Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Miljöutbildning

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej,

Var idag på Miljöutbildning på jobbet och de va såå himla intressant att jag vill dela med mig av min nya kunskap!!

 

Först pratade föreläsaren om varför vi ska bry oss om miljön, och hon nämde bland annat klimatet förändras (växthuseffekten), försurning av vatten inträffar, övergödning och spridningen av kemikalier. Detta är givetvis ingenting vi vill uppnå om vi ska ha en underbar planet kvar att leva på.

 

Definitionen av växthuseffekt är: Koldioxid och vatten som ångas upp och svävar runt atmosfären & jorden vilket håller kvar värmen.

Vad är de som skapar denna effekt då... jo det är avgaser, kossor släpper ut metangas som också påverkar växthuseffekten och glaciärer som smälter avger metangas.  Till och med när saker och ting växer i marken omvandlas kväve som påverkar växthuseffekten. Men som tur är så tar växter också upp koldioxiden (och vatten) för att få energi (fotosyntes). Ovan anledningar kan påverka miljön på många olika sätt, bara de att om koldioxidnivån stiger, så stiger även temperaturen, vilket leder till att glaciarer smälter och översvämningar är ett faktum.

 

En väldigt intressant sak jag lärde mig var att lågenergilampor innehåller kvicksilver och ska INTE slängas tillsammans med andra lampor (osäker på vart dom ska slängas). Och OM en sådan lampa skulle gå sönder hemma måste du öppna några fönster och utrymma lägenheten för en timme.

 

Vad kan du göra för att förbättra miljön:

Stäng av datorn när du inte använder den.

 

Kör miljöbil för att minska koldioxid utsläppet, även om de nu för tiden är lite tvetydigt nu för tiden pga alla olika rön och förslag om vad som är bäst och mindre bra.

 

Öka din kompetens om miljöfrågorna – och förstå att ditt beteende påverkar miljön.

 

Köp produkter som är närodlade och ekologiska.

 

Källsortera, och istället för att slänga allt kan man sälja grejer på loppis (eller köpa second hand)

 

Släck lamporna i dom rum som du inte befinner dig i.

 

Ät upp maten du köper.

 

xxx

 

PS. Några av ovan exemple på förbättring kom från mina medarbetare =) !!!

Kommentarer

 • Art By Tina/Tina Axelsson säger:

  Jag är utvald till miljökommittén på jobbet. Vi arbetar med just dom här frågorna. Öka medvetenadet och bli bättre på att tänka & agera för miljön inte mot. Tjatar igen - se filmen home!

  2011-11-23 | 00:03:48
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  På tala om filmen så har vi den på DVD, V fick den från jobbet. =) Men har fortfarande inte sett den.... men jag lovar att jag ska. Va roligt att du blivit utvald till kommitten. Glada nyheter!! Kram Kram

  2011-11-23 | 00:11:50
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här: