Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Detox efter jul, och när de behövs

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,

Efter en jul full av julgodis, knäck, ischoklad och risalamalta är de för mig dax för en detox.
Det är oftast så att ohälsa och sjukdom kommer av att ämnen stockar upp sig och står stilla i kroppen. Detta kan ske i praktiskt taget i hela kroppen, i cellerna, organen, vävnaden, bloodet mm. Och genom detox så frigör man dessa förstoppningar så att dom kan lämna kroppen och kroppen bli renad. Eliminering av gifterna måste alltså ske, så att de inte ackumulerar. För dessa personer är fasta eller rengöring den rätta vägen mot detox. Men en annan orsak till att sjukdom bildas, kan vara att man saknar olika ämnen i kroppen, och i dessa fall bör man inte fasta eller gå igenom en detox. Detox kan skada en person om dom har brist på vitaminer, mineraler eller andra ämnen.

En detox kan behövas när du ofta har huvudvärk, allergier, hosta, hudproblem med mera, och detta på grund av att vi utsätter oss för förorenad luft i storstaden, tar mycket mediciner, äter raffinerad mat, för mycket socker eller äter onyttigt. Givetvis finns det andra anledningar till att kroppen behöver en rening, för att kroppen ackumulerar dom farliga/dårliga ämnena. Kom ihåg att alla ämnen kan vara giftiga om man äter eller dricker för mycket av dom. För mycket vatten kan till exempel ledan till vattenförgiftning. Därför bör man alltså inte frossa på endast en produkt.

Några av dom organ som hjälper till vid eliminering av gifter är; levern som ändrar gifterna till oskadliga, urinblåsan som tömmer kroppen, lungorna & strupen som rengör genom hostningar tex, huden genom svettning, också lymfatiska systemet och njurarna är delaktiga i reningen av kroppen. Det är så fascinerande att kroppen har alla denna funktioner och hur hela kroppen jobbar tillsammans som ett samhälla och en gemenskap.

Homeostasisen, som jag har skrivit om i tidigare inlägg, är inte i balans när man är i behov av en detox. Men visst är de svårt att veta om man behöver det eller ej. Men jag tycker att man alltid måste lyssna på sin egen kropp och se/känna när förandringar sker. Om kroppen är i homeostasis klarar kroppen själv av att ta hand om dom gifter som kommer in i kroppen, när dom kommer in, utan att man behöver en detox. Kroppen hanterar gifterna automatiskt genom att neutralisera, förändra och sen avlägsna från kroppen. Om detox är nödvändigt, sker samma processer.

Börja med:
Avstå från alkohol, kaffe, cigaretter, socker och även produkter du tror att du inte kan leva utan.
Neutralisera fria radikaler genom att använda antioxidanter.
Dricker du för lite vatten, drick isåfall mer (upp till 2 liter)

Sen finns de flera olika sätt att göra en detox, och det är bland annat genom vattenfastning eller juice cleansing/fasta. Jag kommer att skriva ett nytt inlägg om dessa imorgon, annars blir detta alldeles för långt för att läsa.

xxx

Kommentarer

 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Kan du inte skriva detox dag-för-dag - hur många dagar man nu vill hålla på, typ 3. Som ett schema man kan följa. Fixar du det lovar jag att tipsa STORT om dig i bloggen=) Och jag kommer att följa det själv!

  2011-12-29 | 21:54:53
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  De var en bra ide, de ska jag gora! Men far vanta till efter nyar for nu ska vi aka bort! =) Kram kram

  2011-12-29 | 21:59:48
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/
 • Melissa - Foto¤Vikt säger:

  sv: beror nog på hur de mår tror jag, om man som jag har konstant en mindre inflammation så är det big no tyvärr, även om det ej ens märks eller känns. Samma om man ofta och/eller lätt får skov så ska man hålla sig borta.

  men så finns de ju dom med diagnosen som aldrig eller extremt sällan märker något och då går de ju med övervakning. Men tror de i största allmänt säger att IBS personer ska undvika de "för säkehets skull" då man inte alls vet hur tarmen reagerar

  2012-01-07 | 20:34:02
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: