Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Kalcium en Macromineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Lite info om Kalcium....

Kalcium (Ca) är en av jordens basiska mineraler och förvaras bland annat i skelettet. Vitamin A, C & D, olika hormoner och andra näringsämnen är viktiga för Ca upptaget, funktioner och metabolism. Om dieten inte är rik nog på kalcium kommer hormonet (PTH) utsöndras från bisköldkörteln för att dra kalcium från skelettet och öka intaget av Ca. Vitamin D och också protein är viktiga ämnen för upptaget av denna mineral. Så om man har brist av denna mineral ska man inte snabbt och enkelt ta kalcium tabletter utan först fundera på om de kanske är upptaget av eller transporten av kalcium som är problemet.

I mjölk som har blivit pastoriserad har vitamin D försvunnit och sen har den "äkta varan" ersatts med syntetisk D vitamn. Precis som med mycket annat, försvagas förmågan av upptag av stress, medan motion förbättrar upptaget.

Kalcium stimulerar sammandragningar, i hals, mage och andra delar av kroppen, medans magnesium stödjer relaxtion/avslappning.

Rikt på Ca: Ost, yogurt, broccoli, mandel, sojabönor.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: