Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Väljer du stress!?

Kategori: -Mina tankar & känslor

Go kväll!!!

Mycket på jobbet idag, alla vill få allting gjord, hinna med.... men detta skapar stress i kroppen. Visserligen får du saker gjort, MEN det är inte hälsosamt.
När hjärnan konfronterar en stressfull situation fokuserar kroppen enbart på att minska stressnivån, vilket gör att många andra funktioner slutar att fungera som dom ska.

Uttorkning är också en typ av stress, när kroppen saknar vatten fungerar inte kroppens alla funktioner och måste därför arbeta hårdare. Hjärnan använder energi som genereras då vatten passerar pumpar som finns i cellerna, och om man är uttorkad skapas inte denna energi. Om denna energi saknas i hjärnan kan personen känna depression.

I stressfulla situationer dominerar hormoniella (tror inte detta är ett ord) verksamheter i kroppen, istället för dom funktioner som är standard. Några av dom hormonerna är adrenalin, histamin, prolaktin och renin (ett enzym). Och dessa hormoner kommer att pumpas ut så länge läget är stressfullt.

Man kan också kalla de "fight or flight". Antingen förbereder sig kroppen på att kämpa, och känslan av hunger, törst, kärlek kan försvinna eftersom att kroppen fokuserar på överlevnad. Eller så anstränger sig kroppen för att komma undan den fara/stress som uppstått. Springa, lungna ner sig eller helt enkelt överleva.

Vilket beslut du än tar så andas du snabbare, hjärtat slår hårdare, svettning börjar, socker och fett börjas brytas ner i kroppen för energi, skakning, synen försämras mm.

Det är väldigt viktigt att vi inte stressar, slut ögonen, ta några djupa andetag och gå på en rast/promenad. Om du stressar mycket och inte lugnar ner är det du själv som kommer att lida i slutändan.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: