Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Misslyckandet av nedbrytningen

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej läsare,

Har tidigare skrivit om nedbrytningen av mat, men problem av olika orsaker kan finnas med denna process, vilket leder till att full nedbrytning inte sker i kroppen. Och detta innebär att kolhydrater, protein eller fetter inte bryts ner hela vägen och därför inte kan användas av kroppen. Här kommer några exampel på hur denna funktion kan vara otillräcklig.

Aptit är något som gör så att saliv utsöndras i munnen. Så om man saknar aptit kan de alltså påverka nedbrytningen av det du äter. Utseende och smak av maten påverkar saliven. Även psyket kan påverka aptiten, så som stress, depression och nervositet. Detta leder till att magsyreutsöndringen minskar.
För digestionen behövs även enzymer, för nedbrytningen av proteiner behövs tex proteas, trypsinogen och chymotrypsinogen. Dessa enzymer utsöndras vid olika stadier i nedbrytningen. För nedbrytning av fett behövs tex enzymern D-6-D och lipas, och enzymet amylas i saliven påbörjar nedbrytningen av kolhydrater. Många enzymer är beroende av vissa vitaminer och mineraler för att kunna aktiveras och användas.

När man äter oprocessad och färsk mat är chansen större att den innehåller dom vitaminer, mineraler och enzymer som behövs för nedbrytningen. Denna orsak är en av anledningarna till att mat bör ätas färsk, och utan att företagen tagit bort dess naturliga innehåll eller lagt till andra ämnen som liknar det som dom tog bort. Naturligt borde de vara.

Magsyran är också en viktig del i nedbrytningen av maten, magsyra innehåller starka saltsyror, pepcin, mucin mm. Skapandet av denna syra aktiveras genom sinnesintryck, så som lukt, syn och aptit. Om kroppen skapar för lite, eller för mycket, av magsyran skapas problem i kroppen. Finns för lite magsyra kan parasiter och svamp överleva passagen från magsäcken in i tarmen och detta kan vara mycket skadligt. Om man lever på en diet av kött, kaffe, alkohol mm ökar produktionen av syra, vilket kan leda till halsbränna, sura uppstötningar och magsmärtor.

Nyttiga bakterier i tarmarna, så som bifidum, år viktig för att se till så att giftiga slaggprodukter neutraliseras och inte tas upp i kroppen.

Som du ser har varje liten del ett lika stort jobb, utan dessa processer kan problem så som intolerans, magsår, migrän, övervikt, halsbränna och irritationer i magen mm inträffa. Så, nästa gång du ser ett symptom dyka upp, fundera då på varför det dyker upp.

xxx


Kommentarer


Kommentera inlägget här: