Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Kvällsöppet-Införande av Sockerskatt

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej

Igår kväll (2011-12-21) på "Kvällsöppet" diskuterades om vi borde införa sockerskatt för att förbättra folkhälsan, precis som Danmark tydligen har gjort. Och de var ett mycket givande program.
Författaren Gunilla Sahlin som har skrivit boken "Vitt begär", och är sockerberoende, var med i programmet. Även mathistorien Edward Blom, en kille med karaktär!


Som sagt diskuterades de om vi i Sverige bör införa sockerskatt, men de som många av dom medverkande sa var att det är ju svårt att välja produkter som skatten ska påverka. Sylt, torkade bär, kaviar, såser, tomatpuré är ju några av dom produkter som innehåller socker av olika slag. Rent vit socker (strösocker,bitsocker) kan man inte enbart sätta skatten på, då det är betydligt fler produkter som innehåller socker. Dessutom säljs de inte så värst mycket rent socker ändå.

 

Gunilla, som är sockerberoende, påpekade att sockerberoende är ett lika stort problem som andra beroende problem, så som droger. Drog, socker, alkohol... dom är lika farliga att vara beroende av och använda för mycket. Hon sa också att folk med ett beroende har en störning i hjärnan på grund av kemisk obalans. Hon tycker att det vore bättre att utveckla kunskapen och behandlingsmetoder om socker och sockerberoende sjukdomar, istället för att höja skatten. Gunilla lånade pengar för att ha råd att köpa godis och frukt för att släcka sin ”hunger” för sötsuget, så en extra skatt skulle inte stoppa henne från att köpa produkterna. Priset har alltså ingen betydelse säger Gunilla, och de höll dom flesta med om också. Enligt en av dom medverkande så stimulerar socker belöningssystemet i hjärnan, och socker tillsammans med fett stimulerar det ännu mer.

Läs henens bok ”Vit begär”, jag har läst en recension om boken och den ska vara fantastisk. Man kan till en början tro att ”Man blir ju inte beroende AV socker”, men Gunilla förklarar sina handlingar och känslor på ett sånt bra sett att man inte kan låta bli att förstå henne. Detta enligt recensionen i tidningen ”Leva med diabetes”.


Nu när julen närmar sig stiger försäljningen av sötsaker drastiskt. Och detta leder till en annan punkt i programmet, det är föräldrar. Vi vet alla, hoppas jag, att rent socker inte är en nödvändig råvara och att den faktiskt kan skada oss om vi äter för mycket. Men det är ju faktiskt så att ett barn inte är beroende av socker vid födseln (möjligtvis om mamman var de under graviditeten, men ingenting bevisat), och det ligger mycket på föräldrarnas ansvar för att se till att barnen inte växer upp med vit bröd, godis var och varannan dag, läsk och istället med färska råvaror. Vi är ALLA  ansvariga för våra egna handlingar och val i livet. Men kanske inte ska lägga en högre skatt på socker, utan istället låta varje individ göra sina egna val. Staten vill mycket, men de finns bara så mycket man kan göra.


En av person som SMSade sin åsikt tyckte att man ska sänka skatten på dom nyttiga produkterna istället, och alla tyckte att detta var en bra idé. Men jag tror personligen att det är den nyttiga och ekologiska maten som är dyrare, just av den anledningen att den är fri från bekämpningsmedel och odlad i nyttig jord. Om vi ska äta billigt tror jag att vi måste äta onyttigt, för de är de billigaste att skapa. Mat kan inte vara gratis.


Jag kan inte påstå att allt ovan stämmer eller inte stämmer då jag inte har tillräckligt med kunskap, men jag ville i alla fall dela med mig av vad dom pratade om i programmet och av mina egna funderingar. Håller på att leta information on sockrets historia, eftersom att de Edward Blom berättade var så intressant så vill jag veta mer.

 

xxxKommentarer


Kommentera inlägget här: