes kill-kompis plockat! Efter att släppat hemma alla bären tänkte jag.... men va ska man göra med så mycket blåbär?! Någon som har tips på vad man kan ha blåbären till? Förutom på gröt eller med mjölk?! Tackar för alla tipsen på förhand.
 

Bondbönsallad och morotssallad

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
I tisdags fick jag leverans av min ekolåda full av ekologiska frukter och grönsaker, och även några recept. Eftersom att jag sjäv tidigare inte har tillagat bondbönor bestämde jag mig för att hämta inspiration frn receptet på bondbönsalladen. Egentligen skulle det vara vitlöksbröd och sallad i också, men det ville jag inte använda så därav "inspiration". Salladerna blev verkligen jätte goda, den salta smaken från baconen var underbar tillsammans med vitlöken. Och dressingen med honung var verkligen något nytt som jag tänker använda igen, sötma med en chili-touch! Ärligt talat ville jag inte att maten skulle ta slut för att den var så himla god, tänkte aldrig på att man blir mätt också!  =)
 
Bondbönsallad
 
6 skidor bönor
1 paket bacon
2 msk linfröolja
2 st vitlöksklyftor
En halv zucchini
 
Börja med att plocka ur bönorna ur skidan och koka några minuter. Kyl bönorna i kallt vatten och plocka sen ur dom ur det mjuka skalet. (En riktigt lång process för några bönor). Stek baconen och låt kallna på hushållspapper. Skär upp zucchinin. Pressa vitlöken i linfröoljan. Blanda ihop alla ingredienser och servera.
 
Marockansk morotssallad
 
1 dl linser
1 stor morot
1/2 citron
1 liten gul lök
1 tsk spiskummin frön
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk svartpepparkorn
1/2 tsk kajennpeppar
1 cm chili (kan skippas)
1 tsk honung
4 msk olivolja
En nypa salt
 
Koka linserna enligt beskrivningen på paketet, och låt kallna. Skär den gula löken i tunna skivor och lägg i kallt vatten. Skala moroten och riv på den grova sittan av rivjärnet. Rosta spiskumminfrön,fänkålsfrön och svartpepparkorn i stekpannan tills det börjar lukta av kryddorna, använd sen mortel för att krossa kryddorna. Blanda ner blandningen i honungen, olivoljan och 3 msk citronsaft. Häll i kayennpeppar, hackad chili (ta bort om du inte gillar stark mat) och salt, blanda igen.Låt nu löken torka lite i durkslaget. Blanda sen löken, linserna, morötterna och dressingen.
 
Servera och avnjut!
 

Hur gifter elimineras

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,
 
Efter mina dagar med detoxen funderade jag på skillnaden på gifter som kommer ut med avföringen och den som kommer ut mer urinet. Men även vilka andra sätt som används för att eliminera toxiner från vår kropp. 
 
Med avföringen elimineras toxiner med hjälp av gallan som skapas i levern, därför är det viktigt att antalet gånger du går på toaletten per dag ökar under en detox. Ju fler gånger desto bättre (under detox och i vanliga fall också), men samtidigt är diarre inte bra. Samtidigt så eliminerar njurarna också gifter med hjälp av urinet, vattenlöslga ämnen. Njurarnas viktigaste funktion är att bevara, kontrollera och justera vätskebalansen i kroppen och pH värdet genom mineralbalans, genom att eliminera ämnen från blodet bevaras balansen. Att bevara dessa funktioner är egentligen deras stora funktion, men elimineringen blir ett resultat av att bevara balansen.
 
I urinet finns:
-I urinet elimineras nitrogen slagprodukter från protein metabolismen/katabolism i form av: urea, urinsyra, ammoniak och kreatinin.
-Elektrolyter huvudsakligen: natrium, kalium, ammonium, klorid, fosfat, bikarbonat och svavel för att bevara pH värdet.
-Toxiner under sjukdom lämnar kroppen med urinet: bakterier.
-Pigmenter från nedbrytningen av röda blodkroppar, framför allt en gulaktig som heter urochromes.
-Höga nivåer av hormoner kan också lämna kroppen med urinet.
-Onormala ämnen så som; blod, glykos, albumin, bitar av material och gallstenar.
-Syror, eftersom att njurarna håller en balans mellan sura och basiska ämnen i kroppen (se elektrolyter ovan).
-Vatten, eftersom att njurarna är viktig för justeringen av vattenbalansen i kroppen. Urinet är mörkt om vi är uttorkade eftersom att det inte finns tillräckligt med vatten för att späda ut urinet och dom slutprodukter som fångats upp.
 
Med hjälp av levern med avföringen:
-Matsmältningsavfall, så som onedbruten föda, tex fiber.
-Galla, eliminerar gifter från kroppen som levern har fångat upp när blodet passerat. Tungmetaler och miljögifter är två exempel, även produkter som skapats vid nedbrytningen av heme-grupper (så som hemoglobin).
-Kolesterol är också en del av gallen, som används för att kroppen ska kunna ta upp fett, men används det inte elimineras det från kroppen med avföringen, fibrer är viktigt för att gallan inte ska tas upp igen av kroppen.
 
Två andra metoder och organ som kroppen använder för att avlägsna gifter är lungorna och huden.
 
Med svett via huden
-Elektrolyter
-Vatten
-Kväveföreningar
 
Med utandningen via lungerna:
-Koldioxid
-Vatten
 

Spm du förstår så behöver vi alltså använda dessa fyra organ och metoder för att eliminera gifter, eftersom att om en av dom inte fungerar optimalt påverkar det dom andra så dom behöver arbeta hårdare. Det finns metoder för att öka svettning (träning), urinmängden (urindrivande, i måtta, och vattenintaget), lungorna (optimal andning och träning) och avföringen (laxeringsmedel, men inget jag rekommenderar). En hälsosam och balanserande kost skulle leda till ökning av avföringstillfällen, så detta är något som behöver uppnås. Laxeringsmedel bör egentligen bara användas om man lider av förstoppning och inte kan få ut någon avföring alls. Lever man ett hälsosamt livsstil och äter en nyttiig kost så ska dessa fyra elimineringsmetoder fungera som dom ska.

Rostbiff sallad-Varför?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
För ungefär två veckor sen gjorde jag och kärleken en helstekt rostbiff sallad, eller snarare jag hade sallad medan han åt med potatis. Denna sallad ligger i samma smak-klass som min makrillsallad, en annan favorit. Denna sallad blev gudomlig med den varma nyrostade köttbiten.
 
Kött är en produkt som innehåller samtliga åtta essentiella aminosyror (bönor & linser innehåller inte alla), alltså dom aminsyror man behöver få i sig med kosten, men också en del andra aminosyror som kan skapas i kroppen. Protein är otroligt betydelsefullt för en frisk kropp, eftersom att det är  viktigt för immunförsvarets funktioner, uppbyggnaden av bland annat muskler och naglar och dessutom för uppbyggnaden av hormoner eftersom att aminosyror är den ena byggstenen. Så som du förstår är protein i kosten viktigt. 
 
Salladen innahåller mycket näringsämnen och är en oerhört viktig del för en frisk kropp och själ. I denna sallad finns bland annat fibrer, magnesium, järn, kalium, kalcium, vitamin A, C, K och B6.
 
Hmm... jag är lite osäker på alla ingredienser men ungefär såhär:
 
Tomat
Paprika
Mixsallad
Spenat
Selleri
Riven morot
Rädisor
Linfröolja
Salt & Peppar

+ Den grillade rostbiffen.
 
 

Släkt besök

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag ska jag åka till Örebro för att sova hos min mysiga mormor.  Ikväll kommer även min ena morbror till mormor på besök för middag så vi alla får umgås. Imorgon lördag ska jag umgås med pappa på stan, och det blir eventuellt en träff med hans vänner med bowling. Ska bli kul att träffa alla igen! Dessutom har jag lånat mig en kylväska så jag kan ta med mig massa blåbär från mormor och om jag känner mormor rätt kommer det slinka ner en och annan sockerkaka, flädersaft och linfröbröd. Vi får se!

Trevlig helg på er alla Välbefinnaren

Gluten och allergi

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Gluten som finns i många spannmål är ett ämne uppbyggt av protein och kolhydrater, det är mängden protein som avgör hur mycket gluten det är i födan. Det är synligast i bröd och pasta vi äter och kan användas som klister vi bygger pepparkakshus. Tänk dig då vad detta "klister" kan göra i kroppen!
 
Glutenintolerans är en livslång autoimmun sjukdom där gluten gör att immunförsvaret skapar antikroppar, dessa attackerar och skadar insidan av tunntarmen. Autoimmun sjukdom innebär att antikroppar skapas mot ett ämne som är friska och fungerande organ och molekyler. Det är glykoprotein (gluten=samlingsnamn) i vete, råg och korn som bildar antikroppar vid glutenallergi. Eftersom att det skadar tarmens slemhinna påverka det upptaget av andra näringsämnen. Därför är ett av symptomen av glutenallergi näringsbrist, men också diarre och förstoppning eftersom att maten inte kan tas upp som det egentligen borde. Om tarmen skadas tillräckligt länge av gluten kan det till slut leda till små hål i tarmen som gör att onedbrytna partiklar kan ta sig in i kroppen, även kallad "leaky gut syndrome", som kan skapa obalans i kroppen.
 
Dom antikroppar som skapas vid glutenallergi heter IgG-antikroppar och det är dessa som skapar en inflammation i tarmen. Inflammationen är alltså något sekundärt som sker efter att IgG antikroppar skapats av gluten-närvaron i tarmen.  
 
För att bli av med symptomn som upstår vid glutenalergi är alltså att ta bort samtliga glutenprodukter från kosten. Gluten är väldigt vanligt, man tror att det är för att gluten inte funnits i kosten speciellt länge och alla kroppar har därför inte utvecklats funktionen att bryta ner och ta hand om gluten som man äter.
 
Innehåller gluten (info från livsmedelverket):
Bulgur hela vetekorn
Cous-cous framställs av vete
Durumvete, speltvete benämning på vetesorter
Malt säd som fått gro och sedan torkats
Maltsirap, maltextrakt gjord på malt kan innehålla gluten men i regel mycket små mängder
Vetesirap framställs ut hela vetekorn
Dinkel (det la jag till själv)
 
Innehåller inte gluten (info från livsmedelverket):
Bovete, Qunioa är örter
Soja, ris eller Amaranth
Glutaminsyra E 620 smakförstärkare
Glutamat E 621 - E 623 smakförstärkare
Maltarom konstgjord essens
Maltodextrin en form av majsstärkelse
Maltsocker, maltos en sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen
Polentagryn gryn av majs
Semolina en sorts durumvete
Maizena
Vetegroddolja
 
 
 
 
 
 

Pluggdag med CNS

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag pluggat centralanervsystemet och det har gått hyfsat bra, jag har tyvärr inte haft en sån där jätte bra dag med massa koncentration. Snarare att jag har behövt läsa om saker flera gånger för att förstå och komma ihåg. Men men, man kan inte vara på topp alla dagar. Dessutom har jag idag kollat på föreäsningen för denna del, nr 16, så att jag vet vad jag ska lära mig denna gång. Förra veckan skickade jag ju in uppsatserna för del 15. Känns spännande att få börja med "supplementation" i denna del av kursen. Intressant som vanligt! Bland annat ska jag läsa om nervsystemet, näringsämnen för immunförsvaret, mer om sura och basiska ämnen och phytonutrients (super små, viktiga ämnen), men det häftet läste jag i badet häromdagen. Det jag tycker verkar intressantast är immunförsvaret och dom ämnen som stödjer systemet.
 
Också har jag valt ut lite pluggmaterial till tågresan på fredagen då jag åker till min mormor. Så plugget för fredag och söndag får balansera upp veckans studier. Det blir bara handböcker som jag kommer läsa, tar alltså inte med mig några uppgifter där jag ska skriva. Så länge väntar jag på reply från mina "försökskaniner".
 
Gjorde nya sallader idag till lunch, men det kommer i ett inlägg vid senaste tillfälle.

Provade göra sesammjölk

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Jag hittade receptet av sesammjölk på förpackningen av sesamfrön, och självklart ville jag prova. Smaken var ingenting för mig alls, men om du tycker om tahini så kommer du troligtvis tycka om denna nötmjölk. Även om det inte tillfredställde mina smaklökar, så vill jag dela med mig av receptet eftersom det kanske kan bli din nya favorit.
 
Blötlägg 1 dl sesamfrön med 4 dl vatten över natten.
Mixa fröna med en liten del av vattnet en stund.
Häll sen sakta i resten av vattnet.
Häll i lite honung för sötma.
Mixa ner en banan för smaken.
 
Servera!
 
 

Majskolvar

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
 
 
Hej Hej,
 
Idag fick jag leverans av min Ekolåda med några extra tillbehör. Tillbehören var musli, nötbar och rödbetor. Medan det i lådan låg morot, gullök, palsternacka, bondböna, majskolvar som jag aldrig tillagat, savoykål som jag älskar, banan, mango och äpplen. Alltid lika kul att se vad man har att laga mat med den närmaste veckan.
 
Men majskolvar... det har jag aldrig tillagat, någon som vet hur man gör och hur man äter det. Ärligt talat tror jag inte jag tycker om majskolvar, eftersom att jag inte tycker om majs på burk. Men ge mig ditt bästa recept och jag ska prova Har två kolvar att prova mig fram med. =)
 
Tackar på förhand.
 
Kram kram
 
 
 
 

Makrillsallad-varför

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Jag vet inte om jag skulle kalla denna sallad för nyttig eller ej, och det beror på den rökta makrillern och dom inlagda gurkorna. Se nedan för resterande ingredienser i receptet. Rökt och saltat makrill, eller snarare alla rökta och saltade pålägg, korvar mm, är (oftast) onyttga på grund av dom ämnen som används vid skapandet av dessa. Den nivå salt och dom ämnen som används när man "röker" något är oftast inte hälsosamt. Eftersom att jag/man inte vet exakt vad dom använder när jag/man köper makrill, pålägg eller korvar så drar jag nu alla över en kant. (Även om man kanske inte ska göra det). Samtidigt så är vissa produkter rökta med riktig eld, medans andra endast blivit penslade med smaken av rök, så resultatet och dess nyttighet beror på metod som använt. Samma sak gäller den inlagda gurkan som legat i saltat vatten unden en längre tid och dragit åt sig stora mängder salt. Min enkla regel är att fundera på hur länge en produkt kan ligga utan att det blir gammalt. Konserver håller i år, därav inte så nyttigt som en gurka som håller någon vecka eller två.
 
Nu är det så att jag älskar rökt makrill så jag fortsätter att äta detta, även om det bara är ett treat då och då. Men byter man ut den rökta makrillen till färsk makrill och den inlagda gurkan till vanlig färsk gurka skulle denna måtid bli betydligt nyttigare.
 
Ingredienser:
3 st körsbärstomater
3 st inlagda mini-gurkor
En liten näve roccola
En liten näve spenat
En stjälk selleri
1 mellanstor morot
2 msk solrosfrön
1 st charlottenlök
Linfröolja
Salt & peppar
Chilipulver
1 halv rökt makrill