Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Några tips på vägen för frisk matsmältning

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Vad behöver vi egentligen för att ha ett fungerande matsmältningssystem för att maten ska kunna brytas ner på bästa sätt och för att inga symptom ska skapas?!
 
Visste du att ohälsa påbörjas dels på grund av uttorkning och dels på grund av ett icke fungerande matsmältningssystem. Om systemet är ur funktion kan mat inte brytas ner, näringsämnen kan inte tas upp vilket kan leda till brist på och förlust av energi men också att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kroppen mår därför inte bra och kan inte fungera på det mest optimalla sättet.
 
- Vi behöver matsmältningsenzymer som skapas i kroppen framför allt av amino syror. Det är en anledning till att protein behövs i vår kost.
 
- Vi behöver hydrochloric acid/saltsyra för nedbrytningen och för att bibehålla det extremt låga pH värdet i magen. Många tror att man lider av halsbränna eller sura uppstötningar för att man ha för sur magsyra, men det är inte magsyran som är för sur utan det är kroppen/vävnaden/cellerna/tarmmembranet som är för surt med lågt pH eller skadat. Ett väldigt intressant ämne som jag skrivit om här.
 
- Vi behöver bland annat föda som ökar produktionen av galla, dessa är citronvatten, vitlök, kronärtskocka och betor. Fetter ökar också produktionen av galla, eftersom att gallans uppgift är att göra det möjligt att inta fetter.
 
-Fiber behövs för att kontrollera hastigheten födan passerar igenom kroppn, för att behålla en frisk tarmflora och för att stabilisera blod sockret. Dessutom är fibrer bra för att dom inte kan absorberas av kroppen, därför kan toxiner och galla binda sig till fiber för att förhindras bli absorberade igen. Vad det gäller galla kan det vara hälsosamt om denna elimineras eftersom att galla innehåller kolesterol som kan finnas i överskott i kroppen. Dessutom kan gallan innehålla toxiner.
 
-Probiotika/goda bakterier finns i vissa mejeriprodukter och ger oss fler goda bakterier i tarmen. Om det blir för många onda bakterier i kroppen behöver vi inta fler goda i form av bl.a yogurt eller tillskott. De goda bakerierna hjälper till med nedbrytningen av födan och kan även producera vitamin K och B12.
 
Har du några tips som du vill dela med dig av?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: